safra kesesi lezyon nedir / Safra Kesesi Polipleri - Op. Dr. Çetin Altunal

Safra Kesesi Lezyon Nedir

safra kesesi lezyon nedir

Safra Kesesi Polibi Nedir?

Safra kesesi polibi safra kesesi içinde, safra kesesi duvarına yapışık olan çıkıntılardır. Çoğu safra kesesi polipleri, başka nedenlerle yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans (MR) gibi tetkiklerle tesadüfen saptanır. Bu polipler gerçek polip olabileceği gibi kolesterol birikintilerinin oluşturduğu yalancı polip görüntüsü de olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Gerçek  safra kesesi polibi oluşumu ile ilgili birkaç risk faktörü olabileceği bilimsel çalışmalarda belirtilmektedir. Ailesel polipozis, Gardner Sendromu, Hepatit B, Peutz-Jeghers gibi bazı hastalıkların polip oluşumu ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Safra sıvısındaki kolesterol ya da safra tuzları yoğun olduğunda da kolesterol topları oluşarak, safra kesesi duvarına yapışabilir ve yalancı poliplere neden olabilir.

Bu durum ayrıca safra kesesi taşı oluşumuna da neden olabilir. Safra kesesi taşı oluşumuyla ilişkili olduğu bilinen; obezite, kadın cinsiyet, kilo kaybı ve diyabet gibi durumların safra kesesi polibi oluşum riskini arttırdığı gösterilmemiştir.

Safra Kesesi Polipleri Tehlikeli midir?

Safra kesesi poliplerinin büyük çoğunluğu kolesterol polipleridir ve kanserleşme potansiyelleri yoktur. Nadir olan kısmı ise kanserleşme potansiyeline sahip olan poliplerdir. Birlikte var olan safra kesesi taşları varsa pankreatit, safra kesesi iltihabı, safra yolları iltihabı, tıkanma sarılığı gibi hastalıkların oluşması söz konusu olabilir. Bu durumlar hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi planlaması önemlidir.

Safra Kesesi Polipleri Ne Kadar Zamanda Büyür?

Safra kesesi poliplerinin büyüme süresi tahmin edilemez. Kolesterol poliplerinin kendileri büyümezler, nadiren biriken kolesterol miktarına bağlı olarak büyüyormuş gibi görünebilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise mutlaka boyut açısından takip edilmelidir. Gerçek safra kesesi polipleri özellikle 10 mm’ yi geçtiklerinde kanserleşme potansiyelleri fazladır. Bu nedenle 10 mm’yi geçen safra kesesi polipleri ameliyat ile tedavi edilmelidir. Ultrason ile safra kesesi poliplerinin boyut takibi kolaylıkla yapılabilir. Seri takiplerde büyüdüğü izlenen polipler için de ameliyat düşünülmelidir. 

Safra Kesesi Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur.

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Tedavileri

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

Safra kesesi poliplerinin çoğunda takip yeterlidir. Büyük çoğunluğu sessiz şekilde kalır ve herhangi bir problem oluşturmazlar. Fakat 1 cm üzerinde olan poliplerin kanserleşme potansiyeli artmaktadır. Kanserleşme potansiyeli olduğu düşünülen safra kesesi polipleri büyük çoğunlukla  laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı ile tedavi edilirler. Ameliyatın kapalı yapılmasına engel olan nadir durumlarda ameliyat açık cerrahi ile yapılabilir.

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Yok Edilir?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi?

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.

Safra Kesesi Polipleri Belirtileri?

Safra kesesi poliplerinin çoğu herhangi bir belirti oluşturmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, sırt ağrısı, safra kesesi iltihabı gibi şikayetlere neden olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Mide Bulantısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri özellikle safranın akışına engeol olabilecek yerleşimdeyseler bulantı yapabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Sırt Ağrısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri oldukça nadir olarak bir şikayete neden olurlar. Bu belirti sırt ağrısı olabilir.

Safra Kesesi Polipleri Şişkinlik Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Nadiren şişkinlik şikayetinin nedeni olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Ağrı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Bazen safra kesesi iltihabı ile ilişkilidirler, özellikle böyle durumlarda ağrının nedeni olabilirler.

PaylaşTweetPinReddit

Safra kesesi polipi

Safra kesesi polipleri, safra kesesinin duvarında meydana gelen büyüme veya (polipoid) lezyonlardır. Safra kesesinin polipoid büyümesinin ana türleri arasında kolesterol polipleri (kolesterolozis), fibröz displazisi olan safra kesesinin kolesterolozis polipleri, adenomyomatoz, hiperplastik kolesistoz ve adenokarsinom yer alır.[kaynak belirtilmeli]

Belirti ve bulgular[değiştir kaynağı değiştir]

3–7 mm ölçülerinde safra kesesi poliplerinin ultrason görüntüsü.

Poliplerin çoğu iyi huyludur ve alınmaları gerekmez, ancak bir safra kesesi polipinin 1&#;cm'den büyük olduğu durumlarda, kişinin bir semptomu olmasa bile safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması (kolesistektomi) önerilmektedir. Laparoskopik cerrahi, küçük veya tekil polipler için bir seçenektir.[kaynak belirtilmeli]

Epidemiyoloji[değiştir

Oktay Banlı1, Burak Kavlakoğlu2, Hasan Altun1, Bekir Küçükkayıkçı1, Cem Keleşoğlu1

1S.B. Ankara Etlik İhtisas Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği, ANKARA
2S.B. Ankara Meslek Hastalıkları ve Hizmet Hastanesi, ANKARA

Özet

Amaç: Safra kesesi polipoid lezyonlarında kliniğimizin deneyimlerini aktarmak.

Durum Değerlendirmesi: Safra kesesinin polipoid lezyonları ulrasonografininin sık kullanılmasıyla daha sık karşılaşılan lezyonlar haline gelmişlerdir. Çoğunluğu benign yapıda olmasına ve insidental olarak saptanmasına rağmen malign potansiyeli bulunmaktadır. Polip saptanan hastaların takibinin ve ameliyatın ne zaman ne nasıl yapılması gerektiği tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

Yöntem: Bu çalışmada kliniğimizde yılları arasında safra kesesinde polip nedeniyle takip edilen hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Ameliyat edilen 14, takip edilen 23 toplam 37 hastanın sonuçları değerlendirildi. Semptomatik, beraberinde safra taşı olan, 10 mm'den büyük polipler ameliyat edildi.

Bulgular: Açık kolesistektomi yapılan 63 yaşında ve 10 mm'in üzerinde polipi olan bir hastada safra kesesi karsinomu saptandı. Mortalite görülmedi. İki hastada morbidite oluştu.

Sonuç: Çapı 10 mm'den büyük polipi olmak, 50 yaşından büyük olmak malign potansiyel için en önemli risk faktörleridir. Literatür bilgileri ışığında semptomatik, beraberinde safra taşı olan, 10 mm'den büyük polipi olan 50 yaş üzeri hastalara kolesistektomi yapılmalıdır. Bizim çalışmamızın sonuçları da bunu desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: Safra kesesinin polipoid lezyonları, cerrahi tedavi.

Giriş

Ultrasonografinin(USG) yaygın kullanımı ile birlikte safra kesesi polipleri artık daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır[1]. Safra kesesi polipoid lezyonlarının en sık görülen şekli kolesterol polipleridir ve malign potansiyel taşımaz[2]. Safra kesesi poliplerinin çoğunluğu benign olmasına rağmen erken evre safra kesesi kanserlerinde de USG'de aynı polipoid görünüm olabilmektedir. Safra kesesi kanserleri çok agresif tümörler olduğundan bunların erken tanı ve tedavisi önemlidir [3]. Polip ile beraber taş olan veya 10 mm'den büyük poliplerde ameliyat endikasyonu konulurken 10 mm altındaki poliplerde periyodik ultrasonografi takibi yapılması önerilmektedir[1].

Gereç ve Yöntemler

Kliniğimizde yılları arasında safra kesesi polibi nedeniyle takip edilen 23 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Safra kesesi polibi tanısı konulan ve periyodik takibe çağrılan hastalardan gelmeyen ya da takibine başka merkezlerde devam eden hastaların ilk kayıtları dışında diğer bilgileri olmadığı için çalışmamıza dahil edilmemiştir. Düzenli olarak en az iki yıl takip ettiğimiz kontrole gelen medikal takip ya da ameliyat edilen hastalar çalışmamıza dahil edilmiştir. Bu hastalardan 9(%39) hasta erkek, 14(%61) hasta kadındı. Yaşları arasında (ort. 32) değişiyordu. Takipler ilk yıl için 3, 6 ve ayda, ikinci yıl içinde 6 ayda 1 kez ultrasonografi yapıldı. İki yıldan sonra yılda 1 kez ultrasonografi takibi önerildi. Takipler sırasında polip çapında büyüme saptanan 3 bayan hasta ilk 1 yıl içinde, 2. yıl takipte büyüme saptanan 1 bayan, 1 erkek toplam 2 hasta 2. yıl içinde ameliyat edildi.

Çalışmamızda takip sonucunda ameliyata karar verilen hastaların yanında tanı konulduğu andan itibaren ameliyat endikasyonu olan ve ameliyat edilen 9 hasta vardır. Ameliyat edilen 14 hastanın 10 tanesi ilk tanısı konulduğunda ameliyat edilirken 4 hasta polip boyutunda artış nedeniyle ameliyat edilmişlerdir. Bu dört hastanın ikisinin başlangıçtaki polip çapı mm iken, iki hastanın polip çapı mm idi. Bu dört hastada 6'şar aylık periyodik takiplerinde 2 mm ve üzerinde büyüme saptandı.

Yirmidokuz hastadan 14'ü safra kesesi polipi nedeniyle ameliyat edildi. Bu 14 hastadan 8'i kadın (% 57), 6(%43)'sı erkekti. Yaşları , ortalama olarak saptandı. Hastaların 12'sine laparoskopik kolesistektomi yapılırken 2 hastaya açık kolesistektomi yapıldı. Ameliyat edilen hastaların ameliyat endikasyonları Tablo 1'de polip çapları ise Tablo 2'de gösterilmiştir. Altmışüç yaşında USG'de 14 mm polibi olan hastanın safra kesesinde hartman bölgesinde polip tabanında duvar kalınlığı, safra kesesi çamuru saptandı. Ultrasonografik olarak akut kolesistit tanısı konulan hastanın bilgisayarlı tomografisinde hartman bölgesinde 15 mm polip, tabanında asimetrik duvar kalınlaşması saptandı. Öncelikle akut kolestit veya malignensi düşünülerek açık kolesistektomi yapılan hastada eksplorasyonda safra kesesi duvar kalınlığında artış mevcuttu. Ameliyata açık olarak başlanan hastada karaciğer yatağına invazyon, hartman bölgesinde sert karaciğere yapışık 3 cm çaplı kitle saptandı ve kolesistektomi yapıldı. Diğer hastaya dalakta 10 cm çapında kist nedeniyle ameliyat planlandı. Aynı zamanda safra kesesinde takibinde büyüme olan 8 mm semptomatik safra kesesi polipi olan hastaya açık kolesistektomi ve splenektomi yapıldı.

Bulgular

Hastaların patoloji sonuçları incelendiğinde 13 hastada benign rapor edilirken 1 hastaya safra kesesi karsinomu tanısı konuldu. Bu hasta 63 yaşında safra kesesi taşı ile beraber 14 mm polipi bulunan hastaydı. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kalp yetmezliği olduğundan bu hastaya radikal cerrahi girişim yapılmadı. Hastanın takibinde karaciğer ve meme metastazı nedeniyle 18 ay sonra eksitus oldu.

Ameliyat edilen hastalar 1 ile 4 gün arasında (ortalama gün) taburcu edildiler. Mortalite görülmedi. Morbidite 2 hastada gelişti. Bir hastada umblikus altındaki trokar giriş yerinde enfeksiyon, diğer hastada ise epigastrik trokar giriş yerinde hematom gelişti. Yara enfeksiyonu düzenli pansumanlar ve antibiyotik ile tedavi edildi. Hematom gelişen hastanın hematomu boşaltıldı.

Tartışma

Safra kesesi polipleri hem cerrahlar hem de hastalar için takip ve tedavide sorun olmaya devam etmektedir. Bu hastaların doğru tanısı ve takibi önemlidir. Poliplerin çoğunluğu benigndir, bunlarında bir çoğu kolesterol polipleridir [4]. Poliplerde en büyük sorun malignite riskidir. Bu yüzden bu hastaların tanısı, takibi ve ne zaman ameliyat edileceği önemlidir.

Safra kesesi polibi tanısında en çok kullanılan radyolojik yöntem USG'dir. Bunun yanında BT, endo- USG gibi yöntemler şüpheli vakalarda destekleyici olarak kullanılmaktadır. Sun ve ark. yaptıkları olguluk bir çalışmada tanıda USG'nin en uygun tanı yöntemi olduğunu ifade etmişlerdir. Bunu yanısıra büyük ve düzensiz lezyonlarda BT önermişlerdir[5]. Lou ve ark. 32 safra kesesi polibi olan hasta üzerinde yaptıkları bir çalışmada safra kesesi poliplerini mm'ye kadar görüntüleyebildiklerini ve polip tanısının konulmasında BT'nin de hassas ve güvenilir bir metod olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca oral kontrast madde verilerek çok küçük boylardaki polipleri bile görüntüleyebilmişlerdir[6]. Ancak hala polip tanısı ve takibinde ilk tercih edilen görüntüleme metodu USG'dir. Gerekirse endoUSG de tanıya katkıda bulunabilir[7]. Bunun yanısıra özellikle 10 mm ve üzerindeki poliplerde tümör şüphesini ortadan kaldırmak için sadece USG ile yetinilmemeli daha ileri tetkiklerde yapılmalıdır. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için büyük poliplerde BT ve endoUSG yapılmasını özellikle önerilmektedir[8].

Safra kesesi polibi tanısı konulduktan sonra asıl tartışma bundan sonra hastanın medikal takip ya da ameliyat yönünden karar verilmesidir. Genelde önerilen yöntem 10 mm'den büyük poliplerin ve 50 yaş üstü hastaların ameliyat edilmesidir. Laparoskopik kolesistektomi tercih edilen yöntemdir. He ve ark. hastanın klinik, patolojik ve görüntüleme sonuçlarını inceledikleri retrospektif bir çalışmada tek ve 10 mm. çapından büyük polipe sahip 50 yaş üstü hastalarda cerrahi tedavi uygulanmasını önermektedirler [9].

Roa ve ark. yaptıkları bir çalışmada 10 yılda yaptıkları kolesistektomi olgusunun 'unda (%1) polip saptadıklarını, bunların ise sadece 26'sına (%12) preop polip teşhisi koyduklarını bildirmektedirler[10]. Bir çalışmada polipin 10 mm'den büyük olması, beraberinde safra kesesinde taşı olması, hastanın 60 yaş ve üzerinde olması risk olarak saptanmış ve bu hastalar asemptomatik olsa da kolesistektomi önerilmiştir [11]. Reck ve ark. safra kesesi polibi nedeniyle 21 hastayı ameliyat etmişlerdir ve 5 mm altındaki poliplerin çoğunun kolesterol polibi olduklarını saptarken çapı 10 mm ve üzerindeki poliblerde kolesterol polip olma olasılığının düştüğünü ve malign olma olasılığının arttığını saptamışlardır. Özellikle 10 mm ve üzerindeki sesil lezyonlara takip edilmeden kolesistektomi önermişlerdir [12].

Yang ve arkadaşları ultrasonografik olarak safra kesesi polibi tanısı konularak ameliyat edilen hastayı incelemişlerdir. Bu hastaların histolojik incelemelerinde 13 hastada malign lezyon saptanmıştır. Polip çapı 10 mm'in üzerinde, beraberinde safra kesesi taşı olan, yaşı 50 yaşın üzerinde olan ve semptomatik olan hastalarda ameliyat önermişlerdir [13].

Bu çalışmaların hepsinin sonuçları incelendiğinde 50 yaş üzerinde, semptomatik, 10 mm'nin üzerinde polibi olan, beraberinde safra kesesi taşı olan hastalarda malignensi olasılığı yüksek olduğundan bu hastalarda kolesistektomi önerilmektedir. Bizim ameliyat ettiğimiz 14 hastadan birinde safra kesesi karsinomu saptanmıştır. Bu hastada polip çapı 10 mm'in üzerinde ve yaşı 63'tür. Bizdeki bu veriler de literatürü destekler niteliktedir.

Safra kesesi poliplerinde en önemli sorun hangi hastaların takip hangi hastaların ameliyat edileceğine karar vermektir. Düzenli takip edilen hastalar içerisinde polip çaplarında büyüme tesbit edilen ve semptomatik hale gelen hastaların ameliyat edilmesi uygun bir tedavi seçeneğidir. Literatür ışığında ve serimizdeki sonuçlara göre 50 yaş üzerinde ve polip çapı 10 mm'den büyük olan hastalarda tanı konulur konulmaz malignensi olasılığı yüksek olduğundan takip değil ameliyat edilmelidir.

Kaynaklar

  1. Lee KF, Wong J, Li JC, Lai PB. Polypoid lesions of the gallbladder. Am J Surg, ;
  2. Sugiyama M, Atomi Y, Yamato T. Endoscopic ultrasonography for differential diagnosis of polypoid gall bladder lesions: analysis in surgical and follow up series. Gut, ;
  3. Bartlett DL. Gallbladder Cancer. Semin Surg Oncol, ;
  4. Myers RP, Schaffer EA, Beck PL. Gallbladder polyps: epidemiology, natural history and management. Can J Gastroenterol, ;
  5. Sun XJ, Shi JS, Han Y, Wang JS, Ren H. Diagnosis and treatment of polypoid lesions of the gallbladder: report of funduszeue.infobiliary Pancreat Dis Int, ;
  6. Ming-Wu Lou, Wei-Dong Hu, Yi Fan,Jin-Hua Chen, Zhan-Sen E, Guang-Fu funduszeue.info Biliary cystoscopy of gallbladder funduszeue.info J Gastroenterol, ;
  7. Persley KM. Gallbladder funduszeue.info Treat Options Gastroenterol, ;
  8. D Chattopadhay, R Lochan, S Balupuri, BR Gopinath, KS funduszeue.infoe of gall bladder polypoidal lesions detected by transabdominal ultrasound scanning: A nine year experience. World J Gastroenterol, ;
  9. He ZM, Hu XQ, Zhou funduszeue.infoeration on indications for surgery in patients with polypoid lesion of the funduszeue.info Yi Jun Yi Da Xue Xue Bao, ;
  10. Roa I, de Aretxabala X, Morgan R, Molina R, Araya JC, Roa J, Ibacahe G. Clinicopathological features of gallbladder polyps and adenomas. Rev Med Chil, ;
  11. Catania G, Benfatto G, Cardi F et funduszeue.infoid lesions of the gallbladder: indications for surgical treatment. Chir Ital, ;
  12. Reck T, Kockerling F, Heyder N, Gall funduszeue.infoid lesions of the gallbladder-preventive cholecystectomy. Chirurg, ;
  13. Yang HL, Sun YG, Wang Z. Polypoid lesions of the gallbladder: diagnosis and indications for surgery. Br J Surg, ;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.