beş duyu organlarımız / Kaç duyu organımız var? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Beş Duyu Organlarımız

beş duyu organlarımız

Duyu Organları Konu Anlatımı - Beş Duyu Organımız, Görevleri Arasındaki İlişki

5 duyu organımız yaşamımız boyunca hiç durmadan çalışarak yeni bilgileri ve verileri sürekli kaydeder. Duyu organlarımızın yapısal hafızaları sonucunda verileri birleştirmek ve anlamlandırmak bizler için çok daha kolay hale geliyor. Duyu organları konu anlatımı yazımızda duyu organlarını detaylı bir şekilde sizlerle birlikte inceleyelim.

Duyu Organları Konu Anlatımı

Duyu organlarının görevi, insanların dış dünyayı algılamalarına ve algıladıkları verilere adapte olabilmelerine yardımcı olmaktır. İnsan bedeninde toplam 5 duyu organı bulunmaktadır. Duyu organları ve duyu organlarının görevi şu şekildedir:

-Göz- Görme Duyusu

-Kulak- Duyma Duyusu

-Burun- Koklama Duyusu

-Dil- Tatma Duyusu

-Deri- Dokunma Duyusu

-Göz- Görme Duyusu

Göz, ışığı algılayabilen reseptörlerle donatılmış duyu organımızdır. Etrafımızdaki nesneleri görebilmemize ve fiziksel olarak diğerlerinden ayırt etmemize yardımcı olur. İnsan gözü, belirli bir uzaklıktaki nesnelerin görüntülerini algılayabilme ve renklerini ayırt edebilme özelliğine sahiptir. Gözü koruyan yapılar ise şu şekildedir; kaşlar, göz kapakları, kirpikler, gözyaşı bezleridir.

Kaşlar: Terin göze gelmesini önler.

Göz kapakları: Gözü dıştan korur, gözün nemli kalmasını sağlar.

Kirpikler: Göze gelen yabancı maddelerin girmesini engeller.

Gözyaşı bezleri: Gözyaşı salgılar, gözün nemli kalmasını ve temizlenmesini sağlar.

Kulak- Duyma Duyusu

Kulak, havada yayılan ses dalgalarını beyne, vücudun dikey ve yatay eksenindeki hareket değişimlerini ise beyinciğe ileten duyu organımızdır. İşitme ve denge organı olarak görev yapar. Kulak, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan oluşur.

Duyma dört aşamada gerçekleşir:

1.Kulak kepçesi ile toplanan ses dalgaları, kulak yolu ile iletilerek kulak zarını titreştirir.

2.Çekiç, örs ve üzengi kemikleri bu titreşimi oval pencereye iletir.

3.Titreşimler oval pencereden dalıza, oradan da salyangoza iletilir.

4.Ses, salyangozdaki işitme almaçları tarafından algılanır ve işitme sinirleri aracılığıyla beyindeki işitme merkezine iletilir. Böylece işitme olayı gerçekleşmiş olur.

Burun- Koklama Duyusu

Burun, nefes ve koku alma işlemlerini tamamlayan duyu organımızdır. Solunan havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme gibi görevleri vardır. Burun, insanların koku duyusu, uçucu ve mukusta çözünebilen kimyasalları algılar. Burnumuz, kokunun alındığı ilk saniyede yarı yarıya adaptasyon gerçekleştirir, daha sonra adaptasyon yavaşlayarak devam eder ve birkaç dakika aynı koku ile karşılaşan kimsede burun, kokuyu algılamamaya başlar. Kişinin kendi kokusunu veya üzerine sıktığı parfüm kokusunu bir süre sonra algılayamamasının sebebi budur.

Dil- Tatma Duyusu

Dil, tat alma, çiğneme, yutma ve konuşmaya yardımcı olan duyu organımızdır. Maddelerin tadının alınabilmesi için tükürükte çözünmesi gerekir. Besinlerin tatlarının alınmasında dilde bulunan tat tomurcukları görev yapar.

Tat alma dört aşamada gerçekleşir:

1. Besin maddeleri tükürükte çözünür.

2. Tat tomurcuklarındaki almaçlar uyarır.

3. Almaçlar, aldıkları uyarıları tat alma sinirlerine iletir.

4. Tat alma sinirleri beyindeki tat alma merkezini uyarır ve tat duyusu algılanır.

Deri- Dokunma Duyusu

Deri en büyük duyu organımızdır. Vücudumuzu tamamen örter ve beyne en çok bilgi veren duyu organıdır. Deri; vücut sıcaklığının düzenlenmesi, su kaybının önlenmesi, fiziksel ve kimyasal etkilerden vücudun korunması, solunuma ve boşaltıma yardımcı olma gibi pek çok fonksiyonda görev alır.

Derinin görevleri:

1. Vücut ısımızı ayarlar.

2. Solunum ve boşaltıma yardımcı olur.

3. Vücudumuzu dış etkilerden korur.

4. Sıcak soğuk, ağrı sızı, basıncı algılayan reseptörler bulunur.

Beş Duyu Organımız Arasındaki İlişki

Duyu organlarımız olan; gözler, kulaklar, burun, dil ve deri bir bütün olarak ele alındığında insan yaşamını ilerleten en önemli noktaları oluşturur. Ve 5 duyu organımız yaşamımız boyunca hiç durmadan çalışarak yeni bilgileri ve verileri sürekli kaydeder. Bir duyu organımızla algıladığımız durumu diğer duyu organlarımızla da tamamlarız. Örneğin; duyduğumuz bir sesin neye ait olduğunu anlayabilmek için gözlerimizle bilgiyi netleştiririz. Ya da gördüğümüz bir nesnenin dokusunun nasıl olduğunu anlayabilmek için dokunarak çözümleme yaparız.

Duyu organlarının görevi dış dünyada algılanan durum ve olayları birleştirerek beyinde bir sonuç oluşturmasıdır. Bu yüzden 5 duyu organı arasındaki ilişki ve iletişim oldukça önemlidir. Herhangi bir duyu organımızda hastalık ve rahatsızlık olduğunda insan yaşamını etkileyen olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Duyu Organı Hastalıkları

Duyu organı hastalıkları kişilerin yaşamlarını olumsuz etkilese de bazı hastalıklar tedavi ile iyileştirilebilir. Duyu organı hastalıkları genel olarak doğuştan gelen kusurlar ve sonradan oluşan kusurlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Doğuştan olan göz kusurları: Renk körlüğü, şaşılık.

Sonradan olan göz kusurları: Miyopluk, Hipermetropluk, Astigmatizm, Katarakt, Presbitlik

Doğuştan gelen işitme bozuklukları: Kulak zarı sertleşmesi, orta kulakta kemik kaynaması ve iç kulaktaki zedelenmeler.

Sonradan oluşan işitme bozuklukları: Şiddetli darbeler sonucu kulak zarının yırtılması, işitme duyu sinirlerinin zedelenmesidir. İşitme kaybı olan insanlar, işitme cihazı kullanırlar.

Deri hastalıkları: Deriye kesilme, ezilme, yanma ve kimyasal maddeler zarar verebilir.

Mantar, pire, kene ve parazit ısırmaları deriye zarar verir. Mikroorganizmalar, deri iltihaplanmasına yol açabilir. Alerjik deri hastalıkları kurdeşen ve egzama oluşabilir.

Burun hastalıkları: Sinüzit, Saman nezlesi, Burun kanaması

kaynağı değiştir]

Fotoreseptörler, gözde bulunan reseptörlerdir. Işığı algılarlar. Koni ve çomak hücreleri olmak üzere iki çeşidi vardır.

Mekanoreseptörler[değiştir

3. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organları Ve Görevleri konu anlatımı

Haberin Devamı

 - Başkalarına ait havlu da gözlükler kullanılmamalı

 - Kirli eller gözlerle temas ettirilmemelidir

 - Çok yakından televizyon, tablet ve bilgisayar ile temas edilmemeli

 - Güneşe çıplak gözle bakılmamalı

 - Göz sağlığını koruyucu gıdalar tüketilmelidir.

İşitme Organımız

 İnsanların, hayvanların, eşyaları ve birçok varlığın sesleri kulaklarımız sayesinde algılanır. Kulaklarımızın dışarıdan görünen bölümüne kulak kepçesi adı verilir. Kulaklar sayesinde sesin şiddeti uzaklığını anlamak mümkündür. Kulaklar aynı zamanda dengemizi sağlama görevi ile görevlidir. Kulak sağlığını korumak oldukça önemlidir. Kulak sağlığını korumak için;

 - Çok gürültülü oradan ortamlardan uzak durulmalı

 - Çok yüksek sesle ve kulaklıkta uzun süre müzik dinlenmemeli

 - Kulaklar temiz tutulmalı

 - Kulaklara sivri ve sert cisimler sokulmalı

 - Soğuktan korunmalı

 - Ani ve şiddetli sesler duyulduğuna ağız açılmalı

 - Kulağımızda ağrı, akıntı gibi sorunlar varsa doktora başvurulmalıdır.

Koku Alma Organımız

 Burnumuz çevremizdeki kokuları algılamamızı sağlayan organımızdır. Birçok koku burnumu sayesinde algılanır. Çiçek, deniz, parfüm, çöp kokuları burnumu sayesinde ayırt edebildiğimiz kokulardır. Burnun tıkalı olduğu durumlarda koku alamadığımız için tat alma duyumuzda da sorun yaşanır. Bunun sebebi tat alma duyumuzun yani dilimizin koku alma duyumuz ile beraber çalışmasıdır. Burnumuz havayı süzerek nemlendirir ve ısıtır. Burun sağlığını korumak da diğer organları korumak kadar önemlidir. Burun sağlığını korumak için;

Haberin Devamı

 - Tozlu ve havasız ortamlardan uzak durmak

 - Burnu temiz tutmak

 - Her maddeyi koklamamak

 - Burun kıllarını koparmamak gerekir.

Tat Alma Duyumuz

 Tat alma duyumuz dil sayesinde sağlanır. Dilimizin üzerinde tat almaya yarayan kabarcıklar bulunur. Bu kabarcıklar sayesinde yediğimiz besinlerin acı tatlı ekşi veya tuzlu olduğunu hissederiz. Dilin ucu tatlı, dilin hemen yanları tuzlu, dilin orta yan kesimleri ekşi, dilin arkası ise acı tatları algılama konusunda etkilidir. Dil sağlığı da oldukça önemlidir. Dil sağlığını korumak için;

 - Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli

 - Çok soğuk ve sıcak gıdalar tüketilmemeli

 - Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemeli

Haberin Devamı

 - Alkol ve sigaradan uzak durmalı

 - Her maddenin tadına bakılmamalı. Dinimizde herhangi bir sıkıntı hissedildiğinde doktora başvurulmalıdır.

Dokunma Organımız

 Derimiz sayesinde dokunduğumuz nesnelerin özelliklerini hissederiz. Nesnelerin sıcak-soğuk, yumuşak, sert, pürüzlü, pürüzsüz olduğu dokunma duyumuz sayesinde anlaşılır. Dokunma duyusu en az diğer duygular kadar önemli bir duygudur. Dokunma duyusu yani deri sağlığını korumak için de birçok çalışma yapılmalı ve önlem alınmalıdır. Deri sağlığını korumak için;

 - Düzenli olarak banyo yapılmalı

 - Aşırı sıcak ve soğuktan vücut korumaya çalışmalı

 - Kesici ve delici aletleri karşı dikkat edilmeli

Haberin Devamı

 - Kimyasal maddelerin deri ile temasında engellenmeli

 - Güneşin zararlı ışınlarından güneş koruyucular sayesinde korunmalı

 - Derimize meydana gelen şişlik, kızarıklık kaşıntı gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır