ay dünya etrafında dolanma süresi / Güneş, Dünya ve Ay – Soruyurdu

Ay Dünya Etrafında Dolanma Süresi

ay dünya etrafında dolanma süresi

Ay Kendi Etrafında Ka&#; G&#;nde D&#;ner? Tam Turunu Ve D&#;n&#;ş&#;n&#; Ne Kadar S&#;rede Tamamlar?

Haberin Devamı

Ayın kendi etrafında kaç gün döndüğü ve buna benzer diğer konulara mutlaka eğitim hayatımızın coğrafya ya da fen bilgisi derslerinde rastlamışızdır. Bu bilgiyi edinmek ya da bilmek için alanında uzman biri olmaya gerek yoktur. Önemli olan yaşadığımız evrenin yani dünyanın işleyişine meraklı olmamız yeterlidir.

Ay Kendi Etrafında Kaç Günde Döner?

Ay dönüşünü kendi ekseni etrafında ve dünyanın etrafında dönerek tamamlamaktadır. Dolayısıyla ay kendi ekseni ve dünyanın etrafında dönüşünü 27 gün 8 saat içinde tamamlamaktadır.

Buradan hareketle diyebiliriz ki ayın evrelerini tamamlaması yaklaşık olarak 29 günde olmaktadır. Bu 29 güne de 1 ay denmektedir.

Tam Turunu Ve Dönüşünü Ne Kadar Sürede Tamamlar?

Öncelikle dünya kendi ekseni etrafında dönme hareketini 1 günde tamamlamaktadır. Bu bilgiye ek olarak güneş etrafındaki dönme hareketini de gün 6 saatte tamamlamaktadır.

Haberin Devamı

Ay ise hem dönme hem de dolanma hareketini tam tur olarak 27,3 günde tamamlamaktadır.

kaynağı değiştir]

Ay, Dünya'nın yörüngesinde eş zamanlı olarak hareket eder, yani her zaman aynı yüzü Dünya'ya dönüktür. Ay'ın oluşumunun başlarında dönüşü yavaşladı ve Dünya'nın kütlesi nedeniyle oluşan gelgit deformasyonlarına bağlı sürtünme etkilerinin sonucu olarak günümüzdeki konumunda kilitlendi.[16]

Çok uzun zaman önceleri Ay daha hızlı dönerken, gelgit tümseği Dünya-Ay hattının önünde dönüyordu. Çünkü gelgit tümsekleri yeteri kadar hızlı olarak Dünya ile aynı hatta gelemiyordu.[17] Bu hattın dışına çıkan tümsek nedeniyle oluşan tork Ay'ın dönüşünü yavaşlattı. Ay'ın dönüşü yörünge hızına denk gelecek kadar yavaşladığında gelgit tümseği Dünya'nın tam karşısına geldi ve bu nedenle tork ortadan kayboldu. İşte bu nedenden ötürü Ay, Dünya yörüngesinde döndüğü hızla kendi çevresinde de döner ve Dünya'dan her zaman Ay'ın aynı yüzü görünür.

Ay'ın göründüğü açının küçük değişimleri (Ay sallantısı) nedeniyle Ay yüzeyinin %59'u görünür.[14]

Phasejpg&#; Far-Side-Phasejpg
Ay'ın görünen yüzü &#; Ay'ın diğer yüzü

Ay'ın Dünya'ya karşı olan yüzünden Ay'ın görünen yüzü, diğer tarafına da Ay'ın öteki yüzü denir. Öteki yüz Ay'ın karanlık yüzü ile karıştırılmamalıdır. Ay'ın karanlık yüzü herhangi bir anda Güneş tarafından aydınlatılmayan yarıküresidir. Ayda bir kere bu yüz yeniay safhasına Ay'ın görünen yüzü olur. Ay'ın öteki yüzü ilk olarak 'da Sovyet uzay sondası Luna 3 tarafından fotoğraflandı. Ay'ın öteki yüzünün ayırt edici özelliklerinden biri Ay denizi (Latince: (mare, çoğulu maria) adı verilen düzlüklerin hemen hemen hiç olmamasıdır.

Ay denizleri[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Ay'da su

Ay yüzeyine sürekli çarpan göktaşları ve kuyrukluyıldızlar nedeniyle küçük miktarlarda su büyük olasılıkla yüzeye eklenmiştir. Bu durumda günışığı suyu elementlerine yani hidrojen ve oksijen ayıracak, bunlar da Ay'ın zayıf kütleçekimi nedeniyle zamanla yüzeyden kaçacaktır. Ancak Ay'ın dönme ekseninin tutulum düzlemine yalnızca 1,5° gibi çok küçük bir eğiklik yapması nedeniyle kutuplar yakınında bulunan bazı derin kraterler hiçbir zaman doğrudan günışığı almadığından ve sürekli gölgede kaldığından buraya düşen su molekülleri uzun zaman süreleri boyunca kararlılığını koruyacak.

Clementine görevi güney kutbunda gölgede kalmış böyle kraterleri haritalandırdı,[29] ve bilgisayar simülasyonları yaklaşık &#;km² kadar bir bölgenin sürekli gölgede kaldığını göstermektedir.[24] Clementine görevinin bistatik radar deneyi küçük donmuş su ceplerine işaret eder ve Lunar Prospector görevinden gelen bilgiler kutup bölgeleri yakınlarında regolitin üst bölümlerinde aşırı derecede yüksek hidrojen konsantrasyonlarını gösterir.[30] Toplam su buzu miktarının bir kilometre küp olduğu tahmin edilmektedir.

Su buzu kazılarak toplanabilir ve nükleer jeneratörler ya da güneş panelleriyle donatılmış elektrik santralleri tarafından hidrojen ve oksijene ayrılabilir. Ay üzerinde kullanılabilecek miktarda su bulunması, Ay'ı yaşanılabilir kılmak için önemlidir çünkü Dünya'dan su taşımak mümkün olamayacak kadar pahalı olacaktır. Ancak son zamanlarda Arecibo gezegen radarı ile yapılan gözlemler, Clementine radarının su buzu bulunduğuna dair işaret ettiği bilgilerin aslında görece yeni kraterlerin oluşumunda fırlayan kayaların sonucu olabileceğini göstermiştir.[31] Ay üzerinde ne kadar su bulunduğu sorusunun cevabı henüz bilinmemektedir.

Fiziksel özellikler[değiştir

Ay

Başlığın diğer anlamları için Ay (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

FullMoonjpg

Dünya'nın kuzey yarımküresinden görülen dolunay.

Adlandırmalar
MPC&#;belirtmesi Earth I

Alternatif adlar

Sıfatlar
Yörünge özellikleri

DevirJ

Yerberi km
( km)
Yeröte km
( km)

Yarı büyük eksen

km (1,28 Is, 0, AU)[1]
Dış merkezlik 0,[1]

Yörünge periyodu

27, g
(27&#;g 7&#;sa 43&#;dk 11,5&#;sn[1])

Kavuşum dönemi

29, g
(29&#;g 12&#;sa 44&#;dk 2,9&#;sn)

Ortalama yörünge hızı

1, km/sn
Eğiklik 5,° (tutuluma)[2]
Doğal uydusuDünya[3]
Fiziksel özellikler

Ortalama yarıçap

,4 km&#;&#;
(Dünya'nın 0,'si)[1][4][5]

Ekvatoral yarıçap

,1 km&#;&#;
(Dünya'nın 0,'i)[4]

Kutupsal yarıçap

,0 km&#;&#;
(Dünya'nın 0,'i)[4]
Basıklık 0,[4]
Daire çevresi km&#;&#;(ekvatoryal)

Yüzey alanı

3, × 107 km2&#;&#;
(Dünya'nın 0,'ü)
Hacim 2, × 1010 km3&#;&#;
(Dünya'nın 0,'si)[4]
Kütle 7, × 1022 kg&#;&#;
(Dünya'nın 0,'ü)[1][4][6]

Ortalama yoğunluk

3, g/cm3[1][4]
0, × Dünya

Yüzey kütle çekimi

1, m/s2&#;&#;(0, g; 5, ft/s2)[4]

Atalet momenti faktörü

0, ± 0,[7]

Kurtulma hızı

2,38 km/sn
( km/sa)

Sinodal dönme süresi

29, g
(29&#;g 12&#;sa 44&#;dk 2,9&#;s; sinodal; güneş günü) (eş zamanlı dönüş)

Yıldız dönme süresi

27, g&#;&#;(eş zamanlı dönüş)

Ekvatoral dönme hızı

4, m/sn

Eksen eğikliği

1,° (tutuluma)[8]

Kuzey kutbu sağ açıklık

Kuzey kutbu dik açıklık

24,36°[9]
Albedo 0,[10]

Görünür büyüklük

Açısal çap

29,3 ile 34,1 yay-dakika[4]
Atmosfer[13]

Yüzey basıncı

  • 10−7Pa (1 pikobar)&#;&#;(gündüz)
  • 10−10 Pa (1 femtobar) &#;&#;
    (gece)
Bileşimleri

Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık &#;km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı &#;km'dir,[14] bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

Ay, insanların üzerine iniş yaparak yürüdükleri gökcismidir. Yer çekiminden kurtulup uzaya çıkan ve Ay'ın yakınından geçen ilk yapay nesne Sovyetler Birliği'nin Luna 1 uydusudur. Ay yüzeyine çarpan ilk insan yapısı nesne Luna 2 uydusudur. Normalde görünmeyen Ay'ın öteki yüzünün ilk fotoğraflarını ise Luna 3 uydusu çekmiştir. Bu üç uydu da yılında uzaya fırlatılmıştır. Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş yapabilen uzay aracı Luna 9 ve Ay yörüngesine giren ilk insansız uzay aracı da Luna 10'dur. Bu iki uydu da 'da uzaya fırlatılmıştır.[14]ABD'nin Apollo programı ve yılları arasında altı başarılı inişle, günümüze kadar insanlı görevleri başaran tek uzay programıdır. Ay'ın doğrudan insanlar tarafından incelenmesine Apollo programının bitişiyle son verilmiştir.

En yaygın olarak kabul edilen köken açıklaması, Ay'ın 4,51&#;milyar yıl önce, (Dünya'dan kısa bir süre sonra) Dünya ile Theia adlı Mars büyüklüğündeki varsayımsal bir cisim arasındaki dev çarpışma enkazından oluştuğunu ileri sürer. Sonrasında Dünya ile gelgit etkileşimi nedeniyle daha uzak bir yörüngeye çekildi. Ay'ın yakın tarafı parlak ve eski kabuksal yüksek dağlar ile, göze çarpan darbe kraterileri arasındaki boşlukları dolduran koyu volkanik maria ("karanlık denizler") ile dikkat çekicidir. Büyük çarpışma havzaları ve karanlık yüzeylerinin (mare) çoğu yaklaşık üç milyar yıl önce Imbrian döneminin sonuna kadar yerindeydi. Ay yüzeyi nispeten yansıtıcı değildir, yansıma derecesi aşınmış asfaltdan biraz daha parlaktır. Ancak, açısal çapı büyük olduğu için dolunayda gece gökteki en parlak gök cismi olur. Ay'ın görünen boyutu Güneş'inkiyle hemen hemen aynıdır, bu ise tam güneş tutulması esnasında Güneş'i neredeyse tamamen kaplamasına neden olur.

Etimoloji[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası