tarihi geçmiş ilaçlar ne yapılır / Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlara dikkat

Tarihi Geçmiş Ilaçlar Ne Yapılır

tarihi geçmiş ilaçlar ne yapılır

Baz&#; ilaçlar&#; "her ihtimale kar&#;&#;" el alt&#;nda tutmak cazip bir fikir olabilir. Ancak bu cazip fikir baz&#; riskleri de beraberinde getiriyor. Öncelikle, ilaçlar yanl&#;&#; kullan&#;labilir. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalara göre reçeteli ilaçlar&#; yanl&#;&#; kullanan birçok insan onlar&#; ailesinden ve arkada&#;lar&#;ndan al&#;yor.

Ayr&#;ca, birinin yanl&#;&#;l&#;kla yanl&#;&#; bir ilac&#; alma riski de vard&#;r. Yeni yürümeye ba&#;layan çocu&#;unuz ecza dolab&#;na merak salabilir veya bir gece yatmadan önce karanl&#;kta bir ilaca uzan&#;rken benzer ba&#;ka bir ilac&#; alabilirsiniz.

Tüm bunlar dikkatsizlik sonucu olabilecek kazalar Ama i&#;in bir de "küçük karakterlerle yaz&#;lan" k&#;sm&#; var. Her ilac&#;n bir son kullan&#;m tarihi vard&#;r ve evinizde bulunmas&#; için ald&#;&#;&#;n&#;n bir ilaç, bir kö&#;ede dururken bu tarih gelip geçebilir.

Süresi dolmu&#; ilaçlar hala etki gösterebilir, ancak bu ilaçlar&#;n son kullanma tarihlerine sahip olmas&#;n&#;n baz&#; sebepleri vard&#;r: Bu tarihten sonra etkinlikleri ve güvenilirlikleri garanti edilemez. Dahas&#;, baz&#; ilaçlar zamanla bozulur. Bu nedenle size fayda sa&#;lamaktan çok zarar verebilirler.

Peki ama tarihi geçmi&#; ilaçlar&#; ne yapmal&#;y&#;z?

En iyisi, son kullan&#;m tarihi geçmi&#; bir ilac&#;n kullan&#;lmamas&#; ve imha edilmesidir. Baz&#; ilaçlar, at&#;labilir olduklar&#;na dair i&#;aretlere sahiptir ve evinizde ne &#;ekilde imha edilecekleri bellidir. Ancak genel olarak, çevre ve canl&#;lar üzerinde sahip olabilecekleri etkilerden dolay&#; ilaçlar&#;n çöpe at&#;lmas&#; tavsiye edilmez.

Baz&#; ülkelerde son kullanma tarihi geçen ilaçlar&#;n toplanmas&#; için ulusal kampanyalar düzenleniyor ya da bu ilaçlar&#; karakollara bile iade edebiliyorsunuz. Ülkemizde ise, tarihi geçen ilaçlar için tercih edilen imha seçene&#;i, bu ilaçlar&#; yak&#;n&#;n&#;zdaki bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una teslim etmek. Böyle ilaçlar&#;n en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;na teslim edilip di&#;er t&#;bbi at&#;klarla birlikte uygun &#;ekilde imha edilmesi gerekiyor

E&#;er elinizde tarihi geçmi&#; bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçlar&#; çöpe atmak yerine en yak&#;n&#;n&#;zdaki sa&#;l&#;k kurulu&#;una iade etmenizi öneriyoruz. Unutmay&#;n; ilaçlar kimyasal maddeler içerir ve bu maddeler, evsel at&#;klarla birlikte at&#;l&#;rsa çevre için zararl&#; olacaklard&#;r

İlgili GaleriPatenti alınan en "garip" icatlar Galeriye Gözat

MİADI GEÇEN İLAÇLAR İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER HK.

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ;

Eczanelerimizde Miadı geçen ilaçlarla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden odamıza gönderilen  yazıya istinaden; miadı geçmiş ilaç listelerinin EN GEÇ 28 ŞUBAT tarihine kadar dilekçe ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekmektedir.

İŞLEM BASAMAKLARI ŞU ŞEKİLDEDİR.

1)  Miadı geçen ilaçların üzerlerine dikkat çekecek şekilde, miadı geçtiğine/kullanılamaz hale geldiğine dair etiket yapıştırılır veya kutu üzerine “miadı geçmiş ilaç” veya “kullanılamaz ilaç” yazılıp  bir koli içerisine ayrılacaktır.

 

  •  Kolilerin üzerinde eczane adı mutlaka yazılmalıdır. İlaçlar akmayacak, sızıntı yapmayacak şekilde kolilenmesi gerekmektedir.
  • Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecek ve her kolinin üzerine eczane adı mutlaka yazılmış olmalıdır.
  • ilaçların imhası öncesinde gerekli kontrollerin yapılması ve tutanakların düzenlenmesi için,İl Sağlık Müdürlüğü ve odamızyetkilileri gelene kadar eczanede uygun bir yerde muhafaza edilmelidir.

 

2) Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program üzerinden İlaç Takip Sistemine de bildirimi yapılarak 3  nüsha dökümü alınacaktır. (Belgelerin her sayfası kaşeli olmalı).Bu listelerin 1 tanesi dilekçe ekinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilecek,  2.nüshası eczanede muhafaza edilecek,  3.nüshası ise atık ilaç kolisinin içerisine eklenecektir.

 

  • Listede ilaçların adı, son kullanma tarihi, imha gerekçesi (bozulma, kullanılamaz hale gelme, miadın dolması), kutu adedi bilgileri ile listeyi hazırlayan eczacının adı soyadı ve kaşesi bulunmalıdır.

 

3) Eczane paket programından alınan Miadı Geçen-Bozulan İlaçlar listesindeki toplam fiyat KDV hariç olarak maliyet fiyatı olacaktır. (Vergi işlemleri için)

 

 

 

Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program üzerinden İlaç Takip Sistemine de bildirimi yapılması işlemleri şu şekildedir:

Eczanem programı için;

1.“Diğer" sekmesindeki “miadı dolan/zayi olan ürünlerin çıkışı"na tıklanır.

monash.pw aralığı seçilir.

3.“Toplu karekod girişi" tıklanıp miadı dolan ilaçların karekodları buraya okutulur.

4.“İts bildirimi yap" butonuna tıklanıp “Tüm listeyi ürünün miadı dolduğu için imha bildir" yapılır.

5. İTS onaylandıktan sonra “Yazdır" butonu tıklanıp “İmha bildirim formu" yazdırılır.

 

Botanik programı için;

 

1.“Eczane yardım" sekmesindeki “Miadı geçen karekod imhası" butonu tıklanır.

monash.pwı dolan ürünlerin karekodları okutulur ve “Deaktif et" butonu tıklanır.

3.“Raporlar" sekmesinde “Deaktif edilen karekodlar" tıklanıp tarih aralığı seçilerek listelenir ve “Yazdır" butonu tıklanıp yazdırılır.

 

Tebeos programı için;

       monash.pw ekrandaki “Satış" sekmesindeki “Zayi Bildirim" butonu tıklanır.

       2.Çıkan ekranda “Miadı dolan" sekmesi seçilir ve ürünler okutulur ve ürünlerin tümü seçilir.

       monash.pw tarafta “Zayi bildirimi yap" butonu tıklanır.

       4.“Satış" sekmesindeki “Zayi Raporu" tıklanır. Tüm ürünler seçilerek “Seçilenleri Zayi Bildirimine Gönder" butonuna tıklanır. Aynı sayfanın altında bulunan “Yazdır" seçeneğine tıklanıp yazdırılır.

 

BİLGİLERİNİZE SUNARIZ.

 

 

21 Şubat - Okunma Sayısı :

Yazdır

MİADI GEÇMİŞ İLAÇLARIMIZI NE YAPALIM?

İlacımızın son kullanma tarihini geçirmemek için elimizden geleni yaptık. Ancak yine de bir miktar ilacımızın son kullanma tarihi geçti.

 

1) Eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçlar (bundan sonra ATIK olarak adlandırılacaktır) tehlikeli (sitotoksik, sitostatik ilaçlar) ve tehlikesiz atıklar olarak 2 gruba ayrılır.

Atıkların eczanede belli bir süre bekletilmesine GEÇİCİ DEPOLAMA denir. Tehlikeli atıklar 6 ay, tehlikesiz atıklar ise 12 ay geçici olarak depolanabilir. Geçici olarak depolanan atıklar, süresi içinde imha edilmek üzere lisanslı tesislere teslim edilmezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatına göre çok ciddi para cezalarıyla karşılaşılacağı unutulmamalıdır.

2)Öncelikle lisanslı kuruluş olan PHARMABOTANICA ATIK İLAÇ YÖNETİM SİSTEMİ (PHB ATIK)&#;nin eczanelerimiz için hazırladığı monash.pw adresinden ulaşabileceğiniz web tabanlı programa girerek, GLN numaranız üzerinden bir şifre oluşturmanız gerekecektir.

3)Program içerisine girdikten sonra atıklarınızın öncelikle karekodlarını, karekodu olmayan ürünlerin ise barkodlarını okutmak suretiyle tüm ürünlerinizi sisteme kaydetmelisiniz. Sistem atıklarınızı tehlikeli ve tehlikesiz olarak ayıracaktır. (Yeşil ve Kırmızı reçeteli ürünler İl Sağlık Müdürlükleri tarafından teslim alınıp imha ettirildiği için sisteme girilmemelidir)

4)Atıklarınızın tamamı kaydedildikten sonra program yapılması gereken işlemler konusunda adım adım sizi yönlendirecektir. Atığınızın ağırlığını program size tahmini olarak verirken gerçek ağırlığı sizin manuel olarak girmeniz gerekecektir. Belirlenen ağırlık dikkate alınarak hesaplanan ücret havale yoluyla veya kredi kartı ile ödemesi yapıldıktan sonra onay mesajı kayıtlı e-posta&#;nıza gönderilecektir.

5)Onay geldikten sonra programdan çıktısını alabileceğiniz atık listesinden 4 kopya çıkarmanız ve il sağlık müdürlüğüne ve Eczacı Odanıza onaylatmanız gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarınızı muhasebeleştirerek masraf olarak kaydetmek istiyorsanız, listenin en son sütunu olan maliyet fiyatı sütununu manuel olarak doldurmanız gerekecektir. (Listeler excel formatında hazırlandığından bilgisayarınıza indirerek, maliyet fiyatlarını (KDV hariç depocu fiyatı) bilgisayarda doldurabilirsiniz)

6)İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacı Odasının onayladığı ıslak imzalı bu 4 nüsha liste, atıklarınızla birlikte PHB ATIK&#;a gönderilmek üzere kırılıp dökülmeyecek şekilde paketlenmelidir.

7)Kooperatifimiz atıklarınızı, yılbaşına kadar kargo ücreti ödemeden gönderebilmeniz için PTT KARGO ile anlaşma yapmıştır. Göndereceğimiz mailde bulunan üye işyeri numarasıyla kargonuzu size en yakın PTT şubesine karşı ödemeli olarak teslim etmeniz yeterli olacaktır. Ankara, İstanbul, İzmir&#;de bulunan eczacılarımız PTT KARGO&#;yu telefonla arayarak kargolarının adresten alınmasını isteyebilirler. (Bu hizmet şimdilik sadece 3 büyük şehirde mümkün olmaktadır). PTT KARGO 50 Kg&#;dan daha ağır paketleri taşımamaktadır. Hem sizin hem de Kargo görevlilerinin paketleri kolay taşıyabilmeleri için büyük miktardaki atıklarınızı birden fazla koli halinde hazırlayabilirsiniz.

8)Göndermiş olduğunuz atıklar ARA DEPOLAMA tesisimize ulaştığı zaman içerik ve ağırlık bakımından kontrol edildikten sonra gerekli belgeleriniz onaylı olarak eczanelerinize gönderilecektir. Atıklarınız Ara Depolama tesisimize kabul edildikten sonra sizin bu atıkla ilgili sorumluluğunuz sona ermiş olmaktadır.

9)Ara depolama tesisimizde toplanan atıklar süresi içerisinde atık yakma tesislerine toplu halde gönderilecek ve çevreye hiçbir zarar vermeyecek şekilde imha edilmeleri sağlanacaktır.

10)Göndermiş olduğunuz atık listesinin bir kopyasını muhasebecinize vererek ortaya çıkan zararınızın gider olarak muhasebeleştirilmesi mümkündür. Ancak atık ilaçlar sadece imha edildiği yılda gider olarak yazılabilirler. Bu nedenle yılın sonuna geldiğimiz bu günlerde atıklarınızı yılı geçirmeden gönderirseniz, hem kargo ücretinden hem de bu yıl ki gelir vergisinden tasarruf sağlamış olursunuz.

DİKKAT : Son Kullanma Tarihi geçmiş karekodlu ürünlerin İTS&#;den düştüğünden ve gönderdiğiniz ilaçlar ve ilaç dışı ürünlerin stoklarınızdan çıktığından emin olunuz.

PHB ATIK İLAÇ YÖNETİM SİSTEMİ

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır