şok güllaç yufkası / Göreni Şok Edecek Güllaç Yufkasından Börek Tarifi | Renkli Hobi

Şok Güllaç Yufkası

şok güllaç yufkası

BASİT GÜLLAÇ TARİFİ

Evde pratik güllaç tatlısı nasıl yapılır? Ustasından güllaç tarifi nasıldır? Güllaca, tatlının yapımı esnasında kullanılan gülsuyu sebebiyle "güllü aş" denildiği ve zamanla bu ifadenin "güllac"a dönüştüğü söylenir. On beşinci asır Osmanlı devrine dayanan bir tarihi bulunuyor güllacın... Vaktiyle, malzemesi mısır nişastası olan yufkalar havayla temas eder etmez çabucak kururken, insanlar bu kuruyan yufkaları şekerli sütle ıslatıp tatlı yaparmış. Daha sonraları süte bir miktar da gül suyu ilave edilmiş. Günümüzde güllaç yaprağı su, un, mısır nişastası veya farklı nişasta karışımları (buğday, mısır, patates) ile üretilir. Yapılan hamur hususi şekilleri olan tavalara dökülür, pişirilir ve kurutulur.

Gelenekleşmiş olarak ramazan iftar ve sahur yemeklerinde ve bayram tatlısı halinde sunulur güllaç... Sütlü olması sebebiyle hafif, leziz ve mideyi rahatsız etmeyecek şekilde hazmı kolay, yerken ağızda dağılan bir tatlıdır. Harika bir güllaç tatlısı tarifi için kullanılan güllacın kalitesi mühimdir. Güllaç beyaz renkli, parlak, ince olmalı ve kırılabilmelidir. Bu unsurları tek tek incelemek yerine bilinen bir markayı almak kolay bir çare olacaktır. Güllaç tarifi nefis bir lezzete ulaştıran kolay bir iştir. İşte "Güllaç tatlısı nasıl yapılır malzemeleri? Güllaç ne kadar şeker konur? Güllaç kaç kat olur? 8 Kişilik Güllaç Tarifi" diyenlere evde en güzel, enfes, kolay, denenmiş, resimli, orjinal, hakiki bol sütlü güllaç tarifi...

KOLAY GÜLLAÇ TATLISI

Enfes Güllaç Tarifi Malzemeleri - Güllaç İçinde Ne Var? - 12 Yapraklı Güllaç Tarifi İçindekiler - Güllaç Malzemeleri

Güllaç kaç yapraktan yapılır? Bir paket güllaç yaprağı (400 gr veya on iki yaprak)

Üç litre süt

Dört su bardağı toz şeker (800 gr)

Bir paket vanilya

İstenirse birkaç damla gül suyu

Süslemek için: Toz Antep fıstığı

PRATİK GÜLLAÇ TATLISI

Pratik Güllaç Tatlısı Nasıl Yapılır Pratik Güllaç Tarifi? - Cevizli Güllaç Tarifi Cevizli Güllaç Nasıl Yapılır Tarifi? - Vanilyali-Güllaç Tarifi

  1. Güllacın sütü nasıl olmalı? Güllaç sütü kaç dakika kaynatılır? Süt şekerle birlikte ocağa konulur. Şekerin erimesi için iyice karıştırılır ve süt kaynamaya başlamadan altı kapatılır. Sütün fazla sıcak olması halinde güllaç yapraklarında hamurlaşma, fazla soğuk olması halinde sütü çekmeyip yufkaların yeterince yumuşamaması gibi bir durumla karşılaşılabilir.
  2. Güllaçların büyüklüğüne uygun bir tepsi alınır. Her bir güllaç parçası şekerli süt karışımı ile ıslatılır ve parlak kısımları üste gelecek şekilde üst üste yığılır. Gereğinden daha küçük bir tepsi varsa yaprak kırılarak üst üste getirilebilir.
  3. Güllaç yaprakları bitince kalan süte istenirse birkaç damla gül suyu eklenerek tepsinin üzerinde gezdirilir ve soğumaya bırakılır. Dışarıda ılınan güllaç tamamen soğuması için streçlenerek buzdolabına konulur.
  4. Güllaç servis edilmeden önce dilimlenir, üzeri toz Antep fıstığı ve parçalanmamış cevizlerle süslenir. Cevizleri yerken koymakta yarar var yoksa durdukça sütün ıslaklığı ile nemlenirler.
  5. Üzeri streçlenerek tüketilinceye kadar buzdolabında tutulan Cevizli Güllaç Tatlısı soğuk olarak servis edilir. Güllaça ne yakışır? Mevsiminde nar tanesi ile süslemek gelenektir. Sade sunulabileceği gibi isteğe göre mevsim meyvelerinin dilimleri (elmalı, frambuazlı, muzlu güllaç), kaymak, dondurma veya nar taneleri de kullanılabilir. Reçellerin meyveleri de dilimlenerek veya bütün halde kullanılabilir.
  6. Sütlü bir tatlı olduğu için buzdolabında muhafaza edilecek de olsa kısa sürede bitirilmesinde fayda vardır.

Basit, Pratik, Kolay Güllaç Tarifi, Orjinal Güllaç Tarifi, Pastane Usulü Güllaç Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve En İyi Gullac Tarifi Yapımı Püf Noktaları:

  1. Borcamda, porsiyonluk bardakta ve fincanda yapılan şekilleri de vardır. Çikolatalı, irmikli, light, diyabetik usullerde de yapılabilir.
  2. Güllaç yapmanın püf noktaları: Çok fazla yaprak kullanılacak olursa lapalaşma tehlikesi oluşurken az yaprak kullanılırsa bütünlüğünü kaybedebilir. Güllacın üzerine hava ile teması kesecek miktarda sütü kullanmak gerekir. Güllaç yaprakları sütle ıslanma arkasından hava ile temas etmesi halinde güllaç lezzetini kaybedecek bir jöleleşme yaşar.
  3. Güllaç şerbeti kaç derece olmalı? Süt sıcaklığı: Fazla soğursa yapraklar kolay yumuşaması için tekrar ısıtılır. Tepsideki sütü de arada tencereye tekrar eklenebilir.
  4. Aroma: Gülsuyu yerine nar suyu kullanılması veya süte vanilya katılması mümkündür.
  5. Güllaç saklanması: Güneş almayan, havadar nemsiz bir yerde saklanmalıdır.
  6. Güllaç tepsi büyüklüğü: Güllacın sığacağı tepsi, güllaçtan bir parmak daha geniş olması faydalı olur. Mümkün değilse kenarları kırılarak ara katlarda kullanılabilir.
  7. Güllaç katları arasına normalde sadece süsleme malzemesi olarak kullanılan öğütülmüş ve kavrulmuş fındık, fıstık, ceviz, badem ve Hindistan cevizi konularak (pudra şekeri ile de karıştırılabilir) hazırlanan diğer tarif için GÜLLAÇ (SARAY🏰 USULÜ)'nü inceleyebilirsiniz. Damlasakızlı krema, toz cevizler ve toz tarçın karışımı da katlar arasına konulabilir.
  8. 250 gr Güllaç Tarifi - 6 Yapraklı Güllaç Tarifi - 4 kişilik güllaç nasıl yapılır? Kullanılan güllaç yaprağı sayısı, şeker ve sütün miktarı farkı dışında yapılış tarzı tamamen aynıdır. 6 yaprak güllaç veya 4 Kişilik Güllaç Tarifi için bir su bardağı şeker ve 5 su bardağı süt yeterli olabilir.
  9. Güllaca ne kadar süt konur? Bir paket güllaca kaç litre süt gider? Güllaç için ne kadar süt? 400 gram güllaca 3 litre süt konulur.
  10. Güllaç yaprağı nasıl yapılır? Güllaç Yaprağı Tarifi, Gullac Hamuru Tarifi, Güllaç yufkası nasıl yapılır? Güllaç içine ne konur? Güllaç hamuru nasıl yapılır? Bir güllaç tarifinde en mühim malzeme güllaç yaprağı olarak da adlandırılan nişastalı yufkadır. Gullac Yufkasi nasil yapiliyor? Mısır nişastası, un ve su yoğrulup kızgın bir tavada pişirilerek güllaç yaprakları elde edilir. Evde güllaç yaprağı yapılırken yarım çay bardağı un, bir çay bardağı nişasta ve bir su bardağı içme suyu ile çırpılır. Malzemenin bir kavanoza alınıp kavanozun kapağı kapatılıp pürüzsüz olana dek çalkalanması da iyi karıştırmanın bir yoludur. Hamur cıvık şekle ve pürüzsüz bir hale getirilir. Bilahare kızgın bir yapışmaz vasıflı ıslatılmış bir tavada krep tarzında pişirilir. Hazırlanan karışımdan tavanın dibini incecik bir tabaka kaplayacak kadar tavayı sallayıp yanlara yatırarak dökülür. Ocak en yüksek hararete ayarlanır. Güllaç yaprakları pişerken yelpaze ile üzerini kurutulur. Güllaç yaprağı tavadan ayrılana dek pişirilir. Kenarları kendi kendine kalkar. Güllaç yaprağı tavadan alınırken kolayca kırılabilir. Kenarından tutup çekerek tavadan alınır. Her yaprak için tava ıslatılır. Güllaç yaprakları yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fanlı fırında iyice kuruyana kadar pişirilir. Güllaç yufkasında kalite işareti yumuşak veya aşırı sert olmaması, ışığa tutulduğunda diğer tarafını gösterecek kadar saydam olmasıdır. Gullac yufkasi tarifi basit gibi görünür, ama istenen neticenin elde edilmesi garanti olmadığından hazır satılanlar tercih edilir.
  11. Güllaç yaprağı nerede satılır? Güllaç Satın almak Güllaç fabrikasında üretilen Meşhur Güllaç yufkası BİM, Migros, Şok gibi marketlerde bilhassa Ramazan ayı döneminde bulunabilir. Ayrıca Güllaç yaprağı A101, Güllaç yaprağı Carrefour gibi marketlerde de satılır. Ramazan dışında güllaç nerede bulunur İstanbulda diye sorulursa yufka satıcılarında, bazı şarküterilerde, bazı marketlerde ve internette bulunabilir. Güllaç yaprağı BİM gibi bazı marketlerde ancak Ramazan ayında bulunabilmektedir. A101 güllaç tarifi: Arseven Abdullah Saffet Oğulları Güllaç 400 Gram olarak satılmaktadır. Firmanın klasik güllaç tarifine göre üç litre süt, bir kilo toz şeker ile kaynatılıp ılık duruma getirilince, tepsiye alınan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt kepçeyle gezdirilir. Güllaç yaprakları bitince kalan süt güllaçların üzerine dökülür. Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat kadar bekleyince üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık, fındık ve isteğe göre üzerine gülsuyu gezdirilerek sunulur.
  12. Fırında Güllaç Nasıl Yapılır? Altı adet güllaç yaprağı dörde bölünüp bir su bardağı süte batırılır, içine dövülmüş ceviz yerleştirilerek PATATESLİ🥔 SİGARA (KALEM)🖊️ BÖREĞİ (FIRINDA) gibi sarılır. Diğer bir usulde ETLİ SULTAN KEBABI (YUFKALI BOHÇA KEBABI)nda kullanılan teknikte olduğu gibi yaprakları sütle ıslattıktan sonra bir kahve fincanına yerleştirip, içine ceviz doldurulup kapatılır ve fincanı ters çevirip bohça çıkarılır. Güllaç bohçaları yağlanmış bir tepsiye yerleştirilip fırında 170 derecede 20 dakika pişirilir. Sıcak tatlıya soğuk ikişer bardak su ve şeker ve birkaç damla limonla elde edilen şerbet dökülür. Tatlı şerbeti çekmesi için dinlendikten sonra servis edilir.
  13. Güllaca vanilya konur mu? Güllaca adının kaynağı olan gül suyu ilave etmek Osmanlı'dan beri devam eden bir gelenek. Bununla beraber, gülsuyu yerine nar suyu eklenebilir veya süte vanilya, ıtır yaprağı ilave ederek farklı bir bir aroma elde edilebilir.
  14. 1 paket güllaç kaç gram? 1 paket güllaç kaç yaprak? Enteresan bir durumdur. Farklı güllaç firmaları paketleri üzerinde gram ibaresi bulunsa da (100, 250, 300, 400 gr) yaprak adedini yazabilen fazla bir marka bulunmuyor. Burada büyüklüğün farklı olması da mühimdir. 400 gr güllaç kaç yaprak? Tarifte kullanılan 400 gramlık paketten 12 adet çıkmıştır. "6 yapraklı güllaç nasıl yapılır?" veya 200 - 250 gr güllaç Tarifi de yarı malzeme kullanılarak yapılabilir. Bu durumda Güllaç Tarifi 300 gr Güllaç Tarifi içinde süt ve şeker miktarları dörtte üç nispetinde olabilir; yani 2,25 litre süt ve 600 gram toz şeker kafi olacaktır. 100 gr güllaç nasıl yapılır? 3 - 4 yapraklı Güllaç Tarifi: Ana tarifteki ölçüler döertte bir nispetinde tatbik edilir.
  15. Osmanlı güllaç tarifi Yukarıdaki tariften farklı değildir. Lakin Osmanlı çağında rafine şekerin bulunamaması sebebiyle Sekersiz Gullac Tarifi tatbik edilmiştir. Bal şerbeti gibi farklı tatlandırıcılar kullanıldığı düşünülebilir. Gül suyu kullanımı esastır. GÜLLAÇ (SARAY🏰 USULÜ)
  16. Şekersiz Güllaç Tarifi 1) Ballı Güllaç: Sütü ısıtılır kaynamadan ocaktan alınır. İçine bal eklenip karıştırılır. Peki hangi ölçüyle? İki su bardağı süt için bir yemek kaşığı süzme bal yeterli olabilir. Akşamdan yapılıyorsa tadılarak da gerekirse miktar arttırılabilir. Tarifin diğer kısımları aynıdır. 2)Meyveyle Tatlandırılan Güllaç: Taze hurma ve Medine hurması karışımı kullanılabilir. Taze hurmaya gerek olmasa da Medine hurmaları sıcak suda on dakika kadar bekletilip yumuşatılır. Çekirdekleri çıkarılan hurmalar bir çay bardağı süte ilave edilerek blender ile iyice parçalanıp püre kıvamına gelene kadar karıştırılır. Burada da iki su bardağı süt için sekiz adet hurma yeterli olabilir. Yine blendır sonrası tat dengesine bakılabilir. Daha sonra kalan sütler ilave edilir. Sütlü karışım ocağa alınıp hafiften ısıtılıp kullanılır.
  17. Güllaç tarifi Muhallebili Gullac Tarifi Pudingli, Muhallebili Güllaç Tarifi: MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ TATLISI
  18. Gullac Sarmasi Tarifi Rulo şekilde sarılarak hazırlanan porsiyonlaması kolay gullac tarifi için GÜLLAÇ SARMASI incelenebilir.
  19. Kaymaklı Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır? Güllaç sarmasının kaymaklısıdır. Sütle şeker kaynatılır ve el dayanacak kadar ılınması beklenir. Bir yaprak güllac süte batırılıp çıkarılır. Güllaç yaprağı dörde bölünür, geniş tarafına kaymak sürüp üzerine öğütülmüş ceviz ilave ederek sigara böreği gibi rulo sarılır. Hepsi bitince kalan şekerli süt üzerine dökülür. İstenirse bohça şeklinde kapatıp kıvrılan tarafları altta kalacak şekilde servis tabağına dizilebilir. Üçüncü bir sarma güllaç tekniğinde yumuşamış güllaç yufkası ortadan ikiye katlanır. Uzunlamasına cevizli kaymak konur ve evvela rulo yapılır, sonra kendi etrafında sarılarak gül şekli verilir.
  20. Güllüoğlu güllaç tarifi İki litre süt bir tencerede kaynatılıp ocaktan indirilir. Yarım kilo toz şeker ve iki – üç yemek kaşığı gülsuyu eklenerek şeker eriyene dek süt güzelce karıştırılır. Süt, el yakar yakmaz, sekiz – on adet güllaç yapraklarını içine alçak büyüklükte bir tepsiye dökülür. Yapraklar bu kapta birkaç dakika bekletilip ıslatılır. Sonra sütlü sütlü alınarak bir başka tepsiye serilir. Her yaprak konulunca yarım kepçe süt eklenir. Dört – beş yaprak yerleştirilince 250 gram ince öğütülmüş fındık, yüz gram pudra şekeri ve hindistancevizinden oluşan karışımdan bol bol serpilir. Kalan dört – beş güllaç yaprağı bol sütlü olarak aynı şekilde dizilir. Artan süt, yaprakların üstüne dökülür ve yapraklar sütü iyice çekene dek beklenir. Süt çekilince, hazırlanan karışıma öğütülmüş yüz gram Antep fıstığı eklenerek serpilir. Meyve dilimleri, nar taneleri veya kiraz şekeri ile süsleme yapılabilir.
  21. Muzlu güllaç tatlısı nasıl yapılır? Meyveli gullac tarifi, Fındıklı gullac tarifi findikli Güllaç paketinin üzerindeki tarifin şeker miktarı bir miktar azaltılarak yapılabilir. İki kase fındık ocakta veya fırında kavrulup öğütülür. Altı su bardağı süt bir buçuk su bardağı toz şeker birlikte kaynatılıp beş dakika dinlendirilir. Süt kaynamaya başlayınca vanilya eklenip ocak kapatılır. Sütün ılınmazsa güllaç hamur olur. 250 gramlık küçük paketteki güllaçlar yapraklarından bir kat serilip süt gezdirilir. Her kata biraz pudra şekeri ve hindistan cevizi serpiştirilir. Yufkaların yarısı serince orta kısmına önce biraz pudra şekeri, Hindistan cevizi ve fındıklar, sonra orta boy iki muzun ince dilimleri yerleştirilir. Kalan yapraklar üzerine süt gezdirilerek aynı şekilde tek tek yerleştirilir. Nihayet kalan sütün tamamı tepsiye gezdirilir. Elle bastırılarak süt güllaca yedirilebilir. Biraz pudra şekerini gezdirilir. Bol sütlü güllaç oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınır. Muzu güllaç akşamdan hazırlanıp ertesi günü sunularsa sütünü daha iyi çekeceğinden daha güzel olur. Üzeri muz dilimleri ve fındıkla süslenerek sunulur.
  22. Meyveli gullac tarifi cevizli, Cilekli gullac tarifi cilekli Çilekler fazla tatlı olmayacağından şeker miktarı çok azaltılmaz. Güllaç yapraklarının yarısını ıslatılıp dizildikten sonra, içine ince ince kıyılmış ceviz içi konulur. Cevizlerin de üzerine 250 gram ufak doğranmış çilekler yerleştirilir. Çilekli güllaç tarifinin diğer unsurları aynıdır.
  23. Kral Güllaç tatlısı nasıl yapılır? 300 gram güllaç nasıl yapılır? On su bardağı süt, dört su bardağı şekerle kaynatılıp eritilir. Şekerli süt, el yakmayacak sıcaklığa gelmesi için dinlendirilir. Uygun büyüklükteki tepsiye güllaç yapraklarının parlak tarafları üste gelecek biçimde bir yaprak güllaç konulur. Üzerine ılık süt gezdirilir. Bu iş 300 gram güllaç ve süt bitene kadar sürdürülür. Bir gün içinde bitirilecekse arasına çekilmiş 200 gram ceviz, fındık veya Antep fıstığı eklenebilir. Güllaç tatlısı iki saat dinlendirilir. Üzeri ceviz, Antep fıstığı, fındık, nar, vişne veya çilek ile süslenerek servis edilir. Arzuya göre gül suyu veya vanilya eklenebilir.
  24. Güllaç Böreği Tarifi "Güllaç yapraklarıyla neler yapılır?" dendiğinde böreğinin de yapıldığı bilinmelidir. Bir kapta süt, bir çay bardağı sıvı yağ, bir su bardağı maden suyu, tuz ve karabiber çırpılır. Üç adet yumurta eklenerek iyice çırpılır. Güllaç yapraklarının yarısını hazırlanan bu sosla yumuşatılır. Bir borcama ıslatılan güllaç yaprakları konulur ve üzerine bu sos gezdirilir. Yaprakların üzerine iki kase kaşar peyniri rendesi ve sucuk dilimleri yerleştirilir. Diğer güllaç yaprakları da sosla tek tek yumuşatılıp fırın kabınıza yerleştirilir. Nihayet en üste kalan bütün sos dökülüp rende kaşar peyniri serpilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kırk dakika kadar pişirilir. Başka güllaçtan neler yapılır? Tavuk ve balık gibi etlerin fırınlanmasında kullanılabilir. Ayrıca bu şekliyle de gayet çıtır ve lezizdir.
  25. 2 kişilik Güllaç Tarifi Dört yaprak güllaçtan küçük bir borcamda yapılabilir. Bir litre kadar süt ve bir su bardağı toz şeker tencerede kaynatılır. Tadına ve tercihe göre şeker ve gül suyu eklenir. Ilınınca güllaç yaprakları makasla dörde kesilir. Bir borcama tek tek süt dökerek yerleştirilir. Sekiz çeyrek yaprak sonrası ceviz içi dökülür. Sekiz yaprak daha süt dökülerek eklenir. Sütü çekerken soğuması için buzdolabında bekletilir.
  26. Güllaca nişasta konur mu? İmalinde nişasta kullanılırsa da tatlının yapımında ayrıca nişasta yer almaz.
  27. Güllaç için 1 litre süte ne kadar şeker konur? 250 gram civarında şeker kafi olabilir.

KOLAY GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç tarifi, Güllaç nasıl yapılır? En kolay güllaç tarifi, malzemeleri nelerdir?

Ramazan ayının en güzel tatlarından biri olan Güllaç tarifini arayanlar için bu habere dikkat! Ramazan ayı için evlerinde Güllaç yapmak isteyenler haberimizden rahatlıkla faydalanabilir.

Ramazan ayı için insanlar ibadetlerini yerlerini getirirler. Bugünlerin en önemli unsurlarından biri de güllaçtır.. Peki güllaç yapmak için hangi malzemeler gerekiyor? İşte detaylar...

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR? GÜLLAÇ TARİFİ
2-10 adet güllaç yaprağı, 2 kilo süt, 1 kilo güllaç, 5000 gram toz şeker, 2-3 yemek kaşığı gülsuyu, 250 gram ince çekilmiş fındık, 100 gram hindistancevizi, 100 gram pudra şekeri, 100 gram çekilmiş fıstık içi.
Hazırlanışı

İki kilo sütü derin bir tencerede kaynatın. Kaynayan sütü 10-15 dakika dinlenmeye bırakın, içine gülsuyunu ve şekeri ilave edin. Güllaç yapraklarını bir kabın içine koyun, sütle ıslatın ve birkaç dakika bekletin. Islanan güllaç yapraklarını bir başka tepsiye dizin ve üzerine biraz daha süt dökün. Dört beş yaprak yufka dizdikten sonra yaprakların üzerine karıştırdığınız fındık, hindistancevizi ve pudra şekerini serpin. Üstünü güllaç yapraklarıyla kapatın. Kalan sütü, yaprakların üstüne dökün ve iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince, hindistancevizi, antepfıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeri ile süsleyebilirsiniz. Meyve dilimleri ya da nar taneleri de kullanabilirsiniz.

Güllaca gülsuyu eklemek Osmanlı'dan gelen bir gelenek. Ancak gülsuyu konulmadan da güllaç yapabilirsiniz. Gülsuyu yerine nar suyu ilave edebilir veya süte vanilya katarak değişik bir aroma hazırlayabilirsiniz.

Güllaç yapmanın püf noktası: Güllacı bol sütle yapmak gerekmektedir. Güllaç yapraklan ıslandıktan sonra eğer havayla temas ederse jöleleşir ve lezzetini kaybeder. Bu nedenle bol süt dökülen Güllaç'ın havayla temas etmesinin önün geçilmelidir. Çeşitli kuruyemişlerle süslenebilen Güllaç için en uygunu cevizdir. Fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği için, badem de Güllaç'a acılık verdiği genellikle ceviz tercih edilir.

Güllaç'ın tarihi

600 yıllık tarihi olan Güllaç, Osmanlı zamanında insanların mısır nişastasını saklama çabasıyla ortaya çıkmıştır. Çuvallarda saklanan nişastanın zarar görmemesi için biraz un ve suyla karıştırıp yufka şekli verilir. Bu sayede nişastanın uçuşup dağılmayacağı ve daha geç bozulacağı düşünülür.

İlk güllaç yaprakları böylece hazırlanır ve evlerde muhafaza edilmeye başlanır. Nişasta kullanılması gerektiğinde de bu sert yapraklardan arzuya göre koparılır, elde ufalanarak toz nişasta gibi kullanılırmış. Ancak bir süre sonra nişasta yapraklarını ıslatmak gelmiş akıllara. Burada devreye süt girmiş. Sütü Osmanlı döneminin en çok kullanılan bir diğer içeceği gül suyu izlemiş: Artık yapraklar sadece nişastayı korumak amaçlı yapılan bir tasarruf malzemesi olmaktan çıkıp sofralara baş tacı olmaya başlamış. Ceviz ve nar gibi malzemelerle zenginleşmesi saray mutfağına girdikten sonra gerçekleşmiş.


İçindeki gül suyundan dolayı " güllü aş" konmuş adı, o da tıpkı "sütlü aş"ın sütlaç olması gibi güllaç olarak anılır olmuş zamanla.

PORTAKALLI GÜLLAÇ

Eskişehirli Kadir usta, Ramazan aylarında iftar sofralarına renk katan, geçmişten günümüze süregelen bir gelenek olan güllacın nasıl yapılması gerektiğini ve püf noktalarını anlattı, 'portakallı' güllacın tarifini verdi. 
Ramazan aylarında iftardan sonra sütlü bir tatlı olarak tercih edilen ve bir gelenek haline gelen güllaç hazırlıkları başladı. Kimi pastane ve tatlıcılarda ise tezgahlardaki yerini aldı. 35 yıldır unlu mamuller yapan Kadir Topaloğlu, "Ramazan'a özel olarak portakallı güllaç yaptık. İlk defa olduğunu sanıyorum. İnşallah yiyenler memnun olacaktır. Ramazan'a özel bir tatlı olduğu için genellikle her yıl Ramazan'da çıkar. Güllaç, Ramazan Ayı'nın vazgeçilmez sütlü tatlılarından biridir" dedi.

Portakal dolgusu ve süslemesi ile güllaca yeni bir boyut kazandırdığını ifade eden Topaloğlu, portakallı güllaç için gerekli olan malzemeleri ve nasıl yapılabileceğini anlatarak, "İlk önce güllacımızı alıyoruz. Ortadan kesiyoruz. Sütümüzü, biraz şeker kattıktan sonra, kaynattıktan sonra dinlendiriyoruz. Ilık bir şekilde az bir şey tepsiye döküyoruz. Güllaçlarımızı koyuyoruz. Tane tane ıslatıyoruz. Arasına portakal dolgu koyuyoruz. Kırık fındık koyuyoruz. Tekrardan 2'nci kat koyduktan sonra bolca sütümüzü verdikten sonra dinlendirdikten sonra süsleme aşamasına geçiyoruz. Süsledikten sonra yemek için sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadir Usta'dan evde güllaç yapacaklara tavsiyeler

Evde güllaç yapmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Topaloğlu, "Evde güllaç yapmak için hazır olan paketlerden alıp, 2 kilogram civarı sütü kaynattıktan sonra biraz dinlendirsinler. Bir tepside istedikleri gibi hazırlayabilirler. İster cevizli yapabilirler. İster fındıklı yapabilirler. Fındıklı yaparlarsa daha iyi olur. Süt kararmaz. Cevizli biraz karartır. İftarda ağır yemekler yendikten sonra hafif bir tatlı yemek daha iyi olur. Güllacın sütü şekeri az olduğu için çok hafif bir tatlıdır. Bir tepsi güllaç en kötü 30 Türk Lirasına mal olur" diye belirtti.

"Benim için Ramazan aylarının vazgeçilmezidir. Güllacı çok severim. Ustamın da ellerine sağlık. Güllacı beğendim" diyen Turgut Tayar, "Bugün portakal dolgulu yapılmış. İlk defa denedim. Çok beğendim. Geçmişten günümüze gelen bir gelenektir. Bugüne gelmiş bir lezzet. Herkese tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Cennet Simit Pastanesinin Şair Fuzuli Caddesi yakınlarında bulunan şubesinin işletmecisi olan Ali Yalçın ise, "Genellikle güllaç hafif bir tatlı olduğu için tercih edilen bir tatlı. Freş, serin iyi bir tatlı. Sütlü olarak hafif bir tatlı. O yüzden yoğun bir şekilde talep alıyoruz. Bugün Kadir Usta'mızın sunum olarak gerçekleştirdiği portakal dolgulu bir güllaç servis ettik. Müşterilerimiz gayet beğeniyle karşıladı. Güllacında Ramazan Ayı'na özel farklı bir yeri olduğu için biz de onu daha üst seviyelere nasıl taşırız? Sunum olarak lezzet olarak kullanılan iş malzemesi olarak nasıl bir şekilde ileriye taşıyabiliriz bu çıtayı? Onun emeğini sarf ediyoruz" diye konuştu.



MUKABELE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hz. Muhammed'e 610 yılında ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ın indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etti. Peygamberimizle Cebrail, her yıl ramazan ayında bir araya gelerek, o güne kadar indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlar. Önce Cebrail okur Peygamberimiz dilerdi. Daha sonra da Peygamberimiz okur, Cebrail dinlerler. Bu durum Peygamberimizin vefat ettiği yıl 632 de iki kez tekrarlandı. Böylece Kur'an ayetlerinin unutulmasına meydan verilmemişti. Peygamberimizin bu davranışını kendilerine örnek alan Müslümanlar, bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdürmüşlerdi.

MUKABELE NASIL OKUNUR?

Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi anlamına gelen mukabele okumanın adabı sırasıyla şu şekilde olmalı: Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek. Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak. Kıbleye yönelmek. Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek. Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek. Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek. Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak. Aceleci davranmamak. Med kaidelerine uymak.





RAMAZAN'DA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

* Oruç tutmak

* Geceleri Peygamber Efendimiz'in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

* Kur'an okumak

* Namazları cemaatle kılmak

* Sahur yapmak

* İftar ettirmek

* Kadir Gecesini aramak

* Sabretmek

* İhsan ve ikramda bulunmak

* Tövbe etmek

* Cenneti istemek

* Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

* Ramazan umresi yapmak

* Açları doyurmak

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası