sunu konuları / Etkili Sunum Teknikleri

Sunu Konuları

sunu konuları

İnteraktif sunumlar her zaman bir eğitimcinin hedefi olmalıdır. Yavan, öğretmen merkezli dersler öğrencilerin ilgisini kaybederken interaktif sunumlar dikkati çeker ve tutar. Öğrencilerin katılımını sağlamak, akılda tutma, anlama ve keyif almayı geliştirir. Ve sadece birkaç basit prensiple (özellikle de elinizde olan doğru teknolojiyle) izleyiciyi dahil etmek oldukça kolaydır.Aşağıdaki ipuçları ve püf noktaları ile interaktif sunumlar oluşturmaya başlayın.

Bugün öğrenciler sınıfın aynı zamanda hem eğitici hem de eğlenceli olmasını bekliyor. İnteraktif sunumlar, öğrencilerin dersleri pasif bir şekilde dinlemek yerine, derslere katılmalarını sağlamaya yardımcı olur. Bu, can sıkıntısını azaltır ve öğrencilere dikkatli olmaları için bir sorumluluk duygusu verir.

Yaklaşık okuldan oluşan bir Gallup Anketi, yaklaşık 5. sınıf öğrencilerinin %74’ünün okulda katılımcı olduklarını hissettiklerini, ancak , ve sınıflarda bu sayıların %30 aralığına düştüğünü gösteriyor. K’den yüksek öğrenime kadar eğitimcilerin, öğrencileri sınıfla meşgul tutmanın önemli olduğunu ve interaktif öğrenme ortamlarının benimsenmesinin kilit bir itici güç olabileceğini anlamaları önemlidir.

’li yılların çocukları ve Y kuşağı öğrencileri, derslerin sadece bir izleyicisi değil, bir parçası olmaya özellikle alışkındır. Öğrenciler, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin bilgi ve içgörü kaynağı olduğu işbirlikçi bir atmosfer yaratmak için konuşmaya ve fikirlerini sunmaya teşvik edilir. Öğretmen, dersi sürdürmede ve öğrencileri kendi öğrenme sonuçlarına katılmaya teşvik etmede daha çok kolaylaştırıcı bir rol oynar. Öğrenciler kendi girdilerini, ek bilgiler sunarlar ve temel kavramları nasıl uygulayacaklarına dair örnekler verirler.

Öğrenme görevi, interaktif sunumların merkezidir (öğretmenin enerji seviyesi ve öğrencilerin dikkat sürelerini tutması yerine) ve dersler bunun etrafında gelişir. Öğretmen normalde “sunumu yapan kişi” olsa da, çoğu durumda “interaktif” kısım, öğrencilerin derse katılımını sağlamak için birçok yoldan gelir. Birçok aktivite, oyun, rol yapma, kısa sınav ve tartışma sunum akışına entegre edilebilir ve dersler oradan farklı yönler alacaktır. Daha sonra işbirliklerini teşvik etmek için birçok araç ve teknik örneğini tartışacağız.

Öğrencilerin Katılmasını sağlayacak 5 İnteraktif Sunum Fikri

İnteraktif Sunumlarda Teknoloji Yardımı

İnteraktif sunumlar teknoloji olmadan yapılabilse de, öğrenme sürecini kolaylaştırmak için tasarlanmış araçların benimsenmesi büyük ölçüde yardımcı olur. Örneğin, sunumun ortasında bir küçük test yapılır. Bir tarafta, geleneksel olarak bir öğretmen, testi ders başlamadan önce yazabilir, tüm öğrenciler için kopyaları yazdırabilir, testi dağıtabilir ve cevapları toplayabilir. Alıştırma için geri bildirim sağlamak için öğretmenin ayrıca bir sonraki konuya geçmeden önce not vermesi ve sonuçlar üzerinde bir tartışma başlatması gerekecektir. Bu süreç zaman alıcı ve kısıtlayıcıdır.

İnteraktif dijital tahta veya bireysel cihazlarda sınıf bilgi yarışması uygulaması gibi teknolojik yardımlarla, öğrenciler ve öğretmen sınav sorularını anında bulabilir. Bu dijital sınav tüm öğrencilere kablosuz olarak uygulanabilir ve saniyeler içinde sonuçlar tartışmak üzere tüm katılımcılarla paylaşılabilir. Bu, basit bir sınavın kendiliğindenliğini, değişkenliğini ve sınıf katılımını büyük ölçüde artırır.

5 İnteraktif Sunum Fikri ve İlgili Teknoloji Yardımı

Öğrencilerin Katılmasını sağlayacak 5 İnteraktif Sunum Fikri

1. Storytelling

Öğretmen sahnedeki tek yıldız olmak zorunda değildir. Sunumun görkemi, anlatacak bir hikayesi olan tüm katılımcılara yönelik olabilir. Ana kavramlar tartışılabilir ve öğrencilere kişisel bir örnek bulmaları için zaman verilmelidir. Bu alıştırma, öğrencilerin konu ile ilişki kurmasına yardımcı olur ve diğer öğrencilerin örneklerini dinlemek, kavramları daha da ileriye götürecektir. Öğretmenin kapsamlı örnekler planlaması ve sunum sırasında konuşan tek kişi olma ihtiyacı azalır. Öğretmenler ayrıca öğrencilerin ne kadar anladıklarını paylaşılan hikayelerle değerlendirebilir.

Teknoloji ile hikaye anlatımı: Birçok dijital tahtada, öğrencilerin kendi cihazlarında kendi örnekleri üzerinde çalışmasına ve paylaşım sırasında bunu dijital tahtaya göndermesine olanak tanıyan Cast ve Throw işlevleri bulunur. Bu, öğrencilerin e-posta, kablo veya USB ile dosya göndermeden hızlı bir şekilde hikayelerini paylaşmalarına olanak tanır.

doğrusal-olmayan_sunum

2. Non-linear presentation

Kesin bir sırayı takip etmeyen, izleyicilerin geri bildirimlerine dayalı olarak, konulardan konuya organik olarak akan sunumlar, katılımcıları meşgul tutmanın harika bir yoludur. Hazırlandıktan sonra sunum yapan kişi sorular sorarak, yoklama yaparak veya her kilit noktanın sonunda istekler alarak bir konudan diğerine geçebilir. Bu, izleyicinin geleneksel slayt tabanlı sunumlarda olduğu gibi katı bir şekilde değil, duymak istedikleri üzerine kendi sunumlarını “inşa etmesine” olanak tanır.

Teknoloji ile doğrusal olmayan sunum: Sunum yapanların özelleştirilmesi kolay şablonlar üzerinde sunum oluşturmasına yardımcı olan Prezi gibi doğrusal olmayan sunum uygulamaları vardır. İnsanların bilgileri, hikayeleri paylaşmasına yardımcı olmak ve izleyicileri harekete geçmeye teşvik etmek için yakınlaştırılabilir kanvas (slaytlar değil) sunarlar. Kanvas, noktalar arasındaki ilişkileri gösterir ve önerilen bir akış sunar, ancak izlenecek bir yol belirlemez.

oylamalar, anketler ve sınavlar

3. Polls, surveys, and quizzes

Öğrencilerden hızlı tepki almak için sınıfta en çok tanınan ve kullanılan araçlardan biri oylamalar, anketler ve kısa sınavlardır. Oylamalar için, bir fikir birliği oluşturmak amacıyla sınırlı yanıtları olan basit sorular kullanılır. Bu, el kaldırma, oy pusulası veya öğrencilerin grup oluşturması şeklinde olabilir. Anketler, fikir toplamak için çok seçenekli, ölçekli veya kısa yanıtlı basılı kağıt gerektirir. Kısa sınavlar, bir öğrencinin az önce nelerin kapsandığı konusundaki bilgilerini hızlı bir şekilde test etmek için kullanılır, böylece sınıf zayıf alanları belirleyebilir ve ana kavramları netleştirebilir.

Oylamalar, anketler ve testler isimsiz olabilir veya olmayabilir. Öğrencilerden tartışma veya açık tartışma gibi sonuçlarla ilgili fikirlerini açıkça paylaşmalarını istemek, etkinliğin etkileşimini artıracaktır. Öğrencilere ayrıca, sunum içinde ek bir katılım katmanı için sorular oluşturmaları ve kendi anketlerine ve kısa sınavlarına not vermeleri istenebilir.

Teknoloji içeren oylamalar, anketler ve testler:Google Classroom gibi birçok sınıf idaresi yazılımında, ödevler, iletişim ve diğer eğitim özellikleriyle birlikte oylamalar, anketler ve kısa testler oluşturmak için yerleşik araçlar bulunur. Gönderildikten sonra toplama ve derecelendirme anında gerçekleşir. Sonuçlar, öğrencilere hem bireysel hem de grup olarak kolayca paylaşılabilir.

oyunlar

4. Games

Hangi yaşta olursa olsun hangi öğrenci iyi bir oyundan, yarışmadan veya rekabetten hoşlanmaz? Bir sunuma küçük bir oyun eklemek, normal ders formatını bozar ve izleyicilerin takımlarının kazanmasına yardımcı olmak için eleştirel düşünmesini sağlar. Temel eğitici oyunların birçok versiyonu ve uyarlaması vardır. Öğretmenler Pictionary, Jeopardy, Casino ve Bingo gibi oyunları alıp ihtiyaçlarına göre uyarlayabilirler.

İnteraktif sunumunuzu oyunlaştırma: Bir öğretmen, ClassCraft veya Kahoot gibi uygulamaları sunum bağlantılarına entegre ederek, interaktif bir dijital oyunu hızla başlatabilir. Bu uygulamalar öğretmenlerin sorularını, gerçeklerini ve materyallerini ekleyerek, bireyler, küçük takımlar veya tüm sınıfın katılabileceği şekilde kendi oyunlarını uyarlamalarına yardımcı olur.

tartışma ve grup ara oturumları

5. Discussions and groups breakout sessions

Sınıfın bir dersi yalnızca dinlemesi, herhangi bir interaktif sunumun ölümüdür. Öğrencilere açık bir tartışma veya ara oturum düzenleyebilecekleri bölümler eklemek, öğrencilerin birbirlerinden öğrenmelerine, içgörüleri paylaşmalarına ve akranlarına soru sorma fırsatı bulmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca öğretmenin konuşmaya ara vermesi ve sınıfın geri kalanı sohbet ederken, öğrencilere küçük gruplar şeklinde veya bireysel olarak yardım etmesi için bir fırsattır.

Tartışmayı interaktif sunumlar için çevrimiçi hale getirme:NowComment gibi canlı tartışma uygulamaları, öğrencilerin bir metni gerçek zamanlı olarak işaretlemesine ve tartışmasına olanak tanır; bu, akran denetimi etkinlikleri için harikadır ve öğrenci girişini hızlı bir şekilde tek bir yerde toplar. Alternatif olarak, Yo Tech öğretmenlerin gerçek zamanlı sohbet odaları oluşturması ve yönetmesi için harikadır. Öğrenciler metin benzeri mesajlar gönderebilir, diğer mesajlara cevap verebilir, resim ve çizimleri paylaşabilir. Çevrimiçi sohbet grupları, büyük öğrenci gruplarının bir sınıfta gürültü seviyesini düşük tutarken tek bir yerde işbirliği yapması ve etkileşimde bulunması için harika bir yoldur.

İnteraktif Sunum Yaratmak için İpuçları

İnteraktif bileşenler içeren bir sunum oluşturmanın bazı ipuçları:

Hatırlatmalar

Dinleyicilerin ilgisini çekmek için ders notlarınıza veya sunum slaytlarınıza hatırlatıcı notlar ekleyin. Bu küçük bir resim veya ifade olabilir. Dijital tahtaları veya diğer görüntüleme teknolojilerini kullanırken, başlamak için ses, boş slayt veya açılır bağlantı da kullanabilirsiniz.

Zaman Kısıtlamaları

Herkesin gerçekten katılımcı olduğu bir sınıfta iyi bir oyun veya tartışmaya devam etmek harika olabilir. Ancak, bu faaliyetlere ayırabileceğiniz maksimum süreyi aklınızda bulundurmalısınız. Elinizde bir saat veya zamanlayıcı bulundurun ve her şeyin yolunda gitmesini sağlayın. Öğrencilerin aşırıya kaçmadan meşgul olmaları için yeterli zaman verin. Öğrencilerin konuşma ve paylaşma şansını dağıtın. Bir sonraki konuya geçme zamanı geldiğinde, sunumun bir sonraki bölümüne geçiş hazırlayın.

Paylaşım

Tüm öğrencilere paylaşma şansı vermenin yollarını düşünün. Öğrencileri rastgele seçebilir veya bir tür sırayla sırayla söz almalarını sağlayabilirsiniz. Öğrencilere bunun bir öğrenme etkinliği olduğunu ve herkesin ilk seferde doğru anlamayacağını hatırlatın. İnteraktif aktivite açık ve kapsayıcı olmalıdır. İçine kapanık öğrenciler için sınıfın önüne gitmeden veya topluluk önünde konuşmayı içeren etkinlikler yapılabilir.

Sunumunuzda İnteraktif Bileşenlere Sahip Olmanın Yararları

  • Akılda tutma: Öğrencilerin aktif olarak sunum kavramlarıyla farklı şekillerde ilgilenmelerini sağlamak ve sunumları farklı kişilerden (öğretmen dışında) duymak, uzun süreli akılda kalmaya yardımcı olur.
  • Kişiselleştirme: Öğrencilere, sunumun nereye gideceğini seçme ve kendi öğrenme sonuçlarına katılma hakkı verilir.
  • Eğlence: Rutin gidişatta bir mola vermek, etrafta hareket etme şansı verilmesi, ekipler geliştirmek ve paylaşmak, sessizce oturup not almaktan çok daha iyidir.
  • Geribildirim: Bir sunuma interaktif etkinlikler eklemek, öğrencilerin anlamaları hakkında size anında geri bildirim sağlar.
  • Seslendirme: Öğrencilerin fikirlerini fiilen seslendirmelerini sağlamak, kavramları içselleştirmelerine yardımcı olur.
  • Özetleme: Öğrenciler etkinlikleri yaparken kendi ana noktalarını gözden geçirir ve özetler; böylece tekrara daha az ihtiyaç duyulur.

Bir Sonraki Dersiniz İçin Kendi İnteraktif Sunum Versiyonunuzu Oluşturun

İnteraktif bileşenleri dahil etmek ve sunumlarınızın katılımını artırmak, hem öğretmen olarak size, hem de öğrencilerinize yardımcı olacaktır. Hem eğitici hem de eğlenceli sunumlar yapın; Eğitim eğlencesi! Teknoloji olsun ya da olmasın, bir sonraki interaktif sunumunuza bazı yeni fikirler eklemeyi düşünün.

Eğitim portalımızdan eğitim ve eğitim teknolojisi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sunum Nedir? Sunu Nedir? Nasıl Hazırlanır? Etkili Sunum Teknikleri

Sunumda Yapılması Gerekenler

İnsan hayatı, bir toplumun içinde mevcuttur. Bu toplumda her an insanlarla iletişim içindeyiz.

Konuşurken, yazarken, bakarken, velhasılı her zaman bir iletişimle, bir sunumla karşı karşıyayız.

Lokantayı seçerken bile garsonların servisine dikkat ederiz. Garsonun dış görünüşü, işteki ustalığı müşteriye karşı tavrı o lokantayı seçmemizde birinci derecede etkilidir. Yemekler çok güzel ve kaliteli olabilir; ancak onu sunan bunu gerektiği gibi sunmuyorsa yani kendisi bal; yüzü sirke satıyorsa, yemekler ne kadar kaliteli olsa da asla bir daha orayı tercih etmeyiz.

Öğretmenlerimiz derslerde cd, vcd, tepegöz, slayt, internet, bilgisayar gibi teknolojilerden yararlanırlarsa; dersi daha iyi sunmak için gayret ederlerse bizim dersi daha iyi anlamamızı sağlarlar.

Sonuç olarak hayatımızın her köşesinde karşılaştığımız sunum konusunu bilmek ve en etkili biçimde kullanmamız gerekir.

Bilgileri yenileyen, pekiştiren, hatırlatan, önemli noktaları öne çıkaran; bir çalışma sonucunu açıklayan; laboratuvar araştırmalarını sunan, anket sonuçlarını ifade eden; önemli olay ve olguları dile getirmek üzere yapılan konuşmalara sunum adı verilir.

Sunumda amaç; bilgileri yenileme, araştırma ve anket sonuçlarını değerlendirme, bilime katkıda bulunmadır. Sunumlarda dinleyici kitlesinin, konuya ilgi duyan kişilerden oluşur ve sunumda eldeki teknik imkânlardan yararlanmaya özen gösterilir.

Sunumdan önce yapılması gerekenler

Sunumu yapan kişinin sunumdan önce bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.

  • Öncelikle bir konu seçilmelidir. Bu konu güncel olmalıdır.
  • Sunumun hazırlığında bol ve değişik kaynaktan yararlanmak faydalıdır.
  • Sunum yerinin daha önceden görülmesi gerekir.
  • Prova yapma, kullanacağı malzemelerin kontrolü sunumu yapan kişinin amacına ulaşmasında yararlı olacaktır.

Sunum sırasında yapılması gerekenler

  • Sunum esnasında ciddi, ağırbaşlı, temiz ve derli toplu görünüm önemlidir.
  • Sunum yapacak kişi konuşma anında ses tonuna, jest ve mimiklerine, sahneyi veya kürsüyü rahat kullanmaya özen göstermelidir.
  • Konuşmacının dinleyicilerle, başta bakışlar olmak üzere, vücut diliyle iletişim kurması daha etkili olur.
  • Konuşmacı ses ve kelimelerin doğru telaffuza özen göstermesi gerekir.
  • Sunumda, bilgisayar, cd, disket, projeksiyon cihazı, slayt makineleri, mikrofon gibi teknolojik araçlardan faydalanabiliriz.
  • Görsel malzemenin en az espri kadar konuşmanıza ilgi ve tat katacağını unutmamalıyız.

Görsel malzemenin kullanılış amacı nedir?

  • Dinleyicilerin verilen bilgileri iyi algılamaları için,
  • Fikirleri, kavramları vb. anlatırken zaman kazanmak için,
  • Yanlış anlamalardan kaçınmak için,
  • Fikirleri sağlamlaştırmak için,
  • Tat ve espri katmak için.

İyi hazırlanmış görsel malzemeyi, konuşmacı konuyla güzel ve uyumlu bir şekilde kullandığı zaman başarılı olur. Aksi durumlarda görsel araçlar dinleyicinin dikkatini dağıtabilir. Başka konuşmacı görsel malzeme kullanıyor diye değil, sizin konuşmanız görsel malzeme gerektiriyorsa kullanmalısınız.

Rakamlar, söylendiklerinde anlaşılmaları güç şeylerdir. Görsel olarak sergilendiklerinde daha kolay anlaşılır.

Konuşmada; %55 görüntü, %38 ses, %7 sözler etkili olduğuna göre buradan slaytın önemi daha iyi ortaya çıkar. Bu yüzden sunum esnasında, slaytlarda, konunun önemli yönlerini belirten özlü, açık ve etkili ifadeler yer almalıdır. Slayt metinlerini dinleyiciler dikkatle okurlar. Slaytlarla konuşma eş zamanlı olarak verilmelidir.

&#; Sunumda, gerektiğinde daha önce hazırlanmış bazı belgeler, grafikler ve şekiller kullanılabilir.

Malzemeleri bir başkası kullanacak ise konuşmacı ile malzemeleri kullanan kişi arasında uyumkaçınılmazdır.

&#; Sunumda gereksiz ayrıntılara girilmemesi gerekir.

Sunum sonrasında yapılması gerekenler

  • Sunum yapan konuşmacı sunumdan sonra dinleyicilerin soru sormalarına müsaade etmelidir.
  • Konuşmacı sorulan sorulara tartışmaya girmeden doyurucu, açık ve net cevaplar vermelidir.

İyi bir sunum için nelere dikkat etmeli?

1) Sunumdan önce kendinizi topluluğa kısaca tanıtın. Nerede okudunuz, nerede o işe başladınız, nasıl ilginizi çekti, vs vs. Bu toplulukla aranızda bir bağ kurulmasını sağlar, bir iletişim kanalı otomatik olarak açılır. Akademik hava koklamış kişilerce düzenlenen seminerlerde ekseriyetle bir oturum başkanı tayin edilir ve o sizi kısaca tanıtır ama böyle birisi yoksa siz gereğini yapın. İhmal etmeyin. Sunuma gelen herkes sizi tanıyor mu zannediyorsunuz? (20dk&#;dan kısa sunumlarda cümleyi geçmeyin)

2) Sunumdan önce mutlaka ama mutlaka seyircili prova yapın! Kim oldukları önemli değil, sadece sizi dinlesinler kafi. Bu sayede konuya, slaytların sırasına ve ne kadar süre harcadığınıza hakim olursunuz.

Bir provadan sonra sunum performansınızın nasıl arttığına siz de şaşacaksınız.

3) Asla sunumda söyleyeceğiniz tüm lafları copy-paste edip perdeden bunları tek tek okumayın! Örnek bir slaytta sadece ana hatlar yazıyor olmalı. Slaytı metinle doldurup bir de bunları perdeye bakıp tek tek okuyarak kendinizi küçük düşürmeyin. Burada yabancı bir sitede kullanılan &#;sunum dosyanızı teleprompter gibi kullanmayın&#; lafını tekrar etmekte fayda var Düşünün, zaten uzun olan bu blog mesajını alsam tek bir slayta kopyalayıp-yapıştırsam ve yüzümü perdeye çevirip kelime kelime bu metni okusam nasıl olurdu? Böyle bir hataya düşmeyin.

4) Sunuma kimler gelecek? Bilgi düzeyleri nedir? Sunum dozajını bu parametrelere göre ayarlayın, milleti uyutmayın, emeğinizi rezil etmeyin Yaptığınız işe büyük bir hevesle bağlı olduğunuzdan ne var ne yoksa sunmak istiyor olabilirsiniz, ama inanın dinleyiciler buna hazır olmayabilir ve aşırı doz geri tepebilir.

5) Görünüm çok önemli değil ama sırıtan bir şeyler giymemeye özen gösterin. Biryantinli saçlar, yakası bağrı açık altın kol düğmeli bir gömlek vs gibi felaketlerden kaçının, maça yenik başlamayın. Sizi izleyenler kendini beğenen bir tip olduğunuzu sanmasın, antipati duymasın.

6) Slaytları numaralandırın, 21/45 gibi hem o anki slayt numarasını hem de toplam adeti gösterecek şekilde izleyicilere bilgi sunun. Böylelikle daha ne kadar sabretmeleri gerektiğini kestirebilsinler. Bu işlemi sunum yazılımları otomatik yapıyor, üşenmeyin.

7) Lütfen MS Office&#;in Ataç karakteri gibi komik clipartlar kullanmayın. Modaları çoktan geçti. Comic Sans gibi komik ötesi fontları da kullanmayın. Estetik eksiği olan grafik öğeleri sunumdan silin atın.

Yanar döner grafiklerden, aşırı sayfa animasyonlarından ise şiddetle kaçının. Arka plan rengine ve onun üzerine yazdığınız metnin rengine özen gösterin, hiç beceremiyorsanız beyaz üstüne siyah yazın bitsin gitsin.

8) Çok küçük font kullanmayın! Sakın! Kod içeriğini vesaireyi gösterecekseniz zoom özelliği olan bir yazılım kullanın ki en arkada oturanlar da metni okuyabilsin.

9)Sunum süresi: dk en ideal süredir. Derin olmayan bir konuda 20 slayt bu sürede prova yaptıysanız mis gibi sunulabilir. Ama detaylı bir konu anlatıyorsak ve oturumu düzenleyenler bize süre verdilerse ne olacak? 45 dakikayı aşmayın. Aslında sadece maksimum 20 dk ilgilerini size odaklayabilirler. Elbette bazı istisnalar var ve bazı taktikler ile saat sıkılmadan dinlemelerini sağlayabilirsiniz:

  • Esprili bir anlatım, slayttakinden bağımsız bir konuyu gündeme getirmek
  • Konu içeriğinin iyi anlaşılmasını sağlayacak günlük yaşamdan seçilmiş basit benzetme ve örnekler.
  • Multimedya, fotoğraf, illüstrasyon içeren slaytlar (aynen film sunulan otobüs yolculuklarının insana kısa gelmesi gibi). Aman ha; sesli videolardan kaçının.
  • Anlattığınız şeyin pratik uygulamalarını göstermek. Mesela, AJAX anlatıyorsanız ve laf uzadıysa bahsettiğiniz örneğin gerçek bir uygulamasını göstermek için sunumdan çıkıp tarayıcınıza başvurun
  • Hata yapın. Örneğin bir kod sunuyorsanız, bırakın ilk seferde çalışmasın. İzleyenler bu sayede size tekrar odaklanırlar ve hatanızı sizinle birlikte aramaya kalkarlar.
  • İki yönlü &#;full duplex&#; iletişim. Anlattığınız konu ne kadar ilgi çekici ve uyku kaçırıcı da olsa seyircilerinizin de sunumda ses çıkartmalarına müsaade edin, onları özendirin. İstedikleri yerde soru sorabilsinler(ama vakit alacak soru soranlara müdahale edin, cevabı sonra vereceğinizi söyleyin).
  • İzlemeye gelenlerin gözlerine bakmayı ihmal etmeyin. Onlara sorular yöneltin.

10) Tam hakim olmadığınız bir konuda sunum vermekten kaçının. Cevabını veremeyeceğiniz soruları kalkıp sunumunuza eklemeyin. Ve yavaş tempo ile masal anlatır gibi konuşmayın, canlı ve hızlı konuşun.

  • Sunumun en başında sunumun bir kopyasını internete koyacağınızı belirtin. Internete koyamayacağınız bir içerik ise bunu da belirtin.
  • Çalışmanızla ilgili materyali, tablo ve grafikleri el altında bulundurun. Birisi sorar, lazım olur, sunuma koymanız gerektiğini hatırlarsınız veya laf bir şekilde oraya gelir.
  • İlk slaytlardan birine &#;içindekiler&#; başlığı ile sunumda izleyeceğiniz rotayı ve ana başlıkları sunun.
  • Sunumunuzu kayıt edin Böylelikle nerelerde hata yaptığınızı ve konuşmanızın nerelerini düzeltebileceğinizi görebilirsiniz; bir mp3 çalar yeterli.
  • Sunumdan önce masaüstünüzü ve flash diskinizi temizleyin; Splash screen&#;deki Lisanslı kullanıcı hanesinde &#;Ali Baba&#; yazmadığına emin olun Böyle yazıyorsa bari PDF yapın, onu sunun.
  • İlk defa bir kitleye sunum yaptığı her halinden belli olan bir &#;acemiyi&#; gördüğünüzde ona destek çıkın, işini kolaylaştırın Sunumdan sonra yaptığı hatalar varsa özel olarak kendisine fısıldayın.
  • İşin erbabının güzel sunumlarını internetten çekin ve dersler alın. Profesyonel firmaların (mesela Nokia, Novell gibi) veya işin erbabının sunum slaytlarını yine internetten çekip kullandıkları fontlara,imajlara, slaytlarının yapısına dikkat edin.

İndir ⇒ Etkili Sunum Teknikleri ve Sunu Hazırlama ile İlgili Belgeler

İlginç Sunum Konuları

Konu BaşlığıAçıklama
Uyku ve RüyaUyku ve rüyaların işleyişi, neden uyuduğumuz, farklı rüya türleri ve rüya yorumlama teknikleri hakkında ilginç bilgiler.
Sanal GerçeklikSanal gerçekliğin tarihçesi, nasıl çalıştığı, popüler kullanım alanları ve gelecekteki potansiyeli hakkında bilgiler.
Yapay ZekaYapay zeka teknolojisinin çalışma prensipleri, popüler kullanım alanları, gelecekteki olası etkileri ve etik konuları hakkında ilginç bilgiler.
Karmaşık Matematik ProblemleriMatematiksel problemlerin öyküleri, çözümleri, tarihçeleri ve uygulama alanları hakkında ilginç bilgiler.
NASA’nın KeşifleriNASA'nın keşifleri, uzay araştırmaları, araçları, teknolojisi ve astronotlar hakkında ilginç bilgiler.
KriptografiŞifreleme ve şifre çözme teknikleri, kriptografi tarihçesi ve kullanım alanları hakkında bilgiler.
Doğal AfetlerDoğal afetlerin nedensel faktörleri, tarihçesi ve etkileri hakkında ilginç bilgiler.
Kuantum FiziğiKuantum fiziğinin temel prensipleri, popüler kullanım alanları ve gelecekteki potansiyeli hakkında bilgiler.
Sıradışı YemeklerSıradışı yemeklerin tarihçesi, yapılışı ve ilginç özellikleri hakkında bilgiler.
Yeraltı ŞehirleriYeraltı şehirlerinin tarihçesi, nedenleri ve kullanım alanları hakkında ilginç bilgiler.
İcatların ÖyküleriDünyayı değiştiren icatların öyküleri, nasıl ortaya çıktığı, tarihi ve ilginç bilgileri hakkında bilgiler.
Dünya Mirası SiteleriDünya Mirası sitelerinin tarihçesi, önemi ve korunması hakkında bilgiler.
Uzun Yaşamın SırlarıUzun yaşamın sırları, sağlıklı yaşam tarzı ve yaşlılıkla ilgili ilginç bilgiler.
KriptoparalarKriptopara teknolojisinin çalışma prensipleri, popüler kullanım alanları, gelecekteki olası etkileri ve etik konuları hakkında ilginç bilgiler.

Hepimiz üniversite yıllarında sunum yapmışızdır. Yaptığımız sunumların çoğunu akademisyen tarafından belirlenen konular oluşturmuştur. Peki, sunum konusu size bırakılsaydı siz hangi alanda sunum yapmak isterdiniz? Eğer etkili ve ilginç bir konuya sahip aynı zamanda ilgi çekici bir sunum yapmak istiyorsanız bu yazı tam size göre. İlginç sunum konuları bularak bu hedefinize rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Peki, bir sunumu ilginç sunum konuları arasında kabul etmek için ne yapmamız gerekir.

Bir sunumun ilginç sunum konuları arasında yer alması için ilk aşama anlatacağınız sunumunçoğu kişi tarafından bilinmemesi gerekir. Dinleyicilerinizin anlatacağınız konu hakkında bilgi sahibi olmaması sizin sunumunuzu ilginç kılar. Buradan anlayacağımız ilginç sunum konuları bulmak için saatlerce veya günlerce araştırmaya yapmaya gerek yok. Peki, ben bireylerin neyi bilip bilmediğini nereden bileceğim dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız.

Bu aşamada da başka bir kural gelmesi gerekir. Anlatacağınız konunun yeterince derinine inerek anlattığınızda sunumunuz ilginç sunum konuları arasında yer alır. Örneğin, Linkedin alanında bir sunum yapacaksınız. Bir analoji oluşturarak Linkedin platformunu bir ülkeye benzetebilirsiniz. Ülke olsaydı nüfusu bu kadar olurdu.

Ülkeler arasında şu sıralamalarda yer alırdı diye bilgiler verebilirsiniz. Sunum konusu istatistiki bilgilerle donatılabilir. Sadece analoji yapmak ve istatistiki bilgiler kullanmak ilginç sunum yapmak için yeterli değildir. Sadece istatistiki bilgiler ilginç sunum konuları oluşturmaya yetseydi TÜİK vb. kuruluşlar en ilginç kuruluşlar olurdu. Bu durumda bizi başka bir kurala götürmektedir.

Diğer kural ise anlatacağınızkonuyu ilgi çekici hale getirmeyi başarmalısınız. Sizin heyecanınız konuyu ilgi çekici hale getiren en önemli kuraldır. Gerçekten bilgili olduğunuz bir konuyu seçerseniz daha başarılı olur ve sorulara daha doğru cevap bırakabilirsiniz. Örneğin, bilgisayar mühendisi olan biri sunum konusu olarak “Bilgisayar Nasıl Alınır?” seçti. Bu sunum konusu bu kişinin anahtar rolü olduğu için birey konuya daha ilgili ve daha bilgili olur. Bunu da dinleyicilerine yansıtır. Sunum konusu anlatıldıktan sonra soru-cevap kısmı da daha rahat ve etkili bir şekilde geçer.

Örnekten yola çıkarak toparlayalım. Genel olarak dinleyicilerin bilgisayar üzerine derinlemesine bilgisi yok. İkincisi bireyin anahtar rolü olduğu için sunum konusu hakkında derinlere inebildi ve sunum yapmak daha kolay bir hal aldı. Dinleyiciler arasında bilgisayar alacak olanlar bu konuşma sayesinde etkilendi. Sunum, dinleyiciler için daha ilginç bir hal aldı.

Son olarak bireyler için ilginç sunum konuları başında kendilerine fayda sağlayacak konular gelir. Onlara bilgiler veren, bir şeyler öğreten, bir şeyin nasıl yapılacağını öğrendiren, ilk yapılan şeyler, bir şeyin ucuzunun ve iyisinin nasıl alınacağını vb. öğreten konular ilginç sunum konuları olarak adlandırılır. Seçilen sunum konusu sayesinde konuşmacı, dinleyiciler üzerinde büyük etki yaratır. Aynı zamanda konuşmacı için sunum yapmak daha kolay bir hal alır. İlginç sunum konularına örnek verelim.

İlginç Sunum Konularına Örnekler

  • Toplumun İlaç Tüketme Merakı: İlaçlar hastalık zamanlarında bireylere en büyük faydayı sağlamaktadır. Hasta olduğumuz zaman neye ihtiyacımızın olduğu ise tıp alanının işidir. Ancak toplumda bireylerin çoğu en ufak bir baş ağrısında bile ilaçlara sarılmaktadır. Zaman içerisinde bireylerin vücudu ilaca karşı bağışıklık kazanır ve bir süre sonra o ilacı kullandığında vücuda tepki vermez. Bu nedenle ilaç tüketimi çok önemli bir konudur. Bu konu üzerine toplum bilinçlendirilmelidir. En ufak durumlarda ilaçlara sarılmak yerine daha sağlıklı bir yaşam tarzı önerilmelidir. Tıp alanında uzman kişilerin öneriler ve kullanma talimatları doğrultusunda kullanılması gerektiği vurgulanmalıdır. Devletin son yıllarda uygulamaya koyduğu antibiyotik tüketimini azaltma çalışmaları, reçeteli ve reçetesiz ilaç alımları gibi konulara yer verilmeli. Kişisel deneyim ve tecrübelerden örnekler verilerek karşı tarafa heyecan uyandırılmalıdır. Derinlemesine ve herkesin anlayacağı bir üslup kullanılmalıdır.

  • Dünya’nın İlk Aşk Şiiri: Dünyada yazılan ilk aşk şiiri Sümerlilere aittir. Sümerlilerin ülkesi günümüz Mezopotamya topraklarının büyük bir kısmını kaplamaktaydı. Bu coğrafya üzerinde yapılan kazılarda Bağdat’ın km uzağında bir tablet bulundu. Bu tablet yılında bulundu. Bu tabletin özelliği ise üzerinde bir aşk şiirinin yazıyor olmasıydı. Tablet dünyaca ünlü Sümerolog Samuel Noah Kramer tarafından çevrilmiştir. Şiirden bir alıntı;

Annem söyle sana güzel şeyler verecektir.
Babam, sana hediyeler verecektir.
Sen beni sevdiğin için.
Lütfet bana okşayışlarını.
Benim tanrım, benim koruyucum.
Tanrı Ellil'in kalbini memnun eden Şusin'im.

Bu bilginin ve şiirin çoğu kişi tarafından bilinmiyor olması bu konuyu ilginç sunum konuları arasında yer almasını sağlamaktadır. Konuyu anlatırken dinleyicileri sıkmadan ve derine inerek anlatılması gerekir. Konuyu dinleyicilerin ilgisini çekecek bir şekilde sunmak da büyük bir fayda sağlar.

  • Dünya’da Susuzluk ve Suyun Önemi: Bu sunum konusu oldukça bilindik gelse de içerdiği anlam oldukça büyüktür. Sunum yapmak için seçilebilecek en önemli ve etkisi büyük bir konudur. Suyun önemi, susuzluk durumu, insan vücudu ve su oranı gibi spesifik konulara inilmeli. Mikro yaşamdan makro yaşam alanlarına kadar bütün önemi ve yararları anlatılmalıdır. Derinlere inerek, ilgi çekici bir şekilde sunulmalıdır. Verdiğiniz bilgiler dinleyicilere fayda sağlayarak bu alanda bilinçlenmeleri sağlanmalıdır.

  • Corona Virüsünün Toplumsal Yansımaları: Tüm dünyayı etkisi altına alan ve almaya devam edecek olan Corona Virüs hakkında sunum yapmak. Bu virüsün bireylere sağlık alanında etkisi olduğu gibi sosyolojik olarak da toplumlarda birçok etki yaratmıştır. Toplumların karantina altına alınarak sosyalizasyon süreçlerini etkilemektedir. Sosyalizasyon süreçlerinin etkilenmesiyle eve kapanan bireylerde boşanma olaylarının yaşandığı görülmüştür. Toplumların temizlik anlayışlarını değiştirmesi, toplumların sağlıklı beslenme ve temizliğin önemi konusundaki bakış açılarının değişmesini sağlamıştır. Yaşanan yağmalama olayları ile ahlak, sosyal sapma vb. konuları tekrar gündeme getirmiştir. Çoğu kişinin yaşananların farkında bile olmadığı apaçık ortada. Sosyoloji ve diğer sosyal bilimler ışığında toplumsal etkileri ile ilgili bir sunum konusu hazırlanabilir. Yansımaların çoğu kişi tarafından bilinmemesi bu konuyu ilginç kılmaktadır. Konuyu derine inerek ve ilgi çekici hale getirerek bireylere fayda sağlanabilir. Bu konuda sunum yapmak dinleyicilere birçok bilgi vereceğinden faydalı olabilir.

Sunum Konusu Seçimi

Sunum konusu seçimi oldukça önemlidir. Sunum konusu seçimi yapmak aslında sunum yapmak sayılabilir. Seçilen konu yapılacak olan sunum için atılan ilk adımdır. Bu doğrultuda doğru sunum konusu seçimi yapmak gerekir. Sunum konusu seçimi doğrultusunda araştırmalar yapılır ve hazırlıklara başlanır. Peki, sunum konusu seçimi nasıl yapılır?

  • Sunum konusu seçimi yaparken kendinize farklı metotlar uygulayabilirsiniz. Mesela çok fazla vakit harcadığınız, arkadaşlarınızdan bile daha fazla ilgi gösterdiğiniz, hobi vb. birkaç konu bulun. Ardından belirtilen vb. doğrultusunda aklınıza gelenleri bir kağıda yazın. Örnek olarak, geçen hafta uğraştıklarınızla ilgili, izlediğiniz film ve dizi ile ilgili, internette en çok ne ile uğraştığınız, cep telefonunuzu en çok hangi amaçla kullandığınızla ilgili bir konu bile olabilir. Konu hiç fark etmez.

  • Kağıda yazmış olduğunuz konularıbaşka bir konuşmacı tarafından dinleyecek olsaydınız hangisini dinlemek isterdiniz? Bu soruya olumlu bir yanıtınız varsa kağıda yazmış olduğunuz konunun yanına bir tik işareti koyun.

  • Daha sonra belirttiğiniz konular hakkında bir araştırma yapacak olsaydınız hangi konu için daha kolay araştırma yapabilirdiniz? En kolay araştırma yapabileceğiniz konunun yanına bir tik işareti koyun.

  • Sunum yaptıktan sonra soru-cevap bölümünde gelen sorulardan hangisinedaha iyi ve kolay cevaplar verebilirsiniz? Seçtiğiniz konunun yanına bir tik işareti koyun.

  • Kağıda yazmış olduğunuz konulardan hangisi en güncel konuysa yanına bir tik işareti koyun.

  • Yazmış olduğunuz konulardan dinleyicilerinize en çok fayda sağlayankonunun yanına bir tik işareti koyun.

  • En çok tik işareti alanı seçin. Bu yolla sunum konusu seçimi daha verimli olur. Aynı zamanda sunum konusu seçimi bu yolla yapıldığı zaman sunumunuz ilginç sunum konuları arasında yer alır.

Etkili Sunum Yapma Kuralları Nelerdir?

Sunum konusu seçimi yaptıktan sonra geriye sunum yapmak kalıyor. Sunum yapmak kadar yapılan sunum üzerinden etki bırakmak oldukça önemlidir. Sunum yaparken dinleyicilerin dikkatini nasıl üst düzeyde tutmanızı bilmek de önemli bir konudur. Sunum yaparken karşısında uyuya kalmış, telefonuyla oynayan veya sıkılmış bir gruba kimse konuşma yapmak istemez. Bu durumu yaşamak istemeyen kimseler etkili sunum yapma kurallarına uymak zorundadır. Ya da Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi alıp etkili sunum nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Etkili sunum yapabilmek için bazı kurallar bulunur. Etkili sunum yapma kuralları;

  • Sunumlarınızda kullandığınız bilgileri özelleştirmeniz gerekir.

  • Sunumun konusu kadar dikkatleri üzerinize toplayabileceğiniz iyi bir diksiyon size avantaj sağlar. Ayrıca iletişiminizi güçlendirmek için doğru ve etkili konuşma da önemlidir.

  • İyi bir anlatımı görsel olarak da desteklemeniz gerekir. Görsellik dinleyicilerin bilinçaltı içerisindedaha fazla etki bırakacaktır.

  • Sunum yaparken gereksiz bilgilere yer vermeyiniz. Sunumun ana fikrine odaklanın. Ana fikri destekleyen açıklamalarda bulunun.

  • Dinleyicilerin dikkatlerini hangi noktaya çekeceğinizin planlarını yapmanız gerekir. Bunun için beden diliniz ile etkili iletişim yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

  • Konuşma esnasında olabildiğince rahat olmaya çalışın. Topluluk önünde konuşma yaparken mutlaka ilk dakikalar heyecan olur. Bu gayet normal bir durumdur. İlerleyen dakikalarda rahat olmaya odaklanın ve konsantrasyon sağlayın. Kendinizi rahat bir şekilde ifade ettiğinizde sunumunuzun daha verimli geçeceğinden emin olun.

  • Konuşma yaparken farklı teknolojik aletleri kullanın. Bu durum daha fazla verim ve etki sağlayacaktır.

  • Konuşma anında iletilerinizi dinleyicilere sunarken çok küçük aralar verin. Çok küçük dahi ara vermek dinleyicinin nefes almasını sağlar. Aynı zamanda konuşmanıza daha fazla odaklanmalarını sağlar. Bu da konuşmanızın dinleyici üzerinde etkisini arttırır.

  • Etkili sunum yapabilmek için iyi hazırlanılmalıdır. Konuşmanızdan önce konuşma yapacağınız yer önceden ziyaret edilmeli. Kullanacağınız teknolojik aletler kontrol edilmeli. Ses, ışık gibi etkenlere özenle dikkat edilmelidir. Gerekli kontroller yapılmalıdır. Bu sayede konuşma esnasında oluşabilecek olumsuz durumlardan uzak durulması sağlanır. Aynı zamanda dinleyiciler üzerinde olumsuz bir etki bırakılmayacağından dolayı etkili sunum yapılmış olur.

  • Konuşmanız bittikten sonra soru-cevap kısmının yararlı geçeceğinden emin olmanız gerekir. Size sorulacak olan soruları tahmin etmeye çalışın.

Eğlenceli sunum konuları

  1. Herhangi bir tartışma nasıl kazanılır

  2. İngiliz dilinin tarihi

  3. Neden rüya görürüz

  4. Cazibe bilimi

  5. Mükemmel bir fincan kahve nasıl yapılır

  6. Bir ayrılık nasıl atlatılır

  7. Meditasyonun faydaları

  8. Bir yetişkin olarak nasıl arkadaş edinilir

  9. Renk psikolojisi

  10. Topluluk önünde konuşma sanatı

  11. Nasıl daha üretken olunur

  12. Mutluluk bilimi

  13. Neden erteliyoruz

  14. Kaygının üstesinden nasıl gelinir

  15. Nasıl daha iyi bir dinleyici olunur?

  16. Beden dilinin gücü

  17. Stres nasıl yönetilir

  18. Uykunun önemi

  19. Nasıl motive olunur

  20. Nasıl daha özgüvenli olunur

  21. İkna etme sanatı

  22. Karar verme bilimi

  23. Zamanınızı nasıl daha iyi yönetebilirsiniz?

  24. "Başarana kadar numara yap"

  25. Nasıl ağ kurulur

  26. Nasıl daha iyi arkadaş olunur

  27. Nasıl lider olunur

  28. Başarı nedir?

  29. Aşık olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

  30. Birinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız?

Dinleyicilerinizin çoğunun anlatacağınız konuyu bilmemesi, anlatacağınız konuyu detaylarına girerek anlatmanız ilk aşamalardır. Anlatacağınız konuyu ilgi çekici hale getirmek ve heyecanınızı karşı tarafa yansıtmak ise diğer aşamalardır. Son olarak da anlatacağınız konunun dinleyicilere bir fayda sağlaması sunumunuzu ilginç kılar.

Toplumun ilaç tüketme merakı örnek verilebilir. Ardından İlk feminist örgüt, dünyanın ilk aşk şiiri olarak devam edebilir. Son olarak da dünyada susuzluk ve suyun önemi, corona virüsünün toplumsal yansımalarını örnekler olarak sayabiliriz.

Sunumda kullandığınız bilgileri özelleştirmek ilk kuraldır. Ardından sunumu görsellerle desteklemek ve gereksiz bilgilere yer vermemek gelir. Konuşmaya iyi hazırlanmak, konuşma anında rahat olmak ve farklı teknolojik aletlerden yararlanmak kurallar arasında sayılabilir.

1. Konuyu araştırın. Konuyu öğrenmek ve sunumu destekleyecek bilgiye sahip olmak için yeterli araştırma yapın.

2. İzleyicinin ilgisini çekecek şekilde konu seçin. İzleyicinin ilgisini çekmek için, konu hakkında dikkat çekici ve harekete geçirici bir başlık seçin.

3. Sunuma katılımcının ilgisini koruyacak şekilde öğeler ekleyin. Sunumu eğlenceli ve ilginç kılmak için görsel yardımcı araçlar, video ve eğlenceli ilginç örnekler ekleyin.

4. Sunumu organize edin. Sunumda konuya odaklanın ve anlatımı kolay ve anlaşılır hale getirin.

5. Sunumunuzu test edin. Sunumunuzu birkaç arkadaşınızın veya çalışma arkadaşlarınızın gözünden test edin. Sunumunuzu gösteren teknolojiyi de denemekte fayda vardır.

İlginç sunum konularını çekici hale getirmek için, sunumunuzu kişisel olarak özelleştirebilirsiniz. İlk olarak, konu hakkında yeterli arka plan bilgisine sahip olduğunuzdan emin olun. Konuyu öğrencilerinizle paylaşırken, etkileşim sağlamak için konu hakkında sorular sorabilir, konu hakkında karşılıklı tartışmalar yürütebilir ve konuyla ilgili etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, görsel malzemeler ve harika bir sunum tasarımı kullanarak sunumu daha çekici hale getirebilirsiniz. Yaratıcılık kullanarak, sunumunuzu zenginleştirebilir ve öğrencilerinizi etkileyecek şekilde sunumunuzu düzenleyebilirsiniz. Özet olarak, ilginç sunum konularını çekici hale getirmek için, arka plan bilgisi sahibi olmak, etkileşim sağlamak, görsel malzemeler kullanmak ve yaratıcılık kullanmak önemlidir.

Etkili bir sunum için, çeşitli araçlar kullanılabilir. Bunlar arasında, sunum yazılımı, grafikler, animasyonlar, video, ses, sunum yardımcı ürünleri ve dijital araçlar sayılabilir. Bunların kullanımı konuya göre değişebilir. Örneğin, bir ticaret sunumunda, grafikler çok önemli olabilirken, bir teknik sunumda animasyonlar ve video önemli olabilir. Ayrıca, sunumu daha ilginç ve etkili hale getirmek için ses, sunum yardımcı ürünleri ve dijital araçlar da kullanılabilir.

-Özgün: İlginç sunum konuları konuşmacıların özgün görüşlerini veya fikirlerini katma özelliğine sahip olmalıdır.

-Hareketli: İlginç sunum konuları, konuşmacının özgün bir anlatım tarzı ile canlı ve dinamik olmalıdır.

-Kısa ve Öz: İlginç sunum konuları, konuşmacının anlatımını kısa ve öz olarak sunmasına olanak sağlamalıdır.

-Kapsamlı: İlginç sunum konuları, konuşmacının konuyu detaylıca anlatabilmesi için yeterli ayrıntıya sahip olmalıdır.

-Etkileyici: İlginç sunum konuları, dinleyiciyi etkileyecek şekilde düzenlenmelidir.

-Yararlı: İlginç sunum konuları, dinleyiciyi bilgilendirecek ve öğretici olmalıdır.

1. Konunun ilginç olmasına dikkat etmeliyiz.
2. Konuya ilişkin özgün ve kapsamlı bilgilerin olmasına bakmalıyız.
3. Sunumun zamanlamasını düşünmeliyiz.
4. Sunumu dinleyiciyi ilgilendirecek şekilde organize etmeliyiz.
5. Konu ile ilgili çekici animasyonlar veya görseller eklemeliyiz.
6. Sunumu anlaşılır ve akıcı hale getirmeliyiz.
7. Sunumun kısa ve öz olmasına dikkat etmeliyiz.
8. Sunumun amacını ve hedef kitlenin beklentilerini net olarak belirlemeliyiz.

1. İlginç ve etkili bir sunum hazırlamak için, konuyla ilgili bir araştırma yapmalısınız. Sunacağınız konu hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, o kadar etkili bir sunum ortaya koyarsınız.

2. Sunumunuzu etkileyici bir şekilde tasarlayın. Göz alıcı grafikler, farklı tipografik stiller ve kullanışlı animasyonlar kullanarak sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

3. Konuşma metnini kısa ve öz olacak şekilde hazırlayın. Konuşma metnindeki her cümleyi anlaşılır ve etkili bir şekilde ifade etmeye çalışın.

4. Konuşma sırasında dinleyicinizi etkilemeyi hedefleyin. Konuşmanızın her aşamasında konuşma sırasındaki dinleyicileri etkilemeye çalışın.

5. Sunumu konuşma sırasında güçlendirmek için görsel araçlar kullanın. Grafikler, şemalar veya başka görsel destekler kullanarak sunumunuzu daha etkili hale getirebilirsiniz.

6. Son olarak, dinleyicilerinizin konu hakkında sorular sormanızı sağlayın. Böylelikle sunumu daha etkili hale getirebilir ve konuya daha derin bir anlayış kazandırabilirsiniz.

sunum konusu sunum yapmak ilginç sunum konuları sunum konusu seçimi etkili sunum sunum teknikleri
Sezer Açiler

Sezer AÇİLER, 19 Haziran tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Sunum konuları

sunum konuları

Aşağıda sunum yapmak için kullanabileceğiniz genel bir sunum konuları listesi yer alıyor. Her bir konuyu yüzeysel ya da derinlemesine ele almanız ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda uzatıp kısaltmanız mümkün.

Bu listeye ek olarak güncel bir sunum konusu arıyorsanız, internetten gazete ve dergilerin haberlerini tarayarak sunum yapmak için bir konu bulabilirsiniz. Ayrıca başarılı bir sunum yapmak için Sunum yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve Sunumlarda 10 20 30 Kuralı yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Sunum konuları listesi

  1. Küresel ısınma
  2. Birinci Dünya Savaşı
  3. İkinci Dünya Savaşı
  4. Çernobil faciası
  5. Nükleer enerjinin geleceği
  6. Güneş enerjisi
  7. Kadın hakları
  8. Akıllı telefonların hayatımıza etkileri
  9. İnternetin iletişim ve insan ilişkilerine etkileri
  10. GDO&#;lu ürünlerin zararları
  11. Uzaylılar
  12. Reenkarnasyon
  13. AIDS
  14. Hava kirliliği
  15. Büyük şehirlerin trafik sorunları
  16. Alternatif tıp
  17. Hayvan hakları
  18. Kan bağışı
  19. Bollywood
  20. Ölüm cezası
  21. Telif hakkı
  22. Nikola Tesla
  23. Uzaktan eğitim
  24. Ötenazi
  25. Küreselleşme
  26. Türk ekonomisi
  27. Demokrasi ve insan hakları
  28. Birleşmiş Milletler
  29. Nato
  30. Avrupa Birliği
  31. Olimpiyatlar
  32. Yenilenebilir enerji
  33. Sürdürülebilir turizm
  34. Terörizm
  35. Bilişim suçları

Etiketler: sunum konuları, sunum yapmak için konu, sunum konuları listesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası