türksat personel maaşları 2019 / Personel Alımı Mülakat Listesi - T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı | funduszeue.info

Türksat Personel Maaşları 2019

türksat personel maaşları 2019

Murat AĞIREL

İlk defa araştırıp da kesin bir sonuca ulaşamadığım bir olayla karşı karşıyayım.

Konu yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da olduğu TÜRKSAT AŞ. ile ilgili.

Biliyorsunuz TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., bir özel hukuk tüzel kişisi olmakla birlikte tamamı devlete ait bir şirket.

Ayrıca TÜRKSAT, Kamu İhale Kanunu hükümlerine de tabi değil. Yönetim kurulunda ise dikkat çeken isimler yer alıyor:

Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, Cenk Şen, Doç. Dr. İbrahim Kalın, Dr. Ali Taha Koç, Dr. Şuayip Birinci, İbrahim Eren, İbrahim Kolcu…

Türksat Genel Müdür Cenk Şen, yardımcıları Metin Çavuşoğlu, Hasan Hüseyin Ertok, Halil Yeşilçimen, Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Çavuşoğlu, Hukuk Müşaviri Mehmet Çerikçi…

Bu bilgileri neden verdim?

Sayıştay raporlarını okuduğum zaman ayrıntılara çok dikkat ederim. Birçok raporda bir bilgi dikkatimi çekti. TÜRKSAT'a tanınan bir imtiyaz farklı biçimde kullanılıyor.

Adeta taşeronlara akıtılan bir para kanalı yaratılmış.

Tek tek anlatayım…

Kanuna göre E-Devlet ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetleri kapsamında, TÜRKSAT A.Ş.'den doğrudan hizmet alımları İhale Kanunu'na tabi değil.

Bu hüküm uyarınca, idareler bütün bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetlerini değil, sadece e-Devlet ile ilgili olan bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetlerini TÜRKSAT'tan alabiliyor.

Ancak yapılan incelemede, kurum tarafından söz konusu hükmün kapsamı dışında kalan, E-Devlet ile ilgili olmayan ve doğrudan TÜRKSAT AŞ'den alımı yapılamayacak olan bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetlerinin de istisna hükümlerine göre alındığı görülmüş.

Yani İhale Kanunu'ndan kaçırılarak iş yapılmış…

Peki, bu alımı kimler yapmış?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Hudut ve Sahilleri Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye İş kurumu, Ulaştırma Bakanlığı…

Şimdi buraya kadar yazının pek ilgi çekmediğinin farkındayım.

Ancak

Bu işin ayrıntısı söz konusu olunca sıkıntı başlıyor. Çünkü kurumlar aldıkları veya almak istedikleri bu hizmeti TÜRKSAT'a veriyor ve TÜRKSAT'ta bunu alt kullanıcıdan-taşerondan alıyor!

Hatta bir örnek verelim; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu…

yılı için en düşük ücret destek personeli için belirlenen 12 Bin TL olarak tespit edilmiş ve en yüksek ücret olarak ise Kıdemli Uzman Sistemci, Kıdemli Uzman Yazılımcı ve Kıdemli Uzman Test Personeli unvanlarının her biri için 34 Bin TL maaş belirlenmiş.

Sözleşmeye göre, Kurum tarafından "destek personeli" unvanında çalıştırılacak personel için yılı fiyatlarıyla 12 bin TL Türksat A.Ş.'ye ödenmesi kararı veriliyor.

Bu unvandaki personel için Türksat A.Ş. ise taşeron firmaya 10 bin TL ödüyor, alt yüklenici firma ise söz konusu personele asgari 3 bin TL ile - azami 10 bin TL arasında bir para veriyor.

Yani…

12 bin lira size oluyor 3 bin lira…

34 bin lira size oluyor 10 bin lira…

Aradaki fark birilerinin banka hesabına giriyor.

Burada belli ki bir emek sömürüsü ve taşeron oyunu var. Zaten ulaşamadığım nokta bu taşeronların kimler olduğuydu. Devletten alınan paralar TÜRKSAT aracılığıyla taşerona akıtılıyor.

Burada sorulması gereken basit sorular var.

TÜRKSAT hadi işi bu kurumlardan aldı. Neden kendi bünyesinde yapmıyor?

Neden alt taşeron firma kullanıyor?

Bu firmalar kimlerdir?

Hatta firmalardan kurumlara alınan kişiler kimlerdir?

fazla oku

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre bir güreşçi olmanız bir bankanın yönetim kurulunda olmanıza, emniyet genel müdürlüğü yapmanız PTT'nin yönetiminde olmanıza engel değil. 

Yani, sosyal medyada da sık sık eleştirildiği gibi, bir kişinin birden fazla kurumda görev alıp, çift ve daha fazla ücret alması mümkün. 

Ancak bu ücretler her zaman, bildiğimiz "maaş" şeklinde olmuyor.

Ne şekilde olduğu detayına inmeden önce yasanın ne dediğine bakalım… 

Cumhurbaşkanı "En fazla bir ilave görev verilecek" demişti 

tarihli sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre: 

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. 


Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkili.

Konuyla ilgili son açıklama ise Mart 'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan Ekonomi Reform Paketi'yle geldi. 

Açıklamada, "Kamu görevlileri, kadrolarına bağlı pozisyonları dışında, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarında görev alabileceklerdir" denildi. 

Ancak bu açıklama henüz yasalaşmadı. İlgili düzenlemelerin tamamlanması için verilen son tarih 30 Haziran

Düzenlemelerden sorumlu kurum ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı. 

Bunun yanı sıra "Üst düzey kamu görevlerine atanmada aranan mesleki tecrübe şartları güçlendirilecektir" diyen Ekonomi Reform Paketi, bu konuyla ilgili düzenlemelerin de 31 Aralık 'de tamamlanmasını öngörüyor. 

business

Fotoğraf: funduszeue.info@huntersrace​​​​​​​


Bir kişinin sigortası birden fazla şirkette başlatılabiliyor 

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamasına göre bir kişi, birden fazla sigortalı olarak çalışabiliyor.

Hatta şirketlerin yönetim kurullarına da girebiliyor, birden fazla maaş da alabiliyor.

A kişisini düşünelim… 

Bu kişi, X, Y ve Z şirketlerine danışmanlık yapıyor olsun. Üç şirket de A adlı kişinin sigortasını başlatabiliyor. 

Özgür Kaya'nın açıklamasına göre Sosyal Güvenlik Kurumu, prim hesaplamasını, (kişi üç şirkette çalıştı diye) "90 gün üzerinden" değil yine 30 gün üzerinden yapıyor. 

Bir de "huzur hakkı" denilen bir ödeme var. Bir kişiye huzur hakkı veriliyorsa, sigorta primi ödenmiyor. 

Huzur hakkı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK), huzur hakkını şöyle açıklıyor: Belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine ödenen para, hakkı huzur. 

Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor. 

Bağımsız Denetçiler Cumhur İnan Bilen ve Selin Güler'in 'da yayımlanan "Tüm Yönleriyle Huzur Hakkı" adlı makalede şirket sahiplerinin ya da yönetim kurulu üyelerinin yüklendikleri sorumluluklar, şirket için aldıkları riskler, verdikleri hizmetler, yönetim kurulu toplantılarına katılmaları karşılığı ücret dışı ödemeler de yapıldığından bahsediliyor. 

Bunlardan ilki kâr payı dağıtımı. İkincisi ise huzur hakkı ödemesi.
 Huzur hakkının şirket kârı ile herhangi bir ilgisi yok. Şirket zarar etse bile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılıyor. 

"Huzur hakkının limiti yok, genel kurul belirliyor"

"Örneğin bir holdingin yönetim kurulunda danışman. Bu kişiye ‘huzur hakkı' denilen bir ücret belirleniyor" diyen Özgür Kaya'nın açıklamasına göre huzur hakkının bir limiti yok. Ne ödeme yapılacağı yönetim kurulunun takdirine kalmış. 

"Huzur hakkı ve yönetim kurulu üyelikleri aylıklarının belirlenmesi, tamamen o şirketin o yıl için ayırmış olduğu bütçeyle alakalı" diyor SGK uzmanı Kaya ve ekliyor: 

Kademe, derecelendirme, yaptığı işe göre, performansına göre ücret skalası ne özelde ne devlette düzgün işleyen bir sistem. 

Huzur hakkında ise genel kurul,  "Biz 'de huzur hakkı olarak bin lira dağıtacağız diyor". Kurul'da 10 kişi varsa, bin lira 10'a bölünebiliyor. 

Ekran Resmi png

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya/ Fotoğraf: Beyaz TV


"Özel sektör genelde huzur hakkını tercih eder, çünkü sigorta prim ödemesi yok" 

Independent Türkçe'ye konuşan Özgür Kaya'nın açıklamasına göre özel sektör, daha çok huzur hakkını tercih ediyor: 

Çünkü yönetim kuruluna alınacak kişi yaşlı veya emeklidir. Sigorta primi ödememek için huzur hakkı veriliyor. Ya da hem düşük bir maaş hem de huzur hakkı veriliyor. 


Ne zaman huzur hakkı ne zaman maaş? 

Kamudaki işleyiş ile ilgili örnek veren Özgür Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda görevli bir bakan yardımcısı, daire başkanı, genel müdür gibi üst düzey yöneticinin aynı zamanda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yönetim kurulunda görev yapabileceğini söylüyor. 

Kişi birbiriyle bağlantılı iki kurumda görev yaptığı için kendisine bir maaş veriliyor. Sigorta primi bir görev üzerinden yatırılıyor. 

Kaya'nın açıklamasına göre bu kişiye ayrıca huzur hakkı da verilebiliyor. Bu, genel kurulun kararına bağlı. 

Bu kişi, hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem PTT yönetim kurulu gibi bağlantısız kurumlarda görev yaparsa huzur hakkı yerine maaş da alabiliyor. 

Yani Bakanlık'tan gelen maaşının yanı sıra, PTT Yönetim Kurulu kendisine, huzur hakkı yerine maaş vermeyi de tercih edebilir. Yasaya göre hem huzur hakkı hem ikinci bir maaş alamıyor. 

"Genelge, kanunun çözümüdür" 

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Ekonomi Reform Paketi'nde yer alan, "Kamu görevlileri, kadrolarına bağlı pozisyonları dışında, en fazla bir kurumun yönetim veya denetim kurullarında görev alabileceklerdir" maddesini de yorumladı. 

Kaya'nın açıklamasına göre durumu vatandaşa anlatmak için öncelikle kararın yasalaşması, ardından alt genelgesi çıkması gerek. 

"Bizim dilimizde ‘Genelge, kanunun çözümüdür'" diyen Kaya, kanunun detaylarının, alt çözümlemelerinin genelgeler ile geldiğini hatırlatıyor. 

"Özel sektörle kıyaslayınca, kamu kurumlarında daha fazla ortaya çıkan bir durum" 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ücret seviyesini belirleyen en önemli faktörün verimlilik, ücretin ölçüsünün ise "saat" ya da "ay" olduğunu hatırlatarak şu soruyu yöneltti: 

"Çift ya da üç maaş alanların verimleri ve çalışma süreleri nasıl ölçülüyor?" 


Ulusoy, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada üst kademelerde görev alan bürokratlara başka görevler atanmasının hiçbir akılcı temele oturmadığını söyledi. 

Ekonomi profesörüne göre kamu kurum ve yan kuruluşlarında bu tür uygulamalar tamamen yönetim anlayışının bir ürünü. 

"Verimlilik, işe ayrılan zaman dilimi ve kârlılık" gibi nedenlerle özel sektörde birden fazla görev dağılımının doğal sayıldığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Bu durum, kamu malı üreten kurumlarda daha fazla ortaya çıkması ayrıca vurgulanması gereken bir durum" diye konuştu. 

"Liyakata bağlı olmadan belirli bir kesime kaynak yaratmak…" 

Hatta Ulusoy'a göre kamuda birden fazla yerde görevlendirmenin yasa ya da yönetmelikle düzenlenmesi başlı başına akıldışı bir uygulama. 

Veysel Ulusoy DW

Enflasyon Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy/ Fotoğraf: DW


"Birden fazla ücret alınması zaten ahlaki bir durum" diyen Ulusoy, Independent Türkçe'ye şu değerlendirmeyi yaptı: 

Karşılıksız bir kazanım, kayırılmış kesimlere halkın cebinden vergilerinden pay aktarılmasıdır. 

Topluma geri dönmesi gereken hizmet yerine, çalışmadan, liyakata bağlı olmadan belirli bir kesime kaynak yaratmak ve bağlılıklarını kuvvetlendirme amaçlı uygulamalardır.


"Birden fazla görevlendirme hep vardı" 


Kamu çalışanlarını birden fazla yerde görevlendirme uygulamasının 80'ler, 90'lar da dahil her zaman var olduğunu belirten Veysel Ulusoy, şöyle devam etti: 

Dağıtılan bedelin zaman zaman farklılıklar oluşturduğu gözlemlense de her zaman var olan bir yaklaşımdı.

Çoğu zaman kamu iktisadi kurumları ve iktisadi devlet teşekküllerinin içerisinde vücut bulan bir durumdu. Anlaşılan, günümüzde hacim oldukça genişlemiş gibi.


"Mutfaktaki yangınla birlikte daha çok su üzerine çıktı"

Peki tepkilere rağmen farklı yerlerde görevlendirmeler neden devam ediyor?

ENAGrup Başkanı Ulusoy'a göre daha önce de var olan bir durum, son dönemde artan ekonomik zayıflıkla beraber, daha büyük bir tepki olarak öne çıkıyor. 


"Suların durgun aktığı, gelir seviyesinin yükseldiği bir dönemde halk çoğu zaman bunu göz ardı etti diye düşünüyorum" ifadelerini kullanan Ulusoy, "Mutfaktaki yangınla beraber bunları aynı anda değerlendirdiğimizde tepkinin nedenini de anlamış oluruz" diyor. 

Kim hangi görevde? 

Birden fazla kamu kuruluşunda görev yapan bazı isimler şu şekilde: 

- PTT Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Kara aynı zamanda Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı'nı yürütüyor. 

- Temmuz 'dan bu yana Emniyet Genel Müdürlüğü görevini yürüten Mehmet Aktaş, Nisan 'den bu yana PTT Yönetim Kurulu Üyesi.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

- Ekim 'da PTT Yönetim Kurulu'na girmesi oldukça tartışma yaratan diğer bir isim ise Ömer Fatih Sayan'dı. Zira kendisi, Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi. 

PTT Yönetim Kurulu'ndayken de hâlâ devam eden Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanlığı görevindeydi. 


- Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeliğini birlikte yürütüyor.

Türk Hava Yolları'nda Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği ve TÜRGEV'de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan, Farhrettin Altun'un eşi Dr. Fatmanur Altun, THY'deki görevi ile ilgili 20 bin liralık bir ücreti olduğunu ancak bu görevden "kamu namına" feragat ettiğini söylemişti. 

- Borsa İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanı ise Prof. Dr. Erişah Arıcan ise Yönetim Kurulu (YK) Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yürütülen Varlık Fonu'nun YK Başkan Vekili. 

- Yine Varlık Fonu'nun yönetim kurulu üyelerinden Alpaslan Çakar, Mart 'de Hüseyin Aydın'ın yerine Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne getirilmişti. 

- Yüzde 36 hissesi Varlık Fonu'nda olan Vakıfbank'ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Cemil Ertem, yıllardır Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanlık görevini de yürütüyor. 

- Vakıfbank'ın bir diğer Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Adnan Ertem, aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı. 

- Mehmet Emin Baysa ise hem Cumhurbaşkanlığı'nın Devlet Denetleme Kurulu'nun hem de Vakıfbank Denetim Kurulu Üyesi. 

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş aynı zamanda İLBANK Yönetim Kurulu Üyeleri arasında. 

- Bakanlık Yardımcılığı yapan diğer bir isim Hasan Suver de İLBANK Yönetim Kurulu Üyesi. Bankanın Yönetim Kurulu Üyelerinden Rahmi Metin, 'dan bu yana Rize Belediye Başkanı. 

- Yüzde 75 hissesi Varlık Fonu'nda bulunan Halkbank'ın yönetim kurulu üyelerinden Meltem Taylan Aydın aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi. Aydın gibi Maksut Serim de hem Cumhurbaşkanı Başdanışmanı hem de Halkbank yönetiminde. 

- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin de 12 Haziran 'den bu yana Türkiye Halk Bankası AŞ Yönetim Kurulu Üyesi. 

- Halkbank'ın yönetim kurulunun diğer bir üyesi Sezai Uçarmak, aynı zamanda Ticaret Bakan Yardımcısı. 

- Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Haziran 'de Halkbank Denetim Kurulu Üyesi oldu. 

- Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Varlık Fonu himayesine girmesinden bu yana zarar açıklayan ÇAYKUR'da yönetim kurulunda. 

- Ağustos tarihinden bu yana Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı görevini yürüten Yiğit Bulut, Türk Telekom'da Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi. 

- PTT'nin eski yönetim kurulu başkanı Enver İşkurt, aynı zamanda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı'nda. Aynı zamanda Türk Telekom'un yönetim kurulunda. 

- Selim Dursun da Enver İşkurt gibi hem Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı hem Türk Telekom (Bağımsız) Yönetim Kurulu Üyesi. 

- Türk Telekom'un Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerinden bir diğeri ise Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati. 

- Son olarak TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, haziran başındaki Meclis KİT Komisyonu'nda milletvekillerinin birden fazla görevinin olduğunun sorulması üzerine Eren, "Maaş meselesine açıklık getireyim. TRT'den 15 bin civarı maaş alıyorum, TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden de 14 bin civarı bir maaşım var. Bunun dışında, TRT'de çift maaş alan başka kimse yok" demişti. 

SALDIRIDAN DERS ÇIKARMADILAR

Sayıştay denetçileri, TÜRKSAT’a ait olan uydu yer kontrol istasyonunun da yedeklenmediğini saptadı. Denetim raporunda, “15 Temmuz ’da yaşanan darbe girişiminde TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesine gerçekleştirilen saldırı gibi olağanüstü hallerde ya da doğal afetlerde coğrafi yedeklik sağlamak üzere, TÜRKSAT’a ait bir yerde yüksek güvenlikli bir coğrafi yedek uydu yer kontrol istasyonu kurulması noktasında çalışmalara başlanmış bulunmaktadır. Konu, TÜRKSAT 5A/5B uyduları projesi kapsamında da takip edilmekte olup gelecek uydu filosu ihtiyaçlarını da karşılayacak nitelik ve büyüklükte yeni bina yapılması gerekmektedir. Söz konusu çalışmaların hızla tamamlanması önem arz etmektedir” denildi.

13 PERSONEL BAŞKA KURUMLARDA

Raporda, şirket personelinin başka kurumlarda görevlendirildiği de belirtilerek şu tespitlere yer verildi:

-TÜRKSAT’ta görevli 13 personelin yılında Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı emrinde geçici olarak görevlendirildikleri, görevlendirme sürelerinin belli olmadığı ve geçici olarak görevlendirilen bu personelin aylık/ücret ve her türlü mali ve sosyal hak ve yardımlarının Şirket tarafından karşılanmaya devam edildiği görülmüştür.

-Şirketin ar-ge faaliyetlerinde hedeflediği projeleri zamanında gerçekleştirmesi ve yeni projeler üretmesi için alanlarında uzman ve yetişmiş personel mevcudunun yeterli olmadığı görülmüştür.

TÜRKSAT UYDU HABERLEŞME KABLO TV ve İŞLETME A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE İLETİŞİM İŞÇİLERİ SENDİKASI (ÖZ İLETİŞİM-İŞ) ARASINDA İMZALANAN 4. DÖNEM İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ( - ) 07 OCAK

BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

MADDE 1- TARAFLAR VE TANIMLAR

İşbu Toplu İş Sözleşmesinin tarafları TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. ile İletişim İşçileri Sendikası’dır.

İletişim İşçileri Sendikası (Öz İletişim-İş Sendikası ve/veya SENDİKA) ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. (TÜRKSAT A.Ş. ve/veya İŞVEREN) bundan böyle tek başına kısaca “TARAF”, birlikte kısaca “TARAFLAR” olarak da anılabilecektir.

Öz İletişim-İş’e ait iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir;

Tebligat Adresi

G.M.K. Bulvarı No/10 Maltepe / ANKARA

Telefon / Faks Numarası

0 69 00 / 0 69 01

Elektronik Posta

[email protected]

TÜRKSAT A.Ş.’ye ait iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir;

Tebligat Adresi

Yağlıpınar Mahallesi Küme Evleri No: 1 Gölbaşı / ANKARA

Telefon / Faks Numarası

0 30 00 / 0 51 15

Elektronik Posta

[email protected]

Taraflar, ve maddelerinde belirtilen adreslerini tebligat adresi olarak kabul etmişlerdir. Adres değişiklikleri, adres değişikliği yapan tarafça diğer tarafa en geç 7 (yedi) gün içinde, yazılı olarak bildirilecektir. Aksi halde en son bildirilen adrese yapılacak tebligat ilgili tarafa yapılmış sayılacaktır.

Bu Toplu İş Sözleşmesinde;

Ekleri (varsa) ile birlikte bu toplu iş sözleşmesi “SÖZLEŞME” ve/veya “TİS”

Toplu iş sözleşmesinin kapsamı içerisinde belirtilen tüm işyerleri, bunların eklentileri ve araçları ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamındaki bütün yerleri “İŞYERİ” ve/veya “ŞİRKET”

Toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işverenin iş organizasyonu kapsamındaki bütün işyerlerinde çalışan İletişim İşçileri Sendikası (Öz İletişim-İş Sendikası) üyeleri “ÜYE”

Toplu iş sözleşmesinin kapsadığı tüm işçiler “İŞÇİ” olarak anılacaktır.

İşveren, Sendika’yı, işyerindeki tüm çalışanların tek temsilcisi olarak tanır. Sendika, üyelerinin her türlü hak ve çıkarlarını savunmaya tek yetkili sendikadır. Sendika sözleşmenin uygulanmasında İşveren’i tek yetkili olarak tanır.

İşbu toplu iş sözleşmesinin görüşülmesi ve imzalanmasında işvereni, yetkili kılınan işveren vekilleri, uygulanmasında ise Genel Müdür temsil eder. Bu toplu iş sözleşmesinin görüşülmesi ve imzalanmasında Sendikayı, Sendika Genel Başkanı ve Sendika Genel Yönetim Kurulu’nun yetkili kıldığı kişiler temsil eder.

MADDE 2- YÜRÜRLÜK SÜRESİ

Bu Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi 3 (üç) yıl olup, tarihinde yürürlüğe girip tarihi mesai bitiminde sona erer.

Toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihte Öz İletişim-İş Sendikası’na üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyelik başvuru tarihlerinden itibaren yararlanırlar. Şu kadar ki; Sendikaya üyelikleri sözleşmenin yürürlük tarihinden sonra gerçekleşen işçiler için, toplu iş sözleşmesi ile kazanılan tüm haklarda kıstelyevm usulü uygulanır. Bu işçiler toplu iş sözleşmesi ile kazanılan tüm haklardan; sözleşmenin yürürlük tarihi ile sendikaya üyelik başvuru tarihleri arasında geçen süre kadar eksik oranda yararlanırlar.

Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinde Öz İletişim-İş Sendikası’na üye bulunmayanlar, sonradan işe girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde Öz İletişim-İş Sendikasına üye bulunup da ayrılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları, Öz İletişim-İş Sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Dayanışma aidatı ile toplu iş sözleşmesinden yararlanma, sözleşmenin imza tarihinden sonra mümkündür.

Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesi ile sağlanan haklardan kıdem tazminatı farkı dâhil, çalıştıkları süre ile orantılı olarak sendika üyelik aidatını ödemek kaydıyla yararlanırlar.

MADDE 5- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI

İş bu sözleşmenin amacı;

Toplu iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek,

İşyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, ahlaki ilkeleri ve hakka bağlılığı da gözeterek işçiler ile işverenin karşılıklı hak ve menfaatlerini dengelemek,

Taraflar arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların uzlaşma yolunu ve çözüm şekillerini göstermek,

İşveren ile işçi ve sendika arasındaki ilişkileri düzenleyip, iş ahengi ve çalışma barışını adil bir şekilde korumak,

İstikrarsız ve güvencesiz istihdamı ortadan kaldırmak, meslek ile aile yaşantısını uyumlaştırmayı desteklemek,

Sunulan hizmetten faydalananların, çalışanların ve onların temsilcilerinin katılımını, demokratik kontrolü, şeffaflığı, iyi yönetimi cesaretlendirmek ve yeteneklerin gelişmesini sağlamak,

Çalışanlar için çalışma koşulları ve makul bir ücret düzeyini teminat altına almak, herkes için eşit işe eşit ücret verilmesini sağlamak,

Düzgün iş, iyi ücret düzeyleri ve yeterli çalışma koşulları ile çalışanların yaşam kalitesi arasında birebir bir ilişki olduğu gerçeğini teşvik etmek,

Çalışma saatleri, iş ve özel hayatın uyumlaştırılması, iş kalitesi, becerilerin geliştirilmesi ve yeni beceriler kazandırılması, çalışma hayatı boyunca öğrenme ve kariyer fırsatları sağlamak ve iş yerinde her türlü ayrımcılık, ırk ve yabancı düşmanlığı ile mücadele etmek,

Öz İletişim-İş Sendikası üyelerinin ve işçilerin sosyo-ekonomik, moral ve kültürel gelişmelerini sağlamaktır.

İKİNCİ BÖLÜM ÇALIŞMA ESASLARI

MADDE 6- İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ VE BRANŞTA ÇALIŞMA

Her işçi kural olarak branşına uygun işte çalıştırılır.

Aynı iş kapsamındaki işyerleri arasındaki nakillerde işçinin ikametgâhına yakın işyerinde çalıştırılması tercih edilir. İşçinin talebi üzerine işyerinde uygun pozisyon var ise doğrudan, yok ise işçilerin karşılıklı talebi halinde becayiş yapılabilir.

İşveren; işçinin işi, işyeri değişikliği ve çalışma alanları ile ilgili işveren tarafından bütün çalışanları kapsayan, işyerinde verimliliğin sağlanması, ihtiyacın bulunması gibi objektif uygulamalar içeren düzenleme yapabilir. Bu uygulamalar ferdi cezalandırma amaçlı kullanılamaz. İşçinin işi, işyeri değişikliği ve çalışma alanlarıyla ilgili işveren tarafından değişiklik yapılması ve işçinin bu değişikliği kabul etmemesi halinde İş Kanunu hükümleri uygulanır. Aksi durumda işçi için haklı fesih nedeni sayılır.

Yangın, sel ve deprem gibi doğal afet hallerinde işçinin rızasına bakılmaksızın geçici sürelerde işçiler fazla mesai kapsamında çalıştırılabilir. Bu durumlarda iş ve işyeri değişikliği nedeniyle işçi ücretlerinden herhangi bir indirim yapılamayacağı gibi, anılan sebeplerle çalışan işçilere geçici görevdeki işin niteliğine göre sağlanan ek haklar da ödenir.

MADDE 7- DENEME SÜRESİ

İşçiler işe alındıkları tarihten itibaren 2 (iki) aylık deneme süresine tabi tutulur. Deneme süresi içinde gerek işveren gerekse işçi hiçbir şarta bağlı kalmaksızın iş sözleşmesini feshedebilir.

Önceden işyerinde çalışırken işyerinden ayrılmış olan işçilerin tekrar işe alımlarında ve/veya süreli sözleşmeli çalışan işçilerin sözleşme yenilenmesinde ikinci bir deneme süresine tabi tutulmazlar.

Şirket iştiraklerinden ve/veya altyüklenicilerden doğrudan şirket bünyesinde hizmet sunanlardan yapılan işe alımlar dışardan işe alınma sayılmaz ve bu alımlar için deneme süresi uygulanmaz.

MADDE 8- ASKERLİK HİZMETİ

Askerlik hizmeti nedeniyle silâh altına alınan işçi, bu hizmeti süresince isterse ücretsiz izinli sayılır ve iznini askerlik hizmeti için kullanacağı bilgisini işyerine bildirir. Askerlik hizmetini yaptıktan sonra 2 (iki) ay içinde işe dönmek isteyen işçi, ayrıldığı derecedeki müktesep haklarına ek olarak işbu sözleşme ile sağlanan haklardan yararlandırılarak eski işine ve/veya benzer nitelikteki farklı bir işe başlatılır.

Silahaltına alınan işçiler, askerlik hizmeti nedeni ve kendi talebiyle işten ayrılması halinde işçiye her kıdem yılı için kıdem tazminatı tavanını aşmamak kaydıyla, 50 (elli) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Askerlik hizmeti nedeniyle; işyerinden ücretsiz izin alan veya işten ayrılan işçiye askerlik süresi baz alınarak aylık askerlik yardımı yapılır. Bu tutar sözleşmenin birinci yılında net TL/ay’dır. Bu tutar işçinin işten ayrılmadan önceki son maaşına eklenerek ödenir. Bu yardım yedek subay olarak askere sevk edilen işçiye askeri eğitim süresi baz alınarak hesaplanıp ödenir. İşçiye bu yardımın yapılabilmesi için işçinin işverenin emrinde en az bir yıl hizmetinin olması gerekir.

Zorunlu askerlik hizmeti dışında veya herhangi bir nedenle silâh altına alınan işçi, bu hizmeti süresince ücretli izinli sayılır. Bu işçiye; Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenen ücret işyerinde çalışırken aldığı ücretten az ise aradaki fark işveren tarafından ödenir. Milli Savunma Bakanlığı’nca işçiye hiç bir ücret ödenmemesi halinde görev süresi boyunca ücretleri tam olarak işverence ödenir.

MADDE 9- VARDİYA / NÖBET USULÜ ÇALIŞTIRMA

İşin gerektirdiği hallerde işçiler 2 (iki) veya 3 (üç) vardiya/nöbetli halinde çalıştırabilir. Bir işçi üst üste 2 (iki) hafta gece vardiyasında/nöbetinde çalıştırılamaz. Vardiya/nöbet değişiminde işçiler sürekli olarak en az 11 (onbir) saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Vardiya/nöbet cetvelleri her ay liste halinde işyerinde ilan olunur.

Vardiyalı/nöbetli olarak yürütülen işlerde çalışılan işçilere başkaca ödemeleri etkilememek kaydıyla Vardiya/Nöbet Primi, çalıştığı vardiya/nöbet saati üzerinden hesaplanır. Vardiya/Nöbet Primi, saat başına yılı için 3,80 TL, yılı için 3,90 TL, yılı için 4,00 TL’dir.

MADDE ÇALIŞMA SÜRESİ

Haftalık çalışma süresi 40 (kırk) saattir. Bu süre, haftada 5 (beş) işgünü ve günlük 8 (sekiz) saat olarak uygulanır. Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında 1 (bir) saatten az olmamak üzere ara dinlenmesi verilmek suretiyle çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Bu süreler, engelli çalışanlar ve ailesinde bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunanlar lehine işveren tarafından esnetilebilir.

Cuma günlerinde Cuma Namazı için işverence gerekli kolaylık sağlanır.

İşveren, yaz saati ve kış saati uygulamasında ve Ramazan ayında işe giriş ve çıkış saatlerini işçi lehine olmak kaydıyla düzenleyebilir.

MADDE ÇALIŞMA SÜRELERİNDEN SAYILAN HALLER

İşyerlerinde çalışan işçilerin aşağıda belirtilen şekilde geçirdikleri süreler ile kanunlarda belirtilen süreler çalışma sürelerinden sayılır;

İşveren tarafından işçinin görevli olarak işyerinden başka bir yere gönderilmesi esnasında yolda geçen süreler,

İşçinin, işverenin her an emrinde hazır bulunması halinde çalıştırılmaksızın ve verilecek işi bekleyerek geçirdiği süreler,

İşçinin işveren tarafından başka yere gönderilmesi veya işveren bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler,

İşveren tarafından yapılan hizmet içi eğitimlerde geçen süreler ve işverenin izniyle üçüncü taraflarca verilen eğitimlerde geçen süreler,

Yağmur, sel, kar yağışı ve elektrik kesilmesi ile malzeme ve araç yokluğu nedeniyle işbaşında bulunup çalışılamayan süreler,

Sendika tarafından mesai saatleri içerisinde yapılacak toplantı ve sendikal görevlerde geçen süreler,

Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermek için geçirdiği süreler.

MADDE TUTUKLULUK HALİ ve İŞE DÖNME HAKKI

İş ve işyeri ile alakalı olmamak kaydıyla herhangi bir suç sebebiyle gözaltına alınan ve/veya tutuklanan işçinin iş sözleşmesi bu süre zarfında askıya alınır ve ücretsiz izinli sayılır.

Gözaltına alma ve/veya tutuklanma hallerinin iş ve/veya işyeri ile alakalı olması durumunda işyeri genel mevzuat hükümleri yanında, işçi 1 (bir) yıla kadar ücretli izinli sayılır. Yüz kızartıcı suçlar neticesinde oluşan gözaltına alma ve/veya tutuklanma halleri bu kapsam dışındadır.

Yargılanan işçi hakkında mahkûmiyet kararının; 2 (iki) yıldan fazla olması, milli güvenlik, meşru egemenlik organını devirmeye ve/veya otoritesini yıkmaya, bağlı olduğu devlete karşı savaşmaya ve/veya düşmanla işbirliği etmeye ve/veya yüz kızartıcı bir suçtan olması durumları hariç tutulmak kaydıyla mahkumiyet süresince işçinin iş sözleşmesi askıya alınır. Serbest bırakılan işçi, serbest bırakıldıktan sonraki 1 (bir) ay içinde işverene başvurması halinde eski işine ve/veya benzeri bir işe başlatılır.

Her hâlükârda, yüz kızartıcı suçlar ile devlete karşı işlenen suçlardan yargılanıp mahkûmiyet alan ve/veya cezasını tamamlayan, cezası ertelenen, paraya çevrilen, affa uğrayan ve/veya tahliye edilen işçi, hiçbir şekilde işe başlatılmayacağı gibi herhangi bir hak talebinde de bulunamaz.

İşverene ait herhangi bir aracı kullanırken trafik kazası yapan işçiler bu nedenle tutuklandıkları ve/veya hüküm giydikleri takdirde;

Tutuklu ve/veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 15 (onbeş) işgünü içinde,

Alkol ve narkotik madde kullanmadan kaynaklı durumlar hariç (reçeteli ilaçlar hariç) olmak üzere ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 15 (onbeş) işgünü içinde başvurmaları halinde başvuru tarihindeki eski hakları ile işe başlatılır.

MADDE ENGELLİ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMASI

İşyerinde çalışırken; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ya da herhangi bir nedenle Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarından veya S.G.K.’nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından “hafif işlerde çalışabilir” veya “ağır işlerde çalıştırılamaz” raporu alanlar, istekleri üzerine işyerinde durumlarına uygun bir işte ücretlerinden bir indirim yapılmaksızın çalıştırılır.

İşveren, engelli işçi için işyeri çalışma koşullarında ve fiziki ortamda gerekli düzenlemeleri yapar.

İşveren, işyerlerinin engelliler açısından yasal düzenlemelere uygun olarak “erişilebilir” hale getirilmesinde Dünya Engelliler Birliği’nin sağladığı Evrensel Standartlar (USTAD) ve Yapı Erişim Sertifikasyonu (YES) kıstaslarını esas alır.

Kamu genelinde engelli çalışanlar için uygulanan idari izinler herhangi bir ön izine gerek kalmaksızın TÜRKSAT A.Ş’de de aynen uygulanır.

Mesai saatleri, engelli çalışanlar için işveren tarafından işçi lehine farklı uygulanabilir.

Engelli çalışanlar için servis araçları, işyeri ve yemekhane giriş ve çıkışları, çalıştığı ortamın engeline uygun olarak düzenlenmesi işveren tarafından temin edilir.

Dünya Engelliler Günü (3 Aralık) ve Engelliler Haftası’nın ( Mayıs) ilk gününde engelli işçiler ve ailesinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait engelli raporu bulunan işçiler ayrıca bir izne gerek kalmaksızın bu günlerde ücretli izinli sayılır.

İşçinin kendisinin veya birlikte yaşadığı, hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen, engelli raporuna istinaden bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinin engellilik durumunun tedavisi, bakımı veya eğitimi sebebiyle yer değişikliğini talep eden işçinin bu talebine uygun hizmet biriminde görevlendirilmesi esastır. Engellilik durumu devam ettiği sürece işçinin isteği dışında yer değişikliği yapılamaz. Engellilik durumu ortadan kalkan işçi hakkında İnsan Kaynakları Yönergesinde yer alan hükümler uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ VE SONUÇLARI

MADDE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İş sözleşmesinin feshinde İş Kanunu hükümleri uygulanır. İşçinin; kanunlar, iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmesinden doğan tazminat hakları ile diğer hakları saklıdır.

İşten çıkartılma zarureti olan işçilerin yeniden işe alınmalarında, son işten çıkarılan önce işe alınır kuralına uyulur. Toplu işten çıkarmadan sonra 12 (oniki) ay içinde yeniden işçi alma durumu doğarsa, işten çıkarılanlara taahhütlü olarak davetiye gönderilir. Bildirim gününden başlayarak 15 (onbeş) gün içinde başvuran işçiye, işin ve günün şartlarına uygun iş verilir.

İş bu toplu iş sözleşmesi süresince, tarihi ve sonrasında SGK’dan yaşlılık aylığı almaya hak kazanan işçiler bu hakkı kazandığı tarihten itibaren 3 (üç) ay içerisinde emeklilik nedeniyle işten ayrılması durumunda, diğer hak ve alacaklarıyla birlikte 8 (sekiz) aylık net ücreti tutarında Emeklilik Teşvik İkramiyesi verilir.

İş bu toplu iş sözleşme süresince, doğum yapan işçinin, doğumdan itibaren 6 (altı) ay içerisinde işten ayrılması halinde 8 (sekiz) aylık net ücreti tutarında Annelik Teşvik İkramiyesi ödenir. Bu tazminatın hak edilmesi için, işçinin işyerinde en az 3 (üç) yıl süre ile çalışmış olması gerekir.

Emeklilik Teşvik İkramiyesi veya Annelik Teşvik İkramiyesi alarak işten ayrılan işçinin beş yıl içerisinde tekrar işe başlatılması halinde, ödenen teşvik ikramiyesi ödendiği tarihten itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte işçiden defaten alınır. İşçi, bu tutar ödenmeden işe başlatılmaz.

MADDE BİLDİRİM SÜRELERİ

İş sözleşmesinin feshinden önce durumun işçiye yazılı bildirilmesi gerekir. İş sözleşmesi;

İşi 6 (altı) aydan az sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak 4 (dört) hafta sonra,

İşi 6 (altı) aydan 18 (onsekiz) aya kadar sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak 6 (altı) hafta sonra,

İşi 18 (onsekiz) aydan 3 (üç) yıla kadar sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak 8 (sekiz) hafta sonra,

İşi 3 (üç) yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak 10 (on) hafta sonra

fesih edilmiş sayılır.

İş sözleşmesini işçinin fesih etmesi durumunda yasa hükümleri uygulanır.

İşçi bildirim sürelerinde işveren tarafından çalıştırıldığı takdirde bildirim süresi içerisinde ücret ve tüm haklardan aynen yararlanır.

Bildirim sürelerine ilişkin ücret ve/veya kıdem tazminatı nakden ve defaten en geç 10 (on) iş günü içinde ödenir. Ödeme; işçinin kendisine, işçi ölmüş ise yasal mirasçılarına yapılır.

MADDE YENİ İŞ ARAMA İZNİ

İşverenin yazılı ihbarı veya işçinin dilekçesiyle iş sözleşmesi ihbar sürelerine uyulmak suretiyle feshedildiğinde, ihbar süreleri sırasında işçiye çalışma saatleri içinde günde 3 (üç) saat ücretli yeni iş arama izni verir. İşçi talep ettiğinde iş sözleşmesinin son bulacağı zamandan önceki günlere rastlamak üzere bu izinler topluca verilebilir. Yeni iş arama iznini kullanan işçi, ücret ve tüm haklardan diğer çalışanlar gibi aynen yararlanır.

MADDE KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI ve ÖDENMESİ

İşçilerin iş sözleşmelerinin, İş Kanunundaki Kıdem Tazminatının ödenmesini gerektiren hallerden birisi ile sona ermesi halinde, işçiye her tam hizmet yılı için Kıdem Tazminatı tavanını aşmamak kaydıyla 50 (elli) günlük ücretleri tutarında Kıdem Tazminatı ödenir. 1 (bir) yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Vefat hallerinde tazminat, kanuni mirasçılarına verilir. İş kazası nedeniyle ölen işçinin mirasçılarına kıdem tazminatı ödenir.

Kendi isteği ile işten ayrılan işçiye, şirkette çalıştığı sürelere ilişkin İş Sonu Tazminatı ödenir. Bu tazminatın belirlenmesinde, kıdem tazminatının hesaplanmasına dair hükümler uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM İZİNLER

MADDE İZİNLER

Yıllık ücretli izinler;

Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçiler;

SGK’lı hizmeti 1 (bir) yıldan 5 (beş) yıla kadar (beşinci yıl dâhil) olanlara 18 (onsekiz) işgünü, SGK’lı hizmeti 5 (beş) yıldan fazla 15 (onbeş) yıldan az olanlara 22 (yirmiiki) işgünü,

SGK’lı hizmeti 15 (onbeş) yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 (yirmialtı) işgünü yıllık ücretli izin verilir.

Ücretli izine rastlayan akdi tatil, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde geçirilen süreler izin sürelerinden sayılmaz.

Yıllık ücretli iznini kullananlar, ücret ve tüm haklardan çalışanlar gibi aynen yararlanırlar.

Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde, TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ve eki usul ve esaslar uygulanır.

Ücretli Mazeret İzni; TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ve eki usul ve esaslar uygulanır.

Ücretli Sosyal İzinler; Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçilere sosyal durumlarına göre aşağıda esaslar dâhilinde ücretli izin verilir.

Evlenen işçilere isteği üzerine nikâh merasimi ve/veya düğün töreninden önce 2 (iki) işgünü,

Evlenen işçilere isteği üzerine nikâh merasimi ve/veya düğün töreninden sonra 5 (beş) işgünü,

İşçinin öz veya üvey çocuklarının evlenme törenlerinde 3 (üç) işgünü,

Eşi doğum yapan işçiye 5 (beş) işgünü,

Ana, baba, eş ile öz veya bakımları kendine ait olan üvey çocuklarının vefatı halinde 10 (on) işgünü; kardeşi, kayınpederi ve kayınvalidesinin vefatı halinde 5 (beş) işgünü,

İşyerinde çalışan işçilerden birinin vefatı halinde cenaze hazırlıklarını yapmak veya cenaze törenine katılmak üzere yeteri kadar işçiye 5 (beş) iş gününe kadar,

İşçinin kendisinin, eşinin, ana ve babasının ikametinde olan yerlerde, yangın, su baskını, deprem gibi doğal afetlere maruz kalan işçiye veya salgın hastalık halinde o bölgede oturan işçilere 10 (on) işgünü,

Bulunduğu il içinde evini taşıyan işçilere 1 (bir) iş günü ücretli izin verilir.

İşçinin; bakmakla yükümlü olduğu ve refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi, tedavisi uzun süren bir hastalığının ortaya çıkması veya engelli halinin ortaya çıkması, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla (“bir kişinin sürekli bakımına muhtaçtır, engelli veya hayati öneme haizdir” ibareleri olan) aylık ve özlük hakları korunarak, 3 (üç) aya kadar ücretsiz izin verilebilecek ve gerektiğinde bu süre 1 (bir) katına kadar uzatılabilecektir.

İşçinin; ana, baba, eş, öz veya üvey çocuğu ile yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilerin engelliliği veya refakatini gerektiren ağır hastalığı halinde, işçinin sağlık kuruluşlarındaki veya evdeki refakatçi olarak geçirdiği sürenin her bir rapor durumuna göre refakatçi olduğunu belgelemek kaydıyla 1 (bir) yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde en fazla 45 (kırkbeş) güne kadar olan süreler ücretli izinli sayılır.

İşçi, bakmakla yükümlü bulunduğu eş, çocuk, ana ve babasının ağır hastalığı halinde sağlık kuruluşundaki veya evdeki tedavisi (hastaya refakat etmesine karar verilmesi ve refakatin belgelendirilmesi halinde) için aylık 8 (sekiz) saat ücretli izinli sayılır.

İşçiye; kendisi, bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğunun düzenli periyodik tedavi veya muayene gerektiren rahatsızlıklarını (fizik tedavi, tüp bebek tedavisi vb.) sağlık kuruluşlarından belgelendirmesi kaydıyla, izin hususunda işveren tarafından kolaylık sağlanır.

Yukarıda belirtilen olayların vukuu anında işçinin yıllık ücretli izinde olması halinde bu izinler yıllık ücretli izne ilave edilir.

Bu süreler dahilinde, ücretli iznini kullanan işçiler ücret ve tüm haklardan (yol ve yemek hariç) çalışanlar gibi yararlanır.

Doğumla ilgili olarak kadın işçiye verilecek izinlerde ilgili kanun ve mevzuat hükümleri uygulanır. Kadın işçilere 24 (yirmidört) aydan küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 3 (üç) saat süt izni verilir.

Analık izni sonrası yapılacak kısmi çalışmalarda, talep edilmesi halinde yasal süreye bir yıl ilave edilir.

İşçinin ders programlarını veya ders dönemlerini belgelendirmesi şartıyla yüksek lisans öğrenimi için haftada en fazla 6 (altı) saat, doktora öğrenimi için ise haftada en fazla 8 (sekiz) saat öğrenim izni verilir. Bu izinler tek parça ve/veya bölünerek kullanılabilir. Gölbaşı Ana Kampüste çalışanlar için bu izinlere birer saat yol izni ilave edilir.

Bu maddede bahsedilen izinler yukarıda belirtilen durumların doğmasından ve/veya ilgili izin sürelerinin bitmesinden sonraki 7 (yedi) iş günü içinde talep edilmesi ve sonradan tevsik edilmesi halinde kullanılabilir.

MADDE SENDİKAL İZİNLER

Yönetici İzinleri; Profesyonel olmayan Sendika Genel Yönetim Kurulu üyelerine ve Genel Başkan Yardımcılarına sendikal faaliyetleri ifa edebilmeleri için her birine ayrı ayrı yılda 15 (onbeş) işgününe kadar sendikal izin verilir.

Sendika Denetleme Kurulu üyelerine, Sendika Disiplin Kurulu üyelerine, Sendika Bölge Başkanlarına, Sendika Şube Başkanlarına, Sendika İl Başkanlarına sendikal faaliyetleri ifa edebilmeleri için Sendika’nın işverene yazılı ve/veya e-mail aracılığıyla bildirmesiyle yılda 5 (beş) işgününe kadar sendikal izin verilir.

Toplu iş sözleşmesinin sona ermesi halinde sona eren toplu iş sözleşmesinin tarafı olan sendikaya Bakanlıkça yeniden toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi verilmişse, yukarıda unvanı belirtilenlerin sendikal izinli sayılması hali devam eder.

İşyeri Sendika Baştemsilcisi ve Temsilci İzinleri; İşyeri Sendika Baştemsilcileri ve Temsilcilerine işyerindeki işlerini aksatmamak, işyeri disiplinine aykırı olmamak şartıyla ve Sendika’nın işverene yazılı ve/veya e-mail aracılığıyla bildirmesiyle; haftada 5 (beş) saat sendikal faaliyetleri ifa edebilmeleri için izin verilir. Temsilcilerin izin sürelerini işyerinde geçirmeleri asıldır. Ancak sendika yöneticilerinin talebi üzerine bu izinleri işyeri dışında da kullanmaları mümkündür.

Komite Üyeleri İzni; Sendika bünyesindeki komiteler için Sendika Genel Yönetim Kurulu tarafından komite üyeleri belirlenerek işverene yazılı ve/veya e-mail aracılığıyla bildirilir. Bu komitelerin başkan ve yardımcılarına ayda 1 (bir) işgünü sendikal izin verilir.

Diğer İzinler;

Sendika tarafından belirlenecek görevlilere kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, disiplin kurulu ve temsilciler meclisi toplantıları, kadınlarla ilgili etkinlik ve kadın komitesi toplantıları, engellilerle ilgili etkinlik ve engelliler komitesi toplantıları vb. toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı ve/veya e-mail ile bildirimi üzerine ilgili tarihler için 3 (üç) güne kadar sendikal izin verilir. Bir defada işyeri işçi sayısının %5’inden (yüzdebeş) fazlasının sendikal izin kullanması işverenin onayına bağlıdır.

Konfederasyon ve/veya sendika merkez genel kurulu delegelerine genel kurul faaliyetleri için 3 (üç) işgünü, şube genel kurul delegelerine 1 (bir) işgünü sendikal izin verilir. Genel kurullar için %5 (yüzdebeş) oranı şartı aranmaz. Ancak, her iki durumda da sendika delege isim listesini işverene yazılı ve/veya e-mail ile bildirmek zorundadır.

Dünya Kadınlar Günü ve Engelliler Haftası vb. etkinliklere katılmak üzere işyerinde işi aksatmayacak şekilde işveren ve sendikanın ortaklaşa belirleyeceği sayıda üye ilgili günlerde sendikal izinli sayılır.

Sendikal izinli geçirilen süreler iş süresinden sayılır. Sendikal izin kullananlardan herhangi bir ücret kesintisi yapılamaz. Sendikal izin kullananlar ücret ve sosyal yardımlarını işyerinde çalışmış gibi aynen alırlar. Sendikal izin yıllık ücretli izinden mahsup edilemez.

BEŞİNCİ BÖLÜM SOSYAL YARDIMLAR VE ÜCRETLER

1. KISIM - SOSYAL YARDIMLAR

MADDE AYLIK ÜCRETLE BİRLİKTE ÖDENEN SOSYAL YARDIMLAR

Yemek Yardımı: İşçilere, iş başı yaptığı günler için günlük yemek ihtiyacını karşılamak üzere en az bir öğün doyurucu yemek verilmesi esastır. Yemek hizmeti verilmeyen yerlerde bu hizmetten faydalanmayan işçilere her iş günü için yemek yardımı yapılır. Bu yardım sözleşmenin birinci yılında net 30,00 TL/gün’dür. Yapılan yardım, işçi için tahsis edilen yemek kartına yüklenir ve/veya nakdi olarak ödenir. İşverence işyerinde çalışan işçiye öğle yemeği, fazla mesai yapılması halinde de ayrıca akşam yemeği verilebilir. Hastalık nedeniyle perhiz yemeği yemek zorunda olduğu resmi sağlık kurulu raporuyla belgeleyenler ile yemek hizmeti verilen yerlerde Ramazan ayında yemek hizmetinden faydalanmayan işçiye yemek yardımı verilir.

Kantin Yardımı: İşveren, işçilere kantin alışverişinde kullanılmak üzere her ay kantin yardımı yapar. Bu yardım sözleşmenin birinci yılında, net 65,00 TL/ay’dır. İşçinin o ay içerisinde kullanmadığı kantin yardımı maaş hesabına dâhil edilmez. Kantin hizmeti verilmeyen işyerlerinde kantin yardımı yemek kartına yüklenir ve/veya nakdi olarak ödenir. İşveren, işin yerine getirilmesi esnasında tüketilen demleme çaydan ücret almaz.

Yol Yardımı: İşveren tarafından servis hizmeti verilmek suretiyle işçilerin iş yerine gidiş-gelişlerinde ulaşım hizmeti sağlanır. İşverenin servis hizmeti veremediği veya servis güzergâhına (sekizyüz) metreden daha uzak yerlerde oturan işçilere, binmek zorunda oldukları toplu taşıma vasıtası sayısına göre yol yardımı yapılır. Buna göre; belediyelerce toplu taşıma vasıtası işletilen veya belediyelerin gözetim ve denetiminde özel toplu taşıma vasıtası işletilen mahallerde bulunan işyerlerinde çalışan işçilerin işbaşı yaptıkları her gün için, işçinin kullandığı toplu taşıma vasıtalarının (otobüs, dolmuş, tramvay, metro, vapur vb.) ücreti, en uzak tarife üzerinden net olarak ödenir.

Bu Ücret;

İstanbul ilindeki işyerlerinde çalışan işçi için 3 (üç) geliş ve 3 (üç) gidiş,

Ankara ve İzmir ilindeki işyerlerinde çalışan işçi için 2 (iki) geliş ve 2 (iki) gidiş,

Diğer illerdeki işyerlerinde çalışan işçi için 1 (bir) geliş ve 1 (bir) gidiş,

Toplu taşıma ücretini geçemez.

Kira Yardımı: İşveren, işverene ait olan lojmanı kullanmayan işçilere her ay kira yardımı verir. Bu yardım sözleşmenin birinci yılında;

İstanbul, Ankara ve İzmir ilinde çalışan işçi için net ,00 TL,

Diğer büyükşehirlerde çalışan işçi için net ,00 TL,

Diğer illerde çalışan işçi için net ,00 TL’dir.

Kira yardımı işçinin aylık ücreti ile birlikte ödenir. Bu yardım, Şirkette birbiri ile evli olan işçilerden birine veya istekleri halinde 1/2 (birbölüiki) oranında her iki eşe ödenir. İşverene ait olan lojmanı kullanan işçiye kira yardımı yapılmaz. İşverene ait olan lojmanın tahsisinde engelli işçiye ve bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan işçiye, şehit yakınlarına ve gazilere lojman talebinde bulunması halinde lojman tahsisinde öncelik verilir.

Şirkette, birbiri ile evli olan işçilerin uzaklaştırma, ayrılık ya da boşanma davası nedeniyle aynı konutta oturmamaları halinde her bir işçiye ayrı ayrı kira yardımı yapılır. Bu durumun mahkeme kararı ve ikametgâh belgesi ile tevsik edilmesi zorunludur.

MADDE YILLIK ÖDENEN SOSYAL YARDIMLAR

Öğrenim Yardımı: İşverence, işçilere Eylül ayında ücretiyle birlikte öğrenim yardımı yapılır.

Bu yardım sözleşmenin birinci yılında;

Okul öncesi eğitimine devam eden her bir çocuk için net ,00 TL

İlk ve orta öğrenimine devam eden her bir çocuk için net ,00 TL

Lise ve dengi okullarda öğrenimine devam eden her bir çocuk için net ,00 TL

Yüksekokul ve üniversitede öğrenimine devam eden her bir çocuk için net ,00 TL’dir.

Engelli Yardımı: Şirket bünyesinde çalışan engelli işçiye veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan işçiye (eş, çocuk, ana, baba) engel oranına göre, tedavi, eğitim, beslenme ve medikal malzeme ihtiyaçlarının karşılanması için yılda bir defa ve sadece Mart ayı ücretiyle engelli yardımı yapılır.

Bu yardım sözleşmenin birinci yılında;

Engellilik oranı 3. derece (%%59) olana net ,00 TL Engellilik oranı 2. Derece (%%79) olana net ,00 TL Engellilik oranı 1. Derece (%80 ve üzeri) olana net ,00 TL’dir.

Giyim Yardımı: İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ön gördüğü yükümlülüklerin dışında, Büro Personeli, Destek Personeli, BT Proje Asistanı ve Teknik Destek Personeline yılda bir defa Mart ayı ücretiyle birlikte giyim yardım yapılır.

Bu yardım sözleşmenin birinci yılında;

Büro Personeli, Destek Personeli ve BT Proje Asistanlarına net ,00 TL,

Teknik Destek Personeline net ,00 TL’dir.

MADDE DİĞER SOSYAL YARDIMLAR

Evlenme Yardımı: Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçilerin evlenmeleri halinde, yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL evlenme yardımı yapılır. Evlenen işçiler, aynı işverenin emrinde çalışıyorsa bu yardım; kadın işçi için tam, erkek işçi için ise 'A (birbölüiki) oranında yapılır. Evlenen işçinin engelli olması durumunda ödenecek evlenme yardımı tutarı % (birbölüdört) oranında artırılır. Bu yardım işçinin evlilik belgesi ile birlikte talepte bulunma tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde ödenir.

Doğum Yardımı: Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçinin eşinin doğum yapması veya işçi kadın ise kendisinin doğum yapması halinde doğum belgesini ibraz etmesi şartı ile yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL doğum yardımı yapılır. Çoğul doğum halinde her bir çocuk için ayrı ayrı doğum yardımı yapılır. 3 (üç) ay ve üzeri gebeliklerde oluşacak düşüklerde de doğum yardımı yapılır. Ayrıca bu durumlarda ölüm yardımı yapılmaz. Bu yardımlar işçinin doğum belgesi ile birlikte talepte bulunduğu tarihten itibaren 7 (yedi) gün içerisinde ödenir. Ebeveynler aynı işverenin emrinde çalışıyorsa bu yardım eşlerden birine yapılır.

Ölüm Yardımı: İşçinin eşi, çocukları, anne ve babasının vefat etmesi halinde, vefat yardımı kapsamında, yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL, yılı için net ,00 TL ölüm yardımı yapılır. İşçinin kendisinin vefatı halinde ise vefat yardımı kapsamında mirasçılarına bu tutarların 4 (dört) katı kadar ödeme yapılır. Bu yardımlardan faydalanmak için işçinin kendi yakınlarının vefatını belgelendirerek talepte bulunmasıyla en geç 7 (yedi) gün içinde, işçinin vefatı durumunda da mirasçılarının başvurmasına müteakip en geç 7 (yedi) gün içinde ödeme yapılır.

Tüm sosyal yardımlardan yaralanabilmek için işçinin ilgili olayın vuku bulmasını takiben en geç 3 (üç) ay içerisinde belgelendirme şartı ile müracaatı esastır.

Mesleki ve Mali Sorumluluk: İşçinin çıplak ücretinin % 0,5’i (bindebeş) oranına karşılık gelen miktarın %90’ı (yüzdedoksan) işveren, %10’u (yüzdeon) işçi tarafından karşılanacak şekilde ayrı bir hesaba şirket tarafından fon ayrılır. Ayrılan bu fon, işçinin kastı bulunmaksızın görev ifası sırasında şirket aleyhine ortaya çıkan zararların karşılanması için kullanılır.

İşverence Sağlanacak Diğer Sosyal Haklar:

İşveren işçilerinin menfaatine uygun olarak akaryakıt firması, araç kiralama, otel, sigorta firmaları, otomobil satış firmaları, lokanta, okul, kreş, market, eczane, hastane, kargo vb. firmalarla anlaşmalar yaparak işçilerinin de bu imkândan faydalanmasını sağlayabilecektir.

İşçiler, bakmakla yükümlü bulundukları eş, çocuk, ana ve babalarının ağır hastalıkları halinde sağlık kuruluşlarına götürülüp getirilmeleri için işverenin varsa kendi ve/veya sağlayacağı ambulansından ücretsiz yararlanabilir.

funduszeue.info - ÜCRETLER

MADDE ÜCRETLERİN ÖDENMESİ

Ücret, işverenin işyerlerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

İşveren her ödeme döneminde işçiye ücretini gösterir bir ücret tediye pusulası verir. Bu pusulada tahakkuk eden her türlü ücret ve kesintiler ayrı ayrı gösterilir.

Ücret ödemelerinde sayılı İş Kanununun 5’inci maddesi esasları uygulanır.

İşçilerin toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden önceki sözleşmelerden ve geçmişteki işyeri uygulamalarından doğmuş bulunan hakları saklıdır.

MADDE ÜCRET ZAMMI

İşçilerin aldıkları ücret net ücret olup, hesaplamalar bunun üzerinden yapılır.

Türksat A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ekinde uygulanan Ücret Skalası ile Bilişim Usul Esası ekinde uygulanan Ücret Skalasının her kademesine, tarihindeki tutarlara; sözleşmenin birinci yılında () %18 oranında ücret zammı yapılır.

Türksat A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ekinde uygulanan Ücret Skalası ile Bilişim Usul Esası ekinde uygulanan Ücret Skalasının her kademesine, tarihindeki tutarlara; sözleşmenin ikinci yılında () Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni ekonomik program (YEP) uyarıca yılı enflasyon hedefi olan %15,90 oranı baz alınarak %16 oranında ücret zammı yapılır. yılı Aralık dönemi için TÜİK tarafından bir önceki yılın Aralık ayına göre ilan edilen TÜFE oranı, %15 ile %18 oranı aralığında gerçekleşmesi halinde, ilan edilen TÜFE oranında ücret zammı yapılır. İlan edilen TÜFE oranının bu aralığın dışında gerçekleşmesi halinde, TARAFLAR ek protokol ile yeni bir zam oranı belirleyebilir.

Türksat A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ekinde uygulanan Ücret Skalası ile Bilişim Usul Esası ekinde uygulanan Ücret Skalasının her kademesine, tarihindeki tutarlara; sözleşmenin üçüncü yılında () Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni ekonomik program (YEP) uyarıca yılı enflasyon hedefi olan %9,80 oranı baz alınarak %10 oranında ücret zammı yapılır. yılı Aralık dönemi için TÜİK tarafından bir önceki yılın Aralık ayına göre ilan edilen TÜFE oranı, %9 ile %12 oranı aralığında gerçekleşmesi halinde ilan edilen TÜFE oranında ücret zammı yapılır. İlan edilen TÜFE oranının bu aralığın dışında gerçekleşmesi halinde, TARAFLAR ek protokol ile yeni bir zam oranı belirleyebilir.

İş bu toplu iş sözleşmesi süresince her iki ücret skalasında kendi kademe ücretinin üzerinde ücret alan işçinin aylık ücretine, (kendi kademesine yerleşene kadar) belirlenen yıllık ücret zammının 1/3’ü oranında ücret zammı yapılır.

İş bu toplu iş sözleşmesindeki; Yemek Yardımı, Kantin Yardımı, Kira Yardımı, Öğrenim Yardımı, Engelli Yardımı, Askerlik Yardımı ve Giyim Yardımı tutarlarına, sözleşmenin ikinci yılı için ve sözleşmenin üçüncü yılı için maddesinde belirlenen/belirlenecek olan zam oranında artış yapılır.

MADDE İKRAMİYE

İşçilere, ikramiye ödeme günündeki net ücretinin 1, katı tutarında ve yılda 3 (üç) defa Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında ücretleriyle birlikte net olarak ikramiye ödemesi yapılır. Yönetim ve denetim tazminatı alan işçiler için ayrıca bu tazminat tutarlarının üçte ikisi her ikramiye tutarına net olarak eklenir.

İşten ayrılan işçiye ayrıldığı gün itibariye kıstelyevm usulü uygulanarak ikramiye ödemesi yapılır.

İşyeri ile ilişkileri devam eden SGK’dan iş göremezlik ödeneği alan hasta raporlu işçiler bu ikramiyelerden işyerinde çalışmış gibi aynen yararlanırlar.

İşyeri uygulaması haline gelmiş olan Tediyeler, Bakanlar Kurulu’nun tespit ettiği tarihlerde ve miktarda tarihli ve sayılı Kanun gereğince ödenir.

MADDE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA ve FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ve eki usul ve esaslar ve İş Kanunundaki hükümler uygulanır.

MADDE HARCIRAH

TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ile Harcırah Usul ve Esası uygulanır.

MADDE TATİLDE ÇALIŞMA ve ÜCRETİ

TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ve eki usul ve esaslar ve İş Kanunundaki hükümler uygulanır.

ALTINCI BÖLÜM SENDİKAL FAALİYETLER VE TEMİNATI

MADDE SENDİKAL FAALİYETLER

Sendika yöneticileri ile işyeri sendika temsilcileri, sendika veya işçiyi ilgilendiren konularda gerektiğinde işveren ve işveren temsilcileriyle çalışma saatleri içinde veya dışında doğrudan iletişime geçebilir.

İşveren, sendikanın işyerinde mesai saatleri içinde veya dışında tayin ettiği temsilcilerine, ilgili yetkililer nezdinde sözleşme maddelerinin aksamadan yürütülüp yürütülmediğinin kontrolüne izin verir. Yetkili sendikanın faaliyetleri işveren tarafından engellenemez. İşveren, yetkili sendikanın dışındaki sendikalara işyerlerinde sendikal faaliyetlere izin vermez.

MADDE İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ

Öz İletişim-İş Sendikasınca, işyerinde çalışan üyeleri arasından aşağıda gösterilen esaslar dâhilinde her Genel Müdür Yardımcılığından en az 1 (bir) temsilci olmak şartıyla;

işçiye kadar

: 1

işçiye kadar

: 2

işçiye kadar

: 3

işçiye kadar

: 4

işçiye kadar

: 5

işyeri sendika temsilcisi atanır ve/veya seçilir.

Temsilciler arasından bir temsilci sendika tarafından baş temsilci olarak atanır.

İşyerlerinin birleştirilmesi veya isimlerinin değiştirilmesi mevcut temsilci sayısını değiştirmez. Ancak işyerlerinin bölünmesi ve/veya ayrılması halinde, temsilci sayısı yeni duruma göre sendika tarafından yeniden belirlenebilir.

MADDE SENDİKADA GÖREV ALANLARIN İŞ GÜVENCESİ

Öz İletişim-İş Sendikasının bütün kademelerinde görevli; genel başkan, yönetim kurulu üyeleri, genel başkan yardımcıları ile yönetim kurulu yedek üyeleri, denetim kurulu ve disiplin kurullarının tüm asil ve yedek üyeleri, işyeri sendika baştemsilcisi ile temsilcileri, kurul ve komite başkan ve yardımcıları ile ilgili görevlilerin sendikanın yetkisi devam ettiği sürece sendikal faaliyetlerinden dolayı rızası alınmadan işi ve işyeri değiştirilemez, iş sözleşmesi fesih edilemez. Toplu iş sözleşmesine bağlı çalışmaları yüzünden cezalandırılamaz.

Öz İletişim-İş Sendikasının Genel Yönetim Kurulunda ve Genel Başkan Yardımcılıklarında görev alanlardan, sendikadaki görevi için kendi isteği ile işyerinden sendikaya geçen işçilerin iş sözleşmesi askıda kalır. İş bu işçiler;

Dilerlerse iş sözleşmeleri askıya alındığı tarihte işten ayrılıp bu tarihte iş sözleşmesini bildirim süresine uymaksızın veya sözleşme süresinin bitimini beklemeksizin feshederek kıdem tazminatına hak kazanırlar. Yine isterlerse sendikadaki görev yaptıkları süresi içerisinde iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatına hak kazanırlar. Her iki halde de kıdem tazminatında bu fesih tarihindeki toplu iş sözleşmesinden yararlanmakta olan emsal kıdemde ve durumda olan işçinin almakta olduğu aylık brüt ücreti esas alınır.

Sendikadaki görevlerinin seçime girmemek, seçilememek, çekilmek veya her ne sebeple olursa olsun son bulması yâda profesyonel sendika yöneticiliğinin sona ermesi üzerine işverenden işe alınmalarım istedikleri takdirde işveren, talep tarihinden itibaren 10 (on) iş günü içinde o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun başka bir işe almak zorundadır. Bu takdirde işçinin ücret ve eski kıdem hakları saklı tutularak sözleşme ile getirilen haklar ücretine ilave edilir. Bu hak görevin ya da profesyonelliğinin sona ermesinden başlayarak 6 (altı) ay içinde kullanılabilir. Bu maddenin hilafına işçinin işinin/işyerinin değiştirilmesi halinde, işi ve/veya işyeri değiştirilen işçiye, işinden ve/veya işyerinden ayrı kaldığı her gün için 1 (bir) günlük brüt ücreti tutarında ilave ücret ödenir. İşi/işyeri değiştirilen işçinin, işveren tarafından 15 (onbeş) gün içinde işine ve/veya işyerine iade edilmemesi halinde, ödenmesi gereken ücret miktarı her hâlükârda işçinin 12 (oniki) aylık net ücreti tutarından az olamaz.

() bendi hilafına işçinin iş sözleşmesinin feshi halinde işyerinde çalışan işçi sayısına ve kıdemine bakılmaksızın sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 24 üncü maddesi hükmü uygulanır.

İşverenin () bendi hilafına sendika yöneticisini işe başlatmaması veya işe başlatıp uygun iş vermemesi halinde ayrıca cezai şart olarak 2 (iki) yıllık net ücreti tutarında tazminat öder. Ayrıca işçinin kanunlar, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmesinden doğan tazminat hakları ile diğer hakları saklıdır. Sendika yöneticilerinin işe başlatılmasında ve kıdem tazminatı ve cezai şart olarak ödenecek tazminatın tespitinde halen toplu iş sözleşmesinden yararlanmakta olan emsal kıdemde ve durumda olan işçinin almakta olduğu aylık ortalama net ücreti esas alınır.

Malullük, yaşlılık aylığı almaya hak kazandığı için veya herhangi bir sebeple işe dönmek istemeyen yahut da verilecek işi kabul etmeyen sendika yöneticisinin isteği halinde halen toplu iş sözleşmesinden yararlanmakta olan emsal bir işçinin aldığı ücret ve tüm haklar üzerinden kıdem tazminatı ödenmek şartı ile iş sözleşmesi feshedilebilir.

Yukarıdaki maddelerde belirtilen ücret kapsamı içerisine iş bu toplu iş sözleşmesi ile kazandırılmış maddi hakların tamamı dâhil edilecektir.

MADDE SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ, İŞYERLERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN (MOBBİNG) ÖNLENMESİ VE EŞİT DAVRANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Sendika Üyeliğinin Güvencesi: İşçiler, Öz İletişim-İş Sendikasına üye olmaları, Öz İletişim-İş Sendikasının veya bağlı bulunduğu konfederasyonun etkinliklerine katılmaları veya çalışma ilişkisinden doğan diğer haklarını kullanmaları dolayısıyla işten çıkarılamaz, işi değiştirilemez ve farklı bir işleme tabi tutulamazlar. Keza işveren, Öz İletişim-İş Sendikasına üye olan işçilerle dayanışma aidatı ödeyen sendikasız işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesinde, çalışma süresinin belirlenmesinde, ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal haklarında, disiplin hükümlerinin ve diğer konulara ilişkin hükümlerin uygulanmasında ya da çalıştırmaya son verilmesi konusunda herhangi bir ayrım yapamaz. Toplu iş sözleşmesi ile üye işçiye sağlanan her türlü haklar bu ayrım yasağının dışındadır.

İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi: tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan /2 sayılı Başbakanlık “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” Genelgesi kapsamında işverence gerekli tedbirler alınır.

Eşit Davranma Yükümlülüğü: İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye, daimi işçi karşısında geçici işçiye farklı işlem yapamaz. İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesi yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet ve gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı davranış sergileyemez.

Bu madde hükümlerine göre iş akdinin fesih edilmesi halinde işyerinde çalışan işçi sayısına bakılmaksızın sayılı İş Kanunun 18 inci, 19 uncu, 20 nci ve 21 inci madde hükümleri uygulanır. Yine bu maddenin bendine aykırı olarak; işçinin iş/işyeri değişikliğine gidildiğinde, işçi eski iş/işyerine iade edilir ve 2 (iki) aylık net ücreti tutarında tazminat cezai şart olarak ödenir. Ayrıca, ve bendinde belirtilen haller ve benzeri hallere maruz kalan işçinin kendi iş sözleşmesini fesih etmesi halinde işverence işçiye 4 (dört) aylık net ücreti tutarında maddi tazminat ödenir. İşçi, yine bu maddenin bendine aykırı olarak davranılması halinde Etik Kuruluna müracaat edebilir.

MADDE SENDİKANIN YARARLANACAĞI ARAÇ ve GEREÇLER

Öz İletişim-İş Sendikası üyeleriyle ve işçilerle iletişim kurma, konferans, eğitim semineri ve benzeri sosyal içerikli toplantılar için işverenin salon, araç ve gereçlerinden en az 1 (bir) gün önceden haber vermek kaydıyla ücretsiz olarak yararlanır.

İşyerinden geçici olarak ayrılan işçi ve yöneticiler de servis araçlarından işyerinde çalışanlar gibi ücretsiz olarak yararlanırlar.

MADDE TEMSİLCİ ODASI ve İLAN TAHTASI

Temsilci Odası: İşveren, Öz İletişim-İş Sendikası işyeri sendika temsilcilerine belge, evrak ve kayıtlarını muhafaza edebilmeleri ve çalışmalarını kolaylaştırmaları için sendikanın talep ettiği işyerlerinde elverişli bir temsilcilik odası tahsis eder. Bu odanın mefruşat ve malzemeleri işverence temin edilir.

İlan Tahtası: İşveren, işyerlerinde işçilerin kolayca görebilecekleri elverişli bir yerde Öz İletişim-İş Sendikasının ilan, tebliğ ve bültenlerini asmak için bir ilan tahtası koymayı kabul eder. Bu ilan tahtasına başka sendikaların ilan, tebliğ ve bültenleri asılamayacağı gibi işyerinde başka sendikalar içinde ayrıca ilan tahtası bulundurulamaz. İşveren, sendikanın işçiler ile iletişim kanallarından olan e-posta imkânını sağlar.

MADDE AİDAT ve DİĞER KESİNTİLER

İşveren sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 18 inci maddesi gereği kesmeye mecbur olduğu üyelik ve dayanışma aidatlarını, Sendikanın Vakıf Katılım / Ankara şubesi nezdindeki TR78 01 nolu hesabına veya daha sonra bildireceği başka bir banka hesabına her ay aylık ücretlerinden keserek işçi aylık ücretlerinin ödendiği günü takip eden 10 (on) gün içinde herhangi bir ihtara lüzum kalmaksızın yatırır ve kesinti listesini sendikanın e-posta adresine ([email protected]) mail olarak ve her sayfası onaylı ve imzalı aslını Sendika Genel Merkezine gönderir. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni dönem için yetki verilmesi halinde, sendikanın yazılı talebi aranmaksızın işveren tarafından üyelik aidat kesintileri yapılarak yukarıda belirtilen usul çerçevesinde sendikaya ödenir. İşveren bu işlemler için sendikadan havale, eft vb. gibi herhangi bir masraf talebinde bulunmaz.

İşveren, toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında geçen süreler için tahakkuk eden toplu iş sözleşmesi farklarının ödenmesi sırasında üyelik aidatlarını keser ve herhangi bir ihtara lüzum kalmaksızın sendikanın bildirmiş olduğu banka hesabına 10 (on) gün içerisinde yatırır.

MADDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

İşveren, sendikanın talebi üzerine bütün işçilerin isim ve iletişim bilgilerini sayılı Kanun muvacehesince sendikaya verir.

Sendika, İşverenin talebi üzerine Sendika kurullarının asil ve yedek üyeleri, genel başkan yardımcıları, komite üyeleri ve İşverenin işçisi olan işyeri temsilcileri ile delegelerin isim listesini sayılı Kanun muvacehesince işverene verir.

YEDİNCİ BÖLÜM DİĞER HÜKÜMLER

MADDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve uluslararası normlarının gerektiği tüm tedbirleri alır ve gerekli çalışmaları yapar ve ilgili kurulların vereceği raporlarının gereğini yerine getirir. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuat hükümlerini eksiksiz uygulamayı kabul eder.

MADDE İŞ KAZALARI

İş kazaları, en uygun sağlık kurum ve kuruluşuna geciktirilmeksizin bildirilir. Hayati önem arz eden iş kazaları nedeniyle yapılan müdahale ve tedavi bedelinin SGK’ca ödenmeyen bölümü işverence ödenir.

MADDE DİSİPLİN KURULU

TÜRKSAT A.Ş. İnsan Kaynakları Yönergesi ve eki Disiplin Cezalarına İlişkin Usul ve Esas’ındaki hükümler uygulanır. Sendika üyesi işçilerle ilgili alınacak kararlarda Disiplin Kurulu’nun 3 (üç) üyesi sendika tarafından tayin edilir.

MADDE ETİK KURULU

Gerek bu sözleşmenin maddesinde ifade edilen haller ve benzer hallerin engellenmesi, sözleşmenin maddesindeki amaçların gerçekleşmesi, TÜRKSAT A.Ş. Usul ve Esasları ve Yönergeleriyle ilgili olarak işçi ve/veya işveren tarafından şirketin ve çalışanların lehine getirilen iyileştirici önerilerin görüşülerek taraflara tavsiye niteliğinde kararların alındığı Etik Kurul oluşturulur. Bu kurul sözleşme imzalanmasını müteakip 2 (iki) ay içerisinde kurulur.

Kurul 4 (dört) üyeden oluşur. Bu üyelerden 2’si (iki) sendika tarafından 2’si (iki) de işveren tarafından belirlenir. Ayrıca taraflarca 2’ şer (iki) kişi yedek üye belirlenir. Kurul kararları oy çokluğu ile alınır. Etik Kurulun sekretarya işleri kurulun sendika üyeleri tarafından yapılır.

Kurul, toplantılarını işyerlerinde ve/veya sendikanın genel merkezinde yapar.

Etik Kuruluna sözleşmenin madde kapsamında başvuru söz konusu olduğunda, bu toplantıya kendisine mobbing uygulandığı iddiasında bulunan şikâyetçi ve gerekli görülmesi halinde şikâyet edilen de katılır. Şikâyetçinin ve şikâyet edilenin Ankara dışından gelecek olması halinde, masrafları (yol, konaklama, yemek) işverence belirlenen uzman kadrosundaki personel harcırah miktarı kadar işveren tarafından karşılanır. Kurul 10 (on) gün içerisinde kararını taraflara bildirir.

Kurula geliş gidiş süreleri izin sürelerinden sayılmaz.

Kurul üyelerine yapılan çalışmalardan dolayı herhangi bir ek ödeme yapılmaz.

MADDE EĞİTİM

Sendika, işçilerin ekonomik ve sosyal kültürlerini arttırmak, iş verimini yükseltmek, onların beden ve ruh sağlığını korumak için belirli zamanlarda işverenle mutabakat sağlayarak eğitim toplantıları düzenler.

Sendikanın düzenleyeceği kurs, seminer, konferans ve diğer faaliyetleri için gerekli salon araç ve gereçleri imkân dâhilinde işveren tarafından ücretsiz olarak temin edilir.

İşveren, işçilerin beden ve ruh sağlığını korumak, boş zamanlarını değerlendirmek, spor olgusunu geniş kitlelere yaymak için işyerinin uygun yerlerinde spor tesisleri kurabilir, ilgili kişi ve kurumlarla anlaşma yaparak işçinin yararlanmasını sağlayabilir.

MADDE SÖZLEŞMEDE HÜKÜM BULUNMAYAN KONULAR

Sözleşmede yer verilmemiş yahut sözleşme imzasından sonra gündeme gelecek olan konularda İş bu Toplu İş Sözleşmesi, TÜRKSAT A.Ş. şirket içi mevzuatı, İş Kanunu ve diğer İş Hukuku mevzuatı hükümleri uygulanır.

Sözleşmede atıf yapılan ve sözleşmenin imza tarihi itibariyle yürürlükte bulunan TÜRKSAT A.Ş. Usul ve Esasları ve Yönergeleri sözleşmenin eki niteliğindedir.

TÜRKSAT A.Ş. şirket içi mevzuatında yapılacak değişiklikler ile yeni çıkartılan düzenlemeler 7 (yedi) iş günü içinde sendikaya bildirilir.

İşveren, bu sözleşmeye aykırı olmamak ve işçi yararına olmak kaydıyla ekonomik kurallara uygun verimlilik sağlayacak her türlü tedbiri alır. Yeni ve daha verimli hizmet sistem ve yöntemlerini uygulayabilir.

Taraflar karşılıklı anlaşarak iş bu toplu iş sözleşmesinde ek protokollerle değişiklik yapabilirler.

MADDE SÖZLEŞMENİN İMZASI

İş bu toplu iş sözleşmesi; 43 (kırküç) asıl, 1 (bir) geçici madde ve 23 (yirmiüç) sayfadan oluşmaktadır. 07/01/ tarihinde 5 (beş) kopya olarak aşağıda imzası bulunan yetkililer tarafından imza altına alınmıştır.

GEÇİCİ MADDE 1- FARKLARIN ÖDENMESİ

Yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak toplu iş sözleşmesi farkları, sendika üyesi işçilere imza tarihinden itibaren en geç 1 (bir) ay içerisinde ödenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası