çağların sıralaması / Tarihi çağlar ve özellikleri nelerdir? Tarihi çağlar sıralaması ve yıllar

Çağların Sıralaması

çağların sıralaması

Tarihi &#;ağlar Hangi Olayla Başlar Hangi Olayla Biter?

Haberin Devamı

Tarihi Çağlar Hangileridir?

Eski zamanlardan günümüze kadar geçen sürede sayısız olay yaşanmıştır. Bu olaylar zaman zaman doğal yollardan olurken zaman zaman ise insan eliyle olmuştur. Tabi her olayın yansıması olması oldukça doğal bir durumdur. Bu yansımalar sonucunda 4 adet çağ ortaya çıkmıştır. Bu çağların isimleri ise şöyledir;

- İlk Çağ,

- Orta Çağ,

- Yeni Çağ,

- Yakın Çağ.

Tarihi çağların başlangıcı ilk çağ olarak bilinmektedir. İlk çağdan sonra sırasıyla diğer çağlar gelmiştir. İçinde bulunduğumuz ve en son çağ ise yakın çağdır. Çağlara baktığımız zaman çok sayıda olayın yaşandığını görebiliriz. Asıl önemli olansa çağların başlangıcına ve bitişine neden olan büyük olaylardır.

Tarihi Çağlar Hangi Olayla Başlar, Hangi Olayla Biter?

Haberin Devamı

Tarihi çağların başlangıcı ilk çağ olarak kabul edilmektedir. İlk çağda insanların son derece kısıtlı imkanları ve olumsuz koşulları bulunmaktaydı. Tabi zaman ilerledikçe ve çağlar değiştikçe daha olumlu koşullar oluşmaya başlamıştır.

1. İlk Çağ

Tarihi çağların başlangıcı olan İlk Çağ, yazının icadıyla başlamıştır. Bu çağın bitişi ise M.S yılında yaşanan Kavimler Göçü'dür.

2. Orta Çağ

Orta Çağ'ın başlangıcı M.S yaşanan Kavimler Göçü'dür. Çağın sonu ise yılında yaşanan İstanbul'un Fethi olmuştur.

3. Yeni Çağ

Yeni Çağ'ın başlangıcı İstanbul'un Fethi olmuştur. Çağın sonu ise Fransız İhtilali olmuştur.

4. Yakın Çağ

yılında Fransız İhtilali ile başlayan Yakın Çağ halen devam etmektedir. İnsanların yaşamı ve koşullar bu çağda oldukça gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir.

ANADOLUDA TARİH ÖNCESİ VE TARİHİ ÇAĞLAR

ANADOLUDA TARİH ÖNCESİ VE TARİHİ ÇAĞLAR, DÖNEMLER, UYGARLIKLAR

1-PALEOLİTİK (ESKİ YADA YONTMA TAŞ ÇAĞI) M.Ö.
 AVCILIK VE TOPLAYICILIK ÇAĞI, BU ÇAĞDA ATEŞ KEŞFEDİLMİŞTİR KARAİN, BELDİBİ, BELBAŞI BU ÇAĞIN SONLARINDA KULLANILMIŞTIR TEK YADA İKİ TARAFLI EL BALTALARI VE YAPRAK BİÇİMLİ BIÇAKLAR KULLANILMIŞTIR.

2-MEZOLİTİK ( ORTA TAŞ ÇAĞI ) M.Ö.
PALEOLİTİK VE NEOLİTİK ARASI BİR GEÇİŞ DÖNEMİDİR TAŞTAN ALETLER DAHA ÇEŞİTLİDİR, KÖPEK İLK EVCİL HAYVAN OLARAK  GÖRÜLÜR MAĞARALARA İLK RESİMLER YAPILMIŞTIR ÖNEMLİ MERKEZLER SAMSUN TEKEKÖY, KARAİN, BELDİBİDİR.

3-NEOLİTİK (CİLALI TAŞ ÇAĞI )M.Ö.
İLK ÜRETİME GEÇİŞ BAŞLAR İLK YERLEŞİK HAYAT BAŞLAMIŞTIR, KAP KACAK YAPIMI BAŞLAMIŞTIR, ŞİŞMAN OLARAK YAPILAN KADIN HEYKELCİKLERİ, DOĞURUCU VE BEREKETİN SİMGESİ OLAN TANRIÇA HEYKELCİKLERİ GÖRÜLÜR. ÇATALHÖYÜK, HACILAR, YÜMÜKTEPE, GÖZLÜKULE, SAKÇAGÖZÜ ÖNEMLİ MERKEZLERDİR ÖKÜZ, KEÇİ, KOYUN GİBİ HAYVANLAR EHLİLEŞTİRİLMİŞTİR.

4-KALKOLİTİK (TAŞ VE MADEN ÇAĞI)
ERKEN KALKOLİTİK           M.Ö.
ORTA KALKOLİTİK              M.Ö.
GEÇ KALKOLİTİK                M.Ö.
İLK BAKIR ALETLERİN ORTAYA ÇIKTIĞI DÖNEM. TAŞ ALETLERDE DEVAM ETMEKTEDİR. HACILAR, BEYCESULTAN, BÜYÜK GÖLLÜCEK, PAZARLI, YAZIRHÖYÜK, KURUÇAY, NORŞUNTEPE, FİKİRTEPE, DEĞİRMENTEPE ÖNEMLİ MERKEZLERDİR.

5-TUNÇ ÇAĞI M.Ö.
1-ERKEN TUNÇ ÇAĞI:         M.Ö.
2-ORTA TUNÇ ÇAĞI:            M.Ö.
3-GEÇ TUNÇ ÇAĞI:              M.Ö.
BAKIRLA KALAYIN KARIŞIMINDAN OLUŞAN VE DÖNEME ADINI VEREN TUNÇ BU DÖNEMDE ALET VE KAP YAPIMINDA KULLANILMIŞTIR. MEZOPOTAMYA VE MISIRDA TUNÇTAN ESERLER YAPILMAYA BAŞLANDIĞINDA YAZI KEŞFEDİLMİŞ OLDUĞUNDAN BU ÜLKELERDE TUNÇ ÇAĞIZ YERİNE YAZILI BELGELERDEN ELDE EDİLEN KRONOLOJİ KULLANILIR TUNÇ ÇAĞI ANADOLUDA M.Ö. DE BAŞLAR.
ERKEN TUNÇ ÇAĞINDA TUNÇ ALETLER ÇOK YAYGIN DEĞİLDİR
ORTA TUNÇ ÇAĞINDA ÇÖMLEKÇİ ÇARKI İCAT OLMUŞTUR
TUNÇ ÇAĞININ ANADOLUDAKİ ÖNEMLİ MERKEZLERİ KÜLTEPE, HOROZTEPE, POLATLI, ETİYOKUŞU, AHLATLIBEL, TİLKİTEPE, ALACAHÖYÜK, BOĞAZKÖY, ALİŞAR, DÜNDARTEPE, MAHMATLAR VE ESKİYAPARDIR
ANADOLUDA KÜÇÜK ŞEHİR BEYLİKLERİ KURULMUŞ VE ETRAFLARI SURLARLA ÇEVRİLMİŞTİR ÇANAK ÇÖMLEK ELDE YAPILMIŞ, TEK RENKLİ VE PEK AZI funduszeue.info OLANLAR KIRMIZI VE AÇIK ZEMİN ÜZERİNE KOYU RENKLERLE SÜSLÜDÜR. ANA TİP GAGA AĞIZLI TESTİLER, ÜÇ AYAKLI GAGA VEYA YUVARLAK AĞIZLI TESTİLER, EMZİKLİ ÇAYDANLIKLAR, SİYAH PERDAHLI ÜZERİ YİV VEYA KABARTMALARLA GEOMETRİK SÜSLÜ GENİŞ KARINLI ÇÖMLEKLER, TEK KULPLU KASE VE FİNCANLAR, ÇİFT KULPLU VAZOLAR İNSAN YÜZLÜ TESTİLERDİR.
MİMARİDE SIKIŞIK YAPILAR GÖZÜKÜR TAŞ TEMEL KERPİÇ DUVAR VARDIR. ODALARDA OCAK, FIRIN VE SEDİR VARDIR.

6-MİNOS UYGARLIĞI
a- ERKEN MİNOS                 M.Ö.
    ERKEN MİNOS I               M.Ö.
    ERKEN MİNOS II              M.Ö.
    ERKEN MİNOS III             M.Ö.
b-ORTA MİNOS                     M.Ö.
    ORTA MİNOS I                  M.Ö.
    ORTA MİNOS II                 M.Ö.
    ORTA MİNOS III                M.Ö.
c-GEÇ MİNOS                        M.Ö.
    GEÇ MİNOS Ia                   M.Ö.
    GEÇ MİNOS Ib                   M.Ö.
    GEÇ MİNOS II                    M.Ö.
    GEÇ MİNOS III                  M.Ö.
GİRİTTE TUNÇ ÇAĞINDA GELİŞMİŞTİR.

7-HATTİ UYGARLIĞI M.Ö.
HATTİLER ANADOLUNUN YERLİ HALKIDIR. HATTİ ÜLKESİ. HATTİ ÜLKESİ ANADOLUNUN BİLİNEN EN ESKİ ADIDIR KANİŞ, HATTUŞ, ZALPA, ALACAHÖYÜK, HOROZTEPE, MAHMATLAR GİBİ ÖNEMLİ MERKEZLER VARDIR. BU DÖNEM ESERLERİNDE ÖZELLİKLE BEZEME YÖNÜNDEN BELİRLİ VE ÖZGÜN BİR STİL BİRLİĞİ EGEMENDİR. BU STİL BİRLİĞİ GÜNEŞ KURSLARI VE HAYVAN HEYKELCİKLERİNDE GÖRÜLÜR.

7a BEYLİKLER DÖNEMİ M.Ö.
ANADOLUNUN İLK TARİH SAHNESİNE GİRMESİNE YOL AÇAN DÖNEM. ÇOK RENKLİ KERAMİKLER BU DÖNEMİN ÜRÜNÜDÜR.

8-ASUR TİCARET KOLONİLERİ ÇAĞI M.Ö.
ÇAĞIN SANATINI DAHA ÇOK SİLİNDİR VE DAMGA MÜHÜRLER, İNSAN VE HAYVAN HEYKELCİKLERİ, HAYVAN BİÇİMİNDE ÇİKİ KAPLARI TEMSİL ETMEKTEDİR. ÇANAK ÇÖMLEK BÜYÜK BİR GELİŞME GÖSTERMEKTEDİR. TEK RENKLİ KAPLAR PERDAHLI VE AYNA GİBİ PARLAK ASTARLIDIR. PERDAHLAMA İLE MADENİ BİR GÖRÜNÜŞ KAZANMIŞLARDIR. BOYALI ÇANAK ÇÖMLEĞİN KREM ZEMİNİ KIRMIZI,KAHVERENGİ VESİYAH GEOMETRİK MOTİFLERLE BEZENMİŞTİR. DALGALI ŞERİTLER, SU KUŞU MOTİFLERİ ÖNEMLİDİR. ÇEŞİTLİ TANRI TASVİRLERİ GÖRÜLÜR. BU ÇAĞIN KARUM ADI VERİLEN ÖNEMLİ MERKEZLERİ KÜLTEPE, ACEMHÖYÜK, ALİŞAR, BOĞAZKÖYDÜR.

9-HİTİT UYGARLIĞI M.Ö.
HİTİTLER M.Ö. 2. BİN BAŞLARINDA ORTA ASYADAN KAFKASLAR ÜZERİNDEN ANADOLUYA GELMİŞfunduszeue.infoŞKENTLERİ BOĞAZKÖYDÜR. BÜYÜK BOY KABARTMALAR, HEYKELLER VE ORTHOSTATLAR İLK KEZ GÖRÜLÜR.. AYNI ÜSLUBA GÖRE YAPILMIŞ ALTIN, FİLDİŞİ, TUNÇ VE TAŞTAN YAPILMIŞ TANRI HEYKELCİKLERİ VE KABARTMALARI ÖNEMLİ YER TUTAR. HİTİTLER DAMGA MÜHÜRÜ GELİŞTİRMİŞLERDİR. KAP ŞEKİLLERİ BOYA İLE SÜSLÜ VAZOLAR AZALMIŞ TEKNİK GERİLEMİŞTİR. FAKAT ÇEŞİTLİ DİNİ MOTİFLERLE BEZELİ VE DİNİ BİR OLAYI YATAY FİRİZLER HALİNDE GÖSTEREN KABARTMALI İRİ VAZOLAR (İNANDIK VAZOSU) BU DÖNEMDE GÖRÜLÜR. TABLETLERDE BU DÖNEMDE BOLDUR.

EGE GÖÇLERİ
YUNANİSTAN, ADALAR VE ANADOLU M.Ö. 2. BİNİN İKİNCİ YARISINDA ÇOK ÖNEMLİ TARİHSEL VE TOPLUMSAL OLAYLARA SAHNE OLMUŞTUR. TROİA SAVAŞI M.Ö. , HİTİT KRALLIĞININ YIKILMASI M.Ö. , DORLARIN YUNANİSTANI İSTİLASI M.Ö. , FRYGLERİN ANADOLUYA GELMELERİ BU DÖNEMDE OLMUŞTUR. TOPLUMLARIN BÖLGEDEKİ BU HAREKET VE YER DEĞİŞTİRMELERİNE EGE GÖÇLERİ ADI VERİLİR.

GEÇ HİTİT ŞEHİR DEVLETLERİ M.Ö.
EGE GÖÇLERİ İLE YIKILAN HİTİTLERİN YERİNİ GEÇ HİTİT ŞEHİR DEVLETLERİ ALMIŞTIR. BUNLARIN  BAZILARI KARGAMIŞ, ZİNCİRLİ, KARATEPE, MALATYA, SAKÇAGÖZÜ VE MARAŞTAR. BU DÖNEMDE HİTİTLERE ÖZGÜ OLAN HİTİT RESİM YAZISI TEK BAŞINA KULLANILMIŞTIR. ŞEHİR MERKEZLERİNDE ŞEHİR SURLARININ KAPILARI, SARAYLAR, RESMİ BİNALARDAN BAZILARI DİK DURAN KABARTMALI TAŞLAR (ORTHASTAT) VE HİYEROGLİFLİ YAZITLARLA SÜSLENMİŞTİR.
ESKİ           M.Ö.
ORTA          M.Ö.
SON            M.Ö.
OLARAK ÜÇ SAFHA GÖSTEREN BU DÖNEMİN ÖZELLİKLE ORTA VE SON SAFHASINA AİT OLAN  SANAT ESERLERİNDE KOMŞULARI VE DÜŞMANLARI OLAN ASUR ETKİSİ GÖRÜLÜR.

MİKEN UYGARLIĞI M.Ö.
YUNANİSTANIN M.Ö. 2. BİNİN SAKİNLERİ OLAN AKHALARIN OLUŞTURDUĞU UYGARLIKTIR.

SUB MİKEN DÖNEMİ YA DA KARANLIK ÇAĞLAR M.Ö.
MİKEN UYGARLIĞI DORLARIN YUNANİSTANA GELMELERİ İLE ÖNEMİNİ KAYBETMEYE BAŞLAMIŞ VE BÖLGE KARANLIK BİR  DÖNEME GİRMİŞTİR.  BU DÖNEMDE MİKEN VAZO SANATI  SANAT VE TEKNİK ÖZELLİKLERİNDEN ÇOK ŞEY KAYBETMİŞ OLARAK BİR SÜRE DAHA DEVAM ETMİŞTİR.

İON UYGARLIĞI M.Ö.

GEOMETRİK DÖNEM M.Ö.
BU DÖNEMİN SANATI BAŞLANGIÇTA DIŞ ETKİLERE KAPALIDIR. BU SANATI SİMGELEYEN GEOMETRİKLİK ÖZELLİKLE VAZO RESİMLERİNDE HAKİM OLAN GEOMETRİK ŞEKİL VE ÖZELLİKTEN İLERİ GELMEKTEDİR. BU SANAT DORLARA MALEDİLİR VE GREK SANATININ BAŞLANGICI KABUL EDİLİR.

15a1-PROTO GEOMETRİK USLUP M.Ö.
GEOMETRİK SANATIN BAŞLANGIÇ DÖNEMİ. BU DÖNEME AİT VAZOLAR AKHA GELENEĞİNE BAĞLI SUB MİKEN VAZOLARDAN SONRA BELİRMEYE BAŞLAMIŞTIR. VAZOLARIN AÇIK RENKTEKİ DIŞ YÜZEYİ SİYAH PARLAK BİR BOYA İLE YATAY ŞERİTLER VEYA FİRİZLERE AYRILMAKTA İÇLERİ SAYILARI FAZLA OLMAYAN DÜZ HATLAR İÇ İÇE GEÇEN DAİRELER YADA DALGALI HATLARLA DOLDURULMAKTADIR BU USLUBUN EN TİPİK ÖZELLİĞİ BEZEME İLE VAZO BİÇİMİ ARASINDA TAM BİR UYGUNLUK OLMASIDIR. ŞEMATİK BİR ŞEKLE SOKULMUŞ AT TASVİRLERİNE ÇOK SEYREK RASTLANMAKTADIR.

15a2-GEOMETRİK USLUP
İLK GEOMETRİK               M.Ö.
OLGUN GEOMETRİK        M.Ö.
SON GEOMETRİK             M.Ö.
GEOMETRİK VAZOLARIN YÜZEYLERİ YİNE YATAY FİRİZLERE AYRILMAKTA BUNLAR DİKEY ÇİZGİLERLE KARE , DİKDÖRTGEN ALANLARA BÖLÜNMEKTE İÇLERİ ZİGZAG HATLAR , GAMALI HAÇ , MEANDIR MOTİFİ , DÜZ  VE DALGALI HATLAR , HAYVAN VE İNSAN MOTİFLERİ İLE DOLDURULMUŞTUR. GEOMETRİK DÖNEMDE BACAKLAR VE BAŞ DAİMA PROFİLDEN, GÖĞÜS ÖNDEN RESMEDİLİR.

15b-ORİANTALİZAN DÖNEM M.Ö.
DOĞU ETKİSİNİN BAŞLADIĞI DÖNEM. GEOMETRİK DÖNEMDEN ARKAİK DÖNEME BİR GEÇİŞ funduszeue.info , SİFENKS , PALMET , LOTUS MOTİFLERİ KULLANILMIŞTIR. BU MOTİFLER YALNIZ SİYAH SİLÜET ŞEKLİNDE DEĞİL İÇ AYRINTILARI İLE BİRLİKTE RESMEDİLMİŞTİR. BU DÖNEMDE DÜZ VE KÖŞELİ HATLARIN YERİNİ YUVARLAK VE EĞRİ HATLAR ALMIŞTIR.

15c-ARKAİK DÖNEM
İLK ARKAİK             M.Ö. &#;/
OLGUN ARKAİK      M.Ö. //
SON ARKAİK           M.Ö. /
BU DÖNEMİN EN BELİRGİN ÜRÜNLERİ KORE VE KUROS HEYKELLERİDİR.

15d-KLASİK DÖNEM
İLK KLASİK (SERT USLUP)  M.Ö.
OLGUN KLASİK                     M.Ö
ZENGİN KLASİK                    M.Ö.
GEÇ KLASİK (II. KLASİK)    M.Ö.

URARTU UYGARLIĞI M.Ö.
DOĞU ANADOLUDA VAN GÖLÜ ÇEVRESİNDE VE GÜNEY KAFKASYADA GELİŞEN MEDENİYET. BAŞLICA MERKEZLERİ VAN, TOPRAKKALE, ADİLCEVAZ, ÇAVUŞTEPE, PATNOS, ALTINTEPEDİR. URARTULAR MİMARLIKTA VE MADEN İŞÇİLİĞİNDE USTAYDILAR. KENDİNE ÖZGÜ BİR TAPINAK VE SARAY TİPLERİ VARDI. YAPILARIN DUVARLARINI BİRBİRLERİNE ZIT CANLI RENKLERDE ÇEŞİTLİ GEOMETRİK VE BİTKİSEL MOTİFLERLE HAYVAN BOĞUŞMA SAHNELERİ İLE SÜSLÜfunduszeue.info EVE BENZETİLEN ODA MEZARLARI HEM YAPI TEKNİĞİ HEM ÖLÜ GÖMME GELENEKLERİ VE ÖLÜ HEDİYELERİ Öfunduszeue.info SANATININ ETKİSİNDE KALMIŞfunduszeue.infoĞU ANADOLUDA BİRÇOK YERDE SU KANALLARI  VE SUNİ GÖLLER İNŞA ETMİŞLERDİR.

FRYG UYGARLIĞI M.Ö.
ERKEN EVRE                         M.Ö.
GEÇİŞ EVRESİ                       M.Ö.
OLGUN EVRE                        M.Ö.
SUB GEOMETRİK EVRE      M.Ö.
GEÇ FRYG EVRESİ               M.Ö.
ANADOLUYA MAKEDONYA VE TRAKYADAN BOĞAZLAR YOLUYLA GELMİŞfunduszeue.infoN HİTİT ŞEHİRLERİNİN ÜZERLERİNE KENDİ ŞEHİRLERİNİ  KURMUŞfunduszeue.infoŞKENTLERİ GORDİON (YASSI HÖYÜK) funduszeue.infoĞER ÖNEMLİ MERKEZ MİDASTIR. TÜMÜLÜSLER ÖNEMLİDİR.ÇANAK ÇÖMLEK ÇEŞİTLİ BOYALARLA SÜSLENMİŞTİR. MOTİFLERİN ÇOĞU funduszeue.info İŞÇİLİĞİNDEDE USTAYDILAR. KALIBA DÖKÜLEREK YAPILMIŞ MADEN ESERLER, KEMER TOKALARI, KAZANLARIN AĞIZ KENARLARINDA GÖRÜLEN İNSAN VE BOĞA BAŞI HEYKELLERİ ÖNEMLİDİR. TAHTA EŞYA ÜZERİNDE OYMA VE KAKMA TEKNİĞİ UYGULANMIŞTIR.

LYDİA UYGARLIĞI M.Ö.
BÖLGEYE GELİŞ TARİHLERİ BİLİNMİYOR. MERKEZLERİ SARDESTİR. EN BÜYÜK BULUŞLARI SİKKEDİR.

LYKİA UYGARLIĞI M.Ö.
ANADOLUNUN GÜNEYBATI KÖŞESİNDE KAYALARA OYULMUŞ MEZARLARLAÖZGÜNLEŞMİŞLERDİR. MEZARLARI TAŞTAN YAPILMIŞTIR. CEPHELERİ TIPKI AHŞAP BİR EVİN YÜZÜ GİBİ İŞLENMİŞTİR. DAMLARI DÜZ DAM Şfunduszeue.infoRINDA DAMLAR SİVRİ KEMERLİ BİR TONOZ GİBİ YAPILMIŞTIR. KULE ŞEKLİNDE MEZARLARADA RASTLANIR. TAŞ HEYKEL VE KABARTMALARI AÇIK VE PARLAK RENKLERLE BOYARLARDI.

ANADOLUDA PERS EGEMENLİĞİ M.Ö.

HELLENİSTİK ÇAĞ M.Ö.

ROMA ÇAĞI M.Ö. 30 &#; M.S.

BİZANS (DOĞU ROMA) ÇAĞI M.S.

SELÇUKLU UYGARLIĞI M.S.

OSMANLI UYGARLIĞI M.S.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ M.S.

Tarih Öncesi Çağlar Kaça Ayrılır? Sırasıyla Tarih Öncesi Devirler İsimleri Ve Özellikleri

Tarih öncesi çağlar farklı isimlerle adlandırılır. Bu isimler belirli yıl aralıklarındaki dönemlere verilir. Tarih öncesi çağlar kaça ayrılır sorusuna birçok çağ ismi ile yanıt verilebilir. Bu çağların her biri kendine has özelliklere sahiptir. Zaman ilerledikçe çağların isimleri de değişmiştir. Bununla birlikte dünyada da büyük değişimler olmuştur. Sırasıyla tarih öncesi devirler isimleri ve özellikleri sizler için paylaştık.

Tarih Öncesi Çağlar

Tarih öncesinde yaşanan çağlar hakkında birçok önemli detaydan bahsetmek mümkündür. Bu çağlar 5 ana başlık altında toplanır. Her çağın birçok farklı özellikleri vardır. Dünya ve insanlık olarak çok önemli gelişmelere göre bu çağlar gruplandırılmıştır. Tarih öncesindeki çağlar aynı zamanda MÖ belirli tarihler arasında yaşanmıştır.

Tarih Öncesi Çağlar Nelerdir?

Tarih öncesi dönemler hakkında birçok detaydan bahsetmek mümkündür. Bu dönemlerin isimleri ve yaşandıkları tarih aralıklar şu şekildedir:

Tarih öncesi çağlardır. Bu çağların gelişimi birbirine göre farklılık gösteriyor.

Tarih Öncesi Devirler

Tarih çağları kendi içerisinde farklı özellikler barındırır. Bu çağlar insanların gelişmelerine bağlı olarak da isimlendirilir. Yaşam şekillerinin değişmesi, yaptıkları buluşlar gibi konular bu çağların isimlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir.

Tarih Öncesi Çağların Özellikleri

Tarih öncesinde yaşanmış olan devirlerin birçok önemli özelliği bulunuyor. Bu çağlar arasında en uzun süreni Paleolitik Çağ'dır. Her çağ kendi içerisinde incelemek gerekir ise şu detaylara değinilebilir:

Sırasıyla Tarih Öncesi Devirler İsimleri ve Özellikleri

Tarih öncesi devirlerin isimlerini sırası ile saymak gerekir ise ilk çağ olan çağ Paleolitik Çağ'dır. Bu çağ ilkel insanların yaşamış olduğu bir dönemdir ve oldukça uzun sürmüştür. Sonrasındaki çağ Mezolitik Çağ'dır. Bir sonraki Neolitik Çağ insanların yerleşik yaşama geçtiği dönemdir. Kalkolitik ve sonrasından da Maden Çağları gelir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası