hibeli hayvan alımı / Hayvancılıkta yüzde 50 hibe alacak 12 şanslı il belli oldu - Dünya Gazetesi

Hibeli Hayvan Alımı

hibeli hayvan alımı

Tarım ve Orman Bakanlığından:

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNE

YÖNELİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN

UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO: /21)

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 –&#;(1) Bu Tebliğin amacı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 –&#;(1) Bu Tebliğ, yılında işletmesi en az bir yıldır aktif olan, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişi yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarına yönelik yatırımlar için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 –&#;(1) Bu Tebliğ;&#;18/4/&#;tarihli ve sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine ve 20/5/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Karara dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4 –&#;(1) Bu Tebliğde geçen;

a) Aynı yatırım konusu: Kararda belirtilmiş olan inşaat yatırımında ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ve makine, alet ve ekipmanları ile aynı hibe konusu olarak değerlendirilecek yatırımları,

b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,

ç) Basit onarım: Ahır ve ağıl yapılarında derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisatla ilgili iyileştirmelerle çatı onarımı ve kiremit aktarılması işlemlerini,

d) Genel Müdür: Hayvancılık Genel Müdürünü,

e) Genel Müdürlük: Hayvancılık Genel Müdürlüğünü,

f) Hak ediş icmali: İl proje yürütme birimince hazırlanarak il proje değerlendirme komisyonunca onaylanan ve il müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilen icmal cetvelini,

g) Hak ediş raporu: İl proje yürütme birimince hazırlanan ve ödemeye esas olacak raporu,

ğ) Hibe taahhütnamesi: Proje sahiplerinin hibeden yararlanma esasları ile sorumluluklarını düzenleyen noter tasdikli taahhütnameyi,

h) İl müdürlüğü: İl tarım ve orman müdürlüğünü,

ı) İşletme: Hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği kapalı, açık veya yarı açık sistem tesis durumundaki yerleri,

i) Kapasite artırımı/rehabilitasyon: Ahır ve ağıl yapılarında taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler ile pencere tabanlarının indirilmesi, kapıya dönüştürülmesi, pencere ve kapılar gibi unsurların yerlerinin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi, mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik bina görünümüne etki eden mimari projeli tadilat işlemlerini,

j) Karar:&#; 20/5/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Kararı,

k) Uygulama projesi: Başvuru konusu olan tesisin ihtiyaçlarına göre arazi ve zemin araştırmaları yapılmış, yapı elemanlarının ölçülendirilip boyutlandırıldığı, inşaat sistem ve gereçleriyle teknik özelliklerinin belirtildiği, her türlü ayrıntı ile birlikte kapasite raporunu da içeren projeyi,

l) Uygulama rehberi: Başvuru formlarının, yatırım projelerinde aranacak idari ve teknik detayların, izleme ve değerlendirme rapor örneklerinin, konu ile ilgili uygulama birimlerince tutulacak cetvellerin içinde yer aldığı Genel Müdürlükçe yayımlanacak olan rehberi,

m) Yatırımcı: Bu Tebliğ kapsamında yatırımı gerçekleştirmek üzere proje hazırlayıp başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen gerçek ve tüzel kişileri,

ifade&#;eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Birimleri ve Görevleri

Uygulama birimleri

MADDE 5 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki iş ve işlemlerin yürütülmesinde görev alacak olan uygulama birimleri şunlardır:

a) İl proje yürütme birimi.

b) İl müdürlüğü.

c) İl proje değerlendirme komisyonu.

ç) Merkez proje değerlendirme komisyonu.

(2) İl proje yürütme biriminin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Valilik oluru ile il müdürlüğü bünyesinde projenin yürütülmesinden sorumlu şube müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat, elektrik ve makine mühendisleri ve/veya teknikerlerinin katılımıyla en az beş asıl, beş yedek üyeden oluşan il proje yürütme birimi kurulur.&#;Asıl üyelerin görevlerini yerine getiremeyecekleri hallerde bunların yerine valilik olurunda belirlenen sıraya göre yedek üyeler görev alır.

b) Yatırımın gerçekleştirileceği yerin tespitinin yapılması amacıyla il kadastro müdürlüğü veya Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlüğünden konu uzmanı bir teknik eleman, inşaat&#;hak edişlerinin&#;düzenlenmesi amacıyla da Bakanlık ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idarelerinden veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bir teknik eleman bu birim içerisinde görevlendirilir.

(3) İl proje değerlendirme komisyonunun oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Valilik oluru ile il tarım ve orman müdürü başkanlığında, konu ile ilgili şube müdürleri olmak üzere en az beş kişiden oluşan il proje değerlendirme komisyonu kurulur. Asıl üyenin olmaması durumunda yerine vekâlet eden kişi komisyon üyesi olarak görev yapar. Komisyon, toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonunun oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar şunlardır:

a) Genel Müdür oluru ile genel müdür yardımcısı başkanlığında; ilgili daire başkanı ve konu uzmanı teknik elemanlardan oluşan en az beş üyenin katılımı ile merkez proje değerlendirme komisyonu kurulur. Komisyon başkanının bulunmaması durumunda komisyona ilgili daire başkanı başkanlık eder.

b) Komisyon, gündem oluşması durumunda ilgili dairenin teklifi üzerine toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliğinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

(5) Merkez proje değerlendirme komisyonu, il proje değerlendirme komisyonu ve il proje yürütme biriminin görev süreleri projelerin kontrol sürelerinin bitimine kadar devam eder.

Uygulama birimlerinin görevleri

MADDE 6 –&#;(1) İl proje yürütme biriminin görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında başvuruların; Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi hükümleri doğrultusunda incelemesini yaparak hazırladığı raporu il proje değerlendirme komisyonuna göndermek.

b) İl düzeyinde proje hazırlanması aşamasında başvuru sahiplerini yatırım konuları ve destekleri hakkında bilgilendirmek.

c) Uygulama projelerini teknik gereklilikler bakımından incelemek ve uygunluğuna karar vermek.

ç) Yatırımların uygulamasını kontrol etmek, izlemek ve değerlendirmek.

d) Onaylanan inşaat projelerinde, proje tamamlandığında, onaylanan makine, alet ve ekipman alımı tamamlandığında, onaylanan hayvan alımı başvurularında ise hayvan alımı gerçekleştikten ve hayvanlar işletmeye getirildikten sonra uygulama rehberindeki kriterlere göre hak ediş düzenleyerek il proje değerlendirme komisyonunun onayına sunmak.

(2) İl proje değerlendirme komisyonunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında il proje yürütme birimi tarafından hazırlanan raporları, uygulama rehberindeki&#;kriterlere&#;göre incelemek, değerlendirmek, yatırıma uygun bulunan listeleri onaylayarak sonuç tablolarını hazırlamak ve bunları Genel Müdürlüğe sunulmak üzere il müdürlüğüne iletmek.

b) İl proje yürütme biriminin düzenli ve etkin çalışması için her türlü idari ve teknik desteği sağlamak.

c) Ödemeye uygun bulduğu hak edişler için uygulama rehberinde yer alan ve proje sorumluları tarafından hazırlanmış ödeme icmal cetvelini incelemek ve onaylamak.

(3) İl müdürlüğünün görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesinin, idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesi ile Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi kapsamında yapılacak tüm çalışmaların il bazında tanıtılmasını, uygulatılmasını, sekretaryasını ve koordinasyonunu sağlamak.

b) İl proje değerlendirme komisyonu tarafından onaylanan projeler ile hak edişleri Genel Müdürlüğe göndermek.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Yatırımların desteklenmesi kapsamında yürütülecek faaliyetlerin kontrolü ile bu faaliyetlerin idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesine destek vermek.

b) Yatırımların desteklenmesi ile ilgili olarak il müdürlüklerinden gelen onaylı listeleri ve raporları bütçe imkânlarına göre değerlendirmek suretiyle onaylamak, onayladığı projeleri asil ve/veya yedek olarak listelemek ve bunları ilgili il müdürlüğüne göndermek.

c) Hibeye esas yatırım konularına ait tutarların üst sınırlarını belirlemek.

ç) İl müdürlüklerinde bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların çözümünde etkin rol almak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yatırımlara Yönelik Destekleme Uygulama Esasları

Yatırım konuları, hibe oranları ve uygulama illeri

MADDE 7 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımlara aşağıda belirtilen konular ve oranlarda merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenen hibeye esas üst sınırlar dahilinde hibe ödemesi yapılır:

a) Projede yer alan inşaat yatırımları konusunda, yatırımın hibeye esas üst sınırı dahilinde&#; %50 oranında hibe verilir. Bu hibe, yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağıl yapımını veya ahır-ağıl kapasite artırımı/rehabilitasyonunu kapsar.

b) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarına hibeye esas üst sınır dahilinde %50 oranında hibe verilir.

c) Projede yer alan makine, alet ve ekipman alımı yatırımı konusunda, yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi, otomatik suluk için hibeye esas üst sınır dahilinde %50 oranında hibe verilir.

ç) Hibe programı tüm illerde uygulanır. Ancak Genel Müdürlük, bölgesel gelişmişlik farklılıkları, illerin hayvan miktarı, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilişleri gibi kriterlere göre, gerek başvuru alınması ve gerekse başvuruların değerlendirilmesinde program illerini belirleyebilir.

Yatırım süresi

MADDE 8 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında uygulanacak hibe desteğinden, projesi onaylanan, hibe taahhütnamesini veren ve termin planında belirtilen süre içinde&#;yatırımı&#;&#;tamamlayan&#;yatırımcılar yararlanır.

(2) İnşaat yapım işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımları konularında başvurular Bakanlıkça onaylanıp yatırımcılara tebliğ edildikten sonra, hibe konularına göre gerekli şartları yerine getirmiş olan yatırımcılar için yapım ve alım işlerinde son tamamlanma tarihi 30/11/’dir.

(3) İnşaat yapım işleri, uygulama projesinin il proje yürütme birimince uygun bulunup yer tespitinin yapıldığı günden itibaren başlamış sayılır.

(4) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüğüne göre çadır ve çadır ekipmanları alımları yapılabilecektir.

(5) Hayvan barınağı amaçlı çadır ve ekipmanları ile makine, alet ve ekipman alımları konusunda her türlü ekipman montajının tamamlanması, faaliyete hazır ve çalışır durumda olması esastır. İl proje yürütme birimi en geç on gün içerisinde bu konuda gerekli tespit ve çalışmasını sonuçlandırmakla sorumludur.

(6) Yatırımcılar yatırımlarını 30/11/ tarihine kadar tamamlayacaklarına dair noter onaylı hibe taahhütnamesini il müdürlüğüne sunmak zorundadır. Bu tarihe kadar yatırımlarını tamamlamayanlara yılı bütçe uygulama esasları çerçevesinde ek süre verilemez ve hibe ödemesi yapılmaz.

Hibelerden yararlanacak uygun başvuru sahipleri için aranacak şartlar

MADDE 9 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki hibelerden, Kararın yayımlandığı tarihte işletmesi Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve en az bir yıldır aktif olan, gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.

(2) Bu Tebliğ kapsamında yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımına hibe desteği verilir.

(3) Tüm hibe konuları için birinci fıkradaki şartları sağlamak kaydıyla;

a) 13/1/ tarihli ve sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler başvurabilirler.

b) 24/4/ tarihli ve sayılı Kooperatifler Kanunu, sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/ tarihli ve sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Söz konusu birliklerin/şirketlerin birinci fıkradaki şartları sağlayan ve tüzel kişilikleri adına kurulu işletmelerinin olmaması durumunda birlik/şirket yönetim kurulu üyelerinden en az bir kişinin bu şartı sağlaması yeterlidir.

(4) Üçüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili hibe konularına başvurabilirler.

(5) Üçüncü fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kuruluşların, proje başvurusu, hibe taahhütnamesinin imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yönetim kurulundan son başvuru tarihinden önce yetki almış ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir.

(6) Tüm hibe konularına yönelik başvurularda, başvuran gerçek kişilerin kamu görevlisi olmadıklarına, kamu görevi yerine getirmediklerine ve tüzel kişilerin başvuru aşamasında kamudan bağımsız olduklarına dair hibe taahhütnamesini başvuru ekinde sunmaları gerekir.

(7) Bakanlık bölgesel gelişmişlik farklılıklarını dikkate alarak başvuru şartlarını belirler ve başvuruları onaylar.

Yatırım konuları hakkında genel esaslar

MADDE 10 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki esaslar çerçevesinde başvurusu onaylanarak yeni inşaat yapımı/kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı, makine, alet ve ekipman alımını gerçekleştiren yatırımcılara hibe ödemesi yapılır.

(2) Yatırımcı, uygulanacak her bir hibe konusundan bir kez yararlandırılır.

(3) Yatırım tutarı üst sınırı,&#; bütçe imkânları dikkate alınarak merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenip Genel Müdürlük tarafından il müdürlüklerine bildirilir. Merkez proje değerlendirme komisyonu, gerek duyduğunda belirlenen üst sınırı yıl içerisinde değiştirebilir. Değişiklik kararı da aynı usulle il müdürlüklerine bildirilir.

(4) Onaylanan proje tutarının, belirlenen üst sınırını aşan kısmı, aynî/nakdi katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanır.

(5) Her bir yatırımcı, Genel Müdürlükçe internet sitesinde yayımlanacak uygulama rehberinde açıklandığı haliyle inşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı, makine, alet ve ekipman alımı yatırım konuları için birlikte ya da&#; ayrı ayrı&#;&#;sadece bir defa hibe desteğinden yararlanabilir.

(6) Projeden tüzel kişi ortağı olarak yararlanan gerçek kişi, tüzel kişilik ortaklığından ayrılsa dahi aynı konudaki yatırımdan yararlanamaz. Ayrıca tüzel kişi ortaklarının tüzel kişi olması halinde de tüzel kişi ortaklar ayrı olarak hibe başvurusunda bulunamazlar.

(7) Yatırımcılar, sübvansiyonlu krediler hariç olmak üzere kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilirler.

(8) İnşaat yatırımları hakkında uygulanacak genel esaslar şunlardır:

a) Yatırımcı, proje gereğince yapacağı&#;yapı&#;&#;ve&#;tesislerle ilgili her türlü izinleri yetkili mercilerden almak ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uymak zorundadır. İnşaat ruhsatı/izni ve yapı kullanım izin belgesinin alınması süreci,&#;termin planında belirtilenden daha uzun sürecekse, ilgili birimlerden olumlu görüş veya yatırımcıdan taahhütname alınmak koşulu ile ilgili yatırımcılar bu bent kapsamı dışında tutulur. Ancak hak ediş aşamasında belirtilen izinler il müdürlüğüne sunulmak zorundadır. Aksi halde hak ediş düzenlenemez.

b) Yeni ahır yapımı yatırımı yapılacak ilin koşullarına uygun olmak kaydıyla kapalı, kapalı serbest, yarı açık, açık sistem ve benzeri olabilecektir. Ağıl tipi seçiminde illerin iklim yapısı, hayvan ırkı ve işletmenin kurulacağı yerin çevre koşullarına uygun olmak kaydıyla il müdürlükleri yetkilidir. Ahır/ağılların teknik kriterleri Bakanlıkça belirlenir ve uygulama rehberinde yayımlanır.

c) İnşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır/ağıl, kapasite ile uyumlu gübre çukuru ve gübre sıyırıcısı alanı zorunlu olmak üzere, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu inşaatlarını kapsar.

ç) İdari binalar, bakıcı evi, bekçi kulübesi, buzağı kulübesi, basit onarım, arazi düzeltme, istinat duvarı ve çevre yapıları destekleme kapsamında değerlendirilmez.

d) İnşaat yatırımları için yapılacak hibe desteği ödemelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projenin onaylandığı yılda yayımlanmış olan İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları üzerinden poz numaralarına göre hazırlanan maliyet cetvelleri kullanılır.

e) İnşaat yapım işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı yatırımlarında kullanılacak her türlü malzeme/ekipman yeni olacak ve ikinci el malzeme/ekipman kullanılmayacaktır.

(9) Makine, alet ve ekipman alımı hakkında uygulanacak genel esaslar şunlardır:

a) Yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma ünitesi ve otomatik suluklar yeni, kullanılmamış, deney raporuna sahip, TSE veya CE belgeli ve projenin kapasitesine uygun olmalıdır. Satın alınacak makine, alet ve ekipmanlar için istenilecek belgeler ve teknik özellikler uygulama rehberinde belirtilir.

b) Makine, alet ve ekipmanların hibeye esas üst sınırı Bakanlıkça belirlenmiş olan fiyatlar dahilinde il proje yürütme birimi tarafından piyasa araştırması yapılarak belirlenir. Hibe hak edişi düzenlemesinde Bakanlık fiyatı, il proje yürütme biriminin piyasa araştırma fiyatı ve KDV’siz fatura bedeli karşılaştırması yapılarak en düşük bedel hibeye esas alınmalıdır.

c) Gübre sıyırıcısı sisteminin, ahır yapımı yatırımının bir parçası olarak, yeni inşaat yapımı ve kapasite artırımı/rehabilitasyonu ile birlikte satın alınması ve ahır içinde montajının yapılması zorunludur.

ç) Diğer makine, alet ve ekipmanlar, yem hazırlama makinesi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi ve otomatik suluk ekipmanları alımları ise başvuru koşullarını karşılamak kaydıyla bağımsız olarak ayrı ayrı veya birlikte olmak üzere satın alınabilecektir.

d) Makine, alet ve ekipman alımları konusunda teknik detaylar, kapasite miktarları, alım ve diğer şartlar Bakanlıkça hazırlanacak olan proje uygulama rehberinde detayları ile açıklanacak olup, hibe yararlanıcıları açıklanacak şartlara uymakla yükümlü olacaklardır.

(10) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında, 28/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler çadır alımı için başvuru yapabilecektir. Alınacak çadırların kapasiteleri Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüklerini geçemeyecektir. Hibeye esas üst sınırlar Bakanlıkça belirlenecek ve teknik detayları ile birlikte proje uygulama rehberinde açıklanacaktır.

(11) Yatırım tamamlanana kadar oluşabilecek sorunlardan yatırımcı sorumludur.

Başvuru yeri, zamanı ve istenecek belgeler

MADDE 11 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamında yatırım yapmak isteyenlerin başvurularında uyacakları usul ve esaslar şunlardır:

a) İnşaat&#;yatırımı, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı yapmak isteyen yatırımcılar, yatırımın&#;&#;yapılacağı&#;&#;yerdeki il müdürlüğüne başvurur.

b) Başvurular, Genel Müdürlükçe hazırlanacak uygulama rehberinin internet sitesinde yayımlanmasının ardından otuz günü geçmemek üzere belirlenecek tarihler arasında alınır.

c) Başvurular açıklanan başvuru tarihleri için geçerli olup, başvuru tarihinden sonra alınan başvurular geçerli başvuru sayılmayacaktır. Geçmiş yıllarda aynı hibe konularında başvurusu onaylanıp yatırımını yapmaktan vazgeçen yatırımcıların yeniden başvurmaları halinde puanlamada eksi puan verilir.

ç) Yatırımcı aynı yatırım konusunda Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan faiz indirimi veya hibe programlarından yararlanmadığına, yararlanmış ise Karar kapsamındaki hibenin iptal edileceğini kabul ettiğine dair noter onaylı hibe taahhütnamesini il müdürlüğüne verir.

d) İnşaat&#;yatırımları, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımları başvurularında istenecek belgeler Bakanlıkça belirlenir ve uygulama rehberi ile yayımlanır.

Proje kaynaklarından karşılanacak giderler

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğde belirtilen inşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımı giderleri hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

(2) Yatırımcılar tarafından yapılacak inşaat işlerine ait bedeller ve satın alınacak çadır ve ekipmanlar ile tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri Bakanlıkça belirlenmiş olan hibeye esas üst sınırı aşamaz.

(3) İnşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır/ağıl, gübre çukuru, gübre sıyırıcısı alanı (küçükbaş ağıl yatırımında zorunlu değil) zorunlu olmak üzere, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu inşaatlarını kapsar.

(4) Mal bedeli ile yerinde teslim ve montaj giderleri; tek bir mal alım faturası şeklinde düzenlenmesi durumunda hibeye esas üst sınır dahilinde hibe ödemesi yapılır, ayrı ayrı faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği verilir.

(5) Başvurularda belirtilecek mal alım tutarı, değerlendirme aşamasında Bakanlıkça belirlenmiş olan hibeye esas üst sınıra dayandırılır ve ayrıntılı olarak belirtilir.

(6) Başvuru kapsamında satın alınması planlanan hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipmanlar ile ilgili teknik bilgiler şartname şeklinde düzenlenerek başvuru ekinde sunulur.

Proje kaynaklarından karşılanamayacak giderler

MADDE 13 – (1) Hibe verilmeyecek olan uygun olmayan giderler şunlardır:

a) Her türlü borçlanma giderleri.

b) Faizler.

c) Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler.

ç) Kur farkı giderleri.

d) Makine ve ekipman kira bedelleri.

e) Ayrı faturalandırılmış nakliye ve montaj giderleri.

f) Bankacılık giderleri.

g) Denetim giderleri.

ğ) KDV ve ÖTV dahil tüm vergiler.

h) İkinci el/kullanılmış mal alım giderleri.

ı)Eğitim giderleri.

Yatırım başvurularının incelenmesi ve değerlendirilmesi

MADDE 14 –&#;(1) Yatırımcılar, inşaat ile makine, alet ve ekipman alımı yatırım konuları için ayrı ayrı&#;veya birlikte ve göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler hayvan barınağı amaçlı çadır alımları için başvurularını yaparlar.

(2) Yapılan başvurular, il proje yürütme birimince incelenir ve rapor olarak il proje değerlendirme komisyonuna gönderilir. İl proje değerlendirme komisyonunca incelenen başvurulardan uygun olanlar, uygulama rehberinde yayımlanacak olan&#;kriterlere&#;göre en yüksek puandan en düşük puana doğru listelenir ve başvuru süresinin bitiminden itibaren 10 günü geçmeyecek şekilde Genel Müdürlüğe gönderilir.

(3) İl yatırım listesi oluşturulurken her ilçeye yatırım yapılmasını sağlamak üzere kontenjana uygun olması durumunda listede yer bulamayan ilçelerden en fazla bir yatırımcıya, il proje değerlendirme komisyonu tarafından ilave puan verilebilir.

(4) Merkez proje değerlendirme komisyonu, il müdürlükleri tarafından gönderilen rapor ve listeleri bütçe imkanları&#;dahilinde&#;inceler, inşaat yatırımı ile makine, alet ve ekipman ve hayvan barınağı amaçlı çadır alımı olarak projeleri onaylar ve onaylanan asil ve varsa yedek listeler, Genel Müdürlük tarafından ilgili il müdürlüğüne gönderilir.

(5) İl müdürlüğü, Genel Müdürlükten gelen asil listelerde yer alan yatırımcılara, hak kazandığına dair bilgiyi uygulama rehberinde yer alan temel&#;kriterlere&#;göre resmi yazı ile tebliğ eder.

Uygulama sorumluluğu

MADDE 15 – (1) İnşaat işleri, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarının başvuru amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların bu Tebliğ ve uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilip belgelendirilmesinden ve bu belgelerin muhafazasından yatırımcılar sorumludur.

(2) Yatırımcılar tarafından gerçekleştirilecek başvuruların amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların hibe taahhütnamesi ve bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesinin izlenmesinden, uygulamaya yönelik olarak düzenlenecek tüm belgelerin onaylanmasından ve birer suretinin muhafazasından il müdürlüğü sorumludur. İhtiyaç duyulduğunda Genel Müdürlük bu belgeleri ister.

(3) Yatırımcıların noterden onaylı hibe taahhütnamesi vasıtasıyla sağlanan hibeyi kullanmak için il müdürlüğüne sunmuş oldukları belgelerin doğruluğundan kendileri sorumludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hak Edişler

Hibe hak edişine başvuru ve hak ediş belgelerinin hazırlanması

MADDE 16 –&#;(1) Yatırımcı, yatırımını tamamladıktan sonra belirlenen süre içinde hak ediş işlemleri için dilekçe ile il müdürlüğüne başvurur.

(2) Hak edişler, il proje yürütme birimince yerinde incelenerek hazırlanır.

(3) Onaylanan inşaat yatırımı projelerinin yapımının tam olarak bitmesi, hayvan barınağı amaçlı çadır ve makine, alet ve ekipman alım işlemlerinin tamamlanması ve bunların yatırımcıya ait işletmede kurulu ve çalışır durumda olduğunun tespit edilmesinden sonra hak ediş düzenlenir.

(4) İnşaat işlerinin tamamlanıp ahırın/ağılın faaliyete hazır olduğunun tespit edilmesinin ardından, inşaat hak edişlerinde konunun uzmanı en az bir teknik elemanın (mühendis/tekniker) imzası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları üzerinden poz numaralarına bağlı olarak gerçekleşen imalata göre hazırlanmış olan cetvellerin bulunması zorunludur.

Hak ediş icmallerinin düzenlenmesi ve hibe ödemesine esas çalışmalar

MADDE 17 –&#;(1) İnşaat işleri hak edişlerine ait icmallerinin düzenlenmesinde merkez proje değerlendirme komisyonu tarafından belirlenmiş olan damızlık anaç hayvan birim fiyatları esas alınır.

(2) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları ve makine, alet ve ekipmanların hak ediş icmallerinin düzenlenmesinde hibe ödemesi, montajının yapıldığı tarihteki Genel Müdürlük tarafından ilan edilmiş üst sınır birim fiyatları üzerinden yapılır.

(3) Fatura bedelinin üst sınırdan fazla olması durumunda, sadece üst sınırın %50’si üzerinden hibe desteği ödenir. Ancak çadır alımı, makine, alet ve ekipmanın hibeye esas yatırım tutarı üst sınır fiyatın altında olur ise malın satın almada gerçekleşen fiyatı üzerinden düzenlenen KDV’siz fatura bedelinin %50’sine hibe ödemesi yapılır.

(4) İl proje yürütme birimince uygulama rehberindeki&#;kriterlere&#;göre hazırlanan hak edişler il proje değerlendirme komisyonu onayına sunulur.

(5) 30/11/ tarihinden önce işlemleri tamamlanmış ve ödemeye uygun bulunan hak edişler için il proje değerlendirme komisyonunca uygulama rehberinde yer alan ve proje sorumlularınca hazırlanmış olan ödeme icmal cetvelleri, onaylandıktan sonra her ayın 20’sine kadar il müdürlüğü tarafından Genel Müdürlüğe gönderilir.

(6) Kararda belirlenmiş hibe konuları esas olmak üzere, 30/11/ tarihine kadar yapım ve alım işlemleri tamamlanmış olan işlere ait ödemeler için her türlü belgenin Genel Müdürlüğe gönderilmesinin son tarihi 10/12/’dir.

(7) İl müdürlüklerinden gelen icmaller Genel Müdürlükçe incelenerek yatırımcıya ödeme yapılmak üzere bankaya gönderilir.

(8) Projenin&#;tamamlanması&#;&#;sonucu&#;yatırımcıya&#;&#;ödenecek hak ediş, yatırımcı tarafından üçüncü kişilere devredilemez ve temlik konulamaz.

(9) Yatırımcıların hibe ödemesi aşamasında vergi dairelerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumundan vadesi geçmiş borcu olmadığına veya varsa bu borcun yapılandırıldığına dair belgeyi il müdürlüğüne ibraz etmesi gerekmektedir.

(10) Hayvan barınağı amaçlı çadır ile makine, alet ve ekipman alımlarında, Bakanlık tarafından başvuruların onayından ve yatırımcıya tebliğ tarihinden önce alınmış faturaların ibrazına hibe ödemesi yapılmaz. Alımlara ait işlemler Bakanlık onayı ve yatırımcıya tebliğ edildiği tarihten sonra olmalıdır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Finansman ve hibe ödemeleri

MADDE 18 –&#;(1) Karar uyarınca yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın ilgili bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır.

(2) Ödemeler Banka aracılığıyla yapılır. Uygulama ile ilgili olarak Bankaya destekleme tutarının % 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenir.

Hibelerden yararlanamayacak olanlar

MADDE 19 –&#;(1) Bu Tebliğ kapsamındaki hibe desteklerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamaz.

(2) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu Tebliğdeki hibe konuları için, uygulanan faiz indirimi alan veya hibe programlarından daha önce yararlanmış olan yatırımcılar başvuru yapamaz ve yararlanamaz, yararlanmış ise Karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

(3) Kamuda görev yapan devlet memurları ile kamu işçileri gerçek kişiler ve kamudan bağımsız olmayan tüzel kişiler hibeden yararlanamaz.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 20 –&#;(1) Onaylanan yatırımın&#;termin&#;planına uygun olarak yapılıp yapılmadığı il proje yürütme birimi tarafından denetlenir. Bu Tebliğde belirtilmiş olan hibe konularına ait yatırımların tamamlanması ve hak edişlerin ödenmesi sonrasında hibeden yararlanan yatırımcılar en az üç yıl süre ile yatırımlarına devam etmek zorunda olup,il müdürlüklerince bu işletmeler yılda en az bir defa denetlenir. Yapılacak kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilen hata veya noksanlıkların, uygulama rehberinde belirlenen süre içerisinde yatırımcı tarafından giderilmesinin zorunlu olduğu yazı ile yatırımcıya bildirilir.

(2) Bu Tebliğde, uygulama rehberinde, genelgelerde ve talimatlarda yer almayan hususlarda taşrada oluşacak problemlerin çözümünde, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kalmak koşulu ile il müdürlükleri yetkilidir.

(3) Hibe ödemeleri ile ilgili hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri Bakanlık alır.

(4) Kararla belirlenen destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen yetiştiriciler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılamaz.

(5) Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleriyle ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 21 –&#;(1) 20/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine&#;&#;İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: /16) yürürlükten kaldırılmıştır.

Tamamlanamayan işlemler

GEÇİCİ MADDE 1 –&#;(1) 21 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine&#;&#;İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: /16) hükümlerine göre başvuruları yapılmış, devam eden ve sonuçlandırılmamış işlemler bu Tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak olup, halen devam eden yatırımların son tamamlanma tarihi 30/11/’dir.

Yürürlük

MADDE 22 –&#;(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23 –&#;(1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

İZMİT BELEDİYESİNİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DESTEĞİ BAŞLADI

Kırsalda Üretim Hamlesi Hayvancılıkla Devam Ediyor

İzmit Belediyesinin kırsal kalkınma adına her köyden iki çiftçiye yüzde yüz hibeli vereceği küçükbaş hayvan desteği İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in katılımıyla gerçekleştirilen törenle başladı

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde, kırsal bölgelerde çiftçiyi desteklemek amacıyla küçükbaş hayvan desteği projesi hayata geçiriliyor.  Programa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Koç, Koyun ve Kuzu Desteği

Proje kapsamında her kırsal mahalleden iki çiftçiye yüzde yüz hibeli damızlık niteliği olan koç ve kuzulu koyun desteği veriliyor. Başvuruda bulunan isimler geçtiğimiz günlerde İzmit Belediyesinde noter huzurunda gerçekleştirilen kurayla belirlendi. Bugün gerçekleştirilen ilk etap dağıtım programında toplamda 20 koç, 40 koyun, 40 kuzu çiftçilere teslim edildi. Önümüzdeki süreçte küçükbaş hayvan desteği projesi kapsamında dağıtımlar devam edilecek.

“Çok Ciddi Mesai Harcıyoruz”

Programda kürsüye gelen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet; “Biz böyle projelerde gerçekten çok mutlu oluyoruz. Bu tür projelerin kentimize değer katması için, bütün mesai arkadaşlarımızla ciddi kafa yoruyoruz. Nasıl daha fazla destek verebiliriz?, nasıl daha fazla kırsal kalkınma çalışmalarında el verebiliriz? İmkanlarımızı nasıl seferber edebiliriz? Diye gerçekten ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün kaynaklarımızla elimizden geldiği kadar yerel üreticimizi desteklemeye gayret ediyoruz.

“Destek İçin Seferber Olduk”

Daha öncesinde özellikle kırsal alanlarımızın, tarım arazilerimizin ekilip biçilmesi çok önemli Pandemiyle birlikte doğal gıdaya ulaşımın önemini hepimiz gördük. Bu üretimin arttırılması, desteklenmesi, teşvik edilmesi ve teşvik edici politikaların yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmesi daha da kıymetli hale geldi. Bizde bu kıymeti bilen bir belediye olarak bütün arazilerimizi ekime açtık. Olabildiğince çiftçimize destek vermek için seferber olduk.

“Yüzde Hibe Desteği”

Şimdi de hayvancılıkla uğraşan, özellikle yetiştiricilikle uğraşan çiftçi dostlarımıza yüzde hibeli bu desteği vererek hayvancılığı daha da desteklemek için öncü olmak istedik. Destekçi olmaya, dayanışma göstermeye gayret ediyoruz. Sanayi kenti olarak bilinen İzmit tarihsel olarak Anadolunun en bereketli otlaklarının olduğu hayvancılık için aslında en elverişli iklimin olduğu ve en fazla hayvancılık yapılan bölgeydi aslında.

“Küçükbaş Hayvan Üretimi Yok Olmaya Yüz Tuttu”

Bölgemizde daha 50 sene öncesinde bile köylerimizde yüzlerce sürüsü olan yüzlerce üreticimiz varken yılına geldiğimizde bölgemizdeki küçükbaş hayvan varlığı neredeyse yok olmaya yüz tutmuş durumda. Maalesef ki İzmitli çocuklarımız ömründe bir kuzu bile göremeden büyür hale geldi. Pandemiyle birlikte başlayan ve savaşlarla devam eden günümüzde gıda güvenliği farkındalığının artmasıyla birlikte kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu da görmüş olduk.

“20 Aileye Toplam Küçükbaş Hayvan”

İzmit’te bildiğiniz gibi üretim hamlesine tarımla başladık, şimdi de üretim hamlemizi hayvancılıkla devam ettiriyoruz. İzmit Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Kırsal Mahallelerde Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme ve Destekleme Projesi kapsamında gerekli şartları sağlayan çiftçilerimize noter huzurunda yapılan çekilişle birlikte ilk etabın birinci ayağına 20 ailemize birer koç, ikişer koyun ve ikişer kuzu olarak toplamda adet küçükbaş hayvan dağıtımına bugün itibariyle başlıyoruz.

“İkinci Etabına da Başlayacağız”

Projenin ikinci etabına da alımını tamamladığımız hayvanların bütün aşı ve işlemleri bittikten sonra da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Etap etap devam edecek projemizde gerekli şartları sağlayan ailelerimize küçükbaş hayvan dağıtımına devam edeceğiz. Şimdiden kentimize bereketli olsun. Bizlere destek veren İzmir’deki kooperatifimize, İzmir Büyükşehir Belediyemize, İzmir Büyükşehir Başkanımıza, başkanımızın eşi çok kıymetli Neptün Hanıma çok teşekkür ediyorum. Bir proje olduğunda onlar nasıl yapmışlar inceliyoruz, sonra onlardan destek alarak da bu projeleri kendi ölçeğimizde hayata geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Başarıya Ulaşan Bir Çalışma”

Programda konuşan Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kocataş, “Bu koyunlarımız Kozak yaylasından rakımdan İzmitli üreticilerimize geldi. Günümüz şartlarında hayvancılığın ve tarım politikalarının nasıl gittiğini biliyoruz. İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıldan bu yana uygulanan bir proje. Yüzde değer kazanan ve başarıya ulaşan bir çalışma.

“Hayırlı ve Bereketli Olsun”

2 koyun 1 koç 3 yılın sonunda hayvana ulaşacak ve 5 yılın sonunda 50 baş sürüyü buluyor bu sayılar. Bunu İzmir’de bizzat denedik, gördük. Şimdi İzmirli üreticilerin gönderdiği koyunları İzmitli üreticilerle buluşturan başkanıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

Başkana Teşekkür Etti

Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “Küçükbaş hayvancılık Kocaeli’de bayağı bir gerilere gitti. Böyle bir zamanda bu projeyi hayata geçirmesinden dolayı sayın Fatma Kaplan Hürriyet Başkanıma teşekkür ediyorum. Üreticilerimize yaklaşık tane koyun tamamıyla hibe olarak verilecek. Üreticilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

“Zorlu Süreçten Birlikte Çıkacağız”

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı programda yaptığı konuşmada, “Pandemi süreci bize gıda arzının ne kadar önemli olduğunu, kendimizin ürettiği gerektiğini, dışa bağımlı olmamamız gerektiğini hatırlattı. Üretmezsek kazanamayacağız. Bu üretimi yetiştiricilerimizle birlikte başaracağız ve bu zorlu süreçten beraber çıkacağız. Üretmek gerçekten zor, çünkü maliyetlerimiz günden güne artıyor ama kendimiz üretirsek, kendimiz bunu başarabilirsek, önümüzdeki günlerde daha güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Kıymetli başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından ailelere küçükbaş hayvanları teslim edildi.

 

 

 

 

Destekleme Konuları ve Hibe Oranları

T.C.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

HAYVANCILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNE YÖNELİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİNE 

İLİŞKİN

 

PROJE UYGULAMA REHBERİ

 

 

 

 

 

1. BÖLÜM

AMAÇ VE KAPSAM, YASAL DAYANAKLAR, TANIMLAR, DESTEK VE

KURUMSAL ÇERÇEVE

Amaç ve Kapsam

Bu rehberin amacı uygulayıcı ve denetleyici birim olan il proje yürütme ve değerlendirme biriminde görev yapan teknik personelin ve yatırımcıların müracaat aşamasından son aşamasına kadar gerekli olan usuller hakkında genel bilginin sağlanmasıdır.

Bu rehber, 81 ilde mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi için yapılacak yatırımların desteklenmesini yönetimini, başvuru koşullarını, yatırımcının yükümlülüklerini, yatırıma alınma koşullarını, yatırım için hak ediş düzenlemeyi, teknik şartların belirlenmesini, yatırımların izlenmesi veraporlamanın çerçevesini açıklamaktadır.

Yasal Dayanaklar

Bu rehber, 18/4/ tarihli ve sayılı Tarım Kanunu’na, 21/05/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 20/05/ tarihli ve sayılı “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine” İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ve 25/06/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği’ne (Tebliğ No: /21)” göre hazırlanmıştır.

 Bu rehber aynı zamanda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacak hibelerin etkin, etkili, şeffaf ve güvenilir bir programlama, yönetim, uygulama, izleme ve değerlendirme sistemi çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi ve yatırım illerinde farklılıkları olmaksızın rasyonel standartların oluşturulması amacıyla Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından hazırlanmıştır. 

Rehber, uygulamada edinilen tecrübeler ışığında İl Müdürlükleri tarafından talep edildiği ve/veya HAYGEM tarafından uygun görüldüğü takdirde, yaşanan deneyimlere bağlı olarak revize edilebilecektir.

 

 

 

Tanımlar 

Bu uygulama rehberinde adı geçen;

a) Aynı yatırım konusu: İnşaat yatırımında ahır veya ağıl yapımı veya bunların tadilatları, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile Karar’da belirtilmiş olan makine alet ve ekipmanlar aynı hibe konusu olarak değerlendirilecek yatırımları,

b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,

ç) Basit onarım: Ahır ve ağıl yapılarında derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisatla ilgili iyileştirmelerle çatı onarımı ve kiremit aktarılması işlemlerini,

d) Genel Müdür: Hayvancılık Genel Müdürünü,

f) Genel Müdürlük: Hayvancılık Genel Müdürlüğünü,

f) Hak ediş: İl proje yürütme birimince hazırlanan ve ödemeye esas olacak raporu,

g) Hak ediş icmali: İl proje yürütme birimince hazırlanarak il proje değerlendirme komisyonunca onaylanan ve il müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilen icmal cetvelini,

ğ) Hibe Başvuru Formu: Hibe desteğinden yararlanmak isteyen yatırımcıların rehberdeki Ek-1 formatlarına uygun olarak doldurulan formu,

h) Hibeye Esas Proje Tutarı: Proje Uygulama Rehberinde belirtilen kriterleri sağlayan hibe desteği verilebilecek giderlerin KDV hariç toplamını,

ı) Hibe Desteği: Karar kapsamındaki illerde mevcut damızlık sığır ve koyun işletmelerinin inşaatı, çadır alımı ve makine alet ve ekipman alımlarının desteklenmesi ile ilgili olarak yatırımcılara Cumhurbaşkanı Kararı ve Tebliğ hükümleri çerçevesinde geri ödeme beklemeksizin verilen mali katkıyı,

i) Hibe Taahhütnamesi: Proje sahiplerinin hibeden yararlanma esasları ile sorumluluklarını düzenleyen noter tasdikli taahhütnameyi,

j) Hibe tutarı: Hibeye Esas Proje tutarının; İnşaat yatırımı için %50, hayvan barınağı amaçlı çadır alımının % 50 ve alınacak makine alet-ekipmanların %50 karşılığı olan nakdi tutarını,

k) İl müdürlüğü: İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü,

l) İl Proje Değerlendirme Komisyonu (İPDK): Valilik oluru ile İl Tarım ve Orman Müdürü başkanlığında; konu ile ilgili şube müdürleri olmak üzere en az beş kişiden oluşan il proje değerlendirme komisyonu kurulur. Asıl üyenin olmaması durumunda yerine vekâlet eden kişi komisyon üyesi olarak görev yapan komisyonu,

m) İl proje yürütme birimi (İPYB): Valilik oluru ile il müdürlüğü bünyesinde projenin yürütülmesinden sorumlu şube müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat, elektrik ve makine mühendisleri ve teknikerlerinin katılımıyla en az beş asıl beş yedek üyeden oluşan il proje yürütme birimi kurulur. Asıl üyelerin görevlerini yerine getiremeyecekleri hallerde bunların yerine, valilik olurunda belirlenen sıraya göre yedek üyelerden oluşan birimi,

n) İşletme: Hayvanların barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği kapalı, açık veya yarı açık sistem tesis durumundaki yerleri,

o) Kapasite artırımı/rehabilitasyon: Ahır ve ağıl yapılarında taşıyıcı unsurları etkileyen veya brüt inşaat alanını değiştiren işlemler ile pencere tabanlarının indirilmesi, kapıya dönüştürülmesi, pencere ve kapılar gibi unsurların yerlerinin değiştirilmesi veya ölçülerinin değiştirilmesi, mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik bina görünümüne etki eden mimari projeli tadilat işlemlerini,

ö) Karar:  20/05/ tarihli ve sayılı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararını.

p) Merkez proje değerlendirme komisyonu (MPDK): Genel müdür oluru ile genel müdür yardımcısı başkanlığında; ilgili daire başkanı ve konu uzmanı teknik elemanlardan oluşan en az beş üyenin katılımı ile oluşturulan komisyonu,

r) Ölçekli Kroki: Başvuru konusu olan tesisin ihtiyaçlarına göre çizilmiş, koordinatlandırılmış, ölçekli bir yerleşim planı ve toplam inşaat alanını belirten krokiyi,

s) Ön Proje: Yapılacak yatırımı kısaca tanıtan ve tadilat yapılacak veya yeniden kurulacak işletmenin ihtiyaçlarını tanımlayan iş ve termin planlarının yanında yerleşimi gösteren yerleşim planı ve kayıt sistemlerinden alınacak hayvan varlığını gösterir projeyi,

ş) Tebliğ: Karar kapsamında Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik  Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin 25/06/ tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan /21 numaralı uygulama esasları tebliğini,

t) Toplam Yatırım Tutarı: Yatırım Projesinin tamamının hibe tutarı ve başvuru sahibi tarafından karşılanacak katkı tutarlarının hepsini kapsayan, KDV hariç genel toplamını,

u) Uygulama projesi: Başvuru konusu olan tesisin ihtiyaçlarına göre arazi ve zemin araştırmaları yapılmış, yapı elemanlarının ölçülendirilip boyutlandırıldığı, inşaat sistem ve gereçleriyle teknik özelliklerinin belirtildiği, her türlü ayrıntı ile birlikte kapasite raporunu da içeren projeyi,

ü) Uygulama rehberi: Başvuru formlarının, yatırım projelerinde aranacak idari ve teknik detayların, izleme ve değerlendirme rapor örneklerinin, konu ile ilgili uygulama birimlerince tutulacak cetvellerin içinde yer aldığı Genel Müdürlükçe yayınlanacak olan rehberi,

v) Yatırımcı: Bu Tebliğ kapsamında yatırımı gerçekleştirmek üzere proje hazırlayıp başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen gerçek ve tüzel kişileri,

ifade eder.

) Destek Çerçevesi

Bakanlık tarafından sağlanacak desteklerin, kaynak dağılımının yeniden düzenlenmesinde Bakanlık yetkilidir. Desteklemelerin kaynağa göre planlanmasında, İl Müdürlüklerince yatırıma uygun bulunan ve Genel Müdürlüğe gönderilen yatırımcı listeleri ve proje büyüklükleri dikkate alınır.  Destek programlarının yönetimindeki teknik, idari ve mali açıdan yetki ve sorumluluk İl Müdürlüklerine aittir. İl Müdürlükleri bu yetki ve sorumluluklarını Karar, Tebliğ ve Uygulama Rehberinde yer alan usul ve esaslar doğrultusunda yerine getirirler. HAYGEM ayrıca, İl Müdürlükleri arasında koordinasyonun sağlanması, destek yönetimine ilişkin olarak Bakanlık İl Müdürlüklerine yönlendirmede bulunma görev ve yetkilerine sahiptir.

) Kurumsal Çerçeve

a) Hayvancılık Genel Müdürlüğü

Yatırımların desteklenmesi kapsamında yapılacak faaliyetlerin idari, mali, mühendislik ve çevresel uygulamalarla uyumlu bir şekilde yürütüldüğünün kontrolünden, illerden gelen onaylı listeleri bütçe imkânlarına göre Merkez Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi ardından ilgili İl Müdürlüğüne iletilmesinden, konu uzmanlarına eğitim verilmesinden, gerekli tanıtımın yapılmasından, projenin ulusal ve bölgesel düzeyde koordinasyonundan, izleme ve değerlendirme raporlarının takip edilmesinden ve uygulama ile ilgili usul ve esasların belirlenmesinden sorumludur.

            b) Merkez Proje Değerlendirme Komisyonu (MPDK)

1-Genel müdür oluru ile genel müdür yardımcısı başkanlığında; ilgili daire başkanı ve konu uzmanı teknik elemanlardan oluşan en az beş üyenin katılımı ile merkez proje değerlendirme komisyonu kurulur. Komisyon başkanının bulunmaması durumunda komisyona ilgili daire başkanı başkanlık eder.

2-Komisyon, gündem oluşması durumunda ilgili dairenin teklifi üzerine toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliğinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

3-Yatırımların desteklenmesi kapsamında yürütülecek faaliyetlerin kontrolü ile bu faaliyetlerin idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesine destek vermek.

4-Yatırımların desteklenmesi ile ilgili olarak il müdürlüklerinden gelen onaylı listeleri ve raporları bütçe imkânlarına göre değerlendirmek suretiyle onaylamak, onayladığı projeleri asil ve yedek olarak listelemek ve bunları ilgili il müdürlüğüne göndermek.

5-Hibeye esas yatırım konularına ait tutarların üst sınırlarını belirlemek.

6-İl müdürlüklerinde bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların çözümünde etkin rol almak.

c)  İl Müdürlüğü

1-Yatırımların desteklenmesinin, idari, mali, çevresel uygulamalar ve mühendislik uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde yürütülmesi ile Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi kapsamında yapılacak tüm çalışmaların il bazında tanıtılmasını, uygulatılmasını, sekretaryasını ve koordinasyonunu sağlamak.

2-İl proje değerlendirme komisyonu tarafından onaylanan projeler ile hak edişleri Genel Müdürlüğe göndermek.

3-Bakanlıkça ayrılan destekleme kaynağının, yerinde ve etkin kullanımını sağlamak,  yönetmek ve denetlemekle sorumludur.

4-Takip süresi devam eden yatırımlar için Ek’de yer alan formu düzenlenerek yılda bir kez düzenli olarak Genel Müdürlüğe gönderir.

ç) İl Proje Değerlendirme Komisyonu (İPDK)

1-Valilik oluru ile İl Tarım ve Orman Müdürü başkanlığında; konu ile ilgili şube müdürleri olmak üzere en az beş kişiden oluşan il proje değerlendirme komisyonu kurulur. Asıl üyenin olmaması durumunda yerine vekâlet eden kişi komisyon üyesi olarak görev yapar. Komisyon, toplam üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının oyu yönünde karar alınmış sayılır.

2-Yatırımların desteklenmesi kapsamında il proje yürütme birimi tarafından hazırlanan raporları, uygulama rehberindeki kriterlere göre incelemek, değerlendirmek, yatırıma uygun bulunan listeleri onaylayarak sonuç tablolarını hazırlamak ve bunları Genel Müdürlüğe sunulmak üzere İl müdürlüğüne iletmek.

3-İl proje yürütme biriminin düzenli ve etkin çalışması için her türlü idari ve teknik desteği sağlamak.

4-Ödemeye uygun bulduğu hak edişler için uygulama rehberinde yer alan ve proje sorumluları tarafından hazırlanmış ödeme icmal cetvelini incelemek ve onaylamak.

d) İl Proje Yürütme Birimi (İPYB)

1-Valilik oluru ile il müdürlüğü bünyesinde projenin yürütülmesinden sorumlu şube müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat, elektrik ve makine mühendisleri ve teknikerlerinin katılımıyla en az beş asıl beş yedek üyeden oluşan il proje yürütme birimi kurulur. Asıl üyelerin görevlerini yerine getiremeyecekleri hallerde bunların yerine, valilik olurunda belirlenen sıraya göre yedek üyeler görev alır.

2-Yatırımın gerçekleştirileceği yerin tespitinin yapılması amacıyla il kadastro müdürlüğü veya Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlüğünden konu uzmanı bir teknik eleman, inşaat hak edişlerinin düzenlenmesi, denetimi ve gerekli kontrollerin yapılması amacıyla da Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlükleri ile il çevre ve şehircilik müdürlüğü, belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idarelerinden veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bir teknik eleman bu birim içerisinde görevlendirilir.

3-Yatırımların desteklenmesi kapsamında başvuruların; Karar, bu Tebliğ ve uygulama rehberi hükümleri doğrultusunda incelemesini yaparak hazırladığı raporu il proje değerlendirme komisyonuna göndermek.

4-İl düzeyinde proje hazırlanması aşamasında başvuru sahiplerini yatırım konuları ve destekleri hakkında bilgilendirmek.

5-Uygulama projelerini teknik gereklilikler bakımından incelemek ve uygunluğuna karar vermek.

6-Yatırımların uygulamasını kontrol etmek, izlemek ve değerlendirmek.

7-Onaylanan inşaat projelerinde, proje tamamlandığında, onaylanan makine alet-ekipman alımı tamamlandığında,  onaylanan hayvan çadırı alımı başvurularında alım gerçekleştikten ve kurulumları tamamlandıktan sonra uygulama rehberindeki kriterlere göre hak ediş düzenleyerek il proje değerlendirme komisyonunun onayına sunmak.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.BÖLÜM

HİBE DESTEĞİ UYGULANACAK İLLER, DESTEKLEME KONULARI VE HİBE ORANLARI, YATIRIMDA ALT VE ÜST SINIRLAR, YARARLANMA KOŞULLARI

Yatırım Konularına Göre Hibe Desteği Uygulanacak İller

Hibe programı tüm illerde (81 il) uygulanır. Ancak Genel Müdürlük bölgesel gelişmişlik farklılıkları, illerin hayvan miktarı, mera potansiyeli ve yem bitkileri ekilişleri gibi kriterlere göre, gerek başvuru alınması ve gerekse başvuruların değerlendirilmesinde program illerini belirleyebilir.

  yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yönelik yatırımların desteklenmesinde aşağıda belirtilen konularda ve oranlarda hibe uygulanır.

 

Yatırım Konuları                                         Uygulanacak Hibe Oranı (%)

İNŞAAT

Yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite

artırımı / rehabilitasyonu,                                                      50

ÇADIR ALIMI

Hayvan barınağı amaçlı çadır alımı                                       50

MAKİNE ALET ve EKİPMAN ALIMI

Yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcısı sistemi,

seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı,

hayvan kaşıma ünitesi, otomatik suluk,                                50

 

            Hibe Programı kapsamında başvurusu onaylanan gerçek ve tüzel kişiler; büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı / rehabilitasyonu, aşağıda diğer bölümlerde açıklandığı şekilde hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımı yatırımlarında, üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılır.

 

Kaynak dağılımının düzenlenmesinde Genel Müdürlük yetkilidir.

            Yatırım Konuları ve Alternatifleri

 

Başvurular; büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli yeni ahır, küçükbaş için en az baş ve en fazla baş anaç kapasiteli yeni ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı / rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımını kapsayacak şekilde yapılabilecektir.

Kapasite artırımı/rehabilitasyonu için yapılan başvurularda tebliğde belirtilen şartları taşımak kaydıyla, yapacağı yatırımı ihtiva eden mimari proje ile başvuruyu yaparak, inşaat işlerini gerektiği şekilde tamamladıktan sonra yatırıma ait hibeden yararlanabilir. İşletmelerin kapasite artırımı/rehabilitasyonuna ait teknik şartları taşıyıp taşımadığı İl Proje Yürütme Birimi’nin yapacağı kontrolle belirlenir. 

          İnşaat yapımı başvurularında işletme tescil belgesindeki faaliyet alanına göre, ahır veya ağıl yapımına, kapasite artırımı/rehabilitasyonu konuları için başvuru yapılabilir.

          Başvurularda, yeni inşaat yapımı, kapasite artırımı/rehabilitasyonu yatırımlarında birlikte ahır yatırımının bir parçası olarak gübre sıyırıcısı sisteminin de satın alınması ve ahır içerisinde montajı zorunludur.

Diğer makine alet-ekipmanlar; yem hazırlama makinesi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi ve otomatik suluk alımları ise başvuru koşullarını karşılamak kaydıyla bağımsız olarak ayrı ayrı veya birlikte olmak üzere hepsi satın alınabilecektir.

Yukarıdaki yatırım alternatifleri çerçevesinde; biyogüvenlik tedbirleri uyarınca inşaat yapımı işlerinde gübre çukuru yapımı, gübre sıyırıcısı alanı ve kapı önlerinde dezenfeksiyon alanı kesinlikle zorunludur. Yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş için yıkama ünitesi inşaatları, birlikte veya tek bir ünite olarak yapımı isteğe bağlı olup, belirlenmiş olan üst limitler dahilinde birlikte değerlendirilecek olup hibe ödemeleri de bu çerçevede yapılacaktır.

          Desteklemeden Yararlanma

          Hibe programının yürürlükte olduğu dönemler içinde projesi onaylanan ve termin planı süresinde (tebliğde belirtildiği gibi 30 Kasım son tamamlanma tarihinde) yatırımını tamamlayan yatırımcılar yatırım konusu hibelerin her birinden bir kez yararlandırılırlar. 

          Projeden tüzel kişi ortağı olarak yararlanan gerçek kişi, tüzel kişilik ortaklığından ayrılsa dahi aynı konudaki yatırımdan yararlanamaz. Ayrıca tüzel kişi ortaklarının tüzel kişi olması halinde de tüzel kişi ortaklar ayrı olarak hibe başvurusunda bulunamazlar.

3.BÖLÜM   

Başvurular 1 - 30 Temmuz tarihleri arasında alınacaktır.

  Kararda belirtilen yatırım konuları için kararın yayımlandığı tarihte (21 Mayıs ) işletmesi Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve en az 1 yıldır aktif olan, gerçek kişiler ve aşağıda detayları verilmiş olan tüzel kişiler başvuruda bulunabilir.

a) 13/1/ tarihli ve sayılı Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler,

b) 24/4/ tarihli ve sayılı Kooperatifler Kanunu, sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/ tarihli ve sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, tüzel kişilik olarak başvurabilirler.

Söz konusu birliklerin/şirketlerin birinci fıkradaki şartları sağlayan ve tüzel kişilikleri adına kurulu işletmelerinin olmaması durumunda birlik/şirket yönetim kurulu üyelerinden en az bir kişinin bu şartı sağlaması yeterlidir. Belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler. Kuruluşların, proje başvurusu, hibe taahhütnamesinin imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yönetim kurulundan son başvuru tarihinden önce yetki almış ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir.

Tüm hibe konularına yönelik başvurularda, başvuran gerçek kişilerin kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi yerine getirmedikleri ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız oldukları, gerçek ve tüzel kişilerin başvuru aşamasında kamudan bağımsız olduklarına dair noter onaylı hibe taahhütnamesini başvuru ekinde sunmaları gerekir.

Yatırımcılar Bakanlık kayıt sistemlerine Karar’ın yayımlandığı tarih itibari ile bir yıl önce kayıtlı olduğuna dair güncel belgeyi ve çadır alacak olanlar ise göçer hayvancılık yaptıklarına dair güncel belgelerini mutlaka başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir.

 

 

 

) Desteklemeden Yararlanamayacak Olanlar

  1. Kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik ve benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkları,
  2. Yatırımcılar, Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının Karar kapsamındaki hibe konuları için, uygulanan faiz indirimi veya hibe programlarından daha önce yararlanmış olan yatırımcılar başvuru yapamaz ve yararlanamaz, yararlanmış ise Karar kapsamında yararlanılan destekler, ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.
  3. Kanuni takipte vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olanlar,
  4. sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesi hükümleri uygulananlar, (İl Müdürlüklerince ÇKS sisteminden sorgulama yapılır)
  5. İflas etmek veya tasfiye edilmek, ilişkileri mahkemeler tarafından yönetilmek, kredi verenlerle anlaşma yapmak, işletme faaliyetlerini askıya almış olmak, bu konularla ilgili işlemlere tabi olmak veya ulusal yasa veya düzenlemelerle benzer bir durumdan kaynaklanan konumda olanlar,
  6. Hırsızlık, kaçakçılık, yağma, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikâp veya rüşvet suçlarından adli sicil ve adli sicil arşiv kaydı olanlar,
  7. sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan ve organize veya örgütlü suçlardan adli sicil ve adli sicil arşiv kaydı olanlar,
  8. Türk Ceza Kanunu’nun , ve Maddelerinde düzenlenen suçlardan adli sicil ve adli sicil arşiv kaydı olanlar.

) Başvuruda Aranacak Belge ve Bilgiler 

  1. Ek-1’de yer alan Hibe Başvuru Formu,
  2. Ek-2’de yer alan Ön Proje Formu,
  3. Ek-3’te yer alan Yatırım ile İlgili Bilgiler Formu, (Kamu kiralamaları için)

ç) Ek-4’te yer alan Tahmini Sabit Yatırım ve Termin Plan Tabloları,

  1. Bakanlık kayıt sistemlerine Karar tarihi itibari ile en az bir yıl önce kayıtlı olduğuna dair belge,
  2. İnşaat Yatırımın yapılacağı arazi/arazilere ait Ekte (Ek- 9) yer alan aidiyet belgesi/belgeleri.
  3. Yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu için başvuruda bulunacak olan yatırımcılarda inşaatın yapılacağı alanın tapu kaydı yatırımcıya ait olmalıdır. Tapu kaydının yatırımcı adına tescilli olmaması durumlarda yatırım yerinin eş, anne-baba, çocuklar ve kardeşlerden birisine ait olması durumunda, alınacak muvafakat ve muhtar onayı ile başvuru yapılabilecektir. Kamu arazisi kiralayarak (en az beş yıllık kira sözleşmesi istenir) yatırım yapan yatırımcılar için bu şart aranmaz. Tapu kaydının başvuruyu yapan yatırımcı ile birlikte birden fazla kişiye ait olması (hisseli olması) durumunda, her bir hissedarın yatırımcıya yetki verdiğini gösterir ve sahibi oldukları arazi üzerinde inşaat yapılmasına rızaları olduğunu gösterir noter tasdikli belge (Başvurusu Merkez Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından onaylandıktan sonra) istenecektir. Plansız alanlar imar yönetmeliğinin maddesine göre hisseli alanlarda sadece bir hissedara yapım izni/ruhsatı verildiğinden aynı parsel için başka bir hissedar başvuru yapamayacaktır.
  4. Başvuru sahibinin başvurusunun Bakanlıkça onaylanmasından sonra yer değişikliği talebi, arazi durumundan aldığı puanını ve sıralamayı değiştirmediği sürece yapılabilecektir.
  5. Nüfus cüzdanı fotokopisi (gerçek kişiler için-aslı başvuru esnasında görülüp, onaylanacak)
  6. Şirketi temsil ve imza yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri  (tüzel kişiler için), ile tüzel kişilerin yetkili kurullarından alınmış yetkilendirme kararı,
  7. Firmanın sermaye yapısı, miktarı ve faaliyetleri açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tasdikli örneği (tüzel kişiler için),
  8. Tüzel kişilerin yetkili kurul ve/veya organlarından aldıkları yetki kararı, yatırım yapma ile ilgili almış oldukları yönetim kurulu kararı,
  9. Adli sicil / arşiv taraması kaydı
  10.  Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler göçer hayvancılık yaptıklarına dair belgeyi ayrıca başvuru evrakları ile birlikte sunacaklardır.
  11. Hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımları için proforma fatura,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.BÖLÜM

SUNULACAK TEKNİK DESTEK, BAŞVURULARIN YAPILMASI, BAŞVURU DOSYASININ HAZIRLANMASI, İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

)Sunulacak Teknik Destek

a) Hibe yatırımlarına başvuracak gerçek ve tüzel kişiler, destekler hakkında illerde bulunan İl Proje Yürütme Biriminebaşvurarak ihtiyaç duyulan bilgiyi herhangi bir bedel ödemeden alabilirler.

            b) Verilecek bilgi, başvuru belgelerinin hazırlanmasında ve uygulamada karşılaşılacak sorulara cevap vermekle sınırlı olup projenin kabul edilmesi konusunda bir taahhüt niteliği taşımaz.

            c) Hibe programına ait uygulama rehberleri ile başvuru formları ve bilgilendirici dokümanlar, illerde bulunan İl Proje Yürütme Birimindentemin edilebilir.

ç) Hibe yatırımalarına ilişkin olarak yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantıları, çalıştaylar vb. etkinlikler başvuru süresi içinde İl Müdürlükleri vasıtasıyla organize edilecektir.

d) Bakanlık görüşüne ihtiyaç duyulan konuyla ilgili olarak yapılan yazışmalarda İl Müdürlüğünün görüşüyle birlikte detaylı bir raporu Bakanlığa gönderir.

)Başvuruların Yapılması

b) Başvuru sahibi veya yetkilendirilen kişinin dosyanın teslimi esnasında hazır bulunması şarttır.

c) Proje başvuru dosyaları, ön proje formatı, hibe başvuru formu, ekleri ve destekleyici dokümanlarla birlikte iki takım olarak hazırlanır. Bir takımı İl Müdürlüğü’ne teslim edilir, diğeri de yatırımcı tarafından muhafaza edilir.

Posta, e-posta, kurye, faks, vb. yöntemlerle gönderilen başvurular ile Genel Müdürlükçe ilan edilecek olan son başvuru tarihinden sonra ulaşan başvurular kabul edilmez.

Başvuru Dosyalarının Hazırlanması

            a)Başvuru dosyası, hibe başvuru formu ve destekleyici belgelerolmak üzere iki ana bölüm halinde hazırlanmalıdır.

            b) Başvuru dosyalarının, destekleme alsın ya da almasın yatırımcılara geri iade edilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, mutlaka bir suretinin yatırımcılar tarafından muhafaza edilmesi gerekmektedir.

            c) Başvuru dosyası hazırlanırken belgeler ve ekleri ayrı bölümler şeklinde başvuru dosyasına konulmalıdır. Destekleyici belgeler başvuru formunda belirtilen sırada olmalıdır.

            ç) Başvurunun eki olan tüm belgeler başvuru sahibi veya yetkilendirilen kişi tarafından imza/paraflanmış olmalıdır.

            )Başvuruların İncelenmesi ve Değerlendirilmesi

a) İl Proje Yürütme Birimi yapılan başvuruları evrak kayıt geliş sırasını esas alarak listeler. Başvurular için gereken belgelerin olup olmadığı yönünden incelenir. Eksik veya hatalı belgeler ile yapılan başvurular işleme alınmaz.

b) Gerekli şartları taşıyan başvurular için bir rapor hazırlanır ve değerlendirilmek üzere il proje değerlendirme komisyonuna gönderilir. Başvurusu uygun olan yatırımcılar ekte yer alan “değerlendirmeye esas puan kriterleri (Ek)” tablosuna göre puanlanır ve en yüksek puandan en düşük puana doğru liste halinde sıralanır.

c) Geçmiş yıllarda (GAP, DAP, DOKAP ve KOP Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında) başvurusu onaylanıp yatırımını yapmaktan vazgeçen veya iptal edilen yatırımcıların yeniden başvurmaları halinde puanlamada eksi puan verilir. Verilecek puan değerlendirmeye esas puan kriterleri tablosunda – (eksi) 20 puan olarak uygulanır.

            ç) İl proje değerlendirme komisyonu tarafından incelenip onaylanan listeler İl Müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilir.

d) İl yatırım listesi oluşturulurken her ilçeye yatırım yapılmasını sağlamak üzere listede yer bulamayan ilçelerden en fazla bir yatırımcıya, il proje değerlendirme komisyonu tarafından ilave puan verilebilir.  

e) Tüm bu işlemler başvuru süresinin bitiminden itibaren 10 (on) gün içerisinde tamamlanır.

f) Merkez proje değerlendirme komisyonu, il müdürlükleri tarafından gönderilen rapor ve listeleri bütçe imkanları dahilinde inceler, Kararda belirtilen hibe konularında yer alan uygun başvuruları bütçe imkanlarına göre asil ve gerektiği durumlarda yedek listeler halinde onaylar ve onaylanan listeler Genel Müdürlük tarafından ilgili il müdürlüğüne gönderilir. 

 

 

5.BÖLÜM

BAŞVURUSU YATIRIMA UYGUN BULUNANLAR İÇİN İSTENECEK BİLGİ VE BELGELER, YATIRIM TABLOSU, YATIRIMCININ SORUMLULUĞU,

YATIRIMA BAŞLAMA ve TAMAMLAMA

            ) Yatırıma Alınma          

  1. İl Müdürlüğü, Merkez Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından yatırımı onaylanmış olan yatırımcılara resmi bildirim yapar. Hangi yatırım konusuna başvurulmuş ise yatırımın başlaması için süreç başlatılır. İnşaat işlerinde inşaat uygulama projelerinin hazırlanmasını ve hazırlanan projelerin 15 (onbeş) gün içerisinde İl Proje Yürütme Birimine teslim edilmesini yazı ile ister. (Ek-8 de yatırımlar için belirtilen belgeler dosya muhteviyatında olmalıdır). Eksikliklerin tespiti halinde yatırımcıya bunları tamamlaması için 3 gün ek süre verilir.
  2. İnşaat yatırımı için tebliğde belirtilmiş olan gerekli her türlü ruhsat ve yasal izinlerin proje uygulama süresi içerisinde alınması yatırımcı sorumluluğundadır.
  3. Süresi içinde uygulama projesini ve eklerini sunmayan, onaylatmayan veya vazgeçen yatırımcı asıl listeden çıkarılır ve bu durum yazı ile yatırımcıya bildirilir.
  4. Yatırım listesinden çıkarılanların yerine varsa yedek listede yer alan yatırımcılara sırası ile teklif çağrısı yapılır. Bu işleme bütçe imkânları gözetilerek devam edilir.

            ) Yatırım İçin Uygun Bulunanlardan İstenecek Belge ve Bilgiler 

a) Yeni İnşaat, Kapasite Artırımı/Rehabilitasyonu Yaptıracaklar

    1. Yatırım Projesi İşletmeye ait tüm bölümleri içeren detaylı, teknik resim kurallarına göre hazırlanmış plan, kesit ve görünüşleri içeren, 1/50 veya 1/ ölçekli projeler, İl Proje Yürütme Birimi tarafından teknik yönden incelenir. İl Proje Yürütme Birimi tarafından uygun bulunan projelerin mimari, statik, sıhhi, elektrik ve makine yerleşim projeleri (2 nüsha hazırlanacak ve birisi yatırımcıda kalacaktır) olacaktır.
    2. Proje başvuru yılı içindeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan  “İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları” üzerinden poz numaralarına göre hazırlanan keşif özeti cetvelleri,
    3. Proje uygulama dönemi içerisinde alınması gerekli yasal izin ve ruhsatlar işlemlerin uzun sürmesinden dolayı uzaması durumunda, ruhsatı verecek kuruluştan alınan olumlu görüş yazısı veya izin ve ruhsatların yatırımcı tarafından hak ediş tarihine kadar temin edeceğine dair taahhütname,
    4. Yatırım tablosu, termin planı vegerekli kaynağın dağılımı (öz kaynak ve kredi),
    5. Yeni ahır ve ağıl yapımları, kapasite artırımı / rehabilitasyon taleplerinin projelendirilmesinde temel göstergeler için “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik” de belirlenmiş olan esaslar dahilinde bu rehberde açıklanmış olan hayvan refahına yönelik temel kriterler dikkate alınarak hazırlanacaktır.

          b) Hayvan Barınağı Amaçlı Çadır ile Makine Alet ve Ekipman Alımları

    1. Karar’da açıklanmış olan hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine alet ve ekipman alımları için fatura,
    2. Çadır alımları için işletme tescil kayıtlarına göre çadır alımına esas olacak kapasite miktarına ait belge,
    3. Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüğüne göre yapılan başvurulara göre ve göçer hayvancılık yaptıklarına dair güncel belgelerini sunmak kaydıyla çadır ve çadır ekipmanları alımları yapılabilecektir.
    4. Hayvan barınağı amaçlı çadır ve ekipmanları ile makine alet ve ekipman alımları konusunda her türlü ekipman montajının tamamlanması, faaliyete hazır ve çalışır durumda olması esastır. İl proje yürütme birimi en geç on (10) gün içerisinde bu konuda gerekli tespit ve çalışmasını sonuçlandırmakla sorumludur.

c)Yatırım Tablosu Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

    1. İnşaat yatırımlarında tarımsal yapılar için belirlenen proje yılı için;Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan “İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları” ve poz numalarına göre yeni malzemelere göre hazırlanan cetveller esas alınacaktır. Kullanılacak her türlü malzeme yeni olacak ve ikinci el malzeme ve ekipman kullanılmayacaktır.
    2. İnşaat yatırımlarında büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş, küçükbaş için ise en az baş ve en fazla baş kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı veya bu limitlerde olmak kaydıyla kapasite artırımı/rehabilitasyonu yapılabilecektir. Kapasite artırımı/rehabilitasyon projelerine ait işlemler yatırımcının başvurusunun Bakanlıkça onayından sonra büyükbaş ve küçükbaş için yukarıda belirtilmiş olan en fazla olması gereken kapasitelere kadar proje hazırlanabilecektir. Dolayısıyla kapasite artırımı/rehabilitasyon kapsamında talep edilen kapasite artımının uygunluğu için İPYB tarafından tespit yapılması gerekmektedir.
    3. İnşaat yatırım tutarları, Bakanlıkça açıklanmış olan damızlık birim fiyatları dikkate alınarak belirlenecektir. Yatırım tutarının belirlenmesinde yapılacak yeni inşaatın kapasitesinin, kapasite artırımı/rehabilitasyon projelerinde de mevcut kapasitenin artırılan kısmı kadar olan kapasitenin açıklanmış olan damızlık anaç fiyatlarının çarpılması ile belirlenecektir. Kararda açıklanmış olan kapasitelerin üzerindeki miktarlar ayni katkı olarak sağlanacaktır.
    4. Belirlenen üst sınır kapasiteden fazla projelendirilen ahır veya ağıl inşaatlarının hak ediş hesaplamalarında (Örnek: baş büyükbaş veya baş küçükbaş gibi) üst sınır üzerinden proje yılı inşaat birim fiyatlarına göre hak ediş düzenlenmesi yapılacaktır. ( başlık büyükbaş ahırı için gerçekleşen inşaat birim fiyatları baş üzerinden hazırlanmış ise söz konusu hak ediş icmali birim fiyatlara göre 50 başa göre revize edilip bulunan miktar üzerinden % 50 hak ediş düzenlenmesi yapılacaktır).

5) Hayvan Barınağı Amaçlı Çadır Alımları

Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları, 28 Kasım tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan “Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler için başvuru koşullarını sağlamak ve göçer hayvancılık yaptıklarına dair güncel belgelerini sunmak kaydıyla çadır alımını yapılabilecektir. Hayvan barınağı amaçlı çadır alımlarında Kararda belirlenmiş olan büyükbaş ve küçükbaş işletme büyüklüğüne göre çadır ve çadır ekipmanları alımları yapılabilecektir.

6)Makine alet ve ekipman alımları:

Makine alet-ekipmanlar; yem hazırlama makinesi, seyyar süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşınma ünitesi ve otomatik suluk ekipmanları alımları ise başvuru koşullarını karşılamak kaydıyla tek bir makine, bir veya birkaç makine veya tüm makineler olmak üzere satın alınabilecektir.

Satın alınacak olan makine alet ve ekipmanlar aşağıda yatırım üst sınır fiyatlarının açıklandığı bölümde belirtilmiş olan miktarlarda alımları yapılabilecektir. Belirtilmiş olan miktarların dışında satın alma yapılamayacaktır.

Gübre sıyırıcısı sistemi, ahır yapımı yatırımının bir parçası olarak yeni inşaat yapımı, kapasite artırımı/rehabilitasyonu ile birlikte satın alınması ve ahır içinde montajı zorunludur. Dolayısıyla sadece gübre sıyırıcısı sistemi alımı yapılamayacaktır.

ç) Hibe Konularına İçin Yatırımlara Esas Birim Fiyatlar:

Karar’da açıklanmış olan hibe konularına göre yılında uygulanacak yatırım üst sınırları şöyledir. Söz konusu birim fiyatlar GAP, DAP, DOKAP ve KOP Projeleri kapsamında halen devam eden ahır/ağıl yapımı inşaatları için güncellenecek olup, inşaat yapımına esas hibe hak ediş hesaplamaları için yeni birim fiyatlardan işlem yapılacaktır.

1) İnşaat işleri için ödemeye esas yatırım üst limitinde kullanılmak üzere; bütün ırklar için, büyükbaş anaç hayvan birim fiyatı KDV hariç TL/baş ve küçükbaş için ise anaç hayvan birim fiyatı KDV hariç TL/baş olarak uygulanacaktır.

 

 

 

ÖRNEK (1)

50 başlık büyükbaş ahır yapımı:

                 50 baş kapasite x TL                                  =  TL yatırım bedeli

                 TL yatırım bedeli X % 50 hibe oranı      = TL Ödenecek hibe miktarı

 

ÖRNEK (2)

başlık küçükbaş ağıl yapımı:

                 baş kapasite x TL                                 =  TL yatırım bedeli

                 TL yatırım bedeli X % 50 hibe oranı      = TL Ödenecek hibe miktarı

2) Kapasite artırımı/rehabilitasyon inşaatı projelerinde ise; kapasite artımı için yapılan artış miktarı kadar kısım için hak ediş hesaplaması yapılacaktır.

Örneğin yatırımcı başvurusunda 10 baş kapasiteli ahırını 40 baş kapasiteye çıkarmak için başvuru yaptığında işletmesini 30 baş kapasite kadar büyütmüş olacağından hak ediş işlemleri yukarıdaki örneklere göre 30 baş üzerinden hesaplanacaktır.

 

3) Hayvan barınağı amaçlı çadır alımları için hibeye esas üst sınır fiyatları

Çadır alımlarında aşağıdaki m2 alanlarına göre hibeye esas yatırım bedeli üst sınırları ve ödenebilecek hibe miktarları şöyledir:                

                                                           Yatırım Tutarı             Ödenecek Hibe (% 50)

            m2’lik çadır için               :   TL                           TL

            m2’lik çadır için               :  TL                          TL

            m2’lik çadır için               :  TL                          TL

            m2’lik çadır için               :  TL                          TL

            m2’lik çadır için               :  TL                        TL

olacak ve bu üst sınırlar üzerinden belirtilen miktarlara göre % 50 hibe ödemeleri hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 1 adet hayvan barınağı amaçlı çadır alımı için başvuru yapabileceklerdir. Ancak talep edilen çadır alanı tek parça olarak imalatı veya kurulumu mümkün değilse talep edilen kapasite veya alan miktarını geçmemek kaydıyla en fazla iki parça halinde de satın alımı yapılabilecektir.

 

 

 

4) Makine alet ve ekipman alımlarına ait hibeye esas üst sınır fiyatları ve en fazla alınabilecek miktarları

a-Yem hazırlama makinesi alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

                                                                       Yatırım Tutarı             Ödenecek Hibe (% 50)

            4 m3 kapasiteli makineler                   : TL                            TL

            6 m3 kapasiteli makineler                   : TL                            TL

            8 m3 kapasiteli makineler                   : TL                            TL

            10 m3 kapasiteli makineler                 : TL                          TL

            12 m3 kapasiteli makineler                 : TL                          TL

            14 m3 kapasiteli makineler                 : TL                          TL

            16 m3 kapasiteli makineler                 : TL                          TL

            20 m3 kapasiteli makineler                 : TL                          TL

olacak ve bu üst sınırlar üzerinden belirtilen miktarlara göre % 50 hibe ödemeleri hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 1 adet yem hazırlama makinesi alımı için başvuru yapabileceklerdir. Küçük aile işletmesine sahip olan (büyükbaş için en fazla 50 baş, küçükbaş için en fazla baş kapasiteli) yetiştiriciler işletme kapasitelerine uygun olmak kaydıyla en fazla 8 m3 kapasiteye kadar olan makineler için başvuru yapabileceklerdir.

 

b-Süt soğutma tankı alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

                                                                      Yatırım Tutarı             Ödenecek Hibe (% 50)

            litre kapasiteli tanklar         : TL                            TL

            litre kapasiteli tanklar          : TL                            TL

            litre kapasiteli tanklar        : TL                            TL

            litre kapasiteli tanklar      : TL                            TL

olacak ve bu üst sınırlar üzerinden yukarıdaki gibi % 50 hibe ödemeleri hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 1 adet süt soğutma tankı alımı için başvuru yapabileceklerdir.

 

c-Seyyar süt sağım makinesi alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

Yatırım Tutarı                        Ödenecek Hibe (% 50)

            2 kovalı süt sağım makinesi               : TL                              TL

            4 kovalı süt sağım makinesi               : TL                              TL

olacak ve bu üst sınırlar üzerinden yukarıdaki gibi % 50 hibe ödemeleri hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 1 adet seyyar süt sağım makinesi alımı için başvuru yapabileceklerdir.

 

            ç-Gübre sıyırıcısı alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

            Gübre sıyırıcısı fiyatı yatırım tutarı TL olacak ve bu üst sınır üzerinden % 50 hibe ödemeleri (en fazla TL) hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 1 adet gübre sıyırıcısı alımı için başvuru yapabileceklerdir.

d-Hayvan kaşıma ünitesi alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

            Hayvan kaşıma ünitesi fiyatı TL olacak ve bu üst sınır üzerinden % 50 hibe ödemeleri (en fazla TL/adet) hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 2 adet hayvan kaşıma ünitesi alımı için başvuru yapabileceklerdir. 2 adet X TL = TL yatırım tutarı. Ödenecek hibe miktarı ise : TL X % 50 = TL olacaktır.

e-Otomatik suluk alımlarında hibeye esas yatırım bedeli üst sınırı;

            Otomatik sulukların fiyatı TL olacak ve bu üst sınır üzerinden % 50 hibe ödemeleri (en fazla TL/adet) hesaplanacaktır. Yatırımcılar en fazla 10 adet otomatik suluk alımı için başvuru yapabileceklerdir.

5)Yatırım tabloları KDV hariç olarak hazırlanacaktır.

6) Projenin Uygun Olmayan Maliyetleri; Destekleme kapsamında değerlendirilmesi uygun olmayan bazı maliyetler aşağıdaki gibidir.

  1. Ruhsatlar, kredi, teminat ve diğer ödemelere ilişkin KDV, ÖTV,  her türlü vergi, resim, harç ve sair giderler, ikinci el malzeme ve ekipman alımı, arsa ya da bina alımı, cezalar, mali cezaların bedelleri, borçlar ve gelecekteki muhtemel kayıplar için karşılıklar,
  2. Faiz borcu, bankacılık giderleri, kur farkı giderleri, proje hazırlık çalışmalarının ve diğer hazırlık faaliyetlerinin maliyetleri, danışmanlık giderleri, ayni katkılar, personel giderleri, başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler,
  3. Sigorta, gümrük masrafları maliyetleri, makine ve ekipman kira bedelleri, ayrı faturalandırılmış nakliye ve montaj giderleri, denetim giderleri,

                   ç) İdari binalar, bakıcı evi, bekçi kulübesi, buzağı kulübesi, basit onarım, arazi düzeltme ve çevre yapılarının maliyetleri,

  1. Eğitim giderleri, yatırımcıdan kaynaklanan, proje kapsamında görev alan kişilerin kusur ve ihmalleri sebebiyle doğacak olan her türlü ceza, gecikme zammı, faiz ve sair giderler uygun maliyetlerden sayılamaz.

d) Yatırımcıların Sorumlulukları 

1) Başvuru zamanından hak edişlerin tanzimi ve sonrasında izleme uygulamalarındaki her türlü yazışmalarda başvuru formunda yer alan imza sahipleri muhatap alınır. İl Müdürlüğü dışında yapılan üçüncü taraflarla görüşmeler İl Müdürlüğünün sorumluluğunda değildir.

2) İnşaat işleri, çadır alımı ve makine alet ve ekipman alımlarının başvuru amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların Tebliğ ve uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilip belgelendirilmesinden ve bu belgelerin muhafazasından yatırımcılar sorumludur.

3) Yatırımcılar,uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesinde İl Müdürlüğünün önerilerine dikkatle uyacaklardır. Yatırımcıların noterden onaylı hibe taahhütnamesi vasıtasıyla sağlanan hibeyi kullanmak için il müdürlüğüne sunmuş oldukları belgelerin doğruluğundan kendileri sorumludur.

4) Yatırımın yapılacağı yerde, devlet desteği uygulaması ve yatırımın adının uygun araçlarla (tabela, vb.) görünürlüğü sağlanacaktır. Söz konusu tabelalar en az cm X 75 cm ebatlarında olup, üzerinde “BU TESİS T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN HAYVANCILIK YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ KARARI KAPSAMINDA YAPTIRILMIŞTIR” ibaresi bulunacaktır.

5) İl Müdürlüğünün yapacağı tüm denetim ve izleme ziyaretlerinde bütün kolaylıklar sağlanacak ve inşaat yapım süresinin her aşamasında görevlilere gerekli denetimlerin yapılması için bilgi verecektir.

6) Proje kapsamında görev alan kişilerin kusur ve ihmalleri sebebiyle doğacak olan her türlü zararlardan Bakanlığımız sorumlu tutulmayacaktır.

d)Yatırım Projesi Değişikliği ve Erteleme

1) Yatırımcıların, projelerini İl Proje Yürütme Biriminin onayladığı şekli ile uygulamaları esastır. Bu nedenle projenin ilk planlandığı şekilde uygulanması sağlanmalıdır. Ancak onay tarihinden sonra projenin uygulamasını zorlaştıracak veya geciktirecek önceden öngörülemeyen ve beklenmeyen durum veya mücbir sebepler söz konusu olursa uygulamanın herhangi bir safhasında değişiklik yapılabilir.

2) Yatırım maksat ve maliyeti etkilemeyen küçük değişiklikler İl Müdürlüğünün onayı alınarak yapılır. Maliyeti artıracak değişiklik teklifleri ise İl Proje Değerlendirme Komisyonu onayı ve Genel Müdürlüğün izni ile mümkündür.

3) Proje değişikliklerinde;

    1. Yatırımcının taleplerinin kabulü için yalnızca talepte bulunması yeterli değildir. Bu taleplerin, nedenlerinin ve değişiklik gerekçelerinin, en uygun şekilde, detaylı olarak ve belgelendirilerek açıklanması gerekir. Değişiklik gerekçesi olmayan, yetersiz ya da mesnetsiz olan değişiklik talepleri İl Müdürlüğünce reddedilir.
    2. Proje değişikliği başvuru sahiplerine eşit muamele yapılması ilkesine aykırı düşen veya proje amacını değiştiren bir niteliği veya etkiye haiz olamaz. Bu nedenle, değişiklik talepleri, projenin genel amacını değiştirecek ve bu kapsamda diğer başvuruların eşitliğine zarar verecek maksat ve nitelikte olmamalıdır.
    3. Proje değişiklik teklifi sadece termin planı içindeki sürede yapılabilir.

     ç) Onaylanan ve yatırıma başlanan projelerin 30 Kasım tarihine kadar tamamlanması esastır. Yatırımcılar yatırımlarını 30 Kasım tarihine kadar tamamlayacaklarına dair noter onaylı hibe taahhütnamesini (Ek-5) il müdürlüğüne sunmakla yükümlüdürler.

    1. İnşaat projelerinde termin başlangıcı, proje yatırıma alındıktan sonra yatırım yerine gidilerek yatırım yeri tespit tutanağının (Ek-6) tutulduğu tarih itibari ile başlar.
    2. 30 Kasım tarihine kadar yatırımlarını tamamlamayanlara yılı bütçe uygulama esasları çerçevesinde ek süre verilemez ve hibe ödemesi yapılmaz.

 

f) Yatırıma Başlama ve Uygulanması

  1. Yatırımcı, uygulayacağı yatırım ile ilgili olarak İl Müdürlüğünce kendisine yapılan tebliğ tarihi itibariyle onaylanan projesini karar,  tebliğ ve rehberde belirtilen usul ve esaslardaki hükümlere ve iş programına uygun olarak, inşaat yatırımlarında İl Proje Yürütme Birimi tarafından yerinde yapılacak inceleme sonucunda verilecek yer tespiti raporuyla uygulamaya başlar.
  2. Yatırım yerinde İl Proje Yürütme Birimi tarafından yapılacak inceleme sonrasında düzenlenecek yatırım yeri tespit tutanağında (EK-6); yatırım öncesi yatırım sahasında herhangi bir iş ve/veya işlem, inşaat yapılıp yapılmadığı özellikle belirtilir. Yatırım yeri tespitinde il kadastro müdürlüğü veya Bakanlığımız ve bağlı kuruluşların il ve bölge müdürlüğünden konu uzmanı bir teknik eleman (harita mühendisi/teknikeri) Valilik oluru ile görevlendirilip, ilgili eleman ile birlikte tespit yapılıp, tutanak imza altına alınacaktır.
  3. Proje uygulamalarının kontrolü, izlenmesi ve değerlendirilmesi İl Proje Yürütme Birimi tarafından yapılacaktır. Bu çerçevede yapılacak denetimlere ilişkin olarak EK-7’de belirtilmiş olan ara rapor tutanağı düzenlenir.
  4. Yatırımcılarca gerçekleştirilecek projelerin amaçlarına uygun olarak yapılmasından, uygulamaların karar,  tebliğ ve rehberde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesinin izlenmesinden İl Proje Yürütme Birimi sorumludur.

 5) İnşaat projelerinde yatırımın uygun olarak yürütülmediğinin tespiti halinde, yatırım sahiplerine uygulamaların kararname, tebliğ ve rehber hükümlerine uygun olarak yürütülmesi konusunda İl Proje Yürütme Birimi raporu doğrultusunda İl Müdürlüğü tarafından bir ihtar yazısı yazılır ve 10 gün içinde İl Proje Yürütme Birimi tarafından tespit edilen projeye aykırı uygulamaların düzeltilmemesi halinde proje iptal edilir ve desteklemeden yararlandırılmaz.

 6) Uygulamada karşılaşılan sorunların çözümüne, İl Proje Yürütme Biriminin raporu doğrultusunda öncelikle İl Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından gerektiği hallerde ise Bakanlık karar verir.

7) Proje inşaat işlerinin her aşamasında tesislerin fotoğrafları çekilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.BÖLÜM

HAKEDİŞE MÜRACAAT, HAKEDİŞ RAPORLARININ VE

HAK EDİŞ İCMALLERİNİN DÜZENLENMESİ

 

          ) Hak Edişe Müracaat

  1. Karar’da belirtilmiş olan hibe konularına başvuru yapıp yatırımlarını süresi içinde tamamlayan yatırımcı, hak edişlerin düzenlenmesi için İl Müdürlüğüne müracaat eder.
  2. İl Proje Yürütme Birimi hak ediş belgelerinin düzenlenmesi için yerinde tespit yapar.  

          ) Hak Ediş Raporlarının Düzenlenmesi ve Onaylanması

a) Genel Esaslar

  1. Onaylanan yeni inşaat yatırımı, kapasite artırımı / rehabilitasyon projelerinde, inşaat işlerine ait tüm iş ve işlemler tamamlandığında ve gübre sıyırıcısı kurulu ve çalışır vaziyette tespitinin yapılması ardından hak ediş düzenlenir.

büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları nelerdir, nasıl alınır? Büyükbaş hayvancılık hibe desteği ne zaman verilecek?

büyükbaş hayvancılık hibe desteği adına Tarım ve Orman Bakanlığı kararınca belirlenen ve büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları özelinde sıkı bir inceleme yapılması gerekir. Çünkü ancak bu şartların sağlanması koşuluyla hibe desteğine başvuru yapmak mümkün hale gelir. Hibe desteği almak isteyen işletmeler, genellikle proje önerileri sunarak ve işletmenin mevcut durumu hakkında bilgi vererek başvuruda bulunurlar. Başvuruların kabul edilmesi durumunda, işletmelere belirli bir miktar hibe desteği sağlanır ve bu destek, hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu ve yenilenmesi için kullanılabilir. Peki, büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları nelerdir, nasıl alınır? Büyükbaş hayvancılık hibe desteği ne zaman verilecek?

 

 

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?

Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekir.
  • Başvuru sahiplerinin en az 18 yaşından büyük olması beklenir.
  • Hazırlanan projenin hem il hem de ilçe müdürlüklerine sunulması zaruridir.
  • Yeterli sermayeyi bulundurmak da ön koşullar arasında yer alır.
  • Başvuru sahiplerinin, hayvanların barınacağı kadar büyük bir alanı olması, hayvanların bakımı için gerekli donanıma sahip olmaları gereklidir.
  • Büyükbaş hayvanların 10 – 50 tane arasında, küçükbaş hayvanların ise en az en fazla olması gerekir.
  • Bu destek, hayvanların beslenmesi için kullanılacak yem bitkilerinin ve yem hammaddelerinin yetiştirilmesine yönelik projelerin finanse edilmesi amacıyla verilir. Dolayısıyla başvuru sahiplerinin, bu ürünleri yetiştirecek arazilere sahip olmaları gereklidir.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ NASIL ALINIR?

büyükbaş hayvancılık hibe desteği almak için ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, İl ve İlçe Müdürlükleri, Kalkınma Ajansları, Tarım Kredi Kooperatifleri veya diğer destek sağlayan kurumlarla iletişime geçmeniz gerekir. Bu kurumlar tarafından sunulan hibe destekleri genellikle proje bazlıdır ve uygun projelerin belirlenmesi sonrasında maddi yardımlar yapılır.

Bunun yanı sıra, çiftlik hayvanları yetiştiriciliği konusunda eğitim alarak bu alanda uzmanlaşmak da size büyük bir avantaj sağlar. Eğitimler sayesinde, projeleriniz daha ciddiye alınacak ve hibe almanız daha olası hale gelir.

Başvuru süreci ise oldukça detaylıdır ve başvuru yapmadan önce gerekli belgeleri tamamlamanız gerekir. Başvuru sürecinde, işletmenizin büyüklüğü, faaliyet alanınız, üretim kapasiteniz gibi faktörler dikkate alınır ve büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları doğrultusunda, bu unsurlara uygun bir proje hazırlamanız önemlidir.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK?

büyükbaş hayvancılık hibe desteği süresi Tarım ve Orman Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer destek sağlayan kurumlar tarafından belirli dönemlerde sunulur. Genellikle bu dönemler yıllık olarak belirlenir ve başvuru süreçleri de buna göre düzenlenir. Ancak genel yapı itibariyle sürecin 31 Aralık tarihine kadar geçerliliği olduğu da bilinir.

Yine de hibe desteklerinin verileceği tarihler, ilgili kurumların web sitelerinde ve duyurularında açıklanır. Dolayısıyla bu duyurulara dikkat edilmesi ve başvuru sürecinin zamanında takip edilmesi oldukça önemlidir.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ NE KADAR?

büyükbaş hayvancılık hibe desteği miktarı her yıl değişebilir ve yukarıda da ayrıca adı geçen ilgili kurumlar tarafından belirlenir. Ayrıca ilgili işletmenin, arazinin, hayvan sayısının ve diğer konuların da bu noktada ciddi bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bu nedenle, doğru bir proje hazırlamak ve gerekli belgeleri tamamlamak, hibe desteği miktarının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Başvuru sürecinde, hibe desteklerinin yanı sıra kredi imkanları da sunulabilir. Kredi imkanları da aynı şekilde miktarlarına göre değişkenlik gösterir ve şartlarla birlikte belirlenir.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK HİBE DESTEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği alan kişiler en net tanımı ile belirli şartları taşıyan çiftçilere veya işletmelere verilir. Ancak hibe desteği almak için öncelikle, büyükbaş hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin veya üreticinin olması gerekir. Ayrıca, işletme ya da üretici, ilgili kuruluşların belirlediği kriterlere uygun olarak proje hazırlamalıdır. Bu projeler, genellikle hayvancılık faaliyetlerini geliştirmeye yönelik ve büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları ile uygun olmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir