ehliyet listesi / Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Hangi Ehliyet Sınıfı Hangi Araçları Kullanır?

Ehliyet Listesi

ehliyet listesi

E Sınıfı Ehliyet

E sınıfı ehliyet; B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçları kullanabilmektedir. Bu araçları;

  • Otomobil
  • Hafif Ticari
  • Kamyon

Kullanabilmektedir. Bu araçlar sadece bir ehliyet ile kullanılmaz, bu sebeple E sınıfı ehliyet ile birkaç ehliyete de sahip olmak gerekir.

E sınıfı ehliyet alma şartları nelerdir?

Öncelikle şunu en baştan belirtmek gerek; E sınıfı ehliyet en son yılında verildi. Yapılan düzenlemeler ile beraber araç sınıfları daha keskin sınırlar ile çizilerek C ve D sınıfı ehliyetler arasında niteliğe göre çoğaltılmış hale geldi.

Geçmişte motor, trafik, ilkyardım ve direksiyon sınavlarında başarılı olma şartı ile E-sınıfı sürücü belgesi alınabilmekteydi. Tır, motosiklet ve iş makineleri hariç kalan tüm araçları kullanabilme imkanı doğmaktaydı.

Bunun yanı sıra B-C-D ehliyetleri için farklı farklı şartları yerine getirerek E-sınıfı ehliyet alınabiliyordu. B sınıfı ehliyetlerde motor ve direksiyon sınavı, C ve D sınıfı ehliyetlerde ise yazılı sınavdan muaf tutularak sadece direksiyon sınavını tamamlayarak E-Sınıfı ehliyet alınabiliyordu. E sınıfı ehliyet almak bugün için mümkün değil.

E sınıf ehliyet almak için kaç yaşında olmak gerekir?

Yaş sınırı ehliyet ile kullanılacak araca göre değişmektedir. Kamyon ve kamyonetlerde 22 yaş ve üzeri bireylere E Sınıfı ehliyet alma imkanı sunulurken, otobüs kullanmak için E-Sınıfı ehliyet alma yaşı 24 ve üzeri olarak belirtilmektedir. Bu ibareler günümüzde geçerli olmayıp, C ve D sınıfı ehliyetlerde ayrı olarak alınabilmektedir. Kamyon ve kamyonet kullanmak isteyen kullanıcıların C sınıfı, Otobüs kullanmak isteyen kullanıcıların ise D sınıfı ehliyet sahibi olması gerekir.

E sınıfı ehliyet ne kadar süre geçerli?

Ehliyet sınıflarının genelinde geçerlilik süresi 10 yıl olsa da E sınıfı ehliyet süre 5 yıldır. Her 5 yılda bir yenilenmesi gerekir. Ehliyet süresinin takibi ehliyet üzerindeki çipte yer almaktadır. Süre dolduğunda ilgili makamlara tekrar başvuru yapılarak tekrardan 5 yıl süre ile E sınıfı ehliyet alınabilir.

E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir mi?

Çekme karavan kullanımlarında karavan ağırlığına yönelik olarak sınıf düzenleme bulunur. Eğer karavan kg ve altında ise B, C ve D sınıfı ehliyetlerin E sınıfa denk olması sebebi ile E sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir.

Çekme karavanın kg ve üzeri olduğu durumlarda ise geçmiş yönetmeliklere göre E sınıfı ile kullanım sunulmakta. Fakat eski mevzuata göre E sınıfı ehliyete ek olarak D sınıfı ehliyete sahip olması veya römorklu araçla yapılmış uygulamalı sınavdan geçtiğinin ehliyetine işli olması gerekir. Aksi takdirde kg ve üzeri çekme karavanlar E sınıfı ehliyet ile kullanılamaz.

E sınıfı ehliyet fiyatları

Ehliyet fiyatları her yıl artışa maruz kalmaktadır. Sürücü kurslarının da artması ile beraber yılında farklı fiyatlar ile karşılaşmak mümkündür. E sınıfı ehliyet fiyatları için yılında fiyat sormak yanlış olacaktır. E sınıfı ehliyetler en son yılında hak edenlere teslim edilmiştir.

Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL’dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda + TL olmak üzere TL ödeme yapılması gerekir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

Ehliyet Sınıfları ve Kapsamları



Ehliyet Sınıfları ve Kapsamları

SINIFYETKİYAŞTECRÜBEKAPSAMSÜRE
MMotorlu Bisiklet16--10 yıl
A1 cc'ye kadar Motosiklet16--10 yıl
A235 kw yi geçmeyen Motosiklet18 -M - A110 yıl
A35 kw yi geçen Motosiklet202 yıllık A2M - A1 - A210 yıl
B14 tekerli Motosiklet16-M10 yıl
BOtomobil ve Kamyonet18-M - B1 - F10 yıl
BERöomorklu Otomobil ve Kamyonet18BM - B - B1 - F10 yıl
C1 kg'a kadar Kamyon ve Çekici18BM - B - B1 - F5 yıl
C1E kg'a kadar Kamyon ve Çekici18C1M - B - BE - B1 -C1 - F5 yıl
CKamyon ve Çekici21BM - B - B1 -C1 - F5 yıl
CERömorklu Kamyon ve Çekici21CM - B - BE - B1 - C - C1 - C1E - F5 yıl
D1Minibüs21BM - B - B1 - F5 yıl
D1ERömorklu Minibüs21D1M - B - BE - B1 - D1 - F5 yıl
DMinibüs ve Otobüs24BM - B - BE - B1 - D1 - F5 yıl
DERömorklu Minibüs ve Otobüs24DM - B - BE - B1 - D - D1 - D1E - F5 yıl
FLastik Tekerlekli Traktör18-M10 yıl
Gİş Makinası18-M10 yıl
  • Eğitim Takvimi

    SRC Belgesi Eğitimi, ÜDY Belgesi Eğitimi, TMGD Eğitimi, GMS, GMYS Eğitim Takvimi
  • Sınav Takvimi

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav ve Başvuru Tarihleri
  • Sınav Sonuçları

    ÜDY / ODY, GMS / GMYS, SRC1, 2, 3, 4, SRC5 (ADR), ADR Tanker, TMGD Sınav Sonuçları
  • Çıkmış Sınav Soruları

    ÜDY, ODY, GMS, GMYS, SRC, TMGD Çıkmış Sınav Soruları
  • Online Test ve Kitaplar

    Online Test ve Kitaplara buradan ulaşabilirsiniz

Mobil Uygulamalarımız

Android UygulamaiPhone Uygulama

Haber Bültenimize Üye Olun!

E-Posta adresinizi listemize ekleyin. Herkesden önce sizin haberiniz olsun!

T.C. ULAŞTIRMA ve ALTYAPI BAKANLIĞIT.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire


Ehliyet Sınıfları Rehberi

Ehliyet, belirli bir aracın şoförünün, sürüş yetkisinin ve yeterli bilgisinin olduğunu gösteren kart olarak tanımlanıyor. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Ehliyet türleri kullanılacak olan taşıtın özelliklerine göre belirleniyor.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor. M, A1 ve A2 tipi ehliyetlerin kullanabileceği araçları ise aşağıda sizler için listeledik.

A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.

A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.

B Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.

B1 Ehliyet Nedir?

Çok sayıda kişi, B1 ehliyet nedir sorusuna cevap arıyor. B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Birçok kişi B1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap arıyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

B, B1 Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır konusu sürücüler arasında yaygın olarak merak edilen konular arasında yer alıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla kg olması şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor.

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir?

Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.

F Sınıfı Ehliyet Nedir?

F ehliyet nedir konusu, sıklıkla araştırılan konulardan biri oluyor. M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor.

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.

G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor.

En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya m ehliyet hangi araçları kullanır sorularının ortak cevabı bu şekilde cevaplanabiliyor.

M Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Burada yer almayan ikinci ehliyet ise stajyer ehliyet olarak geçiyor. Yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle stajyer ehliyet nedir sorusu sıkça merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu ehliyet tipi, stajyer bireylere veriliyor. Son zamanlarda kullanım kolaylığı açısından oldukça popüler olan elektrikli motorlar ise ehliyet gerektirmeyen araçlar içinde yer alıyor.

Hangi ehliyet tipine sahip olursan ol, kullandığın aracın zorunlu trafik sigortası olmasına dikkat etmelisin. Bu konuda Allianz araç sigortaları bölümünden bilgi alabilir, dilersen uzmanlarla görüşerek ehliyet sınıfının tabî olduğu aracın için kolaylıkla sigorta yaptırabilirsin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası