kimyasal gebelik sonrası korunma / Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri ve Sebepleri - Acıbadem Hayat

Kimyasal Gebelik Sonrası Korunma

kimyasal gebelik sonrası korunma

Anormal Gebelik Oluşumları

Boş gebelik nedir?

  • Gebeliğin haftasında ultrasonda gebelik kesesi görülür;  6. haftadan sonra en geç 7. haftaya kadar bu kesenin içerisinde embriyonun yani bebeğe ait yapının görülmesi gerekir.
  • Boş gebelik dediğimiz durum kesenin büyümesine ve belli bir boyuta gelmesine rağmen içerisinde bebeğe ait yapının yani embriyonun çıkmaması anlamına gelir.
  • Gebeliğin 5. haftasından itibaren ultrasonda gebelik kesesinin içerisinde ‘yolk kesesi’ adında küçük bir kesecik izlenir. Yolk kesesinin varlığı ve ideal ölçülerde olması, gebeliğin sağlıklı olduğu,  boş gebelik olmadığı, yaklaşık 1 hafta içinde buradan muhtemelen embriyonun gelişeceği anlamını taşır.
  • Boş gebelik şüphesi olan hastalarda ultrason takibine devam ederek kesenin büyümesine rağmen içeride yolk kesesi yada embriyoya ait hiç gelişim olmadığını gözlediğimizde kesin tanıyı koymuş oluruz.
  • Bazı hastalarda leke şeklinde kanamalar olabileceği gibi hiç bulgu vermeyip sadece ultrasonda da anlaşılabilir.
  • Bu durum yumurta ile spermin birleştiği zaman anormal giden bazı durumlar sonucunda oluşur yani önlenebilir değildir.
  • Sadece o döllenmeyi ilgilendiren bir bozukluk olduğu için sonraki gebeliklerde tekrarlama riski artmaz.
  • Kendiliğinden kanama ile düşük başlayan hastalarda bazen müdahalesiz olarak atılması mümkün olsa da genellikle yoğun kanama yaşanmaması için tedavide tercih ettiğimiz yol kesenin kürtaj işlemi ile alınmasıdır.

Kimyasal gebelik nedir?

  • Gebeliğin ilk haftalarında ( haftadan önce) ultrasonda henüz gebelik kesesi görülmeden önce gebeliğin kaybedilmesidir.
  • Kanda gebelik testi beta hCG mIu/ml düzeyine ulaşığında vajinal ultrason ile gebelik kesesi izlenebilir. Bu düzeye ulaşmadan önce olan kayıpları ultrasonda tesbit edemeyiz.
  • Yumurta ile sperm birleşip döllenme olmuş yani gebelik oluşmuştur fakat rahime yeterince yerleşip büyümeden kaybedilmiştir.
  • Kanda bakılan gebelik testi yani beta hCG düzeyinin yükselmesi gerekirken düşmesi ile gebeliğin kaybedildiği anlaşılır.
  • Sadece biyokimya laboratuvar testiyle (Beta hCG) anlaşıldığı için kimyasal gebelik denmiştir.
  • Gebelik testi yaptırmayan çoğu kadın durumu anlamadan adet olduğunu düşünür. Bu nedenle ‘sessiz düşük’de denir.
  • Hasta normal adet gününden çok kısa bir süre sonra adet görür. Kanama miktarı genellikle normaldir, bazen biraz fazla olsa da düşük yapıyor gibi fazla miktarda bir kanama beklemeyiz.

Üzüm gebelik (Mol gebelik) nedir?

  • Gebelik ilk oluşurken yani döllenme anındaki sperm ve yumurtanın yanlış birleşmesi sonucu anormal kromozom sayısı oluşur. Buna bağlı olarak tipik olarak plasentanın (bebeğin eşinin) aşırı büyüyüp rahimin içini doldurması ve üzüm gibi kistik görülmesinden dolayı bu adı alır.
  • Plasenta daha büyük olduğu için bu hastalarda gebelik testi beta HCG yükselişi normalden daha hızlı olup ve çok yüksek değerlere ulaşabilir.

Mol gebeliğin 2 tipi vardır.

1-Komplet (Tam) Mol:
  • Sadece bebeğin plasentasının küçük kistler şeklinde aşırı büyümesi bebeğe ait yapının hiç oluşmamasıdır.

2-Parsiyel (Kısmi) Mol:

  • Anormal büyüyen plasenta yanında bebeğin de oluşup büyümesidir. Burada bebeğin kromozom sayısı normalden fazladır. (herkes gibi 46 değil 69 dur, buna trizomi denir). Bu nedenle bu bebeğin sağlıklı olup doğması ve yaşaması mümkün değildir. Çoğunlukla bebek anne karnında kendiliğinden kaybedilir.
  • Kanama, üzüm tanesine benzer parçalar düşürme gibi belirtiler olabileceği gibi hiç bulgu vermeyip ultrasonda anlaşılabilir. Hatta parsiyel mol ultrason da da anlaşılmayıp kürtaj sonrası bebekten yapılan genetik incelemede trizomi tespit edilmesiyle de anlaşılabilir.
  • Kesin tanı alınan parçanın patolojik incelemesi ile konulur.
  • Tedavide rahimin içi kürtaj işlemiyle boşaltılır ve alınan örnek patolojiye gönderilir. Bu kistik dokunun alındıktan sonra tekrar çoğalma riski vardır. Bu nedenle kanda beta hCG düşüşü ve rahimde üzüm tanesi gibi kistik yapıların tekrar çıkıp çıkmadığı ultrasonda takip edilir.
  • Bu kadınların beta HCG düzeyi sıfır olduktan sonra 1 yıl boyunca korunmaları ve gebe kalmamaları şarttır.
  • Tekrarlama olasılığı yaklaşık 10 kat artmıştır.

Dış gebelik nedir?

Gebelik kesesinin normalde olması gerektiği gibi rahim içerisine değil de başka bir yere yerleşmesidir. Bu başka yer %95 oranında tüplerdir.

Dış gebelik hayati önem taşır; detaylı bilgiye dış gebelik konulu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız, ismi sebebiyle düşündürücü olan bir kavramdır. Duyulduğunda “Kimyasal gebelik ne demek?” diye düşünmeye sevk eden bu konu, biyokimyasal gebelik olarak da bilinir. Hamilelik testlerinin hassasiyetlerinin gelişmesi testlerin adet görülmesinden 3 gün öncesine kadar bile hamilelik hormonlarını algılayabiliyor. Bu nedenle de kadınların kimyasal gebelik teşhislerinin kolaylaştığı sonucuna varırken bu durumun adını daha sık duyar hale geldik denebilir. Kimyasal gebelik, embriyonun hamileliğin 5’inci haftasından önce, yani hamileliğin ilk zamanlarında görülen erken dönem düşüktür. Kimyasal gebelikte aslında yumurta döllenir ve embriyo oluşur, hatta rahime yerleşebilir ama tam olarak bu yerleşme yaşanamazsa daha sonra gelişimi durur.


Kimyasal Gebelik Kaç Hafta Sürer?

Kimyasal gebelik düşüğü diğer düşüklerle karıştırılmamalıdır. Diğer düşükler 20 haftadan önce daha yaygın olarak görülse de hamileliğin her dönemde görülebilir. Kimyasal gebelik hamile kalındıktan çok kısa süre sonra, gebeliğin ilk 5 haftasına kadar görünür. Hamileliği tespit etmek için kandan yapılan beta HCG testi pozitif çıkar. Ancak çoğu kişi kimyasal gebeliğin çok erken gelişmesi nedeniyle hamile kaldığının ve düşük yaptığının farkına bile varamaz. Çünkü hamilelik belirtileri bile göstermeden bu gebelik sonlanabilir. Ama kimyasal gebelik yaşayanlar, normal döngüde yaşanan gebelikten biraz daha ağır ve geç gelen bir regl dönemi geçirebilirler. Kimyasal gebelik hatalı sonuç demek değildir. Aslında fetüsün ultrasonda görünmesinden önce yaşanan düşük gebeliktir. Kimyasal gebeliğin takibinde beta HCG testi normalde olması gerektiği gibi yükselme göstermez veya düşme eğilimindedir ve ultrasonda görünecek kadar büyük bir gebelik kesesi yoktur.

Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Kimyasal gebelik belirtisi sadece adet gecikmesidir. Bu yüzden kişiler gerçekte hamile kaldıklarını anlayamayabilirler. Kimyasal gebelik erken döneminde yapılan test sonucunda zayıf bir pozitif sonuç çıkar ve daha sonra bu birkaç hafta içinde negatife döner. Adet gecikmesinin yanı sıra diğer kimyasal gebelik belirtileri şunlardır:

  • Kanda düşük beta HCG değerleri
  • Regl döneminde hafif veya normalden daha fazla ağır olan karın ağrıları (Yaşanan kanama ve kramplar birkaç gün sürebilir)
  • Pozitif hamilelik testi olmasına rağmen vajinal kanama
  • Normal adet kanamasından yaklaşık 1 hafta önce görülen hafif lekelenme (Bu lekelenme yerleşme kanaması veya erken gebelikte oluşan lekelenme ile karıştırılmamalıdır. Çünkü pozitif gebelikte kanama embriyonun rahime tutunduğu dönemde yaygındır. Bu süreç küçük kan damalarına zarar verip yırtabilir. Buna kan akışına sebep olur. Bu lekelenme genellikle pembemsi ya da kahverengimsidir. Bu durum hamile kaldıktan sonra normal kabul edilir)

Kimyasal gebelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi tipik hamilelik belirtileri görülmez. Çünkü kimyasal gebelikte hamilelik hormon seviyeleri olmasına rağmen düşüktür. Bu sebeple bu belirtileri yaşamanız beklenmez. Kimyasal gebelik geçirenler ruhsal olarak üzüntü ve endişe hissedebilir.

Kimyasal Gebelikte Adet Ne Kadar Gecikir?

Kimyasal gebelik kaybı, olağan adet döngüsünden yaklaşık 1 hafta sonra görülür. Yani “Kimyasal gebelikte adet kaç gün gecikir?” diye düşündüğünüzde gecikmenin 1 hafta olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Kimyasal gebelik, hamile kalındıktan çok kısa bir süre sonra yaşandığı için çok anlaşılamasa da yukarıda sayılan belirtilerden yola çıkarak doktorun test yapmasıyla anlaşılır.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kimyasal gebelik genellikle fetüsün olağan şekilde gelişmesini engelleyen kromozol birtakım anormalliklerden kaynaklanır. Bu sorunlar genellikle tek seferliktir. Yani tekrar edeceğinden endişe edilmemelidir. Kimyasal gebelik yaşamamak için daha sonra önlem alınmasını gerektirmez.

Bazı durumlar kimyasal gebelik riskini doğurur. 35 ve üzeri yaşa sahip olmak, tedavi edilmemiş bir pıhtılaşma sorununun veya tiroit hastalığının, diyabet gibi kronik bir hastalığın, polikistik over sendromunun olması bu durumlara örnek olarak verilebilir.

Gebelik testi pozitif çıkan bir hastada kanama olması her zaman kimyasal gebelikle ilişkili olmayabilir. Bu nedenle pozitif çıkan gebelik testinden sonra yaşayacağınız bir kanamada mutlaka doktora gitmelisiniz.

Birden fazla kez yaşanan kimyasal gebelik yaşamak normal gebelik geçirmekle ilgili bir alarm yaratmaz. Kimyasal gebelikler düşük olarak değerlendirilmez.

Düzenli adet gören bir kadının adeti 10 gün ve üzerinde geciktiğinde evde gebelik testi yapmalı veya doktoruna başvurmalıdır.

Kimyasal Gebelik Tedavisi Var mıdır?

Kimyasal gebelik tedavi gerektirmez. Ancak kimyasal gebeliğe neden olan tiroit, diyabet gibi bir sorununuz varsa bunun tedavi edilmesi sağlanır. Bu da kimyasal gebelik sonrası hamilelik şansınızı artırabilir. Kimyasal gebelik sonrası adet döngünüz normale döndüğünde hamile kalmayı yeniden düşünebilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kimyasal gebelik fiziksel olarak herhangi bir hasar bırakmaz. Ancak kimyasal gebelik sonrası adet kanamasının ağır geçmesinin ciddi kan kaybı yaşatması gibi bir durum nadir olarak görülebilir. Anemi gibi durumlar için tedavi uygulanır. Bu nedenle adet kanamanızı dikkatli gözlemleyin. Kimyasal gebelik sonrası hamilelik için doktorunuz bir ay kadar beklemenizi tavsiye edebilir.

Kimyasal gebelik kişinin yaptığı yanlışlar nedeniyle meydana gelmez. Yani kişinin hatası değildir. Kimyasal gebelik pozitif test sonucunun görüldüğü bir süreçtir. Bu sebeple bir beklenti ve hayal kırıklığı getirebilir. Bu süreçte bazı kadınlarda travma sonrası stres belirtileri görülebilir. Kabuslar, geçmişe dönüşler, aşırı uyarılma ve kaybı hatırlatan her türlü şeyden kaçma gibi sorunlar olağandır. Ancak unutulmamalıdır ki kimyasal gebelikten sonra hamile kalmak mümkündür. Bunun için vücudunuzun ve zihninizin toparlanması için zamana ihtiyacı vardır. Duygusal olarak ne olursa olsun ailenizden ve çevrenizden destek alın ve kendinize zaman tanıyın. Kendinizi izole etmemeye çalışın. Çevrenizdeki kişilerin bu hamileliğin gerçek olmadığını iddia edebilir ve anlayışsız davranabilirler. Bu tür davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Kim ne düşünürse düşünsün bu kaybı yaşamanız sizi üzüntüye boğabilir. İhtiyaç duyduğunuzda psikolojik destek alma seçeneğinizi düşünebilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?

Kimyasal gebelik yaşandığında bir sonra normal bir hamileliğin olması olağandır. Birden çok kimyasal gebelik yaşayanlar bile daha sonraki gebeliklerinde pozitif sonuç alabilirler. Sadece defalarca kimyasal gebelik yaşanması durumunda nedeni bulmak ve yeni bir erken düşük riskini azaltmak için doktorunuza başvurmalısınız. Kimyasal gebelik sonrası hamile kalanlar sağlıklı bir gebelik geçirebilirler.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kimyasal gebelik nedir, yeniden hamile kalmaya engel mi?

Haberin Devamı

Kimyasal gebelik, son adet tarihinden yaklaşık 3 hafta sonra vücuttaki B-HCG hormonunun yükselmesiyle başlar. Ancak kimyasal gebeliklerde HCG testi pozitif olmasına karşın, ultrason ile gebelik kesesi görülmez.

Genellikle ciddi bir kanama ve ağrı olmadan düşük gerçekleşir. Kimyasal gebelikler çoğu zaman fark edilemez. Kişi, adetinin birkaç gün geçtiğini ve sonradan adet gördüğünü zanneder veya doğru zamanda adet görülür ancak görülen adetin diğerlerinden farklı olduğu kanaati oluşur.

Gebeliği olumsuz etkileyecek ilaçlar kullananlarda, radyasyona ya da zararlı kimyasallara maruz kalanlarda…

Genel anlamda kimyasal gebeliğin, sperm ve yumurtadan gelen kromozomların birleşmesi sırasındaki kusurlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu durum her anne adayında olabileceği gibi ileri yaş gebeliklerde, tiroit hastalığı ve ek hastalık durumlarında görülebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca gebeliği olumsuz etkileyecek ilaçlar kullananlarda, radyasyona ya da zararlı kimyasallara maruz kalanlarda daha sık görülür. Hamileliğin erken gebelik döneminde oluşan kanama durumlarında, kimyasal gebelik kaybı ile tutunma kanamasını birbirinden ayırmak çok kolay değildir. Ancak kesin olmamakla beraber, tutunma kanamasının rengi çok daha açık sulu pembe, düşük kanaması ise daha koyu vişne çürüğü rengindedir.

Anne veya babadan kaynaklı bir sorun değildir!

Kimyasal gebeliğin anne veya babadan kaynaklı bir sorun olmadığının bilinmesi gerekir.

Kimyasal gebelik yapılan bir hata sonucunda oluşmaz. Tekrarlanma olasılığı vardır, ancak bu durum çoğu zaman gözlenmez. Kimyasal gebelik geçiren anne adaylarının bir kez daha çocuğu olmaz gibi bir algı varsa bu doğru değildir. Tekrar gebe kalınması için bir bekleme süresi de yoktur. Artık kimyasal gebelik kayıpları düşük olarak kabul etmemekteyiz. Kimyasal gebelik yaşayan anne adayları tekrardan sağlıklı bir gebelik süreci yaşayabilmektedirler.

Kısırlık ile sıkça karıştırılıyor!

Kimyasal gebeliği birkaç kez yaşayan anne adayları, “tekrar gebe kalamayacağım” korkusuyla stres yaşamaktadırlar. Bu durum, sağlıklı bir gebelik sürecine geçişte sorun oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Yeniden bir gebeliğin oluşmasının önündeki engel, kimyasal gebelik sonrasında oluşan strestir. Kimyasal gebelik geçiren bir anne adayının sağlıklı bir gebelik yaşayabileceği kanıtlanmıştır.

Bir diğer kaygı ise kimyasal gebelik geçiren anne adaylarının infertilite (kısırlık durumu) oldukları yanılsamasıdır. Bu durumu yaşayan hastalar infertilite değildir.

#Kimyasal Gebelik#Hamile#Kimyasal Gebelik Neden Olur

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bahçeci Sağlık Grubu

Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında sessiz düşük olarak bilinen kimyasal gebelik, yumurtanın erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenmesi ile meydana gelen embriyonun gelişimini sürdüremediği durumlarda ortaya çıkan, vücudun kendi kendine gebeliği sonlandırması durumudur. Kişinin normal periyodunda âdet görmeye devam ettiğini düşünmesine sebep olan kimyasal gebelik, çoğunlukla sadece laboratuvar testleri ile anlaşılabilir. Kişinin kimyasal gebeliği fark edebilmesi için menstrüel siklusunun düzenli olması ve bu döngüyü düzenli olarak takip etmesi gerekir. Kimyasal gebelik yaşayanlar nadiren âdet düzenlerinde kısa süre ile gecikme de yaşayabilir. Kimyasal gebelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmadan önce kimyasal gebelik nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Düzenli bir şekilde adet gören kişi, 28 günde bir âdet olur ve ilk âdet kanamasının gerçekleştiği günü takip eden 14 ile günde yumurtlar. Yumurtalıklar, içinde bulundukları kesecikleri ya da farklı bir deyişle folikülleri çatlatarak, yumurtalıklar ile rahim arasında yer alan fallop tüplerine ilerler. Yumurtlamanın gerçekleştiği günden bir iki gün önce ya da yumurtlamanın gerçekleştiği gün, korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde, erkek üreme hücresi olan sperm ile yumurta fallop tüplerinde bir araya gelir. Yumurtanın fallop tüplerinde döllenmesi ile birlikte embriyo oluşur. Yaklaşık bir hafta boyunca gelişimini sürdüren embriyo, bu sürenin sonunda rahme inerek implantasyon yani tutunma sürecini gerçekleştirir. Bir önceki âdet kanamasının ilk gününü takip eden güne denk gelen bu süreç içinde, kanda ve idrarda beta HCG hormon seviyesi sürekli olarak yükselir.

Gebelik belirtilerinden biri olan hormon düzeyi sayesinde bu süreç içinde gebelik testi pozitif gelebilir. Ancak gebeliğin erken dönemi olarak tanımlanan bu dönem içinde gebelik, kimyasal gebelik ya da farklı bir deyişle biyokimyasal gebelik nedeniyle sonlanabilir. Kimyasal gebelik, normal bir şekilde yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen embriyonun sağlıklı şekilde gelişememesi sonucu vücuttan atılması olarak tanımlanır. Bu aynı zamanda biyokimyasal gebelik nedir sorusunun da yanıtıdır. Sessiz düşük olarak da bilinen bu durumda embriyo henüz uterusa tutunmadığından normal düşük vakaları gibi küretaj gerektirmez. Çoğunlukla kişi, henüz gebe olduğunun farkına varmadan gelişimini sürdüremeyen embriyo, âdet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Kimyasal gebelik sonrası âdet düzeninde çoğunlukla bir farklılık yaşanmaz.

Ancak gebelik planlayan ve âdet düzenini kontrol eden kişi, kimyasal gebeliğin farkına varabilir. Korunmasız ilişki sonrasında gebelik testi yapılması durumunda, yumurtanın döllenmesi ile kadın vücudunda artan hormon düzeyi, gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olur. Gebelik testinin pozitif çıkmasından kısa bir süre sonra yaşanan âdet kanaması ile kişi, kimyasal gebeliği fark edebilir. Tüm düşük vakalarının %75&#;ini oluşturan kimyasal gebelik nasıl olur sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kimyasal Gebelik Belirtileri

Kimyasal gebelik, gebelik oluşumunun çok erken safhasında düşüğe sebep olur. İki âdet dönemi arasında, kişinin henüz gebe olduğunu fark etmeden gerçekleşmesinden dolayı çoğunlukla bir belirtiye de sebep olmaz. Bu durum kimyasal gebeliğin sessiz düşük olarak adlandırılmasına da neden olur. Ender vakalarda karın bölgesinde kramp ve lekelenme şeklinde belirti gösterir. Ancak gebelik belirtilerinden olan; mide bulantısı, kusma ve yorgunluk gibi belirtiler göstermez. Âdet döngüsünde bir hafta kadar gecikme, kimyasal gebeliğin yaygın belirtileri arasında yer alır. Fakat bir haftalık âdet gecikmeleri normal kabul edildiğinden genellikle şüphe uyandırmaz ve gebelik henüz farkına varılmadan, kendiliğinden sonlanır.

Gebelik planlayan, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren ve yumurtlama döneminden sonra gebe kalıp kalmadığını düzenli olarak kontrol eden kişiler, kanda yükselen beta HCG hormonu sayesinde gebe olduğunu fark edebilir. Yaklaşık bir hafta sonra normal bir şekilde gerçekleşen âdet kanaması ile de gebeliğinin, kimyasal gebelik nedeniyle sonlandığının farkına varabilir. Kimyasal gebelik nasıl anlaşılır sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kadın yumurtası ile erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelerek döllenmesiyle meydana gelen embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürememesi sonucunda, embriyonun âdet kanamasıyla vücut dışına atılması sonucunda kimyasal gebelik oluşur. Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı, kimyasal gebelik ne demek ve kimyasal gebelik neden olur gibi soruları; yumurta hücresinin sağlıklı bir şekilde döllenememesi nedeniyle meydana gelir şeklinde yanıtlanabilir.

Gebeliğin oluşumu için ilk adım olan embriyonun meydana gelmesi sağlansa bile embriyonun rahme tutunması gerçekleşmediğinden, embriyo gelişimini sürdüremez. Dolayısıyla döllenen ve gelişimini sürdüremeyen döllenmiş yumurta âdet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Kimyasal gebelik nedenleri arasında; rahimde var olan anomaliler, hormonal düzensizlikler, tiroit ve genetik problemler de yer alabilir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik

Kimyasal gebelik yaşanması, âdet döngüsünde kısa bir gecikmeye neden olsa da, üreme sisteminde herhangi bir soruna yol açmaz. Halk arasında yaygın olarak kimyasal gebelik sonrası hamilelik oluşumunun mümkün olmadığı hatta sessiz düşüğün kısırlığa yol açtığı düşünülse de bu kesinlikle yanlıştır. Kimyasal gebelik sonrası üreme sistemi ve doğurganlık düzeyi değişmez. Dolayısıyla bir önceki gebeliği, kimyasal gebelik nedeniyle sonuçlanan kişi, normal yollardan ya da tüp bebek tedavi yöntemi ile sağlıklı bir gebelik sonrasında doğum yapabilir. Ancak üst üste üçten fazla kimyasal gebelik yaşanması durumunda, altta yatan faktörlerin araştırılması için hekime başvurulması gerekir.

Kimyasal Gebelik Normal Gebeliğe Döner Mi?

Kimyasal gebelik sebepleri açısından incelendiğinde embriyonun, uterusa tutunamaması nedeniyle gebeliğin çok erken dönemde sonlandığı görülür. Birer hücre olan yumurta ve spermin döllenmesi sonucu ortaya çıkan embriyoda kromozomal anormallikler de kimyasal gebeliğe yol açar. Kimyasal gebelik olmaması için ne yapılmalı sorusu da bu sebepten dolayı yapılacak bir şey olmadığı şeklinde yanıtlanır. Dolayısıyla kimyasal gebelik normal gebeliğe döner mi sorusu da hayır dönmez şeklinde yanıtlanır. Ancak kimyasal gebelik sonrası ilk âdet kanamasını takip eden 14 ile günde yumurtlama tekrar gerçekleştiğinden, kişi tekrar gebe kalabilir.

Kimyasal Gebelik Kaç Gün Sürer?

Embriyonun sağlıksız bir şekilde oluşmasından kaynaklanan kimyasal gebelik, genellikle 4 ile 5 günlük âdet kanaması ile sonlanır. Normal âdet kanamasından farklı olmayan bu durum, bazı vakalarda daha uzun süre ve fazla miktarda kanamalara neden olabilir. Kimyasal gebelik kaç gün sürer sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Ancak 10 günden daha uzun süren kanama varlığında, kişinin dış gebelik açısından da değerlendirilmesi için mutlaka doktora başvurması gerekir.

Kimyasal Gebelik Tedavisi

Normal yollardan ya da tüp bebekte kimyasal gebelik, üst üste 3 kez oluşmadığında ilaçlı tedavi ya da operasyon gerektiren bir durum değildir. Yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişememesine neden olan kromozomal bozukluk, embriyonun vücut dışına atılmasını sağlayan doğal bir süreçtir. Embriyo âdet kanaması ile vücut dışına atıldığından diğer düşüklerde olduğu gibi küretaja gerek duyulmaz. Ancak 3 kez ve üzerinde kimyasal gebelik yaşayan kişinin kimyasal gebelik tedavisi görmek üzere hekime başvurması gerekir. Bu noktada gebeliğin sonlanmasına neden olan diğer sorunlar araştırılır ve yapılan testlerle beta HCG hormon düzeyinin düşme hızı kontrol edilir. Kimyasal gebelik hakkındaki tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası