iklim çeşitleri ve özellikleri / Büyük İklim Tipleri | funduszeue.info

Iklim Çeşitleri Ve Özellikleri

iklim çeşitleri ve özellikleri

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

D&#;nyada G&#;r&#;len İklim Tipleri Ve &#;zellikleri Nelerdir? D&#;nyada G&#;r&#;len İklim Tipleri Ve Bitki &#;rt&#;s&#;

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi ve Akdeniz iklimidir. Dünyadaki bitki örtüleri ise maki, bozkır, tundra, savan, çöl ve musondur. Dünyada görülen iklim tipleri ve özellikleriyle beraber bitki örtülerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Dünyada görülen iklim tiplerine bağlı olarak farklı bitki örtüleri de bulunur. Dünyada görülen bitki örtüleri maki, step, çöl, tropikal orman, tayga, Akdeniz ve ılıman geniş yaprakları bitki örtüsüdür. 

Dünyada Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kutup iklimi: Kutup iklimi soğuk iklimlerden biridir. Her yer buzul ve buzlarla kaplıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 0 derecenin altında olur. Bu nedenle kutup ikliminin olduğu yerlerde bitki örtüsü olmaz. Güneşlenme süresi de birçok iklime göre uzundur fakat dünyanın şeklinden dolayı yıl içinde eğit açılar ile geldiğinden sıcaklığın yükselmesi mümkün olmaz.

 Tundra iklimi: Soğuk iklimlerden biri de tundra iklimidir. Kutup ikliminin yayıldığı kuşağın arasında görülür. Sıcaklık düşüktür fakat bitki örtüsü vardır. Genelde yoğun bataklıklar görülür. Bunun nedeni se toprağın üzerindeki buz parçalarının sıcak dönemlerde erimesidir. Bitki örtüsünün ismi de tundra bitki örtüsüdür.

Haberin Devamı

 Okyanus iklimi: Her mevsim yağışlıdır ve genelde karaların batı kısımlarında görülür. 

Step iklimi: Ilıman iklimlerden biridir. Nemli hava kütlelerinin olmadığı kara kütlelerinin iç bölümlerinde görülür ve bir geçiş iklimidir.

 Akdeniz iklimi: Ilıman bir iklimdir ve cephesel yapışlar oluşur. Genelde Akdeniz'e kıyısı olan yerlerde görülür.

Dünyada Görülen İklim Tipleri

  Yüzlerce kilometrelik alanları etki altında bırakan iklimler vardır ve bunlara makroklima iklim adı verilir. Dünya üzerinde bulundukları özelliklere ve bölgelerin konumlarına göre iklim çeşitleri de değişir. Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. 

 Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir. Türkiye'de ise karasal iklim, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Marmara (geçiş) iklimi görülür.

Haberin Devamı

Dünyada Görülen Bitki Örtüsü

 Bulundukları yerin iklimine göre şekillenen bitki örtüleri farklı özelliklere sahip olmaktadır. Dünyada görülen bitki örtüleri maki bitki örtüsü, step (bozkır) bitki örtüsü, tundra bitki örtüsü, savan bitki örtüsü, çöl bitki örtüsü ve muson bitki örtüsüdür. Bunlar dışında dağ ormanı bitki örtüsü, Akdeniz bitki örtüsü, tayga bitki örtüsü, tropikal bitki örtüsü ekvatoral yağmur ormanı bitki örtüsü de vardır. Ülkemizde görülen bitki örtüsü çeşitliliği ise şu şekildedir; maki bitki örtüsü, bozkır bitki örtüsü, orman bitki örtüsü ve yüksek dağ çayırları bitki örtüsü. 

Türkiye'de Etkili Olan İklim Tipleri ve Özellikleri

Haberin Devamı

Karasal iklim: Doğu Anadolu, İç Anadolu, Trakya'nın iç kısımları ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bozkır bitki örtüsüne sahip olur. Yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk ve yağışlıdır. 

Akdeniz iklimi: Güney Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları da ılık ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü de maki ve kızılçamdır. 

Karadeniz iklimi: Kuzey Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görülür. Her mevsim yağış alır. Yaz ayları serin, kış ayları ise kıyı kesimlerde ılık, yüksek kesimlerde de soğuk ve karlıdır. Bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı, yükseklerde ise iğne yapraklı ağaçlardır.

 Marmara (geçiş) iklimi: Marmara bölgesinin iç kesimlerde rastlanır. Kışları Akdeniz iklimi gibi ılık, yazları ise Karadeniz iklimi gibi yağışlı değildir. 

İklim

Dünya iklim sınıflandırması

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

Paleoklimatoloji ise, göl yataklarında ve buzullarda bulunan tortular gibi biyolojik olmayan; yine ağaç halkaları, mercanlar gibi biyolojik kaynaklarla antik iklimleri inceleyen bilim dalıdır. Bu yöntem eski dönemlerde bir yerdeki sıcaklık ve yağış rejimlerini göstermek ve inceleme yapmak için kullanılır. Bu tür çalışmaların sonunda ortaya matematiksel iklim modelleri çıkarılır ve gelecekte iklimin ne derece değişebileceği konusunda tahminler yürütülür.

Tanım[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası