tuvalet girerken okunacak dua / Sefamerve - TUVALETE GİRERKEN OKUNACAK DUALAR

Tuvalet Girerken Okunacak Dua

tuvalet girerken okunacak dua

Bir kimse tuvalete gireceği zaman üzerinde Allahu Teâla’nın ismi yazılı yüzük ve buna benzer şeyleri bulundurmamalıdır. Tuvalete sol ayakla girilmeli, sağ ayakla çıkılmalıdır. Girmeden önce de şu dua okunmalıdır:

 

*“Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis.”

 

Anlamı:Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım.

 

*Allâhümme innî eûzü bike minel hubusi vel habâis ve eûzü billâhi minerricsi ven-necesiş-şeytânir-racîm.

 

Anlamı: Allah’ım! Pislikten ve pis olan şeylerden sana sığınırım. Kovulmuş şeytanın murdar pisliklerinden de Allah’a sığınırım.

 

Tuvaletler şeytanların hazır bulundukları seafoodplus.infote girdiği zaman, insanoğlunun avretleri ile cinnîlerin gözleri arasındaki perde, kişinin “Bismillah”demesidir. Ayrıca şu dualar da okunabilir:

 

*Bismillâh (Allah’ın adıyla)

 

*Allâhümme innî eûzü bike (Allah’ım, şüphesiz sana sığınırım.)

 

*Eûzü billah (Allah’a sığınırım)

 

TUVALETTEN ÇIKARKEN OKUNACAK DUALAR

 

Hz.Âişe (seafoodplus.info )diyor ki: ”Allah Rasulü (s.a.v) tuvaletten çıkınca şöyle derdi:

 

*Ğufrâneke. (Affını talep ediyorum!)

 

Rasulullah (s.a.v) tuvaletten çıktığı zaman bazen de şöyle dua ederdi:

 

*Elhamdülillâhil-lezî ezhebe annil-ezâ  ve âfânî.

 

(Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun)

 

Tuvalete girerken ve çıkarken yapılacak dualar nelerdir?

Biz müslümanlar olarak hayatımızın her alanında İslamın kurallarına uyarak yaşamayı öğrenmeliyiz. Tuvalet adabı, tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua da yapılması gerekenlerden biridir. Peki, tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dualar nelerdir?

TUVALETE GİRERKEN OKUNACAK DUA

Okunuşu: “Allahümme innî euzü bike minel hubsi vel habais”

Anlamı: “Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım”

Enes b. Malik (r.a.)’den rivâyete göre bir hadiste, Rasylullah (s.a.v.) tuvalete girmek istediğinde: “Allah’ım erkek ve dişi tüm şeytanlardan ve tüm pisliklerden sana sığınırım” derdi. (Buhari)

Tuvaletten çıkınca da sağ ayakla çıkılmalıdır. Sol el ile taharetlenmeli, taharet yaparken su ile temizlenmelidir. Zaruretsiz ayakta idrar yapmamalı. Daha sonra da tuvaletten çıkarken dua okunmalıdır.

TUVALETTEN ÇIKARKEN OKUNACAK DUA

Okunuşu: “Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni”

Anlamı: “Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun”

Hz. Âişe (r.a)’dan rivayet edildiğine göre bir hadiste, Rasulullah (s.a.v.) tuvaletten çıkınca: “Lutfunla Ya Rab beni bağışla” derdi. (Ebu Davud)

İş hayatımızda, evimizde, okulumuzda, seyahatlerimizde, alışverişimizde, çocuklarımızı yetiştirirken vb. her yerde ve her zaman dinimizin gerektirdiği şekilde, Kuran’ın emrettiği gibi, sünnete riyaret ederek yaşamayı ilke edinmeliyiz. Tuvalette bu alanlardan biridir.

TUVALET ADABI

1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur.

2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur’an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı. Varsa bluz içine koymalı.

3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir.

4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı.

5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı.

6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.

7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der.

8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli. Sola doğru meyletmeli.

9- İstincadan, yani taharetlendikten sonra hemen örtünmeli.

Sol el ile taharetlenmeli. Sol elinde, istincaya mâni bir özür varsa, sağ elle istinca yapmasında kerahat yoktur.

Pisliği parmakla alıp eli yıkamalı. En sonunda kalan pislik varsa onu da su ile yıkamalı.

Erkekler, istinca yaparken, arkadan öne doğru, kadınlar ise önden arkaya doğru yıkamalı. Böylece ön avret yerine pislik bulaştırılmadığı gibi, tahrik edilerek şehvete de sebep olunmaz.

Taharetlendikten sonra, bezle kurulanmalı. Bez yoksa tuvalet kâğıdıyla da kurulanmak caiz olur. Bu kâğıtlar o maksatla imal edilmiştir. Başka kâğıtları kullanmak mekruh olur.

İstincadan, yani temizlendikten sonra iç çamaşırına bir miktar su serpmeli. Böylece, çamaşırında yaşlık görünce idrar sanmamalı, bu benim döktüğüm su diyerek vesveseye kapılmamalı.

Temizlendikten sonra, erkekler istibra yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra idrar kanalında idrar bırakmamaktır. İstibra, yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak yapılır.

İstibra yapılmadan tuvaletten çıkılırsa, idrarın çıkma ve çamaşıra bulaşma ihtimali olacağından, tuvaletten çıkmadan önce idrar deliğine, arpa büyüklüğünde bir pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmeli.

İstibra yapılarak idrar kalmadığının anlaşılmasına, kalbin mutmain olmasına istinka denir. İstinkadan sonra, artık abdest alınabilir.

Avret yerine ve necasete bakmamalı, tuvalete sümkürmemeli, tükürmemeli.

Zaruretsiz ayakta idrar yapmamalı. Tuvalette elbiseye idrar sıçratmamalı. Bunun için mümkünse, ayrı bir pijama, eşofman kullanılmalıdır. Tuvalete özel pijama ile ve başı örtülü olarak girmek müstehabdır.

Tuvaletten çıkınca elleri yıkamalı.

Hiçbir suya, cami duvarına, mezarlığa ve yola abdest bozmamalıdır.

Su bulunmazsa, taş ve benzerleriyle taharetlenmek, de su yerine geçer.

Tuvalete girerken ve çıkarken okunan dua

Tuvalete girerken ve çıkarken okunan dua

Küçük ya da büyük temel ihtiyacımızı gidermek için girdiğimiz tuvalette sünnete uygun şekilde okunması tavsiye edilen dualar vardır. İşte tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua! Peygamberimizin tuvalet adabı

Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre Ebû Eyyûb (el-Ensârî) Hazretlerinin rivayetlerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in, tuvalet adabı ile ilgili şöyle buyurduğu bilinmektedir: “Büyük veya küçük abdest bozarken kıbleyi önünüze ve arkanıza almayın; doğuya yahut batıya dönün.” (Müslim, Tahâret, 59) Hadis-i şeriften de anlaşıldığı üzere gündelik yaşantımız içerisinde basit gördüğümüz ancak dikkat etmemiz gereken bu gibi bazı hususlar vardır.

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharetİLİŞKİLİ HABERTaharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet

Tuvaletler şeytan ve cinlerin hazır bulundukları yerlerdir. Bu nedenle evimizde veya herhangi bir yerde tuvalet ihtiyacını karşılamak için tuvaletin bulunduğu yere girerken “Allahümme innî euzü bike minel hubsi vel habais” duası okunabilir. Bu duanın Türkçe anlamı ise “Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım” demektir. İhtiyaçlar giderildikten sonra da tuvaletten çıkarken okunabilecek dua 'Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni’l-ezâ ve âfânî.' “Benden sıkıntıyı gideren ve bana âfiyet bahşeden Allah’a hamd olsun.” duası okunmalıdır. (İbn-i Mâce, Tahâret, 10)

TUVALETTE YAPILMASI MEKRUH OLAN DAVRANIŞLAR!

-Tuvalete girerken kişi üzerinde 'Allah' isminin geçtiği kâğıt, kitap ya da Kuran-ı Kerim ile açık bir şekilde (görünür halde) girmemelidir, mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 23) Eğer bir şeye sarılı ya da cepteyse mekruh değildir ancak yine de hiç bulunmasa daha iyidir.Öyle ki Efendimiz (SAV), yüzüğünün üzerinde “Muhammedün Resûlullah” ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden yüzüğünü çıkarırdı. (Ebû Dâvûd, Tahâret 10)

Ancak bu yazılar açıkta değilse, örneğin cepte bulunuyorsa veya bir şeye sarılı ise bunlarla tuvalete girmek mekruh olmamakla birlikte imkân dâhilinde bundan da sakınmak daha uygun olur. (Tahtâvî, Hâşiye, 54)

-Tuvalette, konuşmayı gerektirecek bir hal olmadığı müddetçe konuşmak mekruhtur.

-Sağ el ile temizlenmek mekruh görülmüştür.

-Gusledilen yere küçük su dökülmesi de caiz görülmemiştir.

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarıİLİŞKİLİ HABERNecaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

ELBİSE GİYERKEN OKUNACAK DUA

“Avret yerimi örttüğüm ve hayatında kendisiyle güzel göründüğüm bu elbiseyi bana giydiren Allah’a hamd olsun.”duâsını eder sonra da; “Yeni bir elbise giyince bu şekilde hamdeden ve eski elbisesini de tasadduk eden kimse, hayat ve memâtında Allah’ın hıfz u emânında (koruması altında) olur.” buyururdu. (Tirmizî, Deavât, )

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa

İLİŞKİLİ HABER

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir