süt saklama poşeti nasıl kullanılır / Anne sütü saklama koşulları nelerdir? - Kidsgourmet

Süt Saklama Poşeti Nasıl Kullanılır

süt saklama poşeti nasıl kullanılır

Anne Sütü Nasıl Saklanır? Süt Saklama Poşeti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerini anne sütünden mahrum bırakmak istemeyen pek çok anne, süt saklama poşetlerini günlük hayatına dahil ediyor. Böylece bebeklerin anne sütüne her durumda doğal ve steril bir şekilde ulaşması mümkün oluyor. Eh, sonuçta anneler her şeyi düşünür; öyle değil mi?

Dünyanın en mucizevi besinlerinden biri olan anne sütü, içeriğinde bebeklerin ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri barındırıyor. Anne sütünü uzun süreli olarak yeterli miktarda temin etmek, bebeklerin hem sağlıkla büyümelerine hem de ömür boyu sağlıklı olabilmelerine katkıda bulunuyor. Kimi anneler bebeklerini emzirmek için fazlasıyla zahmet verirken, kimi anneler bu konuda daha şanslı olabiliyor. Her durumda anne sütü, bebeklerin en önemli besini olarak değerini korumaya devam ediyor.

Peki, anne sütünü ilk andaki doğallığıyla koruyan ve anne yanında olmadığında dahi bebeğin normal beslenme düzenine devam etmesini sağlayan süt saklama poşetleri ile daha önce tanışmış mıydınız?


Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

“Anne sütü nasıl muhafaza edilir?” sorusunun cevabı, bilhassa da yeni anneler için büyük önem taşıyor. Çünkü annenin süt miktarını etkileyen hormonal değişimler yaşandığında ve süt sağmak için uygun koşullar sağlanamadığında, doğru koşullarda muhafaza edilen anne sütü tam bir kurtarıcı oluyor.

Süt saklama poşeti, anne sütünü doğallığı ve tazeliği bozulmadan muhafaza etmeye imkan veriyor. Bunun yanı sıra anne sütü saklama kabı da en çok tercih edilen diğer süt muhafaza yöntemini oluşturuyor. Anne sütünü muhafaza ederken önem taşıyan sterilizasyon, süt saklama poşeti ve süt saklama kaplarıyla uygun şekilde sağlanabiliyor.

Süt Saklama Poşeti Nedir?

Süt Saklama Poşeti Nedir?

Süt saklama poşeti, anne tarafından sağılan sütün steril bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan bir ambalaj çeşidini oluşturuyor. Farklı boylarda bulunabilen anne sütü saklama poşeti çeşitleri, bebeğin annesini ememeyeceği durumlarda anne sütü ihtiyacını karşılamasına yardımcı oluyor.

Süt Saklama Poşeti Neden Kullanılır?

Süt Saklama Poşeti Neden Kullanılır?

Anneler, gün içinde çeşitli sebepler dolayısıyla bebeklerinden ayrı kalabiliyor. Bu, iş gibi süreklilik gerektiren durumlardan dolayı olabildiği gibi birkaç günü kapsayan seyahat vb. durumlardan da kaynaklanabiliyor. Süt saklama poşeti ise, anne tarafından sağılan sütü steril bir şekilde muhafaza ederek bebeklerin anne sütü ile beslenmeye devam edebilmesine imkan veriyor. Böylece anneler, bebeklerinin yanında olamadıkları durumlarda dahi onları sütleriyle beslemeye devam edebiliyor.

Annenin sütünün fazla olduğu durumlarda da süt poşetinden de faydalanılabiliyor. Fazla sütünü sağan anne, onu anne sütü poşetine doldurarak birkaç ay boyunca bozulmadan muhafaza edebiliyor. Annenin sütünün kesildiği veya süt sağmanın yapılamadığı durumlarda bu, ebeveynler için kurtarıcı bir seçenek oluyor.


Her anne bebeği için kusursuz bir beslenme düzeni hayal etse de, hayat şartları veya hormonal durumlar bu konuda bazı değişikliklere yol açabiliyor. Örneğin; doğum izninde olan bir anne bebeğini düzenli olarak rahatça emzirebilirken, işe dönme vakti geldiğinde emzirme durumu sekteye uğrayabiliyor. Bu da bebeğin gelişiminde büyük önem taşıyan anne sütünün teminini azaltabiliyor. Aynı zamanda, hormonal sebeplerden dolayı bazı annelerin sütünde artışlar/azalmalar yaşanabiliyor. Bu durum, annenin sütünü koruma ve gerektiği zamanda bebeğine verme ihtiyacını artırabiliyor.

Süt Saklama Poşeti Ne Zaman Kullanılır?

Süt Saklama Poşeti Ne Zaman Kullanılır?

Süt saklama poşeti, annenin sütünü sağıp hazırlamasından itibaren kullanıma hazır oluyor. Anne sütü, poşetlerin içine doldurulup doğru bir şekilde kilitlendikten sonra bebeğe verilecek zamana kadar güvenle saklanabiliyor. Süt poşetinde muhafaza edilen sütler, uygun sıcaklığa getirildikten sonra bebeğe vermeye hazır hale geliyor.

Süt saklama poşeti,

  • Oda sıcaklığında üç saat,
  • Buzdolabında üç gün,
  • Buzlukta üç ay,
  • Derin dondurucuda altı ay muhafaza edilebiliyor.

Süt Saklama Poşeti Nasıl Kullanılır?

Süt Saklama Poşeti Nasıl Kullanılır?

Süt poşetlerini kullanmaya başlamadan önce, süt kaybının ve bozulmalarının önüne geçebilmek adına ilk olarak poşetlerde yırtık vb. hasarlar olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Poşetlerin sağlam olduğuna karar verdikten sonra anne tarafından sağılan süt, şişe ya da biberon yardımıyla poşetlere aktarılabiliyor. Sütün ziyan olmaması için bu işlemin dikkatle yapılması gerekiyor. Sütü poşetlere aktarma işi bittikten sonra, poşetlerin güvenli bir şekilde kilitlenmesi ise unutulmamalı.

Kilitleme işleminin ardından, sütün doğru şekilde muhafaza edilebilmesi için süt saklama poşetinin üstüne sütün sağıldığı tarih ve saat bilgisinin yazılması en uygunu oluyor. Bu sayede hangi sütün önce tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak da mümkün hale geliyor. Eğer anne sütü süt saklama poşeti ile kreş gibi yerlere teslim edilecekse, poşetin üstüne muhakkak bebeğin isim soyisim bilgilerinin de yazılması gerekiyor.

Buzdolabından çıkarılan anne sütü saklama poşeti, ılık bir suyun içerisinde yavaş yavaş ısıtılabiliyor. Buzlukta ve derin dondurucuda muhafaza edilen anne sütünün ise önce buzdolabının alt bölümünde sekiz-dokuz saat bekletilerek çözülmesi gerekiyor. Sütün, bebeğe vermek üzere biberona aktarılmadan önce mutlaka uygun ve yeterli bir sıcaklıkta olması gerekiyor.


Süt Saklama Poşeti Tekrar Kullanılır mı?

Süt Saklama Poşeti Tekrar Kullanılır mı?

Steril bir muhafaza yöntemi olan anne sütü poşeti, kullanımdan sonra sterilliğini yitirdiği için tek kullanımlık oluyor. Anne sütünü hijyenik bir şekilde korumaya devam etmek ve steril bir muhafaza sağlamak için her sağımda yeni süt poşetinin kullanılması gerekiyor. Bu sebeple açılan ve içi boşaltılan süt poşetinin tekrar kullanımına mahal vermeden doğrudan çöpe atılması gerektiği unutulmamalı!

Süt saklama poşetlerinin tek kullanımlık olmasına karşın, anne sütü saklama kapları birçok kez kullanılabiliyor. Fakat bunun için de saklama kaplarının, her kullanımdan sonra sıcak suda sterilize edilmesi gerekiyor. Sterilize edilmeyen anne sütü saklama kapları, taşıyabilecekleri bakterilerden dolayı bebekler için tehlikeli olabiliyor.


Süt Saklama Poşeti Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Süt Saklama Poşeti Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Süt saklama poşetinde yırtık vb. hasarların bulunmaması, poşetin doldurulması esnasında dışarıya süt akıtılmaması, dolum sonrası güvenli bir şekilde kilitlenmesi ve kilit kısmının birkaç kez kontrol edilmesi; aynı zamanda poşetin üstüne tarih-saat ve gerektiği durumlarda bebeğin isim bilgisinin yazılması son derece önemli.

Ayrıca yeniden hatırlatmak gerekirse, süt saklama poşeti ağzı açıldıktan sonra sterilliğini kaybediyor. Bu nedenle poşetlerin, bebeğin tek seferde tüketimine yetecek şekilde doldurulması gerekiyor. Aksi takdirde anne sütünün önemli bir kısmı ziyan olabiliyor. Ayrıca dondurucuya girmeyecek süt poşetlerinin ağzına kadar doldurulmaması da büyük önem taşıyor. Ağız kısmında boşluk bırakılması, poşetin hareketi ve açılımı esnasında kolaylık sağlayabiliyor.

Süt saklama poşeti seçiminde de dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Anne sütünün doğallığını korumak ve bebeklere temiz bir tüketim sunmak için, süt poşetinin zararlı bileşenler içermediğinden emin olmak gerekiyor. Özellikle de PVC ve BPA gibi maddelerin seçilen süt poşetinde bulunmaması büyük önem taşıyor.


Süt Saklama Poşeti Avantajları Nelerdir?

Süt Saklama Poşeti Avantajları Nelerdir?

Süt saklama poşeti, en büyük avantajını annenin bebeğinin yanında olamadığı durumlarda ortaya koyuyor. Süt poşeti sayesinde anneler, bebeklerinden ayrı kalsa dahi onları kendi sütleriyle beslemeye devam edebiliyor. Anne sütünü steril ve hijyenik bir şekilde muhafaza etmeyi sağlayan süt saklama poşeti, annenin sütünün azaldığı ya da arttığı durumlarda kısa ve uzun vadeli bir kurtarıcı oluyor.

Süt saklama poşeti, aynı zamanda anne sütünü ilk günkü tazeliğinde ve yüksek besin değerleriyle tüketmeye imkan tanıyor. Bebekler için oldukça önemli olan bu durum, gelişim süreçlerine çok yönlü katkı sağlıyor. Ayrıca süt saklama poşetlerinin hem oda sıcaklığında hem de buzdolabında ve buzlukta muhafaza edilebilmesi, kısa ve uzun süreli tüm tüketimler için işe yarar bir seçenek sunuyor.

Eti Cicibebe ile bebek beslenmesi hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için tıklayın!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Süt saklama poşetlerinin kullanımı hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Anne sütü, bebekler için en ideal besinleri bünyesinde bulunduran mucizevi bir besindir. Bebeğinizin büyümesi için gerekli olan tüm protein, vitamin ve yağları bünyesinde bulundurur, sindirimi çok kolaydır. Anne sütünün doğru saklanması ve nasıl saklandığı önemlidir. Kullanacağınız anne sütü saklama poşeti sütün ziyan olmaması ve enfeksiyon taşımaması açısından önemlidir.

Anne sütünün içeriğinde bulunan antikorlar sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemi güçlenir, virüs ve bakterilere karşı savunma sistemi yükselir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde astım, solunum yolu hastalıkları, alerji, ishal nöbetleri ve kulak rahatsızlıklarının görülme olasılığı daha düşüktür.
Bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre emzirmek, anne sütü ile beslemek onun sağlığı ve gelişimi için yapabileceğiniz en büyük yatırımdır.
Emzirmek en idealidir ancak bazı durumlar vardır ki emzirmenin yanısıra sütünüzü sağmanız gerekir. Annenin işe dönmesi, bebeğin memeden süt emmekte zorlanması (özellikle prematüre bebeklerde), annenin sağlık nedenleriyle emziremediği, göğüs ucunun uygun olmadığı durumlarda ya da sütünün fazla olduğu durumlarda sütü bir pompa yardımı ile sağmak ve saklamak gerekir. Sonuçta nedeni her ne olursa olsun, sütünüz olduğu müddetçe bebeğinizin maksimum seviyede sütten faydalanabilmesi için elinizden gelen çabayı göstermenizi önemlidir.

SÜT SAKLAMA POŞETİ NASIL SAKLANIR?

Süt sağan annelerin fazla sütlerini saklayabilmeleri için en çok ihtiyaç duyacakları şeylerden birisi süt saklama poşetidir.
Buzdolabında ya da derin dondurucuda az yer kaplaması ve pratik olması nedeniyle süt saklama poşetleri, sütü saklamanın en kolay yöntemidir. Sağdığınız sütleri;

  • Oda sıcaklığında 3 saat
  • Buzdolabında 3 gün (buzdolabının kapağında değil, ana raflarında saklayın)
  • Buzlukta 3 ay
  • Derin dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.

Sütü saklarken poşetin üzerine sütü sağdığınız tarih ve saati yazmanız önemlidir. İlk sağılan süt önce içirilmelidir.

Kiinde süt saklama poşeti satın almak için tıklayın

SÜT SAKLAMA POŞETİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için damlası bile çok değerli olan anne sütünün en hijyenik şekilde saklanması çok önemlidir. Farklı markaların, farklı doku ve yapılarda pek çok poşet alternatifi bulunmakla birlikte en dikkat edilmesi gereken noktalar poşetin içeriği ve kullanımının pratikliği, sağladığı hijyendir.

Diğer buzdolabı poşetlerinden farklı olarak anne sütü saklama poşetleri önceden sterilize edilmiştir, kullanıma hazırdır, tek kullanımlıktır ve içeriği bebek sağlığına çok daha uygun olmalıdır.

Poşetin içinde BPA, PVC ve Ftalat bulundurmaması bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Diğer önemli husus ise kullanımının pratik olması, dökülme, sızma yapmamasıdır. Sütü pompa ile bir biberona sağmak ve sonra bir saklama poşetine boşaltmak daha geleneksel ve alışılmış bir yöntem iken artık çok daha gelişmiş, kullanımı kolay poşetler bulunmaktadır.

Yıllardır dünyanın en iyi süt saklama poşeti sıralamasında ilk sıraya oturan Kiinde Twist süt saklama poşeti bu anlamda diğer poşetlerden çok daha farklı yapısı; sağma, saklama ve beslenmeyi tek bir poşet ile yapabileceğiniz beslenme sistemi ile klasik yönteme oranla açık ara fark yaratır.

SÜT SAKLAMA POŞETİ NASIL KULLANILIR?

Normal bir poşet daha ince yapılıdır ve ağzı fermuar sistemi ile kapanır. Dolayısıyla sütün sızması ya da poşetten biberona sütü boşaltma esnasında sütün dökülme olasılığı yüksektir. Bu yöntemde sütü pompadan bir biberona sağar, sonra poşete aktarırsınız. Sonra buzlukta saklarsınız. Bebeğinize içireceğiniz zaman poşeti ya 8 saat önceden buzdolabına alır ve çözülmesini beklersiniz ya da direkt bir kase sıcak suda benmari usulü eritebilirsiniz. İçme ısısına gelen sütü saklama poşetinden bir biberona aktarır ve bebeğinize verirsiniz.

Kiinde Twist süt saklama poşetleri, diğer süt saklama poşetlerinden daha kalın bir yapıdadır, bu sayede yapışma, yırtılma sorunu yaşamazsınız. Alışılmışın dışında kapaklı yapısı ile süt dolu poşeti ters bile koysanız sızma, dökülme olmaz, sütünüzün damlasına zarar gelmez. Yine kapağı sayesinde, Kiinde poşetten sütü boşaltmak da çok daha kolay ve sütü döküp, ziyan etmeden olacaktır. Kiinde poşetler, bir biberon kadar sağlam bir saklama poşeti kadar kolay kullanılabildiği için annelik serüveninizin vazgeçilmezi haline gelecek.

Kiinde sisteminde, Kiinde ara adaptörleri ile Kiinde poşeti her marka pompaya takabilirsiniz. Böylece sütünüz hava ile temas etmeden sütü, saklayacağınız poşete direkt sağmış olursunuz. Böylece kontaminasyon sorunu yani anne sütüne herhangi bir enfeksiyon bulaşma riskini ortadan kalkmış olur.

Kiinde poşetin üzerine tarih ve saat bilgilerini yazdıktan sonra sütünüzü dondurucuda/buzlukta saklarsınız. Bebeğinizi besleyeceğiniz zaman, poşeti tarih sırasına göre buzluktan alır ve bir kase sıcak suda benmari usulü ısıtırsınız. İçme ısısına gelmiş olan Kiinde poşeti, Kiinde Squeeze biberona takıp, doğal akışlı başlığı ile bebeğinize anında içirebilirsiniz. Besleme aşamasında da süt transferi olmaması hem sütün damlasına zarar gelmemesi, hem de pratiklik ve hijyen açısından büyük fark yaratır, zamandan tasarruf ettirir ve kullanacağınız elektrik, su, deterjan, sterilizasyon gibi aşamaları tamamen ortadan kaldırır.

Annelik serüveninde hayat çok yoğun olacağından bir dakika bile sizin için çok kıymetli olacaktır. Kiinde bu sebeple de anneler tarafından çok tercih edilmektedir.

SÜTÜ ISITIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Anne sütünü ısıtırken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi sütün nasıl ısıtılacağıdır. Süt saklama poşetindeki ya da biberondaki bir sütü kesinlikle mikrodalgada ya da ocakta ısıtmamalısınız.

Anne sütünün içerisinde yaşayan antikorlar bulunmaktadır. Bu antikorlar bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkla mücadele etmesini sağlar. Çok yüksek ısıya ya da buhara maruz kalan sütte yaşayan antikorlar ölür ve anne sütünün besin değeri düşer. O nedenle anne sütünü 70 dereceden sıcak olmayan yani parmağınızı batırabileceğiniz sıcaklıkta bir kase suda ısıtmanız tavsiye edilir.

İlgili Ürünler

Anne sütü bebekler için temel besin kaynağıdır. Uzmanlar ilk 6 ay boyunca bebeklere yalnızca anne sütü vermeyi önermektedir. Anne sütünün sağıldıktan sonra doğru koşullarda saklanması sütün  bozulmaması adına çok mühimdir. Anne sütü nasıl ve ne koşullarda saklanır? Dondurulmuş anne sütü nasıl çözülür?

İşte ayrıntılar:

Anne sütünün nasıl saklanması gerektiği özellikle çalışan annelerin veya herhangi bir sebep ile bebeğini anında emzirme imkanı olmayan annelerin mutlaka bilmesi gereken bir konudur. Anne sütünün saklama koşulları ile ilgili Türkiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Öznur Küçük bize şu bilgileri verdi:

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANMALIDIR? ANNE SÜTÜ NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİR?

Bildireceğimiz önlemler sayesinde anne sütünün bozulmadan daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz. Anne sütünü bozulmadan saklayabilmek için ilk yapmanız gereken ellerinizi güzelce yıkamaktır. Ardından sütünüzü elle veya makine ile sağın. Sütünüzü sağdıktan sonra süt saklama poşetleri, süt saklama kapları veya küçük cam kavanozlara koyup buzdolabında yahut buzlukta anne sütünü muhafaza edebilirsiniz.

Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir:

  • Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat
  • Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün
  • Derin dondurucuda (-18 derecenin altında) ise 3 ay saklanabilir.

Süt saklama poşetleri internette veya eczanede satılan anne sütünü saklamak üzere tasarlanmış ve sütü içerisine koyduktan sonra ağzını kilitleyebileceğiniz poşetlerdir. Tek kullanımlıktır ve tekrar tekrar temizlemenize gerek yoktur.

Sütünüzü saklamak için kullanacağınız süt saklama poşetine ya kabına etiket ile o günün tarih ve saatini kaydedin. Böylelikle karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.

Uzun süre buzlukta kalmış ve kullanılmamış sütleri kullanmadan önce muhakkak koklayın, şayet ekşi bir koku sezinliyorsanız, tereddüt etmeden sütü atın. 

DONDURULMUŞ ANNE SÜTÜ NASIL ÇÖZDÜRÜLMELİDİR?

Dondurulmuş anne sütünü çözdürürken yapılan hatalı uygulamalar sütün bozulmasına ve sütte bakteri üremesine neden olur. Bu da bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Dondurulmuş anne sütünü çözmek için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

Yukarıda da bildirdiğimiz gibi anne sütünü derin dondurucuda 3 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Donmuş olan anne sütünü çözdürmek için sütü kullanmadan bir gün önce dondurucu kısımdan buzdolabının normal kısmına koymalısınız. Sütünüz buzdolabında eriyecektir.

Önceden dondurulmuş bir süt, buzdolabında 12 saat bekleyebilir.

Dondurulmuş süt oda sıcaklığında çözdürülmeye bırakılmamalıdır. Oda sıcaklığında çözdürmek anne sütünde bakteri birikimine neden olabilir. Ayrıca anne sütünü mikrodalgada da ısıtmayın. Mikrodalga kullanımı sütün içeriğindeki faydalı bileşenler zarar verebilir.

Diğer dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur: Dondurulmuş sütü çözdürdükten sonra bu sütü tekrar dondurmayın. Dondurulmuş süt ikinci defa dondurulmamalıdır.

Buzluktan çıkardığınız sütü benmari usulü de ısıtabilirsiniz. Bir tencereye sıcak su ekleyin. Buzluktan çıkardığınız süt saklama kabını alıp bu sıcak suyun içerisine bırakın. Benmari usulü denilen bu yöntem ile donmuş süt kısa sürede çözünecektir.

ANNE SÜTÜ SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Anne sütü oda sıcaklığında üç saat, buzdolabında üç gün, derin dondurucuda ise üç ay saklanabilir.

Sağılan anne sütünün saklanması için kullanılması gereken kaplar bir diğer önemli konudur. Anne sütünün saklanmasında en güvenlisi cam kavanozlardır.

Anne sütü buzdolabı veya derin dondurucunun orta rafında ya da rafın arka tarafında saklanmalı. Sütü buzdolabının kapağında yahut ön bölümlerinde saklamak, sütün daha yüksek ısıda kalmasına ve çabuk bozulmasına yol açabilir.

Buzluktan çıkardığınız anne sütü ocakta kaynatılmamalı yahut mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Çünkü mikrodalga fırın ya da sütü kaynatma, sütün immünolojik içeriğine zarar verir.

Çözdürülüp ısıtılan anne sütü ise yeniden dondurulmamalıdır.

Dondurulmuş anne sütünü mikrodalga veya ocakta ısıtılmamalıdır.

Çelik kaplar ve pet şişe sütün immünolojik içeriğini bozabileceği için bu kaplarda saklamak uygun değildir.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası