bebekler ne zaman incir yer / İncir | Gurme Bebek

Bebekler Ne Zaman Incir Yer

bebekler ne zaman incir yer

Faydalar&#; 
 
&#;ncirin içinde tryptophan adl&#; bir madde var. Bir çe&#;it amino asit. Uykuyu destekle&#;idi biliniyor. 
&#;ncirin içinde güçlü antioksidanlar olan flavonoid ve polyphenol de var. 
 
Kuru incir, taze olanlara göre daha yüksek oranda &#;eker bar&#;nd&#;r&#;yor. Ve gurmelerinize enerji veriyor. Ayr&#;ca k&#;&#; aylar&#;nda vücudun direncini artt&#;r&#;r,  pek çok sa&#;l&#;k sorununa kar&#;&#; güç ve dayan&#;kl&#;l&#;k kazand&#;r&#;r. 
 
Tüm bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda incir iyi bir glükoz kayna&#;&#;. &#;nsan beyni sadece glükoz kullanabiliyor. &#;ncirdeki &#;ekerin büyük bir bölümü de glükoz ve fruktoz. Glükoz do&#;rudan kana kar&#;&#;&#;r. Ama tabii ne demi&#; atalar&#;m&#;z “Her &#;eyin fazlas&#; zarar”. Gurmenize çok fazla incir vermemenizde de fayda var. Malum çok &#;ekerli. 
 
E&#;er gurmenize kuru incir verecekseniz, önceden suda &#;slat&#;n. Yumu&#;ak bir hale gelince kullan&#;n. &#;ncirli tarifler için t&#;klay&#;n.
 
Uyar&#; 

&#;ncir diüretik bir meyve (idrar söktürücü) . Gurmeniz ishalse su kayb&#;n&#; art&#;rmamak için vermeden önce doktorunuza sorun. Ama kab&#;zken kullanabilirsiniz.  

Kuru incir al&#;rken çok dikkat etmek gerekiyor.  Küflü kuru üncirlerde bulunan mikotoksinler risk yaratabiliyor. Kanserojen olan miktoksinler küflerin yan ürünleri. Küfler &#;s&#;l i&#;lemle öldürülebilirler ama mikotoksinler bertaraf edilemiyorlar. Yani küften kurtulsak bile mikotoksinden kurtulu&#; yok. Bir de küfün tad&#; vard&#;r miktoksinler ise ancak laboratuar ortam&#;nda tespit edilirler. Bu yüzden en ba&#;ta ürünlerde küf olu&#;umunu engellemek gerekiyor. Bu durum da laboratuarlar&#; ile ürünlerini kontrol eden ve özellikle ihracat yapan firmalar&#;n ürünlerini tüketmeyi gerektiriyor. Aç&#;kta sat&#;lan, &#;üpheli kuru incirleri tüketmeden önce çok dikkatli olmak gerekiyor.

gram kuru incirde; 

Omega 6 mg 
A vitamini 10 Iu 
C vitamini mg 
K vitamini mcg 
Folat 9 mcg 
Kalsiyum mg 
Demir 2 mg 
Magnezyum 68 mg 
Fosfor 67 mg 
Potasyum mg 
Sodyum 10 mg 

Bebeklere Hangi Meyveler Verilmeli?

İlk 6 ay anne sütü alan bebekler, 6. aydan sonra ek gıdalara başlarlar. Bu süreçte meyvelerde yer alır. Bebeğin gelişmekte olan sindirim sistemini zorlamayacak ve alerjik reaksiyon geliştirmeyecek meyvelerin tercih edilmesi gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal bebekler için hangi meyvelerin uygun olduğu konusunda bilgiler veriyor.  

Meyveler doğal şeker kaynağı, kolay sindirilen, açlığı bastıran besinlerdir. Ana öğünden çok ara besin olarak kabul edilir.

İlk Meyveler Hangileri?

Bebeklere ilk başlanacak meyveler basit, alerjik özelliği olmayan, sindirimi kolay meyveler olmalıdır. İlk başlanacak meyveler mevsimine göre elma, şeftali ya da armut olabilir. Meyve seçiminde mevsime uygun meyve ile başlanması önemlidir.

Meyve püresine tercihen sabah öğle arası saat gibi başlanır.

Bol suda, iyi yıkanmış, kabukları soyulmuş ve cam rendeden geçirilmiş  bir dilim meyve püresi ile başlanır, günler içerisinde dilim miktarı artırılır, kabaca günün sonunda bebek orta boy bir meyveyi yiyecek hale gelir. Alerji ve mide-barsak sisteminde problem yaşandığında o meyve kesilir, ay sonra tekrar denenebilir.

Meyve pürelerine şeker, pekmez eklenmemelidir. Meyve yemekte zorluk çeken bebeklerde meyveler yoğurt içinde verilebilir.

Hangi Meyve, Nasıl Etkiler?

Çilek, kivi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar 1 yaşından önce verilmemelidir.

Mandalina ve portakal, midede yanma ve gaz problemlerine neden olabileceğinden aylardan sonra verilebilir. Kabızlık problemi olan bebeklerde muz kabızlığı daha da arttırabileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalı, kabız olan bebeklerde barsak hareketlerini arttırıcı özelliği olan üzüm, kayısı, armut gibi meyveler, meyve suyu halinden çok posalı şekilleriyle tüketilmelidir.

Meyve Suyuna Dikkat!

Meyve suları kan şekerinde ani yükselme ile şeker metabolizmasında dengesizliğe neden olabileceğinden ve diş çürüklerini artırabileceğinden, çocukların meyve suyundan çok meyvenin kendisini tüketmeleri önerilir.

1 Yaşından Sonra Hangi Meyve?

1 yaşından sonra çocukların ellerine büyüklerin kontrolünde olmak şartıyla dilim meyveler, yaşlarından sonra da kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı) verilebilir.

Kek yapımında kuru meyveler kullanmak lezzetini arttıracak, tatlı ve pastaları taze meyvelerle renklendirmek ve şekillendirmek çocuklarınızın iştahını açacaktır.

 

ÖRNEK MEYVELİ ÖĞÜNLER

 

Muzlu pirinç unu muhallebisi

ml su

ml süt

3 tatlı kaşığı pirinçunu

1 tatlı kaşığı esmer şeker ya da pekmez

yarım muz (ya da 1 adet yerli muz)

ocakta pişirilir, ocaktan indirdikten sonra içine muz seafoodplus.info süt karışımı yerine formül mama ile de hazırlanabilir.

 

 

Kuru meyveli yulaf ezmesi(1yaş üzeri için)

yemek kaşığı yulaf ezmesi

ml süt

kuru meyveler (2 adet kuru kayısı, 1 adet incir, 1yemek kaşığı kuru üzüm)

2tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz

akşamdan azıcık süt içinde bekletilen ve yumuşaması sağlanan kuru meyveler blender ile iyice ezilir. Yulaf ezmesi ve süt  kaynatılır ve ocaktan indirildikten sonra kapağı kapanarak dakika demlenmesi sağlanıseafoodplus.info, kuru meyve karışımı eklenir.

 

Meyveli krep (yaş üzeri için)

2 yumurta

1 su bardağı süt

aldığı kadar un

küçük küçük doğranmış küp meyve karışımı (armut, muz, kayısı, şeftali, elma)

ince çekilmiş ceviz

yumurta ve süt karışımına boza kıvamına gelinceye kadar un eklenir, karışım yağsız tavada önü arkası pişirilerek krep hazırlanmış olur.

Krep içine taze meyvelerden oluşan karışım konur, üzerine ceviz serpilir, isteğe bağlı bal ya da pekmez ile de tatlandırılabilir. Dürüm haline getirildikten sonra bıçak yardımıyla ince kesilerek servis yapılır.

 

İncir Bebeklere Hangi Ayda Verilir, Bebekte Gaz Ve İshal Yaparmı?

İncir, yaz aylarının en sevilen ve en sağlıklı meyveleri arasında yer alır. B6, A vitami, K vitamini, thiamin, pantotenik asit gibi pek çok vitamin ve mineral içerir.

Bu kadar faydalı bir meyve olan incir maalesef bazı yetişkinlerde ve bebeklerde gaz ve ishal gibi mide bağırsak sorunlarına neden olabilmektedir.

Sual: Bebeğim 6 aylık incir verebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan'ın cevabı: (İncir, bal ve çilek, bebeklere 1 yaşından sonra verilmelidir.)

Sual: Bebeğim 10 aylık, taze incir yedirebilir miyim?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kara'nın cevabı: (İncir, içerdiği çekirdeklerinden dolayı bebeklerin zor yedikleri bir gıdadır. Ancak bebeğiniz yemek istiyorsa verebilirsiniz.)

İncirin gaz ve ishal yapma nedenleri nelerdir?

İncir alerjisi

İncir alerjisi, incirde bulunan bir maddeyi bağışıklık sistemimizin düşman olarak algılayıp onunla savaşmasıyla, vücuda kabul etmek istememesiyle meydana gelir. Bunun sonucunda incir yediğinizde hapşırma, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, karın ağrısı, gaz sancısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, ciltte kaşıntı, elde, ayakta, yüzde şişme gibi belirtilerle karşılaşırsınız. İncir alerjisinin belli bir tedavisi yoktur, incirden uzak durmalısınız. Doktorunuz antihistaminik ilaç reçete edebilir.

Aşırı incir tüketimi

Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr., erkeklerde ise 38 gramdır. Lifli yiyecekler bağırsakların düzenli işlemesini sağlayıp kişiyi kabızlıktan ve diğer gastronemiyel sağlık sorunlarından korur. Meyvelerin ishal yapma durumu içerdiği lif oranına ve ne kadar yediğinize bağlı olarak değişir. Tüketiminde aşırıya kaçmadığınız sürece elma, kayısı, incir, mango, portakal, armut, erik, çilek ve ahududu gibi lif oranı yüksek meyveler genellikle ishal yapmaz. Ancak ihtiyacınızın çok üstünde lifli gıda alımında ishal ve gaz gibi mide bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz.

Fruktoz içeren meyveler gaz yapabilir

Uzmanlar, şeker fruktozu içeren gıdaların gaza ve gaz sancılarına neden olabileceğini bildiriyor. İncir, armut, hurma, kuru üzüm, erik, üzüm, ananas, elma ve muz, fruktoz içeriği yüksek olan meyvelerdendir.

Karbonhidratlı meyveler

İncir dahil tüm meyveler içeriğindeki karbonhidrattan dolayı bağırsaklarda iyi sindirilemediğinden gaza neden olabilirler. Karbonhidrat, fruktoz ve lif içeriği yüksek yiyeceklerin gaz yapma olasılığı daha yüksektir.

Not: Yukarıdaki cevaplarda şahsa münhasırdır, soran kişileri bağlar. Doktorunuza danışmadan bebeğinize incir vermeye başlamayın.

Haşlanmış Patates İshale İyi Gelirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Domates Gaz Yaparmı, Domatesin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir? Tıklayınız

Yoğurt Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Nohut Ve Leblebi Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir