amniyon sıvısı nasıl oluşur / Buse Terim | Amniyon kesesi hakkında bilmeniz gerekenler

Amniyon Sıvısı Nasıl Oluşur

amniyon sıvısı nasıl oluşur

kaynağı değiştir]

İlk başta, amniyotik sıvı esas olarak elektrolitli sudur. Yaklaşık haftaya kadar sıvı ayrıca tümü fetüsün büyümesine yardımcı olan proteinler, karbonhidratlar, lipidler ve fosfolipitler ve üre içermektedir.

Hacim[değiştir

Amniyon kesesi hakk&#x;nda bilmeniz gerekenler

Amniyon kesesi nedir?
Amniyon kesesi, gebelikte anne karnındaki bebeği çevreleyen ince duvarlı bir kesedir. Bu kese, bebeği yaralanmalara, basınca ve diğer olumsuz koşullara karşı korumaktadır. Aynı zamanda, bebeğin sıcaklığını düzenlemeye ve bebeğe hareket kolaylığı sağlanmasına da yardımcı olur.  


Plasenta ve amniyon sıvısı
Plasenta, gebelik döneminde rahmin duvarına bağlı bir bölümdür. Anne karnındaki bebeğinizin kan kaynağını sizinkinden ayrı tutmaya ve ikisi arasında bağlantı kurmaya yaramaktadır. Kurduğu bağlantı, plasentanın bebeğinizin kendi kendine yapamayacağı işlevleri yerine getirmektedir. Plasenta, bebeğinize göbek kordonu ile bağlanmaktadır ve o da amniyon kesesi içerisinde yer almaktadır. 
Plasenta aracılığı ile, kan kaynağınızdan oksijen ve besinler bebeğinize geçer. Atık maddeler ise, göbek kordonu aracılığıyla plasentaya ve ardından kan dolaşımınıza vücuttan atılmak için geri döner. Plasenta ayrıca, bebeğinizin gelişimine katkı sağlayan hormonların üretiminde de rol almaktadır. Bununla birlikte, anne karnındaki bebeği enfeksiyonlara ve bakterilere karşı korumaya da yardımcı olmaktadır. Ancak; virüslere, nikotin, alkol ve kullanılan ilaçlara karşı bir koruma sağlamamaktadır. 
Amniyon sıvı, amniyon kesesi içerisindeki hamilelikten sonraki 12 gün içerisinde oluşan berrak, sarı renkli bir sıvıdır. Bu sıvı, rahim içerisinde bebeği çevrelemektedir ve pek çok önemli işlevi bulunmaktadır. Amniyon sıvısı, bebeğin gelişimi için hayati bir öneme sahiptir. Bununla birlikte, rahimdeki amniyon sıvısının çok düşük ya da çok düşük olması da çeşitli olumsuz koşullara neden olabilir. 
 

Amniyon sıvısının kaynağı 
Bebek, anne rahminde, amniyon kesesinin ieçrisindeyken, amniyon sıvısının içerisinde bulunur. Amniyon sıvısı ile çevrili olan bebek, amniyon kesesinin içerisinde büyüyüp gelişmektedir. Amniyon sıvısı, gebelik döneminde çeşitli önemli rollere sahiptir. Bebeğin kas-iskelet gelişimi için önemli olan fetal hareket için fiziksel bir alan yaratır. Ayrıca, bebeğin akciğer ve gastrointestinal sistemlerinin gelişimi için gerekli olan fetal yutmayı da sağlamaktadır. Bununla birlikte; göbek kordonunun sıkışmasına ve travmalara karşı da bebeği korumaktadır. Hamileliğin haftasında, amniyon sıvısının hacmi yaklaşık 30 ml iken, haftada bu rakam ml’e çıkmaktadır. Hamileliğin son üç ayına gelindiğinde, amniyon sıvısının hacmi ml’e kadar ulaşmaktadır. Amniyon sıvısının yaklaşık %98’lik kısmı sudan oluşmaktadır. Geri kalan %2’lik kısım bebekten gelen tuz ve hücrelerdir. Ayrıca, bazı besinler, hormonlar ve antikorlar da içermektedir. 


Amniyon sıvısının görevleri nelerdir?
•    Bebeğin anne karnında hareket etmesini sağlar ve kas ve iskelet sistemini geliştirir. 
•    Bebek, amniyon sıvısını içeri ve dışarı solur. Bu da, akciğer gelişimine yardımcı olur. 
•    Isıyı içeride tutarak bebeğin sıcak tutulmasını sağlar. Rahim içindeki sıcaklığın tutarlı kalmasına da yardımcı olur. 
•    Rahme gelebilecek darbelere karşı korur. 
•    Bebeğin amniyon sıvıyı yutması, sindirim sistemini geliştirdiği anlamına gelir. 
•  Göbek kordonundaki sıkışma, bebeğin beslenmesini engelleyebilir. Amniyon sıvısı, göbek kordonunun sıkışmasını önlemektedir. 
 

Oligohidramniyos nedir?
Oligohidramniyos; hamilelikte amniyon sıvısı hacminin beklenenden daha az olması durumudur. Bu durum, genellikle ultrason muayenesi sırasında teşhis edilmektedir. Amniyon sıvısının yeterli miktarda olması, fetal hareketlerinin ve gelişiminin normal olması açısından oldukça önemlidir. Oligohidramniyos; bu durumları riske sokabilir ve göbek kordonunun sıkışmasına neden olarak ölümle sonuçlanabilir. Gebelikte, anne adaylarının yaklaşık %5’inde oligohidramniyos görülmektedir. En sık görüldüğü dönem, hamileliğin son üç ayıdır. Genellikle; 
•    Böbrek ya da idrar yollarının gelişimi ile ilgili problemler,
•    Plasentanın bebeğe yeterli miktarda kan ve besin sağlamaması, 
•    Sızıntı ya da zarlarda yırtılma, 
•    42 haftadan uzun süren gebelikler, 
•  Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik hiposki ve gebelik zehirlenmesi gibi durumlar nedeniyle görülmektedir. 
 

Polihidramniyos nedir?
Polihidramniyos; hamilelikte amniyon sıvısı hacminin beklenenden daha fazla olması durumudur. Genellikle; gebelik diyabeti, fetal yutma ile birlikte fetal anomalileri, fetal enfeksiyonlar ve diğer nadir görülen nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Polihidramniyos tanısı, ultrason muayenesinde elde edilmektedir. Sorunun büyüklüğü, amniyon sıvısının hacminin fazlalığı ve ciddiyetine bağlıdır. Erken doğum gibi komplikasyonlara neden olabilir. 
 

Amniyotik bant nedir?
Amniyotik bant; fetüsün uzuvları ve diğer kısımlarını ayıran amniyotik kesenin neden olduğu, nadir görülen bir durumdur. Bu durum, zarların ne kadar sıkı sarıldığına bağlı olarak çeşitli sorunlara neden olabilir. Amniyon zarının yırtıldığı ya da dış zarının zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkmaktadır. Anne karnındaki bebek, hala sıvı içinde yüzmeye devam etmektedir; ancak amniyotik banda maruz kalmaktadır. Bu doku, fetüsün etrafına dolanabilir. Komplikasyonları hafif ya da şiddetli olabilir. Hafif olduğu durumlarda, bebeğin el ve ayak parmaklarını bir bant sarabilir. Daha şiddetli durumlarda, bant bebeğin kolu ya da bacağının etrafını sarabilir ve bu da, hareketinin kısıtlanmasıyla sonuçlanabilir. Bu durum, kan kaynağının azalmasına neden olmaktadır. 


 

Amniyon Sıvısı Nedir, Azaldığında Nelere Dikkat Edilmelidir

Anne karnında bebeğin içinde bulunduğu sıvıya amniyon sıvısı seafoodplus.infoğin amniyon sıvısı bebeğin idrarıdır. Genelde 9. haftadan itibaren, bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar. Bebek idrarı yapmaya başlayınca rahim içine boşalan amnion sıvısını yutmayada başlar. Böylece amniyon sıvısının dengesi sağlanmış olur. Normalde idrar zararlı bir maddedir, çünkü vücudun toksinin önemli bir kısmı idrar ile böbrekler aracılığı ile atılır. Halbuki rahim içinde bebek toksinlerini idrara değil anne adayına göbek kordonu vasıtasıyla gönderir. Bebeğin de vücudunda toksinler, metabolizma sonucu maddeler oluşuyor. Böbreklerin rahim içinde zehirleri süzme fonksiyonu bulunmuyor. Bebek doğduktan sonra göbek kordonu artık olmadığı için böbrekleri de toksini sıvıyı süzmeye başlamaktadır.

Her ultrason incelemesinde bebeğin amniyon sıvı seviyesi de ölçülmelidir. Bebeğin hem bedenen büyümesinin yeterli olup olmadığı, hem de amniyon sıvısı yeterli mi diye kontrol edilir.

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının görevleri

Bu sıvının çok sayıda görevi vardır;

  • Enfeksiyonlara karşı bebeği korur,
  • Bebeği travmalardan korur ve aniden karna gelen darbelerde bebeği korur,
  • Bebeğin karında rahat hareket etmesini sağlar, böylelikle bebeğin kas iskelet sisteminin gelişimini sağlar.
  • Rahim içi sıcaklığı korumada da etkilidir.
  • Bebeğin kordonunun sıkışmasını engeller
  • Bebek amniyon sıvısını solur ve yutar. Bu şekilde hem solunum hem sindirim sistemine geçen sıvı bebeğin solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeyinin gelişmesini sağlar.

Amniyon Sıvısını Azaltan Durumlar

Gebeliğin herhangi bir döneminde amniyon sıvısında azalma yada artma olabilmektedir. Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar;

  • Bebeğin hareketlerinin azalmış olma durumu,
  • Karnın gebelik haftasına göre normalden küçük olması,
  • Rahim içi gelişme geriliği,
  • Gebelik tansiyonu,
  • Gün aşımı

Bu durumlar varsa bebeğin suyunun çok sık kontrol edilmesi gerekir. Bebeğin suyu ultrason aracılığı ile kontrol edilir. Doktor bazı ölçümler alır hesaplama yapar ve bu hesaplamalara göre suyun seviyesinin normal olup olmadığını saptar.

Amniyon Sıvısı Azlığı

Amniyon sıvısı neden azalır?

Suyun gelmiş olması bebeğin su kesesinin yırtılmış olması söz konusu olduğunda amniyon sıvısı azalır. Bu durum gebe anne tarafından fark edilebilir veya vajinal sıvı içerisine de karışabilir. Doktor bu durumu anlamak amacıyla bazı testler yapılabilir. Su gelmesi çok önemli olduğu için çamaşırın ıslanması gibi bir durumda muhakkak doktorun haberdar edilmesi gerekir. Bu doğumun başladığının bir belirtisi olabilir ve zarlar açıldığında bebek vajinal yoldan enfeksiyon kapabileceği için bu acil bir durumdur.

Bunun dışında plasenta problemleri sebebi ile bebeğin suyu azalabilir. Plasenta bebeğe yeterli oksijen ve besin desteğini sağlayamıyorsa bunun ilk belirtilerinden biri bebeğin suyunun azalmasıdır. Bunu şöyle düşünebiliriz,  bebeğin suyu bebeğin böbreklerinden süzülen idrarlardan oluşur. Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.

Bebeğin suyu neden azalır

Bebek neden az idrar yapar? Mesela bir erişkini düşünelim şoka girdiğinde vücuttan kan kaybı veya susuzluk olduğunda vücut önce hayati organlara yönlendirir; az olan kanı hayati olmayan organlardan çeker. Beyinde ve kalpte tutar, kas ve böbreklerden çekmeye çalışır. Böbreklerden kanı çektiğinde de daha az idrar yapılır. Bebekte de bu durum söz konusudur bebeğin suyu azalması bebeğin kanlanmasında bir alarm sistemi oluşmuş demektir bebek sıkıntıda demektir, böbreklerden kanı çekiyor demektir. Bebeğin oksijenlenmesinde bir sorun var demektir o yüzden bir yakın takip gerekiyor demektir.

Suyun azalması gibi bir durum söz konusu ise doktorun daha yakından takıp etmesi söz konusu olmalıdır ve bebeğin normal bir düzeyde gelişip gelişmediği incelenir. Burada gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu çok önemlidir bebeğin sıkıntıda olup olmadığı önemlidir. Bunun için bazı testler yapılır.

Anne karnındaki bebekte bazı doğumsal kusurlar da suyun azalmasına sebep olabilir. Özellikle bebeğin ilk 6 ayda suyu azaldıysa detaylı ultrason yapmak gerekir. Örneğin bebeğin böbreği olmayabilir yada idrar yollarında bir tıkanıklık olabilir böbreklerde idrar üretimi ve bunun idrar kanallarına ilerlemesinde sorun olabilir.

Tüm test sonuçlarına göre bir karar verilir eğer hesaplanan doğum tarihi yakınsa doktor doğumu hemen başlatmayı düşünebilir. Eğer doğuma çok var ise, prematüre bebeğin doğumu gerçekleştirilmezse bebeğin anneye vereceği zarar ve riskler doktor tarafından değerlendirilir ve doğumun başlatılıp başlatılmaması ya da gebeliğin ne kadar sürdürülebileceğine karar verilir. Gebelik zehirlenmesi gibi anne hayatının ciddi tehlikeye girmesi gibi bir durum söz konusu ise annenin hayatı için gebelik hemen sonlandırılır ve doğurtulur. Rahim içi gelişme geriliği var ise bebek sıkıntıda olacağı için hemen doğurtulup dış yaşama çıkartılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir