e devlet emanete alınan para / Rapor Parası Emanete Alındı Ne Demek ? - SGK Bilgisi

E Devlet Emanete Alınan Para

e devlet emanete alınan para

İş göremezlik ödeneği (SGK rapor parası)

Mina Merve Kılıç

İş göremezlik nedir?

 

İş göremezlik ya da sağlık raporu, sigortalı çalışanların hastalık, doğum öncesi ve sonrası dönem, iş hastalığı ya da iş kazası nedenleriyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş doktor ve sağlık kuruluşlarından onaylı aldıkları istirahat raporlarıdır. İş göremezlik ödeneği veya SGK rapor parası ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışanların istirahatli oldukları süre içerisinde mağdur olmamaları açısından 4A (eski SSK’lılar) ve 4B (eski Bağ-Kur’lular) çalışanlara ödenen rapor parasıdır.

 

İşveren ile işçi arasında bulunan sözleşme gereği işverenin çalışanlarının raporlu olduğu süre içerisindeki sigorta primini ve maaşını ödeme zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte güven esasına dayanan işveren - işçi ilişkisinde işveren, çalışanının mağdur olmaması için sigorta primlerini eksiksiz ödeme ve maaşından herhangi bir kesinti yapmama hakkına da sahiptir. Ancak ikinci durumda işveren, çalışanına ödenen iş göremezlik ödeneğini şirkete iade etmesini talep etme hakkına sahip olmaktadır.

 

Bu yazıda çalışanların iş göremezlik ödemelerini nasıl kontrol ve temin edebileceklerini detaylı olarak açıkladık.

 

Kimlere ödeme yapılır?

 

Çalışanların iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda hizmet akdiyle veya kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların tabi olduğu kısa vadeli sigorta hükümleri bölümünde bulunan maddede belirtilen şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartlara göre SGK iş göremezlik ödeneğini 2 gün üzeri olan raporlar için ödemekte ve çalışanın iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.

 

Ödeme nasıl hesaplanıyor?

 

İş göremezlik ödeneğinin çalışanlara yatırılması için raporun alındığı kurum tarafından SGK vizite sistemine giriş yapılıp işveren tarafından onaylanması gerekmektedir. SGK, 2 gün üzeri raporların hesaplamasında son 3 aya ait brüt ücretin toplamını yine son 3 ay içerisindeki prim gün sayısının toplamına bölmektedir. Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı çarpılır. Buradaki önemli nokta ise raporlu olunan günlerde ilk 2 gün SGK tarafından ödenmediği için hesaplama sırasında 2 gün düşülmesidir. Son olarak çıkan sonucun ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatarak tedaviler için ise yarısı alınır.

 

Ödenek nasıl takip edilir?

 

İş göremezlik ödeneği 1 Haziran tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden kontrol edilmeye başlanmıştır. Ödeneği “4A/4B İş Göremezlik Ödeneği Görme” başlığı altından kontrol edilebilir. Eğer çalışanın e-Devlet şifresi bulunmuyor ise çalışan PTT’den şifre alabilir ya da internet bankacılığı kullanıcısı olduğu banka üzerinden e-Devlet’e giriş yapabilir.

 

Çalışanların SGK sisteminde tanımlı banka hesapları bulunması halinde ödeme direkt olarak banka hesaplarına geçmektedir. E-Devlet’ten “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımla” başlığı üzerinden SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalara ait banka hesabı bulunuyor ise hesap tanımlama işlemi gerçekleştirilebilir.

 

SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası’dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank’tan çekilebilir. Çalışanın hesabına yatırılan tutar 2 ay içerisinde çekilmezse ödeme SGK’ya iade edilir ve emanet hesabına aktarılır. Tutarın emanetten çıkartılıp tekrar hesaba yatırılması için SGK çağrı merkezinin () aranıp işlem başlatılması gerekmektedir.

 

Sonuç

 

Hem SGK hem de işverenler, çalışanların mağdur olmaması için konuyla ilgili çalışmalara gün geçtikçe iyileştirmeler eklemektedir. Çalışanlar yukarıda bahsetmiş olduğumuz haklarını sayılı Kanun kapsamında detaylı olarak inceleyebilirler.

 

 

 

 

 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.


Emanete alınan rapor parası nedir, ne demektir? Emanete alınan rapor parası alma yöntemleri

Rapor parası olarak bilinen ödeme halk arasında iş göremezlik ödeneği olarak da bilinmektedir. Çalışan kişilerin sağlık nedenleri yüzünden çalışmadığı süreler için aldığı paraya iş göremezlik ödeneği denir. Bu kapsamda çalışamayan kişilerin maddi kayıp yaşamaması nedeniyle çalışamadığı süreler için ödeme yapılmaktadır. Rapor parası hakkında araştırmalar devam ederken bizde merak edilen soruların yanıtlarını sizlerle paylaştık. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

EMANETE ALINAN RAPOR PARASI NEDİR, NE DEMEKTİR?

E-devlet sistemi üzerinden rapor parasını yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek isteyen birçok kişi sorgulama sayfasında rapor parası emanete alındı ibaresi ile karşılaşmaktadır. Bu ifade ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası için ödemenin kesinleştiği ancak bir banka hesabını tanımlı olmadığı anlatılmaktadır.

Emanete alınan rapor parası nedir

EMANETE ALINAN RAPOR PARASINI NASIL ALABİLİRİM?

Emanete alınan rapor parasının alınabilmesi için SGK sistemine banka tanımlaması yapmanız gerekir. Banka tanımlamasını yaptıktan sonra birkaç gün içerisinde ödeme gerçekleşir. Banka tanımlaması yapmak için e-devlet sistemi üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol şu şekildedir:

seafoodplus.info adresi üzerinden T.C. Kimlik numaranız ve E-devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

E-Hizmetler,

Sosyal Güvenlik Kurumu,

Şahıs Ödemeleri Hizmetleri,

Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama,

Adımlarını sırası ile uyguladıktan sonra işleminiz tamamlanacaktır. Bunun yanı sıra banka tanımlama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. SGK'ya teslim edeceğiniz dilekçe ile birlikte paranız birkaç gün içerisinde yatırılacaktır. SGK’ya verilecek dilekçe şu şekildedir:

“T.C. ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SİGORTA İL MÜDÜRLÜĞÜ İL ADI / İLÇE ADI

Kişinin İş yeri Unvanı:

Kişinin İş yeri Sicil Numarası:

Dilekçede Belirtilecek Konu :

Aldığım rapor sonucu tarafıma yatırılan rapor parasının çekemediğim için rapor parası emanete alınmıştır. Emanete alınan bu rapor parasının e-devlet üzerinden belirttiği hesabıma aktarılmasını talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

İmza ”

PTT ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan anlaşma sonrasında rapor parası ödemeleri için tahsil edilme süresi 2 aya çıkarıldı. Yani ödemenin onaylanması ile birlikte 2 ay içerisinde ödeme gerçekleşir. Emanete alınan paranız PTT üzerinde bekletilir. Banka hesabınızı tanımlayarak ödemenizi alabilirsiniz.

Emanete Alınan Rapor Parası Nasıl Alınır ?

Emanete alınan rapor parasının ne olduğu ve nasıl alınabileceği konusunda sigortalılar sorun yaşayabilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödemesi, halk arasındaki ismi ile rapor parası ödemesini PTT ya da ilgili bankaya gönderiliş tarihinden itibaren belirlenen süre içerisinde almadığınızda ödeme SGK emanet hesaplarına geri döner. Yazımızın devamında ptt emanete alındı ne demek, sgk emanete alınan para nasıl alınır konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Rapor parası emanete alındı ne demek ?

Öncelikle iş göremezlik ödeneği emanete alındı ne demek sorusunun cevabı ile konuya başlayalım. Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödemeleri PTT aracılığı ile yapılmakta. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri sisteminde daha önce banka hesabınızı tanımlamadıysanız ödemeniz PTT&#;ye aktarılır ve PTT&#;ye gönderilen rapor parası ve diğer şahıs ödemelerini gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almazsanız ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na geri aktarılır ve e devletten sorgulama yaptığınızda &#;rapor parası emanete alındı&#; ibaresi ile karşılaşırsanız.

Sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarında ödemenizin olup olmadığını, ne kadar ödemeniz olduğunu e devlet sisteminde;

  • SGK- Şahıs Ödeme Durumları Görüntüleme menüsünden ya da
  • Ptt emanete alınan para bağlantısı aracılığı ile kolayca sorgulayabilirsiniz.
  • Ayrıca rapor paranızın ne kadar olduğunu, e devletten rapor parası sorgulama nasıl yapılır ve ne zaman bankaya gönderildiğini SGK rapor parası sorgulamak için ise hemen  rapor paramı nasıl öğrenirim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Smanete alınan rapor paranın iadesi nasıl alınır ?

Gelelim asıl konumuz olan emanete alınan rapor parasını nasıl alabilirim sorusunun cevabına. Eğer sizin de Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarında rapor parası ya da başka bir şahıs ödemeniz varsa bunu ödeme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde talep ederek alabilirsiniz. Emanete alınan parayı geri almak için iki seçenek vardır.

  • Birincisi dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na başvuru yaparak ödemenizin tekrar PTT&#;ye aktarılmasını sağlamak ya da dilekçe ekinde banka hesap bilgisi vererek hesabınıza aktarılmasını talep etmek,
  • Diğeri ise e devlet üzerinden banka hesabı tanımlayarak ödemenin gelmesini sağlamak.
  • E-devletten nasıl banka hesabı tanımlaması yapabileceğiniz ve örnek dilekçe yazımızın devamında verilecektir.
  • Rapor paranız doğru hesaplanmış mı ? Rapor parası hesaplaması yapmak için hemenrapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

E devlete banka hesabı tanımlaması nasıl yapılır ?

Hem emanete alınan ödemenizin tarafınıza tekrar gönderilmesi hem de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlama sonrasında yapılacak tüm şahıs ödemeleri ile rapor parası ödemelerinizin banka hesabınıza aktarılmasını istiyorsanız e devlet üzerinden kolayca hesap tanımlaması yapabilirsiniz. Hesap tanımlaması yapmak için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • E devlet şifreniz ile seafoodplus.info adresinden ve ya cep telefonunuza indirmiş olduğunuz e devlet uygulamasına T.C. numarası ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Ardından Kurumlar-Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsüne girin.
  • Dilerseniz direk sgk şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlamabağlantısından da giriş yapabilirsiniz.
  • Buraya giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan &#; Yeni Hesap Tanımlama&#; kısmını tıklayınız.
  • Ardından Banka Hesabı Sorgulama kısmında Banka seçeneği altında hesabınızın olduğu bankayı seçerek Sorgulama yapın.
  • E devlet emanete alınan para için hesap tanımlaması yapılabilen güncel banka listesi şu şekildedir; Akbank, Burgan Bank, Deniz Bank, Fiba Banka, Halk Bankası, Şeker Bankası, T. Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası. QNB Finans Bank, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası.
  • Hesabınızın olduğu bankayı seçip sorgulama yaptıktan sonra hesap numaranız önünüze gelecektir.
  • Tanımlamak istediğiniz hesabı seçerek Devam Et deyin.
  • Cep telefonu ve mail adresini girdikten sonra tanımlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
  • Önemli: Eğer yukarıda belirtilen bankaların birisinde hesabınız yoksa SGK&#;ya başvurun. Hesapsız talep iletin. Ödemeniz bu talep üzerine yeniden PTT&#;ye gönderilir.

Emanete alınan rapor paranın iadesi için dilekçe örneği

Ödemenizin geri gönderilmesi için ikinci seçenek ise dilekçe ile SGK&#;ya başvuru yapmaktır. Aşağıda Sgk emanete alınan paranın iadesi için örneği verilen dilekçe ile bağlı olduğunuz SGK&#;ya başvuru yaparak ödemenizin gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Sgk emanete alınan para için dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

  • &#;&#;&#;&#;.  Sosyal Güvenlik Merkezine.
  • Kurumunuzun &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;.. T.C. numaralı sigortalısıyım. &#;./&#;./&#;.. tarihinde adıma PTT&#;ye gönderilen ödemeyi elimde olmayan sebeplerden alamadığımdan ödemenin yeniden PTT&#;ye gönderilmesi/ Ekte bilgilerini vermiş olduğum banka hesabıma aktarılmasını arz ederim. 

Ziraat bankası emanete alınan rapor parası iadesi nasıl alınır ?

PTT&#;den önce rapor parası ödemeleri Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktaydı. Daha önce Ziraat Bankası&#;na gönderilen ama alamadığınız için emanet hesaplarına aktarılan bir ödemeniz varsa yukarıda belirtilen aynı yolu takip ederek ödemenizi geri alabilirsiniz.

Emanete alınan rapor parası ne zaman yatar ?

Emanete alınan rapor parası için hesap tanımlamasını e-devlet üzerinden tamamladıktan ve ya SGK&#;ya dilekçe ile başvurup hesabı tanımlattıktan sonra ödeme hesap tanımlama işleminden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde ödemeniz tanımladığınız hesabınıza gönderilecektir.

Rapor parası hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Emanete alınan rapor parası nedir, nasıl alınır ? Konu hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankaya gönderilen rapor parası ödemelerinizi belirlenen süre içerisinde almanız gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili banka arasında imzalanan anlaşmalar gereği belirlenen sürede geçici iş göremezlik parası almadığınızda ödemeniz ilgili banka tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarına gönderilir. Bu yazımızda emzirme parası, doğum parası, rapor parası emanete alındı ne demek, ptt emanete alındı ne anlama gelir,sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır v.s. konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Rapor parası ne kadar süre içinde alınmalı ?

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ödemeleri PTT&#;ye gönderilmektedir. PTT&#;ye gönderilen geçici iş göremezlik istirahat parası ödemenizi PTT&#;ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almanız gerekiyor.

Eğer siz daha önce SGK Şahıs ödemeleri sisteminde banka hesabınızı tanımladıysanız ve ödemeleriniz PTT yerine tanımlı banka hesabınıza gönderiliyorsa sizin için bir süre yok ve çekmeseniz bile ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na iade edilmez. Bu durum sadece banka hesabı tanımlamamış ve ödemeleri PTT&#;ye gönderilenler için geçerlidir.

Sgk emanetteki para nedir ?

Peki iş göremezlik ödeneği emanete alındı ne demek ? SGK tarafından iş göremezlik ödemeniz yapıldıktan ve PTT&#;ye gönderildikten sonra en geç 2 ay içerisinde ödemeyi almanız gerekiyor. PTT&#;ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde alınmayan rapor parası ödemeleri SGK&#;ya iade edilir ve SGK emanet hesaplarında bekler. İşte bu yüzden bu ödemeler emanete alınan rapor parası olarak adlandırılır. Emanete alınan rapor parasının ne olduğu konusunda daha fazla datay için  rapor parası emanete alındı ne demek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ptt emanete alındı ne demek ?

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere iş göremezlik ödemeleri tanımlı banka hesabı bulunmayanlar adına PTT&#;ye yollanır. PTT&#;ye yollanmış olan ödemelerin ise en geç 2 ay içerisinde çekilmesi gereklidir. 2 aylık zaman zarfında ödeme PTT&#;den alınmadığında PTT emanetine düşer. İşte Ptt emanete alınan para süresinde alınmadığı için emanete alınan paradır.

PTT emanete alınan para nasıl alınır ?

Yazımızın devamında Sgk emanete alınan para nasıl alınır konusunda ayrıntılı bilgi sunulmuştur. Geri almak için iki seçenek vardır. Birincisi dilekçe ile başvurmak diğeri ise banka hesabı tanımlamak. Her iki yöntem konusunda detaylar yazımızın devamında  verilmiştir.

Sgk emanete alınan para sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulama işlemini e-devletten T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile gerçekleştirebilirsiniz.  E devlet emanete alınan para sorgulamasını;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme menüsünden ya da ,
  • Buradan T.C. ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz ⇒ SGK emanetteki rapor parası sorgulama.
  • Sorgulama sonucu iş göremezlik ödemesi emanete alındı diyorsa bu durumda aşağıda belirtilen şekilde hesap tanımlayarak ya da dilekçe ile başvurarak iade alabilirsiniz.

Unutulan rapor parası nasıl alınır ?

Ptt de emanete alınan parayı almak için iki yöntem var. Bunlardan birisi e devlet sisteminden banka hesabı tanımlamak diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na dilekçe ile başvurarak ödemenin yeniden PTT&#;ye gönderilmesini sağlamak ya da banka tanımlanmasını sağlamak. Aşağıda hesap tanımlamasını nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır. Eğer hesap tanımlama yapamazsanız dilekçe ile SGK&#;ya da başvuru yapabilirsiniz.

SGK emanete alınan paranın iadesi için hesap tanımlaması nasıl yapılır ?

Bunun için e devlet sisteminden banka hesabı tanımlamanız gerekiyor.

  • E devlet sisteminde SGK-Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama menüsünden E-devlet banka hesabı tanımlamasını kolayca yapabilirsiniz.
  • Rapor parası için hesap tanımlaması yapabileceğiniz bankalar: Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank, Akbank, Burgan Bank, Fiba Banka, Şeker Bank, TEB, Garanti, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıf Katılım Bankası, PTT Bank. Albaraka Türk, Deniz Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Qnb Finans Bank, Ziraat Katılım Bankası.

Yukarıda sayılanların haricinde bir banka hesabı tanımlamasını şimdilik yapamazsınız. E devlet sisteminden tanımlama işlemini yaptıktan sonra emanete alınan ödemeniz ortalama 1 hafta içerisinde ilgili banka hesabına aktarılmış olacaktır. Bu tanımlama işlemini iptal etmediğiniz sürece de Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan alacağınız tüm şahıs ödemeleri, rapor paralarınızı ve diğer şahıs ödemeleriniz bu hesaba gönderilecektir.

Emanete alınan rapor parası için dilekçe örneği

E devlet yerine Sgk emanete alınan para için dilekçe ile herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne başvuru yaparak emanete alınan rapor paranızın iadesini talep edebilirsiniz. Dilerseniz dilekçede yeniden PTT&#;ye gönderilmesini talep edebilir ya da banka hesabınızı ibraz ederek hesabınıza gönderilmesini talep edebilirsiniz. Emanete alınan rapor paranın iadesininin PTT&#;ye yapılmasını istiyorsanız;

  • &#;&#;.Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Kurumunuzun &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;.. T.C. numaralı sigortalısıyım. &#;../&#;/&#;. tarihinde PTT&#;ye gönderilen rapor paramı elimde olmayan sebepten dolayı alamadığımdan emanete alınan paranın yeniden PTT&#;ye gönderilmesi hususunu arz ederim. 

Eğer banka hesabı tanımlatmak istiyorsanız şu şekilde yazmalısınız dilekçeyi;

  • &#;seafoodplus.info Güvenlik Merkezine
  • Kurumunuzun &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;.. T.C. numaralı sigortalısıyım. &#;../&#;/&#;. tarihinde PTT&#;ye gönderilen rapor paramı elimde olmayan sebepten dolayı alamadığımdan emanete alınan paranın ekte bilgilerini verdiğim banka hesabıma gönderilmesi hususunu arz ederim. Bu dilekçenin ekine banka hesap bilgilerinizi ekleyin.

Ziraat Bankası emanete alınan rapor parası nasıl alınır ?

Yukarıda rapor parası emanetten nasıl alınır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız üzere;

  • PTT emanetine alınan rapor parasını Ziraat Bankası hesabınızı tanımlayarak Ziraat Bankası&#;ndan alabilirsiniz.
  • Eğer Ziraat Bankası emanetinde yer alan bir SGK şahıs ödemeniz varsa bunu da başka banka hesabı tanımlayarak hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz.

Emanete alınan emzirme parası nasıl alınır ?

Bildiğiniz üzere SGK sigortalı ya da bağkurlu anne ve babaya doğum halinde bir defaya mahsus olmak üzere emzirme parası diğer adı ile süt parası ödemektedir. Eğer SGK tarafından yapılan bu ödemeyi PTT&#;ye gönderilme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almazsanız ödeme SGK emanetlerine aktarılacaktır. Yukarıda Ptt&#;den emanete alınan para nasıl alınır kısmında da ayrıntılı olarak anlattığımız gibi PTT emanetine aktarılan ödemeyi dilekçe vererek tekrar PTT&#;den alabileceğiniz gibi E-devletten hesap tanımlaması yaparak hesabınıza aktarılmasını da sağlayabilirsiniz.

Emanete alınan rapor parası nereden alınır ?

Eğer hesap tanımlaması yaparsanız ödemeniz tanımlamış olduğunuz banka hesabına aktarılır ve 1 hafta içerisinde ATM&#;den ya da banka gişesinden ödemenizi alabilirsiniz. Hesapsız talepte bulunduysanız ödeme yeniden PTT&#;ye aktarılır. Bu durumda kimliğinizle birlikte PTT&#;den alabilirsiniz.

SGK emanet paraları zaman aşımı süresi kaç yıldır ?

Zaman aşımı süresi 5 yıldır. Ödemenin ilk PTT&#;ye aktarılış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde emanete alınan sgk geçici iş göremezlik ödemenizi alabilirsiniz.

Sgk emanetten ödeme nedir ?

Yukarıda emanete alınan para nasıl geri alınır konusunda ayrıntılı bilgi verdik. Peki işverenleri ilgilendiren sosyal güvenlik kurumu emanetten ödeme nedir  ? Emanet ödemelerinin ilgili olduğu bir diğer kesim sigortalı çalıştıran işverenlerdir. İşverenlerin birçok sebeple SGK emanet hesaplarına paraları aktarılabilmektedir. Fazla ödeme, vergi iadesi ya da başka sebeplerle işveren emanetine aktarılan bu ödemelerin işveren cari ya da geçmiş dönem prim borçlarına mahsup edilmesi işlemine emanetten ödeme denilir. Sistemde Sgk web emanetten ödeme olarak da görülebilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir