brokoli hangi mevsimde olur / Kış mevsiminde hangi besinleri tüketmeliyiz?

Brokoli Hangi Mevsimde Olur

brokoli hangi mevsimde olur

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir?

Lahanagiller familyasına ait bir bitki olan brokoli, küçük yeşil yumrulara sahiptir. İtalya yarımadası ile özdeşleşen bu sebze, Yakın Çağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak görülmüştür. Dünyanın bu sebzeyi tanıması ise yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir. Yüksek oranda diyet lifi içeren bu sebze, görünümü ile minyatür ağaçlara benzetilir. 


Brokoli Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada brokoli üretiminde ilk sırayı alan ülke Çin'dir. Hindistan, Amerika ve İspanya, Çin'i takip eder. Türkiye ise brokoli üretiminde sırada yer almaktadır. Brokoli, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle Antalya, İzmir, Mersin ve Manisa brokoli üretiminde önemli bir yere sahiptir.

Brokoli Hangi İklimde Yetişir?

Brokoli, soğuk mevsim sebzesi olarak da bilinir. Brokoli yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık derece arasıdır. Çok sıcak ve kurak havalar, brokolinin yeterince gelişememesine yol açar. Yoğun sıcaklığa maruz kalırsa, gelişimi gecikir.

Brokoli Hangi Toprakta Yetişir?

Brokoli, toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Ancak organik maddeler bakımından zengin olan topraklar, brokoli üretimi için daha idealdir. Toprağın hafif asidik bir yapıya sahip olması ve pH değerinin ,5 arasında olması idealdir. Brokoli, gevşek ve besin maddeleri bakımından fakir olan topraklar sevmez. Brokolinin ekim aşamasında, bitkiler arasında cm mesafe bırakılmalıdır.

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir?

Brokoli, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilebilen bir sebzedir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları brokoli yetiştiriciliği için çok uygundur. İlkbaharda ekilen brokoli yazın, sonbaharda ekilen brokoli ise kışın hasat edilir.

Brokoli Meyve mi Sebze mi Ne Zaman Çıkar Yenir

Brokoli kış mevsiminde tüketilen sebzeler arasında yer alır. Küçük bir ağaç görünümüne sahip olan  brokoli, lahana familyasına ait bir sebzedir. Flavonoid içeren besinler arasında yer alan brokoli  sağlıklı beslenen kişiler tarafından severek tüketilmektedir. İçerisinde oldukça yüksek lif barındıran brokoli, C, K ve B6 vitaminleri fosfor, folat potasyum, kolin, demir, selenyum manganez, kükürt ve protein bakımından zengindir.

Brokoli Sebze mi Meyve midir?

Botanik olarak brokoli bir sebzedir, meyve değfunduszeue.info lifi ve potasyum, folik asit ve A, C ve K vitaminleri dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve mineral bakımından yüksek olan brokoli, besleyici bir sebzedir.

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir Ve Ne Zaman Olur?

Brokoli her mevsimde bulunabilen bir sebzedir. Ancak brokoli tüketiminin en ideal zamanı kış aylarıdır. Bağışıklığı güçlendiren ve vücut direncini arttıran bu sağlıklı sebze Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında bol bol tüketilmelidir. Kış aylarında piyasaya sürülen brokoli, dört mevsim boyunca da pazar tezgahlarında bulabilmek mümkündür.

 Dona karşı hassas olan brokoli, güneş ve nem seven bir sebze olup ılıman iklimlerde yetiştirilir. Brokolinin en uygun yetiştirilme zamanı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. İlkbahar mevsiminde ekimi yapılan brokoli, yaz mevsiminde hasat edilmeye hazır hale gelirler. Sonbahar mevsiminde ekilen brokoliler ise kış aylarında hasat edilmektedir. Yani brokoliler ekildikten 3 ay sonra hasat edilmeye uygun haldedirler.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin içerisinde sülforan maddesi gibi kanser önleyici maddeler bulunur. Bu kanserle mücadele eden maddeler sayesinde düzenli brokoli tüketmek vücudu kanser hastalıklarından uzak tutacaktır.  

Brokolinin içerisindeki folik asit, polifenol ve  antioksidanlar kalp ve damar sağlığını koruyan önemli besin maddeleridir. Kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltmak için düzenli bir şekilde brokoli tüketmelidir.  

Brokolinin içerisinde bulunan sülforan maddesi vücuttaki kanın temizlenmesinde önemli rol oynar. Bu madde ve antioksidanlar içeren brokoli vücut sağlığı için çok faydalı bir besindir. Aynı zamanda içerisindeki lif sayesinde bağırsaklarda oluşacak ağır metaller ve safra asidinin vücuttan atılmasını sağlar.

Brokolide bulunan yüksek kalsiyum içeriği kemikleri güçlendirme konusunda etkili olacaktır . Aynı zamanda brokolinin içerisindeki antioksidanlar ve krom minerali sayesinde tansiyonu dengeler ve kan şekeri seviyesini dengeler.

Brokoli yüksek oranda lif barındır. Bu lif sindirim sisteminin çalışmasını aktifleştirerek besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve barsakları temizler. Aynı zamanda içerisindeki vitamin, mineral ve lif sayesinde kilo vermek isteyen kişilerin diyeti için en uygun besinlerdendir. Uzun süre tok tutar ve kolay sindirim sağladığından dolayı fazla kilolardan kurtulmayı sağlar.

Brokoli göz sağlığı için önemli bir besindir. İçerisinde bulunan lutein ve zeaksantin maddeleri C ve B2 vitaminleri sayesinde yaş ilerledikçe katarakt gibi meydana gelen göz hastalıklarının riskini azaltır.

Brokolinin bir diğer faydası ise içinde bulunan glikoraphanin maddesinin kötü kolesterolü düşürmekte epey etkili olduğudur.  Bu yüzden bol bol brokoli tüketmek sağlığımız için çok önemlidir.

Brokoli sülfanon maddesi bakımından zengin olduğundan günün stresini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Cilt sağlığını korumak için bol bol brokoli tüketmek çok önemlidir. İçerisinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt kırışıklarını azaltır cildi sıkılaştırır ve kolajen yapısını yeniler. Aynı zamanda cilt kanseri riskini azaltır.

Zengin besin içeriklerine sahip olan brokoli, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücut için temizleyici bir detoks etkisi gösterir.

Brokoli kansızlık (anemi) hastaları için çok faydalıdır. İçerisindeki folik asit ve demir sayesinde kansızlığa iyi gelir, tedavi eder.

Brokolinin Zararları Nelerdir?

Brokolinin herhangi bir zararı bulunmamakla beraber bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler şunlardır;

Brokoli yüksel lif içeriğine sahip olduğundan gaz oluşumuna veya bağırsakların tahriş olmasına neden olabilir.

Brokolinin içerisindeki K vitamini kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç içen kimselerin ve hipotiroidi olan bireylerin brokoli tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Vücuttaki iyot emilimini azaltmak için brokoli tüketen kişiler, diğer besinlerde de iyotlu tuz kullanmaya özen göstermelidir.

Brokoli Kaç Dakikada Haşlanır Brokoli Haşlama Süresi Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası