civciv bakımı ve beslenmesi / CivCiv Bakımı Nasıl Yapılır? - Teknik Rehber

Civciv Bakımı Ve Beslenmesi

civciv bakımı ve beslenmesi

CivCiv Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda, gerek ev için gerekse civciv üreticileri için önemli bir konu olan civciv bakımına değindik. İlk haftalarda civciv bakımı çok önemli olduğu için ilk iki hafta civcive nasıl bakılır? detaylıca anlattık. Ayrıca, civ civ ne yer, civcive şekerli su verilir mi, hasta civcive ne iyi gelir? sayfanın sonunda açıkladık.

CivCiv Bakımı (İlk 3 Gün)

yeni doğan civciv bakımı

Civcivin kuluçkadan çıkmasından itibaren, ilk 3 gün civciv bakımı çok önem taşımaktadır. Özellikle bu 3 günde bulaşıcı hastalıklara yakalanma dönemi de diyebiliriz. Örneğin:Kori hastalığı.

Bir civcivin Kori hastalığına yakalanması, bütün civcivlerin ölümüne yol açacaktır. Bu nedenle, bu ilk 3 gün civciv bakımı için en önemli süredir.

Normalde civciv yumurtadan çıktıktan sonra 35 derecelik bir sıcak ortamda bulunması gerekiyor. Tabi siz 3, 5 ya da civcive kadar çıkarma işlemi yapıyorsanız, ortamda 35 derecelik sıcaklığı sağlamak zor olacaktır.

Kutuya lamba koyma veya buna benzer şeyleri kesinlikle önermiyoruz. Bunun yerine, en basit ve sağlıklısı battaniyedir. Çünkü, kutuya lamba koymak, civcivin üzerindeki nemi kaybederek hastalıklara davetiye çıkarmasına yol açar.

Yumurtadan çıkan civcivi battaniyeye koyarak üzerini kapatın ve orada dinlenmesini sağlayın. Aynı şekilde, çıkan diğer civcivleri de diğer çıkanın yanına koyun. Bu şekilde, birbirlerini ısıtarak battaniyenin nemini almasını sağlar ve doğal nemleri vücutlarında kalır.

Şuna da çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kesinlikle aynı yere 10 civcivden fazla koymayın. Çünkü, fazlası birbirlerini çiğnemelerine ve ezilenlerin ölmesine yada sakatlanmasına yol açar.

Yeni çıkan civciv ister istemez ana karın altını arar. O yüzden birbirlerinin altına girmeye çalışırlar. 2. çıkan 10 civcivlik partiyi battaniyenin diğer ucuna sarabilirsiniz. 3. parti için yeni bir battaniye tavsiye ediyoruz.

Battaniyenin bir diğer faydası da; yeni çıkan civcivin dışkısı sıvıdır (su gibi) Battaniye sıvı dışkıyı da emerek yeni çıkan civcivin temiz kalmasını sağlar.

Çıkım tamamlandıktan sonra, çıkan civcivler 24 ile 48 saat arasında herhangi bir şekilde yiyeceğe ihtiyaç duymaz. Bu nedenle, civciv aç kaldı telaşına kapılmayın.

CivCivleri Kutulara Aktarmak

civcivi kutuya aktarmak
  • Şimdi, civcivler için kutu hazırlama zamanı. Kutunun ebatı minimum 30x60cm olsun. Altına gazete serelim. Birde ilk 10 gün için kutu başına 1 adet kullanmadığınız eski t-shirt yada bunun gibi bir kıyafet ayarlayın.
  • 1 kaba şekerli su koyun (1 çay bardağına 6 çay kaşığı şeker olacak şekilde ayarlayın.) ve kutunun dibine az civciv yemi sepeleyin.
  • 24 ile 36 saat arası süreyi tamamlayan civcivi (minimum 3 civciv olsun gerekirse bekleyin) alıp zorlamayla şekerli sudan bir yudum içirin. Çünkü, nasıl sabah uyandığımız zaman insan vücudunun şeker oranı düşükse civcivlerde de aynı şekildedir. Civcivin gagasını suya bir veya iki kere daldırmanız yeterlidir. Civciv o şekeri alacaktır.
  • Daha sonra civcivi kutuya koyun. Hemen gagalamaya başlar. Bazıları ise ilk 5 dakika yemi yemeyebilir.
  • Yarım saat sonra civcivleri ayarlamış olduğunuz kıyafetin arasına koyun ve uyutun.
  • saat sonra tekrar çıkarın ve yarım saat daha gezinmesini sağlayın ve tekrar uyutun. Gün boyu bu işlemi tekrarlayın.
  • Civ civ ne yer, civcivler ne yer? Civciv bakımı süresince yanlış bilinen şey ise civcive yumurta sarısı vermektir. Civcive asla yumurta sarısı vermeyin! Civciv aç kalır. Civcivi beslemek için sadece civciv yemi kullanın.
  • Gün sonunda civcivleri sabaha kadar uyutabilirsiniz. Gece kalkmanıza gerek yok. Fakat, yukarıda söylediğimiz gibi bir kutuda en fazla 13 civciv olsun.

İkinci Gün Civciv Bakımı

civciv bakımı ikinci günü
  • İkinci gün ilk işiniz civcivin önüne su koymak olsun. Suluğu tanımadıkları için suyu içmeyebilirler. Siz civcivi suluğun kenarına gerekirse elinizle getirin ve hepsinin su içtiğinden emin olun.
  • Aynı zamanda, yemliği de kutuya koyabilirsiniz artık. Fakat, suluğu kesinlikle içinde bırakmayın. Suyu içtikten sonra alın. Yürümekte zorluk çektikleri için ıslanıp hasta olabilirler.
  • İlk gün yemlikten yem yiyemezler. Bu nedenle, yemliği de ikinci gün koyuyoruz.
  • İkinci gün gezinme süresini yarım saatten 2 saate çıkarıyoruz. 2 saat uyanık duruyorlar 3 saat uykuya yatırıyorsunuz. Her uyandığında, bir saat sonra ve uyuturken su içirip suluğu önlerinden alıyoruz. Günü bu şekilde tamamlıyoruz.

(Eğer kıyafetin içine civcivleri koymanıza rağmen uyumuyor bağırıyorlarsa, kutunun üzerine birşey örtün. İçerisi karanlık olmalı.)

Civciv Bakımı (Üçüncü Gün)

civ civ bakımı

Üçüncü gün süreleri gün ortasında saat uyku kalanı gezinme olarak değiştiriyoruz  ama mutlaka uyanma, saatte bir ve uyuturken su veriyoruz. Günü bu şekilde tamamlıyoruz.

Not: Civcivleri her uyandırdığınızda kumaşı alarak mutlaka bir yere serin ve dışkıları kurusun. Tekrar uyuturken sirkeleyip dışkılarını döküp o şeklide uyutun. 

İlk 3 Günden Sonra 10 Günlük Civciv Bakımı

Civcivin ilk 3 günlük tehlikeli dönemini atlattık. Şimdi sıra 4. güne geldi. Yani, ikinci 10 günlük civciv bakımı döneminin birinci günü. Bu 10 günlük süre de civcivler için çok önemli ama ilk 3 gün kadar korkulacak bir şey yok.

Dördüncü Gün Civ Civ Bakımı

civciv bakımı
  • 4. Gün civcivleri sabah uyandırdıktan sonra artık suluklarını da yanlarına koyabiliriz. Artık almanıza gerek yok.
  • Ortalama 2 saat geçtikten sonra kutunun altındaki gazeteyi mutlaka değiştirin.
  • Gün içerisinde ara ara mutlaka yine uyutun. (1 ya da 2 kez 2 saati geçmeyecek şekilde.) Fakat, bu sefer tek fark kumaşın arasına koymayın. Artık rahat gezinebilecek hale geldikleri için kumaşın içi sıcak gelecektir.
  • Kumaşı temizledikten sonra, kutunun dibine serip kutunun üstünü kapatın. Bir süre bağıracaklardır. Ortalama yarım saat sonra uyuyacaklardır. Çünkü kumaşın içinde uyumaya alıştıkları için sırtlarını örten birşey olmadığından karanlıktan korkacaklardır. Ama bir süre sonra alışırlar. Civcivleri kumaşın arasına kesinlikle

Beşinci Gün Civ Civ Bakımı

beşinci gün civciv bakımı
  • 5. Gün yine aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Yaz aylarındaysanız ve rüzgar yoksa ikindi sıraları civcivlerinizi dışarıda kutudan çıkarın ve dakika oynamasını sağlayın. (Spor sağlık demektir ve bu civcivler içinde geçerlidir.) Yakalayamam diye korkmayın. Çünkü, sizi artık bir anne ya da baba gibi gördükleri için kaçmazlar. Hatta, çağırırsanız size koşarlar.
  • Civcivleri kesinlikle fazla ele avuca alıp oynamayın. Ara ara sevebilirsiniz fakat fazla oynamayın. Bu onların gelişimini engeller.

Altıncı Gün Civ Civ Bakımı

civ civ bakımı
  • 6. Günden güne kadar yine aynı işlemleri tekrarlayın. Sadece, tek fark gün içerisinde artık uyutmanıza gerek kalmayacak.
  • Yem ve sularını daha sık kontrol edin. Artık yemekten kendilerini alıkoyamayacaklar.
  • Ayrıca, 1 saati aşmayacak şekilde eğer dışarda rüzgar yoksa ve hava iyise ara sıra dışarıda oynaması için civcivleri salın ve başında durun. Hem sağlıkları için hem de dışarıdaki zorlu şartlara direnç sağlamaları için bu çok önemlidir.
  • Altlarındaki gazeteyi de pislendikçe değiştirmeyi unutmayın. Kumaşı da arada yıkayıp kurutup tekrar serin.

Hasta Civcive Ne İyi Gelir?

Yumurtadan çıkmak için çok çaba gösterip, çıkamayan civcivler, hasta ve yorgun düşebilir. Yorgun ve üşümüş bu civcivlerin bazıları hayatta kalırken bazıları ise kalamaz. Bunu başarmak büyük oranda civcivin kendisine bağlıdır.

Az da olsa yem yiyen ve su içen civciv, zamanla canlanarak hayata tutunabilir. Civcivi zorla beslemek ve zorla su vermek onu daha çok yıpratır. Civcivi yormayın ve akışına bırakın.

Halsiz Civciv Nasıl İyileştirilir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi halsiz ve hasta civcivin iyileşmesi büyük oranda kendisine bağlıdır. Be nedenle çok büyük çaba sarf ederek civcivi yıpratmayın.

İlk 20 gün civcive ilaç verilemediğinden kendi kendine iyileşmesi gerekiyor. Yine de hasta civcivi iyileştirmek için şunları uygulayabilirsiniz.

  • Hasta civcivin önüne yemlik koymayın. Önüne yem serpin.
  • Zorla yem ve su vermeyin.
  • Önüne şekerli su koyun. Kendi kendine içerse faydası olabilir. (1 çay bardağına 2 küp şeker oranında.)

Kuluçka makinesi kullanımı hakkında bilgi almak için, linke tıklayarak, &#;Kuluçka makinesi kullanımı&#; yazımızı okuyabilirsiniz. (Civciv bakımı hakkındaki makalemize katkılarından dolayı, küçük baş hayvan yetiştiricisi Haluk Ertürk Bey&#;e teşekkür ederiz.)

Civciv Ne Yer, Nasıl Beslenir? Civcivlerin Sevdiği Besinler Nelerdir?

Civciv yetiştirmek için çeşitli yemler bulunmaktadır. Civciv çabuk büyüyen hayvanlardan biridir.

Civciv Ne Yer?

Civcivler için piyasada bulunan özel yemler bulunmaktadır. Bu özel yemleri tercih ederek civcivlere yedirebilirsiniz. Yeni doğmuş ve daha henüz 1 aylık olan civcivlere bu yemleri vermek yeterli olmaktadır. Ayrıca salata yaprakları da civcivlerin tüketebileceği bir diğer besinlerdendir. Henüz daha yeni doğmuş civcivlere haşlanmış yumurtanın sarısını da verebilirsiniz.

Civciv Nasıl Beslenir?

Civciv bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Civcivler sıcak ve soğuk olmayan ortamı severler. Bu yüzden civcivin iyi yetişmesi için gerekli olan ortamı sağlamanız gerekmektedir. Eğer evde civciv besleyecekseniz bir kutuya civciv yuvası oluşturabilirsiniz. Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir.

Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir. Civci için oluşturmuş olduğunuz ortamın yeterince geniş olmasına dikkat etmelisiniz. Bu civcivlerin yürümesi ve rahat hareket etmesi açısından önem teşkil eder. Oluşturmuş olduğunuz civciv yuvasının da hava aldığından emin olmalısınız.

Hava almayan civciv yuvaları civcivlerin gelişmesi için olumsuz etki edecektir. Geceleri civcivlerin önünü görebilmesi ve ısınması için de 20 kilovatlık olan ampulleri yuvaya takabilirsiniz. Böylece hayvan hem önünü görecek hem de ısınma ihtiyacını karşılayacaktır. Yuvanın içine bolca civciv yemi dökmeniz önemlidir. Böylece acıkınca hayvan bu yemleri yiyecektir.

Civcivin kendi dışkısının yememesi için de özel civciv yemlerini kullanabilirsiniz. Bu özel civciv yemleri civciv dışkılarını kurutacak ve bunları yemesini engelleyecektir. Civcivler iyice büyüdükten sonra salatalık veya marul yuvaya bırakılarak tüketilir. Eğer civciviniz hiç yem yemiyorsa salatalıkları küçük dilimleyerek verebilirsiniz. Ayrıca haşlanmış yumurtanın sarısını da civciv yemi olarak kullanabilirsiniz. Böylece civciv sağlıklı koşullar ortamında büyüyecektir.

Civcivlerin Sevdiği Besinler Nelerdir?

1) Salatalık: Civcivlerin en çok sevdiği besinlerden biridir. Özellikle büyümüş olan civcivler sıklıkla salatalık yemek ister.
2) Haşlanmış Yumurta: Haşlanmış yumurtanın sarısı civcivlerin en çok tercih ettiği besinlerden biridir.
3) Marul
4) Lor Peyniri
5) Pirinç

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası