yumurtanın son kullanma tarihi geçerse ne olur / Yumurta Bozulmadan Kaç Gün Durur | ALTAŞ YUMURTA

Yumurtanın Son Kullanma Tarihi Geçerse Ne Olur

yumurtanın son kullanma tarihi geçerse ne olur

Yıllarca yanlış biliyormuşuz: Son kullanma tarihi hi&#; ge&#;miyor

Elbette söz konusu et, balık ya da deniz ürünleri olduğunda tazeliğe çok dikkat etmek gerek. Ancak özellikle kuru gıdalar söz konusu olduğunda, ambalajın üzerindeki tarih geçmiş olsa da gönlünüzü rahat tutabileceğiniz durumlar da var. İşte tarihi biraz geçmiş olsa da tüketmenizde mahsur olmayan 13 gıda maddesi

BİSKÜVİ

Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliğini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplarda saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın.

TURŞU 
 Turşularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta iki yıl kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacakları aklınızın bir köşesinde olsun.

ÇİKOLATA 
 Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.

YUMURTA 
 Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz. Yumurtanın tazeliğini su testiyle de ölçebilirsiniz: Taze yumurta suyun dibine çöker, bayat yumurta ise suyun üstünde yüzer.

YOĞURT
Yoğurt üzerindeki koruyucu film açılmadığı sürece, satış tarihinden itibaren iki hafta boyunca dayanabilir.

KURU MAKARNA 
Kuru makarnanın tüketim süresi zaten uzundur. Ancak makarna paketlerinizi serin, kuru ve hava geçirmeyen bir ortamda saklıyorsanız, makarnalarınızı üç yıl içinde güvenle yiyebilirsiniz.

SERT PEYNİRLER
Çedar gibi sert peynirlerin küfü içine işlemez. Dolayısıyla dış kısmındaki küfü kesip dilediğiniz gibi tüketmeye devam edebilirsiniz.

SÜT 
 Süt en fazla şüpheye düşülen gıda maddelerinden biridir ancak tadı ve kokusu bozulmadığı müddetçe, son tüketim tarihi biraz geçmiş sütleri kullanabilirsiniz.

KONSERVE YİYECEKLER
Konserve yiyeceklerin ambalajlarındaki son tüketim tarihleri oldukça ileridir. Ancak eğer tenekenin ya da kavanozun hava sızdırmazlığı bozulmadıysa, herhangi bir yerinde şişlik vb. yoksa ve doğrudan ışık almayan serin bir yerde saklandıysa, konservenin ömrü dört yıla kadar uzayabilir.

EKMEK 
 Ekmek paketlerinin üzerindeki tarihler, ekmeğinizin mutfakta, açıkta durduğu varsayımından hareketle belirlenir. Eğer ekmeğinizi buzdolabında saklarsanız, ömrünü en az 1 hafta daha uzatabilirsiniz.

DONDURULMUŞ SEBZELER 
 Eğer sebzeleriniz düzgün koşullarda donduruldu ve buzu hiç çözülmeyecek şekilde saklandıysa, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin bozulmayacaktır. Ancak uzun süre dondurulmuş vaziyette kalan sebzelerin tadında ve dokusunda bozulma olur. O nedenle dondurulmuş sebzelerinizi çok uzun süre saklamamaya çalışın.

YEŞİL SALATA MALZEMELERİ

Salata yapmak için kullandığınız yeşillikler ne kadar taze olursa o kadar lezzetli ve sağlıklı olur. Ancak eğer mecbursanız, çürüyüp küflenmedikleri takdirde, eskimiş yeşilliklerinizi de tüketebilirsiniz.

Son kullanım tarihi geçmiş olsa da yiyebileceğiniz bazı yiyecekler

Paketli gıdaların ambalajlarında yazan son kullanım tarihlerinin o yiyeceklerin bozulduğu gün olduğunu düşünürüz. Ancak bazı gıdaları son kullanım tarihlerinden sonra da gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kimisi birkaç hafta, kimisi ise aylarca güvenle yenebilecek bazı yiyecekler

Yayınlanma:Güncellenme:

Son kullanım tarihi geçmiş olsa da yiyebileceğiniz bazı yiyecekler

Paketli gıdaların ambalajlarında yazan son kullanım tarihlerinin o yiyeceklerin bozulduğu gün olduğunu düşünürüz. Ancak bazı gıdaları son kullanım tarihlerinden sonra da gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kimisi birkaç hafta, kimisi ise aylarca güvenle yenebilecek bazı yiyecekler

Kuru makarna: Uzmanlar, paketi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl içinde güvenle yenebileceğini belirtiyor. Ancak taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketmeye çalışın. Hemen yemeyecekseniz taze makarnayı dondurucuya kaldırın. Bu durumda 6 ila 8 ay güvenle tüketebilirsiniz. Pişmiş makarna ise buzdolabında 7 gün, dondurucuda ise 6 ila 8 ay dayanabilir.

Kahvaltı gevreği: Kahvaltılık gevrekler paketleri açılmadığı takdirde, kutunun üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay boyunca tüketilebilir. Paketi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay boyunca taze kalır. Pişmiş yulaf lapası gibi kahvaltılıklar ise buzdolabında gün dayanabilir.

Yumurta: Yumurtaları kutuları üzerindeki tarihler ne olursa olsun, yumurtanızı satın aldıktan sonraki 3 ila 5 hafta içinde tüketebilirsiniz. Haşlanmış yumurtalar da buzdolabında 1 hafta kadar dayanabilir.

Çiğ et ve tavuk: Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla dayanamaz. Ancak dondurduğunuz takdirde etlerinizi uzun bir süre saklayabilirsiniz. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler. Ancak uzun süre dondurulmuş vaziyette bekleyen etin lezzetini kaybedeceği konusunda uyarımızı da yapalım.

Çiğ balık: Et ve tavuk gibi balık da dondurulduğunda 6 ila 9 ay gibi uzun bir süre dayanabilir. Füme balıklar dondurucuda 3 ila 6 ay dayanır. Dondurulmuş halde satın aldığınız balıklar ise buzu çözülmediği takdirde ay dayanabilir. Konserve ton balığı ise kapağı açılmazsa son tüketim tarihinden sonraki 2 ila 5 yıl dayanabilir.

Peynir: Özellikle sert peynirler son tüketim tarihlerinden sonra dayanabilirler. Peynirin bozulup bozulmadığını anlamak için ambalajı yerine görüntüsüne ve kokusuna bakmalısınız. Peynir küflendiyse bile, küflü kısım kesilip atılarak tüketilebilir. Ancak küfün belli bir noktada kalmasına ağ gibi peynirin içine yayılmamış olmasına dikkat edin.

Yeşillikler: Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıklanmış ve temizlenmiş halde alıyorsanız üstlerindeki tarihi çok geçmeden tüketmenizi tavsiye ederiz. Ancak eğer bunu yapamadıysanız ve yeşillikleriniz yumuşamaya başladıysa 5 ila 10 dakika buzlu suda bekletmek, sebzelerin yeniden canlanmasını sağlayacaktır.

Süt: Süt şişesinin üzerindeki tarihten sonraki gün içinde tükenebilir. Ancak bu sürenin uzunluğu sütün içindeki yağ miktarına bağlıdır. Yağsız sütler 7 ila 10 gün dayanabilir, yağlı sütlerde ise bu süre 5 ila 7 gündür. Süt bozulduğunda topaklanır, ekşi ekşi kokar. Bitkisel kaynaklı sütler ise açılmadıkları takdirde son tüketim tarihinden sonra 1 ay kadar dayanabilirler.

Konserve yiyecekler: Bu durum bütün konserve yiyecekler için geçerli olmasa da, birçok konserve ürün, son tüketim tarihinden sonra dayanabilir. Hatta ’te yayımlanan bir araştırmaya göre, ’lardan kalma bir mısır ile ’tan kalma bir salata sosu, araştırmanın yapıldığı tarihte halen yenebilir durumdaydı, üstelik besin değerlerini de kaybetmemişti. Bu durumun en önemli istisnası domates, ananas gibi asitli yiyeceklerdir.

Dondurulmuş sebze ve meyveler: Dondurulmuş sebze ve meyveler, paketleri açılmadığı takdirde, ambalajlarında yazılı tarihten itibaren 8 ila 10 ay kadar daha tüketilebilir.

Yoğurt: Yoğurt kapağı açılmadığı ve buzdolabında saklandığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki hafta boyunca tüketilebilir. Yoğurtlu dondurmalar ise 2 aya kadar taze kalır.

Fıstık ezmesi: Fıstık ezmesi kapağı açılmadığı takdirde ambalajın üzerindeki tarihten sonraki 1 yıl içinde güvenle tüketilebilir. Doğal fıstık ezmesinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklandığı takdirde 3 ila 6 ay dayanabilir. Kakaolu fındık ezmeleri ise kapağı açılmamış bile olsa aydan fazla dayanmaz.

Ketçap ve hardal: Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.

Bal: Hiç bozulmayan yiyecek diye bilinen bal bu özelliğini yapısında neredeyse hiç nem olmamasına borçludur. Ancak bal nemle temas ettiği takdirde bozulabilir. Balın şekerlenmesi de bozulduğu anlamına gelmez. Şekerlenen balı sıcak suda eritip güvenle tüketebilirsiniz.

Turşu: Turşularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta 2 yıl kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacakları aklınızın bir köşesinde olsun.

Çikolata: Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir. Akide şekeri gibi şekerler, jöle kıvamlı yumuşak şekerler ve karamel de bir yıl boyunca dayanabilir.

Bisküvi: Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliğini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplarda saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın.

Vanilya özütü: Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kahve: Hızlı kahve paketleri serin ve kuru bir yerde saklandığı takdirde 2 ila 20 yıl dayanabilir. Hatta buzlukta saklanan hızlı kahve sonsuza kadar bozulmadan kalır. Ancak Türk kahvesini buzdolabında saklamayın. Buzdolabının nemi kahvenizin lezzetini bozacaktır.

Ekmek: Bayatlamış ekmek eğer üzerinde küf yoksa gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Paketli ekmekler oda sıcaklığında 5 ila 7 gün dayanabilir. Bu ekmekleri buzdolabında da gün taze kalacak şekilde saklayabilirsiniz. Ancak ekmeğin üzerinde minik bir küf görseniz bile o ekmeği yememelisiniz. Çünkü ekmeğin içinde görünmeyen küf ağları bulunacaktır.

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Ne kadar dikkat etsek, buzdolabının raflarını değiştirsek ya da onlara özel alan ayırsak da birazdan sayacağımız 8 yiyeceğe gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Çünkü onlar tıpkı mutfağın kirli noktaları gibi bozulup bozulmadığından emin olamadığımız, hangi bakterileriyle baş başa kaldığımızı bilmediğimiz yiyecekler oluyor.

Bir gün, hiç beklemediğimiz anda yediğimiz besinlerden farklı bir tat alırsak şaşırmayalım, çünkü çoktan son kullanma tarihi geçmiş, yiyecek bozulmuş olabilir.

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Hatırı gönülü yok: Çiğ tavuk

Arkadaş hatırı için çiğ tavuk yemenin vakti çoktan geçti. Hatta henüz ne zaman pişireceğimize karar vermediğimiz tavuklar her an bozulabilir. Consumer Report'un yaptığı araştırmaya göre çiğ tavuktan %97'si bakterilenmiş durumda. Tavuk bozulur mu bozulmaz mı düşüncelerini unutuyor, tarihi geçen tavukları hemen atıyoruz. Çünkü üzerindeki bakteriler son kullanma tarihi sonrasında büyük bir hızla üremeye devam ediyor.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Masum görünüyor: Semizotu ve ıspanak

Nemli ve tozlu ortamda yetişen, bu nedenle hem çürümesi hem de bakterilenmesi kolay olan bitkiler semizotu ve ıspanak. Bu ikiliye mancarı da ekleyebiliriz. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olan bitkileri de almamamız oldukça önemli. Sebze ve meyveleri satın alırken paketlenmiş olması en iyi alternatiflerden bir tanesi.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

İki kere düşünelim: Peynir

Listeria bakterisiyle yüz göz olmayı çok seven peynirlerin son kullanma tarihinin geçmiş olması demek onu doğrudan çöpe atmamız demek. Çünkü üzerinde hızla büyüyen bakterilerin yanı sıra vücudun sinir sistemini ortadan kaldıracak listeria'dan söz ediyoruz.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Aman dikkat diyelim: Yumurta

Yumurtanın çabuk bozulmayacağına dair bir algı vardır. Aslında yumurta içinde bakteri bulundurmasa da dışında adeta bir bakterialanıdır. Bu yüzden tavsiye edilen tüketim tarihine yaklaşmış olan yumurtaları katı olarak haşlamak gerekir. Eğer son kullanma tarihi geçmiş bir yumurtayla karşı karşıyaysak hiç kullanmamak en mantıklısı olacaktır.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Hastalık da verebiliyor: Yeşillikler

Ispanak, semizotu ve mancarda olduğu gibi yeşil otlar olarak da söyleyebileceğimiz dereotu, maydanoz, tere, fesleğen kısa sürede bozulmasıyla meşhurdur. Satın aldıktan sonra dilediğimiz kadar iyi yıkayalım küçük yaprakları arasında tozları ve bakterileri tutmaya hazır olan otların bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Rengi koyu yeşile döndüğünde artık onlarla yapacak hiçbir şeyimiz kalmamış demektir.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Bildiğimiz kasaptan geliyorsa: Kıyma

Süpermarketlerden satın alırken kıymayı doğrudan değil etten çektirerek almaya alıştık ancak kıyma makinesinin temizliği ve çektirdiğimiz etin tazeliği de önemli bir nokta. Son kullanma tarihi geçmiş et ürünlerinin beyaz peynirde olduğu gibi sinir sistemiyle ilgili sorunlar çıkarmasının yanı sıra vücudun diğer organlarına da hasar vermesi söz konusu.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Koku olmasa da: Şarküteri ürünler

Et ailesinin kurutulmuş, fümelenmiş, tütsülenmiş bireyleri: şarküteri ürünleri. Bu ürünler de listeria bakterisi taşıyabilir. Kötü haber ise listeria bakterisinin buzdolabı gibi soğuk alanlarda da üreyebilmesi. Sonuç olarak kokusu ya da görünürde bir kusuru olmasa bile son kullanma tarihi geçmiş olan her şarküteri ürünü bizim için bir tehlikedir.

 

Son Kullanma Tarihi Geçen Bu Yiyecekler Kesinlikle Tüketilmemeli

Tüm meyveler dahil: Gülgiller

İçinde çilek ve frambuazın da bulunduğu gülgiller, tırtıksı yapısıyla içinde bakterileri tutmaya hazırdır. Kiklospora bakterisi taşıyabilen meyveler, son kullanma tarihleri geçtikten sonra asla tüketilmemelidir. Bu da demek oluyor ki dalından yiyebildiğimiz meyveler bizim için daha az risk taşır, uzun süre sonra buzhaneden gelenlerse çoktan bakterilenmiş olabilir.

 

Kaynak:  yemek



Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yumurta Yenir mi?

Et ve süt gibi diğer protein kaynaklarına kıyasla yumurtaların raf ömrü daha uzundur. Özellikle de buzdolabında saklanan yumurtalar ortalama 4 haftaya kadar tazeliğini koruyabilir ve hatta son kullanma tarihi geçmiş olsa bile bozulduğunu gösteren belirtiler yoksa güvenle tüketilebilir.

Buzdolabınızdaki yumurtaları tüketmeden birkaç haftalığına tatile çıktınız ve döndüğünüzde tarihinin geçmiş olduğunu fark ettiniz. Bir başka senaryo, marketten satın aldığınız yumurtaların son kullanma tarihi oldukça yakın ve bu sürede hepsini tüketmeniz mümkün görünmüyor. Herhangi bir nedenden dolayı, tarihi geçene kadar buzdolabınız yumurtalara ev sahipliği yapmışsa, bunların yemek için halen güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Cevap: Son kullanma tarihi geçmiş yumurtalar genellikle yenilebilir. Ancak yine de süresi dolmasına rağmen yenilebilir halde olan yumurtalar ile bozulmuş yumurtaların arasındaki ayrımı yapmak önemlidir.

Aşağıda, tarihi geçmiş yumurtaların tüketmek için ne kadar süre daha bozulmadan kalabileceğinden bahsediyor ve yenilemeyecek durumda olan yumurtalardaki belirtilere değiniyoruz&#;

Makaleye Genel Bakış

Tarihi Geçmiş Yumurta Kullanılır mı?

Buzdolabında saklanan çiğ yumurtalar 3 ila 5 hafta arasında taze kalır. (Kaynak) Marketlerde satılan yumurtaların son kullanma tarihi üretici tarafından 1 ay olarak etiketlenir. Ancak, bu tarihin geçmiş olması yumurtalarınızı çöpe atmanızı gerektirmez. Zira, yumurtaların son kullanma tarihi (SKT veya STT) üretici tarafından ürünün en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını gösterir. Bu, son kullanma tarihinden sonra her geçen gün yumurtanın kalitesinin veya tazeliğinin azalacağı anlamına gelse de bozulma belirtileri yoksa yemek için halen güvenlidir.

Aynı şey, son kullanma tarihi geçmiş tavuk için de geçerlidir. Ancak, yumurtaların aksine tavuk eti son tüketim tarihinden yalnızca birkaç gün sonrasına kadar yemek için güvenlidir.

Aslında, çoğu ürünün son kullanma tarihi nadiren gerçekten son kullanım tarihidir. Dünya genelinde her yıl üretilen toplam gıdanın yaklaşık %30’una yakınının israf edildiği tahmin ediliyor ve bunun çoğu, insanların paket üzerindeki tarihlendirmeyi yanlış anlayarak çöpe atmalarından kaynaklanıyor. Zira, son kullanma tarihleri, üretici firmanın yiyeceğinizin en iyi durumda ne kadar süre kalacağına dair en iyi tahminidir ve bunun yazılması yasal bir zorunluluktur. Söz konusu süre genellikle maksimumda tutulmaz çünkü, aynı markayı yeniden tercih etmeniz için ürünün olabildiğince iyi durumdayken tatmanız üretici tarafından önemlidir.

Yumurtalar Son Kullanma Tarihinden Kaç Gün Sonraya Kadar Yenilebilir?

Yumurtalar farklı sıcaklıklarda saklanabileceğinden bu soruya geneli kapsayacak şekilde net bir cevap vermek zor. Ancak yine de 4 &#; 5  dereceye ayarlanmış bir buzdolabında saklanan yumurtaların son kullanma tarihinden 3 hafta sonrasına kadar tüketilebileceğini söylemek yanlış olmaz.

Yumurtaları soğuk ortamda muhafaza etmek bozulma sürecini geciktirmekle kalmaz, salmonella bakterileriyle kontamine olma ihtimalini de büyük ölçüde azaltır. yılında yapılan bilimsel bir çalışmada, 28 günlük depolamadan sonra, 4°C&#;de depolanan yumurtaların %25&#;inin, 14°C&#;de depolanan yumurtaların %50&#;sinin ve 23 ve 35°C&#;de depolanan yumurtaların ise %&#;ünün Salmonella ile dahili olarak kontamine olduğu görüldü. (Kaynak) Bu nedenle, yumurtalarınızı mutfak tezgahı yerine buzdolabında saklamanız her açıdan en iyi seçenektir.

Yumurtanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yumurtaların son kullanma tarihi geçmiş olsa bile bozulma belirtileri yoksa yenilebilir olduğundan bahsettik. Peki ama bozulduğunu gösteren bu belirtileri nasıl fark edebilirsiniz?

Yumurtayı suya bırakmak suretiyle yapılan şamandıra testi, kabuğunun kolay soyulup soyulmadığından çıkarım yapmak, sallayarak sesini dinlemek ve iç rengine bakmak gibi çeşitli yöntemlerle yumurtanın bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bakınız: Bayat yumurta nasıl anlaşılır? Ancak, tüm bunlar yumurtanın tazeliği konusunda fikir verse de yenilebilir halde olup olmadığını anlamanızı sağlamaz. Nitekim, yumurta tazeliğini nispeten kaybetmiş olsa da bozulmadıysa yenilebilir durumdadır. Bu nedenle, yenilebilir olup olmadığından emin olmak için öncelikle burnunuza ve ardından gözlerinize güvenin.

Çürük yumurtayı kırdığınızda sizi gerçekten rahatsız edebilecek kötü bir koku yayacaktır. Kükürt benzeri güçlü bir koku alıyorsanız o yumurtayla vedalaşma zamanınız gelmiş demektir. Ek olarak, yumurtanın sarısındaki ve beyazındaki kıvamla birlikte renk değişikliğine dikkat edin. Bariz bir renk değişmesi varsa ve küf belirtileri görüyorsanız sabah kahvaltısı için iyi bir fikir değildir.

Son olarak hislerinize güvenin. Önerilen tüketim tarihi geçmiş yumurtalarınızın yenilmeyecek durumda olduğunu düşünüyorsanız çöpe fırlatın gitsin. Ne de olsa bir yumurta için hem kendi hem de ailenizin sağlığını riske atmaya değmez.

Son Tüketim Tarihi Geçmiş YumurtaYumurtanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?Yumurtanın Tarihi Geçince Ne Olur?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası