kentsel dönüşüm harç muafiyeti 2020 / Kentsel Dönüşümde Tapu Harcı İadesi

Kentsel Dönüşüm Harç Muafiyeti 2020

kentsel dönüşüm harç muafiyeti 2020

31 Mart Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren  Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun(“Kanun”) ile afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.  15 Aralık Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren  Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği (“Yönetmelik”) ile de işbu Kanun uyarınca, riskli yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespitine, riskli yapıların yıktırılmasına, yapılacak planlamaya, dönüştürmeye tabi tutulacak taşınmazların değerinin tespitine, hak sahibi olacaklarla yapılacak anlaşmaya ve yapılacak yardımlara, yeniden yapılacak yapılara ve Kanun kapsamındaki diğer uygulamalara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

İşbu yazıda, Kanun ve Yönetmelik’te aşağıda detaylarına yer verilecek hükümler doğrultusunda müstesna tutulmuş olmasına rağmen, işbu Kanun ve Yönetmelik kapsamında riskli yapıların dönüşümü kapsamında haksız yere tahsil edilen tapu harcının iadesine ilişkin idari merciilere başvuru süreci ve akabinde yargısal süreç incelenecektir.

1.     Hukuki Düzenlemeler

  Sayılı Vergi Usul Kanunu m’da vergiye ilişkin hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi ve alınması “vergi hatası” olarak tanımlanmış, m’de matrah hataları, vergi miktarındaki hatalar ve verginin mükerrer olması “hesap hataları” olarak, m’de ise mükellefin şahsında hata, mükellefiyette hata, mevzuda hata ve muafiyet döneminde hata “vergilendirme hataları” olarak belirtilmiştir. Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Düzeltme Talebi“ başlıklı maddesinde ise, mükelleflerin vergimuamelelerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilecekleri hükme bağlanmıştır.

  Sayılı Harçlar Kanunu m’de “Tapu ve Kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabidir.” hükmü yer almış, (4) sayılı tarifenin 20(a) fıkrasında ise, *Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden nispi harç ödeneceği*hükme bağlanmıştır.

 Harcın yatırıldığı tarihte yürürlükte bulunan özel kanun hükmündeki sayılı Kanun’un 3. maddesinin 2. fıkrasında, riskli yapıların, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İdare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirileceği, tapu kütüğüne işlenen belirtmeler hakkında, ilgili tapu müdürlüğünce ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verileceği, aynı Kanun’un funduszeue.infoinin 9. fıkrasında ise* bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna olduğu* hükme bağlanmıştır.

  sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin maddesinin 9.fıkrasında “Kanun kapsamındaki vergi, harç ve ücret muafiyetleri, uygulama alanındaki mevcut yapıların imar mevzuatına uygun olup olmadığına bakılmaksızın, Kanunun 7 nci maddesinin dokuzuncu ve onuncu fıkraları ile bu maddenin on ila on ikinci fıkralarında belirtilen şartlar dahilinde uygulanır” demek suretiyle muafiyetlerin Kanun’un 7. Maddesinin 9.fıkrası uyarınca uygulanacağı belirlenmiştir.

2.     İlgili Kanun ve Yönetmelik Kapsamında Müstesna Olmasına Rağmen Tahsil Edilen Tapu Harcının İdari Merciilerden İadesinin Talep Edilmesi

Yukarıda yer vermiş olduğumuz Sayılı Kanun’un funduszeue.infoinin 9.fıkrası uyarınca dönüşüme tabi tutulan riskli yapının satışının tapu harcından müstesna olmasına rağmen tapu harcının tahakkuk edilmesi, Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Maddesinde tanımlanan anlamda açıkça bir vergilendirme hatasıdır.  Tapu harcı kendisinden haksız olarak tahsil edilen tarafın Vergi Usul Kanunu m/3 “mevzuda hata” kapsamında öncelikli olarak idari merciilere başvuru yaparak tapu harcının iadesini talep etmesi gerekmektedir.

Öncelikli olarak tapu harcının haksız olarak tahakkuk ve tahsil edilmesi ile birlikte, haksız olarak tapu harcı ödeyen tarafın haksız tahakkuk eden tapu harcını tahakkuk ettiren ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yapacağı başvuru ile kendisinden haksız olarak tahsil edilmiş olan tapu harcının tarafına iadesini talep etmesi gerekmektedir. Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun m gereğince Vergi Mahkemesi’nde dava açma süresi geçtikten sonra Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden düzeltilmesinin istenmesi ve istemin reddolunması halinde doğrudan Vergi Mahkemesi’nde dava açılması mümkün olmayıp, ret işleminin itiraz makamı olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na şikayet yoluyla başvurulması ve şikayet üzerine tesis olunacak olumsuz işleme karşı ancak bu durumda Vergi Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. Özetle, ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün açık veya zımni ret kararına karşı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’na (“Gelir İdaresi”) düzeltme şikayet başvurusunda bulunup haksız yere tahsil edilen tapu harcının iadesinin istenmesi ve Gelir İdaresi tarafından da işbu düzeltme şikayet başvurusuna karşı açık veya zımni bir ret kararı verilmesi halinde, müstesna olmasına rağmen tapu harcı ödeyen taraf işbu ret işlemi dolayısıyla ret tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesi’nde dava açabilmektedir.

3.     İdare Merciiler Tarafından Verilen Ret Kararına Karşı Yargı Yoluna Başvurulması

Anayasa’nın maddesinin 1. fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu, son fıkrasında da idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu düzenlenmiştir. Bu doğrultuda yukarıda sırasıyla yer verilmiş olan idari merciilerde başvurulacak adımların tükenmesi ile birlikte, Kanun ve Yönetmelik kapsamında müstesna olmasına rağmen haksız olarak tapu harcı ödeyen taraf üçüncü aşama olarak Vergi Mahkemesi’nde dava açma hakkı kazanmaktadır. Bu kapsamda aşağıda Vergi Mahkemesi’ne dava açılırken dikkat edilmesi gereken hususlar incelenecektir.

 İşbu davanın açılmasında görevli mahkeme Vergi Mahkemesi olup yetkili mahkemesi ise haksız tahakkuk eden ve düzeltilmesi istenen tapu harcını tahakkuk ettiren Vergi Dairesi’nin bulunduğu yer mahkemesidir. Vergi Dairesi’nin bulunduğu yerdeki Vergi Mahkemesi’ne hasım olarak Gelir İdaresi Başkanlığı/Ankara’nın gösterildiği bir dilekçe ve dönüşüme tabi taşınmazın satış sözleşmesi, riskli yapı belgesi, riskli yapı olması sebebiyle harçtan müstesna olduğunu gösterir muafiyet belgesi, ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne yapılmış ödemeleri gösterir makbuzlar, tüm idari merciilere başvurulmuş olduğunu gösterir dilekçeler ile başvuru belgeleri ve tapu kayıtları eklenerek dava açılabilmektedir.

  Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Maddesinin 4. fıkrasında, fazla veya yersiz olarak tahsil edilen vergilerin, fazla veya yersiz tahsilatın mükelleften kaynaklanması halinde düzeltmeye dair müracaat tarihi, diğer hallerde verginin tahsili tarihinden düzeltme fişinin mükellefe tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için aynı dönemde sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faiz ile birlikte mükellefe iade edileceği hüküm altına alınmıştır. Bu durumda haksız ve hukuka aykırı olarak kendisinden tapu harcı tahsil edilmiş olan taraf, haksız ve yersiz olarak tahsil edilen harç miktarının haksız tahsil edildiği tarihten itibaren tecil faiziyle birlikte iadesini talep edebilmektedir.

 Dönüşümü gerçekleşen riskli yapıların hak sahibi malik dışındaki üçüncü kişilere satışı nedeniyle yapılacak işlemlerin harçtan müstesna olduğu düzenlemesi Sayılı Kanun’a tarihinde eklenen fıkra ile yapılmış ve yeni yapılarda müteahhitler tarafından üçüncü kişilere yapılan satışlar istisna kapsamına alınmıştır. Belirtmek isteriz ki, üçüncü kişilere yapılan satışlar bakımından 10 Aralık tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Maddesiyle sayılı Kanun’un 7. maddesinin 9. fıkrasına eklenen c bendinin yürürlük tarihinin 10/12/ tarihi olduğu ve bu tarihten önceki satışları kapsamadığına ilişkin görüşler mevcut olsa da, ilgili kanun ve yasal mevzuatta buna ilişkin açık herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ayrıca her ne kadar yalnızca 10 Aralık tarihinden sonra üçüncü kişilere yapılan satışların tapu harcından müstesna olduğu görüşleri mevcut olsa da, Yerel Mahkemeler tarafından değerlendirme yapılırken bu tarihten önce dönüşüme tabi tutulduktan sonra inşa edilen konutların hak sahibi malik dışındaki üçüncü kişiye satışı halinde özellikle bu işlemin tapu harcından müstesna sayılması için  Sayılı Kanun ve Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin maddesinin 9. Fıkrası gereği yeni yapıların ilk satış işlemi olup olmadığı hususunun incelendiğini ve işbu düzeltme şikayet başvurusu davasının ikame edilmesi halinde tapu harcının dönüşüme tabi tutulan yapının ilk satış işleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı hususunun önem arz ettiğini belirtmek isteriz.   

 Dönüşümü gerçekleşen yapılar üzerinden tahsil edilen tapu harcının iadesine ilişkin tarafımızca ikame edilen ve davacı vekili olarak yer aldığımız davada Yerel Mahkeme tarafından verilen haklı davamızın kabulü kararı, davalı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından istinaf edilmiştir. Bölge İdare Mahkemesi’nin tarihli kararı ile sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespiti gerçekleşen yapının dönüşüme tabi tutulduktan sonraki ilk satışı olması sebebiyle Yerel Mahkeme tarafından verilen karar onanarak kesinleşmiştir. Tarafımızca ikame edilen davada Bölge İdare Mahkemesi tarafından onanarak kesinleşen karar emsal teşkil edecek nitelikte olup tarafımızca bu hususta bir içtihat yaratılmıştır.

@Kesikli Hukuk Bürosu

İzmir Avukat

sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte, afet riski taşıyan alanların belirlenip, sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilmesi amacıyla, ekonomik ömrünü tamamlamış ve yıkılma riski taşıyan binalar, devletin sağladığı kredi, kira yardımı, harç, vergi ve ücretlerden muafiyet gibi imkânlardan yararlanılarak, yeniden yapılmaya ve yenilenerek iyileştirilmeye başlanmıştır. Kentsel dönüşüm adı verilen bu uygulamayla birlikte birçok bina yenilenerek veya yıkılıp yeniden yapılarak afetlere karşı daha dirençli hale getirilmiştir.

sayılı Kanun, kentsel dönüşümün maliyetini azaltmak için çeşitli teşvikler içermektedir. Söz konusu teşviklerden en önemlilerinden birisi Kanun’un 7 maddesinin 9. bendinde düzenlenen vergisel teşviklerdir. Maddenin ilk halinde, kentsel dönüşümde yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır denilmektedir.

Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin maddesinde harç ve vergi muafiyeti şu şekilde düzenlenmiştir;

Kimler Harç Muafiyetinden Faydalanabilir?

Harç Ne Kadar Sonra İade Alınabilir?

Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından itibaren 5 yıl içinde dava veya diğer başvuru yolları ile iade alınabilir.

Harç İadesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kapsamında harç, vergi veya ücret iadesi için vergi dairesine veya gelir idaresi başkanlığına yapılacak başvurularda, başvuru ekine aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekmektedir.

HARÇ İADESİ İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLER?

Danıştay 9. Dairesinin verdiği / E., / K. sayılı kararında, kentsel dönüşüme uğramış taşınmazını üçüncü kişiye satan başvurucunun ödediği tapu harcını düzeltme şikayet yoluyla İdare’den geri isteğinin reddi üzerine açtığı davada, ilk derece vergi mahkemesinin sayılı Kanun çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılan yapıdaki bağımsız bölümlerin hak sahibi dışındaki üçüncü kişilere satılması işleminin söz konusu kanunda belirtilen istisna kapsamındaki satış olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle de bu devir işleminde tahsil edilen tapu harcının hukuka uygun olduğu yönündeki kesin kararını incelemiş ve kentsel dönüşüm uygulaması sonrasında inşa edilen konutların üçüncü kişilere ilk satış işlemlerinin de sayılı Kanun kapsamında olduğunu ve Kanun’un 7/9. maddesi uyarınca vergi ve harçtan istisna olduğunu belirtip dava konusu olayda verginin mevzuunda hata olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Konuya ilişkin danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişimegeçebilirsiniz.

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No Kat:9 Daire Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90

Bu yazı Taşınmaz Hukuku kategorisine tarihindeAv. Dilek Yavuz Uysal tarafından gönderildi.

Kentsel Dönüşümde Harç ve Vergi Muafiyeti

KENTSEL DÖNÜŞÜM ve HARÇ ile VERGİ MUAFİYETLERİ

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binalardan daire alan ilk maliklerin ödediği tapu harçları muafiyet kapsamındadır, noterliklerde, tapu müdürlüklerinde, belediyelerde ve vergi dairelerinde bunlarla ilgili muafiyet kalemleri aşağıda bilginize sunulmuştur.

Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde belediyeden muafiyet belgelerini temin eden ve buna rağmen harç ve vergilerini ödeyen müteahhitler, inşaat firmaları ve arsalarını müteahhitlere vermiş mülk sahipleri, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen taşınmazlardan daire sahibi olmasına karşın tapu harcı ödeyenler, Kanun gereği ödemelerinin iadesini alabilirler.


Muafiyet Kapsamında Olan Ödemeler Nelerdir?


Kentsel dönüşümde harç muafiyeti yılında da devam etmektedir. Kapsama alınan muafiyet dâhilindeki, iade alınabilir ödemeler şu şekilde belirlenmiştir;

Zamanaşımı Kaç Yıl?

Tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkândan faydalanabilmek için satış yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekir.

Kentsel Dönüşüme Tabi Taşınmazlarda Harç Muafiyeti

Kentsel Dönüşümde Harç Muafiyeti

SAYILI KANUN UYARINCA KENTSEL DÖNÜŞÜME TABİ TAŞINMAZLARDA HARÇ MUAFİYETİ ve MUAFİYETTEN YARARLANAMAYANLARIN HAKLARI

Kentsel dönüşüm; yapılaşma sürecinde imar planı bulunmayan ya da imar planlarına aykırı yapılanmış yerlerin, imar planlama faaliyetlerinin temel amaçlarına uygun hale getirilmesi için iyileştirilmesi ve eskiyen, bozulan kent dokusunun yenilenmesinin toplu adıdır.

Kentsel Dönüşüm Kapsamına Giren Yapılar

sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2. maddesinde getirilen tanımlar incelendiğinde bir yapının veya alanın hangi koşullar altında riskli kabul edildiği anlaşılabilecektir. Tanımlar şu şekildedir: 

Rezerv yapı alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanları.

Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı.

Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı.

Görüleceği üzere sayılı Kanun’a göre; ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıdığı verilere dayanılarak tespit edilen; ağır hasar görme riski taşıdığı verilerek göre tespit edilen yapılar riskli yapı statüsüne girebilir ve kentsel dönüşüm sürecine girebilir. 

Ekonomik ömrünü yitirmiş tüm binalar için kentsel dönüşüm uygulaması söz konusu oluyor. Kentsel dönüşüm risk raporunun alınması halinde süreç başlamış oluyor. Uygulamada binalar ekonomik ömrünü tamamladı ise yani 30 yıl üzerinde bir bina ise, yılından önce inşa edildiyse ki Marmara depreminden önce yapılan binalar zayıf ve ekonomik ömrünü tamamlamış olarak sayılıyor ve bu kanun kapsamında riskli bir bina olarak düşünülebiliyor.

Harç Muafiyeti ve Yararlanma Hakkına Sahip Olan Kişiler

sayılı Kanun ile kanun kapsamındaki yapıların yıkılarak yeniden inşasına yönelik olarak kanun kapsamında yer alan hak sahibi maliklerin yapacağı işlemlere istisna gösterilmiş, en önemlisi de harç muafiyeti ile kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır. yılında yapılan son değişiklik ile Kanun’un 7’nci maddesinin (9) uncu ve (10) uncu fıkraları uyarınca bazı harçlar muaf tutuluyor. 

Öncelikle belirtmek gerekir ki kentsel dönüşüm harç muafiyetinden dönüşüme konu olan yapıların inşası işini yüklenen müteahhitler ile malik ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri yararlanabilmektedir.

Yapılan düzenleme ile tapu harçları, noter harçları, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretler, bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kâğıtlar, resmî dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sebebiyle düzenlenen kâğıtlar da dahil olmak üzere damga vergisi, bu Kanun kapsamındaki yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisi muaf tutulan harçlardır.

Muafiyetten Yararlanan İşlemler

Kanun kapsamındaki yapıların dönüşüme tabi tutulmadan önce ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri ile bu Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların malik, işi yüklenen müteahhit ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerine ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri istisna olacaktır.

Harç Mağduriyeti Yaşayan Vatandaşlar Harçlarını Geri Alabilmesi

Her ne kadar kişiler harçlardan muaf tutulmuşsalar da uygulamada yasal düzenlemeye rağmen vergi daireleri tarafından tapu sicil müdürlüklerine gönderilen yazıya istinaden alınan tapu harçları ve döner sermaye ücretleri alınmaktadır.

sayılı Kanun ve sonuçlanan mahkeme kararları gereğince kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yapılardan hak sahipleri kentsel dönüşüme tabi taşınmazlarına ilişkin devir ve tescil işlemleri için ödedikleri tapu harcı, noter harcı, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, belediyece alınan harç ve masrafların iadesini alabilirler. Nitekim T.C. İstanbul 9. Vergi Mahkemesi / E. / K. sayılı kararında gerek Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunve gerekse Gecekondu Kanunu gereğince harçtan müstesna olduğu belirlenen kişiler adına tahakkuk edilip ödenen ve bu suretle tahsil edilen harçlarda yasal isabet bulunmadığından ödenen harçların iadesi gerekmediğine karar vermiştir. Benzer şekilde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarihli kararında da tahsil edilen tapu harcı tutarının davacıya iadesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

İlgili İdareye Başvuru ve Dava Hakkı

Vergi yükümlüsü olmayan ya da vergiden muaf olan kimseden vergi istenmesi ya da alınması Vergi Usul Kanunu’nun maddesine göre bir vergilendirme hatasıdır. Bu itibarla mağdur olan kişiler alım satım işlemi yapıldıktan sonra dava açma süresi içerisinde gün içerisinde- taşınmazın bulunduğu ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurarak düzeltme talebinde bulunmalıdır. Dilekçe ile beraber başvuru sırasında ödeme dekontu, tapu fotokopisi, riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme de sunulmalıdır. Bu durumda dava açma süresi duracağından reddedilmesi halinde ilgili kişi geri kalan süresi içerisinde dava açabilecektir.

Yapılan vergi hatalarını dava açma süresi içinde idareye veya yargı merciine götürmeyen mükelleflerin dava açma süresi geçtikten sonra bu mercilere başvurma hakkı kalmamaktadır. Bu aşamadan sonra mükellefler ancak şikayet yoluyla Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığına başvurabilirler. Maliye Bakanlığı vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra vergi, resim ve harçların tarh, tahakkuk ve ödeme emri ile haciz işlemlerini içeren tahsilat aşamasında yapılan vergi hataları dolayısıyla düzeltme talepleri reddedilen mükelleflerin şikayet taleplerini incelemektedir. Mali Bakanlığı şikâyeti kabul ederse durumu ilgili vergi dairesine bildirir; hatalı işlem düzeltilir. Vergi dairesinin, Maliye Bakanlığının kararına uyması gerekir. Aynı şekilde işlem Maliye Bakanlığı tarafından da reddedilir ve talebin reddedilmiş sayılması için gereken sürelerin dolması tarihinden itibaren 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açılması gerekir. Tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkandan faydalanabilmek için satışın gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekiyor.

KAYNAKLAR

  • sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun.
  • sayılı Vergi Usul Kanunu.
  • sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu.
  • T.C. İstanbul 9. Vergi Mahkemesi / E. / K. ve İstanbul BİM, 5. VDD, E. / K. / T. kararları.
  • Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Hukuku
  • funduszeue.info Karakoç, Genel Vergi Hukuku

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası