bir dişi kedinin hamilelik süreci kaç gündür / Kedilerin hamileliği ne kadar sürer? Kaç Ayda Doğururlar?» Petibom

Bir Dişi Kedinin Hamilelik Süreci Kaç Gündür

bir dişi kedinin hamilelik süreci kaç gündür

Kedilerin hamilelik süreci, süresi ve belirtileri: Kedilerde hamilelik belirtileri neler?

Kediler doğumunun ardından 9 ay ya da 12 ay sonra üremeye hazır hale gelirler. Bir kedinin yıl içerisinde 3 kez doğum yapabildiği bilinmektedir ve hamilelik süreleri de 2 ay kadar sürer. Kediler tek seferde en az iki yavru doğururken bu sayı daha da artabilir. Bu sebeple özellikle evde kedi besleyen hayvan sahipleri kedilerin hamilelik sürecini araştırır, bazı durumlarda kedilerin kısırlaştırılması da tercih edilebilir. Pek, kedilerde hamilelik ne zaman belli olur? Konuyla ilgili bilinmesi gereken her şeyi sizler için yazımızda bir araya getirdik.

Kedilerin Hamilelik Süreci

Kedilerde hamilelik süreci farklı şekillerde gerçekleşebilir. Ancak eğer bir kedide hamilelik belirtileri ortaya çıkmışsa kedi sahibi vakit kaybetmeden veteriner kontrolünü yaptırmalıdır. 12 ila 24 gün arası kedilerin gebelik süreci için önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni yavru kedinin sinir sistemi, omurgası ve kalbinin bu dönemde oluşmadır. Buna ek olarak karaciğer, duyu organları, mesana gibi diğer uzuvlar ve organlar da oluşmaya başlar. Günün ardından yavrunun anne kedi karnındaki büyümesi hız kazanır. Bu süreçte de hamile kedinin beslenmesinde oldukça dikkatli davranılmalıdır. Yavru kedinin de beslenmesi için enerji ve vitamin oranı yüksek mamalar tercih edilebilir. Bu süreçte kediye çiğ et ürünleri verilmemelidir. Bunlar iç parazitlere yol açabilir. Aynı zamanda kedinin parazit aşıları da aksatılmamalıdır. Aksi halde anneden bebeğe parazit taşınması gerçekleşebilir.

Kedilerin Hamilelik Süresi

Kedi sahiplerinin ya da hamile kedilere sahip olan kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri de hamileliğin ne kadar sürdüğüdür. Kedilerde hamilelik süresi 8 ya da 9 hafta arasında değişkenlik gösterir. Günden itibaren yavru kedinin uzuv ve organlarının oluşumu anne kedi karnında başlar. Bu süreç içerisinde kedinin beslenmesinden sakin olmasına kadar her konuda dikkatli olunmalıdır.

Kedilerin Hamilelik Belirtileri

Kedi sahipleri tarafından hamileliğin belirtileri de merak edilmektedir. Kedilerde hamilelik testi bulunmaz ancak ilerleyen gebelikte ultrason ile kontroller yapılabilir. İşte kedilerde hamilelik belirtisi nasıl anlaşılır? sorusunun cevapları:

  • Hamile olan kedilerin meme uçlarında renk değişimi meydana gelir. Hamile olan kedinin meme ucu pembeleşir ve bu kedilerde hamileliğin en belirgin belirtileri arasında ilk sırada yer alır.
  • Kedilerde gebelikte tıpkı insanlarda olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayetleri yaşanabilir. Ancak bu net bir belirti değildir. Çünkü kusma kedilerde farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden kusma semptomları gösteren kediler doktora götürülmelidir.
  • İnsanlarda olduğu gibi kedilerdeki gebelik belirtileri arasında iştah artışı yer alır. Sağlıklı bir kedi hamilelik süreci içerisinde daha fazla mama tüketimi yapar ve bu nedene kilo alımı da meydana gelir. Hamile bir kedi gebelik boyunca yaklaşık bir ya da iki kilo alır.
  • Eğer hamilelik belirtileri izlenememiş ve gebelik ilerlediyse hamile kedinin karın bölgesinde şişlik meydana gelir ve kedi yaşadığı alan içerisinde yavrularına bakabileceği izale bir alan arayışına girer. Bu yüzden eğer kedi evin içerisinde kendisine yeni bir alan yaratmaya çalışıyorsa bu hareketler gebeliğinin son zamanlarında olduğunu gösterir.

Evinde kedi beslemekte olan insanlar sahip oldukları kediler kaç ayda doğurur, merak ediyor. Zira şirinliği ve doğallıklarıyla çok fazla insanın kalbini fetheden sevimli dostlarımız merak uyandırır. Dünyanın en çok sevilmekte olan ve en çok evde beslenmekte olan hayvanları arasında kediler bulunur. Bu nedenle sosyal medyada her gün yüzlerce kedi videosu ve fotoğrafı paylaşılır.

Kedi sahipleri minik dostlarına daha iyi bakabilmek onlarla daha iyi ilgilenebilmek için kaç ayda bir doğurduklarını da bilmek ister.  Kediler yılda 3 kez kızgınlık dönemi geçirir. Ve ocak ile eylül ayları arasında doğumu yaşarlar. Kuzey yarım kürede üreme zamanı ocak ayının sonuna doğru başlar. Ağustos ve eylül aylarında biter. Kedilerin hamilelikleri ise yaklaşık 2 (58 ila 65 gün) aydır. Yani sağlıklı bir kedi ortalama 4 ayda bir doğum yapabilir. Tabi buna kızgınlık dönemi etki etmektedir. Kedi Kızgınlık döneminde 3 ila 4 kez çiftleştiyse hamile kalabilir.

Kediler Kaç Yaşında Doğurur?

Kediler kaç ayda doğurur, genelde bilinir. Peki, kediler kaç yaşında yeterli olgunluğa sahip olur ve doğurur? Kediler cinsel olgunluk yaşına ağırlıklarının yüzde 80’ine (2,,2kg) vardıklarında sahip olurlar. Kedilerin bu kilolara ulaşması için 6 ila 9 aylık olmaları gerekir. Bu arada safkan olan kedi melez kediye oranla daha geç cinsel olgunluğa sahip olur. Sokak kedileri ev kedilerine göre daha erken bir zamanda cinsel olgunluğa sahip olurlar.

Dişi kediler de kızgınlık dönemi ise daha farklıdır. İlk kızgınlık dönemlerini 5 ila 12 aylıkken yaşarlar. Kızgınlık döneminde çiftleşen kedi hamile kalarak doğurabilir. Bazen 4 aylık kedinin çiftleştiği takdirde doğurabildiği de olur. Oysa dişi kediler için en ideal anne olma yaşı 1,5 yaştır ve 6 yaşına kadar doğum yaparlar. 8 yaşından büyük veya bir yaşından küçük kedilerde hamilelik halinde düşük, anormal doğum ya da prematüre bebek gibi sorunlar yaşanır.

Kedi ebeveynleri için kediler kaç ayda doğurur, sorusu yerini kediler kaç yaşında doğurur, sorusuna bıraktı. Kedilerin hamile kalma ayları tam olarak söylenemese de genelde çiftleşmeye başladıkları aylarda olur. Bu ise kediden kediye değişkenlik gösterse de genelde 6 ila 9 ay arasındadır. Ancak veterinerler kedi sahiplerini çiftleştirme konusunda kedinin yaşını doldurmasının beklenmesi konusunda uyarırlar. Bu durum biyolojik gelişimleri için büyük bir önem taşımaktadır.

Kediler Bir Yılda Kaç Doğum Yapabilir?

Bir kedi yıl içinde 3 kez doğum yapabilir. Dişi kediler ortalama 2 ay hamile kalır. Yani kedilerin hamilelik süreleri 58 ila 65 gün arasında değişkenlik gösterirken genellikle 63 gün sürer. Bir seferde doğan yavruların sayısı ise 2 ila 5 arasındadır. Dişi bir kedi yılda en az 3 kez kızgınlık dönemine girer.

Kızgınlık döneminde kedide ortaya çıkan baskı ve hormonal değişiklikler fiziksel hasara neden olabilir. Bu nedenle evcil kedilerin kısırlaştırma ya da çiftleştirme seçeneklerinden birisine karar verilmesi kedinin sağlığı için çok önemlidir.

Kediler Kaç Ay Hamile Kalır?

Çok fazla üreme potansiyeli sahibi olan kediler kaç ayda doğurur, sorusu merak uyandırıyor. Kızgınlık döneminden sonra çiftleşme olmadığı halde hamilelik belirtisinin olması yalancı gebelik, diye isimlendirilir. Kediler genel olarak 6 ila 9 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Ancak bazen kedilerin daha erken ya da daha geç cinsel olgunluğa ulaştığı da görülür.

Kedi sahiplerinin öğrenmek istediği ise kediler kaç ay hamile kalır, sorusunun cevabı… Kedilerde hamilelik süresi 58 ila 65 gün arasında değişse de genelde 63 gün hamilelik dönemleri sürer. Yani ortalama2 ay içinde kediler doğurur. Şayet 65 gün olmasına rağmen doğum başlamamışsa veterinere gidilmesi gerekir. Hamilelik sürecinde kedinin düzenli aralıklarla veterinere götürülmesi kontrolünün yaptırılması önemlidir.

Erken dönem ya da geç dönem doğum için ise mutlaka veterinere gidilmesi gerekir.

Kedilerin hamilelik süresi nedir?

Kediler ortalama olarak 58 – 67 gün arasında hamilelik süresi yaşamaktadır.

Kedilerin hamilelik süresinde bulantı yaşanır mı?

Evet, kediler hamilelik süresince bulantı gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir.

Puanla!

[Toplam: 7 Ortalama: ]

monash.pw'da Tavsiye Edilenler

sevcan

Kediler Ka&#; G&#;nde Doğurur? Kediler Ka&#;ıncı Hafta Ve Ayda Doğurur

Haberin Devamı

Kedilerin de insanlarda olduğu gibi hamilelik süreci olmaktadır. Kedilerin hamile kalma yaşları tam olarak söylenemese de genelde 6 ile 9 ay arasında çiftleşme eğilimini göstermeye başlamaktadırlar. Bu durum bazı kedilerde çok daha erken görülür iken bazı kediler de ise çok daha geç görülebilmektedir.

Kediler Kaç Ayda ya da Kaç Günde Doğurur?

Kediler yaklaşık olarak bakıldığında altı ila dokuz ay arasında kalan süreçte cinsel nitelikteki olgunluğa ulaşabilmektedir. Bunun dışında bu durum bazı vakitler daha erken veya daha geç ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik süresine bakıldığında ise 58 ile 65 gün aralığında değişkenlik göstermektedir. Yani genel itibari ile 2 ay içinde kediler doğum işlemini gerçekleştirir.

Özellikle şayet doğum 65 günün ardından başlamamış ise, muhakkak bir veterinere gitmek gerekir. Bu süre zarfı içerisinde bir başka deyiş ile 58 günle 65 gün içinde hamileliğin gerçekleşmesi durumunda bu sürecin çok daha sağlıklı bir süreç olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Bu sebepten dolayı belli aralıklar ile veteriner hekime kediyi götürmek sureti ile kedinin kontrolünün yaptırılması önem arz eder. Erken dönem veya geç dönem içindeki hamilelik sırasında ise veteriner hekime mutlaka gidilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kedilerde Görülen Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde genel olarak şu belirtiler gözlenir:

İştahta artış

Kilo alımı

Bazı dönemler içerisinde sabahları kusma

Uyku sürelerinde artış

Meme uçlarının kızarmaya başlaması

3. Hafta ile birlikte memelerinin büyümesi

Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler

Kedilerde Gebelik Süreci

Kediler, memeli hayvanlar oldukları için belli bir gebelik sürecinden geçerek ürerler. Bir kedi, yaklaşık olarak 9 aylık olduğunda bedeni üremeye hazırdır. Bu süre, kedinin cinsi ve yaşadığı koşullara göre 6 aya inebildiği gibi 12 aya da çıkabilir. Bu süreler göz önüne alındığında kedilerin kısırlaştırılması da 6 aydan erken olmamak kaydı ile on ikinci aya kadar gerçekleştirilmelidir. Fakat kısırlaştırma operasyonu kediniz ilk belirtileri göstermeden yapılmamalıdır.

Kediler, yılda 3 kez doğum yapabilir ve hamilelik süreleri ortalama olarak 2 ay sürer. Her doğumda en az 2 yavru dünyaya getiren kedilerde bu sayı yavruya kadar çıkabilir. Hamilelik süreci, insanlarda ve diğer memelilerde olduğu gibi kediler için de zor bir süreçtir. Cins kediler, tekir gibi miks ırklara göre gebelik sürecini daha sert atlatırlar ve hamile her kedinin bakım ihtiyaçları artar.

kedilerde hamilelik

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

Bir kedinin hamile olduğunu ilk birkaç haftada anlamak zordur. Eğer kedinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız hamilelik ve doğum zamanını da tahmin edebilirsiniz. Çünkü kediler, çiftleşmenin ardından 24 saat içinde gebe kalırlar.

Hamileliğin ilk haftalarında bazı kediler iştah kaybı yaşayarak ilk işaretleri verebilirler. Gebeliğin ilerleyen haftalarında kedilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi etkiler de gözlenebilir. Halsizlik, çabuk yorulma, oyun isteğinin azalması ile enerji ve hareketlerinde kısıtlılık da çoğu kedide hamilelik belirtisi olarak yorumlanır. Fakat bu belirtileri asla göstermeyen kediler de bulunmaktadır. Gebeliğin üçüncü haftasında kedinizin çok fazla mama yeme eğilimde olduğunu takip edersiniz. Üçüncü hafta ile birlikte kedinizin karnı büyümeye başlar ve meme uçlarının rengi değişir. Gittikçe şişen karın ve belirginleşerek rengi koyu pembeye dönen meme uçları hamileliğin fiziksel belirtileridir. Ayrıca kediniz üçüncü ile dördüncü hafta ve sonrasında karnına dokunulmasına izin vermeyecektir.

Gebe Kedilerde Davranış Değişiklikleri

Gebelik boyunca fiziksel değişimlerin yanında kedilerin ruh halinde de farklılıklar olacaktır. Davranış değişiklikleri iki şekilde ortaya çıkabilir. Kediniz, sizden daha fazla ilgi ve şefkat beklentisine girip daima yanınızda olmak isteyebilir. Kedinizin davranışları bunun tam aksine yalnız kalma ve saklama isteği yönünde de gerçekleşebilir. Birbirine zıt bu iki davranış kalıbının da nedeni kedinin hamileyken kendini daha savunmasız hissetmesi ve güvende olmak istemesidir. Ayrıca kediniz gebelik sürecinde her zamankinden daha çok sevgiye ihtiyaç duyabileceği gibi daha agresif de olabilir.

kedilerde hamilelik belirtileri

Doğum Öncesi Süreçte Yapılması Gerekenler

Kediler, çiftleşme sonrası ilk 24 saat içinde gebe kalırlar. Gebeliğin ikinci haftasında her şeyin yolunda olup olmadığı kontrol etmek için kedinizin veteriner hekim muayenesini mutlaka yaptırmanız gerekir. Kediniz için gereken aşı ve vitamin takviyeleri veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Doğum yaklaştıkça kediniz rahat edebileceği ve yavrularını güvenle dünyaya getireceği bir ortam arayışına girer. Bunun için kedinize uygun bir ortam hazırlamalısınız. Örneğin ona bir kedi yatağı edinmeniz gerekebilir. Eğer kediniz sizin hazırladığınız ortamı tercih etmiyorsa onu zorlamayın ve kedinizin seçtiği yeri doğuma uygun hale getirin. Kediniz yüksek ihtimalle ulaşmanız zor olan dolap içi, yatak altı gibi kuytu bir yeri belirleyecektir.

Kediler, yaklaşık 2 ay hamilelikten sonra doğum yaparlar. Bu süreç birkaç gün kısalabilirken birkaç hafta kadar da uzayabilir. Ama kediniz mama yemeyi iki gün boyunca kesip hazırladığınız doğum ortamından çıkmayı reddediyorsa doğum anı gelmiş demektir. Bu süreçte kedinizi sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin fakat ona fazla temas etmekten ve onu strese sokmaktan kaçının.

Doğum Anında Neler Yapılmalı?

Kedilerin doğumu 24 saat içinde sonlanır. Kediniz, doğumdan hemen önce içgüdüsel olarak genital bölgesini yalayıp kendini doğuma hazırlar. Nefes alışveriş hızı değişen kediniz, doğum boyunca çeşitli mırıltılar çıkararak doğum tamamlanana kadar bulunduğu yerden ayrılmaz. Dolayısıyla onu yerinden oynatmak ya da ona dokunmaya çalışmak kesinlikle doğru değildir. Doğum anında kedinizi kendi haline bırakmanız büyük önem taşır. Eğer doğum 24 saati aşan bir sürede gerçekleşmediyse veteriner hekime danışmanız gerekir.

Kediler, genellikle ilk yavrularını yarım saat içinde dünyaya getirirler. Daha sonraki yavrular ise her 15 - 20 dakikada bir doğar. Bütün yavrular doğduktan sonra anne kedi onları yalayarak temizler ve plasentayı yer. Bu, doğal bir durumdur ve müdahale edilmemesi gerekir.

Sorunsuz gerçekleşen bir doğumdan hemen sonra anne ve yavrularını veteriner hekime götürmeniz gerekmez. Doğumdan sonra yavruların ve anne kedinin durumunu gözlemleyerek veteriner hekimle iletişimde olunması yeterlidir. Yavrular birkaç gün içinde gözlerini açıp hareketlenmeye başlayana kadar da yavrulara dokunulmamalı ve annenin bulunduğu yere su ve mama bırakılmalıdır.


Doğum hazırlığında bir kediniz varsa ve yavruların isimleri konusunda kararsız kaldıysanız En Popüler Dişi ve Erkek Kedi İsim Önerileri başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır