çamaşır suyu ile kumaş beyazlatma / Çamaşır Suyuyla Batik Nasıl Yapılır?: 15 Adım (Resimlerle)

Çamaşır Suyu Ile Kumaş Beyazlatma

çamaşır suyu ile kumaş beyazlatma

Peroksit ile kar beyazı keten nasıl yapılır. Evde beyaz çamaşırlar nasıl beyazlatılır? Eşyalara zarar vermeden "Beyazlık" nasıl kullanılır?

Açık renkli çarşafları seven her hostes bir süre sonra renginde bir değişiklikle karşı karşıya kalır. Nevresimler evde nasıl beyazlatılır ve hoş bir görünüme döndürülür? Bu soruya bu yazıda cevap vereceğiz.

Pamuk veya ketenlerin evde ağartılabileceğini unutmamak önemlidir. İpek gibi hassas kumaşlar en iyi şekilde kuru temizlemeye tabi tutulur.

Özel ağartma maddelerinden hangileri yardımcı olabilir?

En kolay yol çamaşır suyu satın almaktır. Aktif maddesi klor veya oksijen olabilir.

Ayrıca bir yenilik var - optik parlatıcılar. Bileşimlerinde bulunan özel yansıtıcı maddeler nedeniyle hareket ederler. Özünde, keten boyamaya benzer. Yeniden beyaza boyandığını söyleyebiliriz yani lekeler varsa çok büyük bir etkisi olmayacaktır. Bu durumda, kumaşı önceden temizlemek ve ağartıcı kullandıktan sonra daha iyidir.

Klor bazlı ürünler en yaygın olanlarıdır. Sararmayı ortadan kaldırmanın yanı sıra, çamaşırların dezenfeksiyonu da vardır. Ancak bu tür ağartıcıların çok büyük bir dezavantajı vardır - kumaşı çok bozarlar. Sıradan yatak çarşafları, bir tür gazlı bez haline gelmeden önce bu tür işlemlere en fazla dayanabilir. Ayrıca klor içeren ağartıcılar sadece elde yıkamada kullanılabilir. Sonuç olarak, hasarlı dokuya ek olarak, cilt hasarı, ağız boşluğunun mukoza zarının tahrişi ve solunum yolu da alabilirsiniz.

En hassas ağartıcılar oksijenlidir. Her türlü kumaşta kullanılabilirler ve soğuk suda iyi çalışırlar.

Büyükanneler ne kullandı?

Ev kimyasalları her zaman değildi. Ve anneannelerimizin sararmış çarşafları yıkaması da gerekliydi. Ayrıca, halk ilaçları her zaman elinizin altındadır ve özel yatırımlar gerektirmez.

Pahalı ağartıcılar için iyi bir alternatiftir. Kumaşlar yüksek sıcaklıkları sorunsuz bir şekilde tolere eder.

Büyük bir tencere alın. Alt kısmı bir havlu ile kaplıdır. Çamaşır sabunu talaşı ekleyip çamaşırları mümkün olduğunca düzleştirerek koyuyoruz. Ardından, su dökün ve birkaç damla amonyak ekleyin. Kaynatma işlemi yaklaşık bir saat sürer.

Sabun ve amonyak sonrası kalan kokuyu uçucu yağlar içeren ürünlerle yıkayarak giderebilirsiniz. Sonuç olarak, çamaşırlar daha taze ve daha hoş hale gelecektir.

Beyazlık özünde klorlu ağartıcıdan farklı değildir. Ayrıca makinede yıkamada kullanılmaz ve kumaşı bozar.

Kabartma tozu beyazlatmanın daha güvenli bir yoludur.

10 litre ılık su alıp üzerine yarım bardak amonyak ve 10 yemek kaşığı kabartma tozu ekliyoruz. Oraya kıyafet koyduk ve birkaç saatliğine bıraktık. Daha sonra çıkarıp durulayıp çamaşır makinesinde yıkıyoruz.

Soda, yıkama sırasında hemen eklenebilir. Toz bölmesine dökmek gerekir. Etki güçlü olmayacak, ancak hafif bir sararma ile farkedilecektir.

Önce çamaşırlar çamaşır makinesinde yıkanır. Ardından, bir tava alın, içine yaklaşık beş litre su dökün ve yaklaşık 70 dereceye kadar ısıtın. Sıcak suda 50 ml peroksit, 25 ml amonyak ekleyin. Keten, yıkandıktan sonra, yarım saat boyunca böyle bir çözeltiye batırılır. Daha sonra akan su altında durulayın.

Hardal tozu kullanımı çok kolay ve basittir. Sadece ılık suda seyreltmeniz yeterlidir. Elde edilen karışıma ağartılması gereken çamaşırları koyun ve birkaç saat bekletin. Zaman geçtikten sonra, şeyleri durulamak yeterlidir.

Video talimatı

Beyaz şeyler zamanla parıltısını kaybedebilir. Ancak yıkanmış, sararmış çamaşırları evde etkili bir şekilde beyazlatmanın yolları vardır. Bunları kullanarak, açık renkli ketenler uzun süre mükemmel durumda kalacaktır. Evde giysiler nasıl etkili bir şekilde ağartılır? Hostesler tarafından doğrulanmış 10 fon var. Ama önce, ev tipi ağartıcılar hakkında konuşalım: ne oldukları, zayıf ve güçlü ağartıcılar.

kimyasal ağartıcılar

Endüstri, şeyler için giderek daha fazla yeni ağartıcı türü piyasaya sürüyor. Ticaret tarafından sunulan ana fon grupları:

  • optik;
  • klor içeren bileşiklere dayalı;
  • oksijen içeren.

Optik

Bu fonların özelliği, ışığı özel parçacıklarla yansıtma yeteneğidir. Bu beyazlatma etkisi ile sonuçlanır. Çoğu çamaşır tozu, beyazlık veren yansıtıcı parçacıklara sahiptir. Ancak çok kirli şeyleri yıkayamazlar. Bu tür tozlarla yıkarken, renkli ketenlerin solduğunu fark edebilirsiniz.

Genellikle işler beyazlıkla ağartılır - bir klor çözeltisine dayalı bir araç. Düşük maliyeti nedeniyle popülaritesi yüksektir. Bu çamaşır deterjanının dezavantajı, kumaşın yapısı üzerindeki agresif etkisidir. Bu ağartıcı ile birkaç yıkamadan sonra kumaşta boşluklar ve delikler görünebilir.

Kumaş aşınmasını azaltmak için, beyazlık veya diğer klor ürünleriyle ağartmak istiyorsanız, çamaşırları daldırmadan önce yemek kaşığı agresif maddeyi suda çözün.

Ayrıca çamaşır makinesindeki ünitelere zarar verebildiklerinden sadece elde yıkamaya uygundurlar. Ayrıca keskin bir kokuya sahiptirler.

Bu yeni nesil çamaşır suyu. Herhangi bir bileşimden kumaşlar için uygun, kaynatmadan bile beyazlığı hassas bir şekilde geri yükleyebilirler. Oksijen içeren iki tip ağartıcı üretilir: toplu halde veya çözelti şeklinde.

Nazik formülü, ağartıcıların çamaşır makinelerinde ön ıslatmaya gerek kalmadan katkı maddesi olarak kullanılmasına olanak tanır. Sarıya dönüşen ketenler beyaza dönecek ve renkli ürünler gölgelerini geri getirecektir. Oksijen içeriği ile maliyet, klor içerenlerden çok daha yüksektir.

Beyazlatmada halk ilaçlarına yardımcı olun

Kadınlar uzun zamandır beyaz şeyleri yıkamak için halk ilaçları kullandılar. Eşyaları beyazlığa döndürmek için bazı yöntemler oldukça etkilidir. Örneğin, giysilerdeki bireysel lekeler, suyla nemlendirilerek, üzerine kalın bir soda tabakası dökülerek ve ardından üzerlerine sirke dökülerek çıkarılabilir. İki dakika sonra leke kaybolacaktır.

Yatak çarşaflarını evde beyazlatma kullanarak beyazlatmadan önce güvenliğe dikkat etmelisiniz. Küçücük bir damla bile bir halıyı, perdeyi, havluyu veya giysiyi umutsuzca mahvedebilir. Çocukların ulaşamayacağı bir yerde sıkıca kapatılmış bir kapakla saklanmalıdır.

Beyazlığın agresifliği, ipek veya yün gibi hassas kumaşlarda kullanılmasını imkansız hale getirir. Yüksek klor içeriği, masa örtülerini, mutfak havlularını, yatak takımlarını ağartmanıza izin verir. Beyazlık ile çalışmak lastik eldivenlerde olmalıdır.

Optimal çözüm: 1 yemek kaşığı. ben. 3 litre suda beyazlık. Karıştırıldıktan sonra ağartılacak şey leğene indirilir ve 20 dakika sonra çıkarılabilir ve akan su ile iyice durulanabilir. Kumaş deformasyonunu önlemek için bu agresif sıvıda belirtilen süreden fazla bir şey bırakılması önerilmez.

Çok kirli çamaşırlar için, çamaşır suyu ile kaynatmayı birleştirebilirsiniz. Bir su kabına beyazlık ve deterjan eklenir. Karıştırıldıktan sonra içine çamaşırlar konulur ve 1 saat kaynatılır. Daha sonra keten su ile iyice durulanır.

Karbonat

Beyazlığını kaybetmiş şeylerle evde kaynatmadan baş edebilirsiniz. Kabartma tozu sadece beyaz çamaşırları beyazlatmakla kalmaz, aynı zamanda yardımcı olur. uzun zaman doku yapısını değiştirmeden tutmak. 1 litre su için 1 yemek kaşığı ekleyin. ben. kabartma tozu ve 0,5 yemek kaşığı. ben. amonyak. Keten, 3 saat boyunca bir soda ve amonyak çözeltisine yerleştirilir.

Beyaz rengi bu şekilde çocukların eşyalarına geri yüklemek için kabartma tozu kullanın. Soda bebeğin cildi için güvenlidir ve alerjiye neden olmaz. Bazı kirlilik türleri için bu solüsyonda yarım saat kaynatılması gerekir. Bu yöntemin sonucu, kimyasal ağartıcılardan daha kötü değildir. Ayrıca, eşyalar zarar görmez.

Bu, yün ve ipek dahil olmak üzere hassas kumaşların yapısını bozmayan uygun fiyatlı bir yöntemdir. Giysileri hidrojen peroksit ile ağartmadan önce, bir şişe %3 solüsyon satın almalısınız. 10 litre kaynar su için 2 yemek kaşığı ekleyin. ben. peroksit ve 2 yemek kaşığı. ben. amonyak. Keten yarım saat sıcak bir çözeltiye yerleştirilir ve daha sonra normal şekilde yıkanır.

Amonyak ve peroksit kullanan bu yöntem, zaman zaman griye dönüşen şeyleri, ayrıca ter, deodorant veya ayçiçek yağı izlerini beyazlatır.

Bluz, tişört ve gömleklerin koltuk altı bölgesindeki bulaşma yerleri dakika peroksit uygulanarak ağartılır. Daha sonra çamaşırlar elde veya makinede yıkanmalıdır. Lekeler kumaşa derinlemesine işlemişse hidrojen peroksit ve amonyak birkaç kez kullanılmalıdır.

hardal tozu

Beyaz kıyafetlerin geri dönüşü ile başa çıkmak için hardal kullanabilirsiniz. Birkaç yemek kaşığı hardal tozunu sıcak suda eritmek ve hardallı bir leğene batırmak gerekir. Birkaç saat sonra, toz ilavesiyle yıkayın.

Borik asit

Böyle bir ağartma çözeltisi için 1 litre ılık suya 2 çay kaşığı dökün. borik asit. Her şeyi bu solüsyonda 2 saat bekletin, ardından tozla yıkayın. Borik asit ayrıca otomatik makinede yıkarken veya kaynamış suda ocakta ağartırken eklenir.

Sebze yağı

Çok kirli mutfak havluları bitkisel yağ ile yıkanır. Çamaşır suyu, çamaşır tozu ve bitkisel yağ içeren suya yerleştirilirler. Malzemeler kaynamış suya dökülür ve oraya havlular yerleştirilir. Sıvı soğuduktan sonra havlular iyice durulanır.
Ayrıca 3 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren bir kompozisyon hazırlayabilirsiniz. ben. çamaşır tozu, 3 yemek kaşığı. ben. yağ ve aynı miktarda her türlü ağartıcı. Havluları gece boyunca lavaboda bırakın ve sabah makinede yıkayın.

Aspirin (asetilsalisilik asit)

Beyaz eşyalardaki kiri çıkarmak için aspirin kullanabilirsiniz. Koltuk altı bölgesindeki giysilerdeki sarı lekeler, çözünmüş aspirinli su ile nemlendirilip 1,5 saat bekletildikten sonra toz ile yıkanırsa lekeler kaybolur.

Zamanla gri bir ton kazanan şeyleri hafifletmek için, çamaşır makinesine öğütülmüş yumurta kabuklarından elde edilen bir torba toz ekleyebilirsiniz. Bir yıkama için gr kabuk yeterlidir. Çamaşırlarınızı bu ürünle yıkarsanız beyazlığına kavuşur.

Kaynamak

Tabii ki zaman zaman pamuklu ve keten çamaşırları da yıkayabilirsiniz. Ancak er ya da geç, deterjan ilavesiyle kaynatarak ağartmak zorunda kalacaksınız.

İçinde su bulunan metal bir kap sıcak bir soba üzerine yerleştirilir, su kaynatıldıktan ve içinde çamaşır sabunu eritildikten sonra dakika maksimum sıcaklıkta ısıtılır. Giysilerdeki lekeler ve kirli yerler ön sabunlanır. Sabunu bir rende üzerine sürün. İşlemin etkisini arttırmak için suya 1 yemek kaşığı eklenir. ben. amonyak. Ağartmanın eşit şekilde yapılabilmesi için çamaşırların tahta bir çubukla karıştırılması gerekir.

Pratik olarak hiçbir kimyasal bileşen olmadığı göz önüne alındığında, bu beyazlatma yöntemi çocuklar ve alerjisi olanlar için kullanılabilir.

Keten üzerindeki lekeler karmaşıksa ve normal kaynatma ile çıkarılamıyorsa, başka bir yöntem kullanılır. Bu yöntem aynı zamanda zamanla grimsi veya sarımsı bir renk almış, rengi solmuş nevresimlerin ağartılmasında da kullanılır.

Beyazlatıcı pudra

Keten sarılığından kurtulmak için 1 litre ılık suya 15 gr çamaşır suyu koymanız gerekir. Bir süre sonra su şeffaf hale gelir ve daha sonra çamaşırlarla birlikte suya dökülebilir. Çamaşırlar 0,5 saatten fazla kaynatılmamalıdır. İşlemin sonunda, haşlanmış şeyler iyice durulanmalıdır. Ancak bu yöntemin kullanılması çoğu zaman önerilmez. Agresif kompozisyon, örgü ipliklerini zayıflatabilir ve şey kırılacaktır.

Beyazlatma iç çamaşırı

İç çamaşırı zamanla beyazlığını kaybeder. Kaynayan dantel iç çamaşırı kontrendikedir. Ayrıca dantelli iç çamaşırların kullanım ömürlerini uzatmak için sadece elde yıkanması gerekir. Dantel nasıl beyazlatılır? Ağartma yöntemleri keten kumaşına bağlıdır.

  1. Her yıkamada suya 2 çay kaşığı sofra tuzu ve kabartma tozu ekleyerek dantelli iç çamaşırlarını ağartabilirsiniz. oksalik asit de kullanabilirsiniz
  2. Oksijenli ağartıcı, beyazlığını kaybetmiş iç çamaşırların orijinal görünümünü geri kazanmaya yardımcı olacaktır. Keten, oksijen içeren bir madde ile orta sıcaklıkta suya batırılır ve daha sonra elle yıkanır. Dokuların yapısını bozmamak için, onları bükmemek, sadece hafifçe sıkmak daha iyidir.
  3. Beyaz pamuklu iç çamaşırları kaynatarak ağartabilirsiniz. Bunlar çamaşır sabunu ve soda kullanma yöntemine uyacaktır. Böyle bir alette yaklaşık 30 dakika kaynatmak yeterlidir. Prosedürü kolaylaştırmak için başka bir yöntem kullanabilirsiniz. Kitleri 1 yemek kaşığı ilavesiyle suya batırın. ben. amonyak ve 0,5 yemek kaşığı. ben. kullanılan su litresi başına terebentin. Keten yaklaşık 10 saat içinde olmalıdır. Daha sonra her zamanki gibi yıkanır.
  4. Beyazlığını kaybetmiş sentetik iç çamaşırları için kaynatma kontrendikedir ve ağartma maddelerinin çoğu buna uygun değildir. Sentetikler, ılık suya eklenen peroksit ile ağartılır. İç çamaşırları evde ağartmadan önce yıkanmalı ve ancak daha sonra hazır bir çözeltiye yerleştirilmelidir. İç çamaşırların sararmasını önlemek için sıcak radyatörlerde kurutulması önerilmez.

Nesnelerin beyazlığının kaybolmasının nedenleri

Renkli çamaşırları beyaz şeylerle birlikte yıkarsanız beyazlara sarılık verir. Bu nedenle, bir kural vardır: Yıkamadan önce eşyaların sıralanması önerilir. Beyaz şeylerin durumunu olumsuz etkiler çok sayıda yıkar. Sadece kar beyazlığı kaybolmaz, kumaşın yapısı da bozulur. Bazı tozlar sudaki tuzla reaksiyona girerek eşyalara hoş olmayan bir gri tonu verir. Bu tür yıkamalardan sonra çarşaflar ve havlular kirli gri bir renk alır.

Ayrıca uzun süre kirli olarak saklanan giysiler griye döner veya sarı lekelerle kaplanır. Çamaşırlar nemliyse, lekelere ek olarak küf mantarları da katılır.

Beyazlatma Önlemleri

  • Çoğu kumaş agresif ağartma maddelerinden dolayı bozulur. Bu nedenle, izin verilen ilaç oranını aşmanın yanı sıra, şeyleri uzun süre ıslatmamalısınız.
  • Giysilerde pas lekeleri varsa, kimyasal ağartıcılar kullanıldığında pas tüm çamaşırlara geçebilir ve bu da görünümünü daha da bozar.
  • Metal bağlantı parçaları olan ürünler yüksek sıcaklıkta suya batırılmamalıdır. 40 derece yeterli.
  • Keten beyazlatma plastik leğenlerde yapılmalıdır. Yontulmuş emaye kaplar, ağartıcı ile istenmeyen şekilde reaksiyona girebilir.
  • Beyazlar ve diğer klorlu ağartıcılar, kumaşı bu maddenin olumsuz etkilerine maruz bırakmamak için yalnızca son çare olarak kullanılmalıdır.
  • Evde ağartmadan önce giysilerin üzerindeki etiketleri okuyun. İki çizgiyle çarpılan üçgen şeklinde bir simgeye sahiplerse, böyle bir prosedür gerçekleştirilemez.

Videoda: beyazlık beyaz şeylere nasıl geri yüklenir.

Göz kamaştırıcı beyaz keten her zaman iyi bir ev hanımının ayırt edici özelliği olarak kabul edilmiştir. Beyaz şeyler orijinal görünümlerini kaybetme eğilimindedir, zamanla sararmaya veya griye dönmeye başlarlar ve rengi korumak için yapmak çok zordur. Evin bakımlı ve temiz görünmesi için her kadının bir şeyi beyazlatabilmesi gerekir. Sadece giysiler değil, masa örtüleri, nevresimler, perdeler de ağartma gerektirir.

Beyaz giysiler nasıl yıkanır

Çamaşırları sık sık ağartmak zorunda kalmamak için, her şeyden önce, onları nasıl düzgün bir şekilde yıkayacağınızı bilmeniz gerekir. Çamaşırlar yıkanmadan önce renk ve kumaş cinsine göre ayrılmalıdır. Beyaz giysiler farklı renkteki şeylerle yıkanmamalıdır, aksi takdirde tamamen farklı bir renk tonu elde edebilirsiniz.

İpek, yün, pamuğun yıkanması için farklı sıcaklıklara ihtiyaç vardır, bu nedenle ayrı yıkanmaları gerekir.

Pamuklu veya ketenden yapılmış beyaz çamaşırlar yünlülerle birlikte yıkanmamalıdır. Bu nedenle kumaşta topaklar belirir ve çamaşırlar griye döner.

Beyazlatıcı Ev Çareleri

Modern araçların yardımıyla, kıyafetleri iyi bir şekilde beyazlatmak her zaman mümkün değildir, çoğu zaman test edilmiş ve diğer ev hanımlarının deneyimlerini halk yöntemleriyle kullanır:

  1. kaynar ağartma,
  2. soda,
  3. hidrojen peroksit ve amonyak,
  4. potasyum permanganat,
  5. hardal.

Herkesin evinde bulunan araçları kullanarak kumaşa zarar vermeden göz kamaştırıcı beyazlık elde edebilirsiniz.

kaynatın beyazlatma

Kaynatma, eski zamanlardan beri şeyleri ağartmak için popüler ev ilaçlarından biri olmuştur. Bu yöntem pamuk ve keten için uygundur. Bu, kimyasal bileşimi eşyaların ömrünü büyük ölçüde azaltan ağartıcılarla kumaşa zarar vermek istemeyenler için uygundur.

Kapaklı veya tanklı emaye bir kovada bir şeyler kaynatmanız gerekir. Kabın altı beyaz bir bezle örtülmelidir. Daha sonra suya çamaşır tozu eklenir, daha iyi bir etki için lekeleri ek olarak köpürtmek daha iyidir. Bir kaşık dolusu amonyağı 10 litre suda seyreltirseniz, gözle görülür şekilde daha beyaz hale getirebilirsiniz.

Ne kadar kaynatılacağı, şeylerin ne kadar kirli olduğuna bağlıdır. Temel olarak, tüm süreç bir saat kadar sürer. Çamaşırların eşit şekilde ağartılması için karıştırılması gerekir.

Çok sararmış şeyler ağartıcı ile sindirilerek ağartılabilir. Ürünü ağartmak için bir çözelti hazırlanır: bir kaba bir litre su dökülür, bir kaşık kireç eklenir ve iyice çalkalanır. Karışım bir süre bekletilmeli, daha sonra sindirim için bir kaba dökülür ve oraya şeyler serilir.

Kaynaması yarım saat sürer. Bundan sonra, şeyler iyice durulanmalıdır. Bu yöntem çok etkilidir, ancak kumaş bu nedenle çabuk yıpranır. Ancak yine de, kısa bir süre için kar beyazı şeyler kullanmak, birkaç yıl boyunca sarı ve gri olanlardan daha iyidir.

Kabartma tozu ile çamaşırları beyazlatma

Evde soda çok sık kullanılır. Kumaş ağartma için uygundur. Birkaç tarif var.

Bazıları sadece normal yıkama sırasında kabartma tozu ekler. Çamaşır makinesinin tamburuna doğrudan eklenen birkaç yemek kaşığı soda, gri şeyleri tekrar beyaza çevirebilir.

Soda ve amonyak gri ve soluk şeyler için kullanılır. Bunu yapmak için 5 litre suda 5 yemek kaşığı seyreltin. ben. soda ve 2 yemek kaşığı amonyak. Şeyler bir süre sıvıya yerleştirilir.

Sirke ile söndürülmüş soda ile beyaz bir masa örtüsünden lekeyi çıkarabilirsiniz. Ancak bu yöntem ince kumaşlar için uygun değildir. Bu durumda eller lastik eldivenlerle korunmalıdır.

Hidrojen peroksit ve amonyak

Hidrojen peroksit kullanarak, kumaşı evde ağartın. Bu yöntem keten veya pamuklu kumaşlar için mükemmeldir. 5 litre su için 2 yemek kaşığı seyreltin. ben. hidrojen peroksit ve 1 yemek kaşığı. ben. amonyak. Çözelti ısıtılır, ancak kaynatılmaz. Daha sonra keten yarım saat boyunca içine yerleştirilir. Bu yöntem sararmış perdelerin eski görünümüne dönmesine yardımcı olur.

Evde, çocukların eşyalarını kolayca beyazlatabilirsiniz. Önce bir kaşık dolusu amonyak 5 litre su ile inceltilir, daha sonra amonyak batırılmış pamuklu çubukla lekeler ovulur ve giysiler solüsyona batırılır. 30 dakika sonra çamaşırlar durulanabilir. Bu yöntem diğer kimyasallar gibi cilde zarar vermez.

Evde bu maddelerle çalışırken, eşyaların tamamen sıvıya daldırılması gerektiğini unutmamalısınız, aksi takdirde kaplanmamış alanlar sarı lekelerle kaplanacaktır.

Potasyum permanganat ile evde beyazlatma

İşin garibi, ama şeyleri beyazlatmak için potasyum permanganat kullanabilirsiniz. İki seçenek var. Önce çamaşır sabunu rende üzerine sürülür ve 10 litre kaynamış suda eritilir. Potasyum permanganat ayrı olarak seyreltilir, sıvının açık kırmızı olması gerekir. Daha sonra potasyum permanganat solüsyonu bir sabun solüsyonu ile karıştırılır, oraya keten konur, bir kapakla kapatılır ve 6 saat bekletilir. Sonra çarşafları okşayabilirsiniz.

İkinci versiyonda teknoloji aynı ancak çamaşır sabunu yerine çamaşır deterjanı ekleniyor.

hardal beyazlatma

Yıkanmış ve grileşmiş şeyler hardal tozu ile eski beyazlıklarına geri döndürülebilir. Suda çözülür, işler birkaç saat orada ıslatılır. Ardından iyice durulamanız gerekir ve yine parlak beyazlığın keyfini çıkarabilirsiniz.

Pahalı ürünleri herhangi bir şekilde ağartmadan önce, küçük bir kumaş parçası üzerinde test etmeniz gerekir.

Sadece pahalı ağartma maddeleri kumaşlara beyazlığı geri kazandıramaz. Halk yöntemleri, evde beyaz eşyaların yeniden göz kamaştırmasına yardımcı olacak ve kıyafetlerinizin, havlularınızın ve nevresimlerinizin temiz görünümünü uzun süre kullanabilirsiniz. Ancak bu araçları çok sık kullanmamalısınız, dokuyu çok inceltir.

Kaynayan beyaz şeyler göze hoş gelir ve büyüler, onları giyen kişiye büyüleyici duygular ve saygı uyandırır. Kar beyazı keten ile, temiz ve çalışkan bir hostesi tanıyabilirsiniz, çünkü genel olarak, beyaz şeyleri evde nasıl ve nasıl beyazlatacağınızı ve kıyafetleri yeni ve şık tutmayı bilmek kolay bir bilim değildir.

Bilinen bir kural vardır: çamaşırlar yıkanmadan önce sıralanmalıdır böylece beyaz şeyler diğer giysilerden farklı renklerde lekelenmesin. Sık yıkamadan beyaz kumaş kararır. Ancak bu hikmetleri bilsek bile beyaz giysileri donukluktan ve sararmalardan korumak o kadar kolay değildir. Su, zaman ve agresif deterjanlar kirli işlerini yaparlar. Uzun süre saklanan şeyler sarı lekelerle kaplıdır. Tozlar ve diğer deterjanlar, sert su tuzları ile reaksiyona giren elementler içerir ve reaksiyonun sonucu, şeyler üzerinde sarı veya gri bir renk görünümüdür.

Beyaz rengi, uzun süre kristal saflığıyla memnun etmeleri için şeylere nasıl iade edilir? Kimya endüstrisinin bize sunduğu araçlara ve evde beyazlatma yöntemlerine bir göz atalım.

Artık birçok beyazlatma ürünü bulabilirsiniz. Düzinelerce isim var, ancak hepsi 3 gruba ayrılabilir:

Optik parlatıcılar

Bu tür ürünler, yansıtıcı bileşenler içerdiklerinden, nesnelerin beyazlığının görünümünü görsel olarak yaratır. Bu mikropartiküller kumaşa girer ve kumaş çok daha beyaz görünür. Aslında beyazlatma olmaz. Optik parlatıcılar sıklıkla birinci sınıf çamaşır deterjanlarında bulunur. Kumaşta beyazımsı bir kaplama oluşabileceğinden ve renkler parlaklıklarını büyük ölçüde kaybedeceğinden, renkli eşyaları onlarla yıkamamanız tavsiye edilir.

Bu fonlar çok uzun zamandır ev hanımları tarafından biliniyor. Çok ucuzlar, çok etkili çalışıyorlar ve ayrıca eşyaları dezenfekte ediyorlar. Uzun zamandır büyük anneannelerimizin ve annelerimizin bu tür ağartıcılara alternatifi yoktu, bu yüzden uzun süredir endüstriyel ölçekte ve evde kullanılıyorlar. Ancak klorun son derece kötü bir kalitesi vardır - o doku üzerinde yıkıcı etki. Birkaç kez bu tür ağartmadan sonra kumaşlardaki iplikler incelir ve ardından kopar.

Bu ağartıcıların doğrudan kumaş üzerine dökülmesi veya dökülmesi kesinlikle tavsiye edilmez, suda çözülmeleri gerekir. Yün ve ipekten yapılmış çamaşırları ağartmak için klor içeren ürünler kullanılmamalıdır. Birçok klor bazlı ürün, bir yıkayıcıda yıkamak için uygun değildir, bu nedenle evdeki tüm ağartma işlemleri manuel olarak yapılmalıdır. Aşındırıcı klor dumanları göz, burun ve boğazın mukoza zarlarını tahriş edebilir, alerjiye neden olabilir, bu nedenle ağartma sırasında önlem alınmalıdır.

Oksijen ağartıcılar


Eşyaları beyazlatabilen etkili hazır ürünlerden biri

Bu en modern ağartıcı türüdür. Bir dizi inkar edilemez avantajı vardır. En önemli - kumaşlara çok dikkat eder, bu nedenle doku türü üzerinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Oksijenli ağartıcılar hem doğal hem de sentetik liflerde işlerini iyi yaparlar. Son zamanlarda, sadece kiri ve lekeleri çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda renkleri çok iyi tazeleyen renkli çamaşırlar için oksijen ürünleri satışa çıktı. Oksijen ürünleri klorun aksine sağlığa zarar vermez ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Ayrıca çamaşır makinesine zarar vermezler. Evde çamaşır nasıl beyazlatılır sorusuna cevap arayanlar için, bu tür müstahzarların maliyetinin elbette klor içeren ağartıcılardan biraz daha yüksek olduğunu, ancak zaman tasarrufu ve mükemmel sonuçların buna değer olduğunu not ediyoruz. .

Evde beyazlatma yöntemleri

Kaynamak

Bu, evde çamaşırları beyazlatmanın en ucuz yollarından biridir. Bu yöntem, pamuklu ve keten giysileri temizlemek ve beyazlatmak için idealdir. Ayrıca, çoğu zararsız bir dezenfeksiyon olduğu için kaynatma kullanır.

Emaye kaplarda veya paslanmaz çelik küvetlerde. Alt kısım gereksiz temiz bir bezle astarlanmalıdır. Suya çamaşır tozu veya sabun talaşı eklenir. Deneyimli ev hanımları, 10 litrelik kaynatma çözeltisine bir çorba kaşığı amonyak eklemenizi önerir. Bu bileşen, işleri belirgin şekilde daha beyaz hale getirecektir. Kaynatma yaklaşık yarım saat ila iki saat sürer, hepsi kirlilik derecesine bağlıdır. İşlem sırasında çamaşırlar karıştırılmalı ve bir tencerede ters çevrilmelidir.

Özellikle zor durumlarda, örneğin sararmış şeyler için, kaynatma sırasında ağartıcı eklenir. Başlangıçta, ayrı bir kapta, bir litre suda bir kaşık kireç tamamen çözülür, daha sonra tüm sıvı kaynar bir kaba dökülür ve daha sonra oraya keten konur. Kumaşın durumunu olumsuz etkileyeceği ve hızlı yıpranmasına neden olacağı için bu yöntemin sık kullanılması önerilmez.

Ve evde çocukların eşyaları nasıl ve nasıl beyazlatılır? En çevre dostu yöntem suda bebek sabunu ile kaynatmaktır.

Soda

Gri yatakların nasıl ağartılacağına karar verirken, birçok ev hanımı yıkama sırasında sadece kabartma tozu ekler. Çamaşır makineniz varsa, soda doğrudan tambura eklenebilir. Bu araç gri şeyleri beyazlatmaya yardımcı olacaktır.

Soda, amonyak ile birlikte gri ve soluk giysiler için de kullanılır. 5 litre su için 5 yemek kaşığı gerekir. ben. soda ve 2 litre amonyak. Ağartılması gereken her şey bu solüsyonda birkaç saat bekletilir. Beyaz bir masa örtüsü üzerindeki ani bir leke, sirke ile söndürülmüş bir tutam soda ile çıkarılabilir. Şu anda sadece ellerde lastik eldiven olmalıdır. Ancak bu yöntemin ince kumaşlardan yapılmış ürünler için kullanılması istenmez.

Soda, çocukların eşyalarını ağartmak için de iyidir. Bunu yapmak için, bir bardak sodanın üçte biri bir kova su içinde çözülmeli ve orada saat bekletilmelidir. Ve bir çocuğun soda, çamaşır sabunu ve kaynatma kullanarak bu kadar beyaz şeyler nasıl beyazlatılacağı videoda gösteriliyor.

Hidrojen peroksit

Her hostesin mutlaka bir şişe peroksit olacaktır. Keten ve pamuklu çamaşırları etkili bir şekilde ağartabilir. 5 litre suda 2 yemek kaşığı seyreltmeniz gerekir. ben. hidrojen peroksit ve bir kaşık amonyak. Elde edilen karışım ısıtılmalı, ancak kaynatılmamalıdır (optimum sıcaklık yaklaşık 70 ° C'dir). Eşyaları yarım saat boyunca sıcak bir çözeltiye daldırın. Bu şekilde ağartılan sararmış perdeler, yenilik ve kristal beyazlığı kazanacaktır.

Yukarıda anlatılan yöntem yünlü ve ipekli kumaşların ağartılması için de uygundur ancak bu durumda su sıcaklığı 30°C'yi geçmemelidir.

Amonyak

Amonyak lekelere yardımcı olur, ancak sentetik kumaşlarda kullanılması önerilmez. 5 litre suda bir kaşık amonyak eritin. Amonyak batırılmış bir pamuklu çubukla lekeler iyice ovulur ve ardından giysiler tamamen solüsyona yerleştirilir. Yarım saat sonra, şeyler durulanabilir.

İpucu: Hidrojen peroksit ve amonyak bazlı çözeltilerdeki şeyleri ağartmaya çalışırken, bu yerlerde sarı lekeler görünebileceğinden kenarların sudan dışarı çıkmadığından emin olun.

Potasyum permanganat kullanımı

Çoğu insan için oldukça garip. Evde sararmış beyaz şeyleri bu şekilde beyazlatmak için iki seçenek vardır. İlk olarak, rendelenmiş çamaşır sabunundan bir sabun çözeltisi yapılır. Potasyum permanganat ayrı olarak seyreltilerek açık kırmızı bir sıvı elde edilir. Bu iki çözümü birleştirip ürünleri oraya daldırıp 6 saat bekletin. Bundan sonra, şeyler durulanabilir. İkinci seçenek çok benzer: sabun yerine suya çamaşır tozu ekleyin.

Beyaz

Bu çok agresif klor ağartıcı bu nedenle, güçlü ve yoğun kumaşlar için yalnızca aşırı durumlarda kullanılması tavsiye edilir. Çoğu zaman beyaz keten ve pamuk ağartılır. Yıkanmış ve solmuş nevresimler, havlular ve beyaz masa örtüleri alışılmadık derecede saf beyaz bir renk alır.

Toz zaten dökülmüş olan yıkama suyuna bir tuz kaşığı beyazlık ilave edilip, dakika bu solüsyonda bekletilip durulanmalıdır. Karmaşık eski lekeler varsa, konsantrasyon arttırılabilir, asıl şey pakette belirtilen dozu aşmamaktır. Hiçbir durumda seyreltilmemiş beyazlık şeylere düşmemelidir, çünkü bu yerde yanmış bir delik oluşur.

Önemli: Beyazlatılmış şeyleri birkaç kez bol su ile durulamanız gerekir.

Çok az insan biliyor, ancak beyazlığın yardımıyla renk lekelerini kaldırabilirsiniz. Bu durumda yıkanmış çamaşırlar nasıl ağartılır? Kaynatmak için 10 litrelik bir kaba su dökün, oraya 2 kapak beyazlık ve gr toz ekleyin. Çamaşırları yerleştirip saat kaynatıyoruz.

Beyazlatmanın genel özellikleri

Evdeki eşyaların nasıl beyazlatılacağı artık açık. Sadece beyaz şeylerin genel bakımı için önerilere aşina olmak için kalır:

  • Beyaz çamaşırlar her zaman diğerlerinden ayrı yıkanır, böylece renkli kumaşlardan leke tutmazlar. Ayrıca karışık yıkamadan sonra beyaz çamaşırlarda kirli gri bir ton görünebilir.
  • Sarımsı veya gri bir renk tonunu önlemek için pamuklular ve ketenler sentetik ve yünden ayrı olarak yıkanmalıdır.
  • Kontamine olmuş ürünler, üzerlerinde sarı lekeler ve lekeler oluşabileceğinden saklanmamalıdır. Yeni beyazlar bile depodan sararabilir, bu nedenle stratejik nevresim ve havlu stoklarında zaman zaman bir "denetim" yapmaya değer.
  • Bazen beyaz zemin üzerine çizimleri ve desenleri olan giysiler yıkandıktan sonra dökülebilir. İlk yıkamada ve sonraki birkaç yıkamada bunun olmasını önlemek için suya biraz tuz ekleyin.
  • Grileşmiş giysiler, mağazadan satın alınan çamaşır suyu ve çamaşır tozu veya jeli kullanılarak çamaşır makinesinde mükemmel şekilde ağartılır.
  • Çok sık ağartma kumaşların tahribatına neden olur, bu nedenle ağartma arasında normal bir deterjanla yıkama için ara verilmesi önerilir. Ve ağartma işleminden sonra çamaşırları çok dikkatli bir şekilde durulamak gerekir.

Tüm bu ipuçları, kimyasalları çok aktif kullanmayı sevmeyen ve evde beyaz şeyleri onlarsız nasıl beyazlatacağını bilen deneyimli ev kadınları tarafından kullanılmaktadır.

cıvıldamak

artı

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman


MAKALELER / ÇAMAŞIR SUYUNDA AĞARTMA

 

BEYAZLATMA (Ağartma)

Çamaşırlarımızı, saçımızı, dişlerimizi, derimizi ve yiyeceklerimizi beyazlatırız. Bir maddeyi beyazlatmak veya ağartmak, onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidizasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir. Bilinen kimyasal çamaşır suları (beyazlatıcılar, ağartıcılar), hidrojen peroksit içeren "sodyum hipoklorit (NaOCl)" (veya klorlu çamaşır suyu ve oksijenli çamaşır suyu) veya peroksit bulundurmayan sodyum perborat veya sodyum perkarbonat gibi bileşiklerdir. "Beyazlatıcı toz" kalsiyum hipoklorittir (Ca[OCl]2). Beyazlatma (ağartma), tekstil sanayiinde boyama işleminin ilk adımıdır.
 

Çamaşır sularının tipleri: Çamaşır suları 2 sınıfa ayrılır. İlki "Klorlu çamaşır suları", ikincisi "Oksijenli çamaşır suları"dır. Evde kullanılan çamaşır suyu veya sodyum hipoklorit, çamaşırları beyazlatmak, kirlerini çıkartmak ve mikroplardan arındırmak için kullanılır. Çamaşır suyunun etken maddesi olan sodyum hipokloritin oranı % 5,25’dir; Sanayide daha yoğun olan tipleri de kullanılmaktadır.

Klorlu çamaşır suları genellikle mikrop öldürücü olarak kullanılır. Çamaşır suyunun amonyak içeren temizleyicilerle karışımı veya idrar temizlemek için çamaşır suyu kullanımı zehirli klor gazları çıkarabilir ve azot triklorit denilen bir patlayıcı oluşturabilir.

Bütün çamaşır suları doğal oksitleyici değildir. Sodyum ditiyonit, bazı beyazlatma formüllerinde güçlü bir azaltıcı etken olarak kullanılır.

Klor dioksit (ClO2), odun kâğıdı hamuru, bitkisel yağlar ve zeytinyağı, selüloz, un, dokumalar ve balmumunun beyazlatılmasında ve daha birçok sanayide kullanılır.

Gıda sanayiinde, bazı organik peroksitler (aseton peroksit, benzol peroksit, vb.) ve diğer etkenler (örneğin bromatlar), un beyazlatıcı ve olgunlaştırıcı etken olarak kullanılır. Buğday unu, normalde birkaç hafta depolanınca havadaki oksijen ile beyazlanır. Bunu hızlandırmak için ise benzol peroksit kullanılır.

 

Çamaşır sularını mikrop öldürücü ve koku giderici olarak da kullanırız. Oksitleyici çamaşır suları hücre zarlarına ve hücre proteinlerine etki ederek mikropları öldürür. Evlerde ve hastahanelerde bu amaçla en yaygın kullanılan sodyum hipoklorittir. Kalsiyum hipoklorit, içme suları ve yüzme havuzlarının mikroplardan arındırılması için kullanılır.

Bazı beyazlatıcılar çok kötü kokarlar. Bazıları ise, limon suyu ve güneş ışığı gibi serinleticidir.

Dişler için kullanılan beyazlatıcılar genellikle sodyum karbonat peroksit içerir.

Hidrojen peroksit (H2O2), daha çok saçların ve pamuklu giysilerin ağartılmasında kullanılır.

Oksijen ve klor kökleri belirgin şekilde beyazlatma etkisine sahiptirler.

Derideki lekeleri gidermek için kullanılan beyazlatıcılar bundan önce bahsedilen beyazlatıcılardan farklıdır. Etken madde "hidrokuinon" dur.Kuru meyvelerin beyazlanmasını azaltmak için sülfür dioksitten yararlanılır.
 

Nasıl beyazlatır: Çoğu boyalardaki ve pigmentlerdeki renk, renk yapıcılar (kromofor) diye bilinen küçük parçacıklar içeren, beta karoten gibi moleküller tarafından üretilir. Moleküllerdeki renk yapıcılar, karbon veya oksijen atomları ile çift bağa sahiptirler.
Kimyasal çamaşır suları-beyazlatıcılar iki yoldan biri ile iş yaparlar:

  • Soyum hipoklorit gibi bir oksitleyici çamaşır suyu, renk yapıcı oluşturan kimyasal bağların parçalanmasıyla işlevini yerine getirir. Bu parçalanma, molekülü, renk yapıcı içermeyen veya görünen ışığı soğurmayan bir renk yapıcı içeren farklı bir yapıya dönüştürür.
  • Limon suyu gibi, bir indirgeyici çamaşır suyu, renk yapıcıdaki çift bağı, tek bağa dönüştürerek işlevini yerine funduszeue.info dönüşüm, renk yapıcının görünen ışığı soğurma yeteneğini yok eder.

    Saf klor gazı renkleri beyazlatırken çamaşır suları, sodyum hipoklorit veya kalsiyum hipoklorit, oksijeni açığa çıkartarak işlev görürler. Sodyum hipoklorit bu işlemi birçok maddelerle tepkimeye giren klor kökleri ve oksitleyici unsurları ile sağlar.
    Eğer beyazlatıcı, bir asitle temas ederse klor gazı açığa çıkar. Bunu önlemek için, pH değerini yüksek tutmak amacıyla (pH 12), ticari beyazlatıcılara ayrıca alkali maddeler eklenir.

    Güneş ışığı, benzer sonuçlar doğuran bir çamaşır suyu-beyazlatıcı gibi davranır: genellikle mor ve mor ötesi alanlardaki ışığın yüksek enerji fotonları, renk yapıcıdaki bağları parçalayarak renksiz bir yüzey oluşturur. Buna halk arasında "güneşte soldu" denilir.

     

    DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.

    DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

    DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.


    ETİKETLER: DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULALNILIR,NEDEN KULALNILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.

     

    DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİİÇERİKLERİ
     

    DETERJAN ANSİKLOPEDİSİENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİDETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ


    DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİVİDEOLARI








     

     

    SOLVER KİMYA  

Tüm Hakları Sakldır. © Copyright - Solver Kimya

YUKARI

Çamaşır suyu lekesini yok eden yöntem! Kıyafetleriniz ilk günkü halini alacak

2. Kumaş boyası

Bu teknik küçük ve büyük lekeler için işe yarar ancak renkleri dikkatli bir şekilde eşleştirmeniz gerekir.

Öncelikle kıyafetinizin rengine mümkün olduğunca yakın bir kumaş boyası edinmeniz gerekiyor.

Giysinizi yeniden boyamadan önce, bir renk çıkarıcı da edinin ve orijinal boyanın tümünü çıkarmak için kullanın. Mümkün olduğunca iyi bir sonuç elde etmek için talimatları dikkatli bir şekilde uygulayın.

Boya paketinin üzerindeki talimatları izleyerek giysinizi seçtiğiniz renge yeniden boyayın. Boyaların çoğu, isterseniz çamaşır makinenizde veya plastik bir yıkama kabında kullanılabilir. İstenmeyen lekeleri önlemek için giysilerinizi boyarken eski giysiler ve eldivenler giymeyi unutmayın.

Çamaşırları Doğal Yollarla Beyazlatmanın 5 Yolu

3 dakika

Çamaşır yıkarken karbonat kullanarak lekeleri çıkartabilir ve çamaşırlarınızı yumuşatabilirsiniz.

Çamaşırları Doğal Yollarla Beyazlatmanın 5 Yolu

Beyaz kıyafetler çok kolay lekelenirler veya uzun süre giyildikten sonra hafiften sararmaya başlarlar. Peki sararmış çamaşırları doğal yollarla beyazlatmak için hangi yöntemleri kullanabileceğinizi biliyor musunuz?

Beyaz kıyafetlerin beyaz kalmasını sağlamak için genelde, mağazalarda satılan, çoğunlukla çamaşır suyu içeren ve kıyafetlerinizi beyaz tutmak için en iyi çözüm olduğu iddia edilen kimyasal ürünler kullanılır.

Bu ürünler çamaşırlarınızı beyazlatmak için en kolay yol olsa da içerdikleri kimyasallar hem sağlıklı değildir hem de çevreye zarar verir.

Hem çamaşır suyu ve çamaşır suyu içeren ürünlerin neden olabileceği ev kazalarını önlemek, hem de kıyafetlerinizi doğal ürünler kullanarak lekelerinden arındırıp beyazlatmak için neler yapabileceğinizi bu makalemizde öğrenebilirsiniz.

Beyaz Sirke

Beyaz sirke, kıyafetlerdeki leke ve kirleri çıkartmaya yardımcı olur. Ayrıca kumaşlara zarar vermez ve kimyasal yumuşatıcılara ihtiyaç kalmadan doğal yollarla giyisilerinizi yumuşatmanızı sağlar.

Kullanılışı

  • Çamaşır yıkarken, deterjana ek olarak yarım bardak ila bir bardak arası sulandırılmamış beyaz sirke ekleyin ve normal şekilde çamaşırlarınızı yıkayın.
  • Eğer giyisilerinizin boyun, koltuk altı veya başka bölgelerinde lekeler varsa, yıkamadan önce bu bölgelere bir miktar beyaz sirke sürüp bir saat bekletin.

Karbonat

karbonat

Her yerde bulabileceğiniz karbonat, kumaşın içine işleyerek hem lekeleri kolayca çıkartır hem de kumaşların daha yumuşak olmasını sağlar.

Kullanımı

  • Çamaşır deterjanınıza yarım bardak karbonat ekleyin ve çamaşırlarınızı her zamanki gibi yıkayın. Renkli ve beyaz çamaşırlarınızı yıkamadan önce ayırmayı unutmayın.
  • Zor lekeler için, bir miktar karbonatı biraz limon suyu ile karıştırıp doğrudan lekeli bölgenin üzerine sürün.

Hidrojen Peroksit (Oksijenli Su)

hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit, çamaşırları doğal yollarla beyazlatmak için idealdir; çünkü çamaşır suyu içermez.

Kullanımı

  • Çamaşır deterjanınıza yarım bardak %3’lük hidrojen peroksit ekleyin. Ayrıca hidrojen peroksiti zorlu lekeler için, direkt olarak lekenin üstüne de uygulayabilirsiniz.

Limon suyu

limon suyu

Limon suyu, kumaşın lifleri arasına işleyip, kir ve lekeleri çıkartan ve kıyafetlerinizin bembeyaz olmasını sağlayan doğal bir astrenjandır. Dolayısıyla çamaşırları doğal yollarla beyazlatmak için de birebirdir.

Kullanımı

  • Bir tencereye su doldurup bir kaç dilim limon ekleyin ve kaynatın. Çamaşırlarınızı yıkamadan önce bu suyun içine koyun ve bir saat bekletin.
  • Eğer isterseniz bir yemek kaşığı tuz ve iki limonun suyu ile bir karışım hazırlayabilirsiniz. Giyisilerinizi bu karışımı kullanarak suya basın ve bekletin; ardından durulayıp güneşte kurutun.

Süt

Kulağa şaşırtıcı gelse de kıyafetlerinizi temizlemek ve beyaz kalmalarını sağlamak için süt kullanabilirsiniz. Pamuklu kumaşlar veya hassas kumaşlar için özellikle süt kullanımı önerilmektedir.

Kullanımı

  • Kıyafetinizi bir kase sütün içerisine yatırın ve birkaç saat bekletin. Ardından normal şekilde durulayın.

Çamaşırları Doğal Yollarla Beyazlatmak için Bazı İpuçları

Beyaz giysiler parlaklıklarını ve güzelliklerini korumak için ekstra bakım gerektirirler.

Eğer beyaz giysiler sizlerin de en sevdikleriniz ise aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutmak faydalı olabilir:

  • Polyester veya pamuk-polyester karışımından oluşan kumaşlarda çamaşır suyu kullanmamaya özen gösterin. Çünkü çamaşır suyu, polyester ile reaksiyona girip kumaşın sararmasına neden olacaktır.
  • Çamaşırlarınızı yıkadığınız suya dikkat edin; çünkü su berrak değilse çamaşırlarınızın sararmasına neden olabilir.
  • Beyaz çamaşırlarınızı yıkarken, yumuşatıcı olarak suda çözülmüş bir miktar boraks ekleyebilirsiniz. Boraks giyisilerinizde bir leke bırakmayacaktır.
  • Beyaz giysilere leke bırakmamak için parfüm, deodorant veya benzer ürünleri kullanırken, kumaşla temas etmemelerine özen gösterin. Bu tarz maddeler genelde kumaşın sararmasına neden olur.
  • Beyaz çamaşırlarınızı güneşte kurutmaya çalışın, UV ışınları bu çamaşırların beyazlamasına ve daha parlak kalmasına yardımcı olur.
İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası