belde sinir sikismasi tedavisi / Omurilik Sinir Sıkışması Neden Olur? Tedavisi | Doç. Dr. Ali Yılmaz

Belde Sinir Sikismasi Tedavisi

belde sinir sikismasi tedavisi

Sinir sıkışması nedir, nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması belirti ve bulguları, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtiler; etkilenen sinir ve sıkışmanın görüldüğü bölgeye göre de farklı olabilir.

Sinir sıkışması belirtileri:

  • Etkilenen bölgede duyularda azalma, uyuşma hissi
  • Dışa doğru yayılan tarza keskin, sızı veya yanma şeklinde ağrı
  • Karıncalanma hissi
  • Etkilenen bölgede kas güçsüzlüğü

olarak sıralanabilir.

Sinir sıkışması belirtileri gösteren kişiler; semptomlar birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa, belirtiler evde uygulanan basit yöntemlerle hafiflemiyorsa doktora başvurmalıdır.

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Sinir sıkışması; sinirin ilerlediği yol üzerinde belirli bir noktada, etrafındaki dokuların baskı uygulaması ile oluşur. Örneğin bel fıtığında; omurilikten çıkan sinir, omurgada yerinden oynamış bir disk tarafından sıkıştırılır. Karpal tünel sendromunda ise median sinir; el bileğinde karpal tünel adı verilen bir anatomik bölgede sıkışır. Bu sıkışmaya tünel içerisindeki tendonların kalınlaşması neden olabilir.

Sinir sıkışmasına neden olabilecek durumlar;

  • Yaralanma, kemikte kırılma
  • Eklem iltihabı (artrit)
  • Obezite
  • Klavye kullanmak ya da piyano çalmak gibi tekrarlayan hareketlerin yapılması olarak sayılabilir.

Bazı tıbbi durumlar, sinir sıkışması problemi açısından risk oluşturur. Bu medikal durumlar:

  • Diyabet
  • Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar
  • Tiroit bozukluğu
  • Yüksek tansiyon
  • Tümör ve kistler
  • Hamilelik
  • Menopoz
  • Doğuştan var olan kusurlar
  • Sinirsel rahatsızlıklar

olarak sıralanabilir.

Sinir Sıkışması Tanısı ve Tedavisi Nasıldır?

Sinir sıkışması tanısı için doktor hastanın şikayetlerini değerlendirir, hastayı muayene eder. Tanıya yardımcı olmak için ultrason ve MRI gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Bunlara ek olarak sinir ve kas arasındaki ilişkiyi anlamaya yarayan EMG (elektromiyografi) tekniğinden de yardım alınabilir.

Haberin Devamı

Sinir sıkışması tedavisi, hastanın genel durumuna ve belirtilerin  şiddetine göre değişiklik gösterir. Sinir sıkışması için genellikle ilk önerilen yöntem; etkilenen bölgenin kullanılmaması, dinlendirilmesidir. Bu bölgenin sabitlenmesi için hastaya atel kullanması önerilebilir.

Sinir sıkışması için uygulanan yöntemlerden biri fizik terapidir. Bu yöntemde terapist eşliğinde; etkilenen sinirin etrafındaki kaslar güçlendirmeye ve sinir üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefleyen egzersizler yapılabilir.

Sinir sıkışmasının neden olduğu ağrının hafifletilmesinde ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca kortikosteroid tip ilaçlar da iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Sinir Sıkışması tedavisinde cerrahi, genellikle en son tercih edilen yöntemdir. Büyük çoğunlukla diğer alternatiflerle iyileşme sağlanamayan hastalarda kullanılır. Tedavide hangi cerrahi prosedürün uygulanacağının belirlenmesinde;

  • Hangi sinirin etkilendiği
  • Sıkışma probleminin türü
  • Sıkışmanın ne derecede olduğu
  • Durumdan etkilenen yapıların neler olduğu

gibi pek çok faktör etkili olur.

Genel olarak ameliyat, sinir üzerinde baskı oluşturan yapıların düzeltilmesi temeline dayanır. Örneğin bel fıtığında görülen sıkışma için yerinden oynamış diskin çıkarılması gerekir. Karpal tünel sendromu cerrahisinde ise sinir üzerinde baskı oluşturan tendonlar kesilebilir.

Belirtilerin süresi ve şiddeti, altta yatan sağlık sorunları gibi faktörler; cerrahi sonrası iyileşmenin derecesini belirler. Genel olarak cerrahi ile başarılı sonuçlar alınır.

Belde Sinir Sıkışması Neden Olur? Belde Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?


Belde sinir sıkışması, bel fıtığı ve bel kayması gibi hastalıklardan dolayı meydana gelir.

Belde Sinir Sıkışması Neden Olur?

Belde sinir sıkışması her bireyde görülebilecek bir rahatsızlıktır. Özellikle genç ve orta yaşlı kişilerde disk hastalıkları oluşabilir. Bu disk hastalıkları beraberinde kireçlenmeye de neden olur. Bel kayma durumları kadınlarda her yaşta görülebiliyor. Bel bölgesindeki sinirlerin sıkışmasına neden olan bazı durumlar vardır.

Özellikle ağır iş yapmak, ağır kaldırma, ters vücut hareketler veya genetik faktörler gibi birçok durumdan dolayı bel sinir sıkışması oluşabiliyor. Geçmişte yaşanan bazı cerrahi operasyonlardan dolayı da sinir sıkışması meydana gelebiliyor. Belde sinir sıkışması yaşayan kişiler bu konuda birçok araştırma yapabiliyor. Herkesin merak ettiği belde sinir sıkışmasına neden olan hastalıklar şu şekildedir;

Bel fıtığı

Belin kireçlenmesi

Kanal darlığı

Belin kayması

Bu hastalıklar oluştuğunda belirti olarak belde sinir sıkışması görülür. Bu sorunlar genellikle büyük ağrılarla kendini belli eder. Uzun süre geçmeyen bel ağrıları sonucu mutlaka uzman doktorlara muayene olmak gerekir. Aksi taktirde daha büyük sorunlar oluşarak kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Belde Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sinir sıkışmasının neden olduğu birçok kişinin merak ettiği durumlardan biridir. Aynı zamanda bel sinir sıkışmasının nasıl tedavi edileceği de pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Bu hastalıkları yaşayan kişilerde uygulanabilecek tedaviler zor olabiliyor. Her ne kadar başarılı bir tedavi süreci geçse de, tekrar nüksetme oranı çok yüksektir. Belde sinir sıkışması yaşayanlar şu durumlara çok dikkat etmelidir;

Beli dinlendirmeye

Ağır kaldırmamak

Bel kaslarını zorlamak

Bel sinir sıkışması yaşayan kişilere bazı durumlarda fizik tedavi uygulanabiliyor. Omurgalardaki akslarda bozulma olduğu durumlarda bazı aparatlar verilerek bu durum desteklenebilir. Hastalığın çok ilerlemesi durumunda cerrahi operasyonlar doktorlar tarafından uygun görülebilir.

Sinir Sıkışması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Sinir sıkışması yaygın olarak görülen sağlık problemleri arasındadır. Sinir sıkışması, çeşitli sebeplerden dolayı sinir üzerinde ağırlık oluşmasıyla meydana gelir. Bu olay, sinirin işlevinde sorunlara neden olabilir. Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.


Sinir Sıkışması Türleri Nelerdir?

Sinir sıkışması, bir sinir hücresinin kemik, kakırdak gibi yapıların basınç oluşturmasıyla ortaya çıkan durum olarak belirtilir. Oluşturulan baskı sonrasında sinir işlevleri hasar görür ve şiddetli ağrı, karıncalanma, hissizleşme veya halsizlik gibi semptomlar görülür.
Birden fazla biçimde sinir sıkışma türleri vardır. En sık görülen sinir sıkışması türlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Karpal Tünel Sendromu: Yaygın olarak meydana gelen sinir sıkışması olarak bilinir. Kişinin el bileğinin çevresinde sıkışma gerçekleşmesi sonucu oluşur. Kolun üstünde ki kısımlardan itibaren başta bulunan parmağa kadar yayılır. Bilek bölgesinden geçiş kısmı karpal tünel olarak adlandırılan bir dokunun içinden meydana gelir. Bilekte ödem oluşması neticesinde tünel içinden ilerleyen sinirde bir harici basınç oluşmasına neden olur ve bu olay zamanla karpal tünel sendromunun gelişmesiyle sonlanır.
Meralgia Paresthetica: Kalça kemiği kısmında bulunan, duyusal lifler içeren “lateral femoral kutanöz sinir” aşağı kısımlarda baskı görürse sinir sıkışması oluşur. Böyle durumda genellikle uyluk bölgesinin yan tarafının dış kısmında belirgin oranda ağrıma ve his kaybı yaşanır. Bu semptomlar özellikle tek bölgede oluşum gösterirler.

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sinir sıkışması sonucu meydana gelen semptomlar etki altına giren kısımlara göre farklılık oluşturabilir. Boyun kısmında oluşan sinir sıkışması genel olarak omuz bölgesinde etkisini gösteren ağrı biçiminde kendini belli eder. Ağrının yanı sıra pek çok semptom daha gözlemlenebilir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz; 

Yaygın olarak görülen sinir sıkışması hastalığı bulunan karpal tünel sendromu erkeklerde daha az görülür. Bu rahatsızlığın gelişimi ile beraber bilhassa gece vakitleri oluşan şiddetli ağrılar semptomlar oluşturabilir. Ağrının yanı sıra karıncalanma, halsizlik ya da eşyaları tutma gibi hareketler ile alakalı farklı durumlar rahatsızlığın diğer belirtileri olabilir.

Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?

Sinir sıkışması özellikle kendini tekrar eden yaralanma durumlarına karakterize bir biçimde oluşur. Bu yaralanma durumları genel olarak bireyin yaptığı iş ve çalıştığı ortamın koşullarına göre belirlenir. Örneğin, bilgisayar kullanımının devamlı olduğu işlerde karpal tünel sendromunun oluşma durumu yüksek olabilir.
Tekrar eden durumlar haricinde aniden oluşan zorlama ya da kemiğin kırılması gibi süreçlerin sinirlerin üzerinde baskı oluşturarak sinir sıkışması artışına neden olabilmektedir.
Bütün bu farklılıklar sinirleri olumsuz yönde etkilemektedir ve bu durum sinirleri işlevsiz bir hale getirir. Durum sonrasında sızı, karıncalanma ve işlev kaybı gibi sorunlar yaşanabilir. Sinir sıkışmasının oluşumunda etkili olan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?

Sinir sıkışması tedavisi bir uzmana başvurduktan sonra gerçekleştirilir. Tedavi cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olmak üzere temelde 2 ana gruba ayrılır. Cerrahi olmayan tedaviler; ilaç tedavisi, kişinin yaşam şeklinde değişiklik ve fizik tedavi yöntemleridir. Şiddetli ağrıyı destekleyen davranışlardan uzak durmak, evde ve çalışma alanında uygun çalışma şartlarını oluşturmak ya da problemlerin artmasına sebep olan çalışmalar dışında farklı görevlendirmeleri bulunan işleri seçmek, sinir sıkışmasını kontrol altında tutabilmek için uygulanacak farklılıklardır. Yağlanmaya bağlı kronik rahatsızlıklar gibi sebeplerle meydana gelen sinir sıkışmasında beden kütlesinin düşürülmesi sorunların çözümüne katkı sağlayabilir.
Fizik tedavi yöntemleri kişilerin ağrı olan kısımlarında esneklik, dayanıklılık ve hareket alanının yükselmesine katkı sağlar. Bu yöntemler ile birlikte sızı ve karıncalanma gibi semptomlarda iyileşme görülebilir. Kol ve omuzlarda oluşan bazı sinir sıkışması durumlarında uykudayken farkına varmadan bazı hareketler yapılabilir bu zorlayıcı hareketlerin oluşmaması için atel uygulaması katkı sağlayabilir. Doktor önerisi ile reçetelendirilip kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü azaltıcı ilaçlar arasında yer almaktadır. Bu ilaçlar sinirlerin baskı uyguladığı kısımdaki ödemin hafiflemesine ve iltihapın baskı görmesine katkı sağlar. 
Cerrahi gerektirmeyen tedavi yöntemlerinde sonuca ulaşılamayan gelişmiş olaylarda farklı bölgesel rahatlık sağlayan ameliyatlar uygulanabilir. Bu uygulamalarda etki altında olan sinir ve etkilenen kısım belirlenir ve bu bölgedeki yumuşak yapının belirli bir bölümü alınarak sinirler üzerinde bulunan baskı azaltılabilir.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması; kemik, kakırdak, kas gibi yapıların, sinirlere basınç oluşturması sonucu ortaya çıkan durumdur.

Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Sinirin sıkışmış olduğu kısmın iyi olmasını hızlandırmak için fizik tedaviden destek alınır. En fazla uygulanan fizik tedavi araçlarının en önemlisi su tedavisi, ultrasonografi, ağrı kesici merhemler, lazer ve manyetik alan tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Sinir Sıkışması Geçer Mi?

Sinir sıkışmaları, sızı ve karıncalanma ile ortaya çıkan bir hastalıktır ve kendi kendine geçmez. Bu yüzden bir uzmana başvurmak gerekebilir.

Elde Sinir Sıkışması İlerlerse Ne Olur?

Dikkate alınmayan sinir sıkışmaları uygun zamanda tedavi edilmezse kasın gücü azalır. Bu durumda; sinir o kısımdaki işlevini kaybetmiştir, uyarı olmadığından dolayı da kas erimeye başlamıştır.

Mindron
Mindron
image

Siyanik Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinayik vücutta ki bir sinir için verilmiş olan addır. Bel kısmından aşağıya bacaklar üzerinden giden bu sinir üzerinde oluşan ağrılara da siyanik sinir ağrısı adı verilir. Genellikle bel bölgesinde omurilik disklerinin arasında sinir sıkışması ile kendini gösteren bu ağrı dönem dönem çok şiddetli olsa da kısa süreli siyanik sinir sıkışması tedavisi ile geçirilebilir. Bu ağrının olduğu vücutlarda genellikle bir bacak etkilenir ve bacak üzerinde ara ara uyuşma da hissedilebilir.

Siyanik Sinir Sıkışmasının Belirtileri

Siyanik sinir sıkışmasında hastalar genellikle bel bölgesinden bacağına doğru bir ağrı hissederler. Bu ağrı için topuktan yukarı doğru çekme hissi hissettiklerini söyleyenlerde vardır. Genellikle hastalar bel fıtığı bölgesinde ve bel bölgesi ile baldır arasında ağrılar hissederler. Bu ağrılar oldukça yoğun ve şiddetli olabileceği gibi hafifte olabilir. Kimi zaman bir elektrik çarpması gibi kendini hissettirebilir. Uzun süreli oturmalarda ağrı kötüleşirken öksürme gibi durumlarda da ağrı şiddeti artar. Evde yapılan tedaviler siyanik sinir sıkışmasında iyileşme sağlamayacaktır. Eğer semptomlarda ilerleme olursa, bir kaza veya yaralanma sonucunda ağrılar ortaya çıktıysa, mesane ve bağırsak kontrollerinde sıkıntı yaşıyorsanız, belin alt kısmında güçsüzleşme, ciddi oranda ağrılar ve uyuşma gibi problemler yaşıyorsanız mutlaka tedavi için bir uzmana danışmalısınız.

Siyanik Sinir Sıkışması Neden Olur?

Siyanik sinir sıkışması bir kaza veya yaralanma sonucunda ortaya çıkabileceği gibi omurilikteki kemiklerin aşırı büyümesi gibi doğal sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Nadir olarak şeker hastalığı veya tümör oluşması ve sinirlerin sıkışması gibi sebeplerle de bu rahatsızlık görülmektedir.
image

Siyanik Sinir Sıkışması Tedavisi

Bu rahatsızlıkta uygulanan 3 tip tedavi vardır. Hastalığın şiddetine, ağrıların yoğunluğuna veya sinir sıkışmasının seviyesine ya da nedenine göre farklı siyanik sinir sıkışması tedavisi yöntemlerine mevcuttur. İlk olarak ağrıların giderilmesi yoluna giderek ilaç tedavisi ile ağrılar azaltılır. Eğer ağrılar dindirilebilir ve hastalığın boyutu ileri seviye değilse öncelikle fizik tedavi uygulanır. Bu aşamada firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. Sizin için rehabilitasyon programı ayarlanır ve bel kaslarının kuvvetlendirilmesi, duruşunuzun düzeltilmesi için tedavi yöntemleri ve egzersizler uygulanır. Hastanın durumuna göre doktor kortikosteroid ilaç enjeksiyonu uygulamasını tercih edebilir. Bu durumda sinir çevresine yapılacak enjeksiyonlar ile sinir rahatlatılmaya çalışır. Fakat çok fazla ilaç enjeksiyonunun yan etkisi olduğu için bir seviyeye kadar ilerleme sağlanmaktadır. Son olarak eğer hastanın bacaklarında kuvvet eksikliği, bağırsak ve mesane kontrolünde ciddi sorunlar varsa doktor hastayı ameliyat etmek isteyebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası