kitap okumanın yararlarını anlatan bir yazı / Kitap Okumanın Faydaları ve Bize Kazandırdıkları

Kitap Okumanın Yararlarını Anlatan Bir Yazı

kitap okumanın yararlarını anlatan bir yazı

Bir insanın kelime hazinesi ne kadar genişse, anlayışı o kadar yüksektir. Bir öğrenci tarihle ilgili birkaç roman okumuşsa sonraki zamanlarda, tarihi içerikli konuşmalar olduğunda konu ile ilgili terimleri hemen kavrayacaktır. Bunun yanında, şu da unutulmamalıdır ki insan hangi organını çalıştırırsa o organı gelişir, kuvvetlenir. Güreş yapanın ensesi kalınlaşır, basketbol oynayanın boyu uzar, halter kaldıranın pazıları gelişir. Kitap okuyanın da beyni gelişir.
Kitap Okumanın Yararları
Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır..

 

Kitap Okuyan ve Okumayan Öğrenciler Deneyi
Gelişen beyin her şeyi daha çabuk kavrar. Bir Japon eğitimci şöyle bir deney yapar: ‘Otuz öğrenciye bir ay boyunca matematik dersi verdirir. Sonunda sınav yapar öğrenciler eşittir. Öğrencileri ikiye ayırır. Bir gruba kitap okutur, diğer gruba spor yaptırır. Bir ay sonra bunları aynı sınıfta toplayarak, kimyadan ilk defa gördükleri bir konuyu anlatır. Ders sonunda sınav yapar, kitap okuyanların çoğunluğu spor yapanlara oranla daha başarılıdır.
Bu deneyin sonucunda kitap okumanın önemini bir kez daha kavrıyoruz. Her kitap insanın dağarcığında onlarca kelime bırakır. Demek ki çok kitap okuyanın başarılı olma şansı, daha yüksektir. İdeal olan haftada bir kitap bitirmektir. Ama hiç olmazsa ayda bir kitap mutlaka okunmalıdır.
Kitap Okumanın Önemiyle İlgili Sözler
Bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir.
Bacon: ‘Bilgi, güçtür.’ der.
Ülkeleri yönetenler hep okumuş, bilgili ve başarılı insanlardır. Başarılı yazarlar, ömürlerinin yarısını okuyarak geçirmişlerdir. Onun için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Kahvelerde, meyhanelerde vakit öldüren insanların çoğu, okuma alışkanlığı edinememiş kimselerdir.
Voltaire: ‘Okuma, ruhu yüceltir.’ demiş.


Dilimiz, ancak edebiyat üstatlarının eserlerini okumakla zenginleşir. Büyük adamların eserlerini okumalıyız. Bu sayede hem düşünceleriniz gelişir, hem de ifade yeteneğiniz güzelleşir.
Dale Carnegie: ‘Her gün yirmi otuz sayfa okumakla kısa bir zaman içinde kültürünüzü yükseltip kitaplıklar devretmiş olursunuz. Kitap okuduğunuz zaman bir tek kelimeyi bile anlamadan geçmeyiniz, sözlüğünüz daima yanınızda bulunsun.’ diyor.
Okumayan insan, zihnini çalıştırmıyor, fikir jimnastiği yapmıyor demektir. Bir kitap veya yazı okuduğumuz zaman, onu kaleme alan yazarla sohbete dalmış oluruz. Okuduğumuz metin, bize yazarın düşüncelerini söyler; biz de o fikirleri zihnimizde tartarız, kabul veya reddederiz ki böylece biz de düşünmeye başlarız.
Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir. Okuma sayesinde konuşma kabiliyetimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz.
Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir. Okuduğumuz metin tarih ise günümüze ışık tutmalıdır; ahlak kitabı okuyorsak davranışlarımız düzelmelidir. Okuduğumuz bilgilerden faydalanmalıyız ve onları hayata tatbik etmeliyiz; aksi halde marangozluk kitabı okuduğu halde hiçbir şey yapamayan adama benzeriz.
Goethe: “Okumayı öğrenme, sanatların en gücüdür.” der.
Gerçekten de okuma alışkanlığı edinebilmek zordur. Hele televizyonların insanı haber, film, şov bombardımanına tuttuğu günümüzde okuya bilmek, sanatların en zorudur, fakat en güzelidir. TV seyreden insan pasiftir resimler süratle gözünün önünden geçer ve düşünmek için yakıt bulamaz. Kitap öyle değildir; istediğiniz yerde okumayı bırakıp okuduklarınız üzerine düşünebilirsiniz.
Kitap Okumanın Yararları Nelerdir?
Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır. Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap okuyarak değerlendiren bu kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.
Kişisel Gelişim / Yavaş Okuma Nedenleri / Bir Öğrenci Neden Kitap Okumalıdır? / Kitap Okumayınız! / Ders Çalışma Ortamı / Akıllı Geleceğimiz


Kitap Okumanın Faydaları

kitap okumanın faydalarıKitap okumanın sayısız faydası hakkında bugüne kadar çok şey duymuşsunuzdur. Öğretmenlerimiz, büyüklerimiz sürekli kitap okumanın yararından dem vururlar. Bununla birlikte OECD ülkeleri içerisinde kitap okuma oranı bakımından son sıralarda yer alıyoruz. Bu zıtlık bir yana dursun, biz tekrar bu yazımızda, kitap okumanın bilimsel olarak da kanıtlanmış yararları üzerinde durmaya çalışalım.

Bir yazar, meyve verecek kadar olgunlaştığı bir alanda sahip olduğu tüm bilgi ve deneyimlerini kitabına aktarır. Dolayısıyla bir kitabı okumak, bir konudaki sayısız bilgiye ve deneyime çok kısa yoldan ulaşmayı sağlar. Bu bağlamda her kitap bir dünyadır ve kapısını araladığınız her dünya, sizi bilgiye doyurur.

Kitap okumanın en güzel yanlarından biri, kişinin beyninin sürekli canlı tutulmasıdır. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kitap okuyan kişilerin beynindeki nöronların sayısı artmakda ve zihinde daha çok bağ kurulmaktadır. Bu dolaylı olarak kişinin zekasının parlak, soyut düşünebilme yeteneğinin gelişmiş, hayal gücünün yüksek&#; olmasını gerektirir. Ayrıca diğer zeka alanları da bundan etkilenmektedir. Bu sayede daha iyi anlar, düşünür ve karar verebiliriz.



Genel kültürü yüksek insanlar, toplumda daha çabuk kabul görür ve sevilir. Üstelik bu insanların daha başarılı olduğu tartışılmaz. Ve genel kültür kazanmanın en basit yolu, okumaktır. Kitaplar entellektüel zekanın anahtarıdır. Her kitap bizi bir konuda bir şeyler konuşabilecek, yazıp çizebilecek bilgi ve tecrübeyle donatır. Kitaplar sayesinde düne ve bugüne yabancı kalmaz, her konuda söyleyecek bir şeyler bulabiliriz.

Sözcük dağarcığınız ne kadar genişse, kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Daha etkili konuşur, daha yaratıcı hayaller kurar, hızlı düşünür, daha güzel eleştiriler yaparsınız. Karşınızdakini daha iyi anlar, onunla daha sağlam iletişim kurabilirsiniz. Kendi alanınızda uzmanlaşabilir, başarılı bir kariyer elde edebilir ve çok para kazanabilirsiniz.

Kitap okumak hayatınızdaki &#;&#; kavramını ortadan kaldırır. Zamanınızı daha güzel yönetir, düzenli şekilde yaşamaya başlarsınız. Canınız sıkılmaz, rahatlamak için harika bir arkadaşa sahip olursunuz. Ayrıca her yerde okuyabilmeniz harikadır. Zamanınıza anlam kattığınız için mutlu olur, bu enerji ile daha olumlu bir kişiliğe sahip olursunuz.

kitap okumanın yararları kompozisyon

Kitap Okumanın Yararları / Liste

Kitabın hayatımıza kazandıracağı güzelliklerin her birini uzun uzun açıklamak yerine, maddeler hâlinde sıralamak istiyorum:

&#; Kitap, hayatınızı renklendirir, sıradanlıktan kurtarır.
&#; Okumak hızlı ve yaratıcı düşünebilmenizi sağlar.
&#; Kitap okuyan insanlar sınavlarda ve işlerinde başarılı olur.
&#; Düzenli okumak, beyindeki sinir hücrelerini geliştirir.
&#; Kelime dağarcığı geniş bir kişi daha etkili konuşur.
&#; İletişim gücü yüksek insanlar, genellikle çok kitap okur.
&#; Yeni bir kitap ve mürekkep kokusu harika bir haz verir.
&#; Okuma alışkanlığı, hayatınıza çekidüzen verir.
&#; Kitaplar genel kültür ve yetenek kazanmanızı sağlar.
&#; Yaşayarak edinmesi çok zor bir bilgiye, okuyarak sahip olabiliriz.
&#; Türk ve dünya edebiyatının en usta kalemlerini okumadan ölmezsiniz.
&#; Kitaplar can sıkıntısına bire birdir, kapağını açıp kendinizi ona bırakabilirsiniz.
&#; Konuşurken okuduğunuz kitaplardan alıntılar yaparak kişileri etkileyebilirsiniz.
&#; Topluma, evrene ve insana bakış açınız gelişir, empati kurabilirsiniz.
&#; Eleştirel okuma, sorgulayabilen bir insan olmanızı sağlar.
&#; Kitap varsa, yalnızlık yoktur. Bazen en iyi dostunuz bir kitap olabilir.
&#; Kitap kişinin duygusal zekasını geliştirir.
&#; Küçücük hayatımıza kitaplar sayesinde birçok bilgi ve deneyim sığdırabiliriz.
&#; Kurgusal kitaplar, filmden farksızdır. Bazen kendinizi, bir kitabı film gibi anlatırken bulursunuz.
&#; Özel kitaplarınız, koleksiyonlarınız veya harika bir kütüphaneniz olabilir.
&#; Düzenli okuma, göz kaslarınızı geliştirir, tembellikten kurtarır.
&#; Okuma alışkanlığı olan kişi, eğitimini aldığığı bir alanda da başarılı olacaktır.
&#; Kitap okuyan kişilerin daha parlak hafızası olur ve okumak alzehimer hastalığına karşı bir ilaçtır.
&#; Okumak bulaşıcıdır, çevrenizdeki kişiler de sizden etkilenerek okumaya başlayabilirler.
&#; Kitaplardaki sahnelerden, unutulmaz hatıralar kazanabilirsiniz.
&#; Kendinizi geliştirir ve milletinize daha yararlı bir insan olabilirsiniz.
&#; Kitap okuyan insanlar daha iyi algılar ve konsantrasyonları daha güçlüdür.
&#; Düzenli okuma, kişiyi olgunlaştırır, sakinleştirir ve alçak gönüllü biri yapar.

Bu bilgileri okuduktan sonra, kitap okumadığınız günlere üzülmeden, kitap okumadan geçirmeyeceğiniz günlere doğru koşmaya başlayın. Hayat kısa ve okuyacağınız daha çok kitap var.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Yazı Ayrıntıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası