samatya rakı mekanları / Forsa Balık Restaurant - Samatya - İSTANBUL | Kangurular

Samatya Rakı Mekanları

samatya rakı mekanları

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi

Samatya Meyhane – Gezi – Restoran Rehberi

Samatya, buram buram tarih kokan &#;stanbul’un geçmi&#;inden kopamayan bir semtidir. Gezilmesi ve muhakkak görülmesi yerlerden sadece biridir. Nerede tarihi bir doku varsa, son zamanlarda moda olmaya ba&#;lam&#;&#;t&#;r. Dökülen duvarlar, arnavut kald&#;r&#;mlar&#; ve geçmi&#; zamanla ba&#;lant&#;s&#; hala devam eden mekanlar oldukça ilgi görür. Foto&#;raf çekmeye ve gezip görmeye merakl&#; biriyseniz, bu merak&#;n&#;za bir de tatl&#; heyecan&#;n&#;z ekleniyorsa sizleri Samatya’ya götürece&#;iz. Samatya’da görece&#;iniz dokular ve eski Samatya konaklar&#; sizi al&#;p çok uzak diyarlara götürebilir.

senesinde televizyonda yer alan &#;kinci Bahar dizisinin çekildi&#;i mekan Samatya, &#;imdi sizlere bu yaz&#; sayesinde çok yak&#;n. Gitmeden önce bilmeniz gerekenleri burada aç&#;kl&#;yoruz. &#;stanbul, Samatya ile bir ba&#;ka güzel!

samatya

Tarihi Dokusuna Vefal&#; Bir Semt: Samatya

Samatya semtini e&#;er televizyon izliyorsan&#;z bir &#;ekilde dizi ve reklamlardan görmü&#; olabilirsiniz. Binalar&#;n yükseldi&#;i ve trafi&#;in bir türlü durmad&#;&#;&#; &#;stanbul’da, en sakin bölgelerden biridir. Alçak katl&#; binalar, küçük esnaflar ve birbirini y&#;llard&#;r tan&#;yan semt sakinleri ile bir bütündür Samatya. Birçok kültürden insana sokaklar&#;nda yer açan, küçük ama bir o kadar da samimi bir yerdir.

Denize olan yak&#;nl&#;&#;&#;, bal&#;kç&#; teknelerinin hareketlili&#;i ve yeme içme kültürünün önemsendi&#;i Samatya’da geçirece&#;iniz her gün, ayr&#; bir cümbü&#; olabilir. Meyhane ve lokantalar&#; ile semte hareketlilik katar. Hatta Samatya Rum Meyhanesi me&#;hur meyhanelerden biridir. Samatya sokaklar&#;nda gezdi&#;inizde yüzy&#;lda yap&#;lan kilise ve mimari yap&#;lar dikkatinizi çekecektir. Bu yap&#;lardan biri de Hristos Analipsis Kilisesi olur. Bu kilise Hz. &#;sa için yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Di&#;er tarihi dokular&#;n&#; merak edecek olursan&#;z; Sahakyan-Nunyan Ermeni Mektebi’ni görebilirsiniz. Bu mektep y&#;llar sonra ç&#;kan yang&#;ndan etkilenmi&#; ve daha sonra restore edilmi&#;tir. Samatya kilisesi ve camileri ile din – dil birli&#;inin sa&#;land&#;&#;&#; semtlerden biridir.

Peki, Samatya ismi nereden geliyor?

Semte gelenler öncelikle “Samatya ne demek?” diye bir soru yöneltir semt halk&#;na. Samatya’n&#;n çok eski zamanlarda bal&#;kç&#; bir köy oldu&#;u söylenir. Bu nedenle önceden bu semtin ad&#; kum kelimesini ifade eden “psamathos” kelimesinden gelir. Zaman içinde bu kelime “psamathia” olmu&#;tur ve dilin geli&#;iminden dolay&#; da Samatya’ya dönmü&#;tür. Cumhuriyet sonras&#;nda yap&#;lan isim de&#;i&#;ikliklerinden Samatya’da etkilenmi&#;tir ve Kocamustafa Pa&#;a ad&#;n&#; alm&#;&#;t&#;r. Yeni ismini ise çok az ki&#;i kabul edebilmi&#;tir. &#;u an bile bu bölge Samatya olarak bilinir ve anlat&#;l&#;r.

Eski &#;stanbul’u merak etti&#;inizde ve özledi&#;inizde Samatya’ya u&#;raman&#;z&#; ve uzun uzun vakit geçirmenizi öneririz. Dar sokaklar, içten esnaflar ve denize aç&#;lan yoku&#;lar sizi bekleyecektir. &#;stanbul’un Fethi’nden sonra Müslüman olmayanlar ve Müslüman olan halk&#;n iç içe ya&#;ad&#;&#;&#;, ayn&#; ekme&#;i payla&#;t&#;&#;&#; Samatya’da bu samimiyet hala devam etmektedir. yüzy&#;lda semtte yap&#;lan Abdi Çelebi Cami ve Ermeni kiliseleri bu kültür birli&#;ini en iyi &#;ekilde ifade etmektedir.

Samatya Nerede, Nas&#;l Gidilir?

Samatya’y&#; sadece internette ya da televizyonda görmek yetmez. Sakin ve ilgi çeken dokusunu daha yak&#;ndan görmelisiniz. Bunun için e&#;er &#;stanbul d&#;&#;&#;nda iseniz, &#;stanbul’a gitmelisiniz. Samatya’ya ula&#;&#;m seçeneklerinizi ifade edecek olursak, &#;u listemize göz atarak ula&#;&#;m&#; kolayla&#;t&#;rabilirsiniz.

  • Sirkeci’den trene binerek Kocamustafa Pa&#;a dura&#;&#;nda inebilirsiniz.
  • Kendi araban&#;z ile gitmek istedi&#;inizde, Eminönü ve Bak&#;rköy sahil yolunu kullan&#;n. Yoldan devam ederek Yenikap&#; ve Bak&#;rköy istikametinde ilerleyin.
  • Toplu ta&#;&#;ma kullanaca&#;&#;n&#;z zaman, Yedikule ve Eminönü, Yedikule ve Beyaz&#;t, Yedikule ve Taksim, Ye&#;ilköy ve Eminönü güzergahlar&#; aras&#;nda çal&#;&#;an otobüsleri kullanmal&#;s&#;n&#;z.
  • &#;ehir d&#;&#;&#;ndan geliyorsan&#;z ve Atatürk Havaalan&#;’na ini&#; yapt&#;ysan&#;z, bu noktadan kalkan ve Taksim’e do&#;ru ilerleyen otobüsleri kullanarak rahatça ula&#;&#;m&#; sa&#;layabilirsiniz.

Samatya’da Tarihin &#;zini Takip Edebilece&#;iniz 10 Mekan

Samatya meyhane ve bal&#;k kültürüne sahip bir semt olarak bilinmektedir. Alkol al&#;&#;kanl&#;&#;&#;n&#;z olmasa bile nezih restoranlarda lezzetli bal&#;klar&#; yiyebilirsiniz. Samatya’ya gitti&#;inizde görmeniz ve mutlaka yemek yemeniz gereken yerleri listemize ekledik. Yeme ve içmeye dair ne varsa, biraz da foto&#;raf çekmeye ilgiliyseniz bu mekanlar&#; gezi program&#;n&#;za eklemelisiniz!

1) Samatya Bal&#;k Müzesi

  • Samatya Bal&#;k Müzesi, senesinde Bal&#;kç&#;lar Derne&#;i kurucusu Haydar Deniz’in katk&#;lar&#; ile haz&#;rlanm&#;&#; ve aç&#;lm&#;&#;t&#;r.
  • Bu müzeye u&#;rad&#;&#;&#;n&#;zda, yakla&#;&#;k bal&#;&#;&#; inceleyebilirsiniz. Üstelik bu bal&#;klar&#;n kadavralar&#; özel bir madde içinde korunuyor ve sergileniyor. Baz&#; bal&#;klar ülkemizden avlanan, baz&#;lar&#; ise d&#;&#;ar&#;dan getirilen bal&#;klard&#;r.
samatya bal&#;k müzesi

2) Surp Kevork Kilisesi

  • Söylemlere göre Hz. &#;sa’n&#;n idam edilirken as&#;ld&#;&#;&#; çarm&#;htan kalan parçalar, Surp Kevork Kilisesi’nde yer al&#;yor. Tabii bu y&#;llard&#;r anlat&#;lan bir hikayedir. Ne kadar do&#;ruyu yans&#;t&#;r bilinmez. Kiliseye gitti&#;inizde detayl&#; bilgi alabilirsiniz.
  • Samatya’n&#;n en dikkat çeken mimari yap&#;s&#;, Surp Kevork Kilisesi olarak kabul edilir. Samatya’ya yolunuz dü&#;tü&#;ünde mutlaka görmelisiniz.
surp kevork kilisesi

3) Aya Nikola Kilisesi

  • Her sene y&#;lba&#;&#; zaman&#;nda s&#;kça göze çarpan Noel Baba figürü, Aziz Nikola’y&#; hat&#;rlat&#;r. Aziz Nikola, yoksul ve bal&#;kç&#; halk&#;n azizi olarak hat&#;rlan&#;r. Bu kilisenin her ay ziyaret günü vard&#;r. Gitmeden planl&#; olursan&#;z, kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Aya Nikola’da Osmanl&#; zaman&#;nda Rum bal&#;kç&#;lar önce dini tören yapar sonra bal&#;k av&#;na ç&#;karm&#;&#;. Bu kilisenin halk için önemi büyüktür.
  • Samatya gezinizde ziyaret edebilece&#;iniz yerlerden biri de bu kilise olmaktad&#;r.
aya nikola kilisesi

4) Samatya Meze Restoran

  • Samatya’da açl&#;k zilleri çald&#;&#;&#; an gidece&#;iniz bir durak daha sizinle. Samatya Meze Restoran’da peynirli paz&#; sarmas&#;ndan mücvere kadar birbirinden lezzetli mezeler, bal&#;k keyiflerinize ortak oluyor.
  • Çok uygun rakamlar ödeyerek, karn&#;n&#;z&#; en nefis &#;ekilde doyurabilece&#;iniz Samatya Meze Restoran’da geçirece&#;iniz her an&#;n tad&#;n&#; ç&#;karabilirsiniz. Samimi ve sakin bir yer olan Samatya Meze, sizleri diledi&#;iniz her an misafir etmek için haz&#;r.

Adres: Kocamustafapa&#;a Caddesi, Gümü&#; Yüksük Sokak. No: 8 Samatya, &#;stanbul

&#;leti&#;im: 0 82 49

samatya meze restoran

5) Samatya Konaklar&#;

  • Rengarenk boyalar&#; ile dikkat çeken Samatya evlerini görünce içiniz aç&#;lacak. As&#;rl&#;k evlerin pencere önündeki açan çiçekler ise hala umudun var oldu&#;unu gösterecek.
  • D&#;&#; mekan foto&#;rafç&#;lar&#;n&#;n da ilgisini gören Samatya evleri, Samatya’y&#; ziyaret eden misafirlerin foto&#;raflar&#;n&#; renklendirecek derecede dikkat çekici.
samatya konaklar&#;

6) Kuleli Meyhanesi – Ato’nun Yeri

  • Ünü Samatya’y&#; a&#;an ve hatta mezeleriyle &#;stanbul’un en iyileri aras&#;nda yerini alan Ato’nun yeri, Samatya gezinizde lezzet dura&#;&#;n&#;z olmak için çok ideal!
  • Zeytinya&#;l&#;lar, ara s&#;caklar, taptaze deniz ürünleri, et ve bal&#;k &#;zgara çe&#;itleri, alkollü alkolsüz içecekler menüde sizleri bekliyor, denemenizi tavsiye ediyoruz.
kuleli meyhanesi

7) Sümbül Efendi Külliyesi

  • Osmanl&#; vaktinden bir miras olan bu yap&#;, daha önceleri bir dini merkezmi&#;. Birkaç restorasyondan geçerek Sümbül Efendi Külliyesi halini alm&#;&#;.
  • Külliye içinde Sümbül Efendi Camisi ve bir türbe yer al&#;r. Ayr&#;ca zincirli servi a&#;ac&#; da görebilece&#;iniz en eski a&#;açlardan biridir. 2. Mahmut döneminden itibaren canl&#;l&#;&#;&#;n&#; koruyan bir a&#;aç oldu&#;unu söyleyenler de vard&#;r.
sümbül efendi külliyesi

8) Ali Haydar – &#;kinci Bahar

  • Samatya bal&#;k restaurantlar&#; ile pek çok ki&#;iyi a&#;&#;rlamaktad&#;r. Bu restoranlardan biri de Samatya Ali Haydar Restoran’d&#;r.
  • Bu restoran&#; önemli k&#;lan özelli&#;i nedir diye soracak olursan&#;z; Samatya &#;kinci Bahar dizi bölümlerinin çekildi&#;i mekand&#;r.
  • Birbirinden lezzetli kebap ve yemekleri ile karn&#;n&#;z&#; rahatça doyurabilece&#;iniz bir adres.
samatya ali haydar

9) Samatya Develi Restoran

  • Samatya Develi restoran senesinde &#;stanbul’un en iyi 5. yemek mekan&#; olarak ün salm&#;&#;t&#;r.
  • Gün içinde ac&#;kt&#;&#;&#;n&#;z anda Develi’ye u&#;ray&#;p saatlerinizi geçirebilirsiniz.
samatya develi

10) Samatya Küçük Paris Restoran

  • Samatya restoranlar&#; ile dikkat çekmeye devam ediyor. Bal&#;&#;&#; en iyi &#;ekilde haz&#;rlayan bal&#;k ustalar&#;, y&#;llar geçse de unutamayaca&#;&#;n&#;z bir bal&#;k ziyafeti ya&#;aman&#;z için mutfakta!
  • Samatya Küçük Paris Restoran da, bu ünlü bal&#;k restoranlar&#;ndan yaln&#;zda biri. K&#;rm&#;z&#; et, tavuk eti ve bal&#;k etini nas&#;l tatmak isterseniz diledi&#;iniz gibi servis edilen Samatya Küçük Paris’te, tad&#;lan lezzetleri çok seveceksiniz.
  • Ak&#;am saatlerinde canl&#; müzik ziyafetine ve birbirinden nefis yemeklere &#;ahit olmak için siz de Samatya Küçük Paris’e gidebilirsiniz.

Adres: Kocamustafapa&#;a Mahallesi, Gümü&#; Yüksük Sokak, No: 3, Samatya – Fatih, &#;stanbul

&#;leti&#;im: 45 42

samatya küçük paris

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Büyükada’da Ne Yenir? Ada’n&#;n En Me&#;hur 10 Nostaljik Lezzet Dura&#;&#;

Heybeliada Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Mekan

Yelde&#;irmeni Mekanlar&#; – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres

Yeniköy’de Ne Yenir? Müdavimi Olaca&#;&#;n&#;z Kalitesi Sabit 10 Adres

Kireçburnu Bal&#;k Restoranlar&#; – Gidebilece&#;iniz En &#;yi 10 Nezih Mekan

Balıkçılar, sahil, meyhaneler, kebapçılar ve daha birçoğunun merkez noktası; eski İstanbul’un en güzel simgelerinden biri olan Samatya’yı sizler için mercek altına alalım istedik. Siz haftasonu planlarınıza bir yenisini ekleyedurun, biz de size kısa bir Samatya tanıtımı yapalım.

1. Bir sahil kasabasına yakışır bir isim

samatya eski
Kelimenin köküne inmeden olmaz; semtin, adını Yunanca kumlu anlamına gelen Ψαμάθιον (Psamatyon) sözcüğünden aldığı ve bunun geçmişte semtte bol bulunan kumlu topraklardan ileri geldiği sanılıyor. Kumlu benzetmesinin sahil kenarından gelmesi pek olası.

2. Bölgede birçok tarihi kiliseye rastlayabilirsiniz

samatya kilise
yılında Konstantinopolis şehrinde, kent merkezinin dışında kalan ilk manastır tarzı dinî yapı Samatya&#;da kurulmuş. Yakın zamanlara kadar yoğun olarak Ermeniler&#;in yaşadığı semtte, İstanbul&#;un Türkler tarafından ele geçirilmesinden önce inşa edilen ve halk arasında Sulu Manastır olarak da anılan Surp Kevork Kilisesi de bulunuyor.

Geçmişte çok sayıda Rum&#;un da yaşadığı Samatya&#;da, Hristos Analipsis ve Ayios Menas Rum kiliseleri de diğer gayrimüslim ibadethaneler arasında yer alıyor.

3. Unutulmaz film ve dizilerin popüler mekânı

ikinci bahar
Büyük ölçüde korumayı başardığı tarihî dokusu nedeniyle film ve dizi yapımcılarının en gözde mekânlarından olan semtte çekilen yapımlar arasında, yayınlandığı dönemde büyük beğeni toplayan İkinci Bahar dizisi ve Nuri Bilge Ceylan&#;ın pek çok ödül alan filmi Üç Maymun yer alıyor. Ayrıca Gönül Yarası da Samatya’nın tarihi sokaklarından bazılarını hafızalara kazıdı.

4. Bölgede hızla azalan Ermeni nüfusu

samatya sokak
Bölgede yıllar yılı Rum, Ermeni, Yahudi ve Türk nüfus bir arada yaşamış. Son dönemlerde Samatya&#;nın yerli halkı ve özellikle gayrimüslim nüfus, İstanbul&#;un daha başka merkezlerine taşınarak semtten ayrılmış ve semtin nüfus profili, doğudan gelen iç göçlerle büyük ölçüde değişmiş. Bu etmenlerin, Samatya’nın ‘eski İstanbul’ tanımının dışına çıkmasında etkisi büyüktür.

5. Balıkçı semtinde başka ne olacaktı: Balık Müzesi

balik muzesi
Samatya’da Kocamustafapaşa Balıkçı Barınağı içinde küçük bir de balık müzesi bulunuyor. &#;den fazla balık türünü görebileceğiniz müzede; camgöz köpekbalığı, deniz biti, seksen kiloluk bir orkinosun kuyruğu gibi ilginç şeylerle karşılaşmanız mümkün.

6. Semtin olmazsa olmaz kebapçılarından Develi Kebap

develi kebap
Lezzeti dillere destan kebap ve mezeleriyle bilinen Develi Kebap; rivayetlere göre Uma Thurman’ı bile misafir etmiş bir restoran. Harika bir Samatya ve Marmara Denizi manzarasına sahip kebapçının meşhur yiyeceklerinden; alinazik, küşleme, Adana kebap, lahmacun, çiğ köfte mekândan ayrıldıktan sonra hafızanızdan silemeyeceklerinizden yalnızca birkaçı. Diyetinize minik bir mola vermeye ne dersiniz:)

7. İkinci Bahar’ın çekildiği Ali Haydar’ı da unutmamak lazım tabii

ali haydar
İkinci Bahar’ın unutulmaz restoranı, sizi nostaljinin kapılarını aralamaya davet ediyor. Dizideki ile birebir aynı olan bir tasarıma sahip Ali Haydar, ve içerisi dizinin posterleriyle dolu. Zaten Samatya’ya gideceksiniz ya, buranın enfes kebaplarını denemeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

8. Samatya’da bir “Küçük Paris”

samatya kucuk paris
Hem birahane hem de meyhane kültürünün hastasıysanız burası tam size göre. Burada yaklaşık 15 çeşit Ermeni ve Rum mezesi günlük hazırlanıyor. İki tek atmak için birebir olan mekânda denemenizi ısrarla tavsiye ettiklerimiz; beyin salata, Arnavut ciğeri, piyaz.

9. Sohbetin ve lezzetin mekânı: Antik Balık Restaurant

samatya antik
Samatya Meydanı&#;nda 25 senedir hizmet veren Antik Balık Restoran, taze balıkları kadar her gün servis ettiği 40’a yakın mezesiyle biliniyor. Burada birçok balık çeşidi taptaze ve leziz bir şekilde emrinize amade. Özellikle kalabalık gruplarla gitmek için ideal bir lokanta olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Midyeyi yeniden keşfetmeniz için: Tarihi Samatya Midyecisi

midye dolma
Tarihi Samatya Midyecisi’nin midyeleri Rumeli Kavağı, Garipçe ve Poyrazköy&#;den geliyor. 50 seneye yakın bir süredir bu dükkânda midye hazırlayan Mehmet Ali Abi ile iki lafın belini kırmadan midyeciden ayrılmayın diyoruz ve sizi parmaklarınızı yemeye davet ediyoruz.

Deniz mahsulleri mi, yoksa çiğ köfte mi… Sedir Restaurant

samatya sedir
Sıradaki restoranımız deniz mahsulleri konusunda iddialı ama çiğ köftesi ve içli köftesi de bir o kadar meşhur olan Sedir Restaurant. Denize sıfır bu mekânda deniz mahsulleri yemek ya da memleketten gelen malzemelerle hazırlanan köftelerin tadına varmak; ikisi de muhteşem!

Buradan mutsuz ayrılma olasılığınızın olmadığının en büyük göstergesi mekânın mottosu: “Yemek yemeyi sadece yaşamsal ihtiyaç olarak görmeyenlere hitap ediyoruz.”

Musiki ve 41 çeşit meze: Samatya Balık Evi

samatya balik evi
Semtin popüler meyhaneleri arasında yer alan Samatya Balık Evi de mezeler konusunda diğer meyhaneler kadar iddialı ve zengin ürün yelpazesine sahip. Kendileri soruyor; “Türk sanat müziği eşliğinde balığınızı yerken, 41 çeşit mezemizi denemek ister misiniz?”. Bu teklife hayır demek biraz zor görünüyor.

Peynirden pastırmaya lezzette son nokta: Namlı Şarküteri

samatya namli
Şarküteri deyip geçmeyin, burada alışveriş yaparken çıldırmamak bir hayli zor. Ezine peynirinden bala, pastırmadan eski kaşara en taze ve en özel lezzetlerin yan yana sıralandığı şarküteri; büyüklük, ürün çeşidi ve fiyatlar açısından mütevazı olduğu kadar lezzet açısından da bir o kadar iddialı.

Not: Samatya’daki restoranların hangisine giderseniz gidin, yemeğinizin üzerine enfes tahinli helvanızı yemeden sakın masadan kalkmayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir