altın sarısı sümük / BURUN SALGISI-SÜMÜK

Altın Sarısı Sümük

altın sarısı sümük

&#;ocuklarda s&#;m&#;ğ&#;n rengine dikkat!

Net ve cıvık bir mukusunuz varsa, bu sağlıklı olduğunuz anlamına gelir. Bu mukus türü, tozlardan kurtulmanıza yardımcı olur. Burun deliklerinize girebilecek virüsler ve bakterilerle savaşan proteinler ve antikorlar içerir. Ancak bazen bir alerjinin belirtisi olabilir, özellikle burun kaşınıyor ve hapşırık varsa.

AÇIK VE KALIN

Bu tip mukus, kronik bir alerjinin belirtisi olabilir. Bu durumda burun tıkanır ve nazal dokular şişmiş hale gelebilir. Bir kulak burun boğaz uzmanına gitmek problemi çözebilir.

BEYAZ

Burunda nem kaybolur ve mukus beyaz bir hale gelir. Bu soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar.

SARI

Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır.

YEŞİL

Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 7 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

PEMBE YA DA KIRMIZI

Bu renkte olan mukus pek iyi bir işaret değildir. Eğer kan akışı yarım saat sonra durmazsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

YAPIŞKAN, KOKMUŞ VE RENKSİZ

Muhtemelen kronik sinüzit belirtisi olabilir. Boğazdaki dokuların şişmesi nedeniyle çok fazla mukus ürer, bu da sancıya neden olur. virüslere karşı antibiyotikler veya diğer tedaviler işe yaramazsa mutlaka kulak burun boğaz doktoruna görünmek gerekir.

Yetişkin bir nedenden dolayı sıvı sarı sümük. Sümüğün rengi - bu ne anlama geliyor, ne tür bir hastalık diyor

Sarı sümük göründüğünde, tedavi sadece semptomatik olmamalı, aynı zamanda hastalığın birincil kaynağını ortadan kaldırmayı da amaçlamalıdır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde burundan sarı bir akıntı, ciddi patolojilerin varlığını gösterir ve doktora gitmeyi ertelememelisiniz. Üstelik böyle bir tezahür ne kadar parlaksa, tedbirler o kadar hızlı alınmalıdır. Çoğu zaman, tedavinin zamanında başlaması, başarılı bir şekilde tamamlanmasının bir garantisi haline gelir.

Burun akıntısı veya sümük, koruyucu işlevleri yerine getirmek için burun mukozasındaki bezler tarafından salgılanan mukustur. Salgı üretimi, solunan hava kütlesini ısıtmayı ve nötralize etmeyi amaçlamaktadır. Normal şartlar altında, atanan işlevleri yerine getirmek için yeterli olan böyle bir mukus hacmi salgılanır ve burundan dışarıya salımı kaydedilmez.

Bir dizi agresif durum ortaya çıktığında, burun akıntısına neden olan salgıyı uyarmayı amaçlayan vücudun koruyucu bir refleksi ortaya çıkar - burun boşluğundan dışarıya aşırı miktarda mukus salınımı. Bu seçim farklı yoğunluk, tutarlılık ve renkte olabilir.

Özünde sümük, bağımsız bir hastalık değildir, ancak bir sürecin semptomu haline gelir. Renkleri önemli hale geliyor teşhis işareti, seçimin kompozisyonu hakkında bir fikir verdiği için. Normal şartlarda burun bezlerinin salgılanması kokusuz, sıvı, renksiz mukus şeklindedir.

Herhangi bir enflamatuar reaksiyon, sıvı üretiminin uyarılmasına, bulanıklığa ve kıvamın kalınlaşmasına neden olur. Burun boşluğuna bir enfeksiyon girdiğinde, onunla savaşmak için beyaz kan hücreleri gönderilir. Ölü cisimler ve patojenik mikroorganizmaların bir karışımı, sümüğün sarı bir tonunu verir. Buna göre, mukusun kıvamı ne kadar kalın ve rengi ne kadar parlaksa, yüzleşme o kadar aktif olur, bu da vücuda daha fazla enfeksiyon girdiği anlamına gelir. Sümüğün sarı bir arka planında yeşilimsi bir belirti görünümü benzer şekilde kabul edilebilir.

İçindekiler tablosuna geri dön

Soğuk algınlığının sarı tezahürünün analizi

Burun akıntısının sarılığı, alerjik reaksiyonun bazı belirtilerine ve "sert" sigara içicilerde sümüğün nikotinle renklenmesine ek olarak enfeksiyonun varlığını gösterir. Genel olarak, bulaşıcı tezahür süreci standart şemaya göre gelişir: şeffaf bir bol akıntının ortaya çıkması, ardından mukusun kalınlaşması ve bulanıklaşması, son olarak, kademeli bir kalınlaşma ile sarı sümüğe geçiş.

Bu nedenle, sarı bir burun akıntısı, hastalığın ilerlemiş bir doğasını gösterir. Patolojinin gelişmesi için iki olası seçeneği gösterebilir: hızlı bir iyileşme (yüksek sekresyon yoğunluğu ile) hastalığın son aşaması veya bir enflamatuar reaksiyonun yeni odaklarının ortaya çıkması. İlk durumda, teyit, renk doygunluğunun sabitliği veya zayıflaması olabilir. İkinci durumda, hastalığın ileri bir aşamaya geçme tehlikesi vardır. bağışıklık sistemi enfeksiyonla baş etmez. Bu versiyonda renk daha parlak hale gelir, yeşilimsi safsızlıklar veya pürülan belirtiler eklenebilir. En önemli gösterge soğuk algınlığının süresidir. günden fazla sürerse, o zaman bir doktora danışmalısınız.

Burun boşluğunda uzun süreli sarı enfekte mukus birikmesi tehlikesi nedir? Komplikasyonlar, patojenik mikroorganizmaların solunum sistemine daha fazla nüfuz etmesinden kaynaklanabilir. Böyle bir burun akıntısını tedavi etmezseniz, enfeksiyon üst solunum yollarına ve akciğerlere geçer. Yeni bir yerde gelişmesi bronşit, tracheitis, pnömoni gibi hastalıklara neden olabilir. Komplikasyonların gelişmesi için başka bir seçenek de mümkündür: kulak iltihabı ve sinüziti provoke ederek kulağa ve maksiller sinüslere yayılma.

İçindekiler tablosuna geri dön

Sarı rinitin nedenleri

Sarı burun akıntısının nedenleri genellikle gelişimseldir bulaşıcı hastalıklar Böyle bir burun akıntısı, aşağıdaki hastalıkların bir belirtisi olabilir: sinüzit çeşitleri (frontal sinüzit, sinüzit, vb.), Otitis media ve çocuklarda ayrıca pürülan adenoidit.

Çeşitli tiplerdeki sinüzit, sarı sümüğün yaygın bir nedenidir. Patojenik virüs ve bakterilerin etkisi altında mukoza zarında veya burun sinüslerinde meydana gelen iltihaplı reaksiyonlardır. Ana sinüzit türleri şunlardır: sinüzit (maksiller sinüste iltihaplanma), frontal sinüzit (ön sinüsün sinüziti), etmoidit (etmoid hücrelerin astarının iltihabı), sfenoidit (sfenoid sinüzitin sinüziti). Hastalığın ana semptomları (kalın burun akıntısına ek olarak): Burun çevresinde ve ön bölgede ağırlık hissi, başın keskin bir şekilde dönmesiyle artan ağrı sendromu, yükselmiş sıcaklık, burundan nefes almada güçlük, hapşırma.

Sarı burun akıntısına neden olabilir alerjik reaksiyon Böyle bir belirti belirli bir zamanda (yılda bir kez) kendini gösterirse, çiçekli bitkilerin poleni genellikle patojen olur. Kalın sarı sümük, iç ortam havasının aşırı kuruluğunun ve yastığın içindeki ev tozu veya tüylere (tüylere) karşılık gelen bir alerji belirtisinin bir sonucu olabilir. Ağır sigara içenlerde, mukoza zarının yüzeyinde biriken nikotin nedeniyle mukus sarımsı olabilir. Bir durumu hatırlamak önemlidir: Sağlığı iyi olan ve daha önce burun akıntısı olmayan bir kişide pürülan tezahürü olan sarı mukus salınırsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmalısınız. Böyle bir işaret gösterebilir ciddi hastalık nazofarenks, onkolojik nitelikte bile.

İçindekiler tablosuna geri dön

Patoloji tedavisi

Sarı sümük ortaya çıktığında, ciddi patolojiler ve komplikasyonlar geliştirme riski yüksek olduğu için tedavi bir doktor tarafından yönlendirildiği şekilde yapılmalıdır.

Bir uzmanla anlaştıktan sonra, tedavi standart şemaya göre gerçekleştirilir:

  1. Vazokonstriktör nazal damlaların burun boşluğuna giriş: Naphthyzin, Rinazolin, Noxprey, Sinupret. Bundan sonra, mukusun aktif üflenerek çıkarılması önerilir.
  2. Nazal sinüslerin sulu salin solüsyonları, salin solüsyonu, Furacilin solüsyonu ile yıkanması ve nemlendirici bileşimlerin tanıtılması: Salin, Aquamaris, deniz suyu bazlı bileşimler.
  3. Nemlendirmeye etkili bir alternatif, gümüş iyonları ve protein bileşenleri içeren Protargol'ün tanıtılmasıdır.
  4. Hem dış etkenlere hem de kullanılan araçlara karşı alerjik duyarlılığı azaltmak için antihistaminiklerin kullanılması: Diazolin.
  5. Patojenleri öldürmek için geniş spektrumlu antibiyotikler reçete etmek: Ceftriaxone.
  6. Antihistaminikler (Iboprofen, Paracetamol) ile antipiretik ve analjezik ilaçların yanı sıra kortikosteroid ilaçların kullanımıyla sistemik ve semptomatik tedavi yapılması: Prednisolone.

Terapi uygulandığında, ancak sarı sümük öne çıkmaya devam ettiğinde, tedavinin cerrahi olarak yapılması gerekecektir. Genellikle, pürülan kitleyi çıkarmak ve salgılanan mukusun gerekli drenajını sağlamak için septum delinir.

Bazı hastalıklar, bir yetişkinde parlak sarı sümüğün ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Böyle bir belirti böyle ortaya çıkmaz ve renk değişimi tamamen açıklanabilir niteliktedir. Böyle bir akıntı bulunursa, bunun neden olduğunu öğrenmek için bir doktora başvurmaya değer.

Mukusun rengini ne belirler

Başlangıç \ub\ubolarak, sümüğün renginin insan sağlığını belirtmek için hangi rolü oynadığını ve hangi akıntının norm olarak kabul edildiğini bulmaya değer. Vücudumuzda mukusun çeşitli işlevleri vardır. Burun deliklerine bakarsak, onun sayesinde iç yüzeyleri kurumaz ve bir çeşit koruma altındadır. Sümük günlük olarak, ancak küçük miktarlarda üretilir. Bu sayede mukus, toz partiküllerini hapseder ve ayrıca patojenlerin vücuda erişimini engeller. Normalde, bu tür bir deşarj şeffaftır.

Renk ve kıvam değiştirirken üretim hacimlerini de değiştirirken sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Soğuk algınlığı ile daha ince mukus akıntısı olabilir. Kalınlaşmaya ve renk değiştirmeye başlarsa hastalık yeni bir seyir izler.

Genellikle burundan sarı akıntı, iltihaplanma sürecinin geliştiğini veya bakterilerin vücuttan atıldığını gösterir. Mukusun renginin değişmesinin ana nedenleri, ölü beyaz kan hücrelerinin ona karışmasında yatmaktadır. Vücut enfeksiyonla bu şekilde savaşır. Böyle zamanlarda normal şeffaf sümük parlak sarıya döner veya yeşilimsi bir renk alır. Renk ne kadar parlaksa, o kadar fazla kan hücresi içerir. Ancak diğer faktörler sarı renkli burun akıntısına neden olabilir.

Sarı akıntının nedenleri

Bir yetişkinde parlak sarı sümüğün ortaya çıkmasına ne sebep olabilir? Elbette, her durumda, bu vücuttaki bazı arızaların bir işareti olacaktır, ancak tamamen farklı faktörler buna neden olabilir. Neden olur?

Cevap aşağıdaki olaylardan birinde olabilir:

  • sigara içmek. Nikotin ve sigara dumanı vücudu olumsuz etkiler ve genellikle koyu kıvamlı sarı akıntının sebebidir. Gerçek şu ki, duman mukoza zarını tahriş ediyor ve ayrıca kısmen üzerine yerleşiyor;
  • alerji. Bazen bir alerji bu şekilde kendini gösterir, ancak çoğu durumda akıntı sıvı ve renksiz kalır;
  • hipotermi. Sümük neredeyse her zaman soğuk havada yürüdükten sonra ortaya çıkar. Bu, vücudun koruyucu bir reaksiyonudur, çünkü mukus soğuk havayı hapseder ve solunum organlarına geçmesini engeller;
  • zayıflamış bağışıklık. Vücudun zayıf koruyucu işlevleri neredeyse sınırda çalışır, ancak bir kişiyi hastalıklardan her zaman tamamen koruyamazlar;
  • enfeksiyon. Böyle bir burun akıntısı, bulaşıcı veya viral bir hastalığın gelişmesiyle kendini en açık şekilde gösterir. Çok sayıda patojen, enflamatuar bir süreç, virüse karşı aktif bir mücadele - bunların hepsi mukusun doğasını etkiler. İyileşmenin başlangıcında ve aşamasında, bu tür bir deşarj özellikle büyük hacimlerde mevcuttur. Kalan bir burun akıntısı sinüzit, sinüzit ve hatta orta kulak iltihabının gelişiminin bir işareti olabilir;
  • patoloji solunum sistemi Bu durumda, organların yanlış çalışması nedeniyle anormal akıntı kroniktir. solunum sistemi Bazı patolojiler bir tehdit oluşturmaz ve pratikte rahatsızlığa neden olmaz, ancak yine de çoğu profesyonel tedavi gerektirir.

Ayrıca, bazen parlak sarı sümüğün, özellikle tek bir burun deliğinden çıkması durumunda, pürülan süreçleri gösterebileceğini de belirtmek gerekir. Bu esas olarak orta kulak iltihabı ve sinüzit için geçerlidir. Bu durumda irin buruna girer ve mukusa uygun rengi verir. Nazofarenkse büyük miktarda akıntı girdiğinde durum daha da kötüdür. Bir kişi onları yutar, bu da enfeksiyonun yayılmasını teşvik eder ve organların mukoza zarlarını tahriş eder. Sonuç olarak, mikroplar aktive olur ve bu, hastanın iyileşme sürecini engeller.

Tedavi yöntemleri

Muhtemelen çok fazla rahatsızlığa neden olan sarı sümükten kurtulmak için önce görünümlerinin nedenlerini bulmalısınız. Doktora gitmeden yapamazsın.

Geleneksel yaklaşımları ele alırsak, soğuk algınlığı tedavisinde çeşitli yönleri vurgulamakta fayda var:

  • damla;
  • haplar;
  • yıkama;
  • fizyoterapi;
  • irin pompalamak.

İnsanların genellikle soğuk algınlığı ile yaptıkları ilk şey burunlarını gömmektir.

  1. Özel damlalar ve spreyler, vazokonstriktör etkisine dayanır. Bundan dolayı nefes almayı kolaylaştırmak mümkündür, ancak sadece bir süreliğine. Ek olarak, vücuda bağımlılık yapabileceklerini ve burun mukozasını kurutabileceklerini hatırlamakta fayda var.
  2. Daha etkili bir yol, hap almaktır. Enfeksiyonla savaşmak ve vücudun savunmasını canlandırmak için tasarlanmıştır. Antibiyotikler bir doktor tarafından ve sadece acilen ihtiyaç duyulduğunda reçete edilmelidir. Bir yetişkin için bile, vücuttaki mikrofloranın doğal dengesini bozduğu için alımı istenmeyen bir durumdur. Alerjiler için antihistaminikleri hizmete almanız gerekir.
  3. Birikmiş mukusu gidermek için burnunuzu yıkamak mükemmel bir seçenektir. Bunun için genellikle tuzlu su kullanılır. Benzer ürünler eczanede bulunabilir veya saf sudan kendi başınıza yapılabilir ve deniz tuzu katkı maddesi olmadan. Yıkama önce bir burun deliğinden sonra diğerinden yapılır. Bu herkes için hoş değil ama daha iyi çare bulunamadı.
  4. Fizyoterapi ile ilgili olarak, burada aktif masaj noktaları üzerindeki etkinin yanı sıra soğuk algınlığını tedavi etmek için özel ekipmanların kullanımından bahsediyoruz. Özellikle bir lamba ile ısıtılıp ultraviyole ışıkla muamele edilerek bakterileri yok edilebilir.
  5. İleri vakalarda, irin maksiller sinüsleri doldurduğunda veya iltihaplanmaya neden olduğunda, daha radikal önlemler almak gerekir. Bu nedenle, sinüzitte, parlak sarı bir sümüğün genellikle dışarı pompalanması gerekir. Bu yüzden tedaviyi geciktiremezsiniz. Süreç çok ileri gittiyse, sinüslerin kesilmesi ve sonraki sanitasyon ile ameliyat gerekli olabilir.

Halk ilaçları

Bir yetişkinde soğuk algınlığı tedavisi için çeşitli halk ilaçları Tabii ki, kullanımları her zaman tavsiye edilmez, ancak sarı sümük ciddi bir hastalığın belirtisi değilse, eczane ilaçları olmadan yapmak oldukça mümkündür.

  • Patojenlerle savaşmanın en popüler yollarından biri soğandır. Damla yapmak için kullanılır, ancak soğan dilimleri daha kabul edilebilir bir seçenektir. Burun deliklerine sokulmaları ve salgılanan maddeleri nefes almaları gerekir. Soğan gözlerin sulanmasına neden olabilir, ancak bu, mukusu inceltmeye ve atılımını hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
  • Ayrıca, pancar suyu genellikle nazal damlatma için kullanılır. Yaklaşık 1: 1 su ile seyreltilmelidir, çünkü taze olduğu için tahrişe ve hatta mukoza zarını yakabilir. Aynısı sarımsak suyu için de geçerli.
  • Daha güzel bir seçenek, aloe suyu ve bal karışımıdır. İç kullanım için, bal ve aloe içeren bir Cahor karışımı sıklıkla kullanılır. etkili çözüm soğuk algınlığı için.
  • Isınma ayrıca mukusu sıvılaştırmak ve çıkarmak için kullanılır. Sıcak, haşlanmış soyulmamış yumurta veya ısıtılmış tuz torbaları kullanabilirsiniz. İyileştirici etkiyi artırmak için uçucu yağlar tuzun üzerine damlatılabilir. Lütfen bu yöntemin bir çocuğu veya yetişkini tedavi etmek için her zaman kullanılamayacağını unutmayın, çünkü bazı durumlarda ısı, enflamatuar etkide bir artışa neden olabilir.
  • Bitkisel kaynaşmalar, bağışıklığı artırmak ve viral enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Çoğu zaman meme ücretlerinin yanı sıra papatya, ıhlamur ve seafoodplus.info's wort'tan bahsediyoruz. İnfüzyondan sonra, günde ortalama ml, bu kısmı doza bölerek böyle bir çare almak gerekir.
  • Esansiyel yağların solunması ve sıcak ayak banyoları iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Cephaneliğinize doğal ürünlerden vitamin takviyeleri ekleyebilirsiniz: ahududu, bal, siyah kuş üzümü, kuşburnu, limon vb. Ayrıca ayaklarınızı bir gecede hardal tozu veya sarımsaklı yulaf ezmesine sarmayı deneyin. Üzerine polietilen ve sıcak çoraplar koyun.

Her durumda, sarı sümük, vücudun sağlıklı işleyişinin ihlal edildiğini gösterir ve durum kontrolden çıkmadan önce acil tedavi gerektirir.

Bir yetişkinde burun akıntısı her zaman beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve ilk başta sümük şeffaftır. Bu şaşırtıcı değil - kendi yolunda kimyasal bileşim normal saline benzerler: tuz ve su. Ancak hastalık ilerledikçe tedavi edilmezse sarı, yeşil ve hatta turuncu sümük görünebilir. Burun akıntısının rengi, terapiste hastalığın doğası ve hatta evresi hakkında iyi bir ipucudur.

Sümük neden sarı

Sağlıklı bir kişide mukus burun akıntısı orta derecede kalın ve neredeyse şeffaftır. Vücutta iki ana işlevi yerine getirirler - burun geçişlerini ve nazofarenksi nemlendirmenin yanı sıra yetişkinlerde ve çocuklarda üst solunum yolunu olumsuz etkilerden korumak çevre Mukus, burun geçişlerini kaplar ve böylece toz, kir ve yün parçacıkları, küçük böcekler için gerçek bir tuzak görevi görür, bunlar buruna girdiklerinde ona yapışır ve daha fazla geçemez.

Sümük ayrıca bizi insan gözüyle görülemeyen zararlılardan - patojenik mikroorganizmalardan korur. Elbette buruna toz gibi "yapışamazlar".

Normalde mukus, özel koruyucu hücreler içerir: lökositler, nötrofiller ve patojenik bakterilere karşı koyan diğerleri. Zararlı mikropların kendi kendilerine ölürken hayatta kalamayacakları koşulları yaratırlar. Sümüğü farklı renklerde boyayan bu ölü koruyucu hücrelerdir.

Hangi renk hakkında konuşuyor

Sümüğün sarı rengi, tıpkı bir trafik ışığı gibi, bize her şeyin bedenle uyumlu olmadığını gösterir. Üstelik hastalık artık devam etmiyor İlk aşamabu da gerekli olduğu anlamına gelir etkili tedavi Sarı burun akıntısı şunları gösterebilir:

  • hastalığın bulaşıcı doğası ve yetişkinin bağışıklığının buna tepki göstermesi ve aktif olarak savaşması, yani ek tedavinin gerekli olduğu anlamına gelir;
  • soğuk algınlığının alerjik doğası üzerine, vücudun kendini korumaya çalıştığı bir alerjene sürekli maruz kalma ile yoğun bir şekilde kalın sarı akıntı üretme;
  • soğuktan iyileşme aşamasına, ilk başta burundan bol miktarda akan sümük kalınlaştığında ve açık sarı tonlar elde ettiğinde.

Sarı sümük genellikle kalındır. Ancak renk tonları değişebilir ve ayrıca tanı koyarken iyi bir ipucu olabilir.

Bu nedenle iyileşme, kokusuz olan sümüğün açık sarı rengiyle belirtilir. Bu durumda, vücut zaten hastalığın kendisi ile başa çıktığı için artık tedaviye gerek yoktur. Yapmanız gereken tek şey, sümüğün alınmasını hızlandırmak ve birikip nazofarinkse girmesini önlemek için burnunuzu günde en az bir kez salinle yıkamaktır.

Sarı-yeşil sümük, vücuda sadece virüslerin değil bakterilerin de girdiğini gösterir. Yeşilimsi renk onlara burundan mukus akıntısına dahil olan doğal antibakteriyel bileşenler tarafından verilir. Bir yetişkinde böyle bir burun akıntısı gün içinde geçmezse, büyük olasılıkla, güçlü antibiyotiklerle tedaviye başlamanız gerekecektir - bu, yetişkinin bağışıklığının kendi başına baş edemeyeceği anlamına gelir.

Turuncu veya parlak sarı sümük en endişe verici sinyaldir. Maksiller sinüslerde irin biriktiği subakut ve akut sinüzit evresini gösterebilir. Kronik aşamaya geçen sinüzitten kurtulmak çok zor olduğu için bu akıntı hemen ve çok yoğun bir şekilde tedavi edilmelidir.

Tabii ki, sadece sümüğün rengiyle kesin bir teşhis yapmak imkansızdır. Diğer eşlik eden semptomları ve bazı durumlarda patojenik mikroflorayı belirlemek için bir testi hesaba katmak gerekir.

Doktor vücuda hangi mikropların girdiğini bilirse, antibiyotikleri daha doğru seçebilir ve etkili tedavi önerebilir.

Halk ilaçları

Yine de sarı sümük belirirse ne yapılmalı, nasıl tedavi edilebilir? Öncelikle burnunuzu iyice temizleyin. Ardından, etkisini arttırmak için içine birkaç damla iyot eklenebilecek bir deniz tuzu çözeltisiyle (bardak su başına 1 çay kaşığı) iyice durulayın. Enfekte olan burun akıntısının östaki borusundan kulaklara girmemesi için bir burun deliğini kapatarak su çekmek gerekir, ancak çok ani değil. Yıkama için papatya veya nergis kaynağının yanı sıra özel farmasötik müstahzarlar kullanabilirsiniz.

Şimdi sarı akıntıyı kanıtlanmış bir şekilde tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. halk yolları tedavi:

İnternette ve diğer etkili halk ilaçlarında casusluk yapabilirsiniz. gün içinde kalıcı iyileşmeye yol açmalıdır, aksi takdirde hastalık geleneksel yöntemlerle tedavi edilmelidir.

İlaç tedavisi

Sarı sümüğün üstesinden kendi başınıza gelmek mümkün değilse ve günlük evde tedaviden sonra burun akıntısı devam ederse veya vücut ısısı keskin bir şekilde yükselirse, acil tıbbi yardım gerekir. Muayeneden ve muhtemelen birkaç laboratuvar testinden sonra, doktor, çeşitli ilaçların bir kombinasyonu olan en etkili karmaşık tedaviyi seçecektir:

Hastalığın akut evresi geçtikten sonra reçete edilen fizyoterapi prosedürleri de iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Burnu lazer veya solux ile ısıtmak, ultrason tedavisi, elektroforez çok yardımcı olur. Bazı durumlarda soluma yardımcı olabilir.

Doktor, her özel durumda ilaçları seçmelidir. Bu özellikle antibiyotikler için geçerlidir, çünkü hepsinin dikkate alınması gereken belirli özellikleri ve kontrendikasyonları vardır.

Yalnızca karmaşık, uygun şekilde organize edilmiş bir tedavi, problemle hızla başa çıkabilir. Aksi takdirde kronik sinüzit, bronşit ve hatta pnömoni gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.


Sarı sümük, sinüslerde ve burun boşluğunda bakteriyel bir enfeksiyon olduğu anlamına gelir. Herhangi bir önlem almazsanız ve burun akıntısını tedavi etmezseniz, kısa süre sonra akıntıda irin görünebilir.

Sarı sümüğün nedenleri

Parlak sarı renkli burun akıntısının ortaya çıkmasının nedenleri ise şu şekildedir:

  • vücudun şiddetli hipotermisi;
  • azalmış bağışıklık;
  • gelişen sinüzit veya sinüzit;
  • burun boşluğunda ve sinüslerde bakteriyel enfeksiyon;
  • sigara içmek.

Viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu burun akıntısı, soğuk algınlığının semptomlarından biridir. Bu durumda burun akıntısı, hastalığın şiddetine ve evresine bağlı olarak sadece sarı değil yeşile de renklendirilebilir. Bazı durumlarda, hastalığın bitmek üzere olduğu anlamına gelirken, bazı durumlarda komplikasyonlar ve ihtiyaçtan bahsederler. İlaç tedavisi.

Sinüzit ve sinüzit ile burundan sarı akıntı da ortaya çıkar. Bu işaret, burun sinüslerinde patojenik mikrofloranın aktif üremesini ve üst solunum yolundaki genel sorunu gösterir.

Sigara içenlerde sarı sümük, bulaşıcı bir faktörün müdahalesi olmadan ortaya çıkar. Nikotin ve sigara dumanı, burun akıntısını sarararak kalın ve yapışkan hale getirebilir ve genellikle tek bir burun deliğinden gelir. Böyle bir soğuk algınlığı tedavisi, bağımlılığı bırakmaktır.

Sarı-yeşil sümük

Burundan mukus akıntısı sarı-yeşil renkte ise vücutta bulunan bakteriyel bir enfeksiyonun lökositler tarafından saldırıya uğradığı anlamına gelir. Lökositlerin ve patojenlerin bozunma ürünleri sümüğün rengini belirler.

Sarı-yeşil sümüğün kalın, viskoz bir kıvamı olduğunu da fark edebilirsiniz, bu da burun boşluğunu üfleyerek temizlemeyi zorlaştırır. Salgıların viskozitesi, içlerindeki protein yapısının artan içeriğinden kaynaklanmaktadır ve bu, patojenik mikrofloranın aktif büyümesine ve çoğalmasına elverişlidir. Böylece viral aktivite birkaç kat artar ve sümüğün rengi daha yoğun hale gelir.

Yetişkinlerde sarı sümük

Yetişkinlerde burun akıntısı sebepsiz ortaya çıkamaz. Genellikle vücudun patojenik bakterilere karşı direncinden bahsederler. Mukus, ölü mikroorganizmaların ve lökositlerin burun boşluğundan uzaklaştırılmasını destekler. Kural olarak, bağışıklık savunması, kendi başına ortaya çıkan enfeksiyonla başa çıkmak için yeterli güce sahiptir.

Ancak gelişmeyi önlemek için sürecin yoluna girmesine izin vermemek ve bu mücadelede vücuda yardım etmemek daha iyidir. olası komplikasyonlarsinüzit ve sinüzit gibi.

Hastanın hareketsizliği, akut rinitin tedavisi zor olan kronik bir forma geçişinin ana nedenidir.

Çocuklarda sarı sümük

AT çocukluk Sarı sümüğün ortaya çıkması, vücudun bağışıklık savunmasının zayıfladığını gösterir. Aynı zamanda, patojenik mikroflora ile savaşan lökositler genellikle görevleriyle baş edemezler, sonuç olarak böyle bir akıntı ortaya çıkar.

Bazen sarı sümük, çocuğun vücudunda viral ve bakteriyel enfeksiyonların bir kombinasyonunun meydana geldiği anlamına gelir. Bu akıntı genellikle yoğundur ve normal nefes almayı engeller, bu nedenle çocuğunuzun burun boşluğunu salin durulama ve inhalasyonla temizlemesine yardımcı olmak önemlidir. İşlemlerden sonra konservatif tedavi daha verimli çalışır, vücut enfeksiyonla daha hızlı baş eder.

Kalın sarı sümük

Soğuk algınlığının erken evresinde burun akıntısı renksiz ve incedir. Birkaç gün sonra durum değişir ve sümük, bulaşıcı sürecin türüne ve ciddiyetine bağlı olarak sarı veya yeşile döner.

Kalın sarı sümük, vücudun mevcut patojenik mikroflora ile aktif olarak savaştığı anlamına gelir. Salgılar, onlara viskoz bir kıvam veren büyük miktarda protein içerir. Burun boşluğunun daha iyi temizlenmesi için ilaç yardımı ile kalın sümük sıvılaştırılmalıdır.

İlaç tedavisi

Burun akıntısı, ilk bakışta göründüğü gibi zararsız bir semptom değildir. Sümüğün tedavisini görmezden gelirseniz, en beklenmedik komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. İlaç tedavisinin herhangi bir aşamasında KBB doktoru ile anlaşmaya varılmalıdır.

Sarı sümük tedavisinde aşağıdaki ilaçlar reçete edilebilir:

  1. Vazokonstriktör Naphtizin, Rinazolin, Sinupret, Knoxprey'i düşürür. İlaçlar geçici olarak nefes almayı kolaylaştırır ve burun tıkanıklığının nedenlerini tedavi eder. Önlemek için ilacın talimatlarını takip etmek önemlidir. yan etkiler ve bağımlılık yapar.
  2. Yerel antibakteriyel ilaçlar Polydex, Isofra. Eylemleri, bakteriyel enfeksiyonla mücadeleye yöneliktir. Kolloidal bir gümüş çözeltisi olan Protargol ilacını da not edebilirsiniz. Araç, KBB organlarındaki bakteriyel ve fungal patojenlerle etkili bir şekilde baş eder.
  3. Antiviral ilaçlar Grippferon, Derinat. Viral enfeksiyon durumunda bu ilaçlar gereklidir.

Damlatma işleminden önce burnu salin, deniz tuzu solüsyonu veya Aqualor, Physiomer, Quicks gibi farmasötik ürünlerle yıkamak önemlidir.

Alternatif tedavi

Sarı sümük yöntemlerle tedavi edilebilir geleneksel tıp Bitkisel preparatlar temelinde hazırlanan her türlü kaynatma, inhalasyon ve damla kurtarmaya gelecek.

  1. İle rinit inhalasyonuna karşı etkilidir esans okaliptüs. Ayrıca bir kase doğranmış soğan ve sarımsağın solunması önerilir.
  2. Taze sıkılmış soğan veya aloe suyu iltihabı hafifletmeye ve akıntının daha az kalın olmasına yardımcı olur. Bunlardan herhangi biri eşit oranlarda su ile seyreltilmeli ve burun geçişlerine aşılanmalıdır.
  3. İçeride, çay yerine, kuşburnu, papatya ve seafoodplus.info's wort'un güçlendirici kaynatma işlemlerini yapabilirsiniz. Bu bitkiler iltihabı hafifletir ve su kaybını önler.

Sarı burun akıntısı durumunda tuz, sıcak yumurta veya diğer yöntemlerle burnun ısıtılması önerilmez. Böyle bir burun akıntısını ısınma ile tedavi etmek tehlikelidir, çünkü sarı akıntı KBB organlarında cerahatli bir sürecin işareti olabilir ve durum karmaşıklaşabilir.

Tedavi üç gün içinde sonuç vermezse veya hastanın durumu kötüleşmeye devam ederse, bir uzmana danışılması önemlidir. Antibiyotik reçetesi gerekebilir.

Tedavi sırasında burun akıntısının kıvamındaki ve rengindeki değişiklikleri gözlemlemeniz gerekir. Tehlike, sümüğün parlak sarı renkte renklenmesidir. Bu, soğuk algınlığı - orta kulak iltihabı, sinüzit veya sinüzitin komplikasyonlarının bir işareti olabilir.

Sarı sümük, konservatif ve alternatif tedavi kullanımıyla zamanında ve yeterli tedavi gerektirir, ancak yalnızca hasta bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edildikten sonra.

Soğuk algınlığı tedavisi hakkında faydalı video

Burun akıntısı çoğu insanda ciddi rahatsızlıklara neden olur. Ve eğer görünüşün başlangıcındaysa bu belirti kimse ona dikkat etmiyor, sonra sarı sümük burundan kıskanılacak bir düzenlilikle görünmeye başladıktan sonra, nefes almak çok daha zor hale geliyor ve burnunu üfleme süreci gerçek bir soruna dönüşüyor, ancak o zaman kişi durumunu düşünür. Önceden, bu önemsiz semptoma gerekli dikkati göstermeden, hasta bağımsız olarak gelişimini ve aktivasyonunu kışkırttı. Sarı sümük, altta yatan hastalığın mantıksal bir devamı haline geldi. Bu durumda, probleminizin üstesinden gelmek ve sağlığa kavuşmak için uygun bilgi ve gerekli ilaçlarla kendinizi silahlandırmalısınız.

Fenomenin nedenleri

Ona bakarsanız, sarı sümüğün nedenleri çok çeşitli değildir ve görünümlerinin temelini neyin oluşturduğunu anlamak için bunları dikkatlice okumalısınız:

  • bağışıklığın genel olarak zayıflaması;
  • sigara içmek;
  • şiddetli hipotermi;
  • solunum sisteminde oluşan patolojiler.

Sarı mukus akıntısının karakteristik özellikleri

Görünümü sigara ile tetiklenen sarı sümük, çok viskozdur ve sigara içenlere çok fazla rahatsızlık verir. Burun mukozası, nikotin reçinelerinin sürekli olumsuz etkilerine yenik düşer ve bunun sonucunda oldukça tahriş olur. Tek başına, sigaralardan kaynaklanan yuvarlanma ve duman, viskoz mukus sarısının lekelenmesine katkıda bulunur. Onlardan ancak kötü alışkanlıktan vazgeçerek kurtulabilirsiniz. Aksi takdirde, burun boşluğunun kronik bir hastalığı ortaya çıkabilir ve sümük ömür boyu refakatçi olur.

Hastanın nazofarenkste bir bağımlılığı ve olası patolojileri yoksa, büyük olasılıkla sarı sümüğün nedenleri bakteriyel bir enfeksiyonda yatmaktadır. Nazofarengeal mukozada aktif olarak çoğalan bakterilere maruz kalmanın bir sonucu olarak aktif tahriş vardır. Sonuç olarak, başlangıçta son derece berrak bir sıvı çıkar ve bakterilere karşı aktif mücadele nedeniyle sarıya döner. Ek olarak, ölü bakteriler, atık ürünleri ve mukoza zarında oluşan irin, parlak bir rengin tezahürüne katkıda bulunur.

Sarı-yeşil sümük

Her şeyden önce, sarı-yeşil sümük, vücuda giren bir bakteriyel enfeksiyonun nötrofiller tarafından aktif olarak saldırıya uğradığını gösterir. Burun salgılarına bu rengi veren çürüme ürünleridir. Ek olarak, sarı-yeşil sümük, üfleme işleminin önemli bir komplikasyonuna katkıda bulunan özel bir viskoziteye sahiptir. Viskozite, sıvıda bulunan ve patojenlerin çoğalmasını destekleyen fazla protein miktarından kaynaklanır. Viral aktivitenin önemli ölçüde artması ve salgıların renginin özellikle yoğunlaşmasının bir sonucu olarak.

Çocuklarda, bol miktarda sarı sümük, bağışıklıkta keskin bir düşüş anlamına gelir ve bunun sonucunda vücudun patojenik bakterilere karşı aktif olarak savaşma yeteneği azalır. Sonuç olarak, hastalığın patojenleriyle aktif olarak savaşmak için tasarlanmış nötrofiller yeterince etkili değildir ve bu da hastalığın ilerlemesine yol açar. Çoğu zaman, bakteriyel bir enfeksiyon viral olanla karışır ve çocuğun sarı sümüğünün kelimenin tam anlamıyla bir dere gibi akmasına ve durmamasına yol açar. Bazı durumlarda sümük özellikle kalınlaşır ve çocuğun özgürce nefes almasına izin vermez. Bu durumda onları daha az yoğun hale getirmek ve çıkışı kolaylaştırmak gerekir. Bu tür amaçlar için, burun boşluğunun salin solüsyonları ile solunması ve durulanması en uygunudur. Çocuğun nefesi oldukça hızlı bir şekilde rahatlayacak ve viral bir enfeksiyonla mücadele çok daha kolay hale gelecektir.

Bir yetişkinde sarı sümük

Bir yetişkinin sümüğü asla sebepsiz yere ortaya çıkmaz. Başlangıçta burundan son derece sıradan berrak bir sıvı çıkmış gibi görünüyor. Ancak birkaç gün sonra bu küçük belirti daha etkileyici bir soruna dönüşür. Vücut zaten virüslere karşı aktif bir savaşa başladığından beri. Burun mukozası çok şişer, nefes almak çok zordur ve burun boşluğunda kurtulması zor yabancı cisim varmış gibi görünür. Ve bunun nedeni, çeşitli mikroorganizmaların bol miktarda çürüme ürünü olan sarı sümüktür. Sıradan vazokonstriktör damlalarının artık burada etkili bir etkisi olmayacak, ancak bir süre nefes almayı kolaylaştıracak. Ek olarak, çeşitli kronik hastalıkların gelişebileceği arka plana karşı bağımlılık yapabilirler ve hastalık sadece maksiller sinüslere yayılamaz, aynı zamanda orta kulağı da etkileyebilir.

Vücudun bu tür bariz semptomları göz ardı edilmemelidir. Kendi kendine ilaç tedavisi her zaman etkili değildir. Bir terapiste dönersek, birkaç gün içinde hastalıktan kurtulabilir ve komplikasyon yaşamazsınız.

Kalın sarı sümük

Hastalığın ilk aşamalarında, hem bir yetişkinin hem de bir çocuğun burnundan son derece berrak bir sıvı akarsa, birkaç gün içinde burundan kalın sarı sümük çıkar. Vücudun bakterilere karşı aktif mücadelesinin bir sonucu olarak oluşmuşlardır. Bileşiminde bol miktarda protein bulunması mukusun geçişini zorlaştırır. maksiller sinüsler, burnunuzu üfleme sürecine pek sonuç vermeyen yeterince yüksek seslerin eşlik etmesine neden olur. Bildiğiniz gibi, kalın sümüğün sıvılaştırılması tavsiye edilir ve bu, yardımıyla yapılabilir. halk yöntemlerive ilaç tedavisi. İkinci durumda, bağımlılığı hesaba katmak önemlidir. ilaçlaraşırı dikkatle ele alınmalıdır.

Sarı sümük nasıl tedavi edilir?

Sarı sümük, ilk bakışta göründüğü kadar basit ve güvenli değildir. Sonuçta, en yaygın burun akıntısı, kapsamlı bir şekilde ele alınması gereken oldukça ciddi bir soruna dönüşebilir. Tabii ki, bir uzman size sarı sümüğün nasıl tedavi edileceğini söyleyecektir. Ancak, iş sürecinden kopma arzusu yoksa ve eşlik eden diğer soğuk algınlığı semptomları gözlenmiyorsa, o zaman iyi bilinen tedavi yöntemlerini kullanmalısınız.

  1. İlk aşamada gün vazokonstriktör damlalar kullanılmalıdır. "Nazol", "Rinazolin", "Knoxprey" sadece belirtilen dozlarda kullanılmalıdır. Aksi takdirde nazofarenkste şişlik büyüyecek ve damlalar uygun etkiyi göstermeyecektir.
  2. Sarı sümük daha ince yapılmalıdır. Bu durumda Sinupret preparatları veya solunum sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olan çeşitli homeopati etkili bir etkiye sahip olacaktır.
  3. İlaçlara ek olarak, salin veya deniz tuzu bazlı özel solüsyonlarla sık sık yıkamak mukusun incelmesine yardımcı olur. Bunları kendiniz hazırlayabilir veya eczaneden satın alabilirsiniz.
  4. Sarı sümük uzun süre çekilmezse, hızlı bir şekilde üstesinden gelebilecek antiviral ilaçları denemeye değer viral enfeksiyon Doğru etkiye sahip olmaları için bir KBB'yi veya bir terapisti ziyaret etmeye değer.

Halk yöntemleriyle tedavi

Halk bilgeliği, küçük yollarla sarı sümüğün üstesinden gelmeye yardımcı olur. en kısa sürede Bu durumda, sadece burun boşluğunun etkili bir şekilde damlatılması değil, aynı zamanda çeşitli ısınma ve inhalasyon önerilmektedir.

  1. Burun içine damlatmak için şunlar mükemmeldir: Havuç, pancar, sarımsak ve soğandan taze sıkılmış meyve suları, yarısı suyla seyreltilmiş. Balla yarı yarıya seyreltilmiş aloe suyu, kalın sümüğü seyrelterek savaşmaya çok yardımcı olur.
  2. Burun köprüsüne uygulanan kaya tuzu veya sıcak yumurta ile ısıtma, kalın sümüğü giderir.
  3. Okaliptüs veya haşlanmış patates ile solunması, birkaç dakika içinde nefes darlığının üstesinden gelmeye yardımcı olur.
  4. Papatya, seafoodplus.info's wort, kekik, kuşburnu ve diğer birçok tıbbi preparattan bol miktarda bitki çayı içmek de burun akıntısının daha az kalın ve viskoz olmasına yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sistemini yükseltmede oldukça etkilidirler.

Sarı sümük görünür görünmez hemen tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, kronik bir forma dönüşebilir ve daha sonra acil yardım nitelikli bir uzman zaten vazgeçilmezdir. Sağlığınızın durumuna dikkat etmeniz gerekir ve daha sonra herhangi bir hastalık atlanacaktır.

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri Nelerdir? Burundan Sarı Akıntı Gelmesi Hangi Hastalığa İşaret Eder?


Burunsan sarı akıntının gelmesi pek çok hastalığın habercisi olabilir. Çoğu zaman basit bir hastalık belirtisi olsa da ciddi hastalıkların sebebi de olabilmektedir.

Burundan Sarı Su Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Burun ve göz çevrelerindeki kemiklerin içerisinde bulunan boşluklara sinüs adı verilmektedir. Bu boşluklarda dolan mukozanın iltihaplanmasına ise sinüzit denilmektedir. Akut sinüzit üst solunum yolları enfeksiyonunda ortaya çıkar ve mukozasında yer alan şişlik, burun ile sinüsler arasında sıvı aşını engeller ve iltihaplanmaya yol açar. Bu iltihaplanma sonucunda burundan sarı sıvı gelebilmektedir.

Burundan sarı sıvı gelmesinin diğer bir nedeni ise menenjit olabilir. menenjit beyinde oluşan hasar ve travmalar sonucunda oluşan bir hastalıktır. Kimi zaman nezle ve sinüzit sonucu oluştuğu sanılan sarı akıntının, beyin omurilik sıvı olabileceği de bilinmektedir. Bu nedenle burundan gelen sarı akıntının nedeni menenjit de olabilir.

Menenjit beyni saran zarların iltihaplanması sonucu oluşabilir. Geç yapılan müdahalelerde işitme kaybı ve beyinde hasar oluşabilir. Bu nedenle burundan gelen sarı akıntının nedeninin araştırılması için mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Burundan Sarı Akıntı Gelmesi Hangi Hastalığa İşarettir?

Burundan sarı akıntının gelmesi bazı durumlarda basit bir hastalığın belirtisi olabilirken bazı durumlarda tehlikeli olabilmektedir. Burundan sarı sıvının gelmesi şu hastalıkların belirtisi olabilir:

- Sinüzit belirtisi olabilir. Sinüzit belirtileri arasında burundan sarı sıvının gelmesi de bulunur. Doktor kontrolü ile tedavi edilebilen bir hastalıktır.
- Alerjik nedenlerden dolayı burundan sarı akıntılar gelebilir.
- Kafa travmalarında beyin omurilik sıvısı sızıntısı meydana gelebilir. Kafatasındaki bir delikten sızar ve burun bölgesinden sarı su veya sıvı olarak akmaktadır. Bu durum ciddi bir durumdur. Hemen doktora başvurulması gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir