progestan 50 mg ampul ne için kullanılır / Progestan Ampul Nedir? | Sağlık

Progestan 50 Mg Ampul Ne Için Kullanılır

progestan 50 mg ampul ne için kullanılır

TÜP BEBEKTE BAŞARIYI ARTIRAN FAKTÖRLER

Tüp bebek başarısına etki eden bir çok faktör vardır. Bu faktörlerin başında ise laboratuvarın donanımı gelmektedir.

Bununla birlikte;

  • Tüp bebek doktorunun ve ekibinin uzmanlık ve deneyimi,
  • Bireyselleştirilmiş tüp bebek uygulamalaı,
  • Tedavi öncesi çiftin detaylı değerlendirilmesi,
  • Tüm embriyoların dondurularak saklanması,
  • Embriyo transferi sonrasında uygun destek ilaçlarının bireyselleştirilmiş şemalarla kullanılması,
  • İleri kadın yaşı (38 üzeri) olan çiftlerde doğru embriyo seçimi gibi bir çok faktör başarıyı etkilemektedir.

TÜP BEBEK BAŞARISINDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR: LABORATUVAR

Tüp bebekte başarı için uzmanlık ve deneyim kadar laboratuvar donanımının da en üst düzeyde olması zorunludur. Tüp bebek başarı oranını etkileyen en önemli unsur (%80) tüp bebek embriyoloji laboratuvarıdır. Bu yönüyle tüp bebek merkezleri başarı oranlarında en kritik rolü de laboratuvar oynamaktadır.

Anatolia Tüp Bebek Laboratuvar Kalitesi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ISO akreditasyon belgesi ile tescillenmiştir. Ayrıca İngiltere Merkezli UK NEQAS (Uluslararası Kalite Uzmanı) Programı tarafından güncel olarak uluslararası tüp bebek laboratuvarı standartlarına uygunluğu tescilli Tüp Bebek Laboratuvarı olma özelliğini taşımaktadır.

Elbette, çifte ait faktörler ve kadının yumurtalık uyarılması/uygun zamanda, uygun ilaç ile çatlatma iğnesi kullanılması da tüp bebek başarısını etkileyen faktörler arasındadır.

İyi yönetilmiş bir uyarım, zamanında çatlatıcı iğne sonrası, çifte ait yumurta ve sperm ile ilgili bir sıkıntı da yok ise, iyi bir tüp bebek laboratuvar hizmeti ile gayet yüksek canlı doğum oranları elde edilebilir. Ama bu ön koşullara rağmen ideal olmayan laboratuvar hizmeti ile canlı doğum oranları yarı yarıya azalabilmektedir.

Tüp bebek başarı oranlarına etki eden diğer bir faktör ise bireyselleştirilmiş uygulamalardır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ UYGULAMALAR

tüp bebek tedavisi

Sevinciniz, Sevincimiz Anatolia Ailesine Katılan Çiftlerimiz Anlatıyor.

Bir tüp bebek uygulamasının 4 parçası vardır;

  1. Yumurtalıkların uyarılması,

  2. Son çatlatma iğnesi ve yumurta toplama

  3. Yumurtanın döllenmesi ve embriyo takibi

  4. Embriyonun rahim içine yerleşmesi/devamının desteklenmesi (luteal destek)

Bu 4 segmentte bireyselleştirme maksimum başarı ve de emniyet için vazgeçilmezdir. Anatolia’da her hasta için kişiye özel klinik ve laboratuvar uygulamaları yapılır.

Yumurtalıkların Uyarılması:

Kadının yumurtalık rezervine göre uygun protokol ve yumurtalıkları uyarıcı ilaç dozu ve tipini seçmekte ve uygulamaktayız.

Bu kapsamda kadının bireysel özellikleri, adet düzeni, muayene bulguları ve var ise önceki denemelerindeki yumurtalık yanıtı dikkate alınarak kişiye özel yumurtalık uyarım şekli (ilaç protokolü) belirlenir ve bu protokol uyarınca da uygun zamanda yumurtalık uyarımına başlanır.

Son Çatlatma İğnesi ve Yumurta Toplama:

Yumurtalık uyarımı sonrasında, yumurtalıklarda çoklu yumurta kesesi (follikül) gelişimi elde edilir.  Gelişen bu folliküller istenen boyuta ulaştığı zaman ki genellikle en az follikülün 17 mm çapa ulaşmasını tercih ederiz.

Gelişen folliküllerin son olgunlaşmalarının sağlanması için çatlatıcı iğne olarak tabir ettiğimiz iğneler uygunlanır. Gelişen follikül  sayısına ve çifte uygulanacak tedavi şekline göre çatlatıcı iğne uygulamaktayız.

Çatlatıcı iğne uygulamasından yaklaşık olarak saat sonra, hafif anestezi altında, dakika süren bir işlem ile, vajenden yumurtalık dokusuna ilerletilen bir iğne yardımı ile  ultrasonografi eşliğinde yumurtaları toplamaktayız.

Yumurtanın Döllenmesi ve Embriyo Takibi

Yumurta toplama günü toplanan yumurtaların olgunluk durumları degerlendirilir ve her bir olgun yumurtanın içine eşin bir spermi enjekte edilerek mikroenjeksiyon (ICSI) işlemi yapılır.

Ertesi gün yumurtaların döllenme durumları ve ardından da embriyoların gelişimleri transfer gününe kadar takip edilir.

Embriyonun Rahim İçine Yerleşmesi / Devamının Desteklenmesi (Luteal Destek):

Bu kapsamda da bireyselleştirilmiş protokollar uygulamaktayız. Kullandığımız ilaçlar ve dozları, veriliş şekline (ağızdan, kas içi, cilt altı) ve hastanın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Her kadına aynı destek ilçlarının verilmesi bireysel farklılıklar nedeniyle şansı azaltıcı etkide bulunabilir.

5. Gün (Blastokist) Transferi (Taze transfer):

Biz kliniğimizde taze transferlerin önemli kısmını (≈%75) yumurta toplamadan 5 gün sonra (5. gün, blastokist evresi), donma çözme uygulamalarının da neredeyse tamamını blastokist evresinde planlamaktayız.

Neden 5. gün seçimi yaptığımızı ve transfer için dikkat edilmesi gerekenleri özetlediğimiz yazımızı Embriyo Transferi sayfamızdan okuyabilirsiniz.

tüp bebek transferi

Prof. Dr. Hakan Yaralı Anlatıyor. Tüp Bebekte 5. Gün Transferi Neden Önemli??

TÜP BEBEKTE BAŞARI ORANINI ARTIRAN UYGULAMALAR

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Çiftin Detaylı Değerlendirilmesi

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce her çiftin detaylı olarak değerlendirilmesi(kısırlık durumu vb) ve uygun tedavi şemasının ve yolunun belirlenmesi başarıyı arttırıcı rol oynamaktadır.

Bu kapsamda detaylı öykü alınması ve muayene yapılmasına ilaveten, rutin tarama testlerinin ve gerekli hallerde daha detaylı testlerin planlanması da düşünülebilir.

Bireyselleştirilmiş Tüp Bebek Uyarımı Yapılması

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların çeşitli tüp bebek ilaçları ile yumurtalıkların uyarımının yapılıp, çoklu yumurta gelişiminin sağlanması ilk basamaktır. Bu kapsamda kullanılan çeşitli ilaçlar ve farklı uygulama yolları bulunmaktadır.

Yumurtalık uyarımının, çiftin hikayesine, kadının muayene bulgularına, yumurtalık rezervine, vücut kitle indeksine ve adet düzenine göre belirlenmesi yani bireyselleştirilmesi, tüp bebekte başarı şansını arttıracaktır.

Tüm Embriyoların Dondurularak Saklanması (“cryo-all”):

15’den fazla yumurta topladığımız olgularda, gerek canlı doğum oranını arttırmak gerekse de aşırı uyarım sendromundan kaçınmak için, hiç taze transfer yapmayıp, uygun kaliteli tüm embriyoları donduruyoruz.

Böyle bir yaklaşımda, ilk adetle de çözme transferini planlayabiliyoruz. Bu yaklaşımı;

  • Polikistik over sendromlu (PCOS) olgularda,

  • Yumurtalık uyarımı sonucunda 15’den fazla yumurta toplanan çiftlerde,

  • Genetik tanı ya da tarama (PGT-A/M/SR) yapılması planlanan çiftlerde,

  • Uyarım sırasında rahim içi ile ilgili, nakile engel yaratabilecek polip, myom basısı ya da tüplerde tıkanıklık ve içi sıvı dolu tüp (hidrosalpenks) varlığında,

  • Çatlatıcı iğne günü progesteron düzeyi ng/ml’nin üstünde çıkan hastalarda ya da

  • Embriyo biriktirme işlemi yapılması planlanan çiftlerde de uyarım yapıldığı ay taze transfer yapılmayıp, elde edilen embriyoların dondurulması işlemi planlanabilir.

Ancak herkese bu yaklaşımın yapılmasının gebelik oranlarını arttırdığına yönelik bir bulgu yoktur. Başka deyişle normal ( yumurta toplanan olgular), sub-optimal ( yumurta) veya düşük over rezervli ( yumurta) olgularda yakın zamanda ABD’den gelen geniş bir seride, “rahim dinlendirilmesi” amacı ile tüm embriyoların dondurularak, sonrasındaki çözme transferi ile  gebelik oranları, taze transfer uygulananlara göre daha düşük saptanmıştır. Bu bulgu da, herkese, “rahim dinlendirilmesi” amacı ile hiç taze transfer yapmamayı desteklememektedir. 

Embriyo Transferi Sonrasında Uygun Destek İlaçlarının Bireyselleştirilmiş Şemalarla Kullanılması

Tüp bebek uygulamaları sonrasında, ister uyarım yapıldığı ay yani taze transfer yapılsın, isterse de önceden dondurulmuş olan embriyoların çözümü ile transfer yapılsın, embriyonun rahime tutunma şansını arttırmak için progesteron içerikli çeşitli destek ilaçları kullanılmaktadır.

Bu kapsamda kullanılan ilaçlar vajinel uygulanabilen jel, tablet ya da kapsül şeklinde ilcalar olabileceği gibi, kalçadan yada cilt altına uygulama şeklinde de olabilir. İşte bu destek ilaçlarının kullanımının da bireyselleştirilmesi, uygun kullanım yolu ve dozunun belirlenmesi yine tedavide başarı şansını yükseltecektir.

İleri Kadın Yaşı (38 üzeri) Olan Çiftlerde “Doğru” Embriyo Seçimi:

Preimplantasyon genetik tarama (PGS/PGT) yöntemini bu olgularda önermekteyiz. Bu yöntemin detaylarını, kimlere uygulanabileceğini, nasıl yapıldığını ve tüp bebek çalışmalarına katkısını Preimplantasyon Genetik Tarama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron İçerikli İlaçlar Neden Kullanılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi sonrasında embriyolar rahime nakledildikten sonra tutunma ihtimallerini arttırmak için progesteron içerikli ilaçlar kullanılır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar vajinal yolla, cilt altı 25 mg’lık enjeksiyon ile ya da kalçadan 50 mg’lık enjeksiyon şeklinde uygulanabilirler. Bu tedavi şemasının da kullanım şekli, süresi ve dozunun bireyselleştirilmesi başarı şansını arttırmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron İçerikli İlaçlara Ne Zaman Başlanmaktadır?

Taze embriyo transferlerinde yani yumurtalık uyarımı ve toplama yapıldığı ay nakil yapılan hastalarda yumurta toplama gününden bir gün sonra, dondurulmuş embriyo transferlerinde, gün dondurulmuş embriyo nakledilecekse planlanan transfer gününden 5 gün önce, 3. gün  dondurulmuş embriyo nakledilecekse de planlanan transfer gününden 3 gün önce progesteron içerikli ilaçların kullanımına başlanır.

Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron İçerikli İlaçlar Ne Zaman Kesilir?

Taze siklus yapılan yani yumurta toplama yapıldığı ay embriyo transferi yapılan hastalarda gebelik oluştuktan sonra, ilk gebelik testi gününde dahi progesteron içerikli destek ilaçları kesilebilir. Ancak biz kliniğimizde emin tarafta olmak adına ilk gebelik ultrasonu yaptığımız gün destek ilaçlarını kesmeyi tercih ediyoruz. Dondurulmuş embriyo transferi yaptığımız hastalarda ise, destek ilaçlarına gebeliğin Haftasına kadar devam etmekteyiz.

Anatolia Tüp Bebek Merkezi yılından bu yana 20 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuştur. Bu hikayelerden bazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu başarıdaki en önemli etkenler ulusal ve uluslararı kalite standartlarına sahip yüksek teknoloji laboratuvarı, deneyimli ekibidir. Anatolia'da her hasta için özel tedavi uygulanır. Başarı artar, risk azalır. Bu ailenin bir parçası olmak ya da aklınızdaki sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bahçeci Sağlık Grubu

Progesteron Nedir, Tüp Bebekte Progesteron Kullanımı Nasıldır?

Hormonlar dolaşıma katılarak vücuda haber ulaştıran kimyasal aracılardır. İnsan vücudunda yaklaşık 50 hormon bulunur. Vücudun düzenli çalışması için olduğu gibi, sağlıklı bir hamileliğin oluşması için de vücut tarafından bazı hormonlar salgılanması gerekmektedir.

Bu yazımızda, hamile kalmak isteyen anne adaylarının en çok sordukları progesteron nedir, progesteron testi nedir, progestan ne için kullanılır, sağlıklı bir kadında progesteron kaç olmalı ve progesteron kaç olursa hamile kalınır gibi soruların cevaplarını paylaşıyoruz.

Progesteron Hormonu Nedir?

Progesteron yumurtalık tarafından üretilen bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında, yani yumurtlama döneminde salgılanır.

Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) hazırlar. Hamilelik gerçekleşmezse, progesteron seviyeleri düşer ve adet kanaması gerçekleşir.

Eğer bir embriyo rahim zarına tutunursa, yumurtalık sekiz hafta boyunca progesteron üretecektir. Bu süreden sonraki dönemde yani hamileliğin geri kalanında progesteron plasenta tarafından üretilir.

Progesteron Değeri Kaç Olmalı?

Progesteron hormonu, kandan bakılan progesteron testi ile tayin edilir. &#;Progesteron hormonu kaç olmalı?&#; sorusu anne adaylarının oldukça sık sorduğu bir sorudur. Progesteron değerleri hamileliğin trimesterine göre değişiklik sergiler. Sağlıklı bir kadında progesteronun normal değerleri aşağıdaki aralıkta yer almalıdır.

  • Menopoz sonrası ve adet döngüsünün başlangıcındaki kadınlarda: 1 ng/mL veya altında
  • Adet döngüsünün ortasındaki kadınlarda: 5 ila 20 ng/mL
  • Hamileliğinin ilk trimesterinde olan kadınlarda: &#; 90 ng/mL
  • Hamileliğinin ikinci trimesterinde olan kadınlarda: &#; ng/mL
  • Hamileliğinin üçüncü trimesterinde olan kadınlarda: &#; ng/mL

Progesteron Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Progesteron çocuk doğurmayı düşünen kadınlar için önemlidir, çünkü kadın infertilitesini etkileyen bir hormondur.

Yeterli progesteronun olmadığı durumlarda, hamile kalmakta sorun yaşanır. Progesteron seviyesi yumurtlama döneminde yükselmelidir. Az progesteron salgılandığı durumlarda rahim (uterus) duvarı yeterince kalınlaşmadığı için döllenmiş yumurtanın buraya tutunması mümkün olmaz. Bu durumda hamilelik gerçekleşemez.

Hamile olmayan kadınlarda düşük progesteron belirtileri şunlardır:

  • Baş ağrısı veya migren
  • Anksiyete veya depresyon dahil olmak üzere ruh hali değişiklikleri
  • Adet döngüsü düzensizliği

Düşük progesteron, hamile olmayan kadınlarda anormal kanamaya neden olabilir. Düzensiz veya hiç gözlenmeyen adet kanamaları iyi çalışmayan yumurtalıkların ve düşük progesteron düzeylerinin sonucudur. Kadınlarda kısırlık belirtilerinden biri olarak düzensiz kanamalar görülebilir.

Hamile kalındığında, bebek doğana kadar uterusun korunması için hala progesterona ihtiyaç vardır. Zaten hamilelikte gözlenen göğüs hassasiyeti ve bulantı gibi belirtiler aslında artan progesteronun vücuttaki etkilerinin sonucudur.

Hamilelik sırasında, herhangi bir nedenden dolayı vücut gerekenden az miktarda progesteron üretirse, bu lekelenme ve düşük ile sonuçlanabilir. Düşük progesteron ektopik gebelik göstergesi de olabilir.

Progesteron ve östrojen birbirine karşıt çalışan iki hormondur. Bu nedenle vücutta yeterli progesteron bulunmadığı zaman östrojen baskın hale gelir ve aşağıdaki semptomlar gözlenebilir:

  • Kilo alımı
  • Azalmış cinsel dürtü, ruh hali değişiklikleri ve depresyon
  • PMS, düzensiz adet döngüsü, ağır kanama
  • Göğüs hassasiyeti, fibrokistik memeler
  • Miyomlar
  • Safra kesesi sorunları

Progestan Nedir, Ne için Kullanılır?

Progesteron hormonu normalde, kişinin doğal olarak ürettiği bir hormon olsa da, bazı durumlarda dışarıdan takviyesi gereklidir. Progesteron düşüklüğünde hamile kalmak zordur.

Bu nedenle bebek sahibi olamıyorsanız, istenen testlerin içerisinde progesteron da olacaktır. Progesteron seviyeniz düşük olduğunda doktorunuz size hormon tedavisi önerebilir.

Hormon tedavisinde progesteron ilaç olarak vücuda dışarıdan verilir. Tüp bebek tedavisinde döllenme dışarıda gerçekleştiğinden normalde progesteron iyi üretseniz bile embriyonun implante edileceği dönemle senkron olmanız için progesteron kullanılır.

Bunun haricinde, hamilelikte gözlenen kanamalarda, gebeliğin devamı için progesteron hormonu takviyesi gerekebilir. Progestan halk arasında düşük önleyici ilaç olarak da bilinir.

Ancak her progestan kullanımı her düşüğü önleyecek diye bir kural yoktur. Bebek sağlıklı değilse, progesteron eksikliği giderilse bile, vücut embriyoyu dışarı atmak isteyecektir. Böyle bir durum hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın düşük ile sonuçlanır.

Progestan, progesteron içeren bir ilaçtır. Tüp bebek tedavisinde rahim duvarını implante edilecek embriyoya hazırlamak için progesteron hormonu verilir. Progestan iğne ya da progestan fitil progesteron replasman tedavisinde kullanılan etkili formlardır.

Bunun haricinde progestan aşağıdaki durumlarda reçetelenebilir.

  • Daha önceden düşük yapan anne adaylarında,
  • Düzensiz adet kanaması olanlarda,
  • Erken doğum riski taşıyan anne adaylarında
  • Polikistik over sendromlu kadınlarda

Progestan Nasıl Kullanılır?

Progestan fitil olarak kullanıldığında, vajina içerisine yerleştirilir ve rahme doğru itilir. Progestanı doktorunuzun tavsiye ettiği formda, miktarda ve uygulama şeklinde kullanmanız tedavinizin etkinliği için önemlidir.

Progestan ağızdan alındığı zaman emiliminin çok düşük (yaklaşık %10 oranında) olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle genelde intravajinal uygulama tavsiye edilir. Bunun haricinde doktorunuz size enjeksiyon olarak da progestanı reçeteleyebilir.

Progestan kullanımının tavsiye edilmediği birtakım durumlar vardır. Bu durumlar:

  • Doktorun kontrol etmediği anormal vajinal kanama,
  • Meme kanseri riski ya da geçmişi,
  • Karaciğer hastalığı,
  • Geçmiş yıllarda geçirilen felç, kalp krizi veya kan pıhtılaşma sorunları olarak sıralanabilir.

Bu nedenle aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız veya bu durumlara ait ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza belirtmenizde fayda vardır:

  • Kalp hastalığı, dolaşım problemleri
  • Migren,
  • Astım,
  • Böbrek hastalığı,
  • Nöbet veya epilepsi,
  • Depresyon öyküsü,
  • Koroner arter hastalığı için risk faktörleri (yüksek tansiyon, diyabet, lupus, yüksek kolesterol, ailede koroner arter hastalığı öyküsü, sigara kullanımı, fazla kilolu olma durumu)
  • Menopozun ciddi semptomları için hormon tedavisi genellikle östrojen ve progesteron kombinasyonunu içerir. Progesteron olmadan östrojen alan kadınların endometrial kanser geliştirme riski daha yüksektir.

Düşük progesteron seviyelerini yükseltmek için sizin de yapabileceğiniz birtakım hayat kalitesi değişiklikleri vardır:

  • Progesteron seviyelerini korumak için gerekli olan B ve C vitaminleri tüketmek
  • Kabuklu deniz ürünleri gibi çinko içeren ürünleri daha fazla tüketmek
  • Stres düzeylerini kontrol altına almak (çünkü vücudunuz stres altındayken progesteron yerine kortizol salgılar)

Progesteron, menopozal hormon dengesizliği semptomları yaşayan kadınlarda genellikle desteklenmez. Bunun nedeni menopozal semptomların çoğunlukla düşük östrojen seviyelerinden kaynaklanmasıdır.

Hormon replasmanı yukarıda anlatıldığı gibi bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle hormon replasman tedavisinin uzman bir doktorun kontrolünde yapılması önemlidir.

Progesteron Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Progesteron düşük olabildiği gibi bazı durumlarda da yüksek olarak ölçülebilir. Progesteron seviyesi aşağıdaki durumlarda yüksek gözlenebilir:

Adet döngünüzdeki değişiklikler (luteal fazın uzaması)

Vücuttaki östrojen seviyelerinde azalma

Progesteron içeren ilaçların çok fazla kullanılması (oral veya transdermal progesteron kullanımında geçerlidir)

Gebelik

Pregnenolon veya diğer progesteron öncü maddeleri ile çok fazla destek alımı

Konjenital adrenal hiperplazi gibi adrenal bez ile ilgili problemler (adrenal hormonların aşırı üretimi veya adrenal enzim sinyalinde değişiklik)

Progesteronun hafif yüksekliğinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Kilo alımında dalgalanma (genellikle kg arasında hafif ağırlık artışı)
  • Uyuşukluk
  • Hafif depresyon
  • Hafif baş dönmesi
  • Halsiz uyanma
  • Şişkinlik
  • Baş dönmesi hissi
  • Bacaklarda rahatsızlık veya ağrı
  • Vücudun su tutması
  • Kaygılı ya da gergin hissetmek
  • Libido değişiklikleri (genellikle cinsel dürtü azalır)

Bunun haricinde progesteron vücutta çok aşırı miktarda bulunursa çok daha az gözüken fakat enteresan bir şekilde yüksek östrojen belirtilerini taklit eden semptomlar gözlenebilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Sıcak basmaları (östrojen reseptörlerinin aşırı yüklenmesi nedeniyle)
  • Uykusuzluk
  • İştah artışı
  • Anksiyete veya panik ataklar yaşamak
  • Depresyon
  • Aşırı kilo alımı

Progesteron bir takviye nedeniyle aşırı yükselmişse bir süre sonra seviyesi azalacaktır. Tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir