devalüasyon olur mu son dakika / Reuters'ın çarpıcı Türkiye analizi: Ekonomide yeni şok olur mu?

Devalüasyon Olur Mu Son Dakika

devalüasyon olur mu son dakika

TL'de son 1,5 yılın en büyük değer kaybı dünya basınında: 'Kasıtlı devalüasyon'

TL ve ABD doları

Kaynak, Getty Images

Türk Lirası'nın son günlerde Aralık 'den bu yana yaşadığı en büyük değer kaybı dünya basınında geniş yer buluyor.

Reuters haber ajansı, “Türkiye serbest piyasaya doğru ilerlerken TL yüzde 7’yi aşkın değer kaybına uğradı” başlıklı haberinde, TL'de ’den bu yana en büyük satışın yaşandığına dikkat çekiyor.

Bunun hükümetin, devlet kontrolünü terk ederek kuru serbest bırakma yolunda adımlar atmaya hazırlandığının kuvvetli bir işareti olduğu yorumları yapılıyor.

28 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından artan baskıyla karşı karşıya kalan Türk Lirası dolar karşısında bir ara 23,41 seviyesine geriledi.

Bu yıl TL'de yüzde 20 değer kaybı yaşandı.

Merkez Bankası'nın net rezervi de seçim haftasında tüm zamanların en düşük seviyesine gerileyerek eksi 5,6 milyar doları gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’i getirmesini "U-dönüşü" şeklinde yorumlayan Reuters, Merkez Bankası’nın başına Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının düşünüldüğünü, liradaki satış nedeniyle Merkez Bankası’nın faiz oranlarında artışı değerlendirmek üzere olağanüstü toplanabileceğini de yazıyor.

Haberde, “böyle bir adımın kısa vadede piyasalara istikrar getirebileceği” yorumuna yer verilen Commerzbank’tan Ulricht Leuchtmann’ın şu değerlendirmesi de aktarılıyor:

“Bu, bir lira krizinin başlangıcı gibi duruyor. Üstel bir hareketlenme olduğunda böyle olur. Uzun süre hiçbir şeyin olmadığını sanırsınız, sonra bir anda cehennemin kapıları açılır.”

Reuters haberinde, bazı uzmanların TL'nin ABD doları karşısında 25 ile 28 arasında bir seviyeye gerilemesini bekledikleri de belirtiliyor.

'Lira gerçek değerine yaklaşacak'

Financial Times gazetesinde yer alan değerlendirmede ise yeni ekonomi ekibinin işbaşına gelmesinin ardından “kasıtlı devalüasyon” yapıldığı ve Türk Lirası'nın da düşüşe geçtiği kaydediliyor.

Merhmet Şimşek’in atanmasından bu yana TL'nin yaklaşık yüzde 10 değer kaybettiğinin belirtildiği yazıda, Dinamik Yatırım Menkul Değerler’den ekonomist Enver Erkan’ın özetle şu değerlendirmeleri aktarılıyor:

“Kur seçimler öncesinde alternatif mali tedbirlerle ağır baskı altına alınmıştı. Yeni dönemde daha liberal yaklaşımlar söz konusu olacak ve liranın gerçek değerine yaklaştığı durumlar görülecek.”

Goldman Sachs’ın TL'nin üç ay içinde dolar karşısında 23 seviyesine gerileceği tahmini yapmasından yalnızca birkaç gün sonra bu seviyenin görüldüğünü hatırlatan Financial Times, devlet bankalarının kur piyasasına müdahale etmiyor gibi göründüklerini söyleyen bazı uzmanların görüşlerine de yer veriyor.

İsmini vermeyen üst düzey bir Türk bankası yöneticisinin de mevcut durumu “kasıtlı devalüasyon” olarak nitelendirdiği ifade ediliyor.

New York Times’da Patricia Cohen imzasıyla yayımlanan analizde liradaki değer kaybının hükümetin ekonomi politikalarında gidilecek bir değişikliğin işareti olduğu yorumu yapılıyor.

Mehmet Şimşek’in “öngörülebilirliği artırmak için kurallara dayalı politika oluşturma taahhüdümüzü teyit ediyoruz” açıklamasına yer verilen yazıda özetle şu değerlendirmeler yapılıyor:

“Kurdaki değer kaybı Türkiye’nin ilaçtan ham petrole kadar tüm ithalatını daha pahalı bir hale getirecek. Ayrıca dolar üzerinden borçlananları iflasa da sürükleyebilir.

“Ülkenin ekonomi politikalarında bir değişikliğe gidilmesi bazı ekonomistlerin sürdürülemez ve pervasız olarak gördükleri gidişatı tersine çevirebilir.”

'Piyasalar Şimşek'e olumlu yanıt verdi'

Wall Street Journal gazetesi de konuyla ilgili haberinde devalüasyon baskısının arttığını, Türk Lirası'ndaki değer kaybının ortodoks ekonomi politikalarına geri dönüşün işareti olarak yorumlanabileceğini yazıyor.

Haberde ekonomist Timothy Ash’in şu değerlendirmesi de aktarılıyor:

“Eğer ekonomi politikalarında bir değişikliğe gidilmezse Türkiye sistemik bir krizle karşı karşıya kalacak. Bu çok açık. Bunun bir risk olduğunun, Erdoğan’ın yanındakiler de farkındaydı. Seçimi kim kazanırsa kazansın Türk lirasında değer kaybı görülmesi bekleniyordu. Çünkü liranın değeri suni yöntemlerle tutuluyordu, bu sürdürülebilir değildi.”

Wall Street Journal haberinde Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini kullanmak suretiyle lirayı desteklediği ve seçimden önceki aylarda değer kaybını bu şekilde kontrol altına almaya çalıştığı bilgisine de yer veriliyor.

Times gazetesinin haberinde ise Capital Economics’den Liam Peach’in şu değerlendirmeleri aktarılıyor:

“Türkiye ekonomisinin acilen bir politika değişikliğine ihtiyacı var. Düşük faiz oranları ve sınırlayıcı döviz regülasyonları; yüksek enflasyon, büyük bütçe açığı ve aşırı değerli bir kur gibi ekonomik dengesizliklere yol açtı.

“Mehmet Şimşek’in atanması ortodoks ekonomi politikalarına gidileceğinin ilk ikna edici işareti olarak görülebilir. Şimşek yatırımcılar tarafından hayli beğenilen bir isim ve piyasalar atanmasına olumlu yanıt verdi. Türkiye’nin beş yıllık kredi borcu temerrüt takas sözleşmelerinin maliyeti keskin bir düşüşe uğradı.”

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) de Merkez Bankası'nın döviz rezervleri tükendiği için bir döviz krizine doğru ilerlediği tespitini yapan kapsamlı bir değerlendirme yayımladı.

Kullanılabilir döviz rezervlerinin tükenmenin eşiğinde olduğunun ifade edildiği raporda, Türkiye’nin ya altınlarını satmak ya temerrüte düşmek ya da bir IMF programına razı olmak gibi seçeneklerle karşı karşıya olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’nin önünde klasik bir ödemeler dengesi krizi riski olduğunun ifade edildiği raporda, artık döviz rezervlerini azaltarak ithalat ve ihracatı arasındaki açığın kapanamaz durumda olduğu, Merkez Bankası’nın Türk bankalarına ve diğer ülkelere yüksek miktarda borçlandığı, borcun lirayı savunmak için kullanıldığı tespitlerine yer verildi.

Raporda dikkat çeken bazı bölümler şöyle:

“Türkiye'nin mali kriz riski, dış finansman ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Cari açık 'de 20 milyar dolardan azdı, 'te ise 60 milyar dolara ulaşacak gibi.

“Yabancı yatırımcılar, lira faiz oranlarının yapay olarak düşük tutulduğu ve TL'nin değer kaybetme riskinin açık olduğu bir ortamda TL varlıklarını ellerinde tutmak istemiyorlar. Körfez Arap ülkelerinin verdiği destek de yeterli değil. Sonuç, piyasa finansmanını aşan bir dış açık.

“Bu da doğrudan Türkiye'nin ikinci sorununa yol açıyor: Döviz rezervleri tükeniyor. dış açığı büyük ölçüde rezervlerin satılmasıyla finanse edildi. Ödemeler dengesi verileri, 6 milyar dolarlık girişe rağmen yılın ilk üç ayında 14 milyar dolarlık bir düşüş olduğunu gösteriyor.

“Türkiye şu anda 48 milyar dolar döviz rezervine ve 50 milyar dolarlık da altına sahip. Ancak gerçek döviz rezervi 30 milyar dolar civarında. Bu, 60 milyar dolar cari açığı olan ve yıl başından beri TL'yi istikrarlı tutmak için piyasaya ayda 5 milyar doların üzerinde satan bir ekonomi için çok değil.

“Önümüzdeki birkaç hafta içinde rezerv satışlarının hızına bağlı olarak -ve Körfez Arap ülkelerinden gelen son finansman diliminin büyüklüğü ve bileşimine bağlı olarak- Türkiye'nin kullanılabilir rezervleri bu yaz bir ara tükenebilir.”

Dolar ve altının fırlaması sonrası tahmin geldi.

Altın ve dolar hakkında son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada ünlü Ekonomist Hatice Kolçak, dolar ve altın fiyatları hakkında kritik yorumlarda bulundu. Devalüasyonun başladığını, şu anda devalüasyon olduğunu söyleyen Kolçak, faiz kararının açıklanacağı güne kadar dolarda yükseliş görüleceğini söyledi.

Devalüasyon tanımı şu şekilde: "Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir"

Dün 21'lerde seyreden dolar kurunun sert yükseldi. 22 lira 78 kuruşa kadar tırmanan dolar kuru hakkında açıklama yapan Kolçak, "Dolar çok ciddi hız kazandı. Çok hızlı yükseliş var. Güne başlarken dolar 22'yi zaten geçmişti. oldu. oldu. oldu. Çok hızlı bir çıkış var bugün. Piyasalara bakalım. Dışarıda şimdi dolar 23 lirayı geçti. Muhtemelen bugün böyle bir şey yaşayacağız, daha da yukarı çıkacakmış gibi duruyor. Seçim sonrası yüzde 15 değer kaybetti. Devalüasyon olur mu peki? İşte oldu oluyor da hatta. Dolar gidiyor. Gideceğini söylemiştik. Çok uzun zamandır doların gideceğini söylemiştik. Piyasaların genel beklentisi 24, 25, 26'lara gideceği bekleniyordu.

Bugün artık gidim dolar alayım altın alayım bugünden sonrası artık risk. Nerede duracak? Sonra düşecek mi? Onu kestirmeye çalışacağız.

Yeni ekonomi politikası ile dövizin gitmesine izin vermiştik. Mehmet Şimşek ile birlkte ilk icraat rasyonel politikalarla doların gitmesi gereken yer en azından 24'ler 25'ler. Bir taraftan insan hem üzülüyor, hem de bir şeyi bu kadar bastırırsanız bir miktar gazını alması lazım.

Nerede duracak kısmı kocaman bir soru işareti. Önümüzde Merkez Bankası toplantısı var. Toplantıya kadar doların gideceğini düşünüyorum. Çok hızlı giderse, bugün ellerini çektiler dövizin üzerinden. Ama bunu faizle bastıracağız. Bunun ardından yüksek bir faiz geliyor. Merkez Bankası 3'üncü hafta toplantısı var. Muhtemelen ciddi faiz gelecek. Faizin gelmesi ile kur dengelenecek. Buraya gelir diyemem çok zor. Bunu bilmiyorum. Yorum yapmak çok zor. 23 zaten piyasanın beklediği dip. Nerede duracak izleyeceğiz Merkez Bankası toplantısına kadar. Diyelim 28'ler oldu. Faiz eğer çok yüksek artarsa dolar bir miktar çekilecek. Ama o geri çekileceği noktayı bilmiyoruz. Ama benim tahminim dengeye geleceği nokta 25'ler olacak gibi görünüyor. 25'lerde dengeye gelecekmiş gibi duruyor.

Ama insan üzülüyor. Paramızın değeri düşüyor. Dolar basında birçok şeyin fiyatı düşecek. bin dolarlık ev, seçimden şimdiye kadar 85 bin dolara geldi. TL değişmedi ama dolar bazında düştü. Araba için de aynı. Evlerin fiyatına bindirirler mi evet. Ama satamazlar. Fiyatlar tabi yükselmeye devam edecek. Malınızın değeri döviz bazında düştü" dedi.

Açıklamasının devamında gram altın tahminini paylaşan Kolçak, dolar bazlı yükselişin olduğunu, ons tarafının zayıf kalmasına rağmen yükselişin hızlı olduğunu söyleyerek, "Gram altında rekor geldi. Fiziki olarak gram altın TL'ye kadar çıktı. Ekranda TL, Kuyumcularda TL'yi gördü. Dolar çıktığı için böyle yükseldi. Beklentimiz zaten altın tarafında 'ler ve 'ler ile üstünü bekliyoruz. Acil olarak ilave etmek istiyorum: İzleyeceğiz. Çıktı hemen düşer mi daha değil" dedi.

Dövizdeki yükselişin borsaya etkisini değerlendiren Kolçak, "Borsaya düzeltmeleri saymıyorum; pozitif yansır. Dolar yükseldikçe, kur yükseldikçe borsa zaten yerlerdeydi. Dolar yükseldikçe borsada yükseliş devam edecek. Ama her şey doların nerede duracağına ve faiz politikasında ne olacağına bağlı. Ama yüksek faizle başlayacakmışız gibi duruyor" dedi.

İşte açıklamanın tüm detayları:

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını 22 Haziran saat 'da açıklayacak. Faiz kararından haberdar olmak için uygulamamızı aşağıdaki linklerden indirin:

DOLAR KURUNDA SON DURUM NEDİR?

Piyasalardan gelen son dakika bilgilerine göre 1 dolar 22 lira 78 kuruş seviyesinde.

EURO KURUNDA SON DURUM NE?

Euro kuru da rekor kırdı ve 1 euro 23 lira 46 kuruşa kadar çıktı.

Gram altında bugün 50 liradan fazla yükseliş oldu. 1 gram altın TL seviyesinde.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU?

Gram ile birlikte sert yükselen çeyrek altın 2 bin TL seviyesini gördü.

Cumhuriyet altını fiyatına baktığımızda ise sert yükseliş olduğu ve fiyatın 9 bin TL seviyesine kadar yükseldiği görüldü. Yarım altın fiyatı 4 bin TL seviyesine kadar yükseldi.

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.