bel ağrısına sıcak su iyi gelir mi / Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Bel Ağrısına Sıcak Su Iyi Gelir Mi

bel ağrısına sıcak su iyi gelir mi

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bel Ağrısı Neden Olur?

Erişkin nüfusun neredeyse %80’inin hayatının bir bölümünde mutlaka karşılaştığı bir sağlık sorunu olan bel ağrısı, duruş bozukluğu ve bel zorlanması sonucu kişilerin bel kaslarına, eklemlerine ve bağlarına hasar veren bir ağrı çeşididir.  Uzun süre ayakta durmak, gebelik, aşırı kilo alımı, bacaklar arasındaki uzunluk farkı, yüksek topuklu ayakkabı giymek sırt ağrısı nedenleri arasında yer alır. Masa başı çalışanları, aşırı yük kaldıranlar, uzun yol sürücüleri ve inşat makineleri kullanan çalışanlarda bel ağrısı görülme riski yüksektir.

Bunlara ek olarak bel ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Bel fıtığı, postür bozuklukları ve bel zorlanması
  • Ani hareketler ya da üşütme nedeniyle oluşan bel tutulması
  • Başarısız bel ameliyatları sonrası
  • Psikojenik bel ağrısı
  • Böbrek, karaciğer ve mide gibi organ rahatsızlıkları
  • Kanserler
  • Brucella, tüberküloz
  • Bel omurgasının kireçlenmesi
  • Omurga kırıkları veya omurga kayması
  • Doğumsal anomaliler

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Genel olarak bel ağrısı tedavisinde;

  • Basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, anti-romaizmal ilaçlar kullanılır.
  • Kasları güçlendirme ve yıpranan sinirleri uyarma, elektrik akımları ile ağrı kesme, lazer terapi ile derin dokuları gevşetme, ultrason, yüzeysel sıcak ya da soğutma uygulamaları gibi fizik tedavi ajanları uygulanır.
  • Korseleme ve ağrı bantları kullanılır.
  • Monipulasyon, mobilizasyon ve masaj yapılır. 
  • Egzersiz programları ve lokal enjeksiyonlar uygulanır.
  • Cerrahi uygulamalar yapılır.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Fizik tedavi uzmanının önerdiği bel egzersizleri, bel bölgesinde yer alan kasların güçlenmesini sağlayarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ağrının başladığı ilk saatlik dilimde ağrıyan bölgeye dakikalık soğuk kompres uygulanması ve klima, cereyan gibi rüzgârlı ortamlardan uzak durulması bel ağrısını geçirmek için yapılması gerekenler arasında yer alır. Çok fazla beli yormadan kısa yürüyüşler yapmak, yüzmek,  bisiklet kullanmak, esneme ve gerilme egzersizleri yapmak bel ağrısına çözüm olabilir. Oturulduğu zaman bel kavisini destekleyen özel yastık kullanmak ve uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmak bel ağrısına iyi gelebilir. Ancak bel ağrısı dinlenme ile geçmiyor, hareketlerde aşırı kısıtlanmaya yol açıyor ve bacağa yayılarak bacaklarda uyuşma ve karıncalanmaya sebep oluyor ise vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

bel fıtığında enjeksiyonlar

Bel fıtığı en sık rastlanan omurga problemlerinden biridir. Sıklıkla bacak ve bel ağrısına bazen de hem bacak hem bel ağrısına neden olur. Ağır yük kaldırmak, yaş, fazla kilolar, genetik özellikler gibi birçok faktör bel fıtığına neden olabilir. Bel fıtığı olduğunu öğrenen çoğu hastanın aklına gelen ilk soru “Hemen ameliyat olmam gerekir mi?” olmaktadır. Bu sorunun yanıtını genellikle hastanın durumu ve yakınmaları belirler. Bel fıtığının çeşitli tedavileri olmakla birlikte ameliyat her zaman ilk seçenek değildir. Fıtığın şiddetine ve yakınmalarınıza bağlı olarak bel fıtığında ameliyatsız tedavisi de mümkündür.

İçindekiler:

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, iskelet yapımızın temel parçası olan omurga, vücuda şekil vererek ağırlığımızın çoğunu taşıyan bir köprü görevi görür. Omur denilen küçük kemikler birbiri ardına dizilerek omurgayı oluşturur. Omurga kemiklerimiz arasında ise birer yastıkçık görevi gören diskler bulunur. Diskler, iç kısmında yumuşak jel benzeri bir merkeze sahiptir ve yürümek, yük kaldırmak, dönme hareketleri gibi günlük aktiviteler sırasında omurga üzerinde oluşan basıncı emerek kemikleri korur. Peki bel fıtığı nedir? Disklerin fazla yüke maruz kalması veya yaşlanmaya bağlı yapılarının bozulması sonucu iç kısmında bulunan jel kıvamındaki maddenin bir kısmı dışarıya doğru itilebilir. Bu durum fıtıklaşmış disk, kısaca fıtık olarak tanımlanır. Diskin dışarıya sızma miktarı ve dışarıya çıktığı yer ortaya çıkan bel fıtığı belirtilerini ve şikayet tablosunu değiştirebilir. Fıtıklaşmış disklerin çoğu belde görülse de boyunda da fıtık meydana gelebilir. Fıtıkların %90&#;ının bel bölgesinde, kalan kısmının ise boyun ve sırt omurlarında oluştuğu bilinmektedir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısı ta acil tıbbi bakım gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir.

Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısından acil tıbbi bakım gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir. Fıtıklaşmış disk belirtileri en yaygın olarak vücudun bir tarafında ağrı ve uyuşma, bel ve bacak ağrısı, geceleri veya belirli hareketlerle kötüleşen ağrılar, açıklanamayan kas zayıflığı şeklindedir.

Bel fıtık vakalarının büyük çoğunluğunda bel ağrısı altı hafta içinde geçer. Ancak kısa sürmesine rağmen ağrı dayanılmaz olabilir ve günlük faaliyetlere katılmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda ise ağrı kronik bir hale gelebilir.

Fıtıklaşmış disk yakınındaki sinire baskı yapması ve/veya iltihaplanması sinir boyunca uzanan ağrıya neden olabilir. Bacağın arkası boyunca uzanan siyatik bacak ağrısının en yaygın nedenlerinden biri bel fıtığıdır.

Fıtıklaşmış disk bacaklara giden sinirlerin hemen çıkış noktasına baskı yapabileceği gibi bazen de doğrudan omurilik kanalımıza baskı yapabilir. Bunun sonucunda bel ağrısı, kalça veya bacak ağrısı, güç kaybı, bacaklara ve ayağa inen uyuşma, idrar kaçırma gibi omurga fıtığı belirtileri ortaya çıkabilir. Fıtığın sinir köküne veya kanala baskı yapmadığı durumlar ise daha hafif şikayetler olur ya da hiçbir bel fıtığı belirtisi olmayabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı tedavisinde fıtığın durumuna ve yakınmaların şiddetine göre ameliyat veya bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bel fıtığı ameliyatsız geçer mi? Diye soruyorsanız; Fıtıklaşmış disk belirtileri ve yakınmaları çoğu altı hafta içinde kendiliğinden düzelir, bu nedenle hastalara genellikle ameliyatsız tedavilere başlamaları önerilir. Ancak önerilen tedavi, hastanın bulgularının şiddetine göre değişebilir. Bel fıtığı tedavisinde, ameliyat genellikle diğer ameliyatsız tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalara önerilir. Şiddetli ağrı varlığında ve hasta ayakta durma veya yürüme gibi günlük işlevlerini sürdürmekte güçlük çekiyorsa, Hasta günlük yaşamını kısıtlayan ağrılar, kalça, bacak, ayak kaslarında güç kaybına veya uyuşma gibi nörolojik belirtiler yaşıyorsa, gayta ve idrar kaçırma veya yapamama varsa bel fıtığı ameliyatı bir seçenek haline gelebilir. Bu belirtilerin olmadığı durumlarda bel fıtığında ameliyatsız tedavi seçenekler önerilir.

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

  • Bel Fıtığında İlaç Tedavisi: Bel fıtığında ilaç tedavisi bel fıtığını iyileştirmeye yönelik değildir, fıtığın neden olduğu şikayetleri azaltmaya yardımcı olur. Doktorunuz sinire baskı nedeniyle hissettiğiniz ağrıyı geçirmek için çeşitli ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, cilt üzerine sürülen ağrı kesici jeller içeren bir reçete düzenleyebilir.
  • Bel Fıtığında Fizik Tedavi:Bel fıtığında fizik tedavi uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Ağrı kesici elektroterapi uygulamaları, sıcak uygulamalar, egzersizler, mobilizasyon yöntemleri fizik tedavi programı kapsamında uygulanabilir. Fizik tedavi doktorunuzun değerlendirmesi sonrası sizin için uygun rehabilitasyon programı ve seans sayısı belirlenir. Uygulanan tedavilerle sinir kökü üzerindeki baskı azaltılmaya çalışılır, ağrı nedeniyle gerginleşen kaslar gevşetilir, daha aktif ve ağrısız harekete ulaşıldığında ise kasları güçlendirme programına geçilir.

Bel fıtığında fizik tedavi uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Ağrı kesici elektroterapi uygulamaları, sıcak uygulamalar, egzersizler, mobilizasyon yöntemleri fizik tedavi programı kapsamında uygulanabilir.

  • Sıcak uygulama: Gün içerisinde bel bölgesine defa dakikalık sıcak uygulamak gerilen bel kaslarınızı gevşetecek ve daha rahat hareket etmenizi kolaylaştıracaktır. Sıcak su torbası veya sıcak pedler bunun için kullanılabilir. Şeker hastalarında bu uygulamaya dikkat edilmelidir. İleri şeker hastalarında cildin ısı algısı bozulduğundan farkında olmadan aşırı sıcak uygulanması ciltte yanık veya tahrişe neden olabilir.
  • Yatak istirahati: Fıtığa bağlı ağrının şiddetli olduğu dönemlerde, ağrıyı kontrol altına almak için birkaç günlük istirahat önerilebilir. Ancak bu istirahat tüm gün yatmayı içermemelidir. Gün içerisinde belli aralıklarla kalkıp ev içerisinde dolaşmak, birkaç basit egzersiz yapmak kasları aktif olarak çalıştırır, dolaşımı artırır ve vücuda olumlu etki eder. İstirahat esnasında ise yan yatıp her iki bacağı karna doğru çekmek bu dönemlerde beli en rahat ettiren ve bel ağrısının rahatlamasına yardımcı olan pozisyondur.
  • Günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi:Bel fıtığınız şu anda ameliyat gerektirecek ciddiyette olmayabilir ancak ileride de ameliyat adayı olmamak için omurga sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Kendimize omurga sağlığımız için doğru alışkanlıklar kazandırmamız önemlidir. Yerden bir şey alırken doğru pozisyonda eğilmek, çalışırken omurgamıza binen fazla yükten kaçınmak, araç kullanırken doğru oturmak, doğru bir yatakta uyumak omurga sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Sürekli oturmaktan veya bahçe işleri gibi sürekli öne eğilmeyi gerektiren aktivitelerden uzak durmak da önemlidir.
  • Enjeksiyonlar:Bel fıtığında ameliyatsız tedavisine başvurulan yöntemlerden biri enjeksiyon tedavisidir. Omurga kanalı içine ya da ağrının kaynağı olan omurga seviyesine yapılan enjeksiyonlarla sinir kökleri etrafındaki baskı azaltılmaya çalışılır. Muayeneniz sonrası doktorunuz bu enjeksiyonlardan fayda görüp göremeyeceğinizi değerlendirir. Enjeksiyona karar verilirse aynı gün doktorunuz tarafından enjeksiyonunuz yapılır. Bu enjeksiyonlar hastanın durumuna göre belli aralıklarla tekrarlanabilir.

bel fıtığı

  • Bel Fıtığı Egzersizleri:Omurga sağlığı için düzenli egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Sağlıklı bir kas yapısı ile omurgayı desteklemek var olan problemleri telafi etmeyi kolaylaştıracak, yeni bir omurga problemi yaşamanızı da önleyecektir. Bel fıtığı egzersizleri program içerisinde germe egzersizleri, gevşeme egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, esneklik egzersizleri, aerobik egzersizleri yer alır. Doktorunuz ve fizyoterapistiniz sizin için uygun egzersiz programına karar verecektir. Bel fıtığı egzersizler kademeli olarak ilerletilerek ömür boyu devam edilmesi gerekir.

Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve koruyucu tedavi yöntemlerinden ameliyata kadar farklı tedavi seçenekleri bulunur.

Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve koruyucu tedavi yöntemlerinden ameliyata kadar farklı tedavi seçenekleri bulunur. Bel fıtığı tedavisi genel olarak yaşadığınız rahatsızlığın düzeyine ve diskin ne kadar yerinden kaydığına bağlıdır.

“Belim çok ağrıyor!”, “Öne eğilemiyorum.” “Kalçamdan ayağıma kadar uyuşma oluyor.” “Bel fıtığım varmış.” gibi yakınmalara bazen kendimizden bazen de çevremizden sıklıkla aşinayız. Ameliyat korkusu sizi bu şikayetlere katlanmak zorunda bırakabilir. Ancak her şikayetin kişiye özel bir çözümü olduğunu unutmayın. Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve ameliyat tedavi seçenekleri var. Sizin için en doğru tedaviyi öğrenmek için kliniğimize başvurabilir, tedavi seçeneklerini birlikte değerlendirebiliriz.

Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler

İster evde ister ofiste olun, gün içerisinde hareketsiz kalmak, ağır şeyler kaldırmak ya da ani hareketler yapmak fizyolojik yapımızda pek çok değişikliğe ve bel ağrısı gibi pek çok probleme yol açar. İşte bu yüzden egzersiz yapmak, çoğunlukla evde olduğumuz yeni düzende daha büyük önem kazandı. Bu yazımızda bel ağrısına iyi gelen yöntemleri ve egzersizleri sizin için derledik, keyifli okumalar!

Bel Ağrısı Neden Olur ve Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Herkesin zaman zaman yaşadığı bel ağrısı, bazen sebebini bildiğimiz bazen de anlayamadığımız nedenlerden dolayı yaşam kalitemizi düşürebilir. Bel ağrısı nedenleri çok olsa da aralarında en yaygını, ağır eşyalar kaldırmak ve yanlış oturma pozisyonudur. Ancak kendi bel ağrınızın nedenini anlayabilmek için mutlaka vücudunuzu dinlemelisiniz. Örneğin; kendinize bel ağrınızın ne zaman ortaya çıktığını sorabilirsiniz. Zaten hissettiğiniz bir ağrı mı yoksa aniden mi ortaya çıktı? Ya da dinlenince geçiyor mu yoksa hiç geçmeyen sızı şeklinde hayat kalitenizi mi düşürüyor?

Bu soruların yanıtından emin olduktan sonra bir doktora başvurabilir, bel ağrınız hakkında neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Çünkü belimiz pek çok bağ, doku, kas, disk ve sinir barındırdığı ve vücudumuzun ağırlık merkezi olduğu için ona çok iyi bakmalıyız. Aksi takdirde yaptığımız bir yanlış hareket ya da rüzgarda kalmak gibi durumlar bel bölgemizdeki ağrının devam etmesine sebep olabilir.

Bel Ağrısı için 3 Egzersiz

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bel ağrısının pek çok sebebi olabilir ancak çözümü de mevcut! Bel ağrısı nasıl geçer diye kara kara düşünmenize gerek yok. Doktorunuza da danıştıktan sonra sizin için hazırladığımız bel ağrısı egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

Mekik Çekmek

Mekik çekmek dendiğinde gözümüzde kilo vermek ve şekil almak için yapılan bir hareket canlansa da aslında bu hareket, en iyi bel ağrısı egzersizleri arasında yer alır. Bunun nedeni ise bütün gün bizi taşımış olan bel kaslarımızdan odağı alıp karın kaslarımızdaki kuvvete odaklanarak belimizi herhangi bir şekilde yormadan yapabileceğimiz bir egzersiz türü olmasıdır.

Mekik çekerken önemli olan nefes alıp vermeye dikkat etmek. Kalkarken nefes verip inerken nefes almanız gerekir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise baş ve boyun kısmınızı zorlamadan hareketi karın kaslarınızla yapmaya çalışmak. Unutmayın, amacımız bel bölgesini rahatlatmak, dolayısıyla kendimizi yukarı çekerken de belimizden değil karın kaslarımızdan kuvvet almalıyız.

Düz Bacak Kaldırma

Bel düzleşmesi egzersizleri arasında yer alan düz bacak kaldırma, bel ağrısı konusunda size fayda sağlayabilir. Dümdüz yatar pozisyondayken bir bacağınızı büküp diğerini düz bir şekilde, büktüğünüz bacağın diz seviyesine kadar kaldırıp yavaşça yere indirmelisiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaldırılan bacağın çok fazla yukarı kaldırılmamasıdır. Ayrıca bel boşluğuna da dikkat etmelisiniz. Belinizi boşluk kalmayacak şekilde yere sabitlerseniz en iyi sonucu alabilirsiniz.

Bizden ufak bir tüyo: Kaldırdığınız bacağınızın ayak bileğini kendinize doğru hareket ettirirseniz belinizdeki gerginliğe iyi gelecektir.

Çift Diz Göğüse Çekme

Sırtüstü uzandıktan sonra, bacaklarınızı kendinize doğru öekin ve ellerinizi dizlerinizin arkasında birleştirin. Ellerinizi birleştirdikten sonra, ellerinizin kuvveti ile dizlerinizi kendinize doğru çekin. Unutmayın, belinizin kuvveti ile dizlerinizi iterek değil, ellerinizle dizlerinizi kendinize çekerek yapmanız gerekiyor bu hareketi.

Bu hareketi 20 saniye yapıp bekledikten sonra set arası yapabilirsiniz. Tabii ki eğer bu hareket ve yukarıda bahsettiğimiz diğer bel ağrısı için hareketler yaparken zorlanıyorsanız anında bırakmanız ve bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Burada sizler için derlediğimiz bu üç hareket düzenli yapıldığında ve diğer etmenlere de dikkat edildiğinde yaşam kalitenizde oldukça büyük bir değişim yaratacaktır.

Yazımızın başında yalnızca bel ağrılarından değil, bel tutulmalarından da bahsetmiştik. Haydi gelin, bel tutulmalarına ne iyi gelir onlara göz atalım:

Sıcak Su Tutmak

Sıcak su torbalarını kim sevmez ki! Kış aylarında özellikle kadınların her derdine deva olan sıcak su torbalarını bel tutukluğu için de kullanabilirsiniz. Belinizde bulunan kasılmış kasları gevşetmeye yardımcı olan sıcak suyu dilerseniz bir küveti doldurarak belinize temas ettirebilir, dilerseniz daha pratik bir yöntem olan sıcak su torbası ile belinize tutabilirsiniz. Aman dikkat, suyun sıcaklığının dayanabileceğiniz ölçüde olmasına özen gösterin.

Masaj ve İstirahat

Masaj ve istirahat neye iyi gelmez ki dediğinizi duyar gibiyiz! Haklısınız ancak bel tutulması yaşadığınız dönemde ekstra önem kazanan masaj ve istirahati kendinize göre siz belirleyebilirsiniz. Uygun bir yastık veya yatak ile belinize vücudunuzun baskısını çok hissettirmeyecek pozisyonda yatabilir ya da bel tutulmanınızın olduğunu belirterek masaj yaptırmaya gidebilirsiniz.

Tabii bunlara ek olarak yukarıda bahsettiğimiz bel ağrısına iyi gelen hareketler önerilerimizden de sizleri zorlamayacak olanları da yapabilirsiniz. Burada önerimiz, size neyin iyi gelip gelmediğini kendinizin tayin etmesi.

Bel ağrısı için hareketler ve bel tutulması için iyi gelecek yöntemleri doktorunuza danıştıktan sonra uygulayabilirsiniz. Tüm egzersizler için ihtiyacınız olan ekipmana ise Yalı Spor üzerinden ulaşabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası