ses teli paralizisi / SES TELİ FELCİ - KBB KLİNİĞİ ve ARGE MERKEZİ %

Ses Teli Paralizisi

ses teli paralizisi

Ses telleri sağ ve sol olmak üzere 2 adettir ve larinkste (gırtlak) yerleşirler. Üst (süperior) ve alt (inferior) laringeal sinirlerin komplike fonksiyonları sonucunda hareket edip açılır ve kapanırlar. Ses telleri açıldığında oluşan boşluktan nefes alınır, ses telleri kapandığında arada oluşan yarıktan geçen hava sesi oluşturur. Yiyecek ve içeceklerimizi yutarken de ses telleri kapanır ve böylece yiyeceklerin nefes borusuna kaçmasına engel olunur.

    Tek taraflı ses teli felcinde, felce uğrayan ses teli orta hatta yaklaşamaması sonucunda iki ses teli arasında gereğinden fazla boşluk kalır ve ses telleri birbirine değemediğinden ses kısık çıkar. İki taraflı felçte ise ses telleri ortada kalıp yeterince açılmazsa; ses iyi olmasına karşın hava geçen alan az olduğundan dolayı nefes darlığı oluşur. Her iki durumun tedavileri birbirinden farklıdır; tek taraflı ses teli felcinde amaç ses kısıklığını düzeltmek iken, iki taraflı da amaç nefes darlığını düzeltmektir.

    İki taraflı ses teli felcinin en sık sebebi tiroid bezi (guatr) ameliyatlarıdır. Ayrıca viral enfeksiyonlara ve travmalara bağlı olarak da gelişebilir. Eğer sinirdeki hasar hafifse belli bir süre sonra ses teli fonksiyonları dönebilir ( ay), ancak daha çok bu durum kalıcıdır. Ses telleri orta hatta sabit kaldığında solunum pasajı yetersizliğine bağlı nefes darlığı gelişir. Bu durum bazen oldukça ciddi olabilir, hastadaki nefes darlığı acil müdahaleyi gerektirebilir. Bu müdahale trakeotomidir (nefes borusuna delik açılması) ve hayat kurtarıcıdır. Çoğunlukla, bu hastalarda egzersiz ve/veya üst solunum yolu enfeksiyonu ile ağırlaşan kronik bir solunum yetmezliği vardır. Beraberinde, sıvı içildiğinde soluk borusuna kaçabileceği için öksürük krizleri olabilir . Hastaların sesleri normal veya normale çok yakındır. Bu hastalarda aritenoid lateralizasyonu denilen teknik trakeotomiye ihtiyaç duyulmadan uygulanabilir.  Bu teknikte ses tellerinden birisi bir dikiş yardımıyla dışa doğru çektirilir ve böylece solunum pasajı 2 mm den yaklaşık mm ye ulaştırılır. Nefes darlığını uzun vadede giderilirken sesin korunması anlamında çok etkin bir tekniktir.

    Ses tellerinden bir tanesinin sinirinin hasarlanmasına bağlı, vokal kordun yeterince ortaya gelememesi sonucu diğer ses teli ile temas edememesi sonucu ses kısıklığı oluşur. Bu hastalarda tek ses teli etkilendiğinden solunum sıkıntısı gelişmez. En önemli sebepleri; tiroid bezi (guatr vb) ve servikal herni (boyun  fıtığı) cerrahileri, göğüs kafesinin açıldığı operasyonlar, tiroid ve akciğer kanserleri, viral enfeksiyonlar  ve travmalardır. Sinirin ağır hasar görmediği öngörülüyorsa düzelmesi için ay beklenebilir. Tedavisinde felçli ses telini orta hatta doğru iten ameliyatlar yapılır. Bu hastalarda paralizinin geçici olduğu düşünülüyorsa, geçici etkisi olan cerrahi müdahaleler uygulanır. Bunlar ses teline dolgu maddeleri enjeksiyonudur; “jell foam”, hyalünarik asit en çok kullanılandır. Bu şekilde ses teli dolgunlaştırılarak arada kalan boşluk küçültülür ve sesin daha iyi çıkması sağlanır. Bu dolgu maddeleri ay içinde absorbe olur (emilir), bu süre sinirin tekrar toparlanması ve vokal kordun hareketlenmesi için yeterli bir süredir. Kalıcı sinir hasarı düşünülen durumlarda kalıcı cerrahi müdahalelerle başarılı sonuçlar alınabilir. Bu müdahaleler kalıcı materyallerin enjeksiyonu (yağ, kalsiyum hidroksiapatit) olabileceği gibi, silikon protezin ses telinin derin dokuları içine tek parça halinde yerleştirilmesi (tiroplasti tip 1) de olabilir.

    Gerek kalıcı gerek geçici ses teli müdahalelerinde normal şartlarda hasta ameliyat gecesi bir gece yatırılır ve özellikle solunumu etkileyebilecek bir ödem (şişlik) açısından takip edilir. Bu hastalarda ameliyattan belli bir süre (birkaç hafta) sonra ses terapisi (ses ve solunum egzersizleri) bir profesyonelin eşliğinde başlanırsa elde edilecek ses başarısı daha iyi olur. Tek taraflı ses teli felcinde tek başına ses terapisi de denenebilir. Hastaya ses tellerini birbirine yaklaştırmaya yönelik egzersizler yaptırılarak hava kaçağı azaltılır ve ses kalitesi yükseltilmeye çalışılır.

Loading

Ses Teli Felci

Ses teli Felci Belirtileri Nelerdir?

Ses teli felcinin genel belirtileri; kısık, çatlak veya hırıltılı ses, nefes darlığı ve tükenikliği, konuşma esnasında sese hava karışımı, ses yorgunluğu ve tükürüğü yutkunma güçlüğü, beslenme esnasında soluk borusuna yemek kaçması ve öksürük krizi eşliğinde kendini gösteren boğulma tehlikesi, içilen sıvıların burundan geri gelmesidir.

Sel teli felci oluştuğu anda ses tellerlinin bulunduğu pozisyon, felç belirtilerinin de farklılık göstermesine sebep olur. Ses tellerinin açıklık durumuna göre seste kısılma ya da nefes almada güçlük en belirgin belirti olarak ortaya çıkar. Genel olarak ses telleri ortada yani kapalı pozisyonlarına yakın bir yerdeyken felç oluşursa nefes alma problemleri, yanlarda yani açık pozisyonlarına yakın bir yerdeyken felç oluşursa ses kısıklığı problemleri baskın hale gelir. Çok nadir görülmekle birlikte her iki ses teli birden tam kapalı ya da çok az açılmış pozisyonda iken felç oluştuğu takdirde; nefes alınamaz ve acil müdahale gerekir.

Sel teli felcinde tanı konulabilmesi için öncelikle bir kulak-burun-boğaz uzmanı tarafından ilk muayene yapılmalıdır. Yapılacak bu muayene ile şikâyetlere sebep olan sorunun ses tellerinde yaşanan felç olup olmadığı, felcin tek ses telinde mi yoksa her iki telde mi olduğu, felcin seviyesi, başka bir etken olup olmadığı gibi hususlar tespit edilir. İlk muayenede ses tellerinin yapısı ve işlevselliği; ses telleri ve çevresinin görüntülendiği larengoskopi veya stroboskopi adı verilen endoskopik cihazlarla ve ses analiz programlarıyla incelenir. Gırtlakta bulunan ve ses tellerini hareket ettiren kasların işlevselliği ise; bir iğne (elektrot) aracığıyla kas içine girilerek, kasın elektriksel potansiyelini ölçen elektromiyografi (EMG) cihazı kullanılarak incelenir. Eğer yutkunma ve beslenme problemi varsa; hastaya baryum ve noniyonik iyot gibi kontrast maddeler verilerek, bu maddenin vücut içerisinde özelliklede ağız ve yemek borusu arasındaki seyrini incelemeye yarayan fluoroskopi yöntemi kullanılır.

Doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde eş zamanlı olarak röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) tetkikleri de istenebilmektedir.

Şikâyetler ve belirtiler ışığında yapılan tanı çalışması sonucu tedavi yöntemine ve cerrahi müdahaleye gerek olup olmadığına karar verilir.

Ses Teli Felci Nedenleri Nelerdir?

Her ne kadar bazı ses teli felçlerinin oluşma nedeni tam olarak anlaşılamasa da çoğunlukla; yaşanan bir travma veya boyun, boğaz, tiroit, kalp ve akciğer bölgesi ameliyatları esnasında Nervus Vagus sinirine verilen operasyonel hasarlar nedeniyle ya da bu müdahaleler sonrasında vuku bulan enfeksiyon ve nörolojik sorunlar nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenlerle birlikte; herhangi bir ameliyattan kaynaklanmayan enfeksiyonlar, denge sinir iltihapları (Vestibüler Nörit), guatr ameliyatı, boyun bölgesi travmaları, gırtlak ve çevresi organlarda oluşan tümörler, reflü, sinirsel yapıya zarar veren kafa travmaları da ses teli felcine sebep olabilmektedir.

Ses Teli Felci Nasıl Tedavi Edilir?

Ses teli felci tanısı konulan hastalar için öncelikle ses teli kaslarına yeniden işlevsellik kazandıracak ses terapisi uygulanır ve ihtiyaç duyulan ilaç tedavisi ile desteklenir. Ses terapisi ve ilaç tedavisi ile iyileşme görülmediği takdirde cerrahi operasyon kararı verilir. Uygulanacak cerrahi yöntem; etkilenen sinirin türüne, ses tellerinin felç oluştuğu esnadaki pozisyonuna, felcin tek veya çift taraflı oluşuna göre belirlenir.

Cerrahi müdahalede nefes yoksunluğu acil müdahale gerektirir. Bu durum Nervus Vagus’un işlevini yitirmesi nedeniyle gırtlak duyusunun kaybolması sonucu her iki ses telinin kapalı ya da çok az açık pozisyonda hareketsiz kalmasıyla oluşur. Bu durumda solunumun sağlanabilmesi ve yeme – içme esnasında nefes borusuna yabancı maddelerin girişinin engellenebilmesi maksadıyla boyun dış kısmından, nefes borusunun 2 ila 3. halkaları arasına bir delik açılır (trakeostomi) ve boru şeklinde yapay bir kanal (kanül) yerleştirilir. Daha sonra çift taraflı felçlerin tedavisi için kullanılan Endoskopik CO2 Lazer Kordotomi (Kashima Prosedürü) veya Aritenoidektomi (arytenoidectomy) Ameliyatı ile müdahale edilir.

Endoskopik CO2 lazer kordotomi yönteminde; genel anestezi altında ağız bölgesinden endoskopik lazer aparatı ile girilir, ses tellerinden birinin arka kısmında kesi yapılarak bölge genişletilir. Bu şekilde nefes alma için alan oluşturulur.

Aritenoidektomi ameliyatında ise gırtlak bölgesinde bulunan aritenoid kıkırdağı alınır.

Tek taraflı ses teli felçlerinde Doku Nakli veya Sinir Değiştirme (transplantasyon), Tiroplasti Tip 1 (Isshiki Thyroplasty Type I – Medialization) ve Dolgu (Enjeksiyon) Tedavisi gibi yöntemlerle cerrahi müdahale yapılabilir.

Doku Nakli yönteminde; felçli ses teli orta bölgeye doğru itilir ve hastaya ait başka bir bölgeden alınan doku ses kutusunun dışından içeri doğru yerleştirilir. Felçli olmayan ses telinin hasarlı ses teline nazaran daha iyi titreşmesi sağlanır. Sinir Değiştirme yönteminde ise; hasarlı sinir alınarak yerine boyun bölgesindeki sağlıklı bir sinir yerleştirilir. Tam iyileşme ay sürer.

Tiroplasti yönteminde; sedasyon veya lokal anestezi altında felçli ses teli veya kıvrımı üzerine kalıcı bir parça yerleştirilerek (implant) iki ses telinin birbirine temas etmesi ve ses telleri arasındaki açıklığın kapatılması sağlanır. Genellikle implantın pozisyonunu düzeltmek için ikinci bir ameliyat gerekir. Operasyondan bir gün sonra taburcu olunur ve yaklaşık bir haftada iyileşme görülür.

Dolgu Tedavisi yönteminde; ağız içinden ya da boyun bölgesinde yapılacak kesi ile felçli ses teline ulaşılır ve ses telinin genişliğini arttırmak için tel içerisine dolgu maddesi (yağ veya kolajen) enjekte edilir. Bu şekilde felçli ses teli orta bölgeye yaklaştırılır. Aynı gün taburcu olunur ve gün içerisinde iyileşme görülür.

Eğer siz de ses kısıklığı ve nefes almakta güçlükler yaşıyorsanız, iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir; ses teli bozukluklarının teşhisi ve tedavisi için kendisini adamış, en yeni teknolojiler ile donatılmış araç ve aparatları kullanan, özel talep ve ihtiyaçlarınızı ön planda tutan merkezimizde tedavi olabilir, hastalığınız hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ses Teli Felci Nedir? Tedavisi Varmıdır?

Ses teli felci toplumda çok bilinen bir rahatsızlık olmasa da solunum sıkıntılarına bile neden olabilen ciddi bir durumdur. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu sorun kimi zaman cerrahi müdahalelerin ardından da yaşanabiliyor. En yaygın ve en önemli belirtisi ise beslenme esnasında yemeklerin soluk borusuna kaçması ve öksürük krizlerine neden olmasıdır. Bununla birlikte ses kısıklığı probleminin de çoğu zaman bu tabloya eşlik ettiğini söyleyebiliriz.

Gırtlak kaslarını hareket ettiren sinirlerin çalışmaması neticesinde meydana gelen bu hastalık nefes almayı da güçleştirebiliyor. Hastaların büyük bölümü solunum sıkıntısı ve öksürük krizleri şikayeti ile doktora başvurduğunda, yapılan incelemelerde ses teli felcinin tespit edildiğini söyleyebiliriz. Ses teli felci genel olarak 3 farklı şekilde görülüyor.

  • Tek taraflı ses teli felci
  • Çift taraflı ses teli felci
  • Gırtlağın duyusunu sağlayan sinirin felç olması

Tek taraflı ses teli felcinde ses teli çoğunlukla orta hattın dış yan kısmına doğru kayar. Ses telinin yana kayması ise seste bazı değişimler olmasına yol açabilir. Çift taraflı ses teli felcinde ses telleri orta hatta ya da orta hatta yakın bir yerde oluyor ve ses kısıklığı genellikle görülmüyor. Ancak bu durumda da solunum sıkıntıları yaşanabiliyor. Gırtlağın duyusunu sağlayan sinirin felci durumunda ise hafif düzeyde bir ses kısıklığı meydana gelebiliyor. Ses tonu çoğu zaman normal olsa da hastalar şarkı söylerken ya da uzun süre konuştuklarında seslerinin değiştiğini dile getirir. Özellikle çift taraflı duyusal sinir felçlerinde akciğere sıvı kaçması riski olduğundan mutlaka en kısa zaman dilimi içerisinde müdahale edilmesi gerekir.

Tıkla öğren &#;> funduszeue.info

Ses Teli Felci Tedavisi

Ses teli felci tedavisi

Öncelikle bu felcin tanısı konması için ses telini hareket ettiren kaslara girilmesi ve kasların elektriksel gücünü ölçen larengeal elektromiyografi tekniği ile ölçüm yapılması gerekiyor. Bu sayede tanı konabilir ve aynı zamanda cerrahi müdahaleye ihtiyaç olup olmadığına karar verilir. Tedavi, felcin ve hastanın durumuna bağlı olarak farklı şekillerde yapılabilir.

Ses terapisi genellikle felç olan ses telinin güçlendirilmesi ve ses tellerinin kapatılması amacıyla uygulanıyor. Duyusal sinirin tek taraflı biçimde hastalanması halinde çoğu zaman tedaviye gerek duyulmuyor. Fakat tablonun çift taraflı olması durumunda boyun bölgesine küçük bir delik açılması gerekebilir. Bu müdahalenin amacı ise tüketilen gıdaların ya da sıvının akciğere kaçmasını önlemektir. Böylelikle çok daha ciddi sorunların yaşanması engellenebilir ve solunum sorunları yaşanmasının önüne geçilebilir.

Ses Teli Felci Nedenleri

Kafa içi, boyun ve göğüs bölgesinde meydana gelen sorunların bu felci problemini beraberinde getirdiğini açık ve net bir şekilde belirtebiliriz. Ancak kimi zaman bu sorun hiçbir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda yapılan tüm incelemelere karşın felce neden olan faktörler tespit edilemiyor. Yaygın şekilde görülen ses teli felci nedenlerini ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Akciğer, boyun, gırtlak ya da yemek borusunda meydana gelen tümörler
  • Boyunda meydana gelen travmalar
  • Kalp büyümesi sorunu
  • Doğuştan kalp problemlerinin olması
  • Kafa travmaları
  • Bazı ameliyatlar
  • Damar hastalıkları
  • Enfeksiyonlar

Özellikle akciğer, kalp, tiroit ile boyun fıtığı ameliyatları sonrasında ses teli felcinin gelişebildiğini söyleyebiliriz. Bunlar arasında söz konusu probleme yol açabilen en yaygın neden guatr cerrahisi olabiliyor.

Ses Teli Felci Nasıl Geçer?

Ses teli felci nasıl geçer

Ses telinin çift taraflı olarak meydana gelmesi durumunda lazer teknolojisinden faydalanılabiliyor ve lazer kordotomi uygulanabiliyor. Bu operasyonun genel anestezi altında yapıldığını belirtelim. Dolayısıyla hastalar için acı veren bir işlem olmaktan çıkıyor. Ağızdan yerleştirilen bir boru yardımı ile ses telleri cerrah tarafından görünür hale getiriliyor. Mikroskop ve lazer bir arada kullanılıyor ve ses telinin kıkırdak dokudaki birleşim yerine dış yana doğru olmak kaydıyla bir kesi atılıyor. Bu sayede hasta için bir solunum alanı da yaratılmış oluyor. Bu yöntem ses teli felci tanısı konan her hastaya uygulanmaz.

Bilgin olsun &#;> funduszeue.info

Ses Teli Felci Nasıl Düzelir?

Günümüzde bu felç farklı müdahaleler ile düzeltiliyor. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından kulak burun boğaz uzmanı tarafından tedavi seçenekleri değerlendirilir ve en uygun tedavi prosedürü uygulanır. Bazı hastalara ise herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmıyor. Ancak mutlaka doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerektiğini ve ses teli felcinin ne aşamada ve nerede olduğunun incelenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: 19 45
Mail: [email protected]

Ses teli felçleri bir hastalık değil, hastalığın bir belirtisidir. Ses teli felci; pek çok hastalık sonucu gelişen oldukça yaygın bir bulgudur. Ses teli sinirinin kafa içi bölümünden gırtlağa girişine kadar olan bölümün etkilenmesiyle oluşur. . ENT Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Üzeyir konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ses teli felçlerini iki grupta incelemek mümkündür:

Duyusal bozukluk:

Gırtlağın duyusunu sağlayan sinirin etkilenmesiyle gırtlaktaki his duyusunun azalması ya da kaybolmasıdır. Duyusal sinir aynı zamanda ses telinin gerginliğini de etkiler. Bu sinir dalının felcinde ise boğazda basınç duyusu, boğaz temizleme ihtiyacı, hafif derecede ses kısıklığı gelişir. Hasta konuşma sesinin sıklıkla normale yakın olduğunu, ancak şarkı söylerken sesinin değiştiğini de ifade edebilir. Çift taraflı duyusal sinir felçlerinde yiyecek ve sıvıların akciğere kaçması en önemli şikayettir.

Hareket bozukluğu:

Burada hareket sağlayan sinirin etkilenmesiyle ilgilidir. Ses telinin birisi ya da ikisi hareketsiz hale gelir. Hareket bozukluğuna bağlı ses teli felçleri tek taraflı veya çift taraflı görülebilir. 

Ses teli felçlerinin nedenleri nelerdir?

Ses teli felçlerinde enfeksiyonlarla oluşanlar ve sebebi bilinmeyenler çoğunluktadır. % 10 oranında önemli kafa içi hastalıklara, tümörlere bağlı gelişebilir.
• Viral ve bakteriyal enfeksiyonlar,
• Boyun travmaları,
• Özellikle guatr cerrahisi olmak üzere bazı boyun ameliyatları,
• Akciğer, boyun, gırtlak, yemek borusu tümörleri,
• Kalp büyümesi, doğuştan kalp problemleri,
• Kafa travmaları,
• Beyin ve sinir dokusuyla ilgili tümör, damar hastalıkları,
• Nedeni bilinmeyenler,

Akciğerdeki hastalıklarının ses teli felcine neden olmaları, tamamen sol ses teli sinirinin akciğeri ve kalpten çıkan ana damarı dolaşarak ses teline gelmesi ile ilişkilidir. Aynı nedenle ses teli sinirleri yemek borusu ve tiroit beziyle de çok yakın ilişkidedir. Özellikle guatr cerrahisini takiben sinirin zedelenme olasılığı nadirde olsa vardır.

Ses teli felçlerinde önemli ve hayatı tehdit eden nedenler çıkabileceği unutulmamalıdır. Sebebin belirlenmeye çalışılması ve tedavinin planlanması gerekir. Çift taraflı ses teli felçlerinde ciddi solunum zorluğu nedeniyle acil tedavi, boğaza delik açılması gerekebilir.

Ses teli felcinin tanısında detaylı endoskopik muayeneler, kan tetkikleri, gerekiyorsa BT ve MR yapılabilir. Ses teli sinirine, laringeal EMG uygulanabilir. Ses telini hareket ettiren kaslara bir ince iğne ile girilerek kasların elektriksel gücünü ölçen larengeal elektromiyografi tekniği sinirin nerede zarar gördüğünü bulmak, iyileşme şansının olup olmadığını ve cerrahi gerekip gerekmediğini anlamak amacıyla kullanılır. Boyundan ince bir iğneyle gırtlak kaslarına girmek mümkün olur.

Ses felçlerinin tedavisi var mıdır?

Duysal sinirin hareket dalının tek taraflı zarar görmesi durumunda tedaviye gerek yoktur. Ancak çift taraflı anlarda ses kısıklığı için konuşma terapisi yararlı olabilir. Yiyecek ve sıvıların akciğerlere kaçtığı durumlarda yutma terapisi mutlaka gerekir. Bazen akciğere kaçışı engellemek, solunumu garantiye almak için boğaza delik açılabilir.

Tek taraflı ses teli felçlerinde, felç olan ses teli orta hatta ise tedaviye gerek yoktur. Ancak orta hattan uzaklaşmışsa, aralığı azaltmak için ses telini bazı tekniklerle orta hatta yaklaştırmak gerekir. Hastanın kendinden alınan yağ veya bazı dolgu amaçlı kullanılan maddeler ses teli içine enjekte edilerek bu tedavi yapılabilir.

Çift taraflı ses teli felçlerinde, ses telleri orta hatta yakın pozisyonda ise ve solunumu ileri derecede bozuyorsa solunum yolunu garantiye almak için acilen boyna delik açılması gerekebilir. Sonrasında ses telini hareket ettiren kıkırdağın çıkarılması, ses telinin bazı tekniklerle yana alınmaya çalışılması, küçültülmesi ve sinir transferi gibi ameliyatlar, laser de kullanılarak mikrocerrahi yöntemlerle uygulanabilir ve boyna açılan delik kapatılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası