prag vize başvurusu gerekli evraklar / Macaristan Konsolosluk & Schengen Vize

Prag Vize Başvurusu Gerekli Evraklar

prag vize başvurusu gerekli evraklar

Macaristan Konsolosluk & Schengen Vize

Macaristan'a seyahat etmeyi planlayan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkeye giriş yapabilmek için Macaristan vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar. Macaristan Devleti Schengen Bölgesine üye ülkeler arasında yer almaktadır. Macaristan'a seyahat etmek isteyen kişilerin pasaportunda geçerli Schengen vizesi bulunuyorsa bu kişiler Macaristan vizesi işlemlerinden Schengen vizelerinin geçerliliği süresince muaf tutulmaktadırlar. T

ürkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport veya Hizmet (Gri) Pasaportu hamili kişiler, gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için Macaristan vizesi işlemlerine tabi değildirler. Macaristan Konsolosluğu, kısa süreli (90 güne kadar olan) seyahatlere ilişkin Macaristan vizesi başvurularını doğrudan kabul etmemektedir. Kısa süreli Macaristan Vizesi başvurusunda bulunacak kişiler, vize başvurularını konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlara ve Vize Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapabilmektedir.

90 günü aşan uzun süreli konaklama gerektiren (öğrenci, aile birleşimi, oturum vb.) Macaristan vizelerine başvuru yapması gereken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye'de oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları Macaristan vizesi başvurularını Macaristan Konsolosluğuna veya Macaristan Büyükelçiliğine doğrudan yapmak zorundadırlar.

Macaristan Vizesi İşlemleri

Macaristan, Schengen Bölgesi'ne üye bir ülkedir. Bu sebeple Macaristan'a kısa süreli (90 güne kadar) seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Macaristan Schengen vizesi için başvuru gerçekleştirmelidir. Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği (AB)'ne üye ülkeler arasında imzalanan ve 'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesi ile oluşmuştur. Bu sözleşme uyarınca sözleşmeye taraf olan ülkeler arasında bir iç sınır oluşturulmuştur. Bununla birlikte Schengen Bölgesi'ne üye ülkeler arasında taraf ülkelerin vatandaşlarına vize uygulanmazken, bölge dışındaki ülkelere karşı da ortak uygulamalar yürürlüğe girmiştir. Schengen Bölgesi toplamda 26 ülkeyi kapsamaktadır.

Bu ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan'dır. İsviçre, İzlanda ve Norveç de AB üyesi olmadıkları özel bir anlaşma ile Schengen üyesi olmuştur. Schengen Bölgesi'ne üye ülkelerden herhangi birinin vizesine sahip olan kişiler, seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları ülkeden başlatmak koşuluyla, Schengen üyesi diğer ülkelere de bu vize ile seyahat edebilmektedir.

Macaristan Vize Çeşitleri

Macaristan Konsolosluğu, Macaristan vizesi çeşitlerini Macaristan'a yapılacak olan seyahatin amacına ve süresine göre temel olarak iki gruba ayırmaktadır.

Ulusal (Uzun süreli) Macaristan Vizesi: Uzun süreli Macaristan vizesi Schengen vizesi değildir. 90 günü aşan ikamet hakkı tanıyan bu vize eğitim, çalışma, oturum gibi durumlarda başvurulması gereken Macaristan vizesidir.
Macaristan Schengen vizesi: Macaristan Schengen vizesi 'A' tipi ve 'C' tipi olarak ikiye ayrılır.

Macaristan A' Tipi Schengen Havalimanı Transit Vizesi: Başka bir ülkeye gerçekleştirecekleri seyahatlerinde Macaristan'dan transit olarak geçmesi gereken Macaristan vizesi tipidir. Macaristan transit vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmamaktadır.

Macaristan C' tipi Schengen vizesi: 90 güne kadar konaklamayı mümkün kılan Macaristan vizesidir. Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşları pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunmuyorsa Macaristan Schengen vizesine başvuru yapmak zorundadırlar. Bu vize tüm Schengen alanında geçerlidir.

Macaristan vizesi, ülkeye yapılacak seyahatin amacına bağlı olarak aşağıda belirtildiği gibi kategorilere ayrılmaktadır. Macaristan vizesi başvurusunda bulunan kişilerden yapacakları seyahatin amacına uygun evrak ibraz etmeleri talep edilmektedir. Dolayısıyla Macaristan vizesi başvurusunda bulunan kişiler gerçekleştirecekleri Macaristan seyahatinin amacına uygun Macaristan vizesi türüne başvuru yapmalıdır. Seyahat amacına göre Macaristan vizesi türleri aşağıda belirtildiği gibi kategorilere ayrılmaktadır.

Macaristan Vizesi Başvuru İşlemleri

Macaristan'a seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kısa süreli (90 güne kadar olan) seyahatleri için gerekli olan vize başvurularını konsolosluğa direkt olarak yapması mümkün değildir. Kısa süreli Macaristan vizesi başvurusunda bulunacak kişilerin başvurularını, Macaristan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ve Vize Danışma Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapmaları gerekmektedir.

Uzun süreli (aile birleşimi, çalışma, eğitim, vb.) Macaristan vizesine başvuracak kişileri ise vize başvurularını doğrudan Macaristan Konsolosluğu'na ya da Macaristan Büyükelçiliği'ne yapmalıdır.

Macaristan Vizesi Biyometri İşlemi

Macaristan vizesi için müracaat eden kişiler, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadırlar. İlk kez yılının Ekim ayında Afrika'da uygulana ve sonrasında dünya genelinde yaygınlaşan biyometri işlemi, yılının Eylül ayından bu yana Yunanistan, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya gibi birçok ülkenin vize başvurularında uygulanmaktadır.

Macaristan vizesi biyometri işlemi dijital bir parmak tarayıcı aracılığı ile ellerde bulunan tüm parmakların izinin alınması şeklinde uygulanır. Bu işlem gizlilik yasası çerçevesinde yapılmaktadır.

Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri parmak izi taramasından muaf tutulurlar.
Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde biyometri işlemi yaptırmak zorunda değillerdir.

Macaristan Konsolosluğu 12 yaşından küçük çocukları biyometri işlemine tabi tutmaz.

Parmak izi işleminin uygulanmasına olanak tanımayan herhangi bir fiziki problemi bulunan kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar. Bu şekilde yaşanan engel durumlarında 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibini engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırma mecburiyeti vardır.
Macaristan vizesi başvurusunda bulunan kişiler, biyometri işlemleri esnasında parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına bulunmamasına dikkat etmelidir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmek zorundadırlar.

Macaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Macaristan vizesi başvurularında talep edilen evraklar yapılacak seyahatin amacına göre farklılık göstermektedir. Ancak öncelikle dikkat edilmesi gereken şey Macaristan vizesi başvuru formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurularak sunulmasıdır. Macaristan vizesi başvurularında ibraz edilmesi gereken evraklar genel olarak yapılacak seyahatin amacını, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını ve başvuru sahibinin Türkiye'ye dönme durumunu gösterir belgelerdir. Macaristan vizesi için talep edilen evraklar, diğer Schengen ülkeleri tarafından da vize başvurusunda sunulması gereken evraklarla büyük oranda aynıdır. Macaristan Schengen vizesi için ibraz edilen belgeler Türkçe ve İngilizce dillerinde olmalıdır. Macaristan Vizesi Başvuru Formunu indirmek için linke tıklayın.

Macaristan Vizesi Ücreti

Macaristan Schengen vizesi, havalimanı transit vizesi başvurularında ibraz edilen vize ücreti diğer Schengen ülkeleri tarafından talep edilen vize harç bedeli ile benzerdir. Macaristan vizesi işlemleri için talep edilen bu ücret yalnızca Macaristan vizesi harç bedelidir. Biyometri işlemi, aracı kurumların hizmet bedelleri, kargo masrafı gibi ödemeler bu ücrete dahil değildir. AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) vatandaşlarının aile fertleri, 12 yaşından gün almamış, kendi pasaportuyla seyahat eden çocuklar gibi gruplar Macaristan vizesi harç bedeli ödemek zorunda değildir.

Macaristan Vizesi İşlem Süresi

Macaristan Konsolosluğu, Macaristan vizesi işlemlerini, evraklarla ilgili herhangi bir eksiklik yaşanmadığı ve / veya vize başvurusu resmi tatil (yılbaşı, bayram, paskalya) günlerine denk gelmediği takdirde 7 iş günü içerisinde sonuçlandırmaktadır. Macaristan'a seyahat etmek isteyen kişiler, seyahat planlarının aksamaması için Macaristan vizesi başvurularını seyahat tarihinden 30 gün önce yapmalıdır. Macaristan vizesi başvurularını Türkiye'den yapan Afganistan, Bangladeş, Filistin, Güney-Sudan, Kongo, Kuzey-Kore, Libya, Mali, Moritanya, Nijer, Ruanda, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşları ile vatansız ve mülteciler Macaristan Konsolosluğu yetkilileri tarafından mülakata tabi tutulmaktadır.

Bu kişilerin mülakatları yalnızca Çarşamba günleri ve randevu ile yapılmakta olup, vize işlemleri 15 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak bu işlem süresi Macaristan Konsolosluğu tarafından gerekli görülen durumlarda uzayabilir. Cezayir, Fas, Irak, Iran, Kamerun, Lübnan, Mısır, Nijerya, Pakistan, TunusÜrdün ve Vietnam vatandaşları ise Türkiye'den yapacakları Macaristan Vizesi başvurularında yukarıdaki üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olan kurallara tabi tutulmaktadır. Bu kişiler aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti oturum izni sahibi olmak zorundadır.

Macaristan Vizesi Başvurusuna İlişkin Önemli Hususlar

Macaristan ile Estonya, Slovenya, Norveç ve Portekiz arasında ortak vize merkezi anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmaya göre; Estonya'ya, Slovenya'ya, Norveç'e ve Portekiz'e seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını Macaristan Konsolosluğu vasıtası ile yapabilmektedir.

Macaristan vize işlemlerinde kullanılacak pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Aksi durumda vize için müracaat eden kişiler pasaportlarını yenilemelidir.
Resmi tatiller vize işlemlerinin neticelendirilmesini etkileyeceği için seyahat planlarında aksamalara neden olabildiğinden, Macaristan Konsolosluğu'na vize başvurusunda bulunacak kişiler, vize başvurusunun Macaristan ve Türkiye resmi tatillerine (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı / Yeni Yıl) denk gelip gelmediğine dikkat etmelidir

18 yaşından küçük (Reşit olmayan) kişiler vize başvurularını ebeveynleri, yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini beyan eden noter tasdikli belge ile yapmalıdır.
Macaristan vize başvurusuyla ilgili herhangi bir durumda başvuru sahibi Macaristan Konsolosluğu tarafından ek görüşmeye çağırılabilir.

Macaristan Vizesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Macaristan vize istiyor mu?

Macaristan umuma mahsus pasaporta sahip olan Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Resmi pasaporta sahip olan vatadaşlar ise yapılacak seyahatlerin gün içinde 90 günü aşmaması halinde vizeden muaf olup süreyi aşan seyahatlerde vize alması gerekmektedir.

Macaristan vizesi için gerekli evraklar nelerdir?

Macaristan vizesi için gereken evraklar başvuracağınız vizenin türüne göre değişmektedir. Bu sebeple seyahat amacınıza uygun olan vize türü için gerekli evraklar hakkında bilgi edinmelisiniz.

Macaristan vizesi kaç günde çıkar?

Macaristan vizesinin çıkış süresi başvurduğunuz vizenin türüne, durumunuza ve başvuru tarihinize göre değişmektedir. Macaristan Konsolosluğunun yoğun olması ve ek evrak istemesi gibi özel durum olması halinde vize çıkış süresi olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Başvuracağınız Macaristan vize türü için Ekspres uygulama varsa ve Ekspres uygulamayı seçmeniz halinde de vize işlem süresi kısa sürede sonuçlanarak vize işlem süresi etkilenmektedir.

Macaristan vizesi için randevu gerekiyor mu?

Evet, Macaristan vizesi için randevu gerekmektedir. Randevu tarihini belirleyen Macaristan Konsolosluğu olup, bu tarihte konsoloslukta olmanız gerekmektedir.

Macaristan vizesi için fotoğraf ölçüsü nedir?

Macaristan vizesi için istenen fotoğraf 35x45mm ölçülerinde biyometrik olmalıdır. Fotoğrafın güncel ve beyaz fon üzeri de olmalıdır.

Gaziantep'te ikamet eden kişiler için Macaristan vizesi için nereye başvurulmalıdır?

Gaziantep'te ikamet eden kişilerin vize işlemleri Macaristan Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılmakta olup Macaristan Ankara Büyükelçiliği başvurulması gereken kurumdur.

Macaristan vizesi için parmak izi gerekiyor mu?

Evet, Macaristan vizesi için parmak izi işlemi gerekmektedir. 12 yaşından küçük çocukların ve 25 Eylül tarihinden sonra Schengen vizesi almış kişilerin ise parmak izi almasına gerek yoktur. Yine de bu bilgiyi teyit etmek için konsoloslukla irtibata geçiniz.

Macaristan vizesi ile Prag'a gidebilir miyim?

Prag, Çek Cumhuriyeti'nde bulunup bu ülke Macaristan ile birlikte Schengen alanına dahildir. Dolayısıyla Macaristan vizesi ile Prag'a gidebilirsiniz.

Macaristan vizesi hangi ülkelerde geçerlidir?

Macaristan vizesi Schengen vizesi olup Schengen alanına dahil olan ülkeler için geçerlidir. Macaristan vizesi Schengen alanına üye olmayan Avrupa Birliği ülkeleri'ni içermemekte olup, bu ülkelere vizesiz seyahat hakkı bu ülkelerin yasaları tarafından belirlenmektedir.

Bu web sitede aşağıdaki imzaya baktığımızda funduszeue.info'a ait görünüyor. Macaristan Konsolosluğu'nun resmi web sitesi ile ilgisi var mıdır?

funduszeue.info web sitesi konsoslosluk veya büyükelçiliğin resmi web sitesi olmayıp içerdiği bilgiler de resmi olmamaktadır. Bu web sitesi vize çalışanlarının birikimlerinden yola çıkarak insanlara faydalı olması için hazırlanmıştır. Knight SP ise farklı alan adlarında bilgiler yayınlayarak turizm, danışma gibi şirketler için reklam verip stratejik ortaklık yapan bir şirket olup, bu alan adlarını da Google optimizasyon yöntemlerini kullanarak edinmektedir. Bu web sitesinde fark ettiğiniz yanlış bilgileri güncellemek veya bildirmek için lütfen [email protected] adresine yazınız.

Çek Cumhuriyeti'nde Eğitim: Öğrenci Vizeleri ve İzinleri

Uyruğunuza bağlı olarak, vize gereksinimleri kişiden kişiye değişebilir. Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede yurtdışında okumak için kabul edildiyseniz, Çek Cumhuriyeti'nde okumak için vizeye ihtiyacınız olup olmayacağını önceden kontrol etmelisiniz.

AB/AEA ve İsviçre'den öğrenciler

AB/AEA veya İsviçre'den bir öğrenciyseniz, Çek Cumhuriyeti'nde okumak için vize almanıza gerek yoktur. Ancak Çek Cumhuriyeti'ne girmek için öğrencilerin geçerli bir pasaport veya ulusal kimlik kartına sahip olmaları gerekir.

Bununla birlikte, AB öğrencilerinin Çek Cumhuriyeti'nde otuz günden daha uzun sürmesi beklenen kalışları bildirmeleri gerekmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri şehirdeki Yabancı Polis Departmanına başvurarak kaldıklarını beyan etmelidirler. Varış tarihinden itibaren 30 gün içinde kayıt olmalısınız.

Çek Cumhuriyeti için resmi öğrenci vizesi tavsiyesi mi arıyorsunuz?

Öğrenci vizesi gereksinimleri ve süreçleriyle ilgili tüm ayrıntıları resmi hükümet kaynağından alın.

Daha fazla bilgi edin

AB Dışındaki Ülkelerden Gelen Öğrenciler

Menşe ülkenize bağlı olarak, gereksinimler değişebilir, ancak genellikle AB dışındaki ülkelerden gelen vatandaşların Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede okumak için vize başvurusunda bulunmaları gerekir. Çoğu durumda, öğrencilerin doksan günden daha uzun süreli konaklamalar için uzun süreli vizeye başvurmaları gerekecektir. Ancak bir yıldan uzun süredir yurtdışında okuyorsanız, eğitim amaçlı uzun dönem oturma iznine başvurmalısınız.

Başvurunuzu göndermeden önce hangi evrakların gerekli olduğunu kontrol edin. Ülkenizdeki Çek büyükelçiliği veya konsolosluğu, neyin gerekli olduğu konusunda en güncel bilgilere sahip olmalıdır. İşte beklemeniz gerekenlerin bir listesi:

  • Başvuru Formu
  • Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede öğrenim görmek için kabul belgesi
  • Geçerli pasaport
  • Kalış için mali kaynakların kanıtı (yani banka hesap özetleri veya burs bilgileri)
  • Konaklama onayı
  • Geçerli uluslararası sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydının kopyası

Çoğu belgenin resmi damgalı bir tercüman tarafından Çekçeye çevrilmesi gerektiğini unutmayın. Zaman kısıtlamaları nedeniyle, çalışma vizesine önceden başvurmalısınız. Tüm süreç altmış güne kadar sürebilir. O yüzden son dakikaya bırakmayın!

Çek Cumhuriyeti'nde eğitim hakkında daha fazla bilgi edinin:

Çek Cumhuriyeti'nde Eğitim - Genel Bakış

'den fazla uluslararası öğrenci, her yıl yurtdışında eğitim hedefi olarak Çek Cumhuriyeti'ni seçmektedir. Çek Cumhuriyeti'nin neden yurtdışında harika bir eğitim yeri olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın.

Daha fazla bilgi edin

Eğitim sistemi

Çek Cumhuriyeti'nde yüksek öğretim sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek ister misiniz? Birçok Avrupa ülkesi gibi, Çek Cumhuriyeti de üç akademik döngüden oluşan Bologna sistemini kullanır. Çek Cumhuriyeti'ndeki eğitim sistemi hakkında daha fazlasını öğrenin!

Daha fazla bilgi edin

Konut ve Yaşam Maliyetleri

Çek Cumhuriyeti, Avrupa'daki diğer ülkelere kıyasla çok uygun bir ülkedir. Çek Cumhuriyeti'nde öğrenci olarak ne ödeyeceğinizi daha iyi anlamanız için ortalama yaşam ve barınma maliyetlerini ayrıntılı olarak açıkladık.

Daha fazla bilgi edin

Öğrenim Ücretleri ve Burslar

Çek programları için öğrenim ücretleri, okula ve uyruğunuza göre değişir. Genellikle AB/AEA/İsviçre vatandaşları, AB üyesi olmayan öğrencilerden farklı bir öğrenim ücretine sahip olacaktır. Ayrıca burslar da mevcuttur.

Daha fazla bilgi edin

Dil ve Kültür

Çek kültürü geleneklerle dolu! Eşsiz bir dilden inanılmaz biralara ve popüler şehirlere kadar Çek Cumhuriyeti'nin sunabileceği çok şey var. Ülkenin dil, kültür, mutfak ve daha fazlası açısından neler sunduğu hakkında daha fazla bilgi edinin!

Daha fazla bilgi edin

Başvuru süreci

Tüm ülkelerde öğrencilerin üniversitelere girebilmeleri için belirli kabul koşulları vardır. Çek Cumhuriyeti'ndeki programlara giriş ve çıkışlar ve vatandaşlığınıza bağlı olarak nelere başvurmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Daha fazla bilgi edin

programlar

Çek Cumhuriyeti'nde eğitime bakmaya hazır mısınız? Bugün Çek Cumhuriyeti'ndeki en iyi programları bulmak ve karşılaştırmak için arama motorumuzu kullanın!

Daha fazla bilgi edin

NOT: Covid pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:

Çekya Gezi Rehberi

Prag Gezi Rehberi

***

Çek Cumhuriyeti Vize Türleri

Çek Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek olan seyahat amacına göre çeşitli vize türleri bulunmaktadır.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

Schengen vizesi olarak da kabul gören C tipi vize ile gün içerisinde 90 gün kalmak koşulu ile Çek Cumhuriyeti ziyaret edilebilir.

Çek Cumhuriyeti Turistik Vizesi

Çek Cumhuriyeti’ni gün içerisinde 90 gün turistik amaçlı seyahat etmek, gezilecek yerlerini görmek isteyenlerin alması gereken vize, turistik vizedir.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

Çek Cumhuriyeti’nde 90 gün içerisinde ticaret yapacak ya da iş ve fuar ziyaretlerine katılacak kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Bu vize türü için gerekli olan evrakların arasında Çek Cumhuriyeti’nde iş yapılacak firmadan gelen davet mektubu/fuar katılım belgesi gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

Çek Cumhuriyeti’nde ailesi, akrabası ya da arkadaşı bulunanlar bu kişilerden alınan davet mektubu ile başvuracağı vizedir. Kalış süresi yine gün içerisinde 90 gündür.

Çek Cumhuriyeti Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen etkinlik/organizasyonlara katılacak kişiler başvurdukları bu vize ile ülkede 90 gün kalabilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Kısa Süreli Öğrenim Vizesi

Ülkede 90 gün boyunca eğitim görecek kişiler bu vize türüne başvurmalıdır.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

Çek Cumhuriyeti’nde aile birleşimi yapacak ya da 90 günden uzun süren eğitimler için oturuma ihtiyacı olan öğrencilerin başvurması gereken vizedir.

Çek Cumhuriyeti Transit Vizesi

Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye, Norveç’e ve İzlanda’ya ait Schengen vizesi ya da uzun süreli vizesi olmayan kişiler Çek Cumhuriyeti uluslararası havaalanlarından başka bir ülkeye geçiş gerçekleştirecekse transit vize alması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Çek Cumhuriyeti büyükelçiliklerine ya da başkonsolosluklarına Schengen vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru randevusu seyahat tarihinden en az 1 ay öncesine alınmalıdır.
  • Çek Cumhuriyeti vize evrakları temsilciliklerin yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile teslim edilmektedir.
  • Pasaport süresinin vize bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
  • Son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi için parmak izi vermeyenlerin Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi için parmak izi ibraz etmesi zorunludur.
  • Vize başvurusunda kullanılan pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir.
  • Yeni evlenen kişiler nikah tarihinden itibaren sadece 3 ay boyunca kızlık soyadları ile pasaportlarını kullanabilmektedir. Daha sonrasında pasaportların yeni soyadı ile değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvuruları kabul edilmemektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Çek Cumhuriyeti’ne turistik olarak seyahat edecek işsizler, işverenler, sigortalı çalışanlar, öğrenciler, emekliler, serbest meslek mensupları, esnaf ve sanatkârların vize başvurusunda tamamlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar:

  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu
  • Pasaport (10 yıldan eski ve yıpranmış olmamalı, Çek Cumhuriyeti’nden ayrılış tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalı, vize için en az 2 sayfası boş olmalı)
  • Pasaportun resimli ve vizeli olan sayfalarının fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (35x45 mm ölçülerinde, beyaz fonda, son 6 ay içerisinde çekilmiş)
  • Vize ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Seyahat sağlık sigortası (Seyahat tarihinden 1 önce ve seyahat bitiminden 1 gün sonrayı kapsayan, euro teminatlı)
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü/cüzdanı (İlgili bankadan ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Uçuş ve konaklama belgeleri
  • İzin mektubu (Şirket antetli kâğıdına işveren iznini belirten imzalı ve kaşeli yazı. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
  • SSK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (Şirket imzalı ve kaşeli. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
  • Kişi evli ise evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Oda kaydı ya da meslek kimlik kartı (Avukat, mühendis, doktor, dişçi vb. meslekler için geçerlidir)
  • Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (İşverenler için geçerlidir)
  • Öğrenci belgesi
  • Sponsor dilekçesi (Öğrencilerin seyahat masraflarını karşılayacak aile bireyinin imzalı yazısı)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçükler için ebeveynleri tarafından noterden alınan izin belgesi)
  • Varsa araç ruhsatı, kira gelirleri, tapu fotokopileri

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Öğrenciler ya da sigortalı bir işte çalışmayanlar sponsor desteği alabilmektedir. 1. derece aile yakınının sponsorluğu kabul edildiği gibi aynı zamanda sponsor olacak kişinin gelirini beyan etmesi ve sponsor olacağına dair yazı yazması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Başvurunun kabul edilmesi için vize harcının yatırılması gerekmektedir. Vize merkezlerinden ya da acentelerden danışmanlık hizmeti alanlar bu aşamada ek ücret ödeyebilmektedir. Danışmanlık hizmetine aynı zamanda fotoğraf, başvuru formu, kurye gibi hizmetler de dahil edilmektedir.

Mart itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:

  • Vize Harç Ücreti: 80 Euro
  • Yaş Arası Başvuru Sahipleri İçin Vize İşlem Ücreti: 40 Euro

 Başvuru Merkezleri

Adres: Kaptanpaşa Sokak No Gaziosmanpaşa/ANKARA

Telefon: +90 58

Yetki Alanı: Adana, Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Burdur, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Kırşehir, Kütahya, Konya, Malatya, Muğla, Sivas, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat

Adres: Abdi İpekçi Cad. No.: 71 Maçka/İSTANBUL

Telefon: +90 80 35

Yetki Alanı: İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak

Adres: Cumhuriyet Blv. No K:4/11 Konak/İZMİR

Telefon: +90 09 44

Yetki Alanı: Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla ve Uşak

Randevu Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi almak isteyenlerin başvurularını büyükelçilik/konsoloslukların yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile yapmalıdır. Kısa süreli vize başvuruları 7 ila 10 gün arasında sonuçlandığı için randevuların seyahat takvimine göre en geç 15 gün önceden alınması gerekmektedir. Uzun süreli vize başvuruları ise temsilciliklere direkt olarak yapılmaktadır.

Vize İşlemleri ve Takibi

  • Çek Cumhuriyeti seyahat amacına göre vize türü belirlenmelidir. Eğer turistik, ticari ya da etkinlik amacı ile ülkeye gidilecekse ve 90 günden az kalınacaksa kısa süreli vizeye, 90 günden fazla kalınacak ya da aile birleşimi yapılacaksa da uzun süreli (ulusal) vize türüne başvuru gerçekleştirilmelidir.
  • Schengen vizeleri için zorunlu evrakların hatasız, eksiksiz, güncel ve İngilizce/Almanca doldurulması gerekmektedir. Bu süreçte danışmanlık hizmeti almak ve vize sürecine sorunsuz girmek mümkündür. Vize danışmanlık firmaları tüm belgeleri istenilen sıra ile düzenlemekte ve süreci sizin adınıza takip etmektedir.
  • Evrakların tamamlanmasının ardından vize randevusu alınmalıdır. Vize randevularını yine yetkili acenteler aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.
  • Vize işlemleri gün arasında sonuçlanmaktadır. Vize merkezleri pasaportu adrese göndermekte ve vize çıkış sürecinde bilgilendirme yapmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çek Cumhuriyeti başvuruları 7 ve 10 gün arasında değerlendirilmektedir. Bu süreç ek evrak isteme ya da mülakata çağırma durumlarında uzayabilmektedir. Aynı zamanda resmî ve özel günler, izin günleri ya da yoğun olunan dönemlere göre de vize süreci uzayabilmektedir. Bu yüzden seyahat takviminden 1 ay öncesine vize randevusu alınmalıdır.

***

NOT: Bu yazı Mart tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.

&#;ek Cumhuriyeti vizesi nasıl alınır? Başvuru i&#;in gerekli evraklar ve belgeler neler?

Schengen üye ülkeleri arasında en çok Schengen vizesi veren ülkelerinde başında Çek Cumhuriyeti geliyor. Dolayısıyla Çek Cumhuriyeti vize başvurusu gerekli evraklar tam anlamıyla hazırlandıktan sonra vize kolayca alınabiliyor. Vize başvurusu, vize acenteleri aracılığıyla yapılabilir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusu, Çek Cumhuriyet ülkesine seyahat etmek isteyenlerin gerekli evrakları hazırlayarak işlem yapmaları olarak değerlendirilir. Çek Cumhuriyeti vizesi nasıl alınır sorusu ise başvuruda bulunmak isteyen kişilerin merak ettikleri konuların başında gelir.

İlk olarak belirtilmesi gereken husus, başvurunun Çek Cumhuriyeti Konsolosluğunun belirlemiş olduğu vize yetkili merkezlerine yapılması gerekliliğidir.

Başvuru yapılması için Çek Cumhuriyeti Konsolosluğunun sayfasında yer alan başvuru dosyası doldurulmalıdır. Bu belgenin doğru ve ayrıntılı şekilde doldurulması gerekir. Daha sonra başvuru formunda verilen bilgilere göre gerekli tüm evraklar eksiksiz şekilde hazırlanmalıdır. Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusunda yer alması gereken belgelerin eksik olması, vize başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına neden olur.

Vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması durumunda, başvuru sahibi tarafından ödenen ücretler hiçbir gerekçeyle geri ödenmeyecektir. Başvuru yetkili merkezler aracılığıyla yapıldığında, tüm gereklilikler öğrenilebilir.

Başvuru merkezleriyle birlikte hazırlanan başvuru dosyaları yüksek ihtimalle olumlu şekilde sonuçlanacaktır. Başvuruların, tüm resmi ve dini bayramlar düşünülerek yapılması önemlidir. Resmi bayram, etkinlik, dini tören gibi durumlarda vize başvurusu süreci uzayabilir. Bu nedenle, mutlaka ay öncesinde başvuru işlemlerinin yapılması gerekecektir.

Çek Cumhuriyeti İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çek Cumhuriyeti vize başvurusunda istenen bazı belgeler bulunur. Bu belgeleri herhangi bir nedenle eksik olması, sorunlu olması başvuru sürecini olumsuz etkileyebilir.

Pasaport

Çek Cumhuriyeti Schengen başvurusunda bulunabilmek için istenen belgelerden birisi pasaporttur. Pasaportun dönüş tarihinden en az 3 ay daha geçerli olması, en az 2 sayfasının boş olması ve 10 yıldan daha kısa süreli olması şarttır. Yırtılmış veya yıpranmış pasaportlar işleme alınmamaktadır.

Başvuru Formu

Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusu için istenen en önemli evraklardan birisi de başvuru formudur. Başvuru formunun eksik veya yanlış doldurulması, tüm başvuru sürecini etkileyebilir. Başvuru yapan kişinin başvuru formunu istenen şekilde ve doğru olarak doldurması gerekir.

Kimlik Fotokopisi

2 adet kimlik fotokopisi başvuru dosyasında yer verilmesi gereken belgeler arasında bulunur.

Biyometrik Fotoğraf

2 adet arka fonu beyaz olan biyometrik çekilmiş fotoğrafın da başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.

Eski Pasaportlar

Varsa daha önce kullanılmış tüm pasaportların fotokopileri çekilerek başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.

Vize Talep Dilekçesi

Detaylı olarak yazılmış, Çek Cumhuriyeti Konsolosluğunu alan bir vize talep dilekçesi de başvuru dosyasında yer almalıdır.

Seyahat Sağlık Sigortası

Uluslararası geçerliliği olan seyahat sağlık sigortası başvuru dosyaları arasında bulunmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının ne kadar teminatlı olması gerektiğine dair bilgileri vize merkezi aracılığıyla öğrenmeniz mümkün.

Ulaşım ve Konaklama

Çek Cumhuriyeti ülkesinde nerede kalınacağına ilişkin konaklama belgesinin yanında, ulaşıma ait belgelerin de vize başvuru dosyasında yer alması gerekiyor.

Banka Dokümanları ve Diğer Belgeler

Kişinin banka hesaplarına ait dokümanların yanı sıra varsa tapu belgeleri araç ruhsatları başvuru belgeleri arasına koyulmalıdır. Bu belgeler haricinde kişi çalışan, memur, öğrenci, iş veren ise bunlara ait ek belgeler hazırlayabilir. Ayrıca Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu başvuruda gerekli belgelere ek olarak farklı evraklar talep edebilir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çek Cumhuriyeti vizesinin sonuçlanma süresi ortalama 5 ile 15 gün arasında değişebilir. Fakat bu süreler, resmi bayramlar, tatiller, törenler söz konusu olduğunda daha fazla uzayabilir. Araya resmi tatillerin girmesi durumları göz önüne alınarak başvuruların yapılması önemlidir. Bazı durumlarda konsolosluğun kapalı olması nedeniyle, vize çıkış süreleri istenilen seyahat tarihine yetişmeyebilir.

Çek Cumhuriyeti vizesi ret edilerek sonuçlanırsa, başvuru sahibine ödediği ücretler geri verilmez. Ancak başvuru sahibi reddedilme durumunda kararı temyize götürebilir. Fakat bu durumda da ödenen ücretler hiçbir koşula bağlı kalmadan geri ödenmeyecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası