kemeraltı hanları / İzmir’in zamana direnen hanları - İzmir Dergisi - Yaşasın Dergicilik

Kemeraltı Hanları

kemeraltı hanları

Gezmeye Doyamayacağınız Kemeraltı'nın Tarihi Hanları

1571'de Kıbrıs Adası'nı ardından 1680'de Halep’i ele geçiren Osmanlı, Akdeniz'deki ticari üstünlüğü ele geçirerek İpek ticaret yollunu değiştirmiş ve İzmir Limanı ön plana çıkmış. Doğunun ipeği İzmir üzerinden Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlamış. Ticaretin yoğunlaşmasıyla tabii ki konaklama yapılarına ihtiyaç artmış. Dolayısıyla 17. yüzyılın sonundan 19. yüzyılın başlarına kadar Kemeraltı'nda çok sayıda han inşa edilmiş. Bu hanlar genellikle iki katlı olup üst katta insanlar, alt katta ise develer konaklıyormuş ve bu kattaki avluda gelen mallar sergileniyor ve satılıyormuş. Sergileme ve konaklama hizmetini aynı yapı içinde çözümleyen bu müthiş tarihi yapılar günümüzde ne durumda, merak edenler buyursunlar.

 

 

Kızlarağası Hanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarihi 1744’lere dayanan, Hacı Beşir Ağa tarafından yapılan Kızlarağası Hanı; Osmanlı Hanları arasında özgünlük kazanmış İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisi. İlk inşa edildiği zaman deniz kıyısındaymış. 1745 yılında heyelan nedeniyle han cephesinde önemli derecede çökme ve yıkılmalar olmuş ama han hemen onarılmış. Tarihsel süreçte başka birkaç çöküntüye uğrasa da han her zaman ayağa kalkmayı başarmış.

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

Kemeraltı’nın en popüler hanı Kızlarağası, iki katlıdır ve bir avlusu bulunmaktadır. Genellikle insanlar alt avluda kahve molası vermeyi tercih ederler ama üst kat daha keyifli benden demesi. Üst kattaki çay ocağı Hisar Camii manzaralı ve ney dükkânının yanında olduğu için ney eşliğinde kahve içmenin keyfi bir başka.

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

Alt kattaki hediyelik eşyalara, gümüşçülere bir göz attıktan sonra üst kata çıkıp antikacıları keşfetmelisiniz. Plakları, el yapımı ürünleri, eski oyuncakları, eski fotoğraf makinalarınıkarıştırırken hanın mimarisini de gözünüzden kaçırmayın.

 

             

Abacıoğlu Hanı

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

 

Kemeraltı’nda Başdurak Cami’nden Arastaya giden Anafartalar Caddesi'nin sağ tarafında 919. ve 920. sokakları arasında kalan Abacıoğlu, bulunduğu alan itibariyle (sahil yolu) yapım tarihinin 18. yüzyıla kadar inebileceği belirtilmiş.

Edip Şen tarafından 2007'de restore edilen Abacıoğlu Kemeraltı’nın kalabalığından kaçabileceğiniz sakin huzurlu bir han. Philippe Rotthier Avrupa mimarlık yarışmasında en iyi 30 mimari eser arasında yer alan han Kemeraltı'nda mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin birincisi.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

Hanın bir güzel yanı da herkese açık bir kütüphanesinin bulunması. Buraya okuduğu nuz bir kitabı bırakıp, buradan istediğiniz bir kitabı alabiliyorsunuz.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İzmir Saatçisi  

                                 

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İzmir Saatçi'nin sahibi Edip Şen aynı zaman da hanın yarısının sahibi. Buradaki dükkanları kiralayan Edip Abi ömrünün çoğunu bu handa geçirmiş ve hanın muhtarı gibi. Han hakkında engin bilgiye sahip Edip abiden hanın tarihini anlatmasını isteyebilirsiniz.

 

Ayşa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayşa Boşnak Börekçisi'nin zeytin yağlılarını, Boşnak böreğini ve Boşnak mantısını denemelisiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yolo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yolo'nun dekorasyonu binanın dokusuna en uygun biçimde tasar lanmış .Sanata ve sanatçıya değer veren Yolo’nun sahipleri, binanın ikinci katını sanat sergileri için ayırmışlar. Yenilenen sergilerle, günümüz sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturuyorlar. Resim, fotoğraf, heykel gibi sanatın hangi dalı olursa olsun burada yer buluyor. Yolo , yiyecekler ve içecekler olmak üzere iki menüye sahip. Her iki menü de oldukça zengin. Yemekler, kendilerinin geliştirdikleri lezzet sırları sayesinde sıradanlıktan çok uzak.


Lesmire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesmire hanın hatta Kemeraltı'nın tek meyhanesi, hanın tarihi dokusunda arkadaşlarla vakit geçirmek çok keyifli. Bazı günler canlı müzik de oluyor, randevu ile gelirseniz mekan sahibini çok mutlu ederseniz. Dolu olur, geri dönmek zorunda kalabilirsiniz. Kız kıza eğlenmek için de uygun olan meyhane taksi ve servis hizmeti de sunuyor. Alsancak'tan sıkılanlar, farklı bir hava arayanlar mutlaka bu meyhaneyi bir deneyin.

 

 

Polombo Ticaret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

Sultan tarafından atanan ilk hahambaşı seçilen ve halk tarafından çok sevilen Hayim Palaçı'nın torunu Rafael Polomba'nun dükkanı adeta bir müze. Buraya girdiğimde ne satıldığı hakkında hiçbir fikir yürütemedim. Rafael Bey buzdolabını gösterdi ve açıp bakınca havyarları görünce çok şaşırdım. Burada havyardan başka hiçbir şey satılmıyor. Havyarın kilosu 300tl civarında.

Mirkelamoğlu Hanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

İzmir Kemeraltı’nda 914. Sokak’ta bulunan Mirkelamoğlu Hanı mimari yapısından ve çevredeki diğer hanlarla bağlantısından ötürü XVIII. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı sanılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi


Günümüzde Mirkalemoğlu Hanı, bakımsız kalmış, epey yıpranmış olsa da buranın müthiş bir aurası var. Şarkıcı Mirkelam'ın da soyunun dayandığı Han sahipleri Mirkelamoğları müzisyen bir aileymiş ve hanın da konsepti hep müzik üzerineymiş.

 

45'lik Plak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu hanın girişinde 45'lik adında küçük bir plakçı var. Sahibi eski fotoğrafçı Birol Üzmez de emekli olduktan sonra bu nedenle Mirkelamoğlu Hanı'nda plakçı açmayı tercih etmiş. Burayı ziyaret eden herkes Birol Üzmez ile plaklar ve fotoğraf üzerine uzun uzun sohbetler yapıyor; çünkü üstadın sohbetine doyum olmuyor.

 

 

Bizim Mutfak Lokantası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi 

             

Hanın avlusunda meşhur Bizim Mutfak Lokantası bulunuyor. Balık çorbasını ve deniz mahsullü makarnasını denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. 

              

 

Büyük Karaosmanoğlu Hanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

Fevzipaşa Bulvarı üzerinde bulunan Büyük Karaosmanoğlu Hanı’nın yaklaşık 450 yıllık bir geçmişi var. Bu hanın önünde deniz varmış ve handan denize yük taşınırmış. FevzipaşaBulvarı’nın açılması sırasında gördüğü hasar nedeniyle avlusu ikiye bölünmüş ve avlunun güney parçası tamamen yıkılmış. Kalan kısımları da harabe. Hanın alt katında avluda bir restoran bulunuyor üst katında da Kemeratı'ndaki gelinlikçilerin terzileri bulunuyor. Şehrin en işlek yerindeki hanın bu hali yürekleri acıtıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

Bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan hanın üst katındaki ilk dükkan Ali Aluke'nin. Ali Bey çok iyi bir pantolon terzisi. Hanın en iyi korunmuş dükkanı burası. Diğer dükkanların taş duvarları üzerine düzleme yapmışlar, hanın tarihi dokusunu bozmuşlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

Vedat Ersoy, Vedat Moda'nın sahibi. Zamanında Ajda Pekkan, Emel Sayın gibi ünlüler giydiren Vedat Bey hobi olarak antika biriktiriyor. Büyük Karaosmanoğlu Hanı'nın caddeye en yakın ve en işlek yerinde olmasına karşın en bakımsızları arasında olmasından yakınıyor. Dükkanlar şahsi mülk olduğu için belediye de bir müdahale edemiyormuş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

              

Nilgün Güneş hanın tek bayan terzisi. Kemeraltı'nda satılan bütün gelinliklerin bu handa imal edildiğini söylüyor ve birçok ünlü ismin sahne kostümlerini yaptığını övgüyle vurguluyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 

       

Arap Hanı

 

 

Piyaleoğlu Hanı'na komşu olan Arap Hanı’nın yapılış tarihi bilinmemekte ama yapılan araştırmalara göre 19.yy’ın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülmektedir. Günümüzde kıyafet ve iç çamaşırı satılan iş hanı olarak kullanılan hanın mimari dokusu tamamen yok olmuş durumda.

 

              

Piyaleoğlu Hanı

 

 

Kızlarağası Hanı'nın hemen yanındaki Piyaleoğlu Hanı'nın 18. Yüzyılın ilk yarısında yapıldığı tahmin edilmekte. Ortasında kocaman bir avlusu bulunan hanın iki yanında dokuzardan on sekiz odası bulunuyor. Bu Han eskiden çevre bölgelere sefer yapan araçların garajı olarak kullanılıyormuş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şimdi büyük avluda birkaç çay bahçesi var. Dışarıya göre çok serin olan avluda uzun uzun oturup çayınızı yudumlayabilirsiniz. Üst katta Sahaf İlhan Kitap bulunuyor. Yirminin üzerinde İzmir ve tarihi hakkında kitapları olan İlhan Pınar ile derin tarihi konuşmalar yapabilir ve kitaplarını inceleyebilirsiniz. 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çakaloğlu Hanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pirinç Center'ın hemen yanı olan Çakaloğlu Han'ın, Kuzey cephesinde “GaffarzadeÇeşmesi” ( Su Sebili) bulunmakta bu çeşme resmen betonun altında kalmış ve tabii ki kullanılmıyor. Hanın, 18.yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Eski dönemlerde Mısır’dan gelen ürünlerin dağıtımının yapıldığı bir Kapalıçarşı olarak işlev gören ve yoğun bir ticari kullanıma sahip olan Çakaloğlu Han, çürümeye bırakılmış, yazık dedirten muazzam mimariye sahip.

 

kaynağı değiştir]
  1. ^Kuban, Doğan (2001). Türkiye'de kentsel koruma: kent tarihleri ve koruma yöntemleri. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. s. 51. ISBN 9753330324. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^Aktepe, M. Münir (2003). İzmir yazıları: camiler, hanlar, medreseler, sebiller ... İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını. s. 149. ISBN 9751800870. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  3. ^Ersoy, Bozkurt (1991). İzmir hanları. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. s. 102. ISBN 9751603358. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  4. ^Taşkıran, Hakan Kâzım (2008). Kemeraltı'nın İzmir'i: tarih, kültür ve gezi rehberi. Tepekule Kitaplığı Yayınları. s. 235. ISBN 9756867086. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
kaynağı değiştir]

Han'ın inşa kitabesindeki tarihe göre 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır.[1]Kemeraltı'nda bulunan en eski yapılardan biridir. Alt katı alışveriş, üst katı da konaklama için kullanılmıştır.

Yapının 1745 yılında tamamlandığı sanılmaktadır. Yapımı hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte, yaptıran kişinin Kızlarağası Hacı Beşir Ağa olduğu bilinmektedir. İzmir Liman Kalesi'nin hemen arkasında, 1744 yılında hanın inşasına başlanır ve 1745 yılında tamamlanır. Han, döneminde önemli bir boşluğu doldurmuştur. Bugünkü Yemişçiler ve Halim Ağa Çarşısı ile anılan yerde olup, ana cephesi Keresteciler Sokağı'na açılmaktaydı. Günümüzde burası 871 sokaktır. Osmanlı mimarisinin günümüze gelen, İzmir'deki nadir eserlerinden olan han, diğer hanlar gibi genelde kare bir forma sahiptir. Binanın içinde dikdörtgen ve geniş bir avlunun ortasında geleneksel olarak bir şadırvan ve havuz bulunması gerekmektedir. Günümüzde böyle bir alan mevcut değildir. Han, hemen her uzun mesafe hanında olduğu gibi iki katlı idi Üst katta galeriye açılan odalarda yatmak isteyenler konaklar, zemin katta ise üst kısmın sade yaşamının tam tersi görülürdü. Yükleriyle develer, tüccarlar ile hizmetkarların kalabileceği odalar, malların boşaltıldığı ve pazarlandığı dükkânlar ile pazarlık yapan insanlar bulunurdu. Han, limana yakın olması, sebebiyle, her zaman canlı kalmıştır. Han belli dönemde bir tür borsa gibi de çalışmış, özellikle iç avluya dönük dükkânlarda bu işler yoğun olarak yapılmıştır. 18. ve 19. yüzyıllarda, teknolojinin ulaşım alanında çeşitli değişikliklere yol açması ve ekonomik hayatın zaman zaman yer değiştirmesiyle birlikte Kızlarağası Hanı da yavaş yavaş önemini kaybetmiştir. Han, gece konaklamaların sona ermesinden sonra, sadece malların indirildiği ve depolandığı bir yer durumuna gelmiştir.

1993 yılında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı'nda çok çeşitli el sanatları ürünlerini, halıları, deri kıyafetleri ve çarpıcı hediyelik eşyaları bulabilir ve hanın tam ortasındaki açık çay bahçesinde mistik havayı içinize çekerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

İzmir'in eski anıtsal yapılarından bir diğeri de Hisar Camii'dir. Aydınoğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 16. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Belgelerde yapılış tarihi olarak 1592 ve 1598 olarak geçen Camii'nin ortasında merkezi büyük kubbe ve iki yanda uzunlamasına ikişer kubbe bulunmaktadır. Son cemaat kısmı 7 kubbeli bir revaktan oluşur.

Bahçe duvarı ile öndeki iki şadırvanlı meydandan ayrılan dar uzun harimi, bir geçitle güneye uzar. 1813, 1881, 1927 ve 1980 yıllarında onarım gören cami, güneyden ve batıdan payanda kemerleri ve duvarlarıyla desteklenmiştir. Dekorasyon 18 ve 19. yüzyılların etkisi ile zenginleştirilmiştir. Sütun başlıklarında, pencere üzeri ve cephe süslemelerinde mihrap, minber ve vaiz kürsüsünde Avrupa sanatsal etkilerini görmek mümkündür.

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası