orkide nasıl yavrulatılır / Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı, çoğaltılması ve püf noktaları – Evim

Orkide Nasıl Yavrulatılır

orkide nasıl yavrulatılır

Orkide nasıl çiçek açtırılır diye merak edenler için hayat kurtaran bilgilerle geldik. Size vereceğimiz püf noktalar sayesinde orkideniz ilk aldığınız günkü gibi göz alıcı ve capcanlı olacak. Çiçek açmayan orkide nasıl açtırılır ve orkide nasıl coşturulur gibi çok merak edilen soruların cevabı içeriğimizin devamında!

Orkide ilk aldığımızda çiçekleri; rengarenk, mis kokulu, kocaman kocaman açmış güzeller güzeli bir bitkidir. Ancak bu çiçeklerimiz dökülme evresine giriyor. Çiçekleri dökülen orkidelerin zarafetinden, şıklığından eser kalmıyor ve tek gördüğümüz iki cılız dal oluyor. Peki orkidenin çiçekleri dökülünce ne yapılmalı? Orkide bakımı ve daha birçok konu ile ilgili vereceğimiz püf noktalarla orkidenizin eskisi gibi canlı ve zarif olmasını sağlayabilirsiniz.

? Sevdiklerinize armağan edebileceğiniz en güzel, en sağlıklı ve en zarif orkide çeşitleri Muhiku&#;da! Özel günlerde sevdiklerinize orkidenin zarafetiyle eşsiz bir sürpriz hazırlayabilir ve yaşam alanlarına huzur dolu bir dokunuş yapabilirsiniz.

Dolayısıyla sevdiklerinize emrivaki sorumluluklar yüklemek yerine onlara çok daha yenilikçi ve modern hediyeler armağan edebilirsiniz. Muhiku&#;nun geleneksel hediyelere meydan okuyarak tasarladığı hediye kutuları ile sevdiklerinize hayatın farklı alanlarında kullanabilecekleri kalıcı, işlevsel ve mutluluk dolu hediyeler armağan edebilirsiniz.

Orkidenin Çiçeği Nasıl Açar?

sari-orkide

Orkide nasıl çiçek açtirilir konusunda çoğumuz bilgi sahibi değil. Hatta pek çok kişi çiçekleri dökülür dökülmez canım bitkiyi çöpe atıyorlar. Bu sebeple birçoğunuzun bildiği bilgiyi tekrarlamak isteriz; orkideler bakımları doğru yapılır ise tekrar çiçek açabilirler. Bunun yanı sıra orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı sorusu herkesin merak ettiği sorulardan biridir.

Orkidenin Çiçek Açması için Ne Yapmak Gerekir?

Her çiçeğin bakımı farklı olduğu gibi her orkide türünün bakımında da ufak farklılıklar olacaktır. Bu yüzden orkidenizi satın alırken genel orkide bakımı ile farkı var mı, var ise nedir diye sormayı da unutmamalısınız.

O halde orkidenin çiçek açması için ne yapmak gerekir sorusunun cevaplarına geçelim. İşte, orkide çiçeği nasıl çiçek açar diye merak edenlerin yapması gerekenler.

Sevgi Olmazsa Olmaz!

Neredeyse tüm çiçek bakımlarında dediğimiz gibi bitkinizi sevmeniz şart çünkü sevmediğiniz bir şey için harcayacağınız zaman vakit kaybı gelecek ve bitkinizin bakımlarını aksatacaksınızdır. Ya da gönülsüz yapacağınız bakım doğru şekilde yapılmadığı için bitkinize daha çok zarar verecektir. Bu sebeple orkide bakımı için önemli olan ilk kriterlerden biri de sevgidir.

Örneğin fazla suyun atılmadığı bir saksıda çiçeğinizi gereğinden fazla sulayarak bitkinizi bıraktığınızı hayal edin. Ya da gelişimi için gübre vereceksiniz ama o kadar yorgunsunuz ve uğraşasınız yok ki oranına dikkat etmeden döküverdiniz gitti. Sevgisiz yapılan hiçbir şey güzel sonuç vermez!

Orkide nasıl çiçek açılır? sorusunun cevabı tabii ki sadece sevgi değil. Fakat sevginin etkisinin ne kadar büyük olduğunu göreceğinizi garanti ediyoruz. Bitkiler ilgilendiğinizde, onlarla konuştuğunuzda ve onlara müzik dinlettiğiniz zaman buna tepki veriyor. Etrafında canlılık olduğunu anlayan bitki çabuk gelişiyor ve bakımını cevapsız bırakmayıp hünerlerini sergilemekten geri kalmıyor.

Çiçeğinizin Bulunduğu Ortam Nasıl Olmalı?

orkide-ciceginin-bulundugu-ortam-nasil-olmali

Orkide nasıl çiçek açtirilir ve orkide bakımı nasıl olmalı diyorsanız öncelikle çiçeğinizin bulunduğu ortamı kontrol etmeniz gerekiyor.

  • Orkidenin havasız kalmaması gerekiyor, çiçeğinizin en az bizim kadar temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
    Diğer taraftan orkidenin üst kısmı olduğu kadar kökünün de hava alması gerekiyor bu sebeple toprağına dikkat etmelisiniz.
  • Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40’ın altına inmemeli ve nem oranı %70’i geçmemelidir.
  • Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır.
  • Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır! Orkide ışık görmeli dedi isek güneş ışığının direkt altına da bırakılmamalıdır.
    Bu orkidenizin zarar görmesine sebep olacaktır. Orkidelerin şeffaf saksıda olması gerektiğini çünkü bitkinin olduğu kadar köklerinin de ışığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
  • Besin çok önemli, 15 günde bir orkide besini adında satılan ek besin ile sulamalısınız.
  • Orkidenizin yapraklarının toz tutmasını önlemeniz de fayda sağlayacaktır.

Orkide Çiçek Açtırmanın Yolları

orkide-cicek-actirma-yollari

Orkide nasıl çiçek açtirilir, konusuna başlamadan önce orkidenin durumunu gözden geçirmekte fayda var. Orkideyi tohum olarak ekipte büyütmeye başladıysanız hemen çiçek vermesini beklemek biraz hayalperestlik. Dolayısıyla orkidelere nasıl çiçek açtırılır diye karar kara düşünmeyi bırakmanız ve çiçeğinize sabırla ilgi göstermeniz gerekmektedir.

Peki ama orkide çiçeği ne zaman çiçek açar? Gelin orkide nasıl çiçek açar sorusuna cevap vermeden önce orkidenin çiçek açma zamanlarına bir bakalım. Böylece çiçeğinizde bir sorun olup olmadığını rahatlıkla tespit edebilirsiniz ve çiçeğinizin ihtiyaçlarının farkına varabilirsiniz.

Orkide Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Orkidem çiçek açmıyor diyenlerden misiniz? Hiç endişelenmeyin. İçeriğimizin devamında paylaşacağımız bilgilerle orkidenizin yeniden çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Orkide tomurcuğu kaç günde açar, orkide meraklılarının merak ettiği konulardan biri. Çünkü çiçek bakmayı hobi edinmiş birçok kişi gelişmiş orkide almak yerine tohum alıp kendileri büyütüyorlar. Tohumdan ekilen orkidelerin çiçek vermesi bazen 5 yıla kadar sürebiliyor.

Diğer taraftan orkidelerin belli dönemlerde çiçekleri solar ve dökülür. Bu sebeple &#;orkide solduktan sonra tekrar çiçek açar mı&#; sorusu da çiçek severlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eğer orkidenizi çiçek açmış bir şekilde aldıysanız dökülme evresinden sonra tekrar çiçek vermesi çok olasıdır. Orkidem yaprak veriyor ama çiçek açmıyor diyorsanız içeriğimizin devamında sizlerle paylaşacağımız yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Şimdi gelelim -orkidenizin bakımının güzel yapıldığını var sayarak- dökülme evresinden sonra orkide tekrar nasıl çiçek açar sorusunun cevaplarına. Bunun için genel olarak uygulanan iki yöntem vardır. Gelin bu yöntemlere sırasıyla bakalım.

Orkide Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Orkidenin çiçek açma zamanlarına değindiğimize göre şimdi de orkide açılması için ne yapmalı sorusuna yanıt vereceğiz. Aşağıda sizinle en etkili iki yöntemi paylaştık. Siz de bu yöntemlerden yararlanarak orkidenizin çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

İşte, orkide yeniden nasıl çiçek açar sorusunun yanıtları.

Vaseline ile Orkideye Çiçek Açtırmak

Orkide ye nasıl çiçek açtırılır sorusuna yanıt olabilecek ilk yöntemimiz vaseline. Evet hemen hemen her evde bulunan, kışın kuruyan cildimize iyi gelen vaseline orkideye çiçek açtırmak için kullanılan yöntemlerden biri.

Vaseline ile Orkide Nasıl Açar?

  • Orkidenin gövdesinin üst tarafından aşağıya doğru yeşil bir boğum var. Bu boğumu bir parmak üzerinden steril bir makas ile kesebilirsiniz. Orkidenin hastalık kapmaması için makası sterilize etmek önemli.
  • Orkideyi kestikten sonra kesilen bölgenin sterilizasyonunu sağlamak için kesim yapılan bölgeye toz tarçın sürebilirsiniz.
  • Orkide gövdesi sağlam ve kökünden gerekli besini alabiliyor olmalı. Bu sebeple ince bir çubuk ve gövdeye zarar vermeyecek mandal (küçük mandal saç tokası gibi) ile orkide gövdesi sabitlenmelidir. Mandalla sabitleme yapılırken mandalın boğumlara gelmemesi çok önemli.
  • Son olarak orkidenin çiçek açmasında yardımcı olmak için eldiven giydiğiniz elinizle yeşil boğumlara masaj yaparak vazelin sürmelisiniz. Vazelinin orkideye hiçbir zararı olmayacak. Aksine boğumları yumuşatıp çiçek açmasına yardımcı olacak.

Budayarak Orkideye Çiçek Açtırmak

budayarak-orkide-nasil-cicek-actirilir

Orkide nasıl çiçek açtirilir sorusunun bir diğer cevabı ise budamadır. Bu yöntem yardımıyla da orkidenizin tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Dökülme evresinden sonra, ilkbahar geldiği zaman bitkinin kökünden yukarı doğru üç boğum sayın. Daha sonra boğumun azıcık üzerinden steril bir makas ile budayın.

Budadığınız tıfıl orkide canınızı sıkmasın. Çünkü bakımına güzelce devam ettiğiniz zaman çok hızlı büyüdüğünü göreceksiniz. Budanan orkideler hafta sonra çiçek açacak. Üstelik bu orkide eskisinden daha güzel çiçek açacak. Fakat bazı orkideler ise maalesef hiç bir sebep yokken bir daha çiçek açmıyor.

Mini orkide bakımı ve normal orkide bakımı esnasında her iki yöntemde de boğumlarına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Orkidenizin boğumları daima yeşil olmalıdır eğer renk yeşil değil ise bu kısım artık sağlıksızdır ve çiçek vermeyecektir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

orkide-cogaltma

Orkidenizi çoğaltmanın en yaygın şekli keikidir. Bu terimi pek çoğunuz ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Fakat bu başlık altında keikinin ne olduğunu ve nasıl uygulanacağını açıkça anlatacağız.

Keiki Nedir?

Keiki, orkidenin kendi oluşturduğu yeni bir orkide köküdür. Tüm canlılar doğar, büyür, ürer ve ölür. Orkide de yaşamsal aktivitelerinin kötüye gittiğini hissettiği zaman varlığını devam ettirmek için kendi üzerinde bir yavru kök oluşturuyor. İşte bu köke keiki adı veriliyor. Dolayısıyla keiki sonucu oluşan orkidenin ana orkidenin klonu olduğunu söyleyebiliriz.

Orkidenizin gelişiminin durduğunu yahut kötüye gittiğini gözlemliyorsanız onu karanlık bir yere koyabilirsiniz. Dilerseniz sulama periyodunuzu da uzatabilirsiniz. Böylece orkideniz hayata son kez tutunmak için keiki oluşturacak.

Keiki oluşumunu gözlemledikten sonra orkidenizin normal bakımına dönebilirsiniz. Ayrıca keikide orkidenizin kök kısmında bulunan yaprakların en az iki tanesini gözlemledikten sonra steril bir makasla kesip toprağa ekebilirsiniz. Yeni ekilen yavru orkide ilk bir kaç gün normalden fazla sulanarak ve serin muhafaza edilmelidir.

? Orkide bakımı püf noktaları başlıklı içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.

Bonus: Orkide Meraklıların Cevabını Merak Ettiği 5 Soru

orkide-buyutenlerin-merak-ettigisoru

Orkide çiçek nasıl açtırılır, sorusuna yanıt verdiğimize göre orkideye dair merak edilen sorulara yanıt verebiliriz. Orkide severlerin cevabını merak ettikleri soruları ve dönem dönem yaşadıkları sorunları aşağıda sıraladık.

Siz de merak ettiğiniz konunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Eğer sorununuz bunlardan biri değilse sorununuzu bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Orkide Dal Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Orkideniz bir yıldan uzun süredir dal vermiyorsa bu çiçeğinizde bir sorun olduğuna işaret eder. Bu sorunları genel itibariyle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bitkiniz çok sıcak ya da karanlık bir ortamdaysa,
  • Bitkinize gereğinden fazla gübre verdiyeseniz,
  • Bitkinizi aşırı sulamaya maruz bıraktıysanız,
  • Son olarak ise orkideniz uyku döneminde ise yeni dal vermesini beklemeyin.

Peki, bu sorunlardan hangisi sizin çiçeğinizde mevcut? Bu konuya açıklık getirmeli ve bitkiniz ölmeden önce önleminizi almalısınız. Eğer orkideniz uyku dönemindeyse sabırla beklemenizi tavsiye ederiz.

Orkide Ne Kadar Çiçek Açar?

Orkideler yılda en az iki defa çiçek açmaktadırlar. Bu çiçeklenme dönemi 12 haftaya kadar sürmektedir. Eğer orkidenizin bakımını güzel yapıyorsanız çiçeğiniz yılda 2 kereden fazla çiçek verecektir. Çiçek verme miktarı ise orkidenizin boyutuna göre değişiklik gösterecektir.

Orkide Tomurcuğu Kaç Günde Açar?

Orkidenize besin takviyesi yapmayı ve gübre vermeyi kesmediğiniz müddetçe orkideniz kısa sürede açacaktır. Eğer orkidenize bitki besini vermeyi bırakırsanız ya da ihtiyacı olan gübreyi vermezseniz orkideniz tomurcukları açmayacaktır.

Orkide Çiçek Sapı Nasıl Çıkar?

Orkidenizin sapları kahverengiye döndüyse ve tamamen kuruduysa çiçek gövdesine yakın bir yerden dalı kesmeniz gerekir. Aksi takdirde yeni çıkacak dalların çıkmasına engel olacak ve orkidenizin gelişimini durduracaktır.

Orkidenin Çiçekleri Dökülünce Ne Yapılmalı?

Orkidenizin tüm yaprakları dökülünce sapının kurumasını beklemelisiniz. Sapı kuruyan orkide dalını gövdeye yakın bir yerden kesmelisiniz. Ardından bitki besini ve gübreyle çiçeğinizin gelişimini desteklemelisiniz. Eğer mevcut saksı orkidenize küçük geliyorsa saksı değişimine de gidebilirsiniz. Bunların ardından orkideniz yeniden dal verecek ve çiçeklenecektir. Sizinle paylaştığımız yöntemlerle de orkidenizin bakımını destekleyebilirsiniz.

Keiki yoluyla orkide üretim

Keiki denince akla ilk gelen şey Phalaenopsis orkidelerinin çiçek dallarında oluşan köklü fideciklerdir. Aslında Dendrobium ve Epidendrum gibi diğer orkidelerde de yavru verme olur ve bunlara da keiki denir. Hawai yerli halkının dilinde keiki yavru anlamına gelir. Bu isim bütün dünyada orkide meraklılarının kullandıkları bir terim haline gelmiştir.

Evlerimizdeki orkidelerimizi kendi imkanlarımızla çoğaltmamızın yollarından biri kendiliğinden oluşan keikileri mümkünse anasının üzerinde köklendirerek, mümkün değilse anasından ayırdıktan sonra köklendirerek ayrı saksılarda hayata tutundurmaktır.

Burada şimdilik Phalaenopsis cinsinden orkideleri keikileri yoluyla çoğaltma üstünde duruyorum. İleride bu sayfaya keiki veren diğer türlerin de keiki yoluyla çoğaltılmaları hakkında bilgi ekleyebilirim.

Phalaenopsis orkidelerinde keiki oluşumu

En çok çiçek dallarında oluşur. Nadiren ana gövdede de oluşabiliyor. Önce ana gövdede oluşan keikiler yoluyla Phalaenopsis üretimi konusunu aradan çıkaralım.

Dipte, ana gövdede oluşan keikiler

Nadiren olan bir şeydir. Çok iyi bakılan ve bulunduğu yerin şartları çok uygun olan orkidelerde 3. yıldan itibaren olabilir. Ana gövdede oluşan keikileri ayırmak çok riskli, tehlikeli. Hem ana bitkinin hem keikinin ölmesine neden olabilirsiniz. Ayırmasanız daha iyi çünkü daha zengin görünür. Bakımını doğru yaparsanız bir saksıda daha fazla çiçek sapları ve dolayısıyla yoğun bir çiçeklenme sağlayabilirsiniz. Benim tavsiyem hiç ayırmamanızdır. Ama ille ayırmak istiyorsanız en güvenli yöntemi şudur:

Keiki (yavru) oluştuktan sonra en az 12 ay bekleyin. Ayırma işini mutlaka ilkbahara denk funduszeue.info etmeyin. Bir veya iki yıl bekleyebilirsiniz.  Yavru orkide iyice güçlenmiş ve bol bol köklenmiş olmalı. Ayırma zamanı İstanbul için mayısın ilk haftası, Ankara için haziran başı çok uygun bir zaman (diğer illerde ise ayırma zamanını bu illerle olan iklim farklılıklarına göre siz belirleyin). Keikili ana orkidenizi sökün ve su dolu kovaya birkaç kez daldırıp çıkararak toprağından ayırın. Yavrunun oluştuğu noktadan her ikisini de kesin. Böylece tüm bünyeyi üçe ayırmış oldunuz. Her üçünü ayrı ayrı saksılara dikip sulayın.

İlk 1,5 ay boyunca her gün akşamdan sabaha kadar sürekli esintiler almalarını sağlayın ve toprak iyice kurumadıkça sulamayın. Akşam ve gece saatlerinde esinti varken üstlerine su fısfıslayın. Islaklık kurumadıkça esinti devam ediyor olmalı yoksa hastalık olur.

Eğer ayırıp saksılara diktikten sonra yapraklarda pörsümeler oluyorsa ve günden güne pörsüme artıyorsa hiç hava almayacakları şekilde naylonla ya da ışığı iyi geçirir bir fanusla kapalı tutun. Her gün güneş battıktan itibaren 3 saat açık tutun. Sonra yine hava almayacakları şekilde kapayın. Üç hafta bu şekilde devam etmek yeterli.

Çiçek dalında nasıl keiki oluşur?

Phalaenopsis orkidelerinin çiçekleri solunca dalını kesip kısaltırız ve o dalın tekrar filizlenmesini, tekrar çiçek açmasını bekleriz. Fakat eğer gündüz boyu ışık şiddeti yeterli olmazsa ve hava pek serin değilse çiçek tomurcukları oluşturacağı bir yan dal uzatmaz. Onun yerine yerine mini yapraklar oluşur. Yani keiki oluşmaktadır. Zamanla yapraklar büyür ve gece boyu esinti mümkünse köklenir. Keikiler her ortamda her şartta kök oluşturmaz maalesef. Bunun için bulunduğu yerin gece boyunca ya serin ve nemli olması ya da sürekli esintili olması gerekiyor.

Anasından ayırmadan önce, dalın üzerinde iken köklenmeleri lazım mıdır?

İki ayrı gerçek var. Birincisi, çiçek sapında oluşan keikinin önce yeterince köklenmesi lazım (yoksa ayırmayıp köklenene kadar bekleyin). Köklenme nemli esintiler sayesinde olur. Yoksa köklenme olsa bile kökler çok kısa kalır. Köklenmelerini sağlamanın ve yeterince uzatabilmenin birçok yolları var. Burada en ucuz ve en kolay yolunu anlatıyorum.

Sphagnum yosunu, bunu bulamazsanız sargı bezi veya tülbent parçasını keikinin dip kısmına kat gevşekçe dolayın. Akşamları başlayarak arasıra su fısfıslayın. Her kupkuru olduğunda yeniden su fısfıslayın. Dışarıda açık havada olması bu usulün yüzde yüz işe yaramasını sağlar. Kök uzayıp sargıların dışına ulaştığında tekrar tamamını gevşekçe sarıp örtün. Böylece kökler yeterince uzar. Ayırmak için 6cm’yi geçmesi yeterli. Daha kısa olmasın.

Köklenmede işin esas püf noktası gece boyunca esintilerin sık olabilmesidir. Hava sıcaklığı 14C dereceden daha soğuk değilse ev içi hava cereyanı bile sağlayın çok işe yarar. Özellikle de gece karanlık saatler boyunca.

İkincisi, sadece mayıs ayında ayırma şartı ile: Bir keikinin anadan ayrılmasında esas gereklilik kök uzatmış olmaları veya uzatmış olduğu köklerin sağlıklı olup olmadıkları değil, keikinin kendi gövdesini güçlü köklenme yapacak kadar güçlendirmiş olmasıdır. Yani bu tamamsa hiç köklenmemiş olsa bile ayrılabilir. Ayırdıktan sonra aşağıdaki gibi saksıya dikersiniz. Güçlü bir şekilde köklenecektir.

Keikilerin anadan kesilip alınmaları ve saksılara dikilmesi

En az iki yaprağı ve en az iki kökü olan keiki ayrılıp saksıya dikilmeye hazırdır. En uygun mevsime gelince, saksıya diktiğinizden itibaren 1,5 ay esinti sağlamak zorundasınız -gece karanlık saatlerde esinti şart-. Sadece bu önemli. Yaşadığınız yerde yazın geceleri ısı 26C derece altına düşmüyorsa yazın yapmayın. Bunun dışında, mayıs başından ağustos sonuna veya eylül başına kadarki dönem uygundur.

Resim 1 - Keiki kesip alma

Resim 1

Çiçek sapını yavru bağlantı yerinin altından üstünden ortalama 4cm mesafeden kesin (resim 1). Kesik yerlerin kuruması için saksıya dikimi iki gün erteleyin. Bu süreçte kökleri nemli tülbentle kısmen sararak keikiyi havadar bir yerde bekletin.

Resim 2 - Keikilerin saksılara dikilmesi

Resim 2

Phalaenopsis için uygun toprak (çam kabukları + ponza taşı karışımı) doldurduğunuz küçük saksılara keikiyi dikin ve sulayın (resim 2). Dikim ve sulama işini sabah erken saatte yapın. Akşama kadar çok esintili yerde tutun ki toprağın fazla ıslatıcılığı azalabilsin. Gece sabaha kadar yine esintili yerde duracak ve geceleri üzerine ara sıra su fısfıslayacaksınız.

Resim 3, keikilere mini sera

Resim 3

İlk gün yapraklar fena halde pörsüse bile hiç ciddiye almayın. Üç günde durum iyiye gitmezse hiç hava almayacağı şekilde naylonla ya da ışığı iyi geçirir bir fanusla kapalı tutun (resim 3). Her gün güneş battıktan itibaren 3 saat açık tutun. Sonra yine hava almayacağı şekilde kapayın. Üç hafta bu şekilde devam etmek yeterli.

Sulama: Çam kabuklarını tutup sıktığınızda elinize yaşlık gelmiyorsa sulamanız gerekiyor. Ölçü budur. Haftada bir veya iki gibi düzenli aralıklarla sulamak zarar verir.

Besin vermeye başlama: Keikileri saksılara diktikten 2 ay sonra normal Phalaenopsis bakımında olduğu gibi besin verme dahil her şeyi aynı şekilde uygulayın.

Orkide çoğaltması ve bakımı konusunda zor olduğu söylenen bitkilerdir. Aslına bakılırsa birkaç noktaya dikkat etmek yeterlidir. Orkidelerde keiki nedir, nasıl oluşur ve nasıl ayrılır?

Keiki nedir?

Bazı orkide türleri vejetatif büyüme ile çoğaltılabilen türlerdir. Vejetatif büyüme bitkinin bir bölümünden anaç bitkinin aynı özelliklerini gösteren bitkiler yetişmesi olarak tanımlanabilir.

Keiki ise Hawai dilinde “bebek” anlamına gelir. Yani aslında yavru orkide demek istiyoruz. Phalaenopsis, Vanda, Dendrobium ve Catasetum keiki ile çoğaltılabilecek bazı orkide türleridir.

Orkidemin yaprakları sararıyor ne anlama gelir?

Keiki ile sürgün arasındaki farkı bilmek gerekir. Keiki orkide dalındaki gözlerden büyür ve genellikle dalın üst bölümünde görülür. Sürgünler ise orkidelerin tabana yakın bölümlerinde görülür.

Keiki macunu nedir?

Orkidelerde keiki, doğal ortamlarında belirli hormonların çiçek dalındaki bir gözde birikmesi sonucu oluşur. Keiki macunu kullanarak da yapay olarak orkidenin keiki vermesi teşvik edilebilir. Keiki macunu büyüme hormonu içerir ve direkt olarak bitkinin çiçek sapındaki gözlere sürülür.

Keiki yeterince büyüdüğünde anne bitkiden ayrılabilir ve böylece orkide çoğaltma yapılabilir.

Keiki macunu içerisinde sitokinin denilen bir hormon bulunur ve bu sayede keiki oluşumunu hızlandırır ve teşvik eder. Ancak kök hormonu olan oksin ile karıştırılmamalıdır.

Orkide saksısı değişimi nasıl yapılır?

Orkide keiki ayırma ne zaman yapılır?

Keiki yeterince büyümeden anne bitkiden ayrılmamalıdır. En az yaprağının ve kökünün oluşmasına izin verilmelidir. Bu kökler 5 santimetreden az olmamalıdır. Keiki yeterince büyümeden ayırırsanız hassas bebek hayata tutunamayabilir.

 

Orkide keiki ayırma nasıl yapılır?

Orkide keikisi ayırırken steril ve keskin bir bıçak kullanılmalıdır. Dezenfekte edilmiş bir maket bıçağı ile yapabilirsiniz. Keikiyi bulunduğu bölümden cm altından keserek orkide sapından ayırabilirsiniz. Keiki ayırdığınız yere yani anne bitkideki sapa doğal bir mantar ilacı olan tarçın sürebilirsiniz. Ancak tarçını abartmayın 🙂

Orkide tomurcukları açmadan dökülüyor neden?

Keiki ayırdıktan sonra 2 seçeneğiniz var. Keikiyi kendi saksısına dikebilirsiniz ya da anne orkidenin yanına toprağa dikim yapabilirsiniz. ilk yıl için annesinin toprağı düzenleyen desteğinden faydalanmak keikinin daha sağlıklı büyümesini sağlayabilir. Ancak ayrı bir saksıya almak da düzgün bakım yapılırsa sorun çıkarmaz.

Ayırdıktan sonra keiki bakımı nasıl yapılır?

Henüz hassas olan keiki asla çok fazla direkt güneş ışığı görmemelidir. Büyümeye başladığında biraz daha aydınlık bir alana alınabilir.

Kökleri aynı orkidelerde olduğu gibi grileşmeden sulanmamalı, saksıda su kalmadığından emin olunmalı ve keiki cereyanda kalmayacak aydınlık ancak direkt güneş ışığı almayan bir yerde bakılmalıdır.

Düzenli bakım ile keiki ile elde edilen yeni orkide yıl içerisinde çiçek açar. Bazı şanslı durumlarda ilk yılda da çiçek açtığı görülebilir.

Keiki, anne bitkiniz stres altında olduğunda da görülebilir. Hayatını devam ettirme konusunda strese giren orkideler keiki çıkararak yaşama tutunmaya çalışır. Uzun süre susuz bırakırsanız veya bir anda karanlığa alırsanız orkide keiki çıkarma yoluna gidebilir ancak garanti değildir.

Bitki bakımının sabır işi olduğunu unutmadan yeşil günler 🙂

🍃 funduszeue.info

🍃 funduszeue.info

🍃 funduszeue.info

🍃 funduszeue.info

🍃funduszeue.info

 

evyesili

Bitki Bakımı" width="" height="" src="about:blank" data-lazy-src="funduszeue.info?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen data-rocket-lazyload="fitvidscompatible" data-lazy-src>

Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları

Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası