bebek kahvaltilari nefis yemek tarifleri / Bebek Kahvaltısı (+7 Ay ) - Nefis Yemek Tarifleri

Bebek Kahvaltilari Nefis Yemek Tarifleri

bebek kahvaltilari nefis yemek tarifleri

8 aylık bebek kahvaltısı alışkanlığı oluşturmak, bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Kahvaltı, bebeğinizin güne enerjik bir başlangıç yapmasına yardımcı olur ve besin ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı seçeneklerle dolu olmalıdır.

8 aylık bebeklerin kahvaltıda tüketebileceği besinler arasında yulaf, muz, avokado, yoğurt, yumurta ve kepekli ekmeği gibi seçenekler yer alır. Bu besinler, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu protein, lif ve sağlıklı yağ gibi temel besin öğelerini içerir.

Yulaf, bebeğinizin kahvaltısında önemli bir yer tutar. Anne sütü veya formülle karıştırarak tüketilebilir. Muz, avokado ve yoğurt gibi besinler, bebeğinizin enerji ihtiyacını karşılayacak sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca, yumurta gibi protein kaynakları, bebeğinizin büyümesine katkı sağlar.

Kahvaltıda kepekli ekmeği tercih etmek de sağlıklı bir seçenektir. Kepekli ekmek, bebeğinizin lif ihtiyacını karşılayarak sindirim sağlığına katkı sağlar. Ancak, kepekli ekmek tüketiminde aşırıya kaçmamak ve bebeğinizi yeterince sıvı alması için su gibi bir içecek ile birlikte sunmak önemlidir.

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? Kahvaltı Önerileri

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için 6. aydan itibaren beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerekir. Bebek, kahvaltı ile yeni tatlar keşfederken gece boyunca kaybettiği enerjiyi tekrar kazanır. Kahvaltının içeriği kadar hangi ayda hangi gıdaların verilmesi gerektiği de önemlidir.

Bebek Kahvaltısı Neden Önemlidir?

Bebekler, 6. aylarına geldiğinde gece boyunca uyuyabilir. Ortalama 12 saat beslenmedikleri için uyandıklarında enerjiye ihtiyaç duyarlar. 6. aya kadar beslenme için yalnızca anne sütü yeterli olurken bu dönemden sonra önce ek gıdalar, ardından süt ile beslenme teşvik edilmelidir. Bu anlamda kahvaltı, bebeğin büyüyen ve gelişen vücudunun ihtiyaçlarını karşılaması için iyi bir besin yelpazesine sahip olmalıdır. Aya göre püre şeklinde ya da taneli verilen besinler sayesinde bebeğin çiğneme ve motor becerileri de gelişir.

Bebek Kahvaltısı Ne Zaman Verilmeli?

Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir. Ancak bu gıdaların da yumuşak ve kolay sindirilebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Bebek normalden fazla kilolu ise kahvaltıya 8. ya da 9. aylarda geçilebilir. Bu durumda anne sütü ve ek gıdalar bebeğin beslenmesi için yeterli olsa da bir uzmana danışmakta fayda bulunur.

Bebek Kahvaltısında Neler Tercih Edilmeli?

Bebek kahvaltıları için besin seçiminde öncelikle bebeğin kaç aylık olduğunun göz önünde bulundurulması gerekir.

6-9 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri

6-9 aylık dönemde hızla büyümeye devam eden bebekler için hayvansal protein kaynakları beslenmeye eklenebilir. Kahvaltı için tam pişmiş yumurta sarısı, sağlıklı bir protein kaynağıdır. Herhangi bir alerjik reaksiyon görülmemesi durumunda, 3-4 gün aradan sonra tekrar yumurta verilebilir. Doğru porsiyonlar tercih edilmeli ve doktora danışarak hareket edilmelidir.

Yumurtanın içine tuzsuz ya da su ile tuzu alınmış beyaz veya lor peynir eklenebilir. Zaman içinde hem yumurtanın hem de peynirin miktarı artırılabilir. Bir kibrit kutusu kadar peynire ek olarak tuzsuz zeytin ezmesi, meyve ve sebze püreleri, tuzsuz tereyağı, tamamen öğütülmüş ceviz gibi kuruyemişler, keçiboynuzu ya da üzüm pekmezi ve hızlı çözünen birkaç adet bebek bisküvisi verilebilir. Bisküviler; bebek maması, meyve püresi ya da taze meyve suları içinde ıslatıldıktan sonra ezilebilir.

Sebzeler ile yapılan pürelerde patates, havuç, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi vitamin ve mineral yönünden zengin olan ve bebeğin sağlığına zarar vermeyen gıdaların seçilmesi gerekir. Meyve püreleri ise muz, armut, şeftali, elma, avokado, çilek gibi meyveler ile yapılabilir. Meyve ve sebzeler, yoğurt ya da kefir ile karışım haline getirilebilir.

Bebekler için sağlıklı ve lezzetli kahvaltılar hazırlamak için bazı öneriler:

  • Olgun armut ya da muz püresi ile hazırlanan şekersiz yulaf lapası, tam yağlı süt ya da yoğurt
  • Haşlanmış ve püre haline getirilmiş elma ile karıştırılan sade ve şekersiz yoğurt
  • Lor peyniri, keçiboynuzu pekmezi, muz ve küçük bir miktar tereyağı karıştırılarak yapılan püre
  • Ceviz, şeftali ya da kayısı, yumurta ve yoğurdun karıştırılması ile elde edilen püre

9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri

9. aydan sonra kahvaltı öğünlerine tahıl grubu ürünleri ve pirinç gevreği de eklenebilir. Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir. Bu noktada şeker ilaveli gevrekler tercih etmemek ve karışıma şeker ya da bal ilave etmemek de önemli noktalardır. Bebek kahvaltıya alıştıktan sonra krep ya da omlet gibi farklı alternatifler de denenebilir.

Püre gibi tam pürüzsüz kıvamda olan gıdaların yanı sıra 9. aydan sonra şu yiyecekler de tüketilebilir:

  • Şeker oranı düşük çok tahıllı ürünler
  • Haşlanmış veya çırpılmış yumurta ve dilim domates ya da muz veya olgun şeftali püresi içeren yumuşak parmak tostlar
  • Tuzsuz tereyağı ile omlet ya da yumurta sarısı, tuzsuz peynir, zeytin ezmesi, salatalık ya da avokado ve tam tahıllı ekmek
  • Üzerine katkısız pekmez, ayva ya da kayısı marmeladı sürülen küçük bir parça tam buğday ekmeğin yanına yumurta sarısı, tuzsuz peynir ve zeytin

Farklı yiyeceklerin karışımından oluşan püreler, bebek kahvaltıya tam olarak alıştıktan sonra verilmelidir. Bebeklerin, öncelikle tek tek tüm gıdaların tadına alışması gerekir. Tam haşlanmış yumurta sarısı ise çatalla ezildiğinde yutulması zor olan kuru bir gıdaya dönüşür. Bebeklerin gıdayı kolay yutabilmesi için yumurta sarısının reçel, marmelat ya da peynir ile karıştırılması faydalı olur.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Bazı gıdalar 1 yaşından küçük bebeklerde gıda zehirlenmesi riski oluşturabilir ya da herhangi bir sağlık sorununa neden olabilir. Aşağıdaki gıdaların 1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir:

  • Bal
  • Pastörize edilmemiş süt ve peynir
  • Çiğ ya da kabuklu deniz ürünleri
  • Çiğ ya da az pişmiş yumurta
  • Koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi içeren paketli gıdalar
  • Kola, çay, kahve, enerji içeceği gibi kafein içerikli içecekler
  • Diyete uygun az yağlı ya da düşük kalorili gıdalar

Bal, alerjiye ve zehirlenmeye neden olabilir. Bu nedenle kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de balın 1 yaşından önce verilmemesi önemlidir.

En Önemli Öğün: 6 Aylık Bebekler İçin Birbirinden Lezzetli Kahvaltı Tarifleri

Ek gıdalara geçiş döneminde kahvaltı en önemli öğünler arasına yerleşir. Sabah saatlerinde tercih edilecek birbirinden lezzetli 6 aylık bebek kahvaltı tarifleri geçiş sürecini kolaylaştırır. Karnı doyan bebekler gün içinde daha keyifli ve sosyal olacaktır. Hem kolay yedirilecek hem de besleyici kahvaltı tarifleri anne sütünün yerine geçerken, sağlıklı bir gelişim için de yardımcıdır. Örnek kahvaltı menüleri arasından denemeler yaparak bebeğin damak tadı hakkında fikir elde edilebilir. Daha sonra aylık gelişime uygun vitamin, protein, mineral ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yönelik malzemeler zenginleştirilebilir. Peki, 6 aylık bebekler kahvaltıda ne yer? İşte, 6 aylık bebekler için kahvaltı tarifleri ve örnek menüler...

6 Aylık Bebekler İçin Örnek Kahvaltı Menüsü

Bebekler yeni lezzetlerle tanışmaya hevesli olduklarını belli ederler. Gelişimin yanı sıra ebeveyn yemek yerken heyecanlanan bebekler için ek gıdalara geçiş zamanının geldiği anlaşılabilir. Gündüz uykusu azalan ve gece uykusu artan 6 aylık bebekler, tek başına oturabilir ve bu gelişim, kahvaltı etmek için ideal sürecin başlamış olduğu anlamına gelir. Yumurta beyazı alerjik reaksiyona neden olabileceği için 6 aylık bebekler için hazırlanan örnek kahvaltı menüsünde yer almaz. Deneme olarak sadece haşlanmış yumurta sarısı çok az miktarda kullanılabilir. İşte bebeğinizin reddetmeyeceği, elinin tersiyle itmeyeceği, iştah ve sabırsızlıkla bekleyeceği örnek 6 aylık bebek kahvaltı menüsü…

Örnek kahvaltı menüsü 1;

  • İki parmak büyüklüğünde tuzsuz beyaz peynir
  • 2 tatlı kaşığı lor peyniri
  • Haşlanmış yarım yumurta sarısı
  • Tam buğday unuyla yapılmış krep

Örnek kahvaltı menüsü 2;

  • Yarım muz
  • 2 tatlı kaşığı labne peyniri
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 çorba kaşığı anne sütü veya devam sütü

Hazırlanışı: muz ve peynir çatalla ezilir. Pekmez ilave edilir. Kahvaltının çok katı olması halinde anne sütü veya devam sütüyle açılır.

“Bebek Liderliğinde Beslenme” felsefesi annelerin üzerinde önemle durmaları gereken bir konudur. Yukarıda sayılan örnek menüler güvenli bir tepsiye yerleştirilerek mama sandalyesinde bebeğin kendi kahvaltısını yapması için ideal alan yaratılmalıdır.

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

6 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Tarifleri

1. 6 Aylık Bebekler İçin Krep Tarifi

Yumurta ve peynir gibi kahvaltılıklara alışamayan bebekler için krep ideal bir alternatiftir. Yapımı son derece pratik olan krep hamuru buzdolabında saklanabilir. Besleyici özelliğiyle öne çıkan krep tarifi için gerekli malzemeler:

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım bardak süt (süte alerjisi olan bebekler için aynı ölçüde su kullanılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri
  • 3 tatlı kaşığı tam buğday unu

Besleyici özelliğiyle öne çıkan krep hazırlanışı:

  • Tüm malzemeler bir araya getirilerek homojen bir karışım elde edilir.
  • Çok az tereyağı sürülmüş yapışmaz tabanlı tavaya kepçe yardımıyla krep hamuru dökülür.
  • Tavaya yayılan karışımın alt yüzü pişince diğer tarafı çevrilir ve tavadan alınarak ılık servis edilir.

Tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olan bebekler için doktora danışılmalıdır.

2. 6 Aylık Bebekler İçin Omlet Tarifi

Renkli bir tabakta, güvenli bir çatalla sunulacak omlet, birkaç peynir çeşidi ve çekirdeği çıkarılarak dilimlenmiş zeytinle sunulabilir. Doyurucu özelliğiyle öne çıkan omlet tarifi için gerekli malzemeler:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet bebe kabak
  • 1 adet bebe patates
  • Küçük bir parça peynir
  • Pişirmek için zeytinyağı

Doyurucu özelliğiyle öne çıkan omlet hazırlanışı:

  • Kabak ve patates rendelenir.
  • Peynir ufalanır ve yumurta sarısı eklenir.
  • Tüm malzemeler çırpılır.
  • Tavada az zeytinyağıyla önlü arkalı pişirilir.

Tarifte yer alan malzemeler mevsim sebzeleriyle çeşitlendirilebilir.

En Önemli Öğün: 6 Aylık Bebekler İçin Birbirinden Lezzetli Kahvaltı Tarifleri

3. Meyveli Yoğurtlu Bebek Kahvaltısı Tarifi

Bu tarif, bebeğin hem protein hem de vitamin ve enerji almasını sağlar. Lezzet özelliğiyle öne çıkan meyveli yoğurtlu bebek kahvaltısı tarifi için gerekli malzemeler:

  • Yarım muz
  • Yarım armut
  • Ev yapımı yoğurt

Lezzet özelliğiyle öne çıkan meyveli yoğurtlu bebek kahvaltısı hazırlanışı:

  • Muz çatal yardımıyla ezilir.
  • Armut cam rendede rendelenir.
  • Ezilen meyveler yoğurtla karıştırılır.

Her güne özel bir kahvaltı hazırlamak isteyen anneler meyve tercihlerini mevsime uygun olarak çeşitlendirebilirler. 6 aylık bebek kahvaltısı dendiğinde akla gelen evde yoğurt yapımına ait ipuçlarını deneyerek standart bir lezzete ulaşabilirsiniz.

4. Meyveli Yulaflı Bebek Kahvaltısı Tarifi

Her gün yeni bir lezzet deneyerek anne ve babasının sofrasına oturmaya başlayan bebekler, bu tarifle karınlarını kendileri doyurabilirler. Besleyici özelliğiyle öne çıkan meyveli yulaflı bebek kahvaltısı tarifi için gerekli malzemeler:

  • 1 elma
  • 2 kayısı
  • 1 armut
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 4 yemek kaşığı süt (süte alerjisi olan bebekler için aynı ölçüde su kullanılabilir)

Besleyici özelliğiyle öne çıkan meyveli yulaflı bebek kahvaltısı hazırlanışı:

  • Meyveler soyularak cam rendede rendelenir.
  • Rendelenen meyveler 2 yemek kaşığı suda hafifçe haşlanır.
  • Su/süt ve yulaf ezmesi pişirilir.
  • Yulaf yumuşayınca üzerinde hafifçe haşlanan meyveler eklenir.
  • Bebeğin damak tadına göre tarif pekmez ve tarçınla zenginleştirilebilir.

Beslenme düzenine her geçen gün daha çok alışan bebekler yeni tariflerle gelişim açısından desteklenebilir.

En Önemli Öğün: 6 Aylık Bebekler İçin Birbirinden Lezzetli Kahvaltı Tarifleri

Bebek Kahvaltısında Hangi Besinlere Yer Verilmelidir?

Doktor kontrolünden çıktıktan sonra ek gıdaya başlayacağı öğrenilen bebekler için 6 aylık bebek kahvaltıda ne yer sorusu akıllara gelir. Bebek kahvaltısı suda bekletilen beyaz peynir, pekmez ve çeyrek ölçü haşlanmış yumurta sarısıyla başlar. En temel kural bebeğe 3 gün aynı tarifi denettirmek ve ardından yeni bir lezzete geçmektir.

Tek tek klasik tarife eklenebilecek malzemeler arasında; avokado, rondodan geçirilmiş ceviz, evde yapılmış bebe bisküvisi, tereyağı, tuzsuz zeytin ezmesi ve tam buğday ekmek içidir. Bebek kahvaltı öğününe ısındıktan sonra yaratıcı tarifler denenebilir.

Ek Gıdaya Geçilen Bebekler İçin Örnek Beslenme Listesi

İlk 6 ay boyunca bebeklerin beslenmesinde en önemli destek anne sütüyken ek gıdaya geçilen dönemde en önemli öğün kahvaltıdır. Anne sütünün ardından ilk defa farklı bir tatla karşılaşacak olan bebekler tadımlık tariflerle atıştırmalık yapabilirler. Ek gıdaya geçilen bebeklerde örnek beslenme listesi;

  • Sabah anne sütü veya devam sütü
  • 11.00 meyve püresi
  • 14.00 sebze püresi
  • 17.00 yoğurt
  • Akşam tahıllar
  • Ara öğünler ve gece anne sütü veya devam sütü olarak yapılabilir.

Önerilen saatler bebeğin uyku planına göre değiştirilebilir. Geleneksel bir yöntem olarak önerilen kahvaltıda karışık beslenme yöntemi günümüzde çok fazla karşılık görmez. Bebeklerin damak tadının gelişebilmesi için malzemelerin tatlarını ayrı ayrı alabileceği tabaklar hazırlanmalıdır.

Bebek Liderliğinde Beslenme Nedir?

“Baby Led Weaning” yani “Bebek Liderliğinde Beslenme” bebeklerin yemekle olan ilişkisini sağlam temeller üzerine kurar. Son yılların en popüler trendleri arasında yer alan uygulama, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğin kendi kendini beslemesine yardımcıdır. Ebeveynin üzerine düşen sadece süreci yakından takip etmektir. Bebek Liderliğinde Beslenme için en uygun zaman 6.aydır. El göz koordinasyonu ve motor becerileri gelişen bebekler uygun şartlar sağlandığı zaman kendi başlarına yemek yiyebilirler. Kolay kavrama sağlayacak, uzun saplı, ergonomik yapıya sahip çatal ve kaşıklar, bebeklerin kendi yeme alışkanlığı kazanmasına destek sağlar.  

En pratik kendi kendine beslenme yemek çeşitleri; dilimlenmiş meyve ve sebzeler, ikiye bölünen üzüm veya cherry domates, haşlanmış brokoli, pirinç, kayısı, çorba, püre ve çekirdeği çıkarılmış kirazdır.

Bebeklerin yemeye doyamayacağı 6 aylık bebek beslenmesi sürecinde bebeğin dik oturduğundan emin olmak gerekir. Beslenme saatleri bebeğin huysuz, uykusuz ve hırçın olduğu zamanlarda zorla sürdürülmemelidir. Önündekini bitiren ve yeniden isteyen bebeklerin talebi mutlaka karşılanmalıdır. Bebek kendi kendini beslerken asla yalnız bırakılmamalıdır. Sağlıklı ve keyifli günler…


1 Yaşındaki Bebekler İçin Örnek Beslenme Menüsü!

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası