para yatırma makbuzu / PARA YATIRMA İŞLEMLERİ

Para Yatırma Makbuzu

para yatırma makbuzu

Tahsilat makbuzu nedir, nasıl kesilir?

Tahsilat makbuzu nedir sorusunun cevabı şu şekildedir; satışı gerçekleştirilen bir mal ya da hizmetin ödeme işlemi yapılırken kesilen makbuz çeşididir. Bu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenen bir makbuz türüdür. Ödeme işlemi gerçekleştirilirken düzenlenmesi gerekir. Bu şekilde alınan ödeme resmi şekilde belgelenmiş olur.

Herhangi bir sorunla karşılaşma durumunda bu belge ibraz gerekli yerlere ibraz edilebilir. Bu kapsamda bu belge hukuki nitelik taşır. Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para ya da kıymetli evrak benzeri değerlerin teslim alındığının kanıtı olması amacıyla düzenlenir.

Yazar kasaya nakit ödeme yapıldığındaki satış fişi, kredi kartı ödemelerindeki kredi kartı slipi ve bankalar üzerinden gerçekleştirilen EFT ve havale işlemleri sonucunda alınan dekontlar için tahsilat makbuzu kesmeye gerek yoktur. 

Tahsilat makbuzunun kesilebilmesi için öncelikle gerekli alanların doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Bu makbuz alışverişin gerçekleştirildiği gün içerisinde kesilmelidir. Alışveriş gerçekleştirildiği gün içerisinde kesilmediği ve diğer aya sarkıtıldığı durumlarda vergilerin yanlış olarak hesaplanmasına yol açabilir.  

Tahsilat makbuzu üzerinde şirket kaşesi olmalı ve biri alıcıda biri satıcıda olmak üzere iki nüsha olarak düzenlenmelidir. Belge üzerinde firma logosu, adres bilgileri ve belge seri numarası muhakkak bulunmalıdır. Kayıt dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına tahsilat makbuzlarında TL’lik bir limit vardır. Bu limit üzerindeki ödemeler banka, finansal kuruluşlar ve PTT üzerinden gerçekleştirilir.  

Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur? 

Tahsilat makbuzu doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Gerekli yerlerin doldurulmadığı bir makbuz geçersiz sayılabilir. Bu belge üzerinde hem alıcı hem de satıcı bilgileri yer alır. Makbuzu düzenleyen kişinin doldurması gerektiği bilgiler aşağıda listelenmiştir. 

  • Kişinin adı, soyadı ve unvanı, 
  • Kişinin adres ve telefon bilgileri, 
  • Makbuzun düzenlenme tarihi, 
  • Yazı ve sayı ile ödeme tutarı, 
  • Ödemenin yapıldığı amaç, 
  • Çek ile gerçekleştirilen ödemelerde hangi bankaya ait olduğu ve çek numarası gibi bilgiler doldurulmalıdır. 

Düzenleyen dışında ödeme işlemi gerçekleştiren kişi de adı ve soyadını doldurduktan sonra imzasını atarak işlemi tamamlamalıdır. Bu belgeyi her iki taraf da saklamalıdır. 

Tahsilat makbuzu kimler tarafından düzenlenir? 

Serbest meslek erbapları, fatura alma zorunluluğu bulunan birinci ve ikinci sınıf tacirler, kazançları basit usulde tespiti sağlanan tacirler, defter tutma mecburiyeti bulunan çiftçiler ile vergiden muaf tutulan esnaflar kendi aralarında ya da teşvik zorunluluğu kapsamı içerisinde bulunmayanlarla yapacakları alışveriş durumları için tahsilat makbuzu düzenlemelidir. Bu belge ile satış işlemi resmi olarak güvence altına alındığından oldukça önemlidir. 

Tahsilat makbuzu nereden alınır? 

Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez. İster matbaada hazırlansın ister kırtasiyeden alınsın bu belgenin taşıması gereken bilgiler mevcuttur. Bu bilgiler aşağıda listelenmiştir. 

  • Düzenleyen adı, soyadı ve unvanı, 
  • Düzenlenme tarihi, 
  • Belge seri numarası, 
  • Ödeme sebebi, 
  • Tahsil edilen tutarın yazı ve sayıyla belirtilmesi, 
  • Ödeme yapılanın adı, soyadı ve unvanı, 
  • Çek tahsilat makbuzu ödemeleri için çek numarası ve bankası. 

Şirket için matbaada hazırlanan belgelerde ek olarak firma logosu ve adres bilgileri belirtilebilir. 

Tahsilat makbuzu fatura yerine geçer mi? 

Tahsilat makbuzunun düzenlenme amacı bir mal ya da hizmet alımının gerçekleştirilmesi durumunun resmi olarak belgelenmesi şeklindedir. Bu kapsamda bakıldığında tahsilat makbuzu fatura yerine geçmez. Tahsilat işlemini belgelendirmek için bu belgeler kullanılır. Bundan dolayı bu belgeye ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtları altına alınma durumu olamaz. 

Tahsilat makbuzu nasıl işlenir? 

Tahsilat makbuzu tahsilatın gerçekleştirildiği tarihte düzenlenir. Bu belge üzerinde doldurulması gereken alanlar noktalar şeklinde boş bırakılmıştır ve belgeyi düzenleyen kişi tarafından doldurulması gerekir. Ödemeyi gerçekleştiren kişinin bilgilerinin doğru olduğunu kabul etmesi ve ödemenin gerçekleştirildiğinin ispatı için kaşe ve imza muhakkak bulunmalıdır. 

Bununla birlikte belgeyi düzenleyen kişinin de kaşe ve imzasının bulunması gerekir. Her iki tarafta kaşe ve imza işlerini belge üzerinde uygun alanlara yapmalıdır. İki nüsha şeklinde düzenlenen belge iki tarafa da ayrı ayrı verilir. Düzenleme esnasında sıra numaralarının tarihsel olarak birbirini takip etmesi zorunludur. Aksi halde usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalınabilir. 

Birden fazla cilt tahsilat makbuzu bulunması durumunda bir cilt bitmeden diğerine geçilemez. Tahsilatı gerçekleştiren ile ödemeyi gerçekleştiren kişilerin belgelerini muhasebe departmanlarına bildirmeleri gerekir.  

Belge üzerinde yer alan bilgilerin yanlış olması durumunda düzenlenen belge iptal edilmelidir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda iptal işlemi şu şekilde gerçekleştirilir: İlgili sıra numarasına ait belgenin iki nüshası birbirine zımbalanır ve belge üzerinde sağ üstten sol alta kadar iki çizgi çekilir. Çekilen bu çizgilerin arasında iptal yazılarak geçerli olmadığının belirtilmesi gerekir. 

Tahsilat makbuzunun muhasebe kaydı nasıl olur? 

Tahsilat makbuzu tahsilatı belgelendirmek amacıyla düzenlenir ve fatura yerine geçmez. Bu nedenle bu belgenin gider olarak muhasebe kaydına işlenmesi söz konusu değildir. Gider kaydı yalnızca fatura ya da fatura yerine geçen belgeler için yapılır.   

Kapalı faturada tahsilat makbuzu kesilir mi? 

Kapalı fatura terimi ticari hayatın akışı içerisinde ortaya çıkan ve yargıya intikal eden durumlar söz konusu olduğunda karine gözüyle bakılmış fatura türüdür. Kanunlara göre faturayı düzenleyen kişinin kaşe vurması ve imzalaması şarttır. Kaşenin faturanın üst tarafına vurulması durumuna açık fatura olarak adlandırılır ve bu durum ödeme bedelinin tahsil edilmediği anlamını taşır. 

Kaşe ve imzanın faturanın orta ya da alt kısmındaki uygun bir yere yapılması kapalı fatura olarak adlandırılır ve tahsilat işleminin faturanın düzenlenmesi anında gerçekleştirildiği anlamını taşır. Açık ya da kapalı fatura terimleri kanunlar tarafından düzenlenmediği ve belirtilmediği için tahsilat makbuzunun düzenlenip düzenlenmemesi gerektiği de net bir şekilde belirtilmemiştir. 

Ancak yargıya intikal eden bazı durumlar söz konusu olduğunda mahkemenin ilk olarak tahsilatın gerçekleşip gerçekleşmemesine dair bu belgeyi istemesinden dolayı tahsilat makbuzu düzenlemekte yarar vardır. Tahsilata ilişkin belge olmayan ve sehven açık olarak düzenlenmiş fatura bedeli mahkeme tarafından ödetilebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmemek için tahsilat makbuzu taraflar arasında düzenlenmelidir. 

Tahsilat makbuzu düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler 

Tahsilat makbuzu düzenlerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar aşağıda listelenmiştir. 

  • Makbuz üzerindeki gerekli alanların doldurulması sonrası boş bırakılmış alanların üzerine çizik atılması gerekir. Böylelikle daha sonra olabilecek keyfi düzenlemelerin önüne geçilebilir. 
  • Ödeminin yapıldığı kişinin adı ve soyadı belge üzerinde muhakkak bulunmalıdır. 
  • Firma adı, adresi ve logosu belge üzerinde yer almalıdır. 
  • Tahsilat makbuzunu düzenleyen kişinin karşı taraftan doldurduğu alanların doğruluğu adına imza alması gerekir. Gerekli alanların imzalanması ile belge geçerli olur ve yasal teminatları karşılar. 

Tahsilat makbuzu örneği

                                                                                                      TAHSİLAT MAKBUZU 

                                                                                                                 Tarih; …./…./…….. 

                                                                                                                   Sıra; ……………….. 

Sayın; ________________________’dan _________________________ bedeli olarak yalnız Çek/ Nakit/ Visa _____________________________________ tahsil edilmiştir. 

SIRAÇEK NOHESAP NOBANKAŞUBEVADETUTAR
1
2
3
4
5
6
7
8

                                                                                               GENEL TOPLAM:  

Yalnız; __________________________________________________ tahsil edilmiştir. 

TESLİM EDEN; ………………………                                            TESLİM ALAN; ……………………… 

Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?

Ticari işletmelerin tümü, bütün alım satımişlerinin ardından makbuz kesmelidir. Bu makbuz, tahsilatıngerçekleştiğinin kanıtı niteliğindedir. Peki, tahsilat makbuzu nedir vetahsilat makbuzu kesilirken nelere dikkat edilmesi gerekir? 

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu; kıymetli evrak, mal, para ya dabuna benzer değerlerin teslim alındığını kanıtlamak amacı ile düzenlenen makbuzçeşididir. Bu makbuz çeşidi ile;

  • Müşterinizin işletmenizden aldığı hizmet veya ürünün karşılığında gerekli ödemeyi yaptığını belgeleyebilirsiniz.
  • Müşteri ve sahip olduğunuz işletme arasında söz konusu ürün ya da hizmet ile alakalı olumsuz bir durum olması halinde ibraz edebilir, iki tarafı da hukuki olarak güvence altına alabilirsiniz.

Ayrıca tahsilat makbuzu kesmeye gerek olmayanhaller şunlardır:

  • Yazar kasadan nakit para ile ödeme yapıldığında fiş kesilmesi sonucu elde edilen satış fişi,
  • Kredi kartı ile ödeme yapıldığında elde edilen kredi kartı slibi,
  • Banka üzerinden yapılan havale ya da EFT ile ödeme yapıldığında elde edilen banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçen belgeler varsa ayrıca tahsilat makbuzu kesmeye gerek olmaz.

Tahsilat makbuzu kesildiği durumlarda, bu makbuzunorijinali müşteriye teslim edilirken sureti işletmeye aittir. Tahsilatmakbuzuna ‘’alındı belgesi’’ adı da verilebilir.

Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu birbirinekarıştırılabilmektedir. Tahsilat makbuzu ve tediye makbuzu arasındaki en temelfark makbuzu hazırlayan taraftır. Ödemeyi yapan tarafın makbuzu kesmesihalinde, hazırlanan makbuz bir tediye makbuzu olur. Ancak, ödemeyi alan tarafmakbuzu kesiyor ise o makbuz bir tahsilat makbuzu olur. Ticari işletmeler heriki makbuzu da kullanabilir. Ancak, makbuz çeşitlerini ayırt etmeleri funduszeue.infote ticari işletmeler en çok tahsilat makbuzu keserek işlemlerinigerçekleştirir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır?

Tahsilat makbuzu, tüm ticari faaliyetlerde,işletmeniz tarafından mal ya da hizmet satıldığı durumlarda ödemeningerçekleşmesi halinde kullanılan ispat nitelikli bir belgedir. Yani,işletmenize para giriş &#; çıkışı olduğu hallerde tahsilat makbuzu funduszeue.infoat makbuzu kestiğiniz bir alım &#; satım işlemi ile ilgili ilerikidönemlerde olumsuz bir iddia ile karşılaşmanız halinde, bu makbuzu ödemeninyapıldığına dair belge olarak kullanabilirsiniz.

Tahsilat makbuzu, ticari alım &#; satım işlemlerindealınan ya da ödenen paranın kaydının tutulması için hazırlanır. Bu ödemelerelden nakit olarak yapılabildiği gibi çekle de yapılması mümkündür. Bunlarındışında tahsilat işlemi havale, EFT gibi işlemler yolu ile dijital ya dabankadan yapılabildiği gibi kredi kartı ya da banka kartıyoluyla da tahsilatın gerçekleşebilmesi mümkün olur. Tüm buişlemlerin sonucunda elde edilen belge farklı olsa da özünde hepsi tahsilatınyapıldığına dair birer kanıttır ve tahsilat makbuzu olarak kullanılabilir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

Ödeme gerçekleştikten sonraki aşama olan tahsilatmakbuzu kesimi sırasında, belgenin üzerinde belirtilmesi zorunlu tüm alanlarözenle doldurulmalıdır. Peki, bu alanlar hangileridir?

  • Makbuz düzenleyen tarafın adı, soyadı, unvanı,
  • Makbuzun düzenlendiği tarih,
  • Parayı yatıran tarafın adı ve soyadı,
  • Hem yazı hem de rakam ile yatırılan tutarın ne kadar olduğu,
  • Ödemenin yapılma sebebi,
  • Çek kullanılması halinde çek numarası ve çekin hangi bankaya ait olduğu,
  • Parayı alan tarafın adı, soyadı ve imzası.

Ödeme yapan tarafın tahsilat makbuzunda geçenbilgilerin doğruluğunu teyit ve kabul ettiğini gösteren onayının, yaniimzasının bulunması önemlidir.

Ayrıca makbuz üzerinde zaten basımı sırasında varolması gereken birtakım bilgiler de mevcuttur. Bunlar;

  • Firma logosu,
  • Adres bilgileri,
  • Tahsilat makbuzu seri &#; numara alanları matbu evrak üzerinde mevcuttur.

Doldurulması gereken alanlar kesik çizgilerden oluşan boşluklara girilecek şekilde oluşturulur. Gerekli tüm bilgiler doldurulduktan sonra iki nüsha halinde bulunan tahsilat makbuzu, firma kaşesi vurulduktan sonra tahsilatı yapan tarafça kaşe üstü imzalanarak ilk nüsha ödemeyi gerçekleştiren müşteriye verilirken ikinci nüshayı kişi kendi işletmesi adına muhasebe departmanına teslim eder.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?
Fatura Nasıl Kesilir?
İade Faturası Nasıl Kesilir?

BANK24'lerden Yapılabilen İşlemler

BANK24+ logolu ATM'lerimizden, 7/24 kredi kartı borcu ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı borcu ödeme işlem adımları şunlardır;

➔ Banka kartınızı Bank24’ün kart okuyucusuna yerleştirip, şifre girişini gerçekleştiriniz,

➔ Menüden “Fatura ve ödemeler” seçeneğini seçiniz,

➔ Menüden “Kredi Kartı Borç Ödeme” seçeneğini seçiniz,

➔ “Kendi kredi kartınız” ya da “başkasının kredi kartını” seçiniz,

➔ Başkasının kredi kartına para yatıracaksanız kredi kartı numarasını giriniz,

➔ Gelen onay ekranında, kredi kartı borcu ödemek istediğiniz kart numarasını ve sahibini kontrol ederek "EVET" tuşuna basınız,

➔ Yatırmak istediğiniz banknotları para yatırma ünitesine yerleştiriniz(*),

➔ Gelen onay ekranında, kabul edilen banknotları kontrol ederek "EVET" tuşuna, ilave için para ekleme tuşuna basınız,

➔İşleminiz tamamlanınca yaptığınız işlemin detaylarını gösteren bilgi fişini alabilirsiniz.

Kartsız işlem için; 

➔ ATM klavyesindeki ''GİRİŞ'' tuşuna basınız.

➔ Menüden "Fatura ve Ödemeler" seçeneğini seçiniz.

➔ Menüden “Kredi Kartı Borç Ödeme” seçeneğini seçiniz,

➔ TCKN numaranızı ve cep telefon numaranızı giriniz ve devam tuşuna basınız. 

➔ Cep telefonunuza gelen doğrulama şifresini giriniz ve devam tuşuna basınız.

➔ Ödeme yapacağınız Halkbank’a ait kredi kartı numarasını yazınız. 

➔ Gelen onay ekranında, kredi kartı borcu ödemek istediğiniz kart numarasını ve sahibini kontrol ederek "EVET" tuşuna basınız.

➔ Yatırmak istediğiniz banknotları para yatırma ünitesine yerleştiriniz(*).

➔ Gelen onay ekranındaki bilgileri kontrol ederek “EVET” tuşuna basınız. Banknot ilave etmek isterseniz “para ekleme” tuşuna basınız.

İşleminiz tamamlanınca yaptığınız işlemin detaylarını gösteren bilgi fişini alabilirsiniz.

MALTEPE 1 NOLU L TİPİ CEZA İNFAZ KURUMU

 Kuruma yeni gelen hükümlü / tutukluların üzerinde getirmiş oldukları paralar emanet para birimince kendilerine teslim edilen Vakıfbank kartlarına yüklenmektedir.

 Vakıfbank karta yüklenen paraları şifrelerini girerek kurum içerisindeki alışverişlerini yapmaktadıfunduszeue.info hükümlü / tutuklunun ayrı bir hesap numarası vardır.

 Bu hesap numarası  65 11 numaralı telefondan hafta içi mesai saatleri içerisinde aranarak öğrenilebilmektedir. Hesap numarasını öğrendikten sonra Türkiye’nin her yerinden sadece Vakıfbank funduszeue.infoen aşağıdaki sıralamaya göre para yatırma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

 

1- Giriş tuşuna basılır.

2- Açılan menüden nakit para yatırma seçilir.

3- Seçeneklerden ön ödemeli karta para yatırma seçilir.

4- Ekrandan para yatıran kişi kendi T.C kimlik numarasını girmelidir.

5- Kimlik numarası girildikten sonra para yatıran kişi kendi cep telefonu numarasını girmelidir.

6- Gelen menüden Hükümlü / Tutuklu hesap numarası ile para yatırma tuşunu basılır.

7- Para yatırmak istediğiniz Hükümlü / Tutuklunun hesap numarası girilir.

8- Yatırılmak istenilen para atm ye yerleştirilir.

9- Parayerleştirildikten sonra hükümlü / tutuklunun ekranda isim ve soyisminin baş harfleri görünmektedir. Buradan kontrol edilmelidir.

Para yatırma işlemi bu şekilde gerçekleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra makbuz da alınabilmektedir.

 

Bu şekilde gerçekleştirilen para yatırma işleminde hiçbir şekilde havale ve masraf ücreti alınmadan hükümlü / tutuklunun hesabına para yatırılmış olur.

 

NOT : Para yatırma işlemleri sadece Vakıfbank funduszeue.infoen yapılmaktadır. Mobil bankacılık vs. gönderilen havaleler hesaba geri dönmektedir.

 

 

 

PARA ÇEKME İŞLEMLERİ

 

Kurumumuzdan tahliye olan veya izne ayrılan tutuklu hükümlüler Vakıfbank funduszeue.infoen şifrelerini girerek paralarını çekebilmektedirler. Kartını kaybeden veya şifresini unutanlar ikametlerine en yakın Vakıfbank şubesine dilekçe ve kimlik ile başvurarak paralarını çekeceklerdir. Dilekçe örneği aşağıda verilmiştir.

 

 

                                                                                                                                                                                             Tarih : …./…./….

 

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O

……………………..  ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

 

     Maltepe 1 nolu L tipi kapalı ceza infaz kurumundan  …./…./…. tarihinde tahliye oldum. / izne ayrıldım.

………………………………nolu hesabımda bulunan bakiyenin tarafıma ödenmesi hususunu bilgilerinize arz ederim.

 

                                                                                                                                                       Adı Soyadı :

                                                                                                                                            İmza :

                                                                                                                                         TC :

                                                                                                                                          Tel :

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası