kanola ne işe yarar / Kanola nedir, nerelerde kullanılır? Kanola yağı faydaları ve zararları

Kanola Ne Işe Yarar

kanola ne işe yarar

kaynağı değiştir]

Yakma yöntemi de denilen alevlemenin gelişme dönemlerine göre başarılı sonuç verdiği yabancı ot türleri arasında yer alır.[1]

Kanola Bitkisinin Farklı Fotoğrafları[değiştir

Kanola yağı nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Kanola yağı Kolza bitki tohumlarında genetik yollarla ıslah edilmesi sonucunda elde edilmiş ve bu şekilde üretilmiş bir yağ çeşididir. Kanada tarafından geliştirilmiş olarak ortaya çıkan bu yağ tüm dünyanın tanımış olduğu düşük asitli Kanada yağı olarak bilinir. Yıllarca makine yağı olarak kullanıldıktan sonra yıllarında sonra market raflarında gıda olarak tüketilmesi için yer almaya başlamıştır.

Kanola yağının faydaları nelerdir

Bu kadar zararından sonra Kanola yağının faydalarına geçelim; temelinde Kolza bitkisinin etkisi olduğunu bildiğimiz Kanola yağı artık piyasada bulunan ve satılan Kanola yağları içerisinde kolza bitkileri olumsuzluklarından arındırılarak erosik asit oranının % 40’dan % 0,1 oranına kadar düşürülmesiyle insan sağlığına olumsuz etki yaratacak bütün etkiler ortadan kaldırılmıştır. Kanola yağı doymuş yağ oranının düşük olmasından dolayı oldukça önem arz eder. Ayçiçek yağında %12 zeytinyağında % 15 doymuş yağ oranı bulunurken; Kanola yağında bu oran % 7 olarak açıklanmıştır.

Doymuş yağ oranındaki bu düşüklük içeriğinde Omega 3 yağ asidinin bulunmasından dolayı ortaya çıkar ve sağlığa önemli bir katkı oluşturmaktadır. Ayrıca Kanola yağında tekli doymamış yağ oranının düşük olması sebebiyle tercih edilmesinde etkendir. Zeytinyağında bu oran %70’lerde iken Kanola yağında % 63 olarak bulunur. Tekli doymamış yağlar kandaki kötü kolesterolü engellemek suretiyle sağlıklı bir yaşam için büyük bir etki sağlamaktadır.

Kanola yağının başka bir tercih sebebi ise; Ayçiçek yağına oranla ısıya karşı daha dayanıklı bir oluşum göstermesidir. Bu da kızartma yağları için tercih edilmesinde önemli bir unsur oluşturur. Ayrıca kızartma sonrasında ya da değişik bir tat oluşmamaktadır.

Sonuç olarak kimi zaman ekonomik olduğundan dolayı kimin zaman da araştırmadan bilinçsizce kullanma nedeniyle Kanola yağı haberimiz olmasa da ekmeklerde margarinlerde ve işlenmiş bir takım hazır gıdalarda ortaya çıkabiliyor. Son yıllarda genetiği değiştirilmiş ürünler ile mücadele eden ülkemizin Kanola yağının Kolza bitkisinin genetiği değiştirerek elde edilen yağını düşünürsek; kullanma açısından faydalı olduğuna karar vermek zor olmayacaktır. Bunca spekülasyona karşı hala Kanola yağının kullanmakta ısrar etmek pek sağlıklı bir karar olmayabilir.​

Kanola yağının zararları nelerdir

Kolza bitkisi; en zehirli olan bitkiler arasında yer alır; zehirli olmalarından dolayı hayvanlar bile bu bitkileri tüketmezler. Kanola yağı bitkisel olmasından dolayı kullanımı yaygınlaşmaya başlamış olsa da; yağ üzerine yapılan birçok araştırma sonucunda ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler neticesi ile insan sağlığına zararlı olabileceği yönünde fikirler ortaya atılmıştır. Kalp hastalığına neden olabilmesi ve en temel zararının yanında insan ve hayvanlarda kansızlık, amfizem hastalıkları, aşırı duyarlılık, kabızlık ve körlük gibi bir takım sorunlar oluşturabilmektedir. Bu zararların araştırmalar sonucu ortaya çıkmasıyla beraber birçok ülkede satışları ve kullanımı yasaklanmıştır. Bitkisel yağın yasaklanmış olduğu dönemlerde İngiltere ve Avrupa'da yılları arasında hayvan yemlerinde kolza bitkisi kullanılarak daha sonra deli dana hastalığının görülmesine yol açmıştır.

Kanola yağı fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda zararları tekrar kanıtlanmıştır. Böbrek üstü bezleri, böbrek ve kalp gibi birçok organda zararlar ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini de zayıflatan bir özelliği olan Kanola yağı içerisinde yoğun bir şekilde erusik asit bulundurduğu için oldukça zararlıdır. Bu asit akciğer kanserine, sinir ve kan dolaşım sistemi içerisinde bozukluklara neden olabilmektedir. Bu denli zararlı olmasının en önemli nedenlerinden birisi de trans yağ olarak ortaya çıkmasıdır. Ayrıca margarin gibi katı yağlar da kullanılması sonucunda daha büyük zararlar oluşturabilmektedir.

Kanola / Kolza Nedir?

Kanola; ayçiçeği, pamuk, yer fıstığı ve soya gibi yağlı tohumlu bitkilerle karşılaştırıldığında bitkisel yağ kaynağı olarak dünyada en çok üretimi yapılan yağ bitkileri içerisinde ilk üç sırada yer almaktadır.

Kanola, tanesinde bulunan % yağ, % protein, zengin oleik ve linoleik asit miktarı ve yağının kaynama noktasının yüksek olması sebebiyle önemli bir yağ bitkisidir. Genetik kökeni Anadolu’dur. Kanola, ülkemizde Kolza veya Rapiska olarak da bilinmektedir.

Kanola tohumunun

Kanola tarımında, tohumluk konusu apayrı bir önem taşımaktadır. Üreticiler, her yıl kontrollü olarak üretilen sertifikalı tohumlukları kullanmalıdırlar. Çiftçiler, kendi hasat ettikleri üründen kesinlikle tohumluk ayırmamalıdırlar. Hasat edilen ürün, ertesi yıl tohumluk olarak kullanıldığında, yeni ürünün yağında erusik asit ve küspesinde glukosinalat oranı artacaktır. Bu maddeler insan ve hayvan sağlığı için oldukça tehlikelidirler. Kanola tohumu alırken, ekileceği bölgede denenmiş ve kış soğuklarına dayanıklı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Seçilecek kanola tohumunun / kolza tohumunun  hastalık ve zararlılara dayanıklı olması verim yüksekliğini artıran bir faktördür. Bu da dayanıklı kanola tohumu / kolza tohumu seçimi ile olacağından, mutlaka sertifikalı tohum kullanmak gerekmektedir. 

 

Kanola tarımında

 

Kolza tarımının Başlıca Avantajları

Kanola bitkisi / kolz bitkisi, yüksek yağ miktarı ile hem gıda hem de biyodizel piyasalarında oldukça talep görmektedir. Kanola tohumu yağı, nötr PH seviyesine sahip olmasından dolayı gıda sanayiinde konserve yağ ve kızartma yağı olarak kullanılmaktadır. Kanola yağının içerdiği önemli besin maddeleri ve kaynama noktasının yüksek oluşu kanolanın önemli artılarıdır. 

 

Kanola bitkisi / kolza bitkisi buğday, şeker pancarı, patates, baklagil, ayçiçeği ve mısır ile mükemmel bir münavebe bitkisi olarak görülmelidir. Özellikle tahıllarla yapılan münavebede yabancı ot kontrolünü sağlar ve hastalık yoğunluğunu azaltır. Toprağın organik yapısına önemli bir katkısı vardır. Ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir, yaygın adaptasyona sahiptir. 

 

Üretim masrafları diğer ürünlerden, özellikle buğdaydan daha azdır. Buğdaydan 1 ay önce hasat edildiğinden üreticiye erken gelir sağlar. Hayvancılıkta yeşil yem ve silaj olarak değerlendirilir. Küspesi protein ve selüloz bakımından ayçiçeği ve pamuktan daha zengin ve besleyicidir. 

 

Kolza tarımının bir diğer avantajı da bitkinin sarı çiçeklerinin arıları cezbetme özelliğidir. Çiçeklerin kıt olduğu Mart ve Nisan aylarında arılar için iyi bir besin kaynağı olup, mükemmel bal verimi sağlar.

 

Kanola tohumu yağı gıda ve hayvancılık ile biyoyakıt piyasalarına, kanola bitkisi de arıcılık sektörüne faydalıdır. Bu sebeple üretiminin artırılması amacı ile son yıllarda kanola bitkisi / kolza bitkisi üretimi yapan çiftçilere tarımsal devlet desteği verilmektedir.

PDF İNDİR Yazdır

İlgili Bilgi

Kanola toprak hazırlığı

Kanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları

Saçlarınızı doğal halleriyle kullanmaya karar verdiyseniz, saç yolculuğunun en büyük zorluklarından birinin doğru ürünleri bulmak olduğunu da biliyorsunuzdur. Doğal yağlar, daima bu konudaki en büyük destekçilerimiz. Nane yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi saçlarınız için birçok besleyici yağ var… Peki kanola yağını daha önce hiç duydunuz mu?

Yemeklik yağ olarak öne çıkmasına rağmen, kanola yağının sağlık ve güzellik açısından belgelenmiş birçok faydası bulunuyor. Ama kanola yağı nedir ve saçlarımız için tam olarak ne yapar? Saçlar için kanola yağı hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-1 - Saç Bakım GüzellikKanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-2 - Saç Bakım Güzellik

Kanola yağı nedir?

Kanola yağı, erusik asit oranı düşük bir kolza tohumu çeşidi olan kanola tohumundan elde edilir. Esas olarak batı Kanada'nın kır bölgelerinde yetiştirilir. Aslında çok yönlü ve popüler yemeklik yağlardan biri olsa da aynı zamanda sayısız güzellik ve sağlık faydasına sahiptir. Bu yüzden nemlendirmek ve güçlendirmek için saça, cilde ve tırnaklara uygulanabilir.

Kanola yağı ayrıca birçok saç bakımı sorunu için güvenilir bir çözüm olarak kabul edilen aktif bir bileşen olan E vitamini içerir. İçeriğiyle saç sağlığını desteklese de elbette ciddi saç dökülmesi durumlarında bir tedavi olarak kullanılmamalıdır. Bu gibi durumlarda, daima bir tıp uzmanından tavsiye almanız gerektiğini unutmayın.

Yine de kanola yağı donuk saçları canlandırabilir, saç köklerini onarabilir ve saç derisine kan dolaşımını iyileştirebilir.

Kanola yağının saç için faydaları

Kanola yağının mutfakta yaygın olarak kullanılmasının sizi aldatmasına izin vermeyin: Bu alçakgönüllü bileşen saç sağlığınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri olabilir. Yukarıda da kısaca açıkladığımız gibi bu yağın etkileyici miktarda faydası var ve saçınıza ihtiyacı olan nemi kazandırarak farklı konularda iyileşme sağlayabilir.

Saç büyümesini destekler

Kanola yağı, içerdiği yağ asidi sayesinde saça ve saç derisine büyük faydalar sağlar. Yüksek oranda oleik asit (%60) ve %20 linoleik asit içerir. Linoleik asit dokuda hafiftir, saç derisini nemlendirmek ve saç büyümesini teşvik etmek için mükemmel bir şekilde çalışır.

Kanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-3 - Saç Bakım GüzellikKanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-4 - Saç Bakım Güzellik

Saçı nemlendirir ve yumuşatır

Saçın gelişimi için nem ve protein dengesine ihtiyacı vardır. Nem, saçın esnekliğini korumaya yardımcı olur. Nem olmadan saç kuru, kırılgan hale gelebilir ve kırılma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Dolaşıklığı açarken, şekillendirirken veya başka herhangi bir işlem gerçekleştirirken yumuşak, esnek ve nemli saçlara sahip olmak önem taşır. İşte kanola yağı saçlarınızı nemlendirebilir ve yumuşatabilir.

Kepeği önler

Kanola yağı, kepek tedavisine ve önlenmesine de yardımcı olabilir. Şiddetli kepek, kişinin saç derisini sert bir şekilde çizmesine neden olabilir; onu yaralayabilir ve saç köklerinde saç büyümesini azaltabilecek iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. Kanola yağı ise anti-inflamatuar bileşikler içerdiği için tüm bu sorunları engelleyebilir.

Saç dökülmesini en aza indirir

E vitamini tüketmenin yanı sıra bu vitamini topikal olarak uygulamak saç derisindeki oksidatif stresi en aza indirebilir, böylece saçlarınız düzgün bir şekilde uzayabilir. Kanola yağının ayrıca saçı gençleştirme kabiliyeti de var.

E vitamini, saç dökülmesini en aza indirmeye çalıştığı için sağlıklı saç büyümesini destekleyen önemli antioksidanlardan biri.

Kanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-5 - Saç Bakım GüzellikKanola Yağı Nedir? Kanola Yağının Saçlar için Faydaları-6 - Saç Bakım Güzellik

UV koruması sağlayabilir

Çoğumuz güneş hasarını cilde bağlarız, ancak saçlarımız da güneşin UV ışınlarından zarar görebilir. Uzmanlar saçlar için SPF'nin gerekli olup olmadığını sorgulasa da sıcak günlerin potansiyel etkisinin farkında olmak önemli. Saçınızın doğal olarak ürettiği yağ onu güneşten koruyabilse de kanola yağı, UV koruması sağlamada yardımcı olabilir.

Parlaklığı artırır

Doymuş ve doymamış yağ asitleri saçın lipid içeriğinin %85'ini oluşturur. Lipitler saçtaki parlaklığı arttırmaktan ve etkilemekten sorumludur. Kanola yağı kabarmayı yatıştırabilir ve saçta parlaklık yaratabilir.

Saç için kanola yağı nasıl kullanılır?

Kanola yağının sunduğu faydaları deneyimlemenin birkaç yolu var.

  • Şampuan öncesi bakım olarak: Saç büyümesi için kanola yağını biberiye veya limon otu yağı ile karıştırın ve şampuanlamadan önce saç derisine yaklaşık 20 dakika masaj yapın.
  • Saç maskesi olarak: Saçınızın nem seviyesini artırmak için kanola yağını Hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve saç maskesi olarak kullanın. Şampuanlamadan önce yaklaşık 30 dakika bekletin.
  • Saç tedavisi olarak: Saçınızın uzunluğuna bağlı olarak, uçları ve saç derisini doyurmak için yemek kaşığı kanola yağı kullanın. Yağı kuru saça masaj yaparak uygulamak ve ardından sıcak bir havluyla 15 dakika kadar kapatmak saç köklerine ve saç derisine daha iyi nüfuz etmesini sağlayacaktır. Ayrıca, iyice durulamadan önce yağı saçlarınıza eşit olarak dağıtmak için geniş dişli bir tarak kullanmayı deneyin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası