hamilelikte duygusallık kadınlar kulübü / Sizdede gebelikte aşırı duygusallık oluyor mu? | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Hamilelikte Duygusallık Kadınlar Kulübü

hamilelikte duygusallık kadınlar kulübü

Gebelikte Duygusal Değişiklikler

Hamilelik döneminde ruh sağlığı

Hamilelik, anne ve baba adayları için yepyeni bir dünyanın başlangıcıdır. Yeni doğacak bebek hem annenin ve hem de babanın fiziksel ve ruhsal özelliklerini taşıyacak ve evliliğin temellerini sağlamlaştıracaktır.

Özellikle planlı başlanan bir hamilelik, çiftin dünyasına yeni bir renk getirecektir. Bu nedenle çoğu durumda hamilelik döneminin anne ve baba adayı açısından olumlu duygular anlamına geldiği bir gerçektir.

Bazı durumlarda ise bebeğe hazırlıksız yakalanmanın yarattığı ikilem, aile içi huzursuzluklar, iş yaşamının getirdiği gerginlik, başlayan hamileliğin kariyer üzerindeki muhtemel olumsuz etkisi, maddi kaygılar ve diğer bazı etkenler bu dönemde anne adayında olumsuz duygudurumlarının oluşmasına neden olabilir.

Olumsuz duygudurumunun altında yatan etken ne olursa olsun sonuç aynıdır: hamileliğe bağlı belirtilerin daha fazla yaşanması, bebekte bir sorun olacak korkusu, doğum korkusu ve doğum sonrası bebeğe yeterince bakamama korkusu ve diğer korkular


Video: Hamilelikte duygusallık, korkular. Toplum olarak sağlıklı bir hamilelik için görevlerimiz nelerdir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bu yazının amacı hamilelik döneminde yaşanan duygudurumunun nedenlerini anlatmak değil, olumsuz duygu durumundan çıkıp olumlu duruma dönmesi için siz anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunmaktır.



Bir canlıyı içinde büyütmek ve onu dünyaya getirmek bir mucizedir. İnsan ürettiği sürece, dünyaya katkısı olduğunu hissettiği sürece mutludur. Belki de mutlu olmanın sırrı budur: üretmek

Doğum, doğanın kadınlara bir hediyesidir. 9 Ay 10 Gün boyunca çeşitli fedakarlıklara katlandıktan sonra kucağınıza aldığınız minik bebeğiniz size herşeyi unutturur, varoluşunuza ayrı bir boyut getirir

Unutmayın: Olumsuz duyguların temelinde saptırılmış düşünceler vardır, zira her duygunun atası bir düşüncedir.

İyi bir anne adayı ve anne olabilecek miyim?, Bebeğim sağlıklı doğacak mı?, Maddi durumumuz çocuğumuzu büyütmeye elverişli mi?, Güzelliğim ve çekiciliğim bozulacak mı? şeklindeki soruları anne adaylarının hepsi kendilerine defalarca sorar. Ruhsal dalgalanmaları olumsuz yaşayan anne adayları bu sorulara olumsuz yanıt verenler veya bu soruları yanıtlayamayanlardır. Bu tür zor sorular çoğumuzu aşacak sorulardır. Aslında bu soruların hepsinin tek bir yanıtı vardır: Bilmiyorum!


Video: GEBELİKTE STRES: EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLANMAK, BİTMEYEN ÖNLEM VE GÜVENLİK ARAYIŞI, SÜREKLİ KORKMAK

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Yukarıdaki soruları aşağıdaki şekilde değiştirerek sormak ise bizi çözüme götürür:

  • İyi bir anne adayı (ve baba adayı) ve doğum sonrası iyi bir anne (ve baba) olmak için neler yapabilirim?
  • Bebeğimin sağlıklı doğması için benim yapabileceklerim neler?
  • Maddi durumumuzu bebeğe en iyi şekilde bakabilmek için ayarlamamız gerekli. Ne yapmalıyız?
  • Güzelliğim ve çekiciliğimin devam etmesi için neler yapabilirim?

İnsanın doğru soru sorması ve doğru hayali kurması son derece önemlidir. Kullandığımız kelimeler, sorduğumuz sorular, kurduğumuz cümleler bilinçaltımızı yönlendirir. Bilinçaltı son derece büyük bir güçtür ve kolaylıkla yönlendirilebilir

Sizce "eğer yemek yemezsen büyümezsin" cümlesi mi yoksa "eğer uzun boylu ve bizim gibi zeki olmak istiyorsan yemek yemelisin" cümlesi mi çocuğumuzu daha iyi teşvik eder?

"Kendimi kötü hissediyorum!" bir cümledir ve cevabı yoktur, bu nedenle çözümü de yoktur, durum devam eder
Kendimi neden kötü hissediyorum? ise bir sorudur ve siz bu soruyu sorduğunuzda cevabı gelecektir. deneyin


Video: Hamilelikte aniden ortaya çıkan kaygı gibi olumsuz bir duygu durumuyla nasıl başa çıkarız?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Elbette olumsuz duygusal dalgalanmaların hepsiyle kendi başınıza başa çıkamayabilirsiniz. Bu durumda profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz. Profesyonel yardım aslında sizin göremediklerinizi size göstermekten başka bir şey değildir. 



Son söz:

Çağımız bilgi çağıdır. Bilgi ya da "bilgi" çok çeşitli kaynaklardan bize ulaşmaktadır. Çevreden, özellikle de yakın çevreden ve gazete, dergi, TV, radyo gibi kaynaklardan ulaşan bilgilere hemen inanmayın. İnsanlar hamileleri endişelendirmeyi severler, çünkü onları da endişelendiren biri olmuştur. Yanlış bilgi almak yerine doktorunuza ve güvenilir bilimsel kaynaklara başvurun ve her zaman vücudunuz hakkında bilgi sahibi olun.


Video: Anne adaylarına söylenen "yalanlar", oluşturulan kaygılar, suçluluk duyguları ve mutsuzluk

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Hamilelik ciddi bir iştir. Her ciddiye aldığınız iş gibi gebeliğiniz hakkında da plan yapın. Evrene yeni bir canlı getirme projesini baştan sona kadar planlayın. İşin üstesinden gelmek için gerekli olanlar, yapılan iş hakkında bilgili olunması, işin sevilmesi ve sonucun başarı olacağından emin olunmasıdır.

Hamile kaldığınız andan itibaren yeni bir süreç içine girdiğinizi ve kendi sağlığınız dışında başka bir canlının sağlığından da sorumlu olduğunuzu unutmayın. Hamile olduğunuz için kendinizle gurur duyun ve bebeğinizi kucaklayacağınız günlerin hayalini kurun.


Video: Hamilelik dönemini doya doya yaşamayı engelleyen 10 faktörü belirledim. - Dr. Kağan Kocatepe


Psikiyatrist Dr. Mustafa Güveli'nin Görüşleri:

Her kadın gebe kaldığını fark ettiği andan itibaren annelik duygusunu yaşamaya başlar. Bu duygunun hissedilmesi ile anneler farklı bir havaya bürünürler ve daha şefkatli bir varlık haline dönüşürler. Ancak bu süreç içerisinde değişimler bazen olumsuz yönlere de kayabilir. Depresif ruh hali en sık karşılaştığımız sorunların başında gelir.

Bu durumda değişen kadınlık hormonları ve gebelikle birlikte artan farklı salgılar rol oynar. Eğer değişime vücut adapte olamazsa gebeler de sıkça ağlamalaryaşama karşı arzularını kaybetme, bebeği istememe, kendi değersiz görme bazen de bebeği aldırma düşünceleri de yoğunlaşabilir. Bunlar genellikle kısa bir süre içerisinde gelip geçici durumlardır. Eğer haftadan daha uzun sürerlerse gebenin yakınları da dikkatli olmalıdır. Depresyon geliyorum diyebilir.

Gebelikte kan akışından tutun da kiloya kadar bir çok başka değişimlerde yaşanacaktır. Değişimler her zaman stresi beraberinde getirir, değişimler istenen arzulanan değişimler olsa bile. Gebelik ve yeni bir canlıya alışmak kadınlar için bazen sanıldığından zor olmaktadır. Bunun için gebeliğin planlı olması çok önemlidir. Psikolojik olarak hazır olmak yaşanan kaygıları minimuma indirir. Ayrıca gün içerisinde sıkıntı, huzursuzluk, nefes alma zorluğu gibi mevcut fizyolojik değişimlerin arttırdığı ruhsal sıkıntı hali görülebilir. 

Anksiyete bozuklukları adı altında toplanan durumlar depresyondan sonra ikinci sıklıkta görülür. İç sıkıntısı, huzursuzluk, aniden bastıran, sanki boğuluyormuş gibi olma hali, yerinde duramama, kapalı ve dar alanların gebeyi sıkması asansör gibi bazı mekanlarda yaşanan aşırı huzursuzluk hali en sık görülen durumlardır.

Geçmişinde psikiyatrik sorunlar yaşayan kadınların gebeliği planlamadan önce son kez psikiyatristleri ile durumlarını değerlendirmeleri faydalı olacaktır. Zira gebe iken ilaç kullanımı şansımız  kısıtlanmakta ve bu tür sorunlar da psikoterapiye geç cevap vermektedir. Unutmayın beklenmedik her durumda olduğu gibi sürpriz bir gebelik sıkıntınızı artıracaktır. Planlı bir gebelik her anlamda sizi rahatlatacaktır.



İLGİLİ KONULAR:

Gebelikte sık rastlanan yakınmalar

Gebelikte Uykusuzluk

Gebelikte cilt değişiklikleri

Gebelikte Duygusal Değişiklikler

Gebelikte diş sağlığı

Gebelikte Hemoroid (Basur)

Hamilelikte Yorgunluk

Hamilelik Döneminde Baş Ağrıları ve Migren

Hamilelikte Varis

Gebelikte Bel Ağrıları

Gebelikte bel ağrısı en sık görülen belirtidir ve hemen her anne adayında görülür

Gebelikte Kaşıntı

Hamilelikte Görülen Şikayetlere Çözüm Önerileri

Tansiyonda düşme, uykuya eğilim ve halsizlik gebelikte neden olur?

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir?

Doğum sonrası depresyonu, yeni doğum yapmış annelerde görülen bir depresyondur. Postpartum depresyon (PPT) olarak da bilinir. Yeni doğum yapmış kadınlarda görülen fiziksel, duygusal, davranışsal değişimlerin tamamıdır. Doğum sonrası depresyonu “bebek stresi” ile karıştırılabilir. Postpartum depresyon tanısı konurken yalnızca doğum ile gözlemlenen belirtiler arasındaki ilişkiye bakılmaz, depresyonun şiddetine ve belirtilerin görülme süresine de bakılır.

Hamilelik sürecinde kadınların hormonlarında büyük bir atış olur. Doğumla beraber hormonların düzeyi hamilelik öncesine döner. Hormonlardaki bu ani değişim vücutta kimyasal bir değişim anlamına gelir. Hormon değişiminin doğrudan doğum sonrası depresyona sebep olmadığı bilinmektedir. Ancak buna anne olmakla ilgili sosyal, psikolojik değişiklikler ve sorumluluklar da eklenir. Yeni annenin kişisel özellikleri ve toplumsal beklentilerin de etkisiyle doğum sonrası depresyon gelişebilir.

Bu süreçte kadınların yaşadığı fiziksel, duygusal değişiklikler ve bunların davranışlara yansımaları doğum sonrası depresyonu olarak tanımlanır. Doğum sonrası depresyonu belirtileri 2 hafta içinde görülmeye başlanır. Postpartum depresyon, doğumdan sonraki 3 ay içinde gerçekleşir. Nadir de olsa daha geç ortaya çıktığı da görülebilir. Belirtiler hamilelik sürecinde de başlamış olabilir. Ancak doğum sonrası depresyon diyebilmek için doğumdan sonra da devam etmesi gerekir. Yeni doğum yapmış kadınların %’sinde görülür. Ancak duygularını çevrelerine anlatmadıkları için gerçek oranın bilinen üstünde olduğu düşünülür.

Ankara Psikiyatri

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda doğum sonrası depresyon belirtileri verilmiştir. Bu belirtilerden birkaçına sahip bir yeni anneyseniz ve belirtiler iki haftadan daha uzun bir süredir görülebiliyorsa doğum sonrası depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Bir uzmandan yardım almak bu süreci daha rahat atlatmanız ve bebeğinizin gelişimi için faydalı olabilir. Depresyon belirtileri ve doğum sonrası depresyon belirtileri benzerlik gösterir. Bu da depresyonda olduğu gibi doğum sonrası depresyonda da tedaviyle olumlu sonuç alınabileceği anlamına gelir.

Duygularda Görülebilecek Belirtiler

Doğum sonrası depresyonda görülebilecek duygusal değişiklikler aşağıdaki gibidir:

1. Üzgün ve mutsuz hissetme,

2. Çaresizlik hissi,

3. Değersizlik hissi,

4. İlgi ve isteklerin azalması,

5. Yetersizlik ve suçluluk duygusu,

6. Deprsesif ruh hali,

7. Gerginlik hissi ve endişelilik hali,

8. Sürekli değişen ruh hali,

9. Çok ağlama ya da ağlayamama.

 

Doğum sonrası depresyonda görülebilecek fiziksel belirtiler aşağıdaki gibidir:

1. Aşırı yorgunluk, enerji azalması,

2. Uyku bozuklukları (uyumak isteyip uyuyamama ya da sürekli uykulu olma),

3. Yeme bozuklukları (çok fazla ya da çok az yemek yeme),

4. Genel bir yavaşlama hali ya da yerinde duramama,

5. Gergin olma ve rahatlayamama,

6. Libido azalması ve cinsel ilişkiden soğuma.

Düşüncelerde Görülebilecek Belirtiler

Doğum sonrası depresyonda görülebilecek düşünce değişiklikleri aşağıdaki gibidir:

1. Kendini eleştirme,

2. Kendini suçlama,

3. Bebeği için yeterli olmadığı düşüncesi,

4. Ani sonuçlara varma ya da karar vermekte güçlük çekme,

5. Umutsuzluğa kapılma,

6. Her şeyin en kötüsü olacağı korkusu,

7. Başkalarında daha başarısız olduğu düşüncesi,

8. Başkaları tarafından değersiz görüldüğü düşüncesi,

9. Karışık ve netleştirilemeyen düşünceler,

Konsantrasyon bozukluğu

Ölüm ve intihar düşünceleri.

Doğum sonrası depresyonda görülebilecek davranışsal değişimler aşağıdaki gibidir.

1. İnsanlardan uzaklaşma,

2. Evden dışarı çıkmama,

3. Öz bakım yetersizliği,

4. Günlük hayatın gerekliliklerini yapamama ya da fazla yapma,

5. Önceden zevkle yapabıldiği şeyleri yapamama,

6. Kontrolünü kaybetme,

7. Tartışma, bağırma.

Kimler Doğum Sonrası Depresyon Riski Taşır?

1. Daha önce depresyon yaşayanlar,

2. Hamilelik esnasında depresyon yaşayanlar,

3. Anne adayında diyabet, hipertansiyon, ortopedik, nörolojik rahatsızlıklar,

4. Erken ya da geç gebelik,

5. İstenmeyen/plansız gebelik,

6. Erken ya da geç evlilik, istenmeyen evlilik,

7. Cinsel travma öyküsü,

8. Çok çocuğun olması,

9. Zor doğum yapanlar,

Erken doğum, travmatik doğum,

Bebekte yoğun bakım ihtiyacının olması,

Bebekte gelişim kusurunun olması,

Bebek kayıpları,

İlişkisinde sorun yaşayanlar,

Hayatında mücadele etmeye çalıştığı başka zorluklar olanlar,

Yalnız yaşayanlar,

Doğum sonrasında arkadaşlarından, yakınlarından yeterli desteği alamamak, izole edilmek

Doğum yapan kadının annesinden destek alamaması,

Sosyoekonomik koşulların yetersiz olması,

Birinci derece yakınlarda hamilelik ve doğum sonrası psikiyatrik öykü yaşanmış olması.

Bu özellikler postpartum depresyonun görülme riskini arttırır. Ancak bu özelliklere sahip her yeni annede postpartum depresyon görüldüğü de söylenemez. Kadınların çoğunda doğumda sonra doğum melankolisi görülür ancak her 10 kadından birinde daha şiddetli ve uzun süreli doğum sonrası depresyon gerçekleşir. Her kadından birinde de doğum psikozu görülebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

Postpartum depresyon tedavisi, kadının depresyon şiddetine, semptomların tipine göre değişiklik gösterir. Destek grubuna katılmak, terapi almak ya da doğum sonrası depresyon ilaçları kullanımı tedavi için gerekebilir. Emzirme döneminde ilaç kullanmak istemeyebilirsiniz. Bu konuda doktorunuza danışmak ve onun kontrolünde ilaç kullanmanız daha uygundur. Eğer doktorunuz depresyon ilacı kullanmanızı önerirse ilaçların iki haftada etki etmeye başlayacağını unutmamalısınız. İlaç kullanımının bırakılması da doktor kontrolünde ve doktorunuz önerisi üzerine yapılmalıdır. İlaçların ağız kuruluğu, yorgunluk gibi bazı yan etkileri olabilir. Zamanla zaten geçecek olan bu etkileri azaltmak için ilaca başladığınız zaman bol su içebilir, tatlı tüketebilirsiniz. Doğum sonrası depresyon tedavisinde psikoterapi almak ya da destek gruplarına katılmak da doktorunuzun önerebileceği yollardır. Bu dönemde konuşarak tedavi çok büyük gelişim sağlar.

Yeni Anne Ne Zaman Profesyonel Tedavi İçin Başvurmalıdır?

Postpartum depresyonun tedavi edilmemesi hem bebeğin hem annenin hayat kalitesini düşürür. Bebeğin psikososyal gelişimini olumsuz etkiler. Postpartum depresyon belirtilerinin iki haftadan uzun sürmesi, gündelik işlerle başa çıkamadığında, kendisine ya da bebeğine zarar vermeyi düşünürse, vaktinin çoğunu panik halinde ve korku içinde geçiriyorsa bir uzmana başvurması önerilir.
Postpartum depresyon tedavisi için Ankara Psikiyatri Merkezi:seafoodplus.info'a başvurabilirsiniz. Randevu için seafoodplus.info tıklayınız.

Kadınların Karşılaşabileceği Başka Doğum Sonrası Sorunlar 

Doğum yapan her on kadından sekizinde “bebek stresi” ya da “doğum melankolisi” adı verilen bir durum görülebilir. Ani ruh hali değişimleri yaşanabilir. Duygusallık, sebepsiz yere ağlama, endişelilik, gerginlik görülebilir. Bunun için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Destek grubuna katılmak ya da yeni doğum yapmış kadınlarla konuşmak, anlaşıldığını hissetmek yardımcı olur. Doğum sonrası gelişen hormonal değişim ve artan sorumluluğun etkisini azaltmak için dinlenmek yardımcı olabilir.
Doğum sonrası depresyonda, doğum melankolisindeki belirtiler çok daha şiddetli ve uzun süreli olur. Doğumda hemen sonra değil birkaç ay içinde de gelişebilir. Kadının gündelik yükümlülüklerini bile yerine getirmekte zorlanması durumunda doktoruna başvurması gerekir. Doğum psikozu, postpartum depresyona göre nadir rastlanan ve çok daha ciddi bir sorundur. Genelde doğumdan sonraki iki hafta içinde ciddi ruh hali ve davranış bozuklukları ile fark edilir. Çok gerginlik ve kafa karışıklığı yaşayan bu kadınların kendileri ve bebekleri hakkında rahatsız edici ve anne-bebek ilişkisine de zarar verebilecek yanlış inanışları vardır.

Postpartum Depresyon Yaşayanlar İçin Öneriler

1. Duygularınızla ilgili konuşmak zor gelebilir. Ama hem bu süreci daha rahat atlatabilmeniz hem de eşinizle ilişkinizin etkilenmemesi için eşinizle duygularınızı paylaşmalısınız. Doğum sonrası depresyonda cinsel ilişkiden soğuma gibi bir durum da yaşanacağı için eşinizin nasıl bir süreçten geçtiğinizi anlaması, kendini soyutlanmış hissetmesine de engel olacaktır. Size yardım etmesini sağlayacaktır.

2. Bütün gün yalnız kalmamaya dikkat edin. Başka annelerle ya da arkadaşlarınızla görüşmek size iyi gelecektir. Sağlık ziyaretçiniz sizi destek gruplarına yönlendirebilir. Bu hem pratik hem duygusal konularda yardım alabilmenizi sağlar.

3. Size gelen yardım tekliflerini kabul edin. Yaşadığımız durumu kabullenmekten, yardım istemekten çekinmeyin. Ev işlerinde ve çocuk bakımında desteğe ihtiyaç duymanız normaldir. Bu iş yükü, doğum sonrası depresyonu yaşamayan kadınların ve erkeklerin de zorlanacağı bir durumdur. Yardım aldığınız için suçluluk hissetmeyin.

4. Ev işleriyle ilgili sorumluluklarınızı ve kendinizden beklentilerinizi azaltın. Mükemmel olmaya çalışmayın.

5. Yorulduğunuz zaman kendinize izin verin, dinlenin.

6. Beslenmenize dikkat edin. 

7. Size iyi gelecek şeylere zaman ayırın. Kısa bir yürüyüş, uzun bir banyo bile rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir