muhasebeciler muaf mı / Önemli: Mali Müşavirler Sokağa Çıkma Yasağından Muaf - MuhasebeTR

Muhasebeciler Muaf Mı

muhasebeciler muaf mı

Önemli: Mali Müşavirler Sokağa Çıkma Yasağından Muaf

BAKANLIK VE İLGİLİ KURUMLAR NEZDİNDE YAPTIĞIMIZ GİRİŞİMLER SONUCUNDA, MALİ MÜŞAVİRLER İLE ÇALIŞANLARI SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARINDAN MUAF TUTULDULAR.

Diğer mesleki gruplarda olduğu gibi Mali Müşavirler ile Çalışanları, Nisan ile Nisan Cumartesi ve Pazar günlerine mahsus olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulmuşlardır.

MUAFİYET SADECE MESLEKİ FAALİYETLE SINIRLI TUTULMUŞTUR.

İSMMMO

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI:

Mali müşavirler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mıdır?

Serbest mali müşavirleri genel olarak sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler. Ancak kurumlar vergisi beyannamesinin 30 Nisan tarihine kadar verilmesi gerekliliği nedeniyle mali müşavirler ile çalışanları, Nisan ile Nisan Cumartesi ve Pazar günlerine mahsus olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacaklardır.

Öte yandan bu muafiyet genel bir muafiyet olmayıp sadece muafiyet nedenine bağlı olarak mali müşavirler ile çalışanlarının ikametlerinden iş yerlerine gidiş ve gelişleri ile sınırlıdır. Aksi durumlar muafiyetin kötüye kullanımı olarak değerlendirilerek idari/adli yaptırımlara konu edilecektir.

()

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Kurumların bünyelerinde çalışan muhasebeciler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mıdır?

Yeni kısıtlamalar tedbirleri kapsamında mali müşavir ve çalışanı olmayıp, İmalat şirketinde çalışan muhasebecilerde 21 günlük kısıtlamadan muaf mıdır?

Genelgeden anladığımız Mali Müşavirlik bürosu veya YMM ofislerinde çalışanlar içindir. Muafiyet nedenine bağlı olmak ve ikametlerinden iş yerlerine gidiş/gelişleri ile sınırlı olmak kaydıyla serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ile çalışanları

Yeminli Mali Müşavirlik olarak hizmet verdiğimiz firmada çalışan muhasebe personeli sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak mı? 

Genelgeden anladığımız Mali Müşavirlik bürosu veya YMM ofislerinde çalışanlar içindir. Muafiyet nedenine bağlı olmak ve ikametlerinden iş yerlerine gidiş/gelişleri ile sınırlı olmak kaydıyla serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ile çalışanları YMM olan meslek mensubu bu konuda İYMM odasından bilgi alsın.

 


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Tarihli Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Sıra No:3



Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği - Sıra No : 3 - (1)

tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.


Maliye ve Gümrük Bakanlığından :


sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu' nun maddesinin Maliye ve Gümrük Bakanlığı' na verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan "Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları ve Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" , tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Yönetmeliğin 7-G/f maddesi ile vakıflara ve tesislere "muafiyet" tanınması ile ilgili işlemler yeminli mali müşavirlerin tasdiki kapsamına alınmıştır.

Kurumlar Vergisi Kanunu' nun  7/ maddesi uyarınca, vakıfların ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşların vergiden muaf tutulması için aranan şartları taşıdıklarının; yeminli mali müşavirlerce tasdikine ilişkin usul ve esaslar bu tebliğle belirlenmiştir.

A-YETKİ

  sayılı Kanunun maddesi ile tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ilgili Yönetmeliğin 9. maddesi ve sayılı Kanunun 7/ maddesinin Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşların vergiden muaf tutulabilmeleri için aranan şartların yerine getirildiğinin ve Bakanlar Kurulu' nca vergi muafiyeti tanınan vakıflarda ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlarda ise aranan muafiyet şartlarının devam ettiği hususunun yeminli mali müşavirlere tasdik ettirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Vakıfların ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların vergi muafiyetinden yararlanmaları,  diğer şartların yerine getirilmiş olmasına ve yeminli mali müşavirlerin bu konuda düzenledikleri tasdik raporlarında olumlu görüş bildirmelerine bağlıdır.



B-YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR TASDİK RAPORLARINDA BULUNMASI GEREKEN ASGARİ BİLGİLER

Vakıflara ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara vergi muafiyetinin tanınmasına ve devamına ilişkin olarak yeminli mali müşavirlerce yürütülecek incelemeler, esas itibariyle tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türk medeni Kanunu hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar ile Bilimsel araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde Bulunan Kurum ve Kuruluşlara Vergi Muafiyeti Tanınması ile ilgili Usul ve Esaslar" ve ilgili mevzuatta öngörülen hükümler çerçevesinde yapılacaktır. Bu nedenle belirtilen usul ve esaslarda ve diğer mevzuatta yer alan şartların yerine getirilip getirilmediği, faaliyetleri esnasında bu şartlara uyulup uyulmadığı hususları defter kayıtları ve belgeler üzerinden araştırılıp tespit edilecektir.

Muafiyetin tanınmasına ve devamına ilişkin tasdik raporları, bu tebliğin (1) no. lu ekini oluşturan rapor kapağı ile (2) no. lu ekini oluşturan rapor dispozisyonuna uygun olarak hazırlanır. Raporlarda;  rapor dispozisyonunda yer alan hususlara kesinlikle yer verilir. Vakfın ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşun resmi senedi veya ana sözleşmesi ile yeminli mali müşavirin gerekli gördüğü diğer belgeler ve inceleme kanıtları raporun eklerini oluşturur.

Yeminli mali müşavir tasdik raporlarının sonuç bölümünde, bu tebliğde belirtilen konuların incelenip incelenmediği, fiili durum ve muhasebe kayıtlarının uygun olup olmadığı, vakıf ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşun   vergi muafiyetinde aranan şartlara sahip olup olmadığı mutlaka belirtilecektir.

C-YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MÜTESELSİL SORUMLULUĞU  

Yukarıda belirtilen, aranması ve doğruluğunun araştırılması zorunlu konu ve belgeler ile bunlara ilişin defter kayıtlarının, usulüne uygun olarak düzenlenmiş, kayıt nizamı ve muhasebe ilkelerine göre kaydedilmiş olması gereklidir. Yeminli mali müşavirler, belgelerin geçerliliğini, usulüne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini ve gerçeği aksettirip aksettirmediğini tespit etmek zorundadırlar.

Yeminli mali müşavirin yapmış olduğu incelemenin amacı, vergi muafiyetinin tanınmasında aranılan şartların yerine getirilip getirilmediğini, faaliyetleri esnasında bu şartlara uyulup uyulmadığı tespit etmek suretiyle ilgili resmi mercilerin doğru karar almalarını sağlamaktır.

İmza ve mühür kullanmak suretiyle tasdik yapan ve tasdik raporu düzenleyen yeminli mali müşavirler, tasdik kapsamı ile sınırlı olmak üzere tasdikin doğruluğundan sorumludurlar.

Yeminli mali müşavirler, yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde vergi muafiyeti verilmesi ve vergi muafiyet uygulamasının devam ettirilmesi nedeniyle ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulurlar.

-VERGİ MUAFİYETİNDE ARANAN ŞARTLARIN TASDİK ETTİRİLMEMESİNİN SONUÇLARI

Bilindiği üzere, vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen  vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlar, vergi muafiyeti tanınması ile ilgili usul ve esaslar çerçevesinde, senet veya sözleşmelerini bir dilekçeye ekleyerek Bakanlığımıza başvurmakta; aranan şartlara uygunluğu sağlandıktan ve ilgili kuruluşlardan konu hakkında görüşleri alındıktan sonra vakıf ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların hesapları  üzerinde, öngörülen şartların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği yönünden inceleme yapılmaktadır. Bu  nedenle, vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşların hesaplarının yeminli mali müşavirler tarafından incelenebilmesi için;

a) Muafiyet tanınması konusundaki talebin Bakanlığımıza yapılmış olması,
b) Vergi muafiyeti tanınması  konusundaki ilgili kuruluşların Bakanlığımıza olumlu görüş bildirilmiş olmaları,
c) Bakanlığımızın muafiyet talep eden vakıf, kurum veya kuruluştan hesaplarının bir yeminli mali müşavire incelettirilmesini talep etmiş olması,
gerekmektedir.

Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlar ise, vergi muafiyeti tanınması ile ilgili usul  ve esaslar yeni yılın ilk üç ayı içinde  Bakanlığımıza gönderdikleri yıllık bilanço kar-zarar cetvelleri ile kesin bütçelerini bu Tebliğde öngörülen esaslar çerçevesinde yeminli mali müşavirlerle tasdik ettirmek durumundadırlar.

Yeminli mali müşavirlerce yapılan inceleme sonucu düzenlenen vergi muafiyeti tasdik raporlarının iki örneği, vergi muafiyeti tanınmasını isteyen veya Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf, kurum veya kuruluş yetkililerine teslim edilir. Raporun bir örneği yetkililerce Bakanlığımıza gönderilir. 

Vakıflara veya bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara vergi muafiyeti tanınması için Bakanlığımızca istenilen yeminli mali müşavir vergi muafiyeti tasdik raporunun gönderilmemesi halinde, vergi muafiyet talebinden vazgeçilmiş addolunur.

Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum kuruluşların ve müteakip yıllarına ait yıllık bilanço ve kar-zarar cetveli ile kesin bütçelerinin Yeminli Mali Müşavirlerce tasdik ettirilmemesi halinde ise tarih ve Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflarla Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde Bulunan Kurum ve Kuruluşlara Vergi Muafiyeti Tanınması ile ilgili Usul ve Esaslar" ın muafiyetin kaybedilmesine ilişkin hükümleri uygulanır.

Tebliğ olunur.



EK : 1

Rapor Sayısı : YMM /
../../
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VERGİ MUAFİYETİ TASDİK RAPORU

İncelemeyi Yapan Mali Müşavirin;

Adı Soyadı:
Bağlı Olduğu Oda:
Büro Adresi:
Telefon Numarası:

Dayanak Sözleşmesinin;

Günü:
Sayısı:

Mükellef veya Vergiden Muaf Vakıf Kurum veya Kuruluşun;

Adı:
İşi:
Adresi:
Vergi Dairesi:
Hesap Nosu:
İncelemenin Dönemi:

SONUÇ :

EK : 2
RAPOR DİSPOZİSYONU

I-GENEL BİLGİ:

(Bu bölüm en az aşağıdaki bilgileri içerecektir.)

Vakıf ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunmak üzere kurulan kurum ve kuruluşların;

- Adı, merkezi vakıf veya tesisi kuranlar ve adresleri.
-Amacı kuruluşu ve tesciline ilişkin bilgiler.
-Mal varlığına ilişkin bilgiler.
-Organları ve kanuni temsilcileri.
-Gelirler ve amacına tahsis şekli.
-Muhasebe birimlerinden sorumlu olanların adları, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir unvanını alıp almadıkları.
-İnceleme dönemine ilişkin bilanço ve kar-zarar cetvelleri.
-Gerekli görülen diğer bilgiler.

II-USUL İNCELEMELERİ:
(Bu bölüm, en az aşağıdaki konuları içerecektir.)

-Yasal defterlerin tasdikine ilişkin bilgiler,
-Defter kayıtlarına dayanak teşkil eden belgelerin usulüne uygun olup olmadığı, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı,
-Defter kayıtlarının kayıt nizamına, muhasebe ilkelerine uygun olup olmadığı,
-Beyannamelerin zamanında verilip verilmediği,
III- HESAP İNCELEMELERİ:
(Bu bölümde, en az aşağıdaki konuların belirtilmesi zorunludur.)
Vakıflarda;

-Mal varlığının ve gelirlerinin ilgili mevzuatta belirtilen miktarlarda olup olmadığı, bunların amacına uygun olarak tahsis edilip edilmediği.
-Faaliyet konusunun ilgili mevzuatta sayılan konulardan olup olmadığı, fiilen amacına uygun olarak faaliyet gösterip göstermediği,
-Vergi muafiyeti talebinden önce kurulduğu tarihi takip eden yılbaşından itibaren iki tam yıl (münhasıran eğitim ve sağlık konularında faaliyette bulunanlarda 1 tam yıl) faaliyette bulunup bulunmadığı,
- Eğitim tesislerinin en az %10 kapasitesinin yetenekli, ancak maddi imkanlardan yoksun öğrencilere, sağlık tesislerinde ise hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az %10'unun  maddi imkanı olmayan hastalara tahsis edilip edilmediği,
-İncelemenin sağlıklı ve amacına uygun sonuçlandırılabilmesi için ilgili mevzuat uyarınca gerekli olabilecek diğer konular.
Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlarda;
-Anonim şirket veya vakıf şeklinde kurulup kurulmadığı,
-Amaçlarının mevcut teknolojiyi geliştirme veya yeni teknoloji arayışına yönelik olup olmadığı.
-Yatırımlarının "Yatırım Teşvik ve Yatırım indirimi Belgesi'ne bağlanıp bağlanmadığı,
-İncelemenin sağlıklı ve amacına uygun sonuçlandırılabilmesi için ilgili mevzuat uyarınca gerekli olabilecek diğer konular.

IV-SONUÇ :

  Yeminli Mali Müşavir, vakıf ve/veya bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların hesaplarının, fiili durumun,muhasebe kayıt ve belgelerinin ilgili mevzuata uygunluğunu araştırdığını belirterek, vergi muafiyeti tanınıp, tanınmaması veya muafiyet şartlarının ihlal edilip, edilmediği konusundaki görüşünü kesin olarak ifade edecektir

Yeminli Mali Müşavir
Adı ve Soyadı
İmza Mühür

Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti kısaca, bir mükellefin veya mükellef grubunun vergi dışı tutulma olayıdır. Bu muafiyet kısmen veya tamamen olabilir. Biraz daha detaylandırmak gerekirse vergi vermekle yükümlüsü olması gereken gerçek veya tüzel kişilerin vergi kanununda yer alan kararlar doğrultusunda yükümlünün vergi dışında bırakılmasıdır.

Vergiden muaf esnaf tanımı Sayılı GVK’nu madde 9&#;da şöyle tanımlanmıştır:

Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

  1. İşyeri ve araç kullanmaksızın perakende ticaret yapanlar,
  2. İşyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya iş yapan küçük sanat erbabı,
  3. Köylerde gezici olarak sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir işyeri açmak suretiyle yapanlardan maddede yazılı şartları haiz bulunanlar,
  4. Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplamı 50 rüsum tonilatoya (50 rüsum tonilato dahil) kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler,
  5. Ziraat işlerinde kullandıkları araçları sürekli hale getirmeksizin arası ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler,
  6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar
  7. İşyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar;
  8. Kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar;
  9. Sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 25 kW’a kadar olan yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar
  10. Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar
  11. Yukarıdaki bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler. Olarak tanımlanmıştır.

Esnaf Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır?

Esnaf muafiyet belgesi, Sayılı GVK’nın seafoodplus.infoindeki şartları karşılaması halinde ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesine bir dilekçe ile veya Gelir idaresi başkanlığı web sitesinden interaktif vergi dairesi uygulamasına E-Devlet şifreniz ile girerek menüde bulunan işlem başlat sekmesi altında mükellefiyet işlemleri kısmından da başvuru yapılabilir.

Esnaf Muafiyet Belgesi Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Esnaf muafiyet belgesi alınırken dikkat edilmesi gereken 2 önemli nokta bulunmaktadır. Bunlardan birincisi GVK’nundaki şartlara haiz olmak, ikincisi ise alınan belgenin kanunun 9/6 maddesine istinaden mi yoksa 9/10 maddesine göre mi düzenlendiğine dikkat edilmelidir.

Esnaf Muafiyet belgesi 9/6 Nedir?

Gelir vergisi kanunun 9/6 Maddesine göre düzenlenen muafiyet belgelerinde yıllık hasılat toplamının o yıl için belirlenen brüt asgari ücret tutarından fazla olmaması, işçi çalıştırılmaması, Ürünlerin internet dışında pazar, panayır ve festivallerde satılmaması gerekmektedir. Vergilendirme ürün alanların mükellefiyet durumuna göre belirlenmektedir. Satış yapılan kişilerin vergi mükellefi olması durumunda gider pusulası düzenlemek koşulu ile %2 vergi kesintisi yapılarak ürünü satan adına devlete ödenmesi gerekmektedir.

Esnaf Muafiyet belgesi 9/10 Nedir?

Gelir vergisi kanunun 9/10 Maddesine göre düzenlenen muafiyet belgelerinde ise yıllık hasılat tutarının TL’den fazla olmaması, sanayi tipi makine kullanılmaması, belgeye bağlı olarak banka hesabı açılması, gerçek usule tabi mükellef olmaması ve sadece internet üzerinden satış yapılması gerekmektedir.  Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak.

About the Author: Ali Rıza Bölükçü

SMMM Ali Rıza Bölükçü; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajını tamamlayıp sayılı yasanın gerekli şartlarını yerine getirerek Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını almış ve yılının başı itibariyle İzmir'de Mali Müşavir hizmeti vermeye başlamıştır.

İlişkili Yazılar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir