fraktallar 8 sınıf konu anlatımı / 8.Sınıf Matematik Örüntü ve Süslemeler Konu Anlatımı | seafoodplus.info

Fraktallar 8 Sınıf Konu Anlatımı

fraktallar 8 sınıf konu anlatımı

FRAKTALLAR

Fraktal : parçalanmış ya da kırılmış anlamına gelen Lâtince fractuuss kelimesinden gelmiştir. İlk olarak 'de Polonya asıllı matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından ortaya atıldığı varsayılır. Kendi kendini tekrar eden ama sonsuza kadar küçülen şekilleri, kendine benzer bir cisimde cismi oluşturan parçalar ya da bileşenler cismin bütününü inceler.

  Fraktallar da bir çesit örüntüdür.Fakat daha önce gördüğümüz örüntülerden farklıdır. Örüntülerde benzer parçalar vardır fakat bu parçalar birbirinden oluşmaz. Fraktallar da ise her bir parçasından devamlı benzer parçaları oluşur 

    Fraktalların içinde veya üzerinde oluşturulan şekiller birbirinin küçültülmüş veya büyütülmüş şekilleridir. 

seafoodplus.info                                    

FRAKTAL: Bir seklin orantılı olarak küçültülmüş ya da büyültülmüşleri ile inşa edilen örüntülere “fraktal” denir.

                            

Fraktal sorularını çözerken genellikle bir önceki adıma bakılır eğer bir önceki adım bir sonraki adımda varsa ve orantılı olarak küçülüp büyümüşse fraktaldır diyebiliriz.

 

Yani her örüntü bir fraktal değildir ama her fraktal bir örüntüdür.

İşlemsel sorularda ise adım sayısı ileistenilen veriler karşılaştırılır.

 

Kısaca bir örüntünün Fraktal  olması için

1- Örüntünün Büyüyüp küçülmesi gerekir.

2- Bir önceki şekli içinde barındırması gerekir.

3- Belirli bir kurala göre ilerlemesi gerekir.

 

 

 

ÖRNEK:

seafoodplus.info

 * bu şekiller fraktal değildir ama bir örüntüdür.

 * Örüntüde bir sonraki şekli tahmin edebilmeniz yeterlidir. Birsonraki şekilde yine bir daire
     olacaktır.

 * Fraktal değildir çünkü şekil büyüp küçülmemiş.

 

 

 

          Yandaki resimde de göreceğiniz üzere

         eğrelti otununher yaprağının üzerinde

          yine küçük küçük yapraklar vardır.

 

 

 

 

ÖRNEK:

Yukardaki şekilde fraktal değil bir örüntüdür.

Örüntüdür çünkü sonraki şeklin önceki şekle bakarak ne kadar büyüyeceğini tahmin edebiliriz.

Fraktal değildir çünkü bir önceki şekil bir sonrakinde yok. Şeklin büyüyüp küçülmesi fraktal olamsı için yeterli değildir.

 

 

 

 

ÖRNEK:

seafoodplus.info

 * Yukardaki şekil ise hem fraktal hemde örüntüdür.

 * Şekil büyümüş

 * Bir önceki şekil diğerinin içinde

 * Ve bir kurala sahip.

 

 

 

 

ÖRNEK:

ne güzel görünüyor di mi?

 

 

 

 

ÖRNEK:

 

 

 


ÖRNEK:

 

 

 

 

 

ÖRNEK:

 

 

 




ÖRNEK:

 

 

 

 

 

ÖRNEK:

 

 

 

ÖRNEK:

 

 

 

ÖRNEK:


 

 

 

 

 

 

 

ÇIKMIŞ SORULAR

 



 

 

 

 


 

 

 




 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Zaten Destekçiyim

Fraktallar, büyükten küçüğe birbirine benzeyen birçok geometrik şeklin oluşturduğu, sonsuzluğa doğru giden, kompleks ve göz kamaştırıcı şekillerdir. Fraktal kelimesi Latince’deki ‘’fractus’’ kelimesinden türetilmiştir, kırılmış ve parçalanmış anlamına gelmektedir. Fraktal, bir geometri sistemidir; fraktallar yakından incelendiğinde büyük şekli oluşturan ve orantılı olarak küçülerek oluşan küçük şekillerin büyük şekle benzediği ve bu kendini tekrar etme olayının sonsuzluğa uzandığı görülür.

Fraktallarla İlgili İlk Çalışmalar

Fraktal şekillerle ilgili ilk çalışmalar Fransız matematikçiler Gaston Julia () ve Pierre Fatou () tarafından yapılmıştır fakat onların yaşadığı zaman diliminde bilgisayarlar henüz bu fraktalları gösterebilecek kadar gelişmediğinden, Gaston Julia kendi oluşturduğu fraktal kümesinin (Julia kümesi) şeklini bilgisayarda görememiştir.

Fraktal terimi ilk defa Polonya asıllı matematikçi Benoit Mandelbrot () tarafından yılında ortaya atılmıştır. Mandelbrot’un geliştirdiği Mandelbrot kümesi, sanal karmaşık sayıların kullanılmasıyla elde edilen fonksiyonları bilgisayar ortamında muhteşem fraktallara dönüştürülebilen kümedir.

Bu fraktal örneği kar tanesinden esinlenilerek çizilmiştir. Şekil yakından incelendiğinde büyük şekli oluşturan küçük şekillerin, büyük şeklin aynısı olduğu görülür.Genetic Fractals
Başka bir fraktal örneği Sierpinski üçgenidir. Birbirine benzeyen eşkanar üçgenlerin oluşturduğu en bilindik fraktal örneklerinden biridir. Adını Polonyalı matematikçi Wacław Sierpiński’den almıştır.Wikipedia

Doğadaki Fraktal Örnekleri

Mandelbrot’un öncülüğünü yaptığı, bilgisayar ortamında ortaya çıkan muhteşem fraktal örneklerini incelemeden önce doğadaki fraktal örneklerine bir bakalım. Doğadaki fraktallar karmaşık ve düzensizdir. Daha önce hiç fraktal örneği görmemiş olsanız bile fraktal tanımına uygun örnekleri hemen bulabilirsiniz. Örneğin brokoli , karnabahar, kar tanesi veya eğrelti otunda gördüğümüz şekiller fraktal örnekleridir.

Bu şekillere baktığımızda ne kadar estetik olduklarını düşünürüz. Mandelbrot’a fraktalın ne olduğu sorulduğunda ağaç örneğini vermiştir. Ağacın dallarının ağacın kendisine benzediğini ve dallandıkça kendine benzeyen küçük ağaçcıklara dönüştüğünü anlatır Mandelbrot. Buradan fraktalın ortaya çıkışının doğadan esinlenerek gerçekleştiği düşünülebilir. Tabii ki, daha önce söylediğimiz gibi doğadaki fraktal örnekleri bilgisayarda şekillendirilen fraktal örnekleri kadar mükemmel değildir. Doğadaki birbirini tekrarlamalar birbirine çok benzese de, birbirinin aynısı olamaz.

Buz kristaline yakından baktığımızda buz kristalininin doğal bir fraktal olduğunu görürüz.Wikipedia
Eğrelti otu da doğadaki fraktal örneklerinden biridir. İngiliz matematikçi Michael Barnsley, Fractals Everywhere adlı kitabında eğrelti otu örneğini vermiştir. Dolayısıyla eğrelti otu fraktalının adı Barnsley eğrelti otu fraktalı olarak geçer.Wikipedia

Julia ve Mandelbrot Kümesi

Gelelim bilgisayar ortamında oluşturulan fraktallara. Yazının başında da söylediğimiz gibi Fransız matematikçi Gaston Julia ilk olarak fraktal geometrisi ile uğraşan kişilerden biridir ama oluşturduğu Julia kümesinin şeklini görme şansı olmamıştır.

Gaston Julia'nın yazdığı Julia kümesinin bilgisayarda oluşturduğu fraktal şekillerden biri.Wikipedia

Fraktal terimi Benoit Mandelbrot tarafından yılında ortaya atılmıştır. Mandelbrot kümesinin fraktal şekli, yılında IBM bilgisayarlarına erişince oluşturulabilmiştir. Mandelbrot kümesi, bir dizi karmaşık sayının oluşturduğu fraktal şekildir. Mandelbrot, bu kümenin oluşumuna dair formülü kullanarak birbirinin benzeri şekillerin küçülerek sonsuza kadar oluştuğunu gözlemiştir.

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Bu şekiller renklendirildiğinde görsel olarak büyüleyici şekiller oluşur. Bilgisayar ortamında oluşturulan Mandelbrot kümesi son derece basit bir denklemden üretilir. Karmaşık sayılar düzleminde f(z) olarak tanımlanan fonksiyonda z’nin karesi alınıp bir sabitin eklenmesiyle oluşur. Mandelbrot kümesi, zn + 1 = zn2 + c denklemiyle gösterilir. Bu denklemde c ve z karmaşık sayılardır, n ise sıfır veya pozitif bir tamsayıdır.

Mandelbrot Kümesinin Oluşturduğu Göz Kamaştıran Şekillerden Bazıları

Şimdi sırasıyla yayınlayacağımız şekiller, Mandelbrot kümesinin oluşturduğu başlangıç şekli üst üste büyütülerek elde edilmiştir. Mandelbrot bu çalışması sayesinde sanat ve bilim çevrelerinin hayranlığını kazanmıştır.

Mandelbrot kümesinin ilk şekli.Wikipedia
Yukarıdaki şekli biraz büyüttüğümüzde karşımıza çıkan, baş ve gövde arasında yer alan ve ‘’denizatı vadisi’’ olarak adlandırılan bölge.Wikipedia
Denizatı vadisi biraz daha büyütüldüğünde görülen sağdaki şekiller ‘’denizatı’’, soldakiler ‘’çift spiraller’’dir.Wikipedia
‘’Denizatı’’ şekillerinden birinin daha da büyütülmüş hali.Wikipedia
''Denizatı'' şeklinin kuyruğu büyütüldüğünde karşımıza çıkan şekil.Wikipedia
''Denizatı'' şeklinin kuyruğunu oluşturan bölümler.Wikipedia
Yukarıdaki şeklin merkezi büyütüldüğünde karşımıza çıkan şekil.Wikipedia
Yukarıdaki şeklin merkezi daha da büyütüldüğünde ise karşımıza başlangıç şeklinde gördüğümüz baş, gövde ve antenden oluşan şekil çıkar.Wikipedia

Gördüğünüz gibi ne kadar odaklanırsak o kadar ayrıntılı şekillere ulaşırız. Bu şekiller birbirini takip eden şekillerdir. Karşımıza Mandelbrot kümesinin başlangıcında yer alan siyah şekiller, denizatı vadileri, denizatları ve denizatlarının kuyrukları çıkar. Ortaya çıkan bu karmaşık şekiller adeta görsel bir şölen gibidir. Mandelbrot bir söyleşisinde şunları söylemiştir:

Bizi şaşırtan şey, hem Julia kümesi hem de Mandelbrot kümesindeki girifliğin, nasıl desek, keyfi olmamasıydı ve neredeyse herkeste bu şekillerin harikulade güzel olduğu izlenimi uyanmıştı. Bu şekiller çok basit bir fonksiyonun, z2+c’nin ciddiye alınması ve görselleştirilmesiyle ortaya çıktı. İnsanlar ilk başta bunun tamamen dünya dışına ait bir şey olduğunu düşündüler ama sonra, çok kısa bir süre sonra geri gelip şöyle dediler: "Biliyor musunuz, bunlar bana bir şey hatırlatıyor. Bence bunlar doğal. Kâbus ya da rüya gibiler ama doğallar." Ve bu kombinasyon; yeni olmaları, çünkü onları daha önce hiç kimse görmemişti ama diğer yandan da çok bilindik olmaları, bana hâlâ olağanüstü şaşırtıcı geliyor.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir