bebeğin doyduğunu nasıl anlarım / Doymayan Bebek Belirtileri - INVIDYO BLOG

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarım

bebeğin doyduğunu nasıl anlarım

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır? Aç bebekler kendilerini nasıl belli eder? Yeni doğmuş bebeklerin aç olup olmadığını, karnının doyup doymadığını anlamak oldukça güçtür. Bebeğin doyduğunu anlayabilmek için hareketlerine dikkat etmelisiniz.

Yenidoğan bebeğin doyduğunu anlamak için çeşitli yöntemler vardır. Bebeğin hareketlerini takip ederek bebeğin doyup doymadığını anlayabilirsiniz. Bebeklerin yaptığı bazı hareketler doyup doymadıklarını anlamanın en kolay yoludur.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusuna geçmeden önce bebeğin aç olup olmadığına bakmak gerekir.

  • Bebek gözlerini kısarak bakıyorsa aç olabilir.
  •  Ellerini ağzına götürüyorsa aç olabilir.
  • Ağzıyla sürekli emme hareketi yapıyorsa aç olabilir.
  • Yanağına dokunduğunuzda ağzını elinize götürüyorsa aç olabilir.
  • Kucağınıza alınca ağzını göğüse doğru götürüyorsa aç olabilir.
  • Elleri yumruk şeklinde sıkılıysa aç olabilir.

Tok Bebek Nasıl Anlaşılır?

  • Bebeğiniz yumruklarını açıyorsa, ellerini serbest bırakıyorsa tok demektir.
  • Tok olan bebeğin bedeni rahatlamıştır. Kendisini rahat bırakır.
  • Tok olan bebek hıçkırabilir. Ama hıçkırsa bile sakindir, asabi değildir.
  • Ağzından az miktarda süt ya da mama gelen bebek toktur.
  • Karnı doyan bebek rahatça uykuya dalabilir.
  • Karnı doyan bebek huzurludur.

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusunun birden çok sevabı var. Bu cevaplar bebeklerin beslenme dönemlerine göre değişiklik gösterir.

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Bu dönemde bebeğin aç olup olmadığını kontrol etmenin en doğru yolu, bezini kontrol etmektir. Bebeğiniz günde kez bezini idrarla kirletiyor ve biraz kıvamlı ve sarımsı olacak şekilde günde kez kakasını yapıyor ise doyduğuna emin olabilirsiniz.

Bebek, 6 aylık olana dek her ay ortalama gram almalıdır. Bunu doktor kontrolünde öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğinizin kilo alımında bir sorun yoksa, sütünüz bebeğinize yetiyordur. Aksi durumda doktorunuza danışarak ek besin vermeniz gerekebilir.

Bebeğinizin sürekli olarak uyuması, her zaman tok ve rahat olduğu anlamına gelmez. Bebeğin yorgun hissetmesi de uyumasına sebep olabilir. Anne sütünün yetersiz kalması, bebeğin kan şekerinin düşürür ve bu da bebeğin sürekli uyumasına neden olur. Bebeğin açlığını ağlayarak ifade edemediği böyle durumlarda, başka yöntemlere başvurmak gerekir. Bebeğinizin kilosunu, çiş ve kaka yapma sıklığını kontrol etmeniz size en doğru sonucu verecektir.

Bebeğiniz çok yemesine rağmen bir türlü doymuyorsa obur olabilir. Doymadığını düşünmek yerine yemek yemeyi sevdiğini düşünebilirsiniz. Gelişiminde bir sıra dışılık yoksa zaten doktorunuz da size obur bir bebeğiniz olduğunu söyleyecektir.

Ek Gıdaya Geçen Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Ek gıdayla geçişle birlikte bebeğin doyduğu nasıl anlaşılabilir? Ek gıdaya geçmekle bebek beslenmesinde çeşitli değişiklikler olur. Öncelikle artık daha fazla besin seçeneği söz konusudur. Fakat bu konuda aceleci olmama gerekir. Bebeğin doyması da tam olarak buna bağlıdır. Henüz ek gıdaya geçmeye hazır olmayan bebeklerde sorun yaşanabilir. Bunun için ek gıday geçişte dikkatli olmaki bebeğin ihtiyaçlarını iyi gözlemlemek gerekir.

Ek gıdaya geçiş sürecini sorunsuz atlattıysanız bebeğin doyduğunu anlama konusuna geçebiliriz. Bu süreçte bebeğin doyduğunu verdiği çeşitli sinyallerle anlamak mümkün. Peki nasıl?

  • Bebeğiniz mama sandalyesinde geriye doğru gider.
  • Kaşığı uzattığınızda kafasını ısrarla başka yöne çevirir.
  • Kaşığı uzattığınızda ağzını açmaz.
  • Yemeğe ilgisi azalır, yemeğiyle oynamaya başlar.

Bebeğiniz henüz lokmasını bitirmediyse de bu tepkileri verebilir. Onun için lokmasını çiğnemesi için yeterli zamanı tanımanız lazım. Lokmaları peş peşe sıralamamalısınız.

1 Aylık Bebeğin Kilo Aldığını Nasıl Anlarız?

Bebekler bir ayda en az gram almalıdır. Bebeğinizin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini anlayabilmek için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelisiniz. Doktor kontrolünde bebeğiniz tartılır ve aylık gelişim bilgileri kaydedilir.

Fakat evde siz de bebeğinizin kilo alıp almadığını bilebilirsiniz. Öncelikle tartıya yalnız çıkın ve kilonuzu not edin. Ardından tartıya bebeğinizle çıkın ve çıkan sonucu kendi kilonuzla kıyaslayın. Böylece bebeğinizin kilo alıp almadığını anlayabilirsiniz. Fakat elbette bu yaklaşık bir sonuç verir. Hassas ölçüm için doktora anışmak gerekir.  

Kilo kontrolü bebeğinizin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini de belirtir. Dr. Ela Tahmaz, anne-babalara, bebeklikte sağlıklı gelişime dair şu bilgileri veriyor.

Bebeğin anne karnında büyümesi, organların oluştuğu ilk üç ayda özellikle önem taşıyor. Bu dönemde annenin beslenmesi, aldığı ilaçlar ve çevresel etkenler büyümeyi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Büyüme takibinde bebekte en sık bakılan üç parametreyi; tartı, boy ve baş çevresi ölçüsü olarak sıralayan Dr. Ela Tahmaz, anne karnındaki büyüme geriliklerinde öncelikle sorunun tespit edildiğini ve sonrasında nedene yönelik tedavi yapıldığını ifade ediyor.

“Doğumla birlikte bebeğin tartısı (kilosu), boyu ve baş çevresi mutlaka ölçülür” diyen Dr. Tahmaz, özellikle baş çevresindeki büyümenin yaşamın ilk üç yılında sağlıklı büyüme kriterleri arasında ilk dikkat edilen unsurlardan biri olduğunu vurguluyor. Bebeklerin büyümesinin ayda bir izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Tahmaz, “Normal şartlarda yaş, kilo, boy ve baş çevresinin birbirine paralel olarak gelişmesi beklenirken, aksi bir durum bir sorunun varlığını gösterebiliyor” diyor.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusu beraberinde bebek beslenmesinin önemini de getirir.

Bebek Beslenmesine Dikkat Edilmeli

İlk iki yılda çocuğun beslenmesinin büyümesi açısından önem taşıdığının altını çizen Dr. Tahmaz, “çocuğun herhangi bir beslenme sorunu yaşaması onun nihai boyuna ulaşmasına ve sağlığına etki edebilir” diyor. “Ailelerin en büyük sorunu, yaşları iki ila beş arasında olan çocukların iştahsızlıktan dolayı kilo alamamaları oluyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, bu dönemde çocuğun isteklerini de göz önünde bulundurarak ona göre bir beslenme düzeni oluşturmak gerektiğini ifade ediyor.

  • Çocuk hekiminizden çocuğunuzun büyümesi ile ilgili bilgi vermesini isteyin.
  • Çocukların büyüme sürecinde bir sorun gözlüyorsanız, bunun nedenlerini ve çözümlerini hekiminizle tartışın.
  • Normalin çok geniş bir dağılımı olduğu unutulmadan, çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Ama belirgin farklar varsa hekiminize danışmaktan çekinmeyin.

Bebeğin doyduğu bu gibi sonuçlara bakılarak anlaşılabilir. Tüm bebeklere sağlıklı ve uzun bir ömür diliyoruz.

Bebeklerde Doyma: Sık Duyulan Sorular ve Ebeveynlerin Endişeleri

Bebeklerde doyma konusunu ele ald&#;&#;&#;m&#;z bu içerikte s&#;k sorulan sorular&#; ve annelerin endi&#;elerini okuyacaks&#;n&#;z.

Annelerin en temel endi&#;elerinden biri bebeklerinin yeterince beslenip beslenmedi&#;i, doyup doymad&#;&#;&#;d&#;r.

Oysa bebek çe&#;itli belirtilerle doydu&#;unu ebeveynine anlat&#;r.

Bebe&#;in i&#;aretlerini takip etmek de ebeveynlik endi&#;elerini azalt&#;r.

Makalemizde bebe&#;in doyma belirtilerinden s&#;k ac&#;kmas&#;na ve endi&#;e yaratabilecek pek çok konuya dair ipuçlar&#; bulacaks&#;n&#;z.

Bebe&#;in Doydu&#;unu Nas&#;l Anlar&#;m?

Her bebek ihtiyaçlar&#;n&#; anlatman&#;n bir yolunu mutlaka bulur ve genel olarak bebekler doyduklar&#;nda benzer belirtileri gösterir.

Bir annenin bebe&#;inin davran&#;&#;lar&#;n&#; anlamak, bebe&#;ini daha iyi tan&#;mak için zamana ihtiyac&#; vard&#;r.

Genel olarak bir bebek doydu&#;unda,

  • Anne sütü ile besleniyorsa ba&#;&#;n&#; memeden ba&#;ka bir yöne çevirir.
  • Dudaklar&#;n&#; kapat&#;r.
  • Emmesi yava&#;lar ya da emmeyi b&#;rak&#;r.
  • Beslenmek yerine etraftaki uyaranlarla ilgilenmeye ba&#;lar.
  • Memenin/biberonun ucunu b&#;rak&#;r, bir daha da almak istemez.
  • Uykuya dalar.

Bebe&#;im Doymuyor Ne Yapmal&#;y&#;m?

Bebe&#;in yeterince beslenememesi kadar doymamas&#; da ebeveynde endi&#;e yaratabilecek bir durumdur.

Bu durumun ard&#;nda pek çok neden yatabilir. &#;imdi onlara bir göz atal&#;m.

 

Yeterince Süt Alamamak

Bebe&#;iniz yeterli kilo alam&#;yorsa belki de yeteri kadar beslenemiyordur (anne sütü ya da formül mama). Bebe&#;in kilosuyla ilgili bir kayg&#;n&#;z varsa, doktorunuza mutlaka dan&#;&#;&#;n.

Yeterince beslenememekten kaynaklanan bir kilo kayb&#; söz konusuysa, verdi&#;iniz süt miktar&#;n&#; art&#;rmak için doktorunuzdan destek al&#;n.


Ak&#;amlar&#; Azalan Anne Sütü

Gün boyu yorulan annenin sütünün ak&#;amlar&#; bir miktar azalmas&#; gayet normal bir durumdur.

Bebe&#;in ak&#;amlar&#; huzursuz olmas&#; ve daha s&#;k emmek istemesinin sebeplerinden biri bu durum olabilir.

Bebek kilo al&#;yorsa, huzurluysa, bezini günde kez &#;slat&#;yorsa yeterince besleniyor demektir.

Ancak ak&#;amlar&#; yeterince doymamas&#;ndan kaynakl&#; huzursuzluk durumuna çare olarak günü yeniden planlayabilir, bebe&#;i ak&#;amlar&#; daha s&#;k emzirebilirsiniz.


Büyüme Ata&#;&#;

Bebe&#;iniz formül mamayla besleniyorsa büyüme ataklar&#;nda biraz daha fazla mamaya ihtiyaç duyabilir.

Mamay&#; bir miktar art&#;rmak bebe&#;in rahatlamas&#;na yol açar.

Anne sütüyle beslenen bebekler de büyüme ataklar&#;nda daha s&#;k emmek ister.

Bebek ne kadar s&#;k emerse annenin süt yap&#;m&#; da o oranda artar.

&#;yi haber, büyüme ata&#;&#;na ba&#;l&#; huzursuzluk birkaç gün içinde geçer. Bebe&#;in beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#; da normale döner.

Beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#; normale dönmez, ancak bebek kilo almaya devam ederse, açl&#;k durumunun ard&#;nda ba&#;ka nedenler aramak gerekebilir.

Bebe&#;imin A&#;lama Sebebi Açl&#;ktan Ba&#;ka Ne Olabilir?

Bir bebek a&#;lad&#;&#;&#;nda ebeveynlerin akl&#;na ilk olarak açl&#;k gelir. Ancak durum her zaman bu kadar basit de&#;ildir.

Bazen açl&#;k belirtileri ba&#;ka bir durumun belirtileri ile kar&#;&#;t&#;r&#;labilir.

Bu da bebe&#;in o an için ihtiyac&#;n&#; gidermenizi geciktirebilir.

A&#;a&#;&#;da belirtileri açl&#;k ile kar&#;&#;t&#;r&#;lan durumlar&#; okuyacaks&#;n&#;z.

Arama- Emme Refleksleri

Bir bebek her ne kadar yeti&#;kin bak&#;m&#;na muhtaç &#;ekilde dünyaya gelse de, küçük reflekslerle kendini korumaya çal&#;&#;&#;r.

Bu refleksler içgüdüseldir. Hayati öneme sahiptir ve büyük bölümü beslenme ile ilgilidir.

Bebek, dudak çevresine ya da yana&#;&#;na dokunuldu&#;unda ba&#;&#;n&#; o tarafa çevirerek emmeye haz&#;rl&#;k yapar. Bunlar arama-emme refleksleridir.

Bu refleksler genellikle aya kadar devam eder. 7. aya kadar devam etmeleri de normaldir.

Otomatik tepkiler olduklar&#; için bebe&#;in yüzde aç oldu&#;una dair sinyaller de&#;illerdir.

Bebek ayn&#; zamanda arama-emme reflekslerinin yan&#; s&#;ra ellerini a&#;z&#;na götürmeye meyillidir. Bu da do&#;u&#;tan gelen bir durum olmas&#;na kar&#;&#;n en çok 3. ayda belirginle&#;ir.

Bebek 3. aya kadar kol hareketlerini tam anlam&#;yla kontrol edebilecek geli&#;im içinde de&#;ildir. Bu nedenle ellerini ve parmaklar&#;n&#; belli bir amaca yönelik olarak emmez.

Kol hareketlerinin tam kontrolünü sa&#;lamadan önce ellerini ya da parmaklar&#;n&#; emmesi rasgeledir.  

Emme Güdüsü

Bebekler oral geli&#;im a&#;amas&#;ndad&#;r. Yaln&#;zca ac&#;kt&#;klar&#;nda emmek istemezler. Ayn&#; zamanda,

  • Susad&#;klar&#;nda,
  • Yorulduklar&#;nda,
  • Bir yerleri a&#;r&#;d&#;&#;&#;nda,
  • Keyif yapmak istediklerinde ya da
  • Stres olduklar&#;nda rahatlamak için de emmek isterler.

Yorgunluk

Bebekler yorulduklar&#;nda s&#;k s&#;k emmek isterler.

Bebekler yayg&#;n olarak uyku ile emmeyi (anne sütü ya da biberon) birbiriyle ili&#;kilendirir.

Bebe&#;iniz bunu ö&#;rendiyse yoruldu&#;unda emmek isteyecektir. Çünkü onun için emmek uykuya ula&#;man&#;n bir yoludur.

Yorgunluk Belirtileri: Bebekler farkl&#; &#;ekillerde yorgunluk belirtileri gösterir. Bunlar&#; iyi takip etmek gerekir. Yorulduklar&#;nda,

  • Ellerini yumruk yapar,
  • Kollar&#;n&#; ve bacaklar&#;n&#; sallar,
  • Yüzünü buru&#;turur,
  • Söylenir gibi sesler ç&#;kar&#;rlar.

Bu belirtiler genellikle s&#;k&#;nt&#; ve açl&#;k ile kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r.

Mide Rahats&#;zl&#;&#;&#;

Ço&#;u sa&#;l&#;kl&#; bebek, gere&#;inden fazla beslenmeye ba&#;l&#; laktoz yüklemesi nedeniyle a&#;&#;r&#; gaz ve s&#;k, s&#;v&#;ms&#; ba&#;&#;rsak hareketi gibi mide semptomlar&#; ya&#;ar.

Bu semptomlar kar&#;n a&#;r&#;s&#; olarak ortaya ç&#;kar.

Karn&#; a&#;r&#;yan bir bebek aç olarak de&#;erlendirilebilir çünkü kendisini emerek rahatlatmaya çal&#;&#;&#;yordur (ki bu geçici bir rahatlama olacakt&#;r).

Asl&#;nda fazladan beslenmeler bebe&#;e daha fazla laktoz yüklemesi ve kar&#;n a&#;r&#;s&#; olarak geri dönebilir.

Beslenme Modeli

Bebekler çok kolay s&#;k beslenme ya da at&#;&#;t&#;rma haline girebilir.

Bu &#;ekilde, her beslenme seans&#;nda az süt al&#;rlar (anne sütü ya da formül mama), k&#;sa süre sonra da yeniden beslenmek isterler.

Bu durum özellikle bebek beslenmeler s&#;ras&#;nda çok uykulu oldu&#;unda ya&#;an&#;r.

24 saatlik zaman diliminde bebek yeterince beslendi&#;i takdirde, s&#;k s&#;k ancak az miktarlarda emmesinin bebe&#;e bir zarar&#; olmayacakt&#;r. Ancak anne ya da bak&#;m veren ki&#;i s&#;k beslenme istekleri kar&#;&#;s&#;nda zamanla zorlanabilir.  

Susuzluk

Bebekler susad&#;klar&#;nda da emmek isterler.

 

  • Bebe&#;inizi yaln&#;zca anne sütüyle besliyorsan&#;z ac&#;kt&#;&#;&#;nda ya da susad&#;&#;&#;nda emzirin.

  • Kat&#; g&#;daya geçen bebeklere arada s&#;ra az miktarda su içmesini teklif edebilirsiniz.

  • Bebek formül mamayla besleniyorsa mamay&#; do&#;ru haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;zdan emin olun.

E&#;er çok yo&#;un k&#;vaml&#; bir mama yap&#;yorsan&#;z, bebe&#;iniz susayabilir.

Mamay&#; do&#;ru miktarlarda haz&#;rl&#;yorsan&#;z, yine beslenmeler aras&#;nda bebe&#;e su teklif edebilirsiniz.

Bebe&#;im Doyuyor Mu?

Bebe&#;in doyup doymad&#;&#;&#;n&#; anlamak içinbebe&#;i ve i&#;aretlerini takip etmek gerekir.

Bebe&#;in doyup yeterince beslendi&#;ini anlaman&#;n birçok yolu var.

  • Bebek doyduysa mutlu ve huzurlu görünür.
  • Düzenli ve sa&#;l&#;kl&#; kilo art&#;&#;&#; olur.
  • Düzenli ba&#;&#;rsak hareketleri olur.
  • Günde yakla&#;&#;k olarak kez bez de&#;i&#;tirir.
  • &#;yi uyur.
  • Uyan&#;k oldu&#;u zamanlar aktif ve keyiflidir.

Bebe&#;imin Doydu&#;unu Nas&#;l Anlar&#;m?

Bebek aç oldu&#;unu anlatt&#;&#;&#; gibi tok oldu&#;unu da gayet rahat anlat&#;r.

Bebe&#;in doydu&#;unu &#;u belirtilerden anlars&#;n&#;z;

 

Açl&#;k Belirtileri Kesilir

Bebek doydu&#;unda,

  • Huzursuzlu&#;u azal&#;r,
  • Hareketleri sakinle&#;ir,
  • Ellerini a&#;z&#;na götürmeyi b&#;rak&#;r.

 

Emmesi Yava&#;lar

  • Bebek beslenmeyi bitirirken emmeye ara verir,
  • Dikkatin d&#;&#;ar&#; çevirir.
  • Sonra k&#;sa emer.
  • Yine ara verir ve ba&#;ka &#;eylerle ilgilenir.

Biberonu ya da Memeyi B&#;rak&#;r

Bebek doydu&#;unda ba&#;&#;n&#; memeden ya da biberondan ba&#;ka bir yöne çevirir.


Bedeni Rahatlar

Bebek doyunca bedeni gev&#;er,

Örne&#;in yumruklar&#; çözülür, ellerini açar.


Bir bebe&#;in beslenme modeli zaman içinde çok de&#;i&#;ir.

Örne&#;in; ilk üç aydan sonra beslenme aral&#;klar&#; aç&#;l&#;r. Ancak büyüme ataklar&#; oldu&#;unda daha fazla beslenmek ister.

Bebek büyüdükçe daha uzun süre emebilir

Bu durumlar bebe&#;e göre de&#;i&#;ir.

Bebe&#;imin Doymad&#;&#;&#;n&#; Nas&#;l Anlar&#;m?

&#;ster emzirin ister formül mama ile besleyin, bir bebek doymuyorsa ayn&#; belirtileri gösterir.

Anneye ya da bak&#;m veren ki&#;iye dü&#;en, bebe&#;in belirtilerini takip etmek ve ihtiyac&#;n&#; zaman&#;nda, do&#;ru bir &#;ekilde kar&#;&#;lamakt&#;r.

Bir bebek doymuyorsa bunu annesine anlatman&#;n birçok yolunu bulur.

Bebe&#;iniz,

  • Kilo alm&#;yorsa,
  • Huzursuzsa,
  • S&#;k s&#;k a&#;l&#;yorsa,
  • Bezini &#;slatm&#;yorsa (günde ortalama kereden az) doymuyor demektir.

Bebe&#;in çok beslenmesi de az beslenmesi de ayn&#; oranda önemlidir.

Bu nedenle bebe&#;inizin doymad&#;&#;&#;ndan &#;üphe duyuyorsan&#;z mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

Bebe&#;im Doymazsa Uyur Mu?

Bir bebe&#;in uykuya dalamamas&#; ya da uykusundan uyanmas&#;n&#;n en s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan nedenlerinden biri açl&#;kt&#;r.

Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karn&#; doymazsa ya da ac&#;k&#;rsa uyan&#;r.

Büyüme ata&#;&#;, di&#; ç&#;karma gibi dönemlerde de bebe&#;in beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#; de&#;i&#;ebilir; daha s&#;k ac&#;kabilir ya da beslenme s&#;ras&#;nda daha fazla besine ihtiyaç duyabilir.

Bebe&#;im Ac&#;k&#;rsa Uyan&#;r M&#;?

Bebe&#;iniz ac&#;k&#;rsa uyan&#;r.

Sa&#;l&#;kl&#; bir bebek ne olursa olsun açl&#;&#;&#;n&#; annesine duyurman&#;n yollar&#;n&#; bulur.

Anne ve bebek aras&#;ndaki ba&#; geli&#;tikçe, anne bebe&#;ini daha iyi tan&#;d&#;kça, bebe&#;in ihtiyaçlar&#;na yönelik sinyallerini de daha iyi okumaya ba&#;lar.

Bebek uyumadan önce beslendiyse, beslenmeyi kendisi b&#;rakt&#;ysa ve ard&#;ndan uykuya dald&#;ysa kesintisiz bir gece uykusu uyuyabilir.

Bebe&#;iniz gündüz uykular&#;na al&#;&#;&#;ksa ve karn&#; tok bir &#;ekilde gündüz uykusuna geçtiyse, içinde bulundu&#;u geli&#;im dönemine ba&#;l&#; olarak yine kendisi için uygun zamanda uyan&#;r ve ac&#;kt&#;&#;&#;n&#; belli eder.

Beslemek &#;çin Bebe&#;inizi Uyand&#;rman&#;z Gerekir Mi?

Yenido&#;anlar, yani 4 haftadan küçük bebekler kendi ba&#;lar&#;na uyanmazsa, saatte bir uyand&#;r&#;l&#;p beslenmeleri gerekir.

Daha büyük bebekler içinse farkl&#; görü&#;ler hakim.

Kimi uzmanlar bebek 4 haftadan büyükse, normal parametrelerde kilo ald&#;&#;&#;, bezini &#;slatt&#;&#;&#; sürece gece uykular&#;ndan uyand&#;r&#;lmas&#;na gerek olmad&#;&#;&#; görü&#;ünde.

Bebe&#;im Anne Sütüyle Doyar M&#;?

Anne sütü e&#;siz bir besin kayna&#;&#;d&#;r.

Her annenin sütü kendi bebe&#;inin ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;layacak içeri&#;e sahiptir ve doyurucudur.

Her kad&#;n iki bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir.

Anne emzirmeye engel herhangi bir sa&#;l&#;k problemi ya&#;amad&#;&#;&#; sürece kendine güvenip destek gördü&#;ünde bebe&#;ini rahatl&#;kla emzirebilir.

Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü’nün önerdi&#;i en sa&#;l&#;kl&#; beslenme biçimi,

  • Bebe&#;in ilk 6 ay tek ba&#;&#;na,
  • 6. aydan sonra ise uygun ek besinlerle birlikte
  • 2 ya&#;&#;na kadar anne sütüyle beslenmesidir.

Bu en sa&#;l&#;kl&#; ve güvenilir beslenme biçimidir.

Bir bebe&#;in doydu&#;unun en önemli göstergelerinden biri kilo al&#;m&#;d&#;r.

Uzmanlar anne sütü alan ancak kilo al&#;m&#; yetersiz bebeklerle ilgili en s&#;k görülen sorunun hatal&#; emzirme tekni&#;i oldu&#;unu söylüyor.

Anne sütü ile beslenen bebe&#;iniz,

  • Kilo kayb&#; ya&#;am&#;yorsa,
  • Kilo al&#;yorsa,
  • Bezini günde kez &#;slat&#;yorsa,
  • Ba&#;&#;rsak hareketleri düzenli ve sa&#;l&#;kl&#;ysa,
  • Huzurluysa doyuyor demektir.

Aksi bir durum geli&#;ti&#;inde mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n.

Bebe&#;inizi hatal&#; tekniklerle emzirmedi&#;inize emin olmak, emzirme ile ilgili detayl&#; bilgi edinmek için Bebek Emzirme: Temel Bilgiler, Detayl&#; Anlat&#;m&#; (Emzirme Düzeni, Pozisyonlar&#;, Süreleri) adl&#; makalemizi okuyabilirsiniz.

Bebe&#;inizi anne sütü ile besliyorsan&#;z Anne Sütü Yapan ve Art&#;ran 29 Do&#;al Yiyecek ba&#;l&#;&#;&#;m&#;z da size göre.

Bebe&#;inizin Aç Oldu&#;unun Belirtileri

Bebekler açl&#;k sinyalleri gösterdi&#;inde fazla bekletmeden beslenmelidir.

A&#;lamak bebekler için art&#;k açl&#;&#;&#;n dayan&#;lmaz oldu&#;unun göstergesidir.

Erken Açl&#;k Belirtileri

  • Dudaklar&#;n&#; emmeye, &#;ap&#;r &#;upur sesler ç&#;karmaya ba&#;lar.
  • A&#;z&#;n&#; aç&#;p kapat&#;r.
  • Dudaklar&#;n&#;, dilini, ellerini, parmaklar&#;n&#;, ayaklar&#;n&#;, eline geçen oyunca&#;&#;n&#; ya da üstündeki giysiyi emer.

Çok Ac&#;kt&#;&#;&#;na Dair Belirtiler

  • Kimin kuca&#;&#;ndaysa o ki&#;inin çenesini emmeye çal&#;&#;&#;r.
  • Annenin ya da bak&#;m veren ki&#;inin giysilerini çeker.
  • Huzursuzlan&#;r ya da k&#;vranmaya ba&#;lar.
  • Nefesi h&#;zlan&#;r.
  • Homurdan&#;r gibi sesler ç&#;kar&#;r ve bu sesler giderek yükselir.

Art&#;k Açl&#;&#;a Dayanamad&#;&#;&#;n&#;n Göstergeleri

Öncelikle bebek çok sab&#;rs&#;z bir hale gelmi&#;se onu biraz sakinle&#;tirmeye çal&#;&#;mak gerekir.

  • Ba&#;&#;n&#; bir taraftan öbür tarafa ç&#;lg&#;ncas&#;na hareket ettirir.
  • A&#;lar, hem de çok.

Bebe&#;inizin beslenme ihtiyac&#;n&#; zaman&#;nda kar&#;&#;lad&#;&#;&#;n&#;zda;

  • Bebe&#;iniz ihtiyac&#; oldu&#;unda sizin orada oldu&#;unuzu anlar. Bu sa&#;l&#;kl&#; ba&#;lanma için temel olu&#;turur.
  • Karn&#; doyar, susuzlu&#;unu giderir.
  • Emziriyorsan&#;z süt yap&#;m&#;n&#;z artar.

Bebe&#;inizin Tok Oldu&#;unun Belirtileri

Bebek aç oldu&#;unu anlatabildi&#;i gibi tok oldu&#;unu da anlat&#;r.

Anneler ya da bebe&#;e bak&#;m veren ki&#;iler i&#;aretleri takip ederek bebe&#;in tok oldu&#;unu anlayabilirler.

  • Bebek doyunca yumruklar&#;n&#; açar. Elleri aç&#;k ve serbesttir.
  • Bedeni art&#;k rahatlam&#;&#;t&#;r. Kendini gev&#;ekçe b&#;rak&#;r.
  • H&#;çk&#;rabilir ancak sakin ve rahatt&#;r.
  • Uykuya dalabilir.
  • A&#;z&#;ndan hafif miktarda süt/mama gelebilir.
  • Bebek huzurludur.

Bebek Aç M&#;? Yoksa Gaz&#; M&#; Var Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Gaz&#; olan bebek,

  • Ayaklar&#;n&#; karn&#;na çeker,
  • Gerinir,
  • Karn&#; &#;i&#; olur,
  • Ba&#;&#;rsak sesleri duyulur,
  • Kusma görülür,
  • Kab&#;zl&#;k ya&#;ar,
  • S&#;k kaka yapabilir.

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Gaz hem bebe&#;i hem de ebeveyni oldukça zorlayan bir durumdur.

Uykusuz gecelerin, iç burkan a&#;lamalar&#;n ba&#; mimar&#;d&#;r.

Detayl&#; bilgi edinmek için Bebeklerde Gaz makalemizi okuyabilirsiniz.

Bebe&#;in belli bir geli&#;im a&#;amas&#;na gelene kadar çekti&#;i gaz sanc&#;lar&#;n&#;n nedenlerini bilmek, ebeveynleri önlem almak konusunda destekleyebilir.

&#;&#;te bebeklerde gaz&#;n olas&#; nedenleri:

H&#;zl&#; Beslenmek

Bebek ister anne sütü als&#;n ister formül mama, h&#;zl&#; ve s&#;k yudumlarla süt içti&#;i takdirde gaz sorunu ya&#;ayabilir.


Çok Yava&#; Beslenmek

Biberonun meme ucu nedeniyle süt ya da mama çok yava&#; ak&#;yorsa, bebek ekstra hava yutar. Bu da gaz sorununa neden olabilir.


Çok Uzun Süreyle A&#;lamak

Bebek çok uzun süre a&#;lad&#;&#;&#;nda çok hava yuttu&#;u için yine gaz sorunu ya&#;ayabilir.


Gaz Yapan G&#;dalar&#; Almak

Anne sütü al&#;yorsa annenin yedi&#;i gaz yapan g&#;da bebe&#;in emdi&#;i sütü ve dolay&#;s&#;yla bebe&#;i de etkiler.

Bebek kat&#; g&#;da dönemindeyse intolerans&#; olan bir g&#;day&#; yemesi bebekte gaz sorununa yol açabilir.

Bebe&#;im Emzirdikten Sonra Hala Aç. Ne yapmal&#;y&#;m?

Yenido&#;an bebek için ya&#;am&#;n ilk günlerinde s&#;k beslenmek ola&#;an bir durumdur.

Çünkü bebek her emmede henüz çok güçlü olmad&#;&#;&#;ndan çabuk yorulur, karn&#; tam doymaz ve k&#;sa süre sonra yeniden ac&#;k&#;r.

Ayr&#;ca anne sütü kolay hazmedilir, ya&#; oran&#; da dü&#;üktür. Bu nedenle yenido&#;anlar günde 12 kereye kadar emzirilirler.

Bebek h&#;zl&#; büyüme a&#;amas&#;ndad&#;r ve büyümek için besleyici de&#;erleri yüksek süte ihtiyac&#; vard&#;r.

Anne sütü en iyi besindir ve s&#;k beslenme yenido&#;an bebekler için bir gerekliliktir.

Bebe&#;inizi emzirirken a&#;a&#;&#;dakilere dikkat etmeniz,

  • Bebe&#;inizin gerçekten aç olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlaman&#;z,
  • Açl&#;k belirtilerinin ba&#;ka bir duruma i&#;aret edip etmedi&#;ini tespit etmeniz

aç&#;s&#;ndan yard&#;mc&#; olabilir.

  • Bebe&#;in her beslenmede memeden tokluk hissiyle ayr&#;ld&#;&#;&#;ndan emin olun

Emzirmenin ba&#;&#;nda annenin memesinden &#;ekerden zengin, sonuna do&#;ru ise ya&#;dan zengin süt gelir.

Meme bo&#;ald&#;kça bebek ya&#;dan zengin süt ile beslenir. &#;&#;te bu süt bebe&#;inizin karn&#;n&#; doyurur ve uzun süreli tokluk hissi yarat&#;r.

Bu nedenle uzmanlar annelere, emzirirken önce bir memeyi bo&#;altmalar&#;n&#;, ard&#;ndan di&#;er memeye geçmelerini önerir.

Bebe&#;iniz bir memeyi bo&#;altacak kadar emmezse, k&#;sa süre sonra yine ac&#;k&#;r.


  • Açl&#;k a&#;lamalar&#; ile rahatlama a&#;lamalar&#;n&#; birbirinden ay&#;r&#;n

Bazen bebekler annelerinin yan&#;nda olman&#;n getirdi&#;i güvenlik ve rahatl&#;k hissinin pe&#;ine dü&#;er. Sanki beslenmek ister gibi davran&#;&#;lar sergilerler ancak asl&#;nda aç de&#;illerdir.

Arad&#;klar&#; annenin s&#;cakl&#;&#;&#;, verdi&#;i güven, hissettirdi&#;i &#;efkattir.

Anne bebe&#;in ten temas&#; ihtiyac&#;n&#;, buna yönelik a&#;lamalar&#;n&#; açl&#;k olarak yorumlayabilir.

Bebe&#;i tan&#;d&#;kça, beslenme saatleri belli bir sisteme oturdukça rahatlama a&#;lamalar&#;n&#; tespit etmek daha kolay olabilir.

Emzirirken bebekle göz temas&#; kurmak, onunla konu&#;mak bebe&#;in anneyle temasa duydu&#;u ihtiyaca kesinlikle iyi gelir.


Bebe&#;inizin uyku ve beslenme ili&#;kisine dikkat edin

  • Emerek uyuma e&#;ilimi

Bebe&#;iniz uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa emmenin sa&#;lad&#;&#;&#; konforu arayabilir.

Bu da bebe&#;in her yorgun oldu&#;unda emme aray&#;&#;&#;na girece&#;i anlam&#;na gelir.

Burada as&#;l nokta bebe&#;in rahat uykuya dalamamas&#;d&#;r.

  • Bebek her defas&#;nda emerek uykuya dalar

Bebek karn&#; tam doymadan memede uykuya dalar. Bu k&#;sa süre sonra ac&#;k&#;p uyanaca&#;&#; anlam&#;na gelir.

Burada esas konu anne sütünün içerik olarak yo&#;un olup olmamas&#; de&#;ildir. Bebek besleyici oranda süt emecek kadar uyan&#;k kalamaz.

Emerek uyuma anne ve bebek için bir sorun haline gelmi&#;se, beslenme rutinlerinde de&#;i&#;iklik yapmak iyi olabilir.

Beslenme sonras&#; k&#;sa bir aktivite aras&#;; kitap okumak, &#;ark&#; söylemek, müzik dinlemek beslenme ve uykunun aras&#;n&#;n aç&#;lmas&#; bak&#;m&#;ndan fayda sa&#;layabilir.  

Ayr&#;ca bebek memede uykuya dalarsa, üstünü ya da bezini de&#;i&#;tirerek uyanmas&#;n&#; sa&#;layabilir ya da onunla konu&#;up uyku halinden ç&#;kmas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: seafoodplus.info, seafoodplus.info, seafoodplus.info

Emzirirken bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?

Yeni anneler emzirirken genellikle bebeklerinin doymadığı endişesini yaşarlar. Bu çok sık gözlemlenen bir durumdur. Bebeğin yeterince emdiğini bir başka deyişle bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım diye düşünüyorsanız, bebeğinizdeki bu belirtilere dikkat edebilirsiniz.

Bebeğimin yeterince doyduğunu nasıl anlarım?

İlk aylarda yaklaşık saatte bir emzirdiğiniz bebeğiniz eğer gerektiği kadar kilo alıyor ve büyüyorsa muhtemelen iyi ve doğru besleniyordur. Doktor kontrolünde bebeğinizin kilosu tartılacak ve gelişimine bakılacaktır. Ayrıca doymayan bebek huzursuzluğunu belli edecektir. Bunun dışında dikkat edebileceğiniz bazı noktalar şunlardır.

  • Bebeğiniz süt emdikten sonra mutlu görünüyorsa
  • Günde yaklaşık defa çocuk bezi değiştiriyorsanız
  • Bağırsakları düzenli çalışıyorsa
  • İyi uyuyorsa
  • Uyanıkken ayık ve sağlıklı görünüyorsa
  • Kilo alıyorsa büyük ihtimalle yeterince doyuyor demektir.

Eğer;

  • Bebeğiniz zayıflıyor ya da kilo almıyorsa,
  • Huzursuz ve aç görünüyorsa,
  • Çok ağlıyorsa,
  • Memeden ayrılmak istemiyorsa, ayırınca çok ağlıyorsa,
  • Günde az sayıda bez kirletiyorsa,

Bir hekime başvurmanız ya da kontrol zamanınızda hekime bilgi vermeniz gerekir.

Doğum sonrası kontroller bebeğinizin yeterli besin alıp almadığı konusunda emin olmanıza yardımcı olabilir. Evde kendiniz de bebeğinizin ne kadar emdiğini, her memede ne kadar süre geçirdiğini ve kaç bez kirlettiğini not alabilirsiniz. Bu doktor randevunuzda daha hızlı ve doğru bilgi vermenizi de sağlayacaktır.

Yeni doğan bebek günde kaç bez kirletir?

Bebeğinizin bezleri, bebeğinizin ihtiyacı olanı alıp almadığını gösteren mükemmel birer göstergedir. Kolostrum (yeni doğan bebeğinizin aldığı ilk süt) konsantre olduğundan, bebeğinizin ilk 24 saatte yalnızca bir veya iki defa bez ıslatabilir.

Yenidoğan bebeğinizin dışkıları ilk önce  kollostrum nedeniyle koyulaşacaktır. Siyaha yakın bir renkte kaka yapabilir. Ancak zaman geçtikçe bebeğin kaka rengi yeşilimsi sarı renkte olacaktır. Doğumdan 3 ya da 4 gün sonra dışkı bu renge daha yakındır. Bebeğiniz ne kadar çok emerse o kadar fazla çiş ve kaka yapacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Bebekler günde altı veya daha fazla bez ıslatırlar. Bu idrar genellikle berraktır. Daha az çocuk bezi kullanımı veya daha koyu idrar, bebeğinizin yeterince emmediği anlamına gelebilir. Islak bezde turuncu renkli idrar görürseniz ve bu sık olursa bebeğinizin doktoruna başvurun. Yetersiz beslenme yada bir enfeksiyona işaret edebilir.

Bebekler genellikle beslendikten bir süre sonra günde  defa kaka yapabilirler. Bu sıklık bebek bir aylık olduktan sonra azalır. Günde bir defaya kadar düşebilir. Hatta bazı durumlarda  günde bir kaka yapabilirler. Bu tamamen beslenme ve bağırsak hareketleri ile alakalıdır. Bir haftayı geçen kaka yapmama durumunda hekime bilgi verilmelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir