polyester kumaş esneme yapar mı / Polyester elastan kumaş esnek midir?

Polyester Kumaş Esneme Yapar Mı

polyester kumaş esneme yapar mı

Genellikle kışlık mont için kullanılan bondit kumaş nedir ve özellikleri nelerdir? Bondit kumaş terletir mi ve kullanıcı yorumları nasıldır? Kumaş hakkında merak edilen birçok hususu yazımız içeriğinde bulabilirsiniz.

Bondit Kumaş Nedir?

Bondit kumaş polyester veya viskon ipliklerden üretilen ve kış aylarında tercih edilen bir üründür. Genel olarak su geçirmez yapıdadır. Özellikle kışlık montlar için tercih edilir. İçine kürk veya yün geçirilerek daha sıcak tutan kışlık montlar üretilmektedir.

Bondit Kumaş Özellikleri Nelerdir?

  • Polyesterden veya viskon kumaştan üretilir.
  • Genel olarak eni uzunluğunda üretilir.
  • Su geçirmez özelliktedir.
  • Kırışmaya karşı dayanıklıdır.
  • Dayanıklı bir kumaştır.
  • Kış ve bahar aylarında daha çok tercih edilir.
  • Bondit kumaş terletir mi sorusu çokça sorulmaktadır. Viskon üretimi kumaşlar hava aldığı için terletme yapmaz ve kullanım rahatlığı sağlar.
  • Üretimde genel olarak likrada karıştırılmaktadır. Bu işlemde kumaşa esneme özelliği kazandırır.
  • Kolay temizlenebilir.
  • Kaban, trençkot ve mont gibi ürünlerde bondit kumaşa rastlayabilirsiniz.

Bondit Kumaş Kullanıcı Yorumları

Çok bilinen bir kumaş olmadığı için kullanıcı yorumlarını da derlemek istedik. İnternette bulunan yorumları ve bu kumaş hakkında bilgisi olan müşterilerimizin yorumlarını sizler için derledik.

Bondit kumaş ile üretilmiş astarlı bir mont kullanıyorum. Gayet rahat ve kullanışlı. Su geçirmediği için küçük lekelerde bir bez ile siliyorum hemen temizleniyor. Bu sebeple severek kullandığım bir mont.

M.Yıldız

Gri renk bir trençkotum var su geçirmez ve bondit kumaşa sahip. İçinde polar kumaşa benzer sıcak tutan bir kumaş var. Kış aylarında gayet sıcak tutuyor şık görünüyor. Yaklaşık bir yıldır kullanıyorum ve herhangi bir yıpranma yok. Yağmur yağdığında da yağmurluk gibi su geçirmiyor o sebeple kullanmasını seviyorum.

funduszeue.info

Naylon Kumaş

İÇİNDEKİLER

Naylon Kumaş Genel Özellikleri Nedir?

  • Kumaşın ismi: Naylon Kumaş (‘Polimer Kumaş’ olarak da bilinir).
  • Kumaşın İçeriği: Sentetik polimerler
  • Kumaşın Hava Geçirgenliği: Düşük
  • Nem Tutma Kapasitesi: Düşük
  • Sıcak Tutabilme Gücü: Orta
  • Gerilme Potansiyeli: Yüksek
  • Tüylenme: Düşük
  • İlk Üreten Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
  • Günümüzdeki En Büyük Üretici Ülke: Çin
  • Yaygın Kullanım Alanları: Spor kıyafetleri, taytlar (özellikle yoga taytları), çoraplar, branda ve tenteler, temizlik endüstrisi, su geçirmez kıyafetler vb…

Naylon Kumaş Nedir?

Naylon, çeşitli farklı giyim ve tüketim mallarının yapımında yaygın olarak kullanılan bir sentetik polimer ailesinin adıdır. Diğer organik veya yarı sentetik liflerin aksine, naylon lifler tamamen sentetiktir. Yani organik malzeme kaynaklı hiçbir bileşeni yoktur.

Bu tür sentetik polimerin keşfedilme nedeni giyim sektörü için değildir. Naylon kumaşı keşfetme macerası İkinci Dünya Savaşı’nda paraşüt imalatında kullanılan ipek ve kenevire daha iyi alternatifler bulma arzusuyla başlamıştır.

Savaş başladığında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tekstil uygulamalarının yüzde 70’inden fazlası için pamuk kullanılıyordu. Geriye kalan diğer tüm tekstiller de yünden yapılıyordu. Ancak savaş sonuna doğru, naylon gibi sentetik elyaflarla üretilen kumaşlar tekstil pazar payının yaklaşık yüzde 25’ini ele geçirmişti. Savaş sona erdiğinde, üreticiler bu yeni sentetik kumaş grubunu pazarlamak için yeni yollar aradılar.

Savaştan hemen sonra, nüfusun artmasıyla beraber kıyafetlere olan ihtiyaç da artmıştır. Bu yüzden pamuk ve ipek gibi kıyafetler üretilirken hammadde sıkıntısı yaşanmıştır. Bu nedenle bazı moda tasarımcıları naylon paraşütleri keserek yeniden tasarlanmış elbiseler yaptılar. Böylece, kadın giyim sektötöründe naylon kumaş kullanma fikri bir anda patlama yaptı. Naylon çoraplar ve naylon iç çamaşırlarının üretimi, satışı ve popülaritesi, Avrupa ülkeleri başta olma üzere tüm dünyada hızlı bir şekilde gelişme gösterdi. Naylon kumaş çeşitleri diğer tüketici pazarlarında (özellikle askeri kıyafetler) gittikçe daha fazla popülerlik kazandı. Nylon kumaş ilk olarak ’lerin başında DP şirketi tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.

Naylon kumaşlar, yılları arasında popülerliğini devam ettirmiştir. &#;lardan sonra naylon vb. diğer sentetik tekstiller beğenilirliğini zamanla kaybetmiştir. Naylonun moda güncelliği o yıllardan sonra azalmaya başlamıştır. Tüketiciler de bu kumaşın çevresel etkileri konusunda bilinçlenmiş ve çevre hareketleri temelinde eleştirmeye başlamışlardır.

Naylon kumaşın hakiki ana bileşeni petrol yağıdır. Doğada parçalanamaz. Bitkilere, insanlara, hayvanlara, tüm yaşam formlarına zarar verir. Ancak her nasılsa &#;li yıllar itibariyle dünya sentetik elyaf üretiminin yaklaşık yüzde 10’u naylon kumaş ve türevlerinden oluşmaktadır.

Kıyafetlere yönelik naylon kumaşın öncülüğü azalmış olsa da, bu polimer ailesi endüstriyel ve bilimsel amaçlar için giderek daha popüler hale gelmektedir. Örneğin, naylon son derece dayanıklı ve çok yönlü bir plastik haline getirilebilir. Endüstriyel anlamda tabanca parçaları, saç tarakları, gıda ambalajları, alışveriş poşetleri, diş fırçaları, makine vidaları başta olmak üzere binlerce sektörde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Naylon Kumaş Üretimi Nasıl Olur? 

Naylon kumaşın kendisi bir polimerdir. Yani monomer adı verilen uzun bir karbon bazlı molekül zincirinden oluşur. Oldukça farklı naylon varyasyonları vardır. Ancak bunların çoğu, -petrol yağı olarak da bilinen- ham petrolden ekstrakte edilen polyamid monomerlerinden ortaya çıkmıştır.

Naylon Polimer Kumaş Dokuma Yakın Çekim Büyütülmüş Resim

Çoğu durumda, naylon üretiminde heksametilendiamin adı verilen bir monomer kullanılır Bu madde bazen kısaca diyamin asit olarak adlandırılır. Bu monomer, ham petrolden çıkarılır. Yağın geri kalan bileşenleri bazen başka amaçlar için kullanılır. Bazen de doğrudan geri dönüşüm süreçlerine dahil edilir.

Polimerin naylon olmasını sağlamak için diyamin asit, adipik asit ile reaksiyona sokulur. Bu tip polimer genellikle PA olarak bilinir ve naylon kumaş için kullanılan ilk polimer türüdür. PA , naylon tuzu olarak bilinen bir maddedir. Bu kristalize madde daha sonra erimiş bir madde oluşturmak için ısıtılır.

Bu madde daha sonra birçok küçük deliğe sahip duş başlığına benzeyen bir cihaz içinden ekstrüde edilir. Düze içinden ekstrüzyonun ardından naylon hemen sertleşir. Elde edilen lifler biraz zaman geçtikten sonra hazır hale gelir.

Lifler dayanıklılıklarını ve esneme kabiliyetlerini artırmak için gerilir. Daha sonra “çekme” adı verilen bir işlemle başka bir makaraya sarılır. Bu işlem, polimer moleküllerinin paralel bir yapıda düzenlenmesine neden olur. Çekme işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen lifler, giysiler veya diğer lif formları halinde eğrilmeye hazırdır.

Bazı durumlarda, naylon kendi başına kumaş haline getirilebilir. Ancak genellikle karışık tekstiller oluşturmak için diğer kumaşlarla birleştirilir. Daha sonra son ürün için istenilen rengi üretmek için boyanır.

Naylon Kumaş ve Türevlerinin Kullanım Alanları Nedir?

Naylon kumaş başlangıçta ipek çoraplara alternatif olarak piyasaya girmiştir. Bu kumaş ortaya çıkmadan önce, ipek lifleri, o zamanlar moda olan şeffaf çorap türleri için tek geçerli hammaddeydi. Ancak ipek dayanıklılıktan yoksundur. Ve herkesin bildiği gibi çok pahalıdır.

Naylon kumaşın performansı, giyim sektöründe çok başarılı olamasa da, Yüzyılın ikinci yarısında yaşayan kadınların arasında favori bir çorap malzemesi olarak bilinmektedir. Bu güne kadar, kadın çorapları bu tür kumaşların en önemli uygulamalarından biri olmaya devam etmektedir. Aynı zamanda kadınlar için taytlarda, yoga pantolonlarında ve diğer spor kıyafetlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Açık Gökyüzü Mavisi (Havuz Mavisi) Likralı Spandeks Yoga Pantolonu

Bu tip kumaş, spor giyimde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak diğer organik veya yarı sentetik elyaflardan daha düşük hacimli satışa sahiptir. Çünkü sporcular genellikle pamuk karışımlı, ter çekebilen kumaşları tercih etmektedirler. Üretici ve tüketiciler, bu kumaşın nemi emme konusundaki yetersizliğini fark etmişlerdir. Bu da naylon kumaşı, yorucu, mücadele gerektiren fiziksel aktivite sırasında kullanmak için kötü bir seçim haline getirir.

Ancak spor giyimde bu kumaşın esnekliği gibi bazı yönleri arzu edilmektedir. Esas olarak başka kumaşlardan oluşmuş olsalar bile, bazı spor giyim üreticileri, daha fazla esneklik ve hafiflik için tekstil karışımlarına naylon kumaş eklemektedirler.

Naylon Kumaş Üreticileri Nerelerde Konumlanmıştır?

Nylon kumaş, ilk olarak ABD’de geliştirilmiştir. Naylon kumaş üretimi, Yüzyılın ikinci yarısına kadar ABD’de yerel çapta kalmıştır. Naylonun özellikleri dünya çapında daha fazla tanınır hale geldikçe, diğer gelişmiş ülkeler de naylon kumaş üretmeye başladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ’lere kadar bu kumaşın birincil üreticisi olarak kaldı.

’lerin sonlarına doğru global ekonominin yeniden yapılandırılması, birçok uluslararası şirketin üretim lokasyonu olarak Çin’e geçmesine neden olmuştur. Bu nedenle, birçok naylon kumaş üreticisi bu Doğu Asya ülkesinde yer almaktadır. Bu kumaşın üretimi o günden sonra Hindistan, Pakistan ve Endonezya gibi diğer Asya ülkelerine taşınmıştır.

Çin Naylon Kumaş Üreticileri Kapasitesi

Her nasılsa şu anda naylon kumaş ticareti üzerinden en büyük ekonomik gelir ABD&#;ye akıyor. Bu kumaşın üretiminin çoğu yurtdışında gerçekleşiyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketler diğer ülkeler içerisindeki naylon kumaş fabrikalarını parasal yönden fonlamakla yetiniyor. Yani sermaye, iş gücünden daha fazla para kazandırıyor. Naylon kumaş üretiminin bu ülkeye (ABD) dönmesi pek olası değil. Son dönemlerde, bu kumaşın üretim hacmi yavaş yavaş azalmaktadır. Çin gibi nispeten ucuz iş gücü niteliğine sahip ülkeler bile artık polimer tekstil üretimini azaltmaya başladı.

Naylon Kumaşın Maliyeti Ne Kadardır?

Naylon kumaşın temel özelliklerinden birisi, çoğu kumaş türüne göre düşük üretim maliyetidir. Bu kumaş ilk geliştirildiğinde ipekten daha pahalı iken, fiyatı hızla düştü ve özellikle diğer kumaşlarla karıştırıldığında daha da ucuzladı.

Naylon Kumaş Fiyatları Nedir?

Fiyatlar kumaşın içeriğine bağlı olarak değişir fakat genel olarak naylon kumaş metresi ile 6 dolar arasındadır. Naylon kumaş satın almak istediğinizde web sitelerinden alışveriş yapabilirsiniz. Naylon kumaş üreticileri ürünlerini artık çoğunlukla sanal ortamda satışa sunmaktadır. Ülkemizde naylon kumaş en çok Bursa ilinde üretilmektedir. Kıyafet üretmek üzere naylon kumaş satın alacaksanız, önce sağlam bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü naylon kumaşlar aşırı toksin içeren ve aynı zamanda neredeyse hiç hava almayan bir kumaştır.

Naylon Kumaş Çeşitleri Nedir?

Üretimini yapacağınız ürün için naylon kumaşın uygun olduğuna karar verdiğinizde birçok farklı renk, desen ve çeşitte naylon kumaşla karşılaşacaksınız. Yeşil, siyah, kırmızı gibi farklı renklerde bulabileceğiniz gibi dantelli naylon kumaş, puantiyeli, delikli, kamuflaj desenli, parlak veya mat, ince veya kalın onlarca naylon kumaş türleri mevcuttur. 

1. Su Geçirmez Naylon Kumaş

Naylon kumaş orijinal yapısı nedeniyle pek su geçirgen bir kumaş değildir. Ancak üretim aşamasında farklı maddeler ile kaplanan kumaş tamamen su geçirmez hale getirilir. Bu tür kumaşlar çoğunlukla yağmurluk ve mont gibi ürünlerde kullanılırken (paraşüt kumaş) bir yandan da dalgıç kıyafetleri ve ekipmanları için kullanılmaktadır. 

Kirli Mavi Renk Soluk Naylon Su Geçirmeyen Kumaş Çeşitleri Nasıl Olur?

2. Yırtılmaz Naylon Kumaş

Dayanıklılığı farklı polimerler ile birleştirilerek arttırılmış çoğunlukla dış ortamlarda kullanmak için üretilmiş kumaş türüdür. 

3. Spandeks Naylon Kumaş

Spandex, kimyasal ismi ile poliüretan elastomer olarak bilinir. Lastiksi ve elastik özellik içeren ve kazandıran bir lif türüdür. Naylon kumaşların esneme kabiliyetini arttırmak için eklenebilir. Bu iki madde ile üretilen naylon kumaşlara spandeks naylon kumaş denir. 

Elastan Pvc Bayan Siyah Renk Yoga Seksi Pantolon Modelleri

Bazı diğer naylon kumaş türleri ise şunlardır;

  • Naylon dokumalı kumaş
  • Şerit naylon kumaş
  • Naylon file kumaş
  • Tafta naylon kumaş
  • Mikro naylon kumaş
  • Oxford naylon kumaş
  • d naylon kumaş
  • Naylon çuval kumaşı

Hangi Farklı Naylon Kumaş Türleri Vardır?

Hepsi “naylon” olarak adlandırılan lakin kimyasal olarak oldukça farklı polimer maddeler vardır. Bu tür kumaşların bazı örnekleri aşağıda verilmiştir:

Naylon 6,6

Bu polimer naylon formatı, ilk üretilen &#;tam sentetik&#; kumaşlardan birisidir. Hekzametilen diamin ile bir dikarboksilik asitin birleştirilmesiyle oluşturulur. Üretim süreçlerinde ortaya çıkan tuz kristalleri, tekstil lifleri oluşturmak için eritilebilir. Veyahutta saflaştırma amacıyla yeniden kristalleştirilebilir (rekristalizasyon).

Nylon Maddesi Nedir?

Naylon 6

Bu polimer çeşidi nadiren naylon kumaş türlerini üretmek için kullanılır. Ancak kumaş uygulamaları için genellikle naylon 6,6 kullanılır.

Naylon 46

Bu polimer tipi sadece Hollanda merkezli global bir şirket tarafından üretilir. Bu ürünün adı Stanyl adı altında pazarlanır. Bu polimer tipi, kumaş imalatında yaygın olarak kullanılmasa da, güçlü bir madde gerektiren ortamlarda dayanıklılığıyla bilinir. Genellikle şanzımanlar, frenler ve hava soğutma sistemleri gibi motor bileşenlerinde bulunur.

Naylon 46 Hammaddesi Stanyl Nedir?

Naylon

Bu polimer türü, üretim maliyetleri yüzünden kumaş yapma amaçlı kullanılmamaktadır. Sadece endüstriyel ve bilimsel uygulamalarda kullanılmaktadır.

Naylon 2-Naylon-6

Naylon 2-naylon-6, biyolojik olarak parçalanabilen bir polimerdir. Bu polimerlerin tümü, yoğuşma polimerizasyonu ile hazırlanır.

Halk Arasında Bilinen Naylon Kumaş Karışım İsimleri Nedir?

İlk keşfedildiği dönemlerde naylonun şu anki ismi literatürde henüz yoktu. Yurtdışında bir süre &#;nuron&#; ismi ile anıldı. Ancak bu isim pek tutmadı. Bu yüzden “nilon” olarak değiştirildi. Daha sonraları telaffuzu kolaylaştırmak için “I” harfi “y” ile değiştirildi. Ortaya Nylon ismi çıktı. İngilizce dilinde &#;nylon fabric&#; olarak geçmektedir. Türkçe literatüre ise &#;naylon kumaş&#; olarak geçmiştir.

Naylon kumaşın çıktığı ilk günlerde insanların naylon kumaşla ilgili kafaları karışıktı. Naylon ilk zamanlar “çelikten daha güçlü bir kumaş türü” olarak tanımlandı. İlk pazarlama çabalarına rağmen, naylonun ateşe ve yırtılmalara karşı oldukça hassas olduğu görüldü. Bu kumaşın nem emici özelliklerinin olmaması da bir problem konusu haline geldi. 

Naylon kumaş üreticileri, bu kumaşı diğer tekstil elyaflarıyla karıştırmaya başlamasaydı naylon kumaş fikri büyük ihtimalle başarısız bir girişim olarak kabul edilecekti. Naylon kumaş polyester, spandeks veya pamuk ile karıştırıldığında, bu kumaşın arzu edilen özelliklerinin korunduğu ve bunun yanında bu kumaşın birçok istenmeyen yönünün ortadan kaldırılabildiği keşfedildi. Bugünlerde çoğu naylon giysi çeşitli kumaşların karışımından oluşmaktadır.

Şimdi hep birlikte naylon kumaşların en bilindik formlarına göz atalım:

Naylon Viskon Kumaş

Sentetik naylon lifleri ile viskon kumaş liflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir karışım naylon kumaş türüdür. 

Naylon Kadife Kumaş

Kadife kumaşın birtakım niteliklerini taşıyan fakat naylon lifler kullanılarak üretilmiş karışım bir naylon kumaş türüdür. 

Açık Parlak Lacivert Naylon Velur Kadife Kumaş Fotoğrafı

Naylon Elastik Kumaş

Polimerli kumaş liflerine elastan yapılar eklenerek esneme yeteneği arttırılmış naylon kumaş çeşididir. 

Naylon Polyester Kumaş

Japon İmalatı %40 Polyester ve %60 Naylon Kumaş - Pembe Renk Örme Triko Kumaş

Naylon ve polyester kumaşlar ne kadar aynı kumaş türüymüş gibi kabul edilse de polyester kumaşlara naylon kumaş demek doğru değildir. Naylon kumaş tamamen sentetiktir, polyester kumaşta ise bitki kaynaklı lifler kullanılabilmektedir. Naylon polyester kumaş ise iki türün liflerinin belirli oranlarda karıştırılması ile oluşturulur. 

Naylon Pamuk Kumaş

Doğal pamuk ile lifleri ile naylonun karıştırılması ile oluşturulur. Pamuk kumaşın eşsiz özellikleri ile beraber gelen sentetik bir kumaş elde edilir. 

PVC Naylon Kumaş

Polivinilklorür bileşiği ile oluşturulmuş naylon kumaş türüdür. Doğaya en çok zarar veren maddelerden biridir.

Kalın Naylon Kumaş Muşamba Masa Örtüsü Su Geçirmez Leke Tutmaz

Naylon Jüt Kumaş

Jüt kumaşlar, kökeni bakımından bitkisel kaynaklıdır. Naylon lifleri ile birleştirilerek naylon jüt kumaş elde edilir. 

Naylon Kumaş Üretiminin Çevreye Etkisi Nedir?

Naylon kumaş üretiminin çevreye olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu kumaşın üretilmesinin çevreye zararlı etkilerinin başlıca nedenlerinden biri, üretiminde kullanılan hammaddedir. Naylon kumaşın diğer maddelerle yapılması mümkünken, çoğu naylon kumaş üreticisi fiyatı uygun olduğundan, ana bileşen kaynağı olarak ham petrol kullanır.

Fosil yakıtların hem edinilmesinin hem de kullanımının çevreye zararlı olduğu iyi bilinmektedir. Sondaj, kırma ve diğer petrol hasadı yöntemleri dünyadaki ekosistemler için çok zararlıdır. Bunun yanı sıra petrol ve alt ürünleri, sürdürülebilir bir kaynak değildir. Yani küresel petrol endüstrisini sürekli olarak genişletmek gerekir. Bu da çevre kirliliği anlamına gelir.

Naylon kumaş yapmak için de büyük miktarda enerji gerekmektedir. Üretim sonunda atık maddeler de beraberinde ortaya çıkar. Naylon kumaş liflerini soğutmak için yüksek miktarlarda su kullanılır. Su soğutma esnasında kirlenir. Zehirli su doğal olarak üretim lokasyonlarından buhar olarak hidrosfere taşınır. Çoğu naylon kumaş türünün ikincil bileşeni olan adipik asit üretiminde, atmosfere nitrözoksit salınır. Bu maddenin çevre sağlığı bakımından karbondioksitten yüzlerce kat daha zararlı olduğunu ortaya çıkaran bazı bilimsel araştırmalar mevcuttur.

Naylon Kumaş Sağlığa Zararlı mı Olumsuzluklar Nelerdir? Çevreye, Evlerimize, İnsanlara, Fabrikada Çalışan İşçilere ve Hayvanlara Etkileri Nedir?

Naylon Kumaş Geri Dönüşüm Süreçlerine Katılabilir mi?

Naylon kumaş tamamen sentetik olduğundan, bu madde biyolojik olarak parçalanmaz. Pamuk gibi diğer kumaşlar birkaç on yıl içinde biyolojik olarak parçalanabilirken, polimer kumaşlar doğada yüzlerce yıl kalmaktadır. Neyse ki, bu kumaşın bazı biçimleri geri dönüştürülebilir özellikte üretilmektedir. Ancak günümüz teknolojisinde atık yönetimi hizmetleri bu maddenin tümünü geri dönüştürememektedir.

İmalat işlemi sırasında polimer kumaşların neden olduğu zararlı etkileri azaltmanın bir yolu şimdilik yoktur. Bu kumaşların çevreye zarar vermesini önlemenin tek yolu onları uygun şekilde imha etmektir. Ayrıca, nerede ve nasıl yapıldığına bağlı olarak, bazı polimer kumaşlar tekrardan giysiye dönüştürülebilir. Tüketiciler için hafif miktarda toksik madde içerebileceğini de akılda tutmak gerekmektedir.

Naylon Kumaş Üretiminde &#;Doğaya Uygun Sertifikası&#; Nedir?

Naylonun kalitesini belirlemek için yapılabilecek çok sayıda farklı kimyasal test türü varken, bu madde için herhangi bir sertifika bulunmamaktadır. Bu tekstil tamamen sentetik olduğundan, onu doğal veya organik olarak belgelemek imkansızdır.

Naylon Kumaş Boyanır mı?

Evet. Naylon kumaş boyanabilen bir kumaş türüdür. 

Naylon Kumaş Nasıl Boyanır?

Doğru ve başarılı bir boyama süreci bilinmesi gereken bazı önemli faktörler vardır. Bu boyama işlemleri fabrika teknolojisi altında gerçekleştirilmektedir. Evde yapılamaz!

Termofiksaj

Termofixaj işlemi , en sabitleme,şekil stabilliği ve boyut değişmezliği sağlamak için yapılır. Termofixaj işlemi naylon kumaşlarda ön terbiye amacıyla yapılabilir. Diğer sentetik kumaş türlerinde de olduğu gibi naylon liflerindede termofiksaj camlaşma noktasının üzerindeki sıcaklıklarda yapılabilir.

Haşıl Sökme ve Ön Yıkama İşlemleri

Dokuma naylon kumaşlarda çözgü ipliklerinde genellikle poliakrilat bazlı ya da polivinilalkol veya bu iki haşıl cinsinin karışımı bulunabilir. Haşıl cinsinin ne olduğunu laboratuvar analizleri sonucu belirlenebilir. Haşıl içermeyen kumaşlarda ön yıkama yapmak yeterli gelecektir. Yaklaşık 70 ila 80 derecelerde ortalama dakika boyunca bir ön işlem yapılır. 

Sıra boyama işlemine geldiğinde ise naylon kumaş boyama prosesi şu şekildedir; &#;Naylon kumaş lifleri anyonik yapıdaki boyayıcı maddeler ile renklendirilmektedir.&#;

Su Geçirmez Naylon Kumaş Boyama Yapılmış Modelleri (Turkuaz, Beyaz, Siyah, Lacivert, Mor, Gri Renk)

Naylon kumaş boyaları ise şunlardır;

  • Asit boyarmaddeleri
  • Metal kompleks boyarmaddeleri
  • Direk boyarmaddeleri
  • Reaktif boyarmaddeleri
  • Krom boyarmaddeleri
  • Dispers boyarmaddeleri
  • Boyamad

Yukarıda yer alan yazılarda naylon kumaşlar hakkında teknik ve temel bilgileri verdiğimize göre, şimdi aşağıda En Çok Sorulan Sorulara cevap arayalım.

Naylon Kumaş Esner mi? &#; Naylon Kumaş Esnek midir?

Evet, naylon kumaş esnek bir kumaştır. Spandeks (likralı) naylon kumaşların elastikiyeti daha yüksektir. Likralı naylon kumaş fiyatları, likrasız naylon kumaş fiyatlarına göre daha yüksektir.

Spandeks Esnek Lycra Nylon Kumaş Mikroskobik Görünümü - Üstte Polimer Bağlantıları, Altta Elastan Maddesinin Birleşimi

Naylon Kumaş Terletir mi?

Naylon kumaş hava geçirgenliği düşük bir kumaştır. Bu nedenle terletir. Örneğin, bazı sporcular definasyon diyeti dönemlerinde vücuttaki suyu atmak için naylon kumaş eşofman takımı giyerek yoğun antrenman yaparlar. Böylelikle hızlı bir şekilde terleyip vücutlarından fazla suyu atarlar.

Naylon Kumaş Nasıl Ütülenir?

Naylon kumaş kolay kırışmayan ve ütülenmesi pek tercih edilmeyen bir kumaş türüdür. Bu tür bir kumaşınız varsa düşük ısıda ve buhar ile ütü yapmanız önerilir. 

Naylon Kumaş Nasıl Temizlenir?

Naylon kumaş çamaşır makineleri veya elde kolaylıkla temizlenebilen bir kumaştır. Orta derecelerde su ısılarında bir miktar deterjan ile kolayca temizleyebilirsiniz. 

Naylon Kumaş Çeker mi?

derece su sıcaklığında yıkanan naylon kumaşlarda çekme gözlenmez. Ancak daha yüksek ısılarda çeker. 

Naylon Kumaş Kokusu Nasıl Giderilir?

Açık havada beklettiğiniz veya bir ön yıkamadan geçirdiğiniz kumaşın kokusu geçecektir.  

Kumaşın Naylon Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Naylon kumaş çok kolay tutuşan bir maddedir. Naylon olduğu buradan anlaşılabileceği gibi dokusundan da anlaşılabilir. Bu kumaş yanarken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü cildinize plastik benzeri yüksek sıcaklıkta partiküller dökülebilir.

Naylon Kumaş Sağlıklı mı?

Bu kumaş tamamen sentetik ve kimyasal bir kumaştır. Sağlık açısından iyi olan kumaşlar ise hayvan veya bitki lifleri kullanılarak üretilen kumaşlardır. Bu bakımdan doğal liflerle karıştırılmış naylon kumaşlar veya tamamiyle doğal liflerden elde edilen kumaşlar % naylon kumaştan daha sağlıklıdır. 

Naylon Kumaşın Zararları Nelerdir?

  • Statik elektrik taşırlar.
  • Kolay yanarlar. 
  • Nem emme yetenekleri çok düşüktür. 
  • Çevrede çözünmez, dolayısıyla doğaya zarar verirler. 
  • Giyim sektöründe kullanıldığında vücutla temas eden bölgelerde rahatsızlık verir.

Naylon Kumaş Nasıl Dikilir?

Naylon kumaşla işlem yapmak istediğinizde naylon kumaş yapıştırıcı kullanabilir veya dikiş makinesi ile kolaylıkla dikiş sağlayabilirsiniz. 

Siyah Paraşüt Kumaş Şişme Kaz Tüyü Mont Kaban (Solda), Sarı Renk İnce Naylon Kumaş (Sağda)

Evde Naylon Kumaş Boyama Nasıl Yapılır?

Ürünü satın aldığınız naylon örme veya dokuma kumaş imalatı yapan firmalar ile bu konuyu görüşmeniz gerekmektedir. Her kumaşın kendine has boya tutma özellikleri mevcuttur. Normal şartlar altında sentetik polyester kumaş boyası işinizi görecektir.

Naylon Kumaş Gtip Nedir?

Naylon kumaşın Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu, ()&#;dır. Bu konu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı, Gümrük Genel Müdürlüğü aracılığıyla net bilgi almak istiyorsanız >> Naylon Kumaş GTİP / Fasıl

Sizlerle birlikte bu yazımızda Naylon kumaş nasıl olur? Naylon kumaş ne demek? gibi birçok soruya yanıt aradık. Siz de naylon kumaşlar hakkındaki yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıya yazabilirsiniz.

Pamuklu Tişört Nasıl Anlaşılır?

Seçtiğiniz tişörtün kumaşının pamuklu olup olmadığını anlamanın birkaç yolu bulunur. Fakat denemden hemen önce tişört etiketinde yer alan bilgi kısmına göz atmalısınız. Etiketlerde genellikle tişörtün üretildiği kumaş türüne dair bilgiler yer alır. Bu bilgilerden faydalanarak tişörtünüzün pamuklu kumaştan üretilip üretilmediğini kolayca anlayabilirsiniz. Eğer etikette herhangi bir bilgi bulunmuyorsa veya etikette pamuklu olduğu belirtilmiş olmasına rağmen şüpheleriniz varsa, evde deneyebileceğiniz ilk yöntem yakma yöntemidir. Tişörtünüzün herhangi bir yerinden alacağınız küçük bir iplik parçasını çakmak yardımıyla yakarak, kokusunu kontrol edebilirsiniz. Yanmış kağıt kokusunun yanı sıra gri bir kül görüyorsanız, bu pamuktan kaynaklanmaktadır ve elinizde tuttuğunuz tişört pamuklu kumaştan üretilmiştir.

Pamuklu tişört esneme yapar mı

Pamuklu Tişört Esneme Yapar Mı?

Pamuk esnek, dayanıklı bir bitkidir. Pamuktan üretilen kumaşlar da esnek bir yapıya sahiptir. Fakat pamuklu kumaştan üretilen giyim ürünleri, sık dokunduğu takdirde iplik esneme yapsa dahi tişörtünüzün kumaş dokusu bozulmayacaktır. Seyrek dokunmuş pamuklu kumaş, esneme payının çok daha fazla olduğu anlamını taşımaktadır. Günümüzde tişört, elbise, pantolon gibi giyim ürünlerinde pamuklu kumaşın yanı sıra viscon, polyester gibi kumaşlar da kullanılır. Bu kumaşlar kıyafetlere daha geniş bir esneme payı kazandırırlar. Sık sık aynı yerden esnetilen tişörtlerde, bir süre sonra iz oluşum göze çarpar.

% Pamuklu Kumaş Sağlıklı Mıdır?

Basic Beyaz Kadın TshirtPamuk, tüm dünyada en sağlıklı kabul edilen tekstil malzemesidir. Ciltle teması yumuşak biçimde gerçekleşen pamuk, deriye herhangi bir zarar vermez. Aksine cildin yumuşak bir şekilde sarılmasını sağlayarak sizi en sağlıklı şekilde giyinmeye yönlendirir. Özellikle bebek giyiminde % pamuklu kumaştan üretilen giyim ürünleri tercih edilmelidir. Farklı kumaş türlerinin alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği bilinmektedir. Bu reaksiyonlar yetişkinlerde de görülebilir. Cilt özelliklerinizi tanıyarak seçeceğiniz tişört ve benzeri giyim ürünlerinde doğru kumaş tercihi yapmak sağlığınız açısından oldukça kritiktir. Çünkü çoğu zaman yetişkinler için üretilen giyim ürünlerinde pamuklu kumaşlara ek olarak farklı kumaş türlerine de yer verilmektedir.

% pamuklu  Basic Beyaz Kadın Tshirt model ürünümüzü satın almak için tıklayın. 

Pamuklu Tişörtler Serin Tutar Mı?

Basic Vişne Kadın TshirtPamuklu kumaş, en sık yaz aylarında tercih edilir. Bunun sebebi pamuğun nemi hapsetme kapasitesinin yüksek olması ve terlemeye izin vermemesidir. Bir başka neden ise dokuma tekniği sebebiyle, giyilen pamuklu ürünlerin ısıyı dışarı aktarması ve serin tutmasıdır.

% pamuklu Basic Vişne Kadın Tshirt model ürünümüzü satın almak için tıklayın. 

Paylaş:

Eski yazılar Yeni yazılar

Polyester Kumaş Esner mi?

Polyester kumaş esner mi karşımıza en çok çıkan sorulardan birisidir. Polyester kumaş çok tercih edilen kumaş türlerinden birisidir ve günlük hayatımızda kullandığımız birçok ürünün ana maddesi ise polyesterdir. Giysi yapımında kullanılan polyester kumaşların birçok farklı özelliği vardır ve oldukça dayanıklı kumaş türleri arasında yer almaktadır.

Polyester kumaşın diğer kumaşlardan farkı doğal değil fabrika üretimi bir kumaş olmasıdır. Çoğu kişi uzun süre kullanım için esnemeyen bir kumaş tercih edebilir. Polyester kumaş ise çok fazla esneyen bir yapıya sahip değildir, bu nedenle dirençli bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Polyester kumaşın esnek yapısı ancak ürünün nefes alabileceği boyuttadır.

Polyester kumaşlar ısıya karşı da çok dayanıklı olduğu için en çok tercih edilen kumaş türlerinden birisidir.

Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

Polyester kumaş doğal ürünlerden elde edilmiş değil, fabrikada özel olarak üretilen bir kumaş türüdür. Günümüzde birçok ürün polyester kumaştan elde edilmekte ve kullanılmaktadır. Birçok farklı özelliği bulunan polyester kumaşların bilinmesi gereken özellikleri arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Polyester kumaşın ham maddesi olarak petrol ürünleri ile taş kömürü kullanılmaktadır. Polyester kumaş özel fabrikalarda üretilen bir kumaş türüdür.
  • Polyester kumaşın bir diğer özelliği ise her giysi üretiminde kullanıma uygun yapısıdır. İçinde lif barındıran polyester kumaş birçok ürünün ve giysinin yapımında kullanılan bir maddedir.
  • Polyester kumaş giysi yapımında tek başına kullanılsa da diğer ürünler ile de kullanımı mümkündür. Özellikle yün, pamuk ve keten gibi doğal ürünler ile birlikte kullanılabilen polyester kumaştan yeni ürünler elde edilebilmektedir.
  • Polyester kumaş çok kullanışlı bir kumaş türüdür. Bu kumaşı hem ıslak hem de kuru olarak uzun yıllar kullanmak mümkündür.
  • Polyester kumaş tekstil dünyasında dakron ve terilen gibi isimler ile birlikte de anılmaktadır.
  • Polyester kumaş ısının yanında ışığa karşı duyarlı yapısı ile de dikkat çeken bir üründür.
  • Polyester kumaşın en çok kullanım alanlarından birisi gömlek üretimidir. Bunun en büyük sebebi ise polyester kumaşın kırışmaya karşı olan dirençli yapısıdır. Gömlek yapımında polyester kumaşın yanı sıra keten ve yün de kullanılmaktadır.
  • Polyester kumaşın diğer bir özelliği ise bakterilere karşı direnç göstermesi ve insan sağlığını bakterilere karşı korumasıdır.
  • Polyester kumaşı temizlemek için çamaşır makinesinde yıkamak mümkündür. Bu özellikleri sayesinde günlük kullanıma çok uygun bir yapısı bulunmaktadır.

Polyester Kumaş Hangi Ürünlerde Kullanılır?

Polyester kumaş günümüzde birçok ürünün yapımında kullanılabilmektedir. Kırışma karşıtı olduğu için gömlek yapımında tercih edilen polyester kumaşlar, elbise ve etek astarı ile yastık kılıfı yapımında da çok tercih edilen bir kumaş türüdür.

polyester kumaşpolyester kumaşın özellikleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası