atesli bebek nasil giyinmeli / Çocukta yüksek ateş nasıl kontrol altına alınır? - Sağlık Haberleri

Atesli Bebek Nasil Giyinmeli

atesli bebek nasil giyinmeli

Çocukta yüksek ateş nasıl kontrol altına alınır?

Kış aylarında özellikle okul çocuklarında ateşli hastalıklar artıyor. Çocuğun ateşlenmesi ailede panik yaratıyor ancak ateş her zaman korkulması gereken bir durum değil. Uzmanlara göre önemli olan ateşli çocuğa yaklaşımı bilmek.

İSTANBUL - Vücuda giren herhangi bir iltihap durumunda metabolizma kendini savunmaya geçiyor. Bu savunmanın en büyük göstergesi ise yükselen ateş. Vücut ısısı beyindeki hipotalamus bölgesinde ısı kontrol merkezinin denetiminde. hipotalamus termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengeliyor. Isı ayar eşiği genellikle enfeksiyon hastalıkları seyrinde artan pirojen diye adlandırılan maddeler yardımıyla daha yükseğe ayarlandığında yeni duruma uyum için vücut ısısı da artıyor ve ateş meydana geliyor. Pirojenler bir taraftan ateşin gelişmesini sağlarken diğer taraftan da ateşe yol açan nedene karşı vücut savunma sisteminin uyarılmasını sağlayarak enfeksiyonun sınırlandırılmasında katkıda bulunuyor. Yani ateşe bilinçli bir şekilde yaklaşıldığında zararlı olmadığı söylenebilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce, pek çok anne babanın ateşli çocuğa yaklaşım konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söylüyor. Bu durumun ateşin daha çok yükselmesine ve sorunun artmasına neden olduğunu belirten Dr. Yüce, şunları söylüyor:

“Çocuklarda ateş, genellikle kısa süre içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ateşli çocukların sadece yüzde 15 gibi az bir kısmında antibiyotik tedavisi gereksinimi olan bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu. Ateş tedavisinde temel amaç çocuğunun rahatlatılması ve rahatsız edilmemesi. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe neden olan hastalığın tedavisi anlamına gelmiyor. Semptomatik tedavide amaç, vücut ısısının normal düzeyine döndürülmesi olmamalı. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyi tedavi için yeterli. Yani ateşin tedavisi için vücut sıcaklığının mutlaka 36 dereceye düşmüş olması gerekmiyor.”

Uzm. Dr. Erhan Yüce’nin çocukta ateş yükselmesiyle ilgili anne-babalara önerileri ise şöyle:

ATEŞE KARŞI İLK 5 ÖNLEM
1- Kıyafetlerine dikkat edin: derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin.
2- Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.
3- Ortamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını derece arasında tutmaya dikkat edin.
4- Ilık duş aldırın: derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.
5- Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.

ATEŞ DURUMUNDA YAPILMAMASI GEREKEN 5 HAREKET
1- Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin.
2- Kalın kıyafetler giydirmeyin.
3- Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın.
4- Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın.
5- Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.
Birçok anne baba tarafından yapılan bu uygulamalar ateşin daha da yükselmesine, ilaç ve alkol zehirlenmesi gibi sonuçlara yol açabiliyor.

3 AYIN ALTINDAKİ BEBEKLERDE ATEŞE DİKKAT
Ateşli çocuğun yaşı çok önemli. Özellikle 3 ayın altındaki ateşli her çocuk hiç zaman kaybetmeden mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisi hastane şartlarında olmalıdır.

ATEŞ İÇİN KRİTİK SÜREÇ 3 GÜN
3 aydan büyük çocuklarda ateşin derecesi ve süresi yanında hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, ateşi derecenin altındaki çocuklar evde semptomatik ateş tedavisi ile 3 güne kadar izlenebiliyor. Şayet ateşin süresi 3 günü geçiyorsa doktor muayenesi mutlaka gerekiyor.

2 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA BAZI BULGULAR ÖNEMLİ
Ateşli çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki bulgulardan bir veya bir kaçı ateşe eşlik ediyorsa yaşamı tehdit eden ciddi bakteriyel enfeksiyon olasılığı nedeniyle zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
- Ateş 40 derecenin üzerine çıkıyor ve 72 saatten daha uzun süre devam ediyor ise,
- Ateşle beraber çocuğunuzda susturulmayan sürekli ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzluk hali varsa,
- Ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa,
- Sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama gibi bulguların varlığında,
- Bıngıldağında atma ve kabarıklık durumunda,

Çocukta yüksek ateş nas&#x;l kontrol alt&#x;na al&#x;n&#x;r? - 1

- Ateşle beraber cildinde mor döküntüler oluşuyorsa,
- Daha önce havale geçirmişse,
- Ağız mukozasında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük gibi sıvı kaybı bulguları varsa,
- Zor ve sık nefes alıyorsa, öksürük, hırıltı, göğüs ağrısı, kulak ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, devamlı kusma, sık ishal, idrar yaparken yanma, idrar renginde değişme gibi bulguların varlığı durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız

ÇOCUKLARDA ATEŞE YOL AÇAN 15 NEDEN
1- Enfeksiyonlar: Grip, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, 5. ve 6. hastalık, kabakulak, tonsillofarenjit, sinüzit, ortakulakenfeksiyonları, laringotrekeobronşit, zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, gastroenterit, menenjit, ensefalit, myokardit, endokardit, perikardit, artrit, osteomyelit, bakteriyemi, sepsis gibi.
2- Aşılar: Bebeklik döneminde gerçekleştirilen özellikle karma aşılar sonrasında.
3- Doku Hasarı: Travma, adale içi enjeksiyonlar, diş çıkarma, yanık gibi.
4- Su kaybı: İshal, kusma, yanık vb.
5- Habis olaylar: Lösemi, lenfoma, metastatik hastalıklar.
6- İlaçlar: Antibiyotikler, atropin, amfetamin, amfoterisin gibi.
7- Kan transfüzyonları.
8- Kafa travmaları.
9- Biyolojik ajanlar.
İmmünolojik hastalıklar: Romatoid artrit, sistemik lupus eritomatozus, kawazaki hastalığı.
İnflamatuar hastalıklar: İnflamatuar bağırsak hastalığı.
Endokrin hastalıklar.
Metabolik hastalıklar: Gut ve üremi gibi.
Zehirlenmeler.
Nedeni bilinmeyen veya araştırılmayan hastalıklar.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • Genel Sağl&#x;k
  • Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Ateşte Evde Neler Yapmalı?

&#;ocuklarda migren belirtileri

&#;ocuğunuzu kış hastalıklarından korumak i&#;in 10 &#;neri

&#;ocuklarda kalp hastalığı belirtileri

&#;ocuğunuzun bağışıklık sistemini g&#;&#;lendirin

&#;ocuklarda epilepsi belirtileri

&#;ocuklarda baş ağrısı

Yağmurlu havada &#;ocuklar nasıl giydirilmeli?

Okul d&#;neminde &#;ocukları hastalıklardan korumanın yolları

&#;ocuklar i&#;in 4 doğal &#;ks&#;r&#;k ilacı

Bebeklerde diş bakımı

  • KIYAFETLERİ ÇIKAR: Çocuğun üzerindeki gereksiz kıyafetleri çıkartın. Ateşli çocuğa çok az kıyafet giydirin ve üzerini örtmeyin.
  • ORTAMI SERİN TUT: Evi ve çocuğun odasını rahatsızlık vermeyecek derecede serin tutun. Gerekirse klima çalıştırın, camları açın ya da fan kullanın.
  • SIVI VER: Çocuğa başta su olmak üzere bol bol sıvı verin.
  • ILIK DUŞ YAPTIR: Çocuğu küvete sokup ılık suyla duş yaptırın ya ılık suyla ıslatılmış bir süngerle vücudunu silin. Ilık suyla yapılan duş ya da süngerle vücudu silme işlemi dakika içinde genellikle ateşi derece düşürür.
  • DURUMUNU TAKİP ET: Her saatte çocuğun ateşini ölçüp bir yere not edin. Eğer ateşi çok yüksekse (40° C üzeri) 20 dakika gibi daha sık aralıklarla ölçün. Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur. Yine titreme, enfeksiyonla mücadele etmek isteyen vücudun kendi ısısını yükseltmek için başvurduğu bir yöntemdir. Ancak aşağıda verilen “Ateşte Hangi Durumlarda Doktora Gitmeli?” bölümündeki belirtilere dikkat edin ve o durumlarda doktora başvurun.
  • MAKUL AKTİVİTEYE İZİN VER: Ateşli olduğu durumda, keyfi yerindeyse onu odasında ve yatağında olmaya zorlamayın. Evde dolaşarak normal aktivitelerini yapabilir, oyun oynayabilir. Sadece koşup, kendini aşırı yormasına ve terlemesine izin vermeyin.
  • UZAK TUT: Eğer ateş su çiçeği ve grip gibi bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanıyorsa çocuğunuzu okula göndermeyin. Diğer çocuklardan, yaşlılardan, hamilelerden ve rahatsızlık sebebiyle bağışıklık sistemi düşük insanlardan uzak tutun.
  • GEREKİRSE İLAÇ VER: Çocuk ateşten dolayı çok rahatsız oluyorsa, uyuyamıyorsa, çok huzursuzlanıyorsa ateşin vücutta yarattığı olumsuz etkiyi geçici olarak hafifletmek için ilaç verilebilir. Ancak bu yazıda uzun uzun anlattığım üzere ilaç, ateşte bir tedavi yöntemiymiş gibi düşünülmemelidir. Ateşi yaratan rahatsızlığa bakılmalı ve o rahatsızlık tedavi edilmelidir. Ateş düşürücü ilaçlar geçici bir rahatlık verir. Mutlaka kullanmanız gerektiğini düşündüğünüzde, sadece doktorun önerdiği ilacı, önerilen dozda ve önerilen sıklıkta verin.

Ateşte Hangi Durumlarda Doktora Danışmalı?

  • 3 AYDAN KÜÇÜK BEBEKSE: Ufak bebeklerin bağışıklık mekanizması kuvvetli olmadığı için ateşi 38° C üzerindeyse (Çocuklarda 40° C üzerindeyse)
  • ATEŞ DÜŞMÜYORSA: Ateşi gün boyunca düşmezse
  • NEFES SORUNLARI VARSA: Hızlı soluk alıp veriyorsa (3 aydan küçük çocuklarda dakikada 40'ın üzerinde ve 3 aydan büyük çocuklarda 30'un üzerinde), nefes almada zorlanıyorsa, hırıltılı nefes alıyorsa
  • BAŞKA BELİRTİLER EŞLİK EDİYORSA: Kulak ağrısı, sinüslerde ağrı, boyunda ağrı ve tutulma, baş ağrısı, tekrarlayan ishal, kusma ve vücutta döküntü varsa, her zamankinden farklı huysuzluk, sürekli uyku hali, kafa karışıklığı varsa
  • SUSUZ KALDIYSA: 8 saat boyunca tuvalete çıkmazsa (ya da bezi ıslanmazsa), ağlarken gözyaşı gelmiyorsa, gözleri çukurlaşmışsa, ağzı kuruyorsa doktoru arayın.

Ateşte Neler Yapılmamalı?

  • ÜZERİNİ SIKICA ÖRTME/GİYDİRME:  Bazı ateşli hastalarda titreme nöbeti gelebilir. Aileler titreyen çocuğun üşüdüğünü düşünerek daha sıkı giydirmeye, üzerini örtmeye çalışabilirler. Oysa ateşli çocuk üşümez. Vücut sadece titreme yoluyla ısısını yükseltip, enfeksiyonla savaşmaya çalışıyordur. Isıyı düzenleme işi vücuda bırakılmalıdır.
  • SOĞUK DUŞ YAPTIRMA: Genel kanının tam tersine ateşli çocuğa soğuk suyla duş aldırılmamalıdır. Soğuk su titremeye yol açıp ateşi daha da yükseltebilir. Bazı durumlarda havaleyi tetikleyebilir.
  • ALKOL-KOLONYA-SİRKE KULLANMA: Kimi zaman ateşli çocuğun alnına ıslak bez konulurken, suyun içine sirke ya da alkol ekleme, alnına kolonya sürülme gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bunlar tende ilk anda bir ferahlık hissi verir. Aslında bu maddeler damarları ani olarak büzer ve ateş düşer gibi olur. Sonrasında ise damarlar genişler ve ateş daha fazla yükselir. Bu tür uygulamalar özellikle küçük bebeklerde havale riskini arttırır.
  • YEMEK YEMESİ İÇİN ZORLAMA: Ateşli çocuğun yemek yemek istememesi normaldir. Ne kadar istiyorsa o kadar yemesine izin verilmelidir. Ancak sıvı alımı dikkatle takip edilmeli ve sıvı aldırılmalıdır.
  • GEREKSİZ İLAÇ KULLANMA:
    • Ateş düşürücü: Her türlü ateşte, diğer belirtilere dikkat etmeden hemen ateş düşürücü ilaca sarılmak, vücudun enfeksiyonla savaşma (bağışıklık) sistemine gereksiz yere müdahale edecektir. Oysa ateş çoğunlukla grip gibi basit bir enfeksiyondan kaynaklanır ve vücudun bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışmasıyla ilaç vermeden de en fazla günde atlatılır. Ateş düşürücü ilaçlar anlık bir rahatlık vermekle beraber, iyileşme sürecini uzatır. Elbette 4 günden uzun süren ve düşmeyen ateşlerde başka bir nedenin olabileceği düşünülmelidir.
    • Antibiyotik: Ülkemizde ateşli hastalıklar söz konusu olduğunda en sık yapılan hata hemen antibiyotik vermektir. Oysa kimi ateş yapan enfeksiyonlar viraldir. Antibiyotiklerse bakterilere karşı etkilidir. Virüslere karşı etkisi yoktur. Ayrıca antibiyotik sıklıkla ve gereksiz yere kullanıldığında vücutta bir tolerans oluşmakta ve gerçekten ihtiyacımız olduğunda işe yaramamaktadır.
    • Aspirin: Ülkemizde yine sık kullanılan ateş düşürücü ilaçlardan biri olan aspirin, özellikle 12 yaşından küçük çocuklarda Reye sendromu denilen ve ani karaciğer ve beyin hasarına yok açan bir hastalığa neden olduğu için önerilmez.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası