kansızlık halsizlik ve uyku yaparmı / Anemi (Kansızlık) - Özel Sada Hastanesi

Kansızlık Halsizlik Ve Uyku Yaparmı

kansızlık halsizlik ve uyku yaparmı

Anemi (Kansızlık)

Anemi (Kansızlık) Nedir?

Kana rengini veren ve kırmızı kan hücreleri tarafından taşınan hemoglobin proteinin normal seviyenin altında seyretmesi durumuna anemi denir. Anemi, hak arasında kansızlık olarak adlandırılır. Tedavi edilmediği durumlarda iç organları ve kasları olumsuz etkileyerek vücut ağrıları, halsizlik, unutkanlık, elde ve ayaklarda uyuşma gibi komplikasyonlara sebep olabilir.

Anemi, doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Özel Sada Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğimizde; alanında uzman doktorlarımız tüm anemi türlerinin teşhisi ve tedavisinde etkili yöntemleri uygulamaktadır.

Anemi Türleri Nelerdir?

Anemi altta yatan etkenlere ve oluşum şekillerine bağlı olarak farklı türlere ayrılır. Bazı anemi türleri genetik faktörlerle gelişirken bazıları ise beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çok sayıda anemi türü olsa da genel itibariyle şu şekilde sıralanabilir;

Orak Hücreli Anemi

Orak Hücreli Anemi, anne ve babanın genlerinden çocuğa aktarılan bir anemi türüdür. Kandaki oksijeni taşıyan hemoglobinin yapısında meydana gelen bozulmalar sonucunda kırmızı kan hücrelerinde azalma görülür. Yeni doğanlarda yapılan tara testleri ile orak hücreli anemi tanısı konulabilir. Hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi olmasa da belirtiler ve sebep olacağı sorunlar önlenebilir.

Aplastik Anemi

Kemik iliğinde kan hücrelerinin üretilemediği durumlarda gelişen anemi türü aplastik anemi olarak adlandırılır. Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin azlığı hatta yokluğuna sebep olan hastalık hayati risk taşır.

Megaloblastik Anemi

B12 ve folik asit eksikliğine bağlı gelişen bir anemi türü olarak bilinir. Megaloblastik anemi, kronik karaciğer hastalıkları, bağırsak emilim problemleri gibi çeşitli hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir.

Pernisiyöz Anemi

B12 eksikliği ile kendini gösteren bir anemi türüdür. Anormal B12 eksikliği olması alyuvarlarda bozulmalara neden olur. Sinir sisteminde bozukluğa sebep olarak denge kaybı, el ve ayaklarda uyuşma gibi belirtiler verir.

Anemi Belirtileri Nelerdir?

Anemi belirtileri, anemi türüne ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak kansızlık belirtileri olarak adlandırabileceğimiz belirtilerden söz edebiliriz. Bunlar;

  • Halsizlik ve kolay yorulma

  • El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma

  • Çarpıntı

  • Ciltte solukluk

  • Baş dönmesi

  • Mide bulantısı

  • İştah kaybı

  • Uyku hali

  • Üşüme

  • Saç dökülmesi

  • Unutkanlık

Anemi Teşhis Yöntemleri

Anemi tanısı, kan tahlilleri ile kolayca konulabilir. Hasta hikayesi, aile geçmişinde var olan kan hastalıkları gibi unsurlar dikkate alınarak farklı tetkikler yapılabilir. Fizik muayene, ultrason ve diğer laboratuvar testleri ile aneminin altında yatan sebepler araştırılır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi, akut ya da kronik olarak gelişebilir. Genetik faktörlü anemilerde tedavi süreci ömür boyu olmakla birlikte hastalığı geçirmeye yönelik değil şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Diğer basit anemi türlerinde sebep olan etken bulunarak B12, demir eksikliği gibi etkenler söz konusu ise ilaçla tedavisi yapılır.

İç Hastalıkları Kliniğimizde, çölyak hastalığı tanı ve tedavisi için doktorlarımızla görüşmek isterseniz bize ulaşın!

(0232) 832 99 00

B12 Vitamini Eksikliği Kansızlığa Yol Açarak Sizi Hasta Edebilir

Uz. Dr. Bedia Sander- Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü

Kan, içinde farklı tipte hücreleri barındıran yaşamsal bir sıvıdır. "Alyuvar" adı verilen kırmızı kan hücreleri bu hücrelerden kanda en çok bulunanıdır. Oksijeni vücudun her yerine dağıtmak alyuvarların görevidir. Oksijen taşıyan bu hücrelerin sayısının az olması ya da oksijen taşıma yeteneğinin bozuk olması anemiyi yani kansızlığı doğurur. Alyuvarların ömrü  yaklaşık olarak 100 gündür. Bu sebeple vücut hiç durmadan yeni kan hücreleri yaparak ölenleri yerine koymak zorundadır. Yetişkinlerde kemik iliğinde yapılan kanın üretimindeki düşüşler kansızlığın başlıca nedenleri arasındadır.

Çabuk yorulup çok üşüyorsanız kansızlık şikayetiniz olabilir


Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, üşüme hissi, baş dönmesi, iştahsızlık, saç dökülmesi, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, çalışma kapasitesinde düşüklük mevcut bir kansızlığın belirtileri olabilir.
Kansızlık hamilelerde erken doğum, bebeğin düşük kilolu doğması ve bebek ölümlerine sebebiyet verebilir. Kansızlık sorunu olan çocuklarda büyümede gerilik, sık sık hastalanma, dikkat dağılması, öğrenme ve algılama fonksiyonlarında azalma Görülebilir. Yetişkin insanlarda kansızlık devamlı yorgunluğa, halsizliğe, daha fazla hastalanmaya ve iş gücünde azalmaya neden olur.

Mutlaka kan sayımınızı yaptırın


Basit bir kan sayımıyla kansızlık teşhis edilebilir. Altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması gerekir. Kronik kansızlığın tedavisinde, kansızlığa yol açan rahatsızlığın düzeltilmesi gerekir.
B12 vitamini eksikliği de kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir
Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur.
Besinlerle alınan B 12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince barsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitamin eksikliği  ciddi zihinsel sorunlara neden olur. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşma zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, çarpıntı, sararmış cilt, şişmiş ağrıyan ve hassas dil, yorgunluk, gibi belirtiler görülür.

B 12 eksikliği için bu gıdaları tüketin


Karaciğer, böbrek, kırmızı et,  yumurta, süt, peynir ve balık b12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır.  B 12 vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, yeteri kadar tüketilmesine rağmen  vücuttaki emilim bozukluğu nedeni ile yeteri kadar alınamaması, alkol kullanımı, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bu vitaminin eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, yaşlılar, devamlı diyet yapanlar da B12 eksikliği riskiyle karşı karşıyadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası