3 gün rapor alınca maaş kesilir mi / Kaç günlük sağlık rapor maaştan kesilir? - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

3 Gün Rapor Alınca Maaş Kesilir Mi

3 gün rapor alınca maaş kesilir mi

Rapor alıp işe gidemeyenlere müjde! Maaşı devlet ödüyor

4A ve 4B sigortal&#;l&#;k statüsüne ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;anlar&#;n sa&#;l&#;k sorunlar&#; nedeniyle i&#; hayat&#;ndan uzak kalmas&#; durumunda i&#;veren taraf&#;ndan i&#;çi maa&#;lar&#;nda kesinti yap&#;l&#;r. Yap&#;lan kesintinin çal&#;&#;anlarda ma&#;duriyet yaratmamas&#; ad&#;na Sosyal Güvenlik Kurumu taraf&#;ndan iade prosedürü devreye girer. &#;ade prosedürü say&#;l&#; Sosyal Sigortalar ve Genel Sa&#;l&#;k Sigortas&#; Kanunu kapsam&#;nda "geçici i&#; göremezlik ödene&#;i" olarak isimlendiriliyor.

Geçici i&#; göremezlik ödene&#;i halk aras&#;nda rapor paras&#; olarak isimlendirilirken; kapsam&#; ve detaylar&#; belirlenmi&#;tir. &#;&#; hayat&#;ndan sa&#;l&#;k sorunlar&#; nedeniyle uzak kalan ki&#;ilerin kay&#;p ya&#;ad&#;klar&#; döneme dair kesinti iadesi alabilmek ad&#;na belirlenen &#;artlara uygun olmas&#; gerekir. Peki rapor paras&#; nedir? &#;artlar&#; nelerdir? Nas&#;l al&#;n&#;r?

RAPOR PARASI NED&#;R? &#;ARTLARI NELERD&#;R?

Rapor paras&#;, sa&#;l&#;k sorunu sebebiyle çal&#;&#;ma hayat&#;ndan uzak kalanlar&#; yak&#;ndan ilgilendirir. Ara verilen dönemde yap&#;lan kesintilere dair SGK taraf&#;ndan çal&#;&#;anlara ayakta ya da yatarak tedavi görmesine göre ödeme yap&#;l&#;r.

Rapor paras&#; hakk&#;ndan yararlanmak için ki&#;ilerin hamilelik, i&#; kazas&#;, hastal&#;k ya da rahats&#;zl&#;k gibi sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#; ya&#;amas&#; ve bu sorunlar için yetkilendirilmi&#; sa&#;l&#;k kurulundan rapor almas&#; gerekir.
Ya&#;an&#;lan sa&#;l&#;k sorununun ki&#;ilerin i&#; görme durumunu etkilemesi gerekirken; i&#; gücünde tamamen kay&#;p ya&#;atmamas&#; &#;artt&#;r. K&#;smi ya da tamamen i&#; gücü kay&#;plar&#;n&#;n olmas&#; durumunda ise malulen emeklilik prosedürü devreye girer.
Rapor al&#;nan tarihten önce çal&#;&#;anlar&#;n mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna sigortal&#; olarak bildirilmesi ve 1 y&#;l öncesini kapsayacak &#;ekilde en az 90 gün ki&#;inin ad&#;na sigorta primi ödenmesi gerekir.
Geçici i&#; göremezlik paras&#;n&#;n al&#;nmas&#; için ki&#;inin sa&#;l&#;k sorunu için verilen rapor süresi 2 günden fazla olmal&#;d&#;r.
Köy ve mahalle muhtarlar&#;n&#;n rapor paras&#; alabilmesi için hiçbir prim borcunun bulunmamas&#; ve yatarak tedavi görüyor olmas&#; gerekir.

RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Rapor paras&#; için çal&#;&#;an&#;n i&#;verene sa&#;l&#;k kurulundan ald&#;&#;&#; raporu iletmesi yeterli olur. &#;&#;veren çal&#;&#;an&#;ndan gelen raporu 5 i&#; günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumunun sistemine girer ve sonuçlanmas&#; için beklemeye ba&#;lar. Sosyal Güvelik Kurumu taraf&#;ndan raporun de&#;erlendirmesinin olumlu sonuçlanmas&#;yla birlikte çal&#;&#;anlar PTT &#;ubelerinden rapor paras&#;n&#; alabilirler. e-Devlet sistemindeki "&#;&#; Göremezlik Ödemesi Görme" hizmetiyle rapor paras&#;n&#;n takibi yap&#;labilir.

RAPOR PARASI ÖDEMES&#; NE KADARDIR? HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Rapor paras&#;n&#;n hesaplanmas&#;nda; çal&#;&#;anlara uygulanan tedavi &#;ekilleri, 3 ay boyunca ald&#;klar&#; brüt maa&#; miktar&#; ve rapora konu olan süre etkili olmaktad&#;r. Rapor paras&#;n&#;n hesaplanmas&#;nda oldukça kolay bir formül kullan&#;l&#;r.

&#;lk ad&#;mda çal&#;&#;an&#;n&#;n 3 ayl&#;k brüt maa&#; miktar&#; hesaplan&#;r. Son 3 ayl&#;k maa&#; miktar&#; gün say&#;s&#;na bölünür ve prim günü miktar&#; belirlenir. Örne&#;in asgari ücretle çal&#;&#;an bir vatanda&#;&#;n prim günü miktar&#; TL'dir. (*3= TL, /90= TL)
Günlük olarak bulunan prim miktar&#; yatarak ya da ayakta tedavilerin hesaplanmas&#;nda kullan&#;l&#;r. Ayakta tedavi prim günün 3'te 2'si; yatarak tedavi ise yar&#;s&#;d&#;r. (Ayakta tedavi; TL, yatarak tedavi; TL'dir)
&#;&#; görememe halinde bu para, raporlu sürenin 2 eksi&#;iyle çarp&#;l&#;r. Örne&#;in ki&#;ilerin rapor süresi 30 günde rapor paras&#; 28 gün üzerinden ödenir. Yatarak ya da ayakta tedavi sonucunda bulunan say&#;sal de&#;er rapor süresiyle çarp&#;l&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

İş göremezlik HK.

Halk dilinde rapor parası olarak bilinen “İş Göremezlik Ücreti” nedir? 
-İş göremezlik ücreti hesabı nasıl yapılır?
-İş görmezlik ödemesi ne zaman alınır? 
-Hangi durumda rapor alan işçinin ücreti kesilemez? 

     Geçici iş göremezlik ödeneği sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Maddesinde düzenlenmiştir.  
Buna göre, “Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla; 
a) İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için, 
b) Hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için, 
          c) Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için, 
d) Sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,  
  Geçici iş göremezlik ödeneği verilir. 
  İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir. 
  Bir sigortalıda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden birkaçı birleşirse, geçici iş göremezlik ödeneklerinden en yükseği verilir.” Şeklinde kanuni düzenleme bulunmaktadır. (Kanun metni özetlenmiştir.) 
 
Sigortalı çalışan, işyerinde bir kaza geçirmesi veya meslek hastalığından dolayı raporlu olması ve hastalığından ya da herhangi bir rahatsızlığından ötürü rapor alması durumunda, rapor tarihinden önceki 90 günde SGK priminin ödenmiş olması şartıyla rapor parası alabiliyor. Aynı zamanda sigortalı kadın çalışanların da doğum yapmaları halinde doğumdan önceki 8 haftada ve doğumdan sonraki 8 haftada doğum parası olarak rapor parası alma hakları bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise bu süre doğum öncesindeki 10 hafta olmaktadır. 
 
İş görmezlik ödemesi hesabı nasıl yapılır? 
yılı nisan ayından önceki hesaplamaya göre tarihinde yürürlüğe giren sayılı kanun ile söz konusu hesaplama için bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; İş kazasının olduğu, meslek hastalığında ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde;  
Analık ve hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki, hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.  Ancak, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecektir.  
İş görmezlik ödemesi ne zaman yapılır? Hangi durumda rapor alan işçinin ücreti kesilemez?
Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı çalışana geçici iş göremezlik ödemesini raporun 3. günü itibarıyla yapmaya başlamaktadır.  
İlk 2 günlük rapor ücretinin çalışanın işvereni tarafından ödeneceğine dair yasada bir düzenleme bulunmamakla birlikte, bu durum özellikle iş müfettişi denetimlerinde sıkıntılı olmaktadır. İşyerinde uygulanan ücret politikasına göre bu durum farklılık arz edecektir. İşyerinde uygulan ücret “aylık maktu ücret” ise yani ilgili ayın gün çekmesine bakılmaksızın her ay aynı ücret ödeniyorsa bu durumda ücretler aylık maktu olarak kabul edilecektir. Bu durumda ilk iki günün ücreti işveren tarafından ödenmesi gerekir. Ayrıca 3. Gün ve sonrasında SGK tarafından yapılan ödemelerde işçinin günlük kazancının altında kalan tutarın(1/2 veya 2/3 ödenmesinden) işverenlikçe günlük kazanca gelecek şekilde ilga edilmesi gerekmektedir.  
SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.  İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.  Aynı zamanda bu kişilerde sağlık aktivasyonu için 30 günlük prim yatırma şartı ve geriye doğru 90 günlük çalışma şartı da aranmamaktadır.  
İş göremezlik ücretleri işverenin çalışanın raporunu SGK’ya bildirmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde PTT aracılığıyla çalışanın hesabına yatırılmaktadır. Ancak ücret hesaba aktarıldıktan sonra belirli bir zaman zarfı içerisinde alınması şartı bulunuyor. Alınmamış ödenekler SGK’ya geri gönderiliyor. 
 
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası