mimari restorasyon bölümü maaşları / Sözleşmeli Memur Maaş Hesaplama - Lisans mezunu Restoratör Maaşı - funduszeue.info

Mimari Restorasyon Bölümü Maaşları

mimari restorasyon bölümü maaşları

SoruCevap Mimari Restorasyon ne iş yapar ne kadar maaş alır?

Mimari Restorasyon ne iş yapar ne kadar maaş alır?&#;


Mimari Restorasyon, tarihi binaların, yapıların veya anıtların restorasyonu ile ilgilenen bir meslektir. Bu meslek, tarihi eserlerin korunması, restore edilmesi ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ile ilgili birçok konuyu içermektedir.

Mimari Restorasyon alanında çalışanların maaşları, ülkeden ülkeye ve işverenden işverene değişebilir. Ayrıca, çalışanın deneyimi, eğitim düzeyi ve aldığı sertifikalar da maaşı etkileyen faktörler arasındadır.

Türkiye'de, bir Mimari Restorasyon Uzmanı'nın maaşı ortalama olarak TL arasında değişebilir. Ancak, deneyim, eğitim seviyesi ve işverenin büyüklüğü gibi faktörler bu miktarı artırabilir veya azaltabilir.

Genel olarak, Mimari Restorasyon mesleği, tarihi eserlerin korunması ve yenilenmesi gibi önemli konulara odaklanan ilginç bir meslektir. Bu mesleği yapmak isteyenlerin, mimari restorasyon alanında eğitim almaları ve ilgili sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir.

Mimari Restorasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Mimari Restorasyon bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mimari Restorasyon bölümü nedir, puan türü nedir, Mimari Restorasyon bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Mimari Restorasyon dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Mimari Restorasyon Bölümü Nedir?

Mimari Restorasyon bölümü; taşınır ve taşınmaz sanat eserlerinin ve kültür ürünlerinin korunması, bakımı ve onarımı için gerekli çalışmaları yapan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Mimari Restorasyon Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Mimari Restorasyon bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Mimari Restorasyon, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Mimari Restorasyon bölümü için de baraj puanı puandır.

Mimari Restorasyon mezunları ne iş yapar
Mimari Restorasyon

Mimari Restorasyon Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mimari Restorasyon mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mimari Restorasyon mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Arkeolojik kazılar

2- Belediyeler

3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı birimleri

4- İl özel idareleri

5- İnşaat firmaları

6- Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı birimler

7- Milli Saraylar

8- Mimarlık büroları

9- Müzeler

Restorasyon projeleri

Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarları

Vakıflar Genel Müdürlüğü

Meslek elemanları müze ve ilgili laboratuvarların bulunduğu gibi bazı devlet kurumlarında, ayrıca restorasyon işini üstlenen bazı özel firma ve şirketlerde çalışma olanağı bulabilirler. Tarihi eserlerin onarımı ve korunmasına verilen önem arttıkça bu meslekte çalışanlara olan ihtiyaç artacaktır.

Mimari Restorasyon Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mimari Restorasyon mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mimari Restorasyon mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Onarılacak ve yenilenecek eserin fiziksel ve kimyasal yapısını, üretim teknolojisini inceler, bozulma nedenlerini araştırır.

2- Toprak altından çıkarılan eserlerin bozulmadan korunması için gereken fiziksel ve kimyasal işlemleri uygular.

3- Değişen doğa koşulları ve kullanım hataları yüzünden bozulan sanayi eserlerinin (özellikle alçı ve kalem işlemeciliği ile yapılmış olanların) değişim analizlerini yapar ve bunları onarır.

4- Bakımını ve onarımını yaptığı sanat eserlerinin daha sonra çevre etkilerinden zarar görmemesi için gereken koruyucu işlemleri uygular.

5- Buluntuların, koruma yöntemlerine göre, depolanmasını ve sergilenmesini sağlar.

6- Yapılan çalışmaların raporlarını yazar.

Mimari Restorasyon Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mimari Restorasyon çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mimari Restorasyon okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Restorasyon ve Konservasyon (Restoratör-Konservatör) Teknikeri zaman zaman müze ve laboratuvar gibi kapalı alanlarda zaman zaman da açık havada çalışırlar. Birinci derecede madde ile ilgilidirler. Kullandıkları kimyasal maddelerden dolayı bulundukları ortam kokulu ve tozludur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Plastik ve meşin eldivenler , toz maskeleri , koruyucu gözlükler

2- Çalışma şekillerine göre değişen nitelikte alet ve donanımlar (stereo mikroskop, dişçi matkabı ve uçları, ışıklı büyüteçler, titreşim kapları, ultrasenik titreşim aletleri, tuz ve ph ölçen aletler, alçı kalıpları, şekillendirme aletleri, bisturi ve değişik şekildeki uçlar)

3- Mala, çekiç, duvarcı gönyesi, metre vb.

Mimari Restorasyon Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mimari Restorasyon maaşlar lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mimari Restorasyon maaşları lira arasındadır.

Mimari Restorasyon Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Mimari Restorasyon bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Mimari Restorasyon dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Çini Tasarımı ve Onarımı

-El Sanatları

-Geleneksel Türk Sanatları

-İç Mimarlık

-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

-Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

-Mimarlık

-Şehir ve Bölge Planlama

-Tezhip Sanatı

2 Yıllık Mimari Restorasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlk. ve İnkılap Tarihi-I, Türk Dili- I, İngilizce- I, Mesleki Teknik Resim, Malzeme ve Yapı Bilgisi, Mesleki Matematik, Koruma Kavramları, Mimarlık ve Sanat Tarihi-I, Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlk. ve İnkılap Tarihi-II, Türk Dili-II, İngilizce-II, Konservasyon, Kargir Yapı ve Koruma, Rölöve, Mimari Tasarım, Mimarlık  ve Sanat Tarihi &#;II, Ahşap Malzeme ve Bozulma Nedenleri.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Ahşap Yapı ve Koruma Teknikleri, Koruma Projesi-I, Bilgisayar Destekli Çizim, Geleneksel Yapı Sistemleri ve Öğeleri, İnce Yapı-I, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

İnce Yapı &#;II, Bezeme Teknikleri, Koruma Projesi-II, Şantiye ve Ofis Organizasyonu, Mesleki İngilizce, Cam ve Mozaik Onarımı, Geleneksel Yapılarda Bozulma ve Koruma, Metraj Keşif.

Mimari Restorasyon Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mimari Restorasyon KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Mimari Restorasyon bölümüne son beş yılda sadece 2 kontenjan verilmiş ve 88 puanla atamalar gerçekleşmiştir.

Mimari Restorasyon Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mimari Restorasyon tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Arkeoloji ve sanat tarihine meraklı olmalı.

2- Ayrıntıları algılayabilmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Görme keskinliğine sahip olmalı.

6- Göz ve ellerini eşgüdümle, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli.

7- Güzel sanatlara ilgili ve bu alanda yetenekli olmalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

Şekiller arasındaki ilişkileri görebilmeli.

Mimari Restorasyon Okuyanlar ve Mimari Restorasyon Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mimari Restorasyon yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Mimari Restorasyon iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

Restoratör Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

Restorasyon dediğimizde hepimizin bu konuyla ilgili bir fikri vardır. Peki, “Restoratör”ün içeriğinde neler olduğunu, bu meslekteki kişilerin hangi işleri yaptığını kaç kişi bilir? Eminim çok da fazla değildir. Bu yazımızda, pek önemsenmeyen ve unutulan bir meslek olan, “restoratör”leri incelemeye çalışacağız. Mesleğin içeriğine gelmeden önce, “restorasyon” kavramına bir bakalım… 

Restorasyon; tarihî bir eserdeki bozulmuş olan veya hasar gören alanlarının, orijinal özelliklerine bağlı kalarak onarılmasıdır. Eserin bir nevi, yenilenmesi demektir. Ancak buradaki temel şart, eserin orijinal malzemelerinin ve orijinal görünümünün korunmasıdır. Restoratör de işte bu hasar gören eserlerin, orijinal sanatsal özelliklerini koruyacak bir şekilde onaran uzman kişilerdir. Bu kişiler, kültürel varlıklarımızın korunması işini de yaparlar. Dolayısıyla da restoratörleri “kültürel varlıklarımızı koruyan sanat bekçileri” olarak tanımlamak yanlış olmaz. Çünkü bu uzmanlar, tarihe ve sanata dair ne kadar kültür mirasımız varsa, onları koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. 

İşte tam da bu noktada, kıymeti tam olarak bilinmeyen, hatta görünmez bir meslek olarak görülen restoratörlüğün önemi ortaya çıkıyor. Eğer bir ülkede restorasyona önem verilmezse, o ülkenin tarihini ve sanatını oluşturan eserler yok olmaya yüz tutar. Kültürel varlıklar dediğimiz bu tarihî eserler ve sanat eserleri yok olursa da, o ülkenin geleceğine bir miras kalmaz. Gelecek nesiller de bu eserleri göremediği için, kitaplarda anlatıldığı kadarıyla, soyut olarak öğrenebileceklerdir. Bu yüzden de zamanla unutulmaya mahkûm olacaktır. Tarihle ve sanatla doğudan ilgili olan restoratörlerin hangi işleri yaptığını hep beraber öğreneceğiz. Bu mesleğin önemini anlamak için, bu yazıyı okumak yeterli olacaktır. 

Restoratörlerin üzerinde çalıştığı yapılar arasında; tarihî camiler, kiliseler, saraylar, konaklar gibi mimarî yapılar bulunuyor. Ancak restoratörler sadece mimarî yapılar üzerinde çalışmaz. Tarihî eser değeri olan her türlü kültürel varlık üzerinde çalışabilirler. Bir heykel, bir duvar resmi veya bir el yazması bile olabilir. 

Restoratör olmak isteyenlerin öncelikle sanat tarihi, sanat eserleri ve tarih gibi konulara ilgileri olmalıdır. Çünkü restorasyonda en önemli konu orijinalliği korumaktır. Bunun için bir restoratörün, sanat eserinin ruhundan anlaması ve aynı ölçüde restorasyon yapması gerekir.

Bu yazımızda, “Restoratör nedir?”, “Restoratör ne iş yapar?”, “Restoratör nasıl olunur?” ve “Restoratör maaşları” gibi konu başlıklarını bulabilirsiniz. Restoratörlük mesleğiyle ilgili merak edilen konulara gelince…

Restoratör Nedir?

“Restoratör Nedir?” sorusuna cevap vermeden önce; dilimize Fransızcadan geçmiş olduğunu söylememiz gerekir. Fransızcada kullanılan “restaurateur” sözcüğü, resim veya heykelleri onaran kişileri tanımlayan ve restorasyon uzmanı anlamında kullanılan bir kavramdır.

Restoratör; çoğunlukla tarihî eserlerin bakımı, korunması ve onarılması için gereken işlemleri yapan uzmanlardır. Bu uzmanlar, restore işlemlerini yaparken, eserlerin aslını bozmadan ve bilimsel teknikler kullanarak çalışırlar. Üniversitelerde verilen restorasyon eğitimlerinin amacı; kültürel varlıklarımız olan tarihî eserlerin aslına göre onarılması ve korunmasıyla ilgili tekniklerin öğretilmesidir. Akademik ortamlarda yapılan bilimsel ve teknik çalışmalar sayesinde, kültürel varlıklarımız korunarak gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılabilecektir.

Restoratörler, Kültür ve Turizm Bakanlığı kuruluşlarında devam eden mimarî restorasyon projelerinde çalışabilirler. Kamu veya özel sektörde çalışan mimarî, kültürel, sanatsal kurum ve kuruluşlarda danışmanlık yapabilirler. Ayrıca restoratörler, akademik alanlarda araştırmacı olarak da çalışabilirler. 

Restoratörler, üniversitelerin “Restorasyon ve Konservasyon” lisans bölümü ve “Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım” lisans bölümlerinden mezun olurlar. Bu bölümlerde aldıkları derslerde öğrendikleri restorasyon tekniklerini tarihî binalara diğer mimarî eserlere uygularlar. 

Restoratör Ne İş Yapar? 

Restoratör, mimarî eserler üzerinde çalışır. Tarihten gelen eski mimarî eserlerimizin bakımını yapar, onarılması gereken alanlarını onarır. Ayrıca, gelecek nesillere daha sağlam ulaşabilmeleri için, bu eserlerin üzerinde koruma teknikleri uygular. Bir restoratörün yaptığı en önemli ve en öncelikli işler bunlardır.

Restorasyon uzmanlarının, çalıştıkları yerlerde yaptığı diğer işler şunlardır;

  • Restorasyon yapmadan önce eseri detaylıca incelemek ve fotoğraflamak,

  • Eser için yapılacak işlemleri belirlemek ve bu işlemleri kayıt altına almak,

  • İşlemler için gerekli olan malzemeleri tespit etmek ve temin edilmesini sağlamak,

  • Eserin bozulmasıyla ilgili nedenleri belirlemek ve ilgililere açıklamak,

  • Bozulmalardaki boyutu tespit ederek, durdurmak için gerekli önlemleri almak,

  • Restorasyonu yapılacak eserin onarımı ve korunması için gerekli tedbirleri almak,

  • Eser için yapılacak restorasyon işlemleri konusunda maliyetleri belirlemek,

  • Restorasyon işlemleri için gerekli olacak malzeme teminini yapmak,

  • Kültürel miraslarımızın korunması için ilgili kurumlara tavsiyelerde bulunmak,

  • Restorasyon teknikleri ve uygulamaları ile ilgili araştırmaları takip etmek. 

Bu uzmanların çalışma alanları; müzeler, laboratuvarlar, kazı alanları, kültürel mirası koruma konusunda çalışan kamu ve özel kurumlardır. 

Restoratörlerin çalışabilecekleri kurumlardan bazıları şunlardır:

  • Kültür Bakanlığına bağlı ilgili kuruluşlar,

  • Mimarlık ofisleri,

  • Mimarî restorasyon kuruluşları,

  • Mimarî danışmanlık kuruluşları,

  • Belediyelerin ilgili birimleri,

  • Üniversitelerin yaptıkları arkeolojik kazılar,

  • Kamu ve özel sektörde iş yapan müzeler.

Restoratör Maaşları

Restoratör maaşları, bağlı bulundukları kuruma ve yaptıkları işlerin niteliğine göre değişkenlik gösterebiliyor. Restoratörler kamu kurumlarında çalışabildikleri gibi, özel kurumlarda da çalışabilirler. Aynı zamanda bireysel olarak serbest çalışma da yapabiliyorlar. 

Restoratörler kamu kurumlarında çalışabilmek için KPSS'den yeterli puanı almalıdırlar. Daha sonrasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Kamu kurumlarına bağlı olarak çalışan Restoratörlerin yılı için açıklanan ortalama maaşları TL- ,58 TL aralığındadır. 

Bir restoratör; özel kurumlarda, mimarî restorasyon ve sanat eserleri alanında çalışmalar da yapabilir. Ancak özel kurumlardaki alınan maaşlar, kamu kurumlarındaki maaşlardan daha farklı olabiliyor. Kurumun bütçesine ve büyüklüğüne göre restoratör maaşları değişken olabiliyor. Bu duruma sebep olarak, serbest piyasa ekonomisi ve kurum politikaları gösterilebilir. Büyük firmaların verdikleri maaşlar kamu kurumlarında verilen maaşlardan daha yüksek olabiliyor. Ancak küçük firmalar kamudaki maaşlardan daha düşük olabiliyor. 

Restoratörlerin kamu veya özel sektör olsun, maaşlarını arttırmak için yapmaları gereken şeylerin başında akademik kariyer geliyor. Yüksek lisans yapan bir restoratör, kamuda veya özel sektörde, lisans mezunlarına göre daha yüksek maaş alabiliyor.

Ayrıca akademik kariyer yapanlar için, üniversitelerde akademisyen olmak gibi bir şansları da oluyor. Akademisyenler, üniversitede verdikleri ders saati oranında ve unvanları doğrultusunda yüksek maaşlar alabiliyorlar.

Restoratör Nasıl Olunur?

Restoratör olmak için öncelikle üniversiteye giriş sınavlarında yeterli puan almak gerekiyor. Sonrasında, “Restorasyon ve Konservasyon” ve “Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım” lisans programlarından birini kazanmak gerekiyor. Daha sonra ise bu programdan başarıyla mezun olmak şartını yerine getirmek gerekiyor. Bu bölümden mezun öğrenciler “Restoratör” unvanını hak ediyorlar. 

Üniversitelerin “Mimarî Restorasyon” ön lisans bölümünden mezun olanların da, lisans tamamlama yapmaları halinde Restoratör olabilme olanakları bulunuyor. Mimarî Restorasyon ön lisans mezunları, “Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım” veya “Restorasyon ve Konservasyon” bölümlerinden birinde lisans tamamlama yapabilirler. Böylelikle “restoratör” unvanını alarak bu mesleği edinebilirler.

Bu lisans bölümlerinden mezun olanların, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde iş bulmaları mümkündür. Restoratörler için, Belediyelerin ilgili birimlerinde ve özel sektörde de kariyer olanakları bulunuyor. Kamu kurumlarından bazıları olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belediyeler gibi yerlerde çalışabilmek için KPSS şartı bulunuyor. Yeterli bir KPSS puanı alarak, bu kurumlardan birini tercih edilebilir ve kamu personeli bir restoratör olunabilir.

Restoratör, tarihî ve kültürel miraslarımız üzerinde bakım, onarım ve koruma konusunda teknik işlemler yapan uzmanlardır. Restoratör kavramı, Fransızcadan gelen bir kelimedir “restaurateur” olarak geçer. Bu kelimenin Fransızcadaki anlamı, heykel ve resimlerdeki onarım işlerini yapan uzmandır.

Restoratör, bozulmalar görülen bir eserin onarılması ve gelecek kuşaklara sağlam bir şekilde aktarılması için gerekli işlemlerin yapar. Bu işlemleri yerine getirirken, bilimsel teknikler kullanır ve bunu da eserinin aslını koruyacak şekilde yapar. Ayrıca restoratörler, kültürel varlıklarımızın korunması için ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirir.

Restoratör olmak için öncelikle üniversite okuma şartı vardır. Bu yoldaki ilk adım, üniversite sınavında “Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım” ile “Restorasyon ve Konservasyon” lisans bölümlerini seçmektir. Bu iki bölümden birini tercih edip kazandıktan ve mezun olduktan sonra “Restoratör” unvanı hak edilebiliyor. Sonrasında KPSS’den yeterli puan alıp atananlar veya özel sektörde çalışmak isteyenler “restoratör” olarak çalışabiliyor.

Restoratörlük, eserleri eski haline getirmek için kullanılan bir sanattır. Restoratörler, kötü durumdaki eserleri koruyarak onarabilmek için çeşitli teknikleri ve kabiliyetleri kullanır. Restoratörlerin işi, çoğu zaman kolay görünse de, aslında çok zorlu bir iştir. Restoratörlerin, eserleri onarırken kullanabilecekleri teknikler arasında; kimyasal analiz, fiziksel analiz, koruma, gözlem, konservasyon ve yapısal analiz bulunmaktadır. Ayrıca, restoratörlerin, eserleri onarırken kullanabilecekleri tüm malzemeleri ve aletleri de bilmesi gerekmektedir.

Restoratörlükte maaş, kişinin çalıştığı alana göre değişiklik gösterebilir. Bir restoratörün aylık maaşı ortalama TL arasında değişmektedir. Ancak bu miktar alanına ve deneyime göre değişim gösterebilir.

Restoratörlük alanında uzmanlaşılması gereken alanlar arasında; sanat restauratörlüğü, tarihi eserlerin onarımı ve korunması, arkeolojik eserlerin onarımı, dokümantasyon ve arşivleme, konservasyon teknolojisi, kimyasal ve biyolojik analizler, koruma ekonomisi ve mevzuat, toplumsal tarih ve etnografya, restoratörlük eğitimi gibi alanlar yer almaktadır.

Restoratör Restoratör nedir Restoratör ne iş yapar Restoratör maaşları Restoratör nasıl olunur Restorasyon
Emel Keskin

yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. ’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası