fsm köprüsü kim yaptırdı / Türkiye'nin Köprü Tarihi - Foto Galeri - funduszeue.info

Fsm Köprüsü Kim Yaptırdı

fsm köprüsü kim yaptırdı

Türkiye'nin Köprü Tarihi

Boğaziçi Köprüsü Cumhuriyetin yıl dönümünde tamamlandı. Türkiye için tam bir "rüya alemine yolculuktu. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'lüks ve gösteriş' değfunduszeue.info Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışında tribün çöktü. Neyse ki yaralanan olmadı. İşte köprülerimizin tarihleri

  1. Boğaziçi Köprüsü Cumhuriyetin yıl dönümünde tamamlandı. Türkiye için tam bir "rüya alemine yolculuktu. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'lüks ve gösteriş' değildi. İnşaatın maliyeti Amerika dolarıdır. İnşaat 3 senede tamamlanmış ve 29 ekim &#;te hizmete açıldı.

    Boğaziçi Köprüsü Cumhuriyetin yıl dönümünde tamamlandı. Türkiye için tam bir "rüya alemine yolculuktu. Süleyman Demirel'in dediği gibi 'lüks ve gösteriş' değildi. İnşaatın maliyeti Amerika dolarıdır. İnşaat 3 senede tamamlanmış ve 29 ekim &#;te hizmete açıldı.

  2. İnşaata 4 ocak tarihinde başlanılmış ve hala dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içerisinde sırada yer alan bu büyük proje 3 temmuz tarihinde milyon dolara tamamlanmıştıfunduszeue.info Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışında tribün çöktü. Neyse ki önemli bir yaralanma olmadı Özal kurdeleyi kesemeyince yaralı elini kullanmak zorunda kaldı ve o efsane repliği söyledi: "Haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra Hanım"

    İnşaata 4 ocak tarihinde başlanılmış ve hala dünyanın en büyük çelik asma köprüleri içerisinde sırada yer alan bu büyük proje 3 temmuz tarihinde milyon dolara tamamlanmıştıfunduszeue.info Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışında tribün çöktü. Neyse ki önemli bir yaralanma olmadı Özal kurdeleyi kesemeyince yaralı elini kullanmak zorunda kaldı ve o efsane repliği söyledi: "Haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra Hanım"

  3. Üçüncü Köprü'nün temelinin atılacağı bugün Hürriyet arşivinden Türkiye'nin köprü tarihi

    Üçüncü Köprü'nün temelinin atılacağı bugün Hürriyet arşivinden Türkiye'nin köprü tarihi

  4. <p> <b> 20 ŞUBAT </b> </p> Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel Boğaziçi Köprüsü'nün yapımı için sondaj makinelerini çalıştırmışlar ve köprünün yapımını fiilen başlattı.

    20 ŞUBAT

    Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel Boğaziçi Köprüsü'nün yapımı için sondaj makinelerini çalıştırmışlar ve köprünün yapımını fiilen başlattı.
  5. <p> <b></b> </p> İstanbul'da dondurucu bir soğuk havada gerçekleşen törende Demirel oturduğu yerden kalktı ve elinde şapkasıyla halkı selamlayarak şöyle konuştu: "Köprü siyasi bir yatırım değildir. Yürüdüğümüz yol sağduyu yolu. Bu yapılan iş lüks ve gösteriş değildir"

    İstanbul'da dondurucu bir soğuk havada gerçekleşen törende Demirel oturduğu yerden kalktı ve elinde şapkasıyla halkı selamlayarak şöyle konuştu: "Köprü siyasi bir yatırım değildir. Yürüdüğümüz yol sağduyu yolu. Bu yapılan iş lüks ve gösteriş değildir"
  6. <p> <b> 30 EKİM </b> </p> Boğazı çelik bir kolye gibi süsleyen Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyet'in yıl dönümünde, üç yılda tamamlandı ve Türkiye'de büyük bir coşku yaşandı

    30 EKİM

    Boğazı çelik bir kolye gibi süsleyen Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyet'in yıl dönümünde, üç yılda tamamlandı ve Türkiye'de büyük bir coşku yaşandı
  7.  Köprü yolunda ilk kaza

    Köprü yolunda ilk kaza

  8.  Bir halk otobüsü ilk defa köprüden geçti, Yolcular heyecandan ayağa kalkarak boğazı izledi..

    Bir halk otobüsü ilk defa köprüden geçti, Yolcular heyecandan ayağa kalkarak boğazı izledi..

  9. Bir bilet Kuruş, ne araba vapuru ne aktarma var

    Bir bilet Kuruş, ne araba vapuru ne aktarma var

  10.  : Köprünün açılmasıyla kamyon ve otobüs kuyrukları tarih oldu

    : Köprünün açılmasıyla kamyon ve otobüs kuyrukları tarih oldu

  11.  : "Beşiktaş kalecisi Sabri Dino ve Galatasaray kalecisi Yasin köprüde karşılaştı. İkisinin de birbirine yol vermeye niyeti yoktu"

    : "Beşiktaş kalecisi Sabri Dino ve Galatasaray kalecisi Yasin köprüde karşılaştı. İkisinin de birbirine yol vermeye niyeti yoktu"

  12. 28 MAYIS :Birinci köprünün ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için temel atma töreni yapıldı

    28 MAYIS :Birinci köprünün ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için temel atma töreni yapıldı

  13. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakan Turgut Özal'ın da katıldığı törende, Evren'in şalteri indirmesiyle dinamitler patladı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün temeli atılmış oldu

    Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Başbakan Turgut Özal'ın da katıldığı törende, Evren'in şalteri indirmesiyle dinamitler patladı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün temeli atılmış oldu

  14. <p> <b>3 TEMMUZ </b> </p> FSM Köprüsü de Boğaziçi Köprüsü gibi üç yılda tamamlandı. Açılış töreninde Başbakan Turgut Özal kurdeleyi sol eliyle kesemeyince yaralı elini kullanmak zorunda kaldı. Özal, Haziran ayında suikaste uğramış ve sağ elinden vurulmuştu

    3 TEMMUZ

    FSM Köprüsü de Boğaziçi Köprüsü gibi üç yılda tamamlandı. Açılış töreninde Başbakan Turgut Özal kurdeleyi sol eliyle kesemeyince yaralı elini kullanmak zorunda kaldı. Özal, Haziran ayında suikaste uğramış ve sağ elinden vurulmuştu
  15. Başbakan Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ise köprüye dev bir nazar boncuğu astı

    Başbakan Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ise köprüye dev bir nazar boncuğu astı

  16. "Haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra Hanım"

    "Haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim Semra Hanım"

  17. Başbakan Turgut Özal ve eşi Semra Özal Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçerken

    Başbakan Turgut Özal ve eşi Semra Özal Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçerken

  18.  Cumhurbaşkanı Kenan Evren ABD gezisi dönüşünde yeni köprünün üzerinden geçti.

    Cumhurbaşkanı Kenan Evren ABD gezisi dönüşünde yeni köprünün üzerinden geçti.

  19. Boğaziçi Köprüsü'nün inşaat hali

    Boğaziçi Köprüsü'nün inşaat hali

  20. Boğaziçi Köprüsü'nün temel atma töreninden bir fotoğraf

    Boğaziçi Köprüsü'nün temel atma töreninden bir fotoğraf

  21. Arşivlerden çıkan ve henüz köprülerin yapılmadığı zaman boğazın görüntüsü

    Arşivlerden çıkan ve henüz köprülerin yapılmadığı zaman boğazın görüntüsü

  22. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İnşaatından bir görüntü

    Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İnşaatından bir görüntü

Boğaz K&#;pr&#;s&#; Ne Zaman Yapıldı? Y&#;ksekliği Ve Uzunluğu Nedir?

Haberin Devamı

Boğaz Köprüsü Ne Zaman Yapıldı?

 Tarihte ilk kez M.Ö. yılında Pers hükümdarı Dara, Boğaz'ın en dar olan yeri, yani Rumeli Hisar ile Anadolu Hisarı'nın bulunduğu yerde gemileri yan yana dizdirerek köprü kurdurmuştur. Bu şekilde askeri Boğaz'ın diğer yakasına geçebilmiştir. Elbette teknik olarak bu bir köprü değildi, yüzen taşıtlar vasıtasıyla karşıya geçebilmek için kullanılan bir geçittir.

 Osmanlı, Rumeli topraklarını fethettikten sonra köprü yapmayı düşünmüştür. Yıldırım Beyazıd'ın Anadolu Hisarı'nı ve Fatih Sultan Mehmet 'ın Rumeli Hisarı'nı yaptırmasındaki amaç hep bu köprüyü inşa ettirmek amacını taşımakta ve buna ön hazırlık olarak yapılmaktaydı.

 Fakat Boğaza köprü yapılması Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra gerçekleşti. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra Boğaz'ın her iki kesiminde trafik artmıştı ve yüz yıllardır hayali kurulan Boğaz'a köprü yapılması projesi yeniden ele alındı ve nihayet köprünün temeli tarihinde dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.

Haberin Devamı

Boğaz Köprüsü oldukça kısa bir sürede yani 39 ay 19 günde tamamlandı. Çevre yollarıyla birlikte o günün parası ile tam olarak 2 milyar 80 milyon Tür Lirasına mal olmuştur. Boğaz Köprüsü 30 Ekim tarihinde muhteşem bir törenle açılmıştır.

Yüksekliği ve Uzunluğu Nedir?

 Boğaz Köprüsünün yüksekliği ve uzunluğu gibi diğer özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Boğaz Köprüsü'nün yapımını "Hochtief-Cleveland" isimli İngiliz-Alman firması üstlenmiştir.

Mimari açıdan Boğaz Köprüsü bir asma köprüdür.

Köprünün bir ayağı Ortaköy'de bir ayağı ise Beylerbeyi'nde bulunur.

Boğaz Köprüsü'nün denizden yüksekliği 64 metredir.

Boğaz Köprüsü'nün genişliği de 33,40 metredir.

Boğaz Köprüsü'nün toplam uzunluğu metredir.

Asma köprüler ayakları arasındaki mesafeye göre sıralanır. Boğaz Köprüsü'nün ayakları arasındaki mesafe metredir.

Asma köprüleri sıralamasında Boğaz Köprüsü Avrupa'da 3. sırada, dünyada ise 7.'dir.

FSM Köprüsünü Kim Yaptı?

FSM Köprüsünü Kim Yaptı?

FSM Köprüsünü kimin yaptığı köprü hakkında en çok merak edilen konulardan biridir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM köprüsünün projesini Freeman, Partners, Fox ve BOTEK firmaları yapmıştır. Köprünün inşaatını ise Türk firması olan STFA ile Japonya’dan anlaşılan yaklaşık 3 şirket yapmıştır.

FSM Köprüsü Hangi İlçede? >

FSM Köprüsü Ne Zaman Yapıldı? FSM Köprüsü Kaç Km? FSM Köprüsü Ayakları Nerede? FSM Köprüsü Hangi Hükümet Tarafından Yapıldı? FSM Köprüsü Yüksekliği Kaç Metre? FSM Köprüsünü Kim Yaptı? FSM Köprüsü Hangi İlçede?

FSM Köprüsü Ne Zaman Yapıldı?

İstanbul’da iki yakayı birbirine bağlayan köprülerden birisi FSM Köprüsü yani Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’dür. FSM köprüsü hakkında sıkça sorulan bazı sorular vardır. Bu sorular; FSM Köprüsü geçiş ücreti ne kadar, FSM Köprüsü ne zaman yapıldı, FSM Köprüsü kaç km, FSM Köprüsü ayakları nerede, FSM Köprüsü hangi hükümet tarafından yapıldı, FSM Köprüsü yüksekliği kaç metre, FSM Köprüsünü kim yaptı ve FSM Köprüsü hangi ilçede gibi sorulardır. Bu soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

FSM Köprüsü hakkında merak edilen konulardan biri de köprünün ne zaman yapıldığıdır. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM Köprüsü 29 Mayıs tarihinde yapılmaya başlanmıştır ve 29 Mayıs senesinde bitmiştir. Ancak köprünün açılışı 3 Temmuz tarihinde gerçekleşmiştir. 

FSM Köprüsü Kaç Km? 

FSM Köprüsü’nün kaç Km olduğu köprü hakkında oldukça merak edilen konulardan biridir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü metredir yani yaklaşık olarak 1,5 Km’dir.

FSM Köprüsü Ayakları Nerede?

FSM Köprüsü hakkında merak edilen konulardan biri de ayaklarının nerde olduğudur. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki köprünün bir ayağı Anadolu Yakası’nda olan Kavacık’da bulunur. Diğer ayağı ise Avrupa Yakası’na bağlı olan Hisarüstü bölgesinde bulunur. 

FSM Köprüsü Hangi Hükümet Tarafından Yapıldı?

FSM Köprüsü hakkında merak edilen konulardan biri de köprünün hangi hükümet tarafından yapıldığıdır. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM Köprüsü Özal Hükümeti tarafından senesinde yapılmaya başlanmış ve senedinde yapılmıştır.

FSM Köprüsü Yüksekliği Kaç Metre?

FSM Köprüsü hakkında en çok merak edilen konulardan biri köprünün yüksekliğinin kaç metre olduğudur. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM Köprüsünü denizden yüksekliği metredir. Ancak bu ölçü dönemlik olarak yükselen ve alçalan deniz seviyesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

FSM Köprüsünü Kim Yaptı?

FSM Köprüsünü kimin yaptığı köprü hakkında en çok merak edilen konulardan biridir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM köprüsünün projesini Freeman, Partners, Fox ve BOTEK firmaları yapmıştır. Köprünün inşaatını ise Türk firması olan STFA ile Japonya’dan anlaşılan yaklaşık 3 şirket yapmıştır.

FSM Köprüsü Hangi İlçede?

FSM Köprüsü hakkında en çok sorulan sorulardan biri de köprünün hangi ilçede olduğudur. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki FSM köprüsünün bir tarafı Beykoz’a bağlı iken diğer tarafı Sarıyer’e bağlıdır. Ancak köprünün ait olduğu adres Beykoz olarak bilinmektedir.

Yorumlar

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Nedir

15 Temmuz Şehitler Köprüsü İstanbul Boğazı üzerinde birleştiren köprüdür. Anadolu yakasında Beylerbeyi&#;nden başlar, Avrupa yakasında Ortaköy&#;den geçer, Mecidiyeköy&#;de sona funduszeue.infoci yüzyılda iki kara parçasını birbirine bağlayan on büyük asma köprü vardır. Bunlardan bazıları Boğaziçi Köprüsünden önce yapılmış ve uzunlukları daha fazladır. Fakat iki kıtayı birleştiren Boğaz&#;ın güzel mavilikleri arasında inci gibi asılan iki köprüden biri Boğaziçi diğeri ise Fatih Sultan Mehmed Köprüsüdür.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ya da Birinci Köprü Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biridir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası&#;nda Ortaköy, Anadolu Yakası&#;nda Beylerbeyi semtlerindedir.

İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına atfen halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, daha sonra yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsüyle birlikte kentin iki yakası arasında kara ulaşımını sağlar. 20 Şubat tarihinde yapımına başlanan köprü, 30 Ekim tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti&#;nin kuruluşunun yıldönümü şerefine devlet töreniyle hizmete açıldı. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüyken, yılı itibariyle yirmi birinci sırada bulunmaktadır.

Köprünün resmî adı, Türkiye askerî darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına &#;15 Temmuz Şehitler Köprüsü&#; olarak değiştirilmiştir.

KÖPRÜNÜN TARİHİ

İstanbul Boğazı&#;nın iki kıyısını bir köprü ile birleştirmek, antik çağdan beri üstünde durulan bir düşünce olageldi. Biraz da efsane ile karışan bilgilere göre, böyle bir köprüyü ilk gerçekleştiren, İÖ arasında hüküm süren Pers Kralı I. Darius olmuştu. Darius, İskitlere karşı yaptığı seferde, askerlerini Asya&#;dan Avrupa&#;ya, mimar Mandrokles&#;in, gemileri ve salları yan yana dizip birbirine bağlayarak oluşturduğu köprüden geçirdi.

Bundan sonra Boğaz&#;ın üstüne bir köprü kurulması ancak yy&#;da söz konusu oldu. Ünlü sanatçı ve mühendis Leonardo da Vinci &#;te dönemin Osmanlı padişahı II. Bayezid&#;e bir mektupla başvurarak Haliç üzerinde bir köprü yapmayı, eğer istenirse bu köprüyü (Boğaz üzerinden) Anadolu&#;ya da uzatmayı önerdi.

&#;de Arnaudin adında bir Fransız, bir Boğaz köprüsü projesi hazırladı. Demiryolunun geçmesi için düşünülen ve biri Sarayburnu-Üsküdar, biri de Rumeli Hisarı-Kandilli arasında olmak üzere, iki ayrı yer önerilen bu köprü projesi onay görmedi.

Yine aynı yıl Bosphorus Railroad Company adlı bir şirket, Boğaz&#;da hisarlar arasında bir köprü yapmak için başvurdu. Başvuruyla birlikte sunulan projeye göre köprüyle geçilecek açıklık üç tane büyük kagir ayakla dörde bölünüyor, &#;çelik tellerle askıya alınmış havai bir demir örgü&#;den oluşan köprü bu ayaklara taşıtılıyordu. Ayakların her birinin üstüne, dört minareyle çevrili bir kubbeden oluşan bir süs elemanı oturtulmuştu ve sunuş yazısında bu elemanların Kuzeybatı Afrika mimarlığından esinlenerek biçimlendirildiği söyleniyordu. &#;Gayet heybetli bir manzara alacak olan&#; köprüye &#;Hamidiye&#; adı uygun görülmüştü, ama dönemin padişahı II. Abdülhamid bu projeyi kabul etmedi.

Bundan sonraki girişim Cumhuriyet döneminde, bir inşaat müteahhidi ve işadamı olan Nuri Demirağ&#;dan geldi. &#;de Bethlehem Steel Company adlı bir Amerikan firmasıyla anlaşan Demirağ, Ahırkapı-Salacak arasında kurulmak üzere San Francisco&#;daki Oakland Bay asma köprüsünün örnek alındığı bir köprü projesi hazırlatarak Atatürk&#;e sundu. Toplam uzunluğu m olan bu köprünün m&#;si kara, m&#;si deniz üzerinden geçecekti. Bu ikinci bölüm, denizde 16 ayağa oturacak, en ortada m uzunluğunda bir asma köprü yer alacaktı. Genişliği 20,73 m denizden yüksekliği 53,34 m olacaktı. Köprüden demiryolundan başka tramvay ve otobüs yollarının geçmesi de öngörülmüştü. Demirağ&#;ın, kabul ettirmek için &#;ye kadar uğraştığı bu proje de gerçekleşmedi.

İLGİLİ HABERBoğaziçi Köprüsü'nün adı '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştiBoğaziçi Köprüsü&#;nün adı &#;15 Temmuz Şehitler Köprüsü&#; olarak değişti

Boğaz köprüsüyle Almanlar da ilgilendi. Krupp firması, arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi&#;nde öğretim üyesi olarak çalışan Alman mimar Prof. Paul Bonatz&#;a &#;de böyle bir köprüyle ilgili bir inceleme ve araştırma yapmasını önerdi. Bonatz&#;ın yardımcıları tarafından en uygun yer olarak Ortaköy-Beylerbeyi arası saptandı ve Krupp buna göre bir projesi önerisi hazırladı. Ama bu girişim de bir sonuca ulaşamadı.

&#;te Demokrat Parti hükümetinin isteğiyle Boğaz köprüsü konusunun incelenmesi için İstanbul Belediyesi&#;nin, Karayolları Genel Müdürlüğü&#;nün ve İTÜ&#;nün ilgililerinden oluşan bir komite kuruldu. Bu komite konunun, önemi dolayısıyla iyi incelenmesi gerektiği sonucuna vararak incelemenin uzman bir firmaya yaptırılmasını kararlaştırdı. Karayolları Genel Müdürlüğü inceleme işini &#;te De Leuw, Cather and Company adlı ABD firmasına verdi. Firmanın saptadığı yer olan Ortaköy-Beylerbeyi arasında bir asma köprü projesinin hazırlanması ve kontrol hizmetleri işi için &#;de uluslararası bir ilanla teklif istendi. Başvurular arasından seçilen Steinman, Boynton, Granquist and London firmasına bir proje hazırlatıldı. Ama ardından ortaya çıkan mali ve yönetsel güçlükler, bu projenin uygulanmasını engelledi.

Aynı yıl Almanlar da Boğaz köprüsü için bir atak yaptılar. Dyckerhof und Widmann firması, köprü konusunda deneyimli bir mimar olan Gerd Lohmer&#;e hazırlattığı bir proje önerisiyle hükümete başvurdu. Bu öneriye göre köprünün tabliyesi sadece 60 cm kalınlığında bir banttan oluşuyor, bu bant öngerilimli betondan yapılıyordu. Yani köprü asma değil, germe bir köprü oluyordu. Tabliyesi, denizin içinde yer alan iki ayağa oturuyordu. Karadan &#;er m açıktaki ayakların arası m idi. Her ayak iki yana doğru yelpaze gibi açılan, m uzunluğunda ikişer konsol oluşturuyordu. Ayaklar da köprü gibi sadece 60 m yüksekliğindeydi; bu nedenle, aynı açıklığı geçen bir asma köprünün yaklaşık üç kez daha yüksek olması gerekecek kuleleri gibi, Boğaziçi&#;nin siluetini bozmayacakları ileri sürülüyordu. Konuyu incelemek için şehir planlama, mimarlık ve estetik uzmanlarından oluşturulan bir kurul, yine de Boğaziçi&#;ne bir asma köprünün daha çok yakışacağına karar verince, öneri geri çevrildi.

Yapım süreci

Aradan geçen zamanda teknolojinin değişmesi ve ilerlemesi nedeniyle Steinman, Boynton, Granquist and London&#;a hazırlatılan proje eksik ve yetersiz duruma düştü. &#;de konuda uzmanlaşmış dört yabancı mühendislik firmasından yeni bir proje hazırlamaları istendi ve en uygun öneriyi yapan Freeman, Fox and Partners adlı İngiliz firmasıyla &#;de anlaşma imzalandı. İnşaatı gerçekleştirecek firmayı seçmek için açılan ihaleyi de Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı İngiliz firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı.

Köprünün inşaatına 20 Şubat tarihinde başlandı. Mart &#;te Ortaköy ayaklarının kazısı, hemen ardında da Beylerbeyi ayaklarının kazısı başladı. 4 Ağustos &#;de kule montajı başlatıldı. Ocak &#;de kılavuz tel çekilerek ilk birleşim sağlandı. 10 Haziran tarihinde tellerin gerilim ve büküm işlemleri başladı ve köprünün açılışına kadar sürdü. Aralık &#;de ilk tabliye köprüye gerilen çelik halatlara, salıncak sistemiyle monte edilmeye başlandı. Kulelerin tepesindeki vinçler yardımıyla ve palangalar vasıtasıyla içi boş tabliyeler askı halatlarına bağlandı. Tabliyelerin yukarı çekilmesine köprünün ortasından başlandı, sırasıyla iki uca doğru eşit sayıda çekildi. 26 Mart &#;te son tabliyenin montajı da tamamlandı. Ardından 60 adet tabliye birbirine kaynaklandı. Böylece, ilk kez yürüyerek Asya’dan Avrupa’ya geçildi. Nisan &#;te kauçuk alaşımlı çift kat asfalt dökümüne başlandı, 1 Haziran &#;te de asfalt döküm işlemi tamamlandı. Mayıs &#;te yaklaşım viyadüklerinin (Ortaköy ve Beylerbeyi üzerinden geçen) inşası bitirildi. 8 Haziran tarihinde ilk defa araçla geçiş deneyi yapıldı.

30 Ekim &#;te, Cumhuriyetin ilanı&#;nın yıldönümünde Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açılmıştır. İnşaatı üç yılda tamamlanan köprünün maliyeti anlaşmaya göre ABD Doları&#;dır. Yapıldığı dönemde, ABD değerlendirme dışı bırakıldığında, dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliğini taşımaktaydı.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ ÖZELLİKLERİ

Boğaziçi Köprüsü, Boğaz&#;ın her iki yakasındaki birer taşıma kulesinden ve bunların arasında gerili iki ana kabloya askı kablolarıyla asılmış bir tabliyeden oluşur. Her taşıyıcı kulenin kutu kesitli iki düşey ayağı vardır ve bunlar üç noktada yine kutu kesitli üç yatay kirişle birbirine bağlanır. Tabliye iki uçta bu kirişlerden en alttakine oturur. Yumuşak ve yüksek dirençli çelikten yapılmış olan m yüksekliğindeki kulelerin içinde yolcu ve servis asansörleri bulunur. Yolcu asansörleri 18&#;er, bakım personelini taşıyan servis asansörleri 8&#;er kişiliktir.

33,40 m genişliğindeki tabliye 60 tane rijitleştirilmiş, içi boş levha panel üniteden oluşur. Birbirlerine kaynaklanarak bağlanmış bu unitelerin yüksekliği 3 m, geniiliği 28 m&#;dir. İki yanlarında 2,70 m eninde konsollar vardır. Tam orta noktası deniz yüzeyinden 64 m yüksekte bulunan tabliyenin üstünde üçü gidiş, üçü geliş olmak üzere altı iz, yanlardaki konsolların üstünde de yaya yolları yer almaktadır.

Toplam uzunluğu m, orta açıklığı, yani iki kule arası m olan köprünün tabiyesini taşıyıcı ana kablolara bağlayan askı kabloları, düz değil eğik düzenlenmiştir. Ama bu köprünün daha önce yapılmış bir benzeri olan İngiltere&#;deki Severn Köprüsü&#;nün eğik askı kablolarında, metal yorulmasının yol açtığı çatlakların saptanması üzerine, Boğaz üzerinde daha sonra yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü&#;nün taşıyıcı ana kablolarının çapı orta açıklıkta 58 cm, kulelerle kara arasındaki arka gergilerde 60 cm&#;dir. Bu kabloların uçları kaya zemine ankraj bloklarıyla betonlanmıştır.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Haberleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası