sadece tuzla turşu yapımı / Sadece bir günde hazır: Çabuk turşu tarifi - Azınlıkça

Sadece Tuzla Turşu Yapımı

sadece tuzla turşu yapımı

    Kış hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, turşu malzemeleri de mutfaklarda yerini yavaş yavaş alıyor. Hazır turşular yerine ev yapımı turşular tercih etmenizde fayda var. Hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olan ev turşusunun hazırlanması için neler gerekli, iyi bir turşu için püf noktalar neler, turşu suyunu zararlı mı, gelin birlikte bir göz atalım;

    Turşu kurmak için sonbahar en ideal zamandır. Ancak havaların serinlemesini beklemelisiniz, sıcak sonbahar günlerinde kurulan turşular olgunlaşmadan bozulabilir. Havalar serinlesin diye çok da geç kalmayın, ekim ayından sonra bazı sebzeleri bulamayabilirsiniz.

Peki neden ev turşusu?

* Hazır turşulara kimyasallar eklenerek raf ömrü artırılır.

* Koruyucu ve katkı maddesi içerir. Ev yapımı turşuda kullanacağınız sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması ve bozulmaması için yeterlidir. Önemli olan doğru şekilde ve miktarlarda kullanmaktır.

* Sirke maliyetli olduğu için hazır turşularda tercih edilmez, bunun yerine asitlik sağlayan kimyasal maddeler kullanılır. Sebzelerin taze ve daha güzel gözükmesini sağlamak için asitlik sağlayan maddeler yüksek miktarda eklenir ve buda vücutta asiditeyi artırır.

* Hazır turşuda sarımsak hem maliyeti hem de iş yükünü artırdığı için çok az kullanılır.

* Turşuların kurulduğu su şebeke suyudur.

* Sanayi tipi turşuların besin değeri ev yapımı turşuya göre çok daha düşüktür.

 PÜF NOKTALAR

1. İlk olarak turşu kuracağınız kabı seçmelisiniz. En az ,5 kilogram sebzeye ve 5 litrelik bir kavanoza ihtiyacınız olacak. Daha az ya da fazla yapmak tamamen size kalmış. Pet şişe çoğu kişi tarafından kullanılsa da tuz, sirke gibi ürünler beklerken plastikle reaksiyona girebilir. Burada önemli olan cam şişe tercih etmeniz. Cam şişelerin ağzının ise tam olarak kapanmasına dikkat edin.

2. Turşu suyunu çeşme suyuyla değil, içme suyundan hazırlayın. İçme suyunu da turşuya eklenmeden önce kaynatıp bir gün beklettikten sonra kullanın. Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir.

3. Turşu yapmanın temel kurallarından birisi sofralık tuz değil kaya tuzu kullanmaktır. Tuz lezzet vermesinin haricinde bakteri üremesini de önler. Böylece turşuların daha uzun süre dayanıklı olmasını sağlar. Kaya tuzu daha zor erir ve erken bozulmayı önler. Tuz ilavesini ise fazla yüksek tutmanız, ödeme neden olabilir. O nedenle ölçülü tuz eklemek sağlıklı turşular hazırlamanın en büyük püf noktasıdır. İlk başta tuzu az gelse bile 1 hafta sonra turşunuzun suyunu tadıp, biraz daha ekleyebilirsiniz. 5 kiloluk kavanozlar için 2 çay bardağı kaya tuzu yeterli olacaktır.

funduszeue.info mi limon suyu mu derseniz, daha iyi bir turşu için biz sirke diyoruz. Sirke turşuya lezzet verdiği gibi asidik özelliğiyle bakteri ve küf mantarlarının üremesini engeller ve sebzelerin tazeliğini uzun süre korumasını sağlar. İyi kalitede bir üzüm sirkesi turşunuzun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Mide hassasiyeti olanlar sirke yerine tabii ki limon suyu kullanabilir ya da az oranda üzüm sirkesini limon tuzuyla destekleyebilirsiniz. Sulandırılmamış, keskin ve kaliteli bir sirke kullanıyorsanız su miktarının 1/3’ü kadar sirke yeterli olacaktır.

5. Seçeceğiniz sebzeler taze ve sağlam olmalıdır. Fazla olgunlaşmış ya da ezik sebzeleri turşu yapımında kullanmayın. Mümkünse fasulyeler kılçıksız ve taneleri belirginleşmemiş, patlıcanlar ufak boylarda ve çekirdeksiz, kırmızı biberler etli ve diri, lahanalar sıkı, salatalıklar ufak boyda ve taze olmalıdıfunduszeue.infoer ufak boyda henüz tatlanmayanlardan seçilmelidir. Domatesleri ise ham veya yarı olgun tercih edebilirsiniz.

6. Turşunuzu lezzetlendirmek için bazı yardımcı malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunlar maydonoz, kereviz sapı ve yaprağı, sarımsak, havuç, nohut, defne yaprağı, karanfil, tarçın, hardal tohumu, nane ve asma yaprağı gibi besinlerdir. Sarımsak ve maydonoz turşunun olmazsa olmazlarıdır, nohut ise turşunun çabuk mayalanmasını sağladığı için kavanozun dibine atılabilir. Diğerlerini ise damak zevkinize göre turşunuza ilave edebilirsiniz.

Evet Sıra Geldi Turşu Yapımına…

funduszeue.info Aşaması

Turşu, pişirilmeden hazırlanan ve uzun süre bekleyen bir yiyecek olduğu için olduğu için temizlik konusuna daha büyük özen göstermemiz gerekir. Eğer sebzeler iyi yıkanmaz, hazırlık aşamasında yeterince titiz davranılmazsa kalan bakteri ve mantarlar turşunun tutmamasına, sebzelerin turşu olamadan bozulmasına neden olur. Bu nedenle önce turşuyu hazırlayacağınız alanı iyice temizleyin. Daha sonra turşu kuracağınız kabı iyice yıkayın ve kurulayın. Sebzelerinizde herhangi bir çürük olup olmadığını kontrol edin, ezikleri çıkarın temizlenmiş geniş bir kap içinde suda bekletin. Toz ve çamurdan arındırdıktan sonra kez temiz su ile iyice yıkayıp kurulayın.

2. Sebzeleri hazırlama

     Tüm sebzeler kaynar suda birkaç dakika bekletilebileceği gibi, çiğden de kullanılabilir. Özellikle havuç ve karnabahar çiğ konmalıdır. Fasulye ise mutlaka kaynamakta olan suya birkaç dakikalığına atılmalı, rengi dönene dek bekletilmelidir. Beyaz lahanaları aynı fasulye gibi birkaç dakika kaynamış suya atıp alabilirsiniz.Kırmızı lahana kullanacaksanız ise iyice kıyıp tuzla ovduktan sonra turşunun içine eklemeniz gerekiyor.

    Sebzeleri doğramak turşunun lezzetini artırır. Yerken çatalınıza nasıl gelmesini istiyorsanız o şekilde doğrayabilirsiniz. Ama bu konuda tercihi size bırakıyoruz. Dilerseniz doğramadan da hazırlayabilirsiniz. Salatalık ve turşuların uçlarını kopartın. Biberlerin tepesini kırın. Kelek ve havuçları soyup doğrayın, hatta daha güzel görünsün derseniz havuçları ince ince dilimleyebilirsiniz. Acur, salatalık, domates, kelekleri doğramadan koyacaksanız mutlaka birkaç yerinden delik açın.

    Maydonoz, dereotu, kereviz saplarını bütün olarak koyabileceğiniz gibi elinizle parçalayarak da ekleyebiirsiniz. Kavanozun dibine bir miktarını yerleştirin, bir miktarını da üzerine koymak için ayırın. Bir yanda da sarımsakları sıcak suya atın, 5 dakika beklettikten sonra soyun. İster bütün halde ister ikiye üçe bölünmüş şekilde kullanabilirsiniz.

funduszeue.infozlara Doldurma

* Avuç içi kadar nohutu kavanozun dibine serpin.

* Kavanozlarda aralarda boşluk bırakmamaya çalışarak eklemek istediğiniz sebzeleri kavanoza dizin. Kavanozda üstten 2 parmak boşluk kalana kadar bütün sebzeleri sıkıştırarak devam edin. En üst kısma maydonoz ve sarımsakları ekleyin.

* En son aşama olarak yukarıda belirttiğimiz miktarlarda tuz ve sirke ayarını turşunuz için yapın. Kaya tuzunu suda kaynatıp soğutun ve sirkeyi de içine ekleyerek kavanozlara ekleyin.

Turşunuz artık hazır…

         Turşunun olgunlaşması için yaklaşık hafta kadar beklemeniz gerekir. Ama süre sizin saklama koşullarınıza göre değişebilir. Güneş görmeyen bir yerde dereceyi geçmeyecek şekilde muhafaza edebilirsiniz. Turşunun ağzını sürekli açmak turşunun bozulmasına neden olabilir. Onun için 10 günde sonra tadına bakıp tekrar kapatın. Turşunuz olgunlaştıktan sonra isterseniz suyunu da tüketebilirsiniz. Sadece su seviyesinin sebze seviyesinin altına düşmemesine dikkat edin. Eğer sebze miktarı azaldıysa su halen bozulmamışsa içine istediğiniz sebzeleri ekleyebilirsiniz. Onlarda bir süre sonra turşuya dönüşecektir. Ya da turşu suyunu çok seven biriyseniz turşunuz olduktan sonra içindeki suyun hepsini alabilirsiniz. Aldığınız turşu suyunu buzdolabında saklayarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Kavanozun içine ise yeniden tuz- sirke-su karışımını hazırlayıp eklemelisiniz. İkinci kez ekleyeceğiniz su için önceki kadar tuz ve sirke kullanmanıza gerek yok, ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.

Turşu suyunun yararları neler?

Tüketmeli miyiz?

    Turşu suyunun vücuda sağladığı yararları biliyor musunuz? Aslında her gün turşu suyu içebilir, ve vücudunuza sağladığı yararları siz de kendinizde görebilirsiniz. Son yapılan çalışmalar turşu suyunun vücuda oldukça yararlı olduğunu göfunduszeue.info nedir bu faydalar ?

* Turşu suyu vücuttaki elektrolit kaybını dengeliyor.

* Bağırsaklar için oldukça yararlı olan probiyotiklerden zengin bir içecek.

* Turşu suyu son zamanlarda tedavi amaçlı da kullanılıyor. Krampları azaltıyor.

* Regl döneminde sancı ve kramplarınız oluyorsa yada uzun süreli koşu veya egzersiz yaptıktan sonra kramp yada kas sancısı çekiyorsanız turşu suyu içmeyi deneyin. Etkisini kısa sürede göreceksiniz.

* Alkolün etkilerini azaltıyor. Alkol vücuttan su ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da ertesi gün sizi halsiz bırakır ve baş dönmesi, mide bulantısına neden olabilir . Bu kayıpları yerine koymak için 1 bardak turşu suyu tüketebilirsiniz.

* Mide yanmasını azaltıyor. Sirkeli bir suyun mide yanmasına iyi geldiğini söylemek garip gelebilir, ama yudum alınan turşu suyunun mide yanması ve ekşimesine iyi geldiği görülmüştür.

* Egzersiz performansını artıyor. Uzmanlar egzersiz sırasında kaybolan elektrolitlerin, egzersiz öncesi içilen turşu suyuyla yerine konulabileceğini düşünüyorlar. Buda egzersiz sırasında halsiz düşmenizi engelleyerek, performansınızı artıyor.

DİKKAT ⚠ Turşu suyuyla ilgili şu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Hazır turşular değil, tükettiğiniz suyun ev yapımı turşulardan elde edilmesini öneriyoruz. Herhangi katkı maddesi içeren paketli ürünleri tercih etmeyin. Ayrıca bu etkiler her insan da farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle başlangıçta küçük miktarlarda tüketerek başlamanızda fayda var. Eğer herhangi bir olumsuz etkisini görürseniz tüketmeye devam etmeyin. Hipertansiyonu olanlar, böbrek hastaları, herhangi bir sağlık sorunu olanların ve 55 yaş üzeri kişilerin tüketmesini önermiyoruz.

İyi turşunun p&#;f noktalarını işin ustasından &#;ğrendik

7

"En çok yapılan iki hatadan biri, kaya tuzunu az koymak. Kaya tuzunu az koyduğumuz için turşu her zaman yumuşak oluyor. Diğeri ise turşuya sürekli 'oldu mu?' diye açılıp bakılması. Turşu bu nedenle fermantasyonunu tamamlayamıyor. Her açtığınızda o fermantasyon duruyor. Bir daha başlaması için, aynı süreyi beklemek gerekiyor."

8

Turşu kurarken 10 kilogram için 2 kilogram kaya tuzu kullanılmasını tavsiye eden Güreler, "Lahanaysa 3 hafta, salatalıksa 4 hafta, biberse 2 ay bekleyin. Türlü kurmayın, turşularınızı tek tek kurun. Çünkü sebzelerin değişik bekleme süreci olduğu için birisi oluyor, diğeri olmuyor. Fazla karıştırmaya gerek yok. Limon, sirke, dere otu koymak fermantasyonu hızlandırıyor ve turşu eriyor. O yüzden daha sade tariflerin kullanılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

Fermente (probiyotik) turşu, klasik turşuya nazaran turşu olacak malzemeyi sitrik asit (limon) veya asetik asit (sirke) ile değil de sodyum klorürün (tuz) etkisiyle baskın hale gelen laktik asitler tarafından korunmasını sağladığımız turşu türüdür.

Laktik asit bakterileri (bu bakteriler için ayrıca bu konuya da bakabilirsiniz) °C arası sıcaklıklarda, yüksek tuz konsantrasyonlarında gelişme ve asit veya alkali tolere etme yeteneklerine sahiptirler. Bu nedenle tuz, bu bakterilere baskın tür olma hakkı tanırken diğer organizmaların da üremesini yavaşlatır veya engeller.

Laktik asit zararlı bakterilerin gelişimini engelleyen doğal bir koruyucudur. Bu koruma avantajlarının ötesinde fermente gıdaların vitamin ve enzim düzeylerini ve sindirilebilirliğini arttırır veya korur. 

Doğru tuz miktarı, uygun sıcaklık ve anaerobik ortam temel faktörleri oluşturmaktadır.

Kusursuz bir fermantasyon için dikkat etmemiz gerek konu başlıkları şunlardır;

1. Tuz

Sadece fermente değil, turşuyu turşu yapacak en önemli madde tuz ve oranıdır. Lactobacillus plantarum bakterisi fermantasyonda en fazla laktik asit üreten bakteri olduğu için salamuranın bu bakterinin çalışma optimumuna göre hazırlanması funduszeue.info nedenle salamuranın tuz oranı % arasında olmalıdır. %7 tuz oranı; 1 litre suya 70 gram tuz eder. Ortalama 1 litre suya yemek kaşığı kaya tuzuna denk gelir.

2. Sıcaklık

Fermantasyon karmaşık bir süreçtir. Çok çeşitli mikroplar vardır ve hepsi farklı sıcaklıkları tercih etmektedir. 10 ° C gibi düşük sıcaklıklarda yavaş ve serin bir fermentasyon önerilmektedir. Bu düşük sıcaklıklarda işlem 6 ay veya daha uzun sürebilir ama sonuç tam olarak mükemmeldir!

° C sıcaklıkta gerçekleşen fermantasyon, kompleks lezzetlerin çoğunu geliştirecek kadar yavaştır. Ayrıca sebze dokusunun sertliğini de kısmen korunur. hafta içinde fermantasyon tamamlanır.

Sıcaklıklar 20 ° C&#;yi aştığında fermantasyon hızla gerçekleşir. Pektinle beslenen bakteriler daha aktiftir, sebzeler yumuşak dokulara dönüşür. Tat tam olarak istenildiği gibi olmayabilir. Eğer kapak açıksa su da daha hızlı buharlaşır; bu nedenle kavanozdaki tuz/su oranı da değişecektir.

3. Tanen

Sebzelerin gevrek olması için salamuranın %2 oranında asetik aside ihtiyacı var. Bu güzelim fermente turşumuzda asetik asit istemediğimizden bunun için bir ajan kullanırız. Bu kavanozun üzerini kapatacak kadar siyah çay yaprağı, meşe yaprağı, üzüm yaprağı olabilir. Hiç biri yoksa bir kaç çay kaşığı çay veya poşet çay da aynı görevi görecektir.

4. Turşu yapılacak sebze (Salatalık, lahana, havuç vb.)

Örneğin turşunuzu salatalıktan yapacaksanız; üzerinde delikler açarak bakteriler eşit şekilde ve aynı zamanda sebzenize nüfus etmesini sağlayabilirsiniz. Doğal olması tat katacağını söylememe gerek yoktur sanırım.

5. Başlangıç mayası (laktik asit) (zorunlu değil)

Başlangıç mayası sayesinde laktik asitlerin ortamda mücadeleye girmeden direkt olarak sayılarının fazla başlamasıyla egemenliğini daha kısa sürede ilan etmelerini sağlayacaktır. Olmazsa olmaz değil ama turşunun güvenliğini arttırdığı gibi daha kısa bir sürede fermantasyonun tamamlanması sağlanacaktır. Kefir veya peynir altı suyu ideal başlangıç mayalarıdır.

6. Su

Elbetteki temiz bir su istenmeyen bakterilerin de üremesinin ayrıca önüne geçecektir. Kaynatılıp soğutulmuş bir su veya yeni açılmış bir su idealdir.

7. Cam kavanoz

Laktik fermantasyon için anaerobik (oksijensiz) bir ortama ihtiyaç duyduğumuzdan bunu sağlayabilecek; mümkünse kendinden hava kilitli, değilse turşu yapılacak sebzeyi suyun altında bir şekilde tutmamızı sağlayacak özellikte bir kavanoza ihtiyacınız olacak.

8. Hava kilidi (zorunlu değil)

Yukarıdaki madde de bahsettiğim gibi anaerobik ortam için kavanozunuza hava kilidi takabilirsiniz. Bu sayede kavanozun ağzı da kapalı olacağından tüm kavanoz içini oksijenle temastan kurtarabiliriz. Böylece istemeyen kazaların da (sebzelerin yukarıya çıkarak, oksijenle temas sonucu bozulmaları) önüne geçmiş oluruz.

 

Yukarıdaki bilgiler ışında tarifimiz;

 

Malzemeler;

3 lt kavanoz

Salatalık,

%7 tuz oranına sahip salamura suyu,

tane üzüm yaprağı

 

Kaya tuzu kullanarak, 1 litreye 70 gram ( kaşık) kaya tuzu gelecek şekilde salamura suyumuzu hazırlıyoruz. (3 litre için gram kaya tuzu.)

Salatalıklar üzerinde delikler açarak, aralıklı olarak kavanoza koyup, iki-üç parmak üstten boşluk kalacak şekilde salamura suyumuzu ekliyoruz. Üzerine üzüm yapraklarını koyup, tüm bunlar suyun altında kalmasını sağlayacak şekilde üzerine bir ağırlık koyuyoruz. Varsa hava kilitli kapakla, yoksa üzeri tülbent ile kapatılıp (tülbent kullanılacaksa hiç bir sebzenin suyun üstünde olmaması yani oksijenle teması olmaması gerekir), mümkünse derece arasında bir sıcaklıkta fermente olması için bırakıyoruz.

Fermantasyonun bittiğini kavanoz içinden  kabarcık çıkışının bitmesi ve sebzelerin dibe çökmesiyle anlayabiliriz. Fermantasyonun tamamalanması 10 dereceyi yakalayabilmişseniz 6 ay, yüksek sıcaklıklarda 2 haftaya kadar düşecektir. Ne kadar düşük sıcaklıkta ve uzun bekletirseniz turşunuz da o kadar lezzetli ve diri olacaktır. Yüksek sıcaklıklarla tamamlanan fermantasyonun lezzet kaybına, istemeyen organizmaların da aktif olmasına ve sebzenizin yumuşamasına neden olacağını unutmayın.

 

Sadece bir günde hazır: Çabuk turşu tarifi

Canınız turşu çektiğinde günlerce beklemeden ev turşusu hazırlayabileceğinizi söylesek, üstelik sadece 1 günde hazır desek? İşte turşu tarifi

Hayal değil gerçekten sadece 1 günde hazır. Dilediğiniz sebzeyi kavanozun içerisine aktarın. Ardından anlatacağımız malzemeleri üzerine gezdirin ve sadece 1 gün bekletin. Günün sonunda şahane turşularınız yenmeye hazır. Özellikle Ramazan ayında severek tüketeceğiniz tariflerden biri olacak kendisi. Karşınızda: Çabuk turşu tarifi

İşin sırrı; limon tuzu, kaya tuzu, şeker ve sirke birlikte kullanmak. Hazırlayacağınız bu karışım sebzelerinizin hızla turşu kıvamına dönmesini sağlayacaktır. Böylesini bu zamana kadar hiç denemediniz, yemediniz. Hadi hazırlıklara başlayalım ve sofralarımızı turşularla güzelleştirelim. Şimdiden ellerinize sağlık diyoruz ve çabuk turşu tarifine buyur ediyoruz.

KAÇ KİŞİLİK
1 orta boy kavanoz

HAZIRLAMA SÜRESİ
15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ
10 dakika

Çabuk Turşu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • &#; gram karışık sebze

Çabuk Turşu Tarifinin Püf Noktası

Turşunuzu uzun süre saklamak isterseniz buzdolabında muhafaza etmeye devam edin. Sirkeli suyun içerisindeki tüm malzemelerin tamamen eridiğinden emin olun. Lahana ve havuç gibi sebzeler biraz daha geç haşlanabilir, sert sebzeleri önden suya atıp biraz daha fazla haşlayabilirsiniz. Sebzenizin miktarı kavanozunun büyüklüğüne göre değişebilir

Çabuk Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sebzeler hariç tüm malzemeleri küçük bir tencerenin içerisine alın. Karıştırarak kaynatmaya başlayın. İçerisindeki limon tuzu, kaya tuzu ve şeker güzelce erisin.
  2. Kaynayan malzemeleri ocaktan alın ve kenara koyun.
  3. Sebzeleri güzelce yıkayıp doğrayın. Bir tencerenin içerisine su koyup, suyu kaynatın. Kaynayan suyun içerisine sebzeleri atın. dakika arası sebzeleri haşlayın. Havuç lahana gibi sert sebzeler kullanacaksanız diğer sebzelerden önce onları atın biraz daha uzun bir süre haşlayın.
  4. Hafif haşlanan sebzeleri kevgir yardımıyla süzdürüp bir kabın içerisine alın.
  5. Sebzeler soyunca kavanoza aktarın. Üzerine hazırladığınız sirkeli suyu boşaltın. Kavanozun ağzını güzelce kapatıp, kavanozu hafifçe çalkalayın. Ardından buzdolabına kaldırın.
  6. Buzdolabında 1 gün bu şekilde dinlendirin. Ertesi gün kavanozdan çıkarın ve afiyetle tüketin.

”yan group

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası