engelli araç almak için gerekli evraklar / Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır? | Koalay

Engelli Araç Almak Için Gerekli Evraklar

engelli araç almak için gerekli evraklar

ÖTV&#;siz Engelli Araç Alımı Şartları ve Süreci

ÖTV&#;siz Engelli Araç Alımı Şartları ve Süreci, Ülkemizde farklı nedenlerden dolayı engelli kalmış ya da doğuştan engel sahibi olan pek çok birey bulunmaktadır. Engelli bireylere yönelik araç alım satımı da kolaylaştırılmıştır. Engelli araç alımı şartları nelerdir, engelli araç alımı için gerekli evraklar, engelli araç satışı nasıl yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin engelli vatandaşların haklarını korumak, hayatlarını daha yaşanabilir hale getirmek amacıyla uyguladığı desteklerden birisi de ÖTV indirimi ve muafiyetidir. Engel derecesine göre engelli vatandaşların indirimli ya da muaf olduğu özel tüketim vergisinin fiyattan düşülmesi ile birlikte engelli vatandaşlar daha ucuz fiyatlara araç satın alabilirler. Bu da engelli vatandaşların daha kolay ulaşım sağlamasına destek olur. Engel seviyesi araç kullanma konusunda risk teşkil etmeyen vatandaşlar satın aldıkları araçları sürücü belgesine sahip olmaları halinde kendileri kullanabilirken araç kullanamayan ya da kullanmak istemeyen engelli vatandaşların satın aldığı araçları ise bir yakınları sürebilir. Buna ek olarak engelli araç indiriminin uygulanması için hem vatandaşların hem de araçların bazı şartlara uygunluk taşıması gerekmektedir.

Engelli Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?

ÖTV İndirimli Araba Almak İçin Özürlü Raporu Kaç Olmalı?

Engelli ÖTV indiriminden faydalanmak için bir vatandaşın en az yüzde 40 oranında engele sahip olması gerekir. Dolayısıyla sağlık kurulu tarafından verilen raporda yüzde 40&#;tan daha düşük bir engele sahip olduğu belirtilen vatandaşlar araç alımında ÖTV indiriminden faydalanamazlar.

Engelli araç alımı için tüm diğer şartları ve detayları en kapsamlı şekilde içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Engelli Araç İndirimi Şartları Nelerdir?

Engelli raporu olan vatandaşların ÖTV indirimli alım yapabilmeleri için birtakım engelli araç alımı şartları bulunur. Bu şartlara uyum sağlanması halinde ÖTV ödemeksizin aracı daha ucuz fiyata almak mümkündür.

Engelli indirimi ile araç alınırken uygulanan şartlarşunlardır:

  • motor gücünün üstünde araç alınamaz.
  • Sadece sıfır kilometre araçlar alınabilir. İkinci el araçlarda böyle bir indirim söz konusu olmaz.
  • Araç alındıktan sonraki beş yıllık süre içerisinde yeni bir araç alınırsa tekrar ÖTV indiriminin uygulanması söz konusu olmaz.
  • Bu şartlar doğrultusunda araç almak isteyen vatandaşlar engelli raporları ile birlikte araç satış bayilerine giderek istedikleri arabayı satın alabilirler.
  • Engel oranının yüzde 40’ın üzerinde olması gerekir. Yani yüzde 60 özürlü raporu ile araba almak mümkünken yüzde 35 engel ile indirimli araç almak mümkün değildir.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç alımında gerekli belgelerşunlardır:

  • Adına ruhsat düzenlenecek olan vatandaşa ait engelli raporu
  • Engelli vatandaşın engel derecesini gösterir belge
  • Eğer engelli vatandaş satın aldığı aracı kendisi kullanacak ise; H sınıfı ehliyet belgesi
  • Vergi dairesi tarafından alınan ÖTV ödeme belgesi

Engelli Araç Alımı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Engelli raporu ile araç alımında ÖTV indirimi uygulanacağı için engelli araç fiyatları daha ucuza gelecektir. Dolayısıyla aracın engelli için uygulanacak olan özel fiyatının belirlenmesi için bir hesaplama yapılması gerekir.

Aracı satın alacak kişinin engeline göre farklı oranda ÖTV uygulanır. Eğer engelli vatandaşın engel oranı yüzde 90&#;ın üzerinde ise hiç ÖTV alınmaz, tamamıyla vatandaş bu vergiden muaf tutulur. Yüzde 90&#;ın altında engel derecesi söz konusu ise uygulanacak olan vergi oranı ise yüzde 26,3olacaktır. Ayrıca yüzde 18 seviyesindeki KDV, engelli vatandaşların araç alımlarında yüzde 15,&#;e kadar düşmektedir. Bu iki indirimi göz önüne aldığımız zaman araç fiyatlarının engelliler için yüzde seviyelerinde düştüğünü söylemek mümkündür.

Örnek bir hesaplama yapmak gerekirse: Normal satış fiyatı Türk Lirası olan bir aracı satın almak isteyen bir engelli vatandaş ÖTV indiriminden faydalanarak aracı TL&#;ye alabilir. Bu da yaklaşık TL tutarında bir indirimin olduğunu gösterir.

Engelli Aracın Ruhsat Sahibi Kim Olur?

Engel sahibi bir vatandaş için engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alınması durumunda bu aracın resmi sahibi engelli vatandaş olacaktır. Ruhsat sahibinin kim olacağı konusunda engel oranının herhangi bir önemi yoktur. Yüzde 96 seviyesinde engel oranı söz konusu olsa ve engelli vatandaşın aracı tek başına sürmesi imkansız olsa dahi ruhsat bu vatandaşın adına düzenlenir. Fakat sürücü koltuğunda engelli vatandaşın yakınlarından birisi oturur.

Ayrıca engelli vatandaşın ruhsat sahibi olabilmesi için sürücü belgesine sahip olması ya da sürücü kursuna gitmesi gibi bir zorunluluk bulunmaz. Engelli kişinin aracı kullanması gibi bir şart da yoktur. Engelli vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için aracın sürücü koltuğunda bir yakınının oturmasında herhangi bir problem bulunmaz.

Engelli Araç Satışı Nasıl Yapılır?

Engelli araç indiriminden faydalanılarak alınan bir arabanın satılması ile ilgili prosedür duruma göre farklılık gösterir. Engelli bireylerin üzerine kayıtlı olan araçların satışı ve tecili noktasındaki işlemlerle ilgili dört farklı süreç ortaya çıkar:

1. Engelli raporu ile alınan aracın başka bir engelliye satılması

Satış ve tescil işlemleri noter tarafından düzenleneceğinden tescile ilişkin bir belge oluşturulması gerekir. Geçici belgenin düzenlenmesinin ardından ilgili aracın satış tescil belge ücreti noter tarafından tahsil edilir. Daha sonra satış sırasında kullanılan tescil belgesi noter aracılığıyla iptal edilir ve arşive eklenir.

Tescil işlemlerinin ardından aracı satın alacak olan engelli vatandaşın mevcut engeline ilişkin araçta gerçekleştirilecek düzenleme ve tadilat işlemlerine ilişkin projenin hazırlanması gerekir. Bu aşamaların ardından aracı satın alan kişinin ikamet ettiği adresteki trafik tescil kuruluşuna başvurması ve araç tescil belgesini alması gerekir.

2. Engelli raporu ile alınan aracın engelsiz birine satılması

Engelli raporu ile alınan bir aracın engelli olmayan bir vatandaşa satılması halinde standart noter işlemleri uygulanır. Fakat araç plakasındaki engelli işareti ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından kaldırılır.

3. Engelli raporu ile alınan aracın diplomatik kurum ya da kişilere satılması

Noter ve tescil işlemleri yapılır. Noter aracılığıyla tahsis edilen satış tescili belge ücretine ek olarak motorlu araç trafik belge ücretinin de ödenmesi gerekir. Normal prosedüre ilave olarak Dışişleri Bakanlığından takrir belgesinin alınması ve bu belgenin trafik tescil kuruluşuna ibraz edilmesi gerekir.

Gerekli muayene ve tadilat işlemleri için belgeler düzenlendikten sonra son olarak aracın plaka işlemleri trafik tescil kurumu tarafından düzenlenir.

4. Engelli raporu ile alınan aracın yabancı uyruklu kişiye ya da kuruma satılması

Engelli indirimi ile alınan bir aracın yabancı şirket ya da kişiye satılması halinde standart noter ve tescil prosedürleri işler. Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir.

Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur?

Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur. Fakat aracın kullanılması ve ileride satılması gibi bir talep bulunuyorsa aracın bir varisin üzerine kayıt edilebilmesi için diğer varislerin söz konusu varis lehine haklarından feragat ettiklerini bildirmeleri gerekir.

Araç, varislerden birinin üzerine geçtikten sonra ise beş yıl boyunca satılamaz, satılırsa ÖTV indirimi iptal olur, ödemenin yapılması gerekir. Bu beş senelik sürecin ardından ise aracın satışı söz konusu olabilir.

Bir örnek ile daha detaylı açıklamak gerekirse; ebeveynlerinden sadece babaları hayatta olan üç kardeşi ele alalım. Bu babanın engelli olması ve engelli raporu ile ÖTV indirimli araç alması halinde babanın vefatı söz konusu olursa aracın hakları üç kardeşe eşit olarak verilecektir. Eğer ileride aracın satılması isteniyorsa bu üç kardeşten ikisi birisinin lehine haklarından feragat etmelidir. Aracın hakkını alan kardeş de beş yıllık sürenin sonda bu aracın satışını gerçekleştirebilir.

İSPARK Engelli Araç Kaydı Nasıl Yapılır?

Engelli vatandaşlar İSPARK otoparklarında 8 saate kadar ücretsiz park imkanından faydalanabilirler. Bu ayrıcalıktan yararlanmak için araçların engelli kayıt sisteminde yer alması gerekir.

Kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi için ise bir dilekçe doldurulması ve bu dilekçenin elden, kargo ya da posta yoluyla kuruma iletilmesi gerekir.

İSPARK engelli araç kayıt başvuru dilekçesi için TIKLAYINIZ!

Yüzde 90 Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Yüzde 90, büyük bir engel oranıdır ve araç alımı söz konusu olduğunda bu kişiler araç kullanamayacak derecede engele sahip oldukları için ehliyet şartı aranmaz. Dolayısıyla bir vatandaşın yüzde 90 engelli raporu alması için hayatını tek başına idare edemiyor olması, sıradan olan günlük işleri gerçekleştirirken bile dışarıdan desteğe ihtiyaç duyması gerekir. Bu durumda olan engel sahibi vatandaşların raporu alabilmek için tam teşekküllü hastanelere başvurması ve sağlık kurulu birimleri tarafından hazırlanan onaylı engel belgesini temin etmesi gerekir. Kurul karşısına çıkan engelli vatandaşın durumu heyetteki yetkililer tarafından değerlenir ve engel oranının belirlenmesi ile rapor hazırlanmış olur.

Engelli araç alımı ile alakalı sizlere aktarabileceğimiz tüm detayları aktardığımızı düşünüyoruz. Eğer konu ile alakalı merak ettiğiniz farklı konular ve detaylar bulunuyorsa lütfen bize yorum bölümden sorularınızı iletin.

Engelli raporuyla alakalı daha detaylı bilgi için: Engelli – Özürlü Raporu Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?

ÖTV İndirimi İçin Yüzde Kaç Engel Durumu İstenmektedir?

En az %40 engel derecesine sahip olmak gerekmektedir.

ÖTV Hangi Engel Derecesinde Alınmaz?

%90 ve üzerindeyse ÖTV alınmamaktadır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Soru: Özel tertibatlı araç ithal edecek kişilerde aranan şartlar nelerdir?
Cevap: Özel tertibatlı araç ithal edecek kişinin ortopedik özürden kaynaklanan engelinin bulunması gerekir.

Ortopedik özür ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite sakatlığını ifade eder.

Kişinin engel durumuna göre iki şekilde araç ithali yapılmaktadır:
1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan araç ithali,
2- El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan araç ithali.

Bu kişiler;
a-    Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik ise ikametini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakletmek suretiyle getirilen,  
b-    Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ise; Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler (dernek, vakıf vb.) tarafından kendisine bağış yoluyla gönderilen veya bedel karşılığı alınan,
özel tertibatlı aracı vergilerden muaf olarak ithal edebilir. 

Soru: Nasıl Bir Araç İthal Edilebilir?
Cevap:
1) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılan araçlar: Bu kişiler tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan motosiklet ve motor silindir hacmi cc.’ye kadar olan otomobiller,

2) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmayan araçlar: El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olan kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, engelli kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan tarife pozisyonu altında sınıflandırılan minibüsler ile portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan,  engelli kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtaları,
muafiyet kapsamında ithal edilmektedir.   

Araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline göre yurt dışında yaptırılmış olması gerekir. Diğer bir ifadeyle, aracın engelli aracı olarak ithali amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden önce araçtaki özel tertibatın yapılmış olması gerekir.

Soru: Özel Tertibatlı Araç İthalinde Yaş Sınırı Var mıdır?  
Cevap: Aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekir.   

Soru: Hangi araçlar muafiyet kapsamında getirilemez?
Cevap: 
-    Sadece otomatik vitesli olan araçların,
-    Özel surette yapılmış hareket ettirici tertibatı bulunmayan araçların,
-    Engelli kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan araçların,
-    Arazi araçlarının
muafen ithali mümkün değildir.

Ancak, sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gaziler için araçların  özel tertibatlı olması gerekmemektedir.

Soru: Özel tertibatlı araç ithalinde muafiyet hangi vergileri kapsar?
Cevap: Muafiyet gümrük vergisi, ÖTV ve KDV’yi kapsamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan " Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 72 nci maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yapılan değişiklik ile, yurt dışından engelli muafiyeti kapsamında ithal edilen araçlar için, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri yılı için  TL’yi aşanlar için, ÖTV istisnası uygulanmayacaktır.

Soru: Nereye Müracaat Edilir?
Cevap: Özel tertibatlı engelli aracı için, araç Türkiye’ye getirilmeden önce engelli kişinin bizzat kendisi, vasisi veya Gümrük Kanununun inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından aşağıda yer alan yetkili gümrük idarelerinden birine müracaat edilir:
1- Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü
2- Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
3- İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü
4- Gebze Gümrük Müdürlüğü
5- Malatya Gümrük Müdürlüğü
6- Rize Gümrük Müdürlüğü
7- Mersin Gümrük Müdürlüğü

Soru: Müracaat İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Cevap: 
Yetkili gümrük idarelerinde her ayın ilk salı günü komisyon toplanmakta ve başvuruları değerlendirerek karara bağlamaktadır. Engelli kişinin araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük idaresine müracaat edip, engelli komisyonundan araç getirebileceğine dair onayı alması gerekmektedir. Komisyona katılım başvuruları ise E-Devlet üzerinden sunulan “Engelli Araç İthal Sistemi” başlıklı hizmet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılan araç için:
a) 26/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik esasları çerçevesinde engelli kişi adına düzenlenmiş “Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu”nun aslı veya söz konusu raporu düzenleyen kurum tarafından ya da noter tarafından onaylanmış örneği,
1) Söz konusu raporda, özel tertibat kod numarası ile engelli kişinin hangi sınıf sürücü belgesi alacağının belirtilmiş olması gerekir.
2) İlgili kişi tarafından, kişinin yurt dışında yerleşik bulunduğu ülkenin resmi bir hastanesinden alınan rapor ibraz ediliyor ise raporun Türkçe tercümesinin de bulunması gerekir.
b) Engelli kişinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi,
c) Yurt dışında ikamet eden engelli kişiler için; ikametin Türkiye’ye nakledildiğine ilişkin dış temsilciliklerimizden alınacak ikamet nakil belgesi ile yerleşim yeri naklinden önce satın alınan aracın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi,
ç) Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan engelli kişiye;
1) Yurt dışından bağış yapılması halinde; aracın bağışlayana ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi ile bağış belgesi,
2) Aracın yurt dışından bir bedel karşılığında gerçek kişi tarafından satılması halinde taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi; tüzel kişi tarafından satılması halinde fatura aslı ve her iki belgenin Türkçe tercümesi,
d) Araca takılan özel tertibata ilişkin fatura,
e) Nüfus cüzdanı örneği,
f) Engelli kişinin yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması halinde vukuatlı nüfus kayıt örneği.

2) Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmayan araçlar için:

a) Kararın üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamı kişiler için; Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kurumundan alınmış kişinin el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olduğunu ve kişinin rampa veya lift sistemli araç ile taşınabileceğini gösteren sağlık kurulu raporunun aslı veya aslının bir kamu kurumu tarafından ya da noter tarafından onaylanmış örneği,
b) Yurt dışında ikamet eden engelli kişiler için; ikametin Türkiye’ye nakledildiğine ilişkin dış temsilciliklerimizden alınacak ikamet nakil belgesi ile yerleşim yeri naklinden önce satın alınan aracın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi,
c) Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan engelli kişiye;
1) Yurt dışından bağış yapılması halinde; aracın bağışlayana ait olduğunu gösteren mülkiyet belgesi ile bağış belgesi,
2) Aracın yurt dışından bir bedel karşılığında gerçek kişi tarafından satılması halinde taraflar arasında düzenlenen satış sözleşmesi; tüzel kişi tarafından satılması halinde fatura aslı ve her iki belgenin Türkçe tercümesi,
ç) Araca takılan özel tertibata ilişkin fatura,
d) Nüfus cüzdanı örneği,
e) Engelli kişinin yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması halinde vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Soru: Karara Bağlama Süreci Nasıldır?
Cevap: Özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girişi talebi, yetkili Gümrük Müdürlüğünde oluşturulan heyet tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Gümrük Müdürlüğünde toplanan komisyon tarafından, ibraz edilen sağlık raporu ve kişinin durumu dikkate alınarak engelli kişinin ithal etmek istediği araçtaki engelinin gerektirdiği özel tertibat belirlenir.

Komisyonun toplanacağı gün, ilgili engelli kişi de anılan gümrük idaresinde hazır bulunur. Ancak, el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş kişilerin komisyona katılması zorunlu olmayıp vekalet vereceği başka bir kişi ya da varsa vasisinin temsilci olarak komisyona katılması mümkündür.

Aracın serbest dolaşıma girişine ilişkin olumlu kararın oybirliği ile verilmesi gerekir. Komisyon kararı, yetkili Gümrük Müdürlüğünce düzenlenen “Komisyon Karar Belgesi”nde belirtilir. Kararın olumlu olması halinde, karar belgesinin geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren altı aydır.

Soru: Serbest Dolaşıma Giriş İşlemleri Nasıldır?
Cevap:
1) Özel tertibatlı araç tertibatlandırılmış olarak giriş gümrük idaresine sunulur ve söz konusu gümrük idaresinde aracın 1 funduszeue.info Taşıt Takip Programına kaydettirilmesi gerekir.
2) Komisyon karar belgesinin geçerlilik süresi içerisinde istenilen belgelerle birlikte komisyon karar belgesini düzenleyen yetkili Gümrük Müdürlüğüne başvurulur ve araç söz konusu gümrüğe teslim edilir.
3) Gümrük Müdürü veya yetkilendireceği Gümrük Müdür Yardımcısı başkanlığında iki muayene memurundan oluşturulan bir heyet tarafından, aracın söz konusu komisyon karar belgesine uygunluğunun tespit işlemleri yapılarak uygun bulunması halinde ithaline izin verilir.
4) Yetkili gümrük idaresince, araç için düzenlenecek trafik şahadetnamesine satılamaz/devredilemez şerhi konularak trafik kaydı yapılmak üzere ilgili trafik tescil idaresine gönderilir.

Soru: Engelli kişi tarafından bizzat kullanılması gereken araçların başkalarınca da kullanılabilmesi mümkün müdür?
Normal şartlarda bu araçların sadece engelli kişiler tarafından kullanılması gerekir. Ancak, beklenmeyen hal ve mücbir sebeplerin varlığı halinde engelli kişinin araçta bulunması şartı ile başka bir kişi tarafından da kullanılabilir.

Soru: Özel Tertibatlı Aracın Devir ve Satış Koşulları Nelerdir?
Cevap: Kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle bir özel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halen adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracı satmış veya başka bir engelli kişiye devretmiş olmaları gerekir.

Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.

Özel tertibatlı aracın devredilmesi veya satılması halinde aşağıda yer alan hususlar dikkate alınır.
a) Bu araçların engelli kişi tarafından, başka bir engelliye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın ve gümrük vergileri tahsil edilmeksizin devri mümkündür.
b) Bu araçların engelli kişi tarafından, engelli olmayan başka bir kişiye aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren, üç yıl geçmeden satışı mümkün değildir.
c) Bu araçların serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç ila on yıl arasında engelli olmayan başka bir kişiye satışında gümrük vergileri tahsil edilir. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.

 Özel tertibatlı araç muafiyetinden faydalanan engelli kişinin vefatı halinde,
1) Aracın varise intikalinde gümrük vergileri aranmaz. Varislerin, kendi adlarına yeni bir trafik şahadetnamesi düzenlenmesini teminen veraset ilamı tarihinden itibaren altı ay içinde yetkili gümrük idaresine başvurması gerekir.
2) Bu araçların varis tarafından, engelli veya engelli olmayan başka bir kişiye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın devri veya satışı mümkündür.
3) Bu araçların, varis tarafından engelli olan başka bir kişiye devrinde gümrük vergileri aranmaz. Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.
4) Bu araçların, varis tarafından engelli olan bir kişiye devrinden sonra, bu engelli kişi tarafından aracın engelli olmayan başka bir kişiye satışında, aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 10 yıllık süre dolmuş ise gümrük vergileri aranmaz.

Soru: Gümrük İdaresinden İzin Alınmaksızın Satışı, Devri Yapılan Araç için Nasıl bir Yaptırım Uygulanır? 
Cevap:  Muafiyetten faydalanamayan kişi, kurum ve kuruluşlara izin alınmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak ödünç verilen, teminat olarak gösterilen, kiralanan, devredilen, satılan veya muafiyet amacı dışında kullanılan eşyanın gümrük vergileri tahsil olunur ve gerekmesi halinde sayılı Kaçakçılık Kanunu, sayılı Türk Ceza Kanunu ve varsa diğer kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

Engelli araç alımı için gerekli evraklar nelerdir? ÖTV indirimli engelli aracı satın alırken gereken belgeler listesi

Ülkemizde engelli vatandaşların hayatlarına kolaylık kazandırmak amacıyla ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi ödemeden araçları satın alma ve satmalarına olanak sunuluyor. Bu kişileri toplumsal hayata kazandırabilmek amacıyla uygulanan düzenlemeye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla yüzde oranında engeli bulunan ve bu rapora sahip olan vatandaşlar araç alımlarında ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Bu kanuni düzenlemeler ise çok sayıda vatandaşın gün içerisinde detaylarını merak ederek araştırdığı konular arasında yerini alıyor. Buna göre; Engelli araç alımı için gerekli evraklar nelerdir? İşte ÖTV indirimli araç satın alırken gereken belgeler!

ENGELLİ ARAÇ ALIMI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Ülkemizde engelli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak amacıyla birçok alanda önemli yasal haklar tanınıyor. Bunlardan bir tanesi ise engelli araç alımı ve satımı yaparken yararlanabilecekleri ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi indirimi oluyor. Bu indirim kişilerin sağlık kurullarından temin ettikleri engelli raporlarında yer alan orana göre kararlaştırılıyor.

ÖTV indirimli engelli araç alımı yapabilmek için en önemli koşul ise bu aracın sıfır model olmak zorunda olması ve cc'nin altında motor gücüne sahip olması gerekmektedir. Dolaylı olarak cc ve üzeri tüm araçlar ile ikinci el araçların alımlarında ÖTV vergisi indirimden faydalanılamamaktadır!

Engelli Araç indiriminden faydalanmak isteyen ve ÖTV ödemelerinden muaf tutulan kişilerin belirlenen şartlara uygun olması büyük önem taşıyor. Kanun kapsamında yer alan maddelere göre; kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması gerekiyor.

Sıfır engelli araç fiyatları ÖTV indirimli engelli araç fiyatları ne kadar, araç alım şartları nelerdir?

Aynı zamanda en önemli şart ise engelli vatandaşın bir sağlık kurulundan kendi engel durumunun tespit edildiğine ve engellilik düzeyinin yer aldığı bir rapora sahip olması gerekiyor.

Bu kapsamda vatandaşlar gerekli şartlara uygunsa bazı evraklarla beraber ÖTV indirimli araç satın alma işlemini gerçekleştirebiliyor. Buna göre; ÖTV indirimli araç satın alırken gereken belgeler nelerdir? Sorusu internet aracılığı ile yanıt arıyor. İşte gerekli görülen o evraklar…

ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIRKEN GEREKEN BELGELER

  1. Engelli kişinin gerek ailesi yardımı ile gerekse kendi imkanlarıyla sağlık kurumuna başvurarak aldığı engelli raporu
  2. Sağlık kurumundan aldığı engelli raporunda tespit edilerek belirtilen engel derecesi belgesi
  3. Engelli vatandaş aracı kendi kullanacak durumda ise H sınıfı ehliyete sahip olması
  4. Tüm bu evraklar haricinde ise ek olarak vergi dairesi tarafından temin edilmiş olan ÖTV ödeme belgesi
Engelli Araç Hesaplama - Engelli Araç Alımı ÖTV İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: &#;TV Muafiyeti Nedir?

Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.
Bununla birlikte engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." değerlendirmesi bulunanlardan, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.

Soru 4: &#;zerine ara&#; alınan engelli kişinin engelli s&#;r&#;c&#; belgesine sahip olma şartı var mıdır?

Hayır, yoktur. Engelli oranı %90 ve üzerinde olan engelli bireyin üzerinden ilk iktisap edilecek araçta ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.

Soru 5: &#;zel tertibatlı ara&#;ları kimler kullanabilir?

Engellilik derecesi %90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla düzenlenmiş özel tertibatlı araçları, engelli araç sahibinin yanı sıra araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanabilir.

Ancak, söz konusu kişilerin de engelli aracını kullanabilmesi için “herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen  tertibatın  ilave  aparatlarla   taktırılmış   olması”  ve aracın engelli veya  bu kişiler tarafından her iki şekilde    de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Soru 6: Engelli adına alınan ara&#;lar kimler tarafından kullanılabilir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin maddesi, 3. fıkrası uyarınca; özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ÖTV muaf olarak bizzat ithal edilen araçların; araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunludur.

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV’den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.

Soru 7: Engelli raporuna sahip olan birinin tercih edebileceği motor se&#;enekleri nelerdir?

Motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamında değerlendirilir. yılında engelliler için ÖTV muafiyeti TL'yi aşmayan araçlar için uygulanmaktadır.

Soru 8: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi?

Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına  kayıtlı  taşıtları  ile  diğer  malûl  ve  engellilerin,  bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.

Soru 9: Engelliye ait aracın ilk iktisabından sonra doğal afet veya kaza sonucu “pert” olması, kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni bir sıfır ara&#; alımında &#;TV hesaplanır mı?

Doğal afet veya kaza sonucu aracın kullanılamaz hale  gelmesi nedeniyle hurdaya ayrılması halinde bu aracın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmemiş olsa dahi aynı koşullarla başka bir aracın ilk iktisabında da istisnadan yararlanılabilecektir.

Soru Engellinin ilk ara&#; alımında (ilk iktisabında) &#;TV doğar mı?

Kayıt ve tescile tâbi mallardan; bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı, vergiden müstesnadır.

Soru Engelli park kartı nedir?

Yalnızca üzerine araç tescil edilmiş engelli bireylerin,  ayrılmış park alanlarına araçlarını bıraktıklarında camdan görünür şekilde yerleştirdikleri park kartlarıdır.

Soru Engellilere ayrılmış otoparkları kimler kullanabilir?

Engellilere ayrılmış otopark yerlerini kullanabilmek için engelli ve  gazilere  verilen  kartlardan  edinilmesi  gerekmektedir. Engellilere ve gazilere park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından  belirlenmektedir.  Engelliler  ve  gazilerin  bu  kartı alabilmek için bulunulan il veya ilçelerdeki Trafik Denetleme Amirlikleri veya Bürolarına başvuru yapmaları gereklidir.

Soru Engelliler i&#;in ayrılmış park yerlerine ilişkin yasal d&#;zenlemeler nelerdir? Engelli park yerleri ve kaldırımların işgali durumunda ne yapılmalıdır?

Otopark Yönetmeliğinde; otoparkların yapımında TSE standartlarına uyulması, umumi bina, bölge otoparkları ve genel  otoparklarda,  giriş-çıkış  ve  asansörlerine  en  yakın yerlerinde birden az olmamak şartıyla, her 20 park yerinden birinin engelli işareti konularak engelliler için ayrılması zorunludur.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61 inci maddesine göre “Engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerine” engelli olamayanlar tarafından park edilmesi yasaklanmıştır ve engelli olmayanlar tarafından yapılan ihlâlin para cezası iki kat  olarak  uygulanmaktadır.  Yasaklara  aykırı  park  edilmiş araçlar trafik zabıtasınca kaldırılabilir.

Soru B sınıfı engelli ehliyeti almak i&#;in hangi şartlar aranmaktadır?

1 Ocak tarihinden, H sınıfı” engelli sürücü uygulaması kaldırılmış ve engelli sürücülere de B sınıfı engelli ehliyetleri düzenlenmeye başlamıştır. Bir başka deyişle engelliler için ayrı bir sürücü belgesi sınıfı bulunmamaktadır.

B  sınıfı  engelli  sürücü  belgesi  alabilmek  için  18  yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almak ve bağlı bulunulan aile hekimine başvurmak gereklidir.

Aile hekiminin, engelli bireyin özel tertibatlı araç kullanabileceğine    yönelik    karar    vermesi    durumunda, engelli sürücü adayını İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı İl Sağlık Komisyonuna sevk eder.

İl  Sağlık  Komisyonu  tarafından,  engelli  kişinin  kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe” göre hazırlanan listeden belirlenen kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.

Sağlık raporunda belirtilen kısıtlama ve araç uyarlama kodları engelli sürücü belgesine de işlenmekte ve engelli sürücünün bu kodlara uygun olan araç kullanması gerekmektedir.

Soru Engellinin vefat etmesi durumunda &#;TV istisnası kapsamında iktisap edilen taşıtın veraset yoluyla intikalinde &#;TV alınır mı?

ÖTV Kanununa göre, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz. Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması,  başka  bir  mal  ve/veya  hakkın  intikal  etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi,   devralan   mirasçı   açısından   (kendi   miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) «veraset yoluyla intikal» olarak değerlendirilmez.

Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve/veya hakkın da bulunması halinde ise diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, terekede yer alan diğer mal ve/veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir.

Soru Kaza sonucu v&#;cudunun fonksiyonlarını sonradan kaybeden kişi, var olan s&#;r&#;c&#; belgesini nasıl değiştirebilir?

Bu kişiler tekrar yazılı sınava tabi tutulmazlar, verilen sağlık raporuna göre düzenlenmiş özel araçlarla eğitim aldıktan sonra, direksiyon sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavda başarılı olan sürücüler engelli sürücü belgesi almaya hak kazanır.

Soru Engelliler ara&#;larını aldıktan 5 yıl sonra engeli olmayan birisine &#;TV &#;demeden satabilirler mi?

Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.

Soru Engelli yakınına &#;TV indirimi var mı?

ÖTV indirimi sadece engelli bireyin şahsına tanınmış bir haktır.

Soru Zihinsel engelli birey &#;TV indiriminden yararlanabilir mi?

Engellilik  yüzdesi,  %90  ve  üzerinde  olmak  şartı  ile  engelli bireyin üzerine araç alınabilir.

Soru Ara&#; alımında bankalar kredi veriyor mu?

Bankaların  araba  alımında,  engellilere  özel  kredi  ya  da faiz  şartları  olmayıp,  herkese  tanınan  banka  kredi  şartları engelliler içinde geçerlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası