diş çekiminden sonra mide bulantısı / İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur?

Diş Çekiminden Sonra Mide Bulantısı

diş çekiminden sonra mide bulantısı

Diş çekimi sonrası yaşadığı sağlık sorunları hayatına mal oluyordu

Kars'ta dişini çektirdikten sonra baş ağrısı ve nefes problemi yaşayan hasta, ağız sağlığının yeterince korunmaması nedeniyle ortaya çıkan mikropların yol açtığı kalp rahatsızlığına yakalandığı anlaşılınca zamanında müdahalede bulunularak yaşama tutundu.

Kars'ta yaşayan 29 yaşındaki Talip Gönen diş ağrısı nedeniyle doktora gitti. Dişi çekilen Gönen, 2-3 gün sonra baş ağrısı ve nefes problemi yaşamaya başladı. Şikayetler nedeniyle doktora giden Gönen, daha donanımlı bir hastanede müdahale edilmesi gerektiği söylenince İzmir'de yaşayan ablasının yanına gitti.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine başvuran Gönen'in, diş çekimi sonrası ağız temizliğinin iyi yapılmaması ve buna bağlı ortaya çıkan mikroorganizmaların kana karışarak kalbi etkilemesi nedeniyle rahatsızlandığı tespit edildi. Gönen burada kalp-damar cerrahı Prof. Dr. Öcal Berkan'ın yaptığı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Talip Gönen, ilk başta grip olduğunu düşündüğünü belirterek, "Salgından etkilendim sandım. Ama şikayetlerim giderek artmaya başladı. Baş ağrılarım ve nefes almamda problemler ortaya çıktı. Durumun farklı olduğunu anlayıp hemen doktora başvurdum. Doktorlarımız sayesinde hayata tutundum. Allah hepsinden razı olsun." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Öcal Berkan ise diş çekimi sonrası ağız sağlığına önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ağız sağlığına önem verilmezse mikroorganizmalar kana karışarak birdenbire hayatı tehdit eden ciddi bir kalp rahatsızlığına neden olabilir. 'Endokardit' diye adlandırılan bu patolojide özellikle risk grubuna dahil kişilerde, kalp kapak ve damarlarının en iç kısmında yer alan endotel tabakası tutularak mikrobik iltihap oluşturabilir. Bu olay nadir görülmekle birlikte ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle yapısal kalp rahatsızlığı olan, bağışıklığı düşük olan, madde bağımlısı kişilerin riskleri yüksektir. Ülkemizde kalp kapak hastalığının daha sık görülmesi nedeniyle bu hastalarda diş çekimi, endoskopi gibi mide bağırsak hastalıkları, üreme organları ve idrar yolları ile ilgili girişimler öncesinde dikkatli olunması gerekmektedir. Gelişigüzel antibiyotik kullanılması çok sakıncalı olmakla birlikte gerekli durumlarda yüksek risk taşıyan hastalarda doktor kontrolünde antibiyotik kullanılması gerekebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Çekim Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Çekim yarasının üzerine konan tampon yarım saat kadar tutulmalıdır. Eğer sızıntı şeklinde kanama varsa yedek tamponla değiştiriniz.
  • Bu tampon atıldıktan sonra, gerekmiyorsa tekrar tampon konmamalı, oluşan pıhtının bozulmamasına özen göstermelidir.
  • Çekimden sonra bir süre istirahat ediniz. Mümkünse başınız yüksekte olmak kaydıyla yatınız.
  • İlk gün cerrahi sahaya dokunulmamalı, ağız çalkalanmamalıdır.
  • Çekim sonrası iki saat kadar bir şey yenilmemeli, bu süre dolduktan sonra da mutlaka ılık şeyler tercih edilmeli, çok sıcak, soğuk ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı, tercihen oda sıcaklığında süt içilmelidir.
  • 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Kuru soket denen bu durum uzun süre ağrıya sebep olur.
  • 24 saat alkol alınmamalıdır.
  • Hiç bir şekilde çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir.
  • Oral cerrahi girişim sonunda ödem görülmektedir. Cerrahi sahaya yanaktan uygulanan buzla bu ödem hafifletilebilir.
  • Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır.
  • Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmeli, mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır.
  • Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolmasıönlenmelidir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Bu sırada ılık tuzlu su gargarasından da faydalanılabilir.
  • Kanamanın hafif bir sızıntı halinde 6- 24 saat sürmesi normal kabul edilmektedir. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da bu süre aşılmışsa mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir.
  • Aynı şekilde, uzun süren ağrı şişlik durumlarında da hekime haber verilmelidir.

Operasyon sonrası ağrı için verilen analjeziklerden ilki lokal anestezinin etkisi geçmeden alındığında hasta daha rahat eder. Çünkü analjeziklerin etkisi yaklaşık yarım saatte başlamaktadır. Bazı hastalar kuvvetli analjeziklerin mide bulantısı yapmasından şikayet eder, bunu önlemek için ilacı biraz yemekten sonra tok karnına almada fayda vardır. Analjeziklere hastaların verdiği yanıt değişkendir. Bazı hastalar iki hap alma ihtiyacı duyabilirler. En şiddetli ağrı lokal anesteziğin etkisinin geçtiği ilk 6 saattir. Bu süreden sonra analjezik ihtiyacı da azalacaktır. Eğer çok sayıda analjezik alınma ihtiyacı duyuluyorsa, doktora başvurulmalıdır.

Hastaya besleyici gıdalar alması önerilir, çok sıcak yememesi söylenir. İlk günler fındık, mısır…gibi tanecikli gıdalardan çekim yerine kaçmaması için uzak durulması ve mümkün oldukça sıvı gıdalarla beslenmesi önerilir. Birkaç gün sonra katı gıdalara da geçilebilir. Hastada şeker hastalığı varsa, doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda düzenli beslenmeye devam etmelidir.

Eğer operasyon sahasında sert, sivri bir şeyler hissediliyorsa, bu ya kemik kalıntısıdır, ya da çekim boşluğunun duvarıdır. Birkaç gün içinde geçmezse doktora görünmek gerekir.Cerrahi işlemden sonra ağzın temiz tutulması çok önemlidir.Gargara ile ilk gün hariç sonraki günler günde 2-3 kez soket bölgesi temizlenmelidir. Bu işlem özellikle yemeklerden sonra sokete kaçan artıkların çıkarılması için yapılmalıdır.Cerrahi işlemden hemen sonra ağız bakımına başlanmalıdır.Ödem ve ağrı fırçalamayı biraz zorlaştırabilir ama hasta düzenli bir şekilde fırçalamaya özen göstermelidir.

Diş çekimini takiben gelişen iyileşme süreci şu şekilde takip eder: Cerrahiyi takip eden ilk iki gün en rahatsız günlerdir ve genellikle ödem oluşur. Üçüncü gün biraz daha rahattır, şişlik devam etse bile yemek yeme daha kolaylaşır. Kalan günlerde hızla iyileşme gelişir, gelişmiyorsa doktorla irtibat kurulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası